餐厅: 靠得住粥麵小館
资讯:

我食過3間靠得住,奧運呢間一定係冠軍!首先,相對上水同灣仔,呢間唔洗大排長龍,已經感覺很好!室內裝修又雅緻!靜靜地嘆個早餐,無大陸人嘈住曬食物方面,我必叫係呢隻粽!軟綿綿,又有鹹蛋黃!肥肉比例適中!點砂糖更係加100分!我鍾意食呢個粥-蝦球雞粥,配合外脆內軟的油炸鬼!真係good morning!但佢嘅口水雞就好小氣!$38得5舊!再好食都唔想讚你啦!價錢方面佢有幾個特別推介係貴d,值唔值就見人見致喇味道:7個環境:7個價錢:5個
我食過3間靠得住,奧運呢間一定係冠軍!

首先,相對上水同灣仔,呢間唔洗大排長龍,已經感覺很好!
室內裝修又雅緻!靜靜地嘆個早餐,無大陸人嘈住曬

但佢嘅口水雞就好小氣!$38得5舊!再好食都唔想讚你啦!
價錢方面佢有幾個特別推介係貴d,值唔值就見人見致喇
味道:7個

環境:7個

價錢:5個
2017-02-03 471 浏览
農曆新年同同事去咗呢間食個午餐,之前未試過,所以諗住試下,又見到佢寫住有米芝蓮評級,所以諗住有質量保證,我哋八個人食咗成八百蚊,食咗幾味餸,包括梅菜扣肉,粽,雞, 幾碗粥,沙爹牛肉 等等,全部都唔掂,梅菜扣肉D梅菜完全唔掂,雞冇雞味,炒飯有啲燶,最好味的竟是腸粉。咁嘅舖頭都有米芝蓮,我覺得米芝蓮這個品牌完全比佢破壞,所以大家去餐廳唔好單憑這些評级,評级唯一可保证的只是價饯一定唔平。 去一啲街邊嘅粥粉麵舖,價錢可能只係一半,但質量可能畀佢仲好
2017-02-03
2016-11-20 488 浏览
奧海城逛街,隨便挑了一家吃,午餐時間不用排隊就好了。上一次吃已經是好幾年前了,因為每次週末都好多人排隊,沒有耐心等。翻看菜單發現已經不單是賣粥麵了,還多了不少輕食小菜 ,感覺要轉型。單以粥麵記,價格決定不便宜。不過香港還有價格便宜環境又舒服的嗎?總體不錯,下次人少還來。

總體不錯,下次人少還來。
四拼盤
和味豬手撈麵
上湯海味雜菜煲
2016-11-19
四拼盤
和味豬手撈麵
上湯海味雜菜煲
2016-09-14 709 浏览
筆者經常都會來呢到食粥既,呢個既粥煮住唔錯,最鐘意就係呢到既豬潤粥,很香很濃味。呢這既糉很足料,很有味,不過份量就少左d,1個男人叫2個都未食得飽。不過筆者今次黎就唔係食粥,鐘意試新野既我,試下呢到既蒸鉗魚,點知一試就中伏。落左order,等左1個鐘都未有得食,餓死人。問waiter點解要等咁耐,佢次次都話蒸緊。好啦等左咁耐,終於有得食,點知條魚竟然唔熟,蒸左成個鐘都唔熟,有冇搞錯!! 好啦,叫waiter收返去返蒸,點知返蒸完條魚老哂,好似食椽巾咁。就算唔係蒸到老,條魚都唔好食,泥味勁重。所以大家黎呢到食野,千其唔好叫蒸魚,食粥好啦。

2016-08-22 672 浏览
不知是因為最近天氣悶熱🔥🔥,還是腸胃不大好,兔小妹近日胃口欠佳,沒多甚食慾。跟友人到奧海城逛街,無意發現一間以 “米以蓮” 作招徠的粥品店 – 靠得住,想起也曾於灣仔分店嚐過,出品還不錯😋,於是便決定取票等叫號。大概不少人也跟兔小妹一樣,天氣悶熱,想吃得清淡一點,店外圍著一群同樣等入座的食客。等了約二十多分鐘,終於叫到手上的號碼!✌ 我倆被安排坐到近出菜口的二人座位。等得久了,也渴了,倒了一杯剛沖好的熱茶。喝下一口,茶味甘醇,還散發著淡淡的蘋果🍎清香,還很不錯。原本打算點兩個粥品,再多加一隻鹹肉糭,但因魚腩粥售罄了😣,最後點了友人喜愛的黃沙豬潤粥 ($35)﹑鹹肉糭 ($26) 和刴椒蒸魽魚($91)。不一會,黃沙豬潤粥和鹹肉糭送上。黃沙豬潤粥的加入魚湯當粥底,口感軟綿,味道鮮味; 豬潤口感不像坊間的粉腍,而是爽滑彈牙,且沒太大腥味,令味道更加鮮甜,挺不錯的。至於鹹肉糭,味道不過不失,卻略嫌份量太少,跟價錢不成正比,感覺有點 “欺場”。😕不過,”迷你” 鹹肉糭只是前奏而已,好戲還在後頭!😈點了的刴椒蒸魽魚,說是說要等十五至二十分鐘,結果等了大半小時⏳,還未見踪影。經過多番催促,才捧到桌

不一會,黃沙豬潤粥和鹹肉糭送上。

黃沙豬潤粥的加入魚湯當粥底,口感軟綿,味道鮮味;

不過,”迷你” 鹹肉糭只是前奏而已,好戲還在後頭!😈

點了的刴椒蒸魽魚,說是說要等十五至二十分鐘,結果等了大半小時⏳,還未見踪影。經過多番催促,才捧到桌上。😤眼見出品的賣相不差,就吞了口氣,沒追究,想著快快吃完便離開。怎料,氣還剛下,只吃了數口,就發現魚也蒸不熟!!!
一條小小的魽魚蒸了大半個小時也蒸不好! 跟侍應投訴了,魚又拿回去 “番蒸” ,結果出來的卻又蒸得過 “老”!
魚肉粗鞋不在話下,還有很重的泥味和魚腥味!
完全極失敗的菜式!!! 而且價錢又不便宜!! 吃得兔小妹滿肚子氣!!😤😤

試過這次,兔小妹只想奉勸 “靠得住” ,想做小菜生意的,只得找些懂得煮菜的好師傅,要不然,當粥品的還是專注做好粥品,無謂 “倒自己米” 吧。
2016-08-21
等候时间
25 分钟 (堂食)
2016-07-04 1084 浏览
早前有位知名人士反問雲吞麵係最好餐廳服唔服喎? 點解唔得? 莫講話雲吞麵都扲到米芝蓮, 大家由細食到大, 無人未食過, 雲吞麵係最能代表香港既美食. 不過人地食慣山珍海味高高在上, 我真係識條麵咩...去奧海城睇戲, 仲有半鐘幾鐘先開場, 就係附近搵食啦. 點菜後侍應先奉上蘋果茶 $3: 微甜,有清香優雅果味,舒服安神, 餐前餐後亦清清味蕾炸醬雲吞橯麵 $45: 炸醬有肉絲冬菇絲,甜中帶微辣,雲吞皮簿結實, 蝦肉鮮彈,豬肉有少少麻油香,麵質纖細, 鬆軟有彈性, 掛汁度高, 麵條均衡地沾上炸醬其實對其他食物都有興趣, 可惜今天得一個人, 時間又不充裕, 下次同朋友再來食多d埋單$3 茶錢+ $45 橯麵 + $4.8 (加一)= $52.8
早前有位知名人士反問雲吞麵係最好餐廳服唔服喎?

. 不過人地食慣山珍海味高高在上, 我真係識條麵咩...

去奧海城睇戲, 仲有半鐘幾鐘先開場, 就係附近搵食啦.
, 餐前餐後亦清清味蕾
,豬肉有少少麻油香,麵質纖細, 鬆軟有彈性
, 掛汁度高, 麵條均衡地沾上炸醬

2016-05-16
$52.8 (晚餐)
2016-06-25 602 浏览
平時經過都見大排長龍、嘩,諗住食粥食面都咁多人、應該好得啦!今日一心諗住肚餓有好野食🙄點知,好普通、豬軟骨撈面比佢好食既舖頭大把啦!!煎蠔見圖片賣相唔錯、點知又貴又麻麻...影到呢度都已經唔想影喇、再黎星米炒到唔乾身、無鑊氣👎🏻無下次,試過一次夠晒數
2016-06-25
等候时间
3 分钟 (堂食)
2016-04-24 671 浏览
要在食飯時段,在奧海城找地方吃飯,其實一點也不容易,往往都要排長隊,因為趕時間的關係,決定一試這間不用排隊的招牌淨雲吞 $34雲吞皮薄也頗滑的,雖然偏細粒,但一碗都有7粒,粒粒有蝦肉,以這價錢已經不錯!只是湯底太油了和味豬手麵 $35碗麵比想像中細碗,但麵條算是爽口彈牙,豬手只得兩塊,煮得淋但可以更淋更入味,都是以這價錢來說,已經收貨小編對食物滿意,但服務上,可以更細心,及有效率

招牌淨雲吞 $34
和味豬手麵 $35
小編對食物滿意,但服務上,可以更細心,及有效率
2016-04-23
2016-03-03 511 浏览
星期六悠閒到奥海行街,印象中已經超過一年多沒有來到奥海,幾年前差不多每個月都會去一兩次,十居其九都會拜會那裡的simply life,因為此分店有供應泰式食品是它其他分店無的而且非常好味,今次再到奥海,竟然發現新店....靠得住(其實不是新只是本人太耐無黎奥海啫 ))),原來它的灣仔店更連續五年得到米芝蓮車軩美食;由於當時只是下午六時不用等位,所以決定 ::]先來個前菜,有齊我最鍾意嘅海蜇,醉雞, ::,醉雞果然係鎮店之寶,花雕酒香濃雞肉滑  ::,青瓜,海蜇同四季豆就好一般!雲吞麵係廚師推介梗係要試下啦,但係只叫過得去咋喎,我覺得無論麵質同D雲吞都係池記好食啲 蠔仔粥都係廚師推介,送到黎既時候仲係滾嫁 ,不過就咁睇好似好細碗咁仲諗住唔夠飽添,點知原來隻碗好深下,食極都有咕WOR! 材料方面,師傅落咗好多蠔仔同方魚都好足料嫁,感覺上冇咩味精唔太咸,食完都唔覺口渴 ,唔錯
::]先來個前菜,有齊我最鍾意嘅海蜇,醉雞,
::,醉雞果然係鎮店之寶,花雕酒香濃雞肉滑
::,青瓜,海蜇同四季豆就好一般!
蠔仔粥都係廚師推介,送到黎既時候仲係滾嫁

四冷盤
题外话/补充资料: 總括黎講呢度D野食都算唔錯而且有不少選擇,下次會再去試下其他美食!
2016-02-27
2015-10-30 589 浏览
點了鳯城水餃,等了段時間才來到,等也不要緊,好食就算了,可惜一入口就知道中伏了!先不說味道,因應根本未能感覺到味道就先被那硬冰冰的情況嚇了嚇!那水餃未煮透呀廚師大哥!ok ok我當你是一時失手,跟我再煮一煮就好了,我再等...然後換來了雲吞,天呀!我是要水餃呀!好再等(已經等到麻木),結果換來的是跟第一次一模一樣的硬水餃(已哭),這次我認命了,只好馬虎吃兩口就算是不浪費食物了。然而那椒鹽九肚魚,我已經說不出那是椒鹽麵粉糊還是內裏有魚肉的存在。那碟椒鹽麵粉也不便宜呢,沒有記錯是七十多元,真是悲哀的一餐。

煮極唔透硬水餃
椒鹽九肚魚
2015-09-28 527 浏览
大角嘴的分店跟灣仔總店的分別係 前者會有一壺蘋果茶 同一般的茶介唔同 多一份清新的口味知道靠得住係靠鮮魚湯粥底打出名堂 由6種鮮魚以4個鐘頭去熬製出黎 就試試佢的魚腩粥吧!果然好鮮甜 粥底軟綿綿的 魚腩亦都大大件另外嗌左份炸醬雲吞撈麵 中規中矩 雲吞麵湯底太咸 還是推介佢地的粥品吧

果然好鮮甜 粥底軟綿綿的 魚腩亦都大大件
题外话/补充资料: 食物質素尚可但服務認真麻麻 坐底左好耐都未有人送上茶 落單上菜都等左好耐 有待改善
等候时间
10 分钟 (堂食)
2015-08-16 727 浏览
因為奧海城嘅金滿庭長期都好多人,所以我哋去咗靠得住食晏。阿爸食咗豬手撈麵因為我冇食所以唔知好唔好食,另外,我同老公叫咗混醬腸粉,砵酒蠔,蠔仔肉碎泡飯share。混醬腸粉勁多醬,腸粉質地有啲厚,不過加埋醬食都ok~ 不過食完會好口渴~蠔仔肉碎泡飯ok 啦,不過湯匙好難食用⋯砵酒蠔堅失望!千其唔好食,隻蠔其實好細隻,啲粉仲大個隻蠔,而且俾佢砵一砵啲蠔一餅嘢林bibi ,個汁又唔得,一啲都唔好食囉⋯⋯ 如果附近一帶好多人無位食飯嘅話,靠得住都係一個可以嘅選擇。

因為奧海城嘅金滿庭長期都好多人,所以我哋去咗靠得住食晏。

混醬腸粉

蠔仔肉碎泡飯ok 啦,不過湯匙好難食用⋯

砵酒蠔

如果附近一帶好多人無位食飯嘅話,靠得住都係一個可以嘅選擇。
2015-08-16
用餐时段
2015-08-12 419 浏览
下午茶,嚟到「靠得住」。原來呢間餐廳賣嘅食物種類都好多,粥粉麵飯實有樣啱。下午茶時段仲有更實惠嘅套餐,好似我今次嗌咗(1)混醬腸粉,再加錢嗌咗碟菜。- 好食,皮滑,又夠熱!(2)餐飲嗌咗冰震奶茶。- 茶味太重,不過真係夠冰震!(3)仲嗌咗皮蛋瘦肉粥 - 中規中矩,好熱幾新鮮,灘咗好耐先食得。其實總體都ok,野食選擇多係賣點,下次會再幫襯其他分店。

,好似我今次嗌咗
(1)混醬腸粉,再加錢嗌咗碟菜。- 好食,皮滑,又夠熱!
(2)餐飲嗌咗冰震奶茶。- 茶味太重,不過真係夠冰震!
其實總體都ok,野食選擇多係賣點,下次會再幫襯其他分店。
2015-08-07
用餐时段
下午茶
2015-06-26 585 浏览
今次是第三次來了。前兩次覺得ok, 今次卻令我們失望了。淨雲吞: 不過不失。饀多,好少肥肉,多蝦,但比平常的鮮蝦雲吞小得多。份量也少,印象中只得八粒。上湯海味雜菜煲:見到很多食客都點了一個上湯海味雜菜煲,所以我們又點了一個。菜名叫海味,雖然我是沒什麼期望,但也沒想過只有幾個魷魚圈,幾粒蝦乾,幾粒蟹柳……所謂雜菜,也不過是大量平價中式生菜,幾塊木耳和和極少量西蘭花。湯底太清,要加入大量桌上的胡椒粉才吊出魚甜味。鰻魚雞粒炒飯:既然是太興集團的,炒飯應該有水準。這個炒飯的味道很好,雞粒稍為太大粒,似雞柳。米飯是炒到一粒一粒的,沒有爛容容,本來所有都好好。重點的鰻魚是敗筆! 雖然鰻魚多小骨是common sense , 但從來未吃過用來炒飯的鰻魚是那麼多小骨! 不是應該挑較肥、或較多肉、並去骨的肉來炒嗎? 於是我第一口就刺到喉嚨了。之後每一口都要逐條挑出來。試問這䓀的炒飯如何叫老人家或小孩吃呢?太危險了唯一不變的,是我最愛的蘋果茶。這個茶記,要收茶錢$3, 再加一。值不值就見仁見智了。
今次是第三次來了。前兩次覺得ok, 今次卻令我們失望了。
淨雲吞:

上湯海味雜菜煲:

鰻魚雞粒炒飯:

唯一不變的,是我最愛的蘋果茶。

這個茶記,要收茶錢$3, 再加一。
值不值就見仁見智了。
等候时间
10 分钟 (堂食)
2015-06-17 531 浏览
第一次嚟靠得住, 一入到門口就感到衞生、乾淨、光猛, 服務尚可。醉雞滑, 酒味濃,杞子香味配搭得宜, 抵讚!!有鮮甜的上湯, 配料十足, 調味功夫到家, 一個字正!!同一般街外的腸粉無異, 但勝在醬料十足, 但似乎慷慨左少少...
花雕醉鷄
醉雞滑, 酒味濃,杞子香味配搭得宜, 抵讚!!
蠔仔肉碎泡飯
有鮮甜的上湯, 配料十足, 調味功夫到家, 一個字正!!
混醬腸粉
题外话/补充资料: 食物上菜時, 非常夠熱, 每枱都付上盒裝紙巾, 非常貼心!!
花雕醉鷄