2022-11-06 843 浏览
實不相瞞,洪水橋係我長大嘅地方,直至讀完書之後先開始搬開去其他地方住。間中會回家探望兩老,現在都會回去走走,印象中餐廳食肆選擇不多。最近返去探家姐,居然發現樓下新開了一間米綫鋪,喜愛食米綫嘅我當然要去試下。加上咁啱天氣凍凍地,食番碗熱辣辣嘅米綫,正好暖下胃。餐廳地點算方便,正正洪水橋輕鐵站旁不遠處。據了解店舖新開張大概數個月,環境整體來說是整潔乾淨。除米綫外,亦有飯及小食供應。一餸米綫$42,加餸每款加$10。我選了中辣酸辣湯底,配香辣腩肉、香茅豬扒及豬頸肉。跟餐加$3點了凍奶茶。另外,再要了一份中辣家鄉手絲雞小食($40),合共盛為$105、價格算合理。米綫及餸份量頗多,豬頸肉必食之一,爽口好味。而我至愛嘅腩肉,個人覺得要有皮先至夠正。呢度嘅腩肉有皮有肥,仲有陣陣五香味,十分不錯,亦都係必食之選。至於豬扒本人覺得比較淋,味道帶微茅香味,如果重一點茅香味就更佳了。湯底方面夠濃香,至於米綫就偏淋,若果朋友仔喜歡較爽口,建議可以落單時告訴店員可否調較。配菜方面有酸菜及肉碎,如果可以再多少少配菜會更惹味。《家鄉手絲雞》,肉質偏淋,調味夠香不太辣,配上蔴醬更香濃,味道不錯,可以一試。

米綫及餸份量頗多,豬頸肉必食之一,爽口好味。

2022-11-04
  • 家鄉手撕雞
  • 豬頸肉、腩肉米綫
2022-11-06 48 浏览
雲川百味 (元朗)元朗洪水橋洪堤路8號雅珊園地下10號舖今日同個媽咪去下午茶☕️呢一間平時都會叫外賣Lunch。叫咗個豬骨湯微辣米線🍜,要了三款配菜,豬皮,墨魚片,雞腎,本身湯底好香濃,有碎肉,酸菜,芽菜仔,九菜,大大碗米線,米線🍜滑彈,食到雪雪聲,咁多配菜嘅米線真係好好食,😋😋😋再叫了一碗麻辣燙紅薯粉雲吞,豬潤,魚腐,麻辣燙紅卜卜,香噴噴,紅薯粉彈牙韌人,雲吞肉滑咬口,豬潤爽滑,唔腥,魚腐朔晒啲湯,好入味,超好食😋,值得推介👍👍👍要多兩個小食鹽酥雞,🐓炸得好香脆,鹽香肉滑,粒粒酥香,粒粒食,😋😋😋鮮蝦炸春卷,春卷炸得好脆,蝦🦐鮮甜肉爽😊,好食🥳🥳🥳飲杯鹹檸七🍹🍋,夠冰凍,喉嚨舒服晒😃😃😃西洋菜蜜,我的摯愛,菜汁香濃,蜜甜,抗衰老飲品,正🍹🍹🍹
雲川百味 (元朗)
元朗洪水橋洪堤路8號雅珊園地下10號舖

今日同個媽咪去下午茶☕️呢一間平時都會叫外賣Lunch。

要多兩個小食
鹽酥雞,🐓炸得好香脆,鹽香肉滑,粒粒酥香,粒粒食,😋😋😋
鮮蝦炸春卷,春卷炸得好脆,蝦🦐鮮甜肉爽😊,好食🥳🥳🥳

飲杯鹹檸七🍹🍋,夠冰凍,喉嚨舒服晒😃😃😃
西洋菜蜜,我的摯愛,菜汁香濃,蜜甜,抗衰老飲品,正🍹🍹🍹
2022-10-20 68 浏览
有次踩單車經過 見到洪水橋有間雲川百味🤣 今次就襯夜晚上堂前 去食個飯醫飽個肚囝😛🍀熱拌紅薯粉紅薯粉口感嚼勁 咬落口吾會太淋 保持到咬口🤤 另外有啲辣肉碎同芽茶做配料 增加左口感同味道😉 有好多款餸都係必叫 有晒👍🏽係隔離 而我就簡左3️⃣款餸 豬頸肉個味好香濃 表面脆口 咬落口有少少汁流出黎同埋有咬口🐷 蝦卷彈牙 味道清清地但夠味🦐 韭菜水餃冇咩大分別 夠新鮮🥟 🍀麻辣牛百葉一碟嘅份量好多🆙 牛百葉夠晒彈牙🐮 麻辣汁雖然都夠麻同辣 但味道層次感可以再豐富啲😛🍀凍鴛鴦上枱明顯見到兩層色🤣 茶底夠濃夠味☕️ 咖啡奶茶嘅比例調配得幾好👍🏽

🍀熱拌紅薯粉

2022-10-16
熱拌紅薯粉
麻辣牛百葉
凍鴛鴦
去咗元朗洪水橋 雲川百味食個下午茶☕️質素幾高喎👍🏼 啲姐姐又好人 🫶🏼QR CODE落單好方便姐姐驚我唔識落單,過嚟話可以幫我人手落單🤣下午茶時間都唔少人👍🏼呢度坐得幾舒服,有卡位又有好多小食選擇,我一見到炸饅頭就會忍唔住叫呢度炸饅頭好高質😍😍又抵食 嚟到個陣啲煉奶已經倒晒喺面 好鬆軟 口感一流😋😋豬骨湯底有啲酸酸辣辣咁好開胃魚米湯底好清甜 好好飲成碗湯比我飲晒每個餸嘅份量都好多又好食😋米線-鮮魚湯底$38 香茅豬扒 另上+$10-肥牛$10-娃娃菜+$10米線-豬骨湯底$38墨魚咀+$10香辣腩肉+$10炸饅頭$20跟餐凍飲+$3
去咗元朗洪水橋 雲川百味食個下午茶☕️
質素幾高喎👍🏼 啲姐姐又好人 🫶🏼
QR CODE落單好方便
姐姐驚我唔識落單,
過嚟話可以幫我人手落單🤣

下午茶時間都唔少人👍🏼
呢度坐得幾舒服,有卡位
又有好多小食選擇,

香辣腩肉+$10

炸饅頭$20

跟餐凍飲+$3
2022-10-09 65 浏览
同朋友黎到洪水橋親親綠田園,突然想搵間酸辣米線食,唔想返元朗市中心食,所以就搵左依間炸豬大腸店家的豬大腸賣相一流,份量超多,肉質肥美而實在、口感外脆內軟;很有口感而不硬;味道調得剛剛好,不會太鹹;開胃小食,吃不停口!蘿蔔·豬潤米線米線份量很多,酸辣湯底材料足料,味道濃郁,超級惹味!店家將蘿蔔慢熬得很冧、應該是用心落了不少功夫;豬潤選材上乘,不會像粉團一樣,而是有層次及實在!魚腐·香茅豬扒米線豬骨湯底帶有很微的辣味作調味,能夠增加食慾;魚腐很有魚鮮味、感覺挺新鮮!香茅豬扒炸得剛剛好、不會太厚粉,豬扒既醃料足夠,味道突出而香香的!米線細嫩幼滑,好好食呀!凍檸茶茶底香濃配上檸檬一流,冰冷的凍檸茶係解暑首選!

炸豬大腸

蘿蔔·豬潤米線

魚腐·香茅豬扒米線

凍檸茶
茶底香濃配上檸檬一流,冰冷的凍檸茶係解暑首選!
2022-10-08
2022-10-08 53 浏览
作為酸辣米線狂迷,緊係要四出搵食啦!今日特意過黎洪水橋食依間「新界西」限定既米線鋪食酸辣米線!♥️椒鹽雞軟骨雞軟骨都頗大粒,口感不會硬到咬唔到,有有少許咬口感!配上小店提供既甜酸醬、孜然粉,更將整個小食既味道昇華,變得更惹味、與米線結伴更香更開胃!♥️腩肉豬大腸米線小店特別烹調既腩肉很吸引,肉質肥美有層次,小店的醬汁完全掛在腩肉,超級Juicy!小店掌握既烹調時間及熱度適中,腩肉不會太煙韌,而是醬汁像流心一樣留出來,超好味!豬大腸沾了湯底,仍然保持脆炸味道及口感!值得一讚!酸辣湯底調味適中,不會傾向一邊,亦容易掛汁!米線用料很好,幼滑而「噓」一聲就把整條吃了!整體味道均衡而惹味,小店真的很用心烹調!♥️凍檸檬茶飲品很大杯,解辣一流;大片檸檬加上濃郁既紅茶!少甜少冰味道也很清爽!餐廳菜單也很豐富,有不少特色食物!

♥️椒鹽雞軟骨
椒鹽雞軟骨

♥️腩肉豬大腸米線

♥️凍檸檬茶
凍檸檬茶

餐廳菜單也很豐富,有不少特色食物!

2022-10-08
午餐
椒鹽雞軟骨
凍檸檬茶
2022-10-07 47 浏览
呢間我地叫左麻辣同酸辣湯底,湯底都算有誠意,係真係兩款唔同嘅辣度,而且會俾埋肉碎,即刻提升左成碗米線嘅層次感講返啲餸先,我地以為份量好小所以叫左兩個餸+小食點知原來一個餸都咁大份,一定夠飽😂😂1. 蒜香雞扒&香茅豬扒黎呢間必點!因為佢真係原塊上碟。兩樣都好入味&好淋,可以睇自己鍾意食豬定雞再揀~2. 墨魚嘴比較少米線店有呢個餸揀😜😜 又係有好多粒 已經好有咬口&彈牙3. 韭菜水餃呢個就唔算好特別,標準口味😉4. 鹽酥雞我問店員邊款小食係招牌,佢答我鹽酥雞🤣食落去就普通炸雞咁,冇咩台式嘅感覺,下次都係揀有手指公推薦個啲試下

講返啲餸先,我地以為份量好小
所以叫左兩個餸+小食
點知原來一個餸都咁大份,一定夠飽😂😂

1. 蒜香雞扒&香茅豬扒

2. 墨魚嘴

3. 韭菜水餃
呢個就唔算好特別,標準口味😉

4. 鹽酥雞
2022-10-03 66 浏览
🐳由於很愛吃米線,有時晚上不想在家煮飯,就會出街吃米線。原來在洪水橋輕鐵站旁就有間不錯的米線店,主要做街坊生意,因為這裡沒有什麼大型商場和打卡點,所以主要都是附近居民來光顧。🐳但是食物方面真的好味,份量大之餘,價錢都好合理。今次點了兩碗米線,兩枝豆漿和一份小食。🐳💰52 腐竹酸辣米線: 花枝丸,蝦卷微辣最適合我,酸辣也是我的至愛,非常開胃,花枝丸和蝦卷也非常彈口,還可以叫店加多點韮菜👍 🐳💰52 豬頸肉麻辣米線: 雞中翼,墨魚餅不能吃辣的,可點微辣,可以吃辣的,可以點中辣,不會太辣的,放心!雞中翼有三大隻,又入味,墨魚餅份量也多和彈牙。🐳💰32 炸韮菜餃子(8隻)超級抵食😍 剛炸起,小心燙嘴嘴,非常脆口,最愛韮菜味。

🐳💰52 腐竹酸辣米線: 花枝丸,蝦卷

🐳💰52 豬頸肉麻辣米線: 雞中翼,墨魚餅

🐳💰32 炸韮菜餃子(8隻)
超級抵食😍 剛炸起,小心燙嘴嘴,非常脆口,最愛韮菜味。
2022-09-27 53 浏览
我係一個米線控,去到邊都要食米線,今日行經呢頭見到有米線食當然唔放過啦,食完準備去游水🤣跟住我地叫左2碗米線,再加一個小食,另外再加2枝豆漿,吃光光,超級滿足超級飽米線酸辣湯(中辣)韮菜水餃、炸醬、豬皮📝韮菜餃皮夠薄多餡,湯底好濃,唔會得個辣字,有少少麵豉味👍🏻米線(熱食)墨魚餅、腩肉📝夏天食呢個好有胃口,清清地涼伴米線再配埋半肥瘦腩肉,爽😊 小食就叫左韮菜豬紅📝熱辣辣食最正,放落米線湯到食又正

米線酸辣湯(中辣)
韮菜水餃、炸醬、豬皮

米線(熱食)
墨魚餅、腩肉
📝夏天食呢個好有胃口,清清地涼伴米線再配埋半肥瘦腩肉,爽😊

小食就叫左韮菜豬紅
📝熱辣辣食最正,放落米線湯到食又正
2022-09-15 144 浏览
米線關注組成員之一大力推介呢間洪水橋嘅雲川百味相信大西北嘅人都聽過類似嘅名今日第一次試食呢間首先酸辣湯底第一啖已經覺得好好味真心比起平時嘅米線出色同朋友一人一碗叫咗好多唔同嘅餸試下首先梗係要食豬頸肉 佢炸嘅嘢都係放入湯入邊 雞扒都係但係冇影響佢酥脆香口嘅口感所有肉嘅調味都好夠好好味第二推介嘅一定係鮮蝦卷 超包香濃嘅鮮蝦味 墨魚餅韭菜餃亦都很不錯另外叫咗個小食手撕雞 份量不少味道偏向芝麻醬嘅味道 但亦都好夠辣 好味
米線關注組成員之一

墨魚餅韭菜餃亦都很不錯

另外叫咗個小食手撕雞 份量不少
味道偏向芝麻醬嘅味道 但亦都好夠辣 好味
2022-09-06 77 浏览
啱先發現洪水橋有米線😂呢度除咗米線之外仲有飯食而且小食都好多款式食肉獸嘅我地叫咗兩碗三餸米線豬扒腩肉豬軟骨麻辣米線豬頸肉韭菜雲吞豬大腸酸辣米線見到隔籬枱叫咗鹽酥雞粒幾靚😂又叫黎試吓米線啲餸都算多啊 而且我幾鍾意佢個腩肉 炆得好入味 咬落都爽口唔會成片散晒同埋好多時出邊嗌餸嘅時候餃子都係得兩粒佢有三粒韭菜餃👍🏻豬大腸份量都唔會俾得少 另外豬頸肉都好好食 佢酸辣湯底係偏酸一啲(啱晒我😂)我哋兩碗都係叫小辣,辣度都啱啱好~~好大碗,我哋下晝三點幾食完晚餐都食唔落好抵❤️
啱先發現洪水橋有米線😂

同埋好多時出邊嗌餸嘅時候餃子都係得兩粒
佢有三粒韭菜餃👍🏻
豬大腸份量都唔會俾得少
另外豬頸肉都好好食
佢酸辣湯底係偏酸一啲(啱晒我😂)
我哋兩碗都係叫小辣,辣度都啱啱好~~

好大碗,我哋下晝三點幾食完晚餐都食唔落好抵❤️
2022-09-05
2022-04-12 314 浏览
又係豬頸肉無敵嘅米線舖🍜呢間米線舖係新開喺洪水橋嘅分店🤭其實我之前已經食過屯門店嘅外賣🤣我稱之為食唔到雲川都可以食雲川百味🤣(我兩間都食㗎唔係話比較邊間好食啲呀! ! !)只係想表達元天去洪水橋好似近過去屯門嘛🤣Btw佢同雲川嘅豬頸肉好似🤭湯底都似🤭不過雲川百味偏酸🫡鍾意酸嘅可以去試下😂😂😂小食方面就各有所好😝青瓜係我食咩米線舖都必嗌👍🏻炸雞粒配雞醬都實冇錯🤣整體都算好食🤭
又係豬頸肉無敵嘅米線舖🍜
呢間米線舖係新開喺洪水橋嘅分店🤭
其實我之前已經食過屯門店嘅外賣🤣
我稱之為食唔到雲川都可以食雲川百味🤣
(我兩間都食㗎唔係話比較邊間好食啲呀! ! !)
只係想表達元天去洪水橋好似近過去屯門嘛🤣
Btw佢同雲川嘅豬頸肉好似🤭