餐厅: 雲桂香米線專門店
资讯:

2018-03-06 569 浏览
呢餐真係我近年食過最難食既一餐,一時大意以為係我想食好耐既雲貴川,入到去掃一掃食評就知中伏,但坐低左就照食啦。叫法都幾特別,第一步係揀麵款,第二步係揀湯底,最後揀配料,麵款同配料都逐項收費,唔似譚仔咁包一款餸。揀左有芽菜、酸菜、莖菜、蔥同芫茜既小鍋紅薯粉 ($31),麻辣小辣 (揀麻辣或酸辣先有辣肉碎),配豬軟骨 ($7)同竹笙 ($7),共$45。第一啖試個湯底就覺得似酸辣多d,因為配料入面酸菜都比較多,我都分唔到係加入配料時染左酸味定本來個湯已經用左酸菜去煲,總之唔似麻辣,令我好疑惑,既然default係酸辣,咁就唔好扮俾我揀啦。 麻辣小辣亦都完全唔麻唔辣,同譚仔十小辣差不多。紅薯粉算係煙韌,但同芽菜比例係一比一,份量偏少。 豬軟骨炆得唔夠軟腍,普通瘦肉咁,都幾入味;竹笙幾厚,兩款配料都有幾舊,可算足料。 老實講呢碗麵味道就正正常常,但小食就世界級喇。口水雞 ($42)我預期會係香辣室溫既雞,首先個醬汁唔辣偏稀、變左黑醋味,都唔緊要。 一啖咬落去竟然超凍硬硬地有d冰?! 雞已經有少少乾硬化,連雞皮都有少少巢皮同乾旱,完全幻想到係由冰格拎落黎、未退哂冰就夾硬斬開淋汁上菜,見到雞骨仲有

豬軟骨小鍋紅薯粉

醬拌皮蛋、口水雞

口水雞 ($42)我預期會係香辣室溫既雞,首先個醬汁唔辣偏稀、變左黑醋味,都唔緊要。 一啖咬落去竟然超凍硬硬地有d冰?! 雞已經有少少乾硬化,連雞皮都有少少巢皮同乾旱,完全幻想到係由冰格拎落黎、未退哂冰就夾硬斬開淋汁上菜,見到雞骨仲有血就唔開胃,完全唔想食第二舊/啖,食落仲要係雪味同雞既腥臭味,可以話係我食過最難食既雞,成碟我都冇再食。
口水雞

醬拌皮蛋 ($20)又係垃圾,醬汁雖然同譚仔一樣味,但皮蛋有陣壓壓地既味,食完個口好臭。 但食完個雞我都對呢味皮蛋好感恩,最後清左碟,但要用個麵既湯黎浪口。
醬拌皮蛋

阿姐亦好極品,四目交投想落單都扮見你唔到,想俾錢去收銀度見佢低頭做自己野,好聲好氣問幾次係咪呢度俾都唔理你,等左幾分鐘先肯收錢,全程冇講過野。 好佩服呢間野仲做得住,我會努力周圍唱。
2018-02-11 336 浏览
2月10號的晚上11點幾....同男朋友第一黎依到食宵夜,兩個人叫左個重慶酸辣粉加雲吞牛丸,雲桂小窩米線,口水雞同埋兩杯凍飲。。。味道都還可以啦。食完唸住埋單走啦。個收銀就傾住電話甘同我講23x蚊。聽到之後我地就話佢計錯數啦,叫佢比張單我睇下,果然啦⋯⋯實際應該係151蚊先岩。由於我當時身上只有3張紙幣,分別係一張100蚊,兩張20蚊,同埋幾多的散銀。我先放左100係台面 ,再比銀仔啦⋯⋯點知我比完銀仔佢,個收銀就話我差100蚊未比...佢死口話冇收過我張一百,又話佢d 錢收好曬 準備埋數,叫我地等佢埋左數就知道我有冇比果100蚊,哈哈哈 笑左囉!!我錢就比左啦,佢自己掛住講電話,我錢都未拎夠,佢就收左,又話自己冇收過.....傻的嗎,我仲要等你埋數呀! 到時你條數錯又關我事呀!我更加冇可能比完錢又再比囉⋯⋯最後我等左佢10分鐘左右, 我留低聯絡電話 就走左....個收銀d 態度真係呢⋯⋯
2018-02-10
$151 (宵夜)
2018-02-08 471 浏览
真係唔明點解啲呀姐勁搞笑,叫佐好多次都唔理人,扮睇唔到,🙈🙈到見到啦,叫佢收佐人地食佐啲野,應完人話好之後十世都唔收,都算啦,😒😒等佐好耐都終於過來收啦,但成張檯好污糟,佢連清潔既意思都冇,😡😡佢走果下同佢講佐句,唔該你搽下檯呀。跟住個呀姐話,等陣先啦,好忙呀,🤯🤯大佬,鬼唔知呀媽係女人咩,今時今日咁既服務態度真係🤬🤬最後上錯餐,咪話我地冇叫呢個呀,最後呀姐仲要睥人囉,咩事呀..十萬個唔滿意!!!!!
2018-02-07 284 浏览
次次出親旺角同男朋友諗唔到食咩野就會去呢間食. 呢間真係男朋友至愛. 叫左個小鍋米線$27+豆卜$6+竹苼$7+豬大腸$7, 再加餐飲凍奶茶+7. 價錢大概係咁(男朋友比錢冇留意)可能人太多, 廚房有d 亂, 我地就正常10分鐘左右有野食, 但見到隔離等到我地食完都未有, 慘慘豬. 食物質素都keep 到, 但米線硬左d, 要自己再浸多陣. 飲品最遲到, 見到冰唔夠, 最初估係太耐冇人拎黎所以溶左, 但飲落唔夠凍, 咁應該係佢地唔夠冰用, 男朋友果杯凍檸茶未飲就已經差唔多冇冰下次去太子果邊, 冇咁多人服務都好d. D 阿姐唔抹臺, 我部電話差d 中招

2018-02-06
2018-02-04 184 浏览
原本我系叫砵蘭街個間雲南米線,要豬耳,墨丸麻中辣飲凍奶茶嘅叫左外賣約莫10分鐘左右,就送到黎,但系見到個外賣覺得好奇怪,點解冇凍奶茶嘅,咁就問下佢啦,佢就話冇寫,咁我望一望張外賣單,地址又岩喎,咁就比錢佢。一打開見到豆卜豬軟骨就知佢地應該系送錯地址,打去本身我叫個間問下,佢地岩岩先整到我個外賣未有咁快,叫我打去西洋菜南街個間問下系咪佢去送錯打去同佢講你地送錯左個外賣比我,我系叫砵蘭街個間,佢地嘅同事就話系你叫架,冇送錯,仲話我奇怪,明明叫左外賣又話我送錯,死都話系我叫左。同佢解釋一輪之後佢地先話叫同事過黎拎翻,連句對唔住都冇,未去過佢個間食過,但經過呢次之後一定唔會試呢間
原本我系叫砵蘭街個間雲南米線,要豬耳,墨丸麻中辣飲凍奶茶嘅
2018-01-30 196 浏览
中午放学去到这吃午饭,12:30坐下,桌子没人收拾,12:40才叫到人收拾,好不容易下到单,41分,催了几次1:09分才上,吃了还不够五分钟就有服务员叫你让位置给别人,真的是“好吃”,都不知道吃的什麽东西,坐了一个小时吃饭十分钟还被服务员换位,服务行业服务都做不好开什麽店,这种低素质服务旺角虽然不少但是这麽垃圾的也是排在前面的了,吃碗粉面一个小时叫五六次服务员催单还搞得迟到,服务没素质,也不好在餐厅发作,就在这给个差评,非常非常差的餐厅
2018-01-30
2018-01-27 194 浏览
星期六下午茶時間,叫左四次落單無人應,之後終於落到單,之後發現好耐未到,接近十五分鐘。我見間離枱都上菜了,我追單,追左三次,頭兩個我見佢聽完無追,第三次先話叫廚房即做。咁我話我走了唔食啦,佢先話即做等多幾分鐘。我最後決定離開,因為我共浪費了廿五分鐘。
2018-01-23 184 浏览
次次到旺角都光親佢,今日點佐碗小窩米線,結果半碗都系牙菜,我來食米線的,不是食牙菜的,投訴佐當我無到,呢D服務態度真是不敢恭維,食完等於無食,反而食佐一肚火,下次都唔會再來
今日,我同我朋友喺旺角行街,行到肚餓想搵嘢食。見到附近間雲貴香最近裝修收開笛,我哋決定試一試。上到一樓,人唔算多,唔需要等位。我點左涼拌米線,再加腩肉同埋三色丸,另外加杯豆漿同埋一碟通菜。食物水準下降,同其他分店比,呢間雲貴香食物質素明顯較差,配料份量不足,米線嘅面身唔夠香滑,唔算入味,真係有啲令我失望。碟通菜食落好生,加上如果唔係有醬料,應該好淡好難入口。喺環境方面,裝修完比之前有格調,不過人手唔足,全場幾十個客,得三個員工係樓面幫手,佢哋忙到不可開交,我哋落單都要等好耐,而等食物黎都等左勁耐,大概要15分鐘啲食物先嚟到!原本諗住好快食完就返屋企,點知食咗成九個字,希望餐廳改善服務質素。

碟通菜食落好生,加上如果唔係有醬料,應該好淡好難入口。

2018-01-14
2017-11-04 1139 浏览
好多人都會將雲貴香同譚仔同三哥比較,但我覺得無得比扺食程度不太高,一餸份量只有2~3粒 配菜係多既,不過個人覺得酸菜同麻辣湯底真係好唔夾,仲越食越酸蒜泥白肉,入面包左舊青瓜......個味又好唔夾... 白肉唔夠薄又有軟骨Any肥咁既價錢食呢d野都無咩可以要求,算係咁架啦
好多人都會將雲貴香同譚仔同三哥比較,但我覺得無得比

扺食程度不太高,一餸份量只有2~3粒

Any肥咁既價錢食呢d野都無咩可以要求,算係咁架啦
2017-10-15 1012 浏览
平時經過旺角都會見到雲桂香米線店,今日係附近放學後同朋友一起相約到雲桂香食個飽。平時的我不太喜歡吃太辣的食物,所以經常點清湯來伴米線,我很喜歡吃他們的豬軟骨小鍋米線因為他們的豬軟骨有秘製醬汁,比較軟身 其他米線店亦較少有這項選擇,清湯與其他店舖相比下不會吃完後感到重味精及濃味。朋友點了腩肉及豬軟骨米線,多酸及小辣味道的湯底,可以自行選擇辣度。雲桂香腩肉偏辣比較簿身 對接受少辣程度(清湯喜歡吃腩肉)的客人來說不錯 口感亦不會太難入口 朋友說多酸小辣會比較入口,湯底比其他米線店的酸辣較好吃,但不能吃辣的客人們還是點清湯比較好其他朋友們都是點豬軟骨小鍋米線,但辣的程度可跟不同人需要選擇(例如她們點了 小小辣)我們還點了小食分享 環境衛生不錯,點了蒜泥牛肉及夫妻肺片。蒜泥白肉與別不同的是中間包著青瓜,比較爽口外面包著肉片 口感層次不同及帶點辣油,相比我這個不太愛吃辣的人來說這程度接受 還覺得味道不錯。而夫妻肺片主要是牛肺薄片及牛肚和辣油而成,口感脆口不會感到淋身。如果覺得太辣的話可浸在湯裏再吃會比較不辣 但味道會有差別。飲品方面,我喜歡點豆漿它們比較重豆味及濃味有點偏甜。但這次還是選擇了大眾化

豬軟骨小鍋米線(走辣)

腩肉豬軟骨小鍋米線(多酸及辣)

我們還點了小食分享 環境衛生不錯,點了蒜泥牛肉及夫妻肺片。

小食 蒜泥白肉

小食 夫妻肺片

如果覺得太辣的話可浸在湯裏再吃會比較不辣 但味道會有差別。
飲品方面,我喜歡點豆漿它們比較重豆味及濃味有點偏甜。但這次還是選擇了大眾化的凍檸檬茶,個人覺得較甜但甜味程度可因人而異。而這餐一共$246,我們4人一共平均消費$62 價錢合理及適合學生消費。

2017-09-29
豬軟骨小鍋米線(走辣)
腩肉豬軟骨小鍋米線(多酸及辣)
小食 蒜泥白肉
小食 夫妻肺片
  • 豬軟骨小鍋米線
2017-10-12 502 浏览
今日上完會計師樓,都差唔多三點幾四點,個肚就快餓到扁,想搵啲大大份又抵食既嘢撐爆個肚,但最近又食厭左譚仔,於是入左隔離個間雲桂香。下午茶時段既嘢飲平啲,一支豆漿先5蚊。最中意佢有得走肉碎,因為我唔中意豬肉,所以雲南米線都要食到小心翼翼。佢啲麻辣唔錯,自問都幾食得辣,中辣都食到流鼻涕了。啲湯杰杰地,配料都幾多。重點係我覺得佢呢間啲米線係幾彈牙,唔錯唔錯。
2017-09-30 674 浏览
今日午餐放十一點半,平時諗唔到食咩就會去食米線,雲貴香算係經常幫襯開嘅米線之一。嗌左個腩肉酸辣米線,多酸小辣。 我唔係好食得辣,小辣已經係我嘅極限。我覺得呢度嘅酸辣湯底比譚仔好味。。腩肉有少少鞋,豬軟骨好似好食啲。 個湯好似辣左少少。同事唔食得辣嗌左個豬耳通菜酸辣走辣米線。

我覺得呢度嘅酸辣湯底比譚仔好味。。

腩肉有少少鞋,豬軟骨好似好食啲。 個湯好似辣左少少。

同事唔食得辣嗌左個豬耳通菜酸辣走辣米線。

2017-09-29
2017-09-21 482 浏览
一路都好中意食雲桂香既酸辣米線吾太好辣既我叫小小辣己經夠餸菜方面雞絲係吾錯既選擇我貪佢會吸晒湯汁好惹味不過最正既餸一定係豬頸肉記得叫一碟 配埋酸辣醬正好多(雖然愈來愈貴 而家賣到$42)佢豬頸肉塊都軟冧冧 邊皮煎到脆脆地點埋酸辣汁PERFECT而且佢碟頭吾細 2個人分夠晒數野飲方面不妨試下佢支裝豆漿凍冰冰好解辣 豆味亦好重 甜度適中個人認為抵飲過即沖個D飲品
一路都好中意食雲桂香既酸辣米線
吾太好辣既我叫小小辣己經夠

餸菜方面雞絲係吾錯既選擇

我貪佢會吸晒湯汁好惹味
不過最正既餸一定係豬頸肉

記得叫一碟 配埋酸辣醬正好多
(雖然愈來愈貴 而家賣到$42)

佢豬頸肉塊都軟冧冧 邊皮煎到脆脆地
點埋酸辣汁PERFECT

而且佢碟頭吾細 2個人分夠晒數
野飲方面不妨試下佢支裝豆漿
凍冰冰好解辣 豆味亦好重 甜度適中

個人認為抵飲過即沖個D飲品
2017-08-27 680 浏览
行過路過咁啱想坐低食碗米線,雲貴香係我心水選擇裝修普通唔使講,地方都算乾淨,座位有啲迫。不過價錢就真係抵,30零$40一碗米線,本來一直我都好鍾意,不過今次呢間分店啲米線就有d淋,唔弾牙嘅米線就唔好食啦!又唔可以話難食。最緊要係我鍾意佢個湯底,小辣已經有肉碎,而且配菜有酸菜又有芽菜。兩粒雲吞超大粒,不過其實粉皮都好厚的,勝在抵食!由於天氣炎熱,同行有人話頂唔順啲湯咁熱,所以佢就叫咗個涼拌米線,跟我一樣要雲吞,佢話涼拌果汁幾好味!加杯凍奶茶都好似係$8,味道同茶餐廳有得 fight
行過路過咁啱想坐低食碗米線,雲貴香係我心水選擇

加杯凍奶茶都好似係$8,味道同茶餐廳有得 fight