2018-03-29 98 浏览
一入到間舖就聞到羊羶味。細碗羊肉米線都大過我個面,夠晒抵食。米線有很重嘅羊味,但有點偏咸,整體都可算是好味;口水雞有雞味唔錯;豬耳可能因為走辣所以只剩咸味。對喜歡羊肉的人來說,不防一試
一入到間舖就聞到羊羶味。
  • 羊肉米線
  • 口水雞
2018-03-13 104 浏览
香港人對羊肉的熱情,遠遠不及牛肉,可能跟它的味道有關,喜歡的人叫香,不喜歡的叫羶。今日吃的米線店叫,雲南啊老表黑山羊湯鍋米線,主打羊肉米線。羊肉米線有帶皮和凈瘦兩款選擇,另設大、細碗,價錢六十元或四十八元。除了羊肉,還有午腩、豬手、雞肉和豬展米線,供一些怕羊羶味的朋友選擇。羊肉米線選了凈瘦細碗,但所謂的「細碗」絶不細碗,份量足以滿足兩位細食的女士。味道方面,湯帶陣陣羊羶味,十分清香,羊肉切成薄片,肉味香濃。以四十八元的價錢,配上份量十足的羊肉,是十分超值。

2018-02-28 122 浏览
天氣寒冷,最想吃一碗熱騰騰的麵,羊肉既可補身亦可驅寒,就來這裡一試!平日晚上8時入座,人數不多,大約半滿。找了一個角落坐下,看看餐牌,選擇不多,主打羊肉米線。啤先生選了淨瘦羊肉米線($45),我點了帶皮羊肉米線($45),貪帶肥羊騷味濃,肉質更滑,另點一道口水雞($28)。淨瘦羊肉米線先上,如圖所見,大廚把肥膏連同羊皮一同去掉,剩下淨羊肉上碟,適合注重健康或清淡的人。相反,啤小姐比較偏愛連皮羊肉米線,羊皮煙煙軔軔,少許帶肥令肉質更滑,而且騷味更濃。可惜對比市面上的羊肉略嫌未夠騷味,對我這種羊肉精來說有點失望。米線份量十足,一個女仔食一個細碗已經綽綽有餘,以$45的價錢來說十分公道。口水雞用酒調味,酒味甚濃,雞肉頗滑,但未算惹味

羊肉米線 (淨瘦)

羊肉米線 (帶皮)

羊肉米線 (帶皮)

口水雞用酒調味,酒味甚濃,雞肉頗滑,但未算惹味

2018-02-22
2018-02-18 303 浏览
天氣開始涼🌬食碗羊肉米線暖胃啱唒🤤羊肉米線 (大) $57超級大碗 洗面盤甘樣架 二人份量😱羊肉有分帶皮或淨瘦 嗌左雙拼😎羊肉切到薄一薄 瘦嘅都唔會鞋口 好腍👍🏻羊肉味又重 但唔會騷 😍湯底相對地清淡 無乜味甘🙈
天氣開始涼🌬
湯底相對地清淡 無乜味甘🙈

羊肉米線
羊肉米線
2018-01-28 127 浏览
冇心情,但又好肚餓,一條友蕩下蕩下唔知食乜,中又唔啱,西又唔想,成個人冇曬目標。最後蕩左去佐敦,諗起食雲南羊肉米線。呢間我有食開,佐敦同觀塘都去過。除咗羊肉米線,其他食物基本上都係唔掂。所以次次都係食返碗羊米線算。羊肉細碗 $45, 睇價錢似唔抵,但實情佢個所謂細碗都係好大碗,簡直匪夷所思。記住要加一蚊酸菜,令成碗麵有畫龍點睛嘅效果,小小辣嘅咋一般人應該都接受到。羊肉分有皮同無皮,個人覺得有皮好味D,但係肥囉⋯⋯ 羊肉分量好似唔係太多,但係食食吓會發現其實食極都有。米線就真係唔少啦!如果湯底簡直係精華所在,佢睇落好淡,但係搭真啲又好濃羊味,講到好似好矛盾,但係呢個係我嘅感覺。總之出邊食唔到,留返俾你自己試。我一路食羊,佢就一路loop楊千樺.......祈求天父放過一雙戀人,怕發生的永遠別發生.........肚飽左,腦又洗左,心情都好左D。呢碗米線我一年大約會食幾次,久唔久都會掛住㗎!
最後蕩左去佐敦,諗起食雲南羊肉米線。

細碗羊米缐

肚飽左,腦又洗左,心情都好左D。
呢碗米線我一年大約會食幾次,久唔久都會掛住㗎!

細碗羊米缐
幾年前剛剛出來做野係觀塘返工既時候,已經有朋友推薦我去觀塘廣場食羊肉米線,當時只有觀塘一間分店。幾年後嘅今日終於去左佐敦分店一嘗呢間雲南米線~下晝三點幾黎到都差不多滿座,一進店內已經有好大陣羊肉味😂點左招牌羊肉上海粗麵(全瘦)同埋韭菜餃子,羊肉應該係白灼的,雖然揀左全瘦,但一d都唔老唔韌,好有羊味韭菜餃子比平時既餃子細粒,但味道都唔差,餡料多d韭菜會更好食物質素算係唔錯但店員冇乜禮貌,想加牛丸同墨魚丸,換來一句不禮貌既'冇晒'問多少少野好似唔耐煩咁,店員態度有待改善
韭菜餃子比平時既餃子細粒,但味道都唔差,餡料多d韭菜會更好
食物質素算係唔錯
但店員冇乜禮貌,想加牛丸同墨魚丸,換來一句不禮貌既'冇晒'
問多少少野好似唔耐煩咁,店員態度有待改善
羊肉麵線
韭菜餃子
2018-01-20
2018-01-07 132 浏览
黑羊湯鍋米綫(HKD45)(最高境界: 1 🌕🌕🌕🌕🌕 5)味道: 🌕🌕🌕🌑🌑環境: 🌕🌕🌗🌑🌑衛生: 🌕🌕🌗🌑🌑抵食: 🌕🌕🌕🌑🌑開始凍啦 食番碗真材實料又冇味精既羊肉湯食下先😋😋😋 入到去舖頭已經聞到香香嘅羊肉味啦!即刻就叫咗碗黑羊肉米線,等左唔夠10分鐘就食得!即刻飲咗啖個湯,好清,有淡淡的羊肉味!急不及待即刻入咗舊羊肉食,食落口羊肉肉質唔會好韌。有羊肉香味但唔會太蘇!但係份量真係有啲大一個人未必食得晒可能兩個女仔去食嘅話就要share啦 再叫啲小食就岩岩好!😂😂😂

黑羊湯鍋米綫(HKD45)
(最高境界: 1 🌕🌕🌕🌕🌕 5)
味道: 🌕🌕🌕🌑🌑
環境: 🌕🌕🌗🌑🌑
衛生: 🌕🌕🌗🌑🌑
抵食: 🌕🌕🌕🌑🌑

2018-01-07 113 浏览
黎開佐敦中午時間揾啲野食, 搜到雲南老表幾好評, 仲有我鐘意食既羊肉, 一於黎試下, 好彩早入黎坐低, 食食下滿坐要等位, 都幾旺場。研究左個餐牌一陣, 我入得黎就梗係會食羊肉, 但大家要注意細碗其實都好大碗, 大碗就係超級大碗, 建議大家落單前睇下隔離左右先決定。 我地兩個人要左羊肉有皮大碗, 店家好醒目自動自覺俾埋2套碗仔同匙我地。湯底唔會太咸, 飲得出有用羊肉煲, 羊肉細細件但份量唔少, 都幾香肉味, 調味料唔會過多, 可以食到羊肉本身既鮮味, 整體都幾好食。口痕叫埋豬肉餃子食, 肉好乾好柴, 自己去超市買黎煮果d仲好食。

2017-12-28 96 浏览
同同事行去佐敦食飯之前見過呢間 專係食羊肉幾得意所以就入咗去食見到入面d人食緊勁大個碗 以為係湯嚟就照叫咗碗大羊肉米線點知真係咁大但都幾好食 米線軟硬度啱啱好不過女仔真係食細碗就夠
同同事行去佐敦食飯
點知真係咁大
但都幾好食 米線軟硬度啱啱好
不過女仔真係食細碗就夠
2017-12-06 130 浏览
終於天氣涼返,是日天氣好想行遠啲,午餐去咗試羊肉米線! 一如以往,貪心嘅我揀咗雙拼米線,有羊肉同牛肉,加左酸菜,連埋熱飲(冷熱同價)都係$51咋!重點係!細碗已經非常大碗!經過我細心嘅觀察,附近咁多柗既勞動型叔叔都只係食細碗,可想而知佢嘅份量已經非常足夠!抵!羊肉連埋皮一啲都唔肥,所以唔使特登揀瘦肉;羊肉一啲都唔so,但湯底仍然飲到好鮮嘅羊肉味,而且牛/羊肉都好林身,米線較粗身,唔會煮得太淋,剛剛好!加一蚊配嘅酸菜亦非常match,一來減低少少油膩感,二來酸菜 葉嘅部份比較多,微微辣又酸中帶甜,真的令整碗米線生色不少!話說我哋去到最尾先見到一位壯漢食大碗米線,見到個size已經笑到停唔到口,因為真係成個面盆咁大!啊唔係,係成個煲咁大計返大碗都係貴幾蚊,兩個人share一定好足夠!下次要帶frd黎!過個簡單又暖笠笠既幸福午餐

「細」碗雙拼米線配酸菜

計返大碗都係貴幾蚊,兩個人share一定好足夠!
下次要帶frd黎!過個簡單又暖笠笠既幸福午餐
「細」碗雙拼米線配酸菜
2017-12-06 152 浏览
同朋友好鍾意食羊,喺佐敦行街見到呢一間招牌寫住選用雲南黑山羊米線菜式,就入去食晚飯地方環境需簡約,不多裝飾設計菜單上有大碗和小碗選擇,其實一個人叫小碗就已經吃到飽,擺在眼前的米線以為黑山羊肉俾得唔夠多,但食到最後竟然未食晒,呢次食嘢我都幾眼闊肚窄,嘿嘿我喜歡米線轉米粉(只影米線的那碗),因為我覺得同羊肉好夾,再加上叫了自己喜歡的蟹子丸,兩個餸一齊吃十分滿足!另外我們也喜歡吃雞翼,這個避風塘麻辣雞翼值得一試
地方環境需簡約,不多裝飾設計
細碗羊肉米粉

呢次食嘢我都幾眼闊肚窄,嘿嘿

我喜歡米線轉米粉(只影米線的那碗),因為我覺得同羊肉好夾,
再加上叫了自己喜歡的蟹子丸,
兩個餸一齊吃十分滿足!
避風塘麻辣雞翼

另外我們也喜歡吃雞翼,這個避風塘麻辣雞翼值得一試

細碗羊肉米粉
避風塘麻辣雞翼
2017-12-04 106 浏览
羊肉米線在市面上比較少有,雲南啊老表黑山羊湯米線主打半肉米線,分有皮羊肉和無皮羊肉(淨瘦),米線份量亦有大細之分,食客可按個人喜好下單。今次選擇了無皮羊肉米線加酸菜,份量選細。米線煮得剛好,不會太硬或太淋,湯底清香,酸菜惹味可口,而羊肉數量多,肉質爽滑,啖啖濃香羊肉味。如果怕羊肉的味道的朋友,亦可選牛腩,餐廳亦提供不少小食,例如涼拌青瓜、涼拌木耳、口水雞、水餃等。另外,不得不提的一點是,大碗的份量十分驚人,這大大碗的米線應該可以滿足大胃王的胃口。

2017-11-10 233 浏览
細碗淨瘦羊肉米粉- 湯底味道不濃郁,只有單調的鹹味與淡淡的羊羶味- 切成厚片的全瘦羊肉羶香味欠奉。可幸數塊肉的邊上附有些微脂肪,一咬下去,羊脂羶香即在口中爆發,還是有帶皮的羊肉好- 辣椒油夠辣但帶微苦,香味稍遜*細碗其實都好大,起碼有兩個米粉
細碗淨瘦羊肉米粉
- 湯底味道不濃郁,只有單調的鹹味與淡淡的羊羶味
- 辣椒油夠辣但帶微苦,香味稍遜

*細碗其實都好大,起碼有兩個米粉
2017-11-10 264 浏览
不太好羊的我但又會想試一試這一間羊肉米線,因為正是一個米線控,會探索不同湯底。這是不少人提過大件抵食的,終於有機會「朝聖」。說實話就比我想像中沒那麼大,碗大是真的😂😂😂羊肉也沒有大家說那麼多,價錢$45就不是性價比高了,只是不算昂貴🤔羊肉沒有很羶,羊片不肥,這一點我很喜歡🙆🏻米線煮得剛剛好的。還點了一個白菜豬肉餃。$28/10隻真是便宜!雖然細隻和明顯然是交貨,但這價錢也不會期望很多,味道當然可以。店子論環境是沒有,可能有地道風味,客人卻不絕,意想不到!
這是不少人提過大件抵食的,終於有機會「朝聖」。
說實話就比我想像中沒那麼大,碗大是真的😂😂😂
羊肉米線小碗
羊肉沒有很羶,羊片不肥,這一點我很喜歡🙆🏻

米線煮得剛剛好的。
還點了一個白菜豬肉餃。
白菜豬肉餃
店子論環境是沒有,可能有地道風味,客人卻不絕,意想不到!
2017-11-09
2017-11-02 208 浏览
食得雞牛豬多,今 次食下羊轉下口味先。呢間係專門食羊既餐廳,但係唔係食羊腩煲同羊扒,係食米線同水餃,唔使咁heavy, 岩晒成日話要keep fit既我。地方細細,但都坐左7,8成人,幾好生意喎。除左羊,都仲有d小食叫既。不過,一場黎到,緊係食羊啦😁呢個係細碗羊肉米線,細碗得黎但份量其實好多,唔好意思,我食唔晒。講返聲,碗入面既酸菜係唔包既,不過加一蚊就有啦。碗內既一片片既羊肉雖然薄切,不過都有數十片。而且望落去色澤均勻,半肥瘦,一睇就知靚貨。當然,食落口冇令我失望啦。濃濃既新鮮羊肉味,沒有羊膻味,肉質細嫩,沒有根,非常可口。而佢既精華係個湯到,所以千萬一定要試佢個湯。羊肉清湯,羊肉味重,不算太油,飲多兩啖保下身,非常正。另外,再叫左個雙并水餃。白菜,韭菜各5件,都係28蚊。啖啖肉,皮厚,超飽肚。

地方細細,但都坐左7,8成人,幾好生意喎。

除左羊,都仲有d小食叫既。

不過,一場黎到,緊係食羊啦😁

講返聲,碗入面既酸菜係唔包既,不過加一蚊就有啦。

2017-11-01
  • 羊肉米線