2018-03-06
呢餐真係我近年食過最難食既一餐,一時大意以為係我想食好耐既雲貴川,入到去掃一掃食評就知中伏,但坐低左就照食啦。叫法都幾特別,第一步係揀麵款,第二步係揀湯底,最後揀配料,麵款同配料都逐項收費,唔似譚仔咁包一款餸。揀左有芽菜、酸菜、莖菜、蔥同芫茜既小鍋紅薯粉 ($31),麻辣小辣 (揀麻辣或酸辣先有辣肉碎),配豬軟骨 ($7)同竹笙 ($7),共$45。第一啖試個湯底就覺得似酸辣多d,因為配料入面酸菜都比較多,我都分唔到係加入配料時染左酸味定本來個湯已經用左酸菜去煲,總之唔似麻辣,令我好疑惑,既然default係酸辣,咁就唔好扮俾我揀啦。 麻辣小辣亦都完全唔麻唔辣,同譚仔十小辣差不多。紅薯粉算係煙韌,但同芽菜比例係一比一,份量偏少。 豬軟骨炆得唔夠軟腍,普通瘦肉咁,都幾入味;竹笙幾厚,兩款配料都有幾舊,可算足料。 老實講呢碗麵味道就正正常常,但小食就世界級喇。口水雞 ($42)我預期會係香辣室溫既雞,首先個醬汁唔辣偏稀、變左黑醋味,都唔緊要。 一啖咬落去竟然超凍硬硬地有d冰?! 雞已經有少少乾硬化,連雞皮都有少少巢皮同乾旱,完全幻想到係由冰格拎落黎、未退哂冰就夾硬斬開淋汁上菜,見到雞骨仲有
口水雞 ($42)我預期會係香辣室溫既雞,首先個醬汁唔辣偏稀、變左黑醋味,都唔緊要。 一啖咬落去竟然超凍硬硬地有d冰?! 雞已經有少少乾硬化,連雞皮都有少少巢皮同乾旱,完全幻想到係由冰格拎落黎、未退哂冰就夾硬斬開淋汁上菜,見到雞骨仲有血就唔開胃,完全唔想食第二舊/啖,食落仲要係雪味同雞既腥臭味,可以話係我食過最難食既雞,成碟我都冇再食。
醬拌皮蛋 ($20)又係垃圾,醬汁雖然同譚仔一樣味,但皮蛋有陣壓壓地既味,食完個口好臭。 但食完個雞我都對呢味皮蛋好感恩,最後清左碟,但要用個麵既湯黎浪口。
阿姐亦好極品,四目交投想落單都扮見你唔到,想俾錢去收銀度見佢低頭做自己野,好聲好氣問幾次係咪呢度俾都唔理你,等左幾分鐘先肯收錢,全程冇講過野。 好佩服呢間野仲做得住,我會努力周圍唱。