2022-11-06
實不相瞞,洪水橋係我長大嘅地方,直至讀完書之後先開始搬開去其他地方住。間中會回家探望兩老,現在都會回去走走,印象中餐廳食肆選擇不多。最近返去探家姐,居然發現樓下新開了一間米綫鋪,喜愛食米綫嘅我當然要去試下。加上咁啱天氣凍凍地,食番碗熱辣辣嘅米綫,正好暖下胃。餐廳地點算方便,正正洪水橋輕鐵站旁不遠處。據了解店舖新開張大概數個月,環境整體來說是整潔乾淨。除米綫外,亦有飯及小食供應。一餸米綫$42,加餸每款加$10。我選了中辣酸辣湯底,配香辣腩肉、香茅豬扒及豬頸肉。跟餐加$3點了凍奶茶。另外,再要了一份中辣家鄉手絲雞小食($40),合共盛為$105、價格算合理。米綫及餸份量頗多,豬頸肉必食之一,爽口好味。而我至愛嘅腩肉,個人覺得要有皮先至夠正。呢度嘅腩肉有皮有肥,仲有陣陣五香味,十分不錯,亦都係必食之選。至於豬扒本人覺得比較淋,味道帶微茅香味,如果重一點茅香味就更佳了。湯底方面夠濃香,至於米綫就偏淋,若果朋友仔喜歡較爽口,建議可以落單時告訴店員可否調較。配菜方面有酸菜及肉碎,如果可以再多少少配菜會更惹味。《家鄉手絲雞》,肉質偏淋,調味夠香不太辣,配上蔴醬更香濃,味道不錯,可以一試。