2015-01-16 995 浏览
大角咀這個地方,給你怎麼樣的印象? 是舊區?是奧海城?還是西九龍一帶的千萬豪宅? 其實,大角咀還雲集各種不同的美食,或許是平日較少為人發現吧。從奧運站出閘,一直步往西九匯商場的出口,經過一條又一條的電梯後,只要順著大角咀道的方向向前邁進,不消一會就來到食店林立的大角咀道一帶了。這條街猶如一個食圈,除了中式食肆外,拉麵,日式居酒屋,泰式,咖哩,以至甜品都一應俱全。而今次的是,位於埃華街的韓淼莊。作為鐘愛韓食的吃貨,打量過店外的陳設,看來老闆並不像是韓國人。但門外餐牌羅列的各款套餐,則令人驚喜。餐牌有著4款分別是2人,3人及4人的套餐,而價格亦只是介乎180至300元之間,而且沒有加一收費。二話不說,就希望看看這店內到底有何乾坤。店子空間不細,有著大約60多個座位,同行二人已經目標一致地劍指二人餐。二人餐包括了人參竹絲雞湯,牛肋骨鍋,鐵板炒豬羊牛肉,和牛柳粒炒飯,以及一杯”韓式”餐飲。首先端上的是三款的前菜,分別是豆卜,泡菜,和酸瓜。這店的泡菜是偏重口味的,偏咸又辣。而豆卜則不敢恭維了,一咬下去,全部都是凍水,沒有口感可言。而酸瓜就像拍青瓜一樣沒大驚喜。心裡正懷疑著是否中伏了之際,服務員就

前菜小碟(豆卜,泡菜,青瓜)
人參竹絲雞湯
心裡正懷疑著是否中伏了之際,服務員就端來熱騰騰的人參竹絲雞湯,這令我們的懷疑頓消。
竹絲雞特寫
賣相不是什麼精美,但是人參的味道撲鼻,令人印象深刻。選的竹絲雞並不是十分幼嫩,但肉地亦十分細滑,而人參的味道很重,整煲湯帶著清香。放進舌頭一試,能試得出是有心去肴製的出品。

雞的內部還有很多的米夾雜其中,帶有口感。不過,與韓國地道的味道相較,就尚有些距離吧。
接下來送上的是牛肋骨煲,亦是另一令人印象深刻的佳品。
牛肋骨煲
送上時可見其相當足料,底部有著相當數量的蘿蔔,而面部有著很多的牛肋骨,畫面己取著不錯的分數。
牛肋骨特寫
牛肋骨十分入味,濃湯的味道已經滲透了整件骨,而骨的脂肪是牛肋骨最為人鐘愛的一部分。脂肪充足,亦令口感良好。

下道到來的是鐵板炒肉,這個亦很讚!
雜錦炒鐵板
送上時火氣十足,肉香已經刺激著每一朵味蕾。雞牛羊的雜錦鐵板,牛的耐熱程度最低,但在這塊鐵板舞台上則不見此像。牛肉的肉汁與其他兩款肉完美混和,豬肉和羊肉十分嫩滑,口感良好,而且相信是落了少許蜜糖,吃下來十分的香甜,令人停不了口。

最後送上的是牛柳粒炒飯,可能是前幾道的味道太好的關係,卻很難察覺這炒飯的特別之處。炒蛋放在炒飯之上,誠言有點像是燉奶佬的印尼炒飯。不過,這個就像是陪襯品吧,
牛柳粒炒飯
無傷大雅。
餐飲方面,則有著不少的選擇,有不用另加錢的柚子蜜,和要另加8元的人參蜜等。我則選了人參蜜,試試味道如何~
人參蜜
人參蜜的味道與人參湯一樣,都是很濃厚的味道,沒有一點偷工減料的感覺。

這間小小的韓國餐館,打著"經"濟的價錢,令人驚喜的質素,縱使沒有說太正宗的韓味道,但味道已經值得推介!有機會再來大角咀一趟,大快朵頤~

2015-01-03
人參竹絲雞湯
牛肋骨煲
雜錦炒鐵板
牛柳粒炒飯
2014-09-09 1700 浏览
一行四人係附近做完義工,主要想平平地食一餐,因今餐我請客呀,一個人俾四份錢,雖然我都想係奧海城食德國豬手飲啤酒,但要睇住荷包做人還是落左挨華街呢邊搵食.本來都係想去車品品,但品品未開,於是係條街行左一陣,就決定入來韓食了.一坐低餐牌未睇得掂,職員就捧左一大盤前菜叫我地揀,話四個人可選八碗仔.於是大家好開心咁揀.泡菜,芽菜仔喇,甜薯,魚仔等,你一言我一語,好玩好玩.職員推介牛肋骨午餐,我地好聽話叫左三個,另外一個叫左韓式雞飯.重有左幾元飲凍飲.牛肋骨我地三個都覺得入味,物超所值,就是覺得好味,已忘記影相了.雞飯我就忘記問義工朋友是否好味了.呢間平平地,值得推介大家來食.
還是落左挨華街呢邊搵食.
重有左幾元飲凍飲.
雞飯我就忘記問義工朋友是否好味了.
呢間平平地,值得推介大家來食.

韓式前菜
2014-09-03
Lunch黎食都幾多人,但我地兩個人所以都比較快有位。Lunch menu選擇都多,有石鍋飯、炒飯、炒年糕之類,仲有一d燒肉套餐,每個餐都跟一個湯,兩款前菜同一個飲品,大概都$4x-$5x。最後我地揀咗兩份燒肉一齊share食。燒肉拼盤-有牛、豬、雞三款。黎到有d嚇親,因為都幾大盤下。份量非常多,白飯都好大碗! 至於味道,牛同豬都燒得唔錯,豬肉好淋好香,三款中最好! 本身仲諗住剩係要雞肉,點知最差就係雞肉,我相信燒得太耐啦,好韌!牛仔骨-有6塊,好多地方食都係得3,4塊左右! 呢個真係推介,肉汁好香甜,餸飯一流! 整體食物質素唔錯,但服務態度有待改善!

至於味道,牛同豬都燒得唔錯,豬肉好淋好香,三款中最好!

整體食物質素唔錯,但服務態度有待改善!
燒肉拼盤
牛仔骨
2014-08-08
燒肉拼盤
牛仔骨
2014-08-08 1338 浏览
3人行一入去,個待應坐低玩緊電話,輕輕第手示意我地入去,感覺好hae.4點鐘度,我地有2個人食午餐,1個人食下午茶,價錢ok 既!先來午餐附送的湯和韓式前菜。全部味道都好一般,泡菜係偏難食 我食肉獸叫的是招牌炆牛肋骨,心諗第一次食新餐廳,唔叫招牌驚會後悔。果然招牌野係幾正,味道濃郁,全部都夠晒林,白蘿蔔都好多同入味。最後加多5蚊飲特飲蘆薈茶,有0粒蘆薈,size細,完全無特飲既滿足感。P.S. 2格廁所設計都係fail, 開左門後個人係入唔到去,要"跨"過去個窿先關到門,我個frd 仲要夾到隻腳 ~完~

先來午餐附送的湯和韓式前菜。全部味道都好一般,泡菜係偏難食
招牌炆牛肋骨

~完~
2014-08-08
2014-07-05 1314 浏览
是咁的,韓淼莊呢間野係朋友介紹我去,咁岩今日同女朋友去開大角嘴就第一時間醒起呢間食店。裝修好,服務好,衛生好,呢D廢話唔使多講直入正題講食物啦。得罪講句,韓淼莊既炆牛肋骨真係世界級。牛肋骨又夠淋又香,連作為配料既冬菇同蘿蔔都炆到非常入味,我唔知係咪韓國正宗風味,但就非常之岩我口味。另外仲叫左個烤豬肉,都係相當好味。講左咁多形容詞,係時候講吓性價比。兩條友兩個餸叫埋杯野飲百三蚊有找,仲要樣樣野都好大份,食都食唔晒,當連鎖既太X/X華食個頹飯一個人都起碼70蚊既時候,咁樣既價錢,咁樣既食物質素,咁樣既份量,咁樣既服務,係今時今日既香港仲可以去邊度搵?正所謂無圖無真相,係時候貼吓圖:"企理"既門面我推介米芝蓮班友下次黎大角嘴試試佢大份足料利申:真人真事,非FF

正所謂無圖無真相,係時候貼吓圖:

"企理"既門面
我推介米芝蓮班友下次黎大角嘴試試佢
炆牛肋骨
大份足料
烤豬肉
利申:真人真事,非FF
2014-07-05
炆牛肋骨
烤豬肉
誰說在九龍區要食好味的韓國菜一定要去尖沙咀,大角咀的這間「韓淼莊」,雖然店內環境只是強差人意,但一道「炆牛肋骨鍋 」確是好,炆得軟腍無比,脂膏筋肉比例恰可,味道甚佳,份量亦多,就連配角的蘿蔔、冬菇都見入味,連三碟前菜、例湯、白飯和韓式柚子茶、生薑茶或雪梨茶,才不過六十元左右,已可把人吃飽飽的,還可苛求太多麼?
  • 炆牛肋骨鍋
2014-04-29 1278 浏览
1. 牛肋骨鍋 $60 ~ 配白飯一碗,牛肋骨份量不算少,約有5塊,鍋底有白蘿蔔及少少紅蘿蔔。肋骨炆得入味且軟腍,但略嫌缺乏那份果香甜味。餐飲的凍梨茶一點也不好飲。2. 雜錦冷湯麵 $62 ~ 內有梨片,青瓜片,烚蛋半隻,厚切牛腱數片。但與正宗韓式冷麵比較的話,麵質不夠韌,湯底不夠凍及太少白醋了。
1. 牛肋骨鍋 $60 ~ 配白飯一碗
餐飲的凍梨茶一點也不好飲。
牛肋骨鍋
雜錦冷湯麵
2014-04-29
2014-04-08 1434 浏览
Not sure what to eat for dinner, we chose this place as we never tried it yet.Ordered two mains. Stewed beef ribs and mixed meat platter. All mains came with appetizers, soup and Korean drink. Food came really fast. We ordered and it came out faster than a food court.Appetizers didn't feel Korean. They said the usual Korean dishes were all finished.Mixed meat platter was bland and chewy. I've had better at a food court.Stewed beef ribs were tender but full of msg.We had to ask for the soup and d

We had to ask for the soup and drink. They didn't take it out until we asked. Pretty sketchy. Soup tasted like Chinese soup. I ordered the Korean pear drink and it was just water with pear bits to stir around in hopes I'd get some flavor.

Note, portions were sufficient. Prices were cheap. But won't return for fast food court Korean in a restaurant setting.
2014-04-06
2014-03-13 3760 浏览
埃華街食肆林立,短短一條街就集合了各地菜式,住在附近的人能逐一嚐遍,偶爾來到這裡的人就要傷腦筋選一間最想吃的餐廳才光顧。 最近身體說它又開始想念在韓國的時光,於是就來到了韓淼莊。晚市的set dinner包括前菜兩碟、湯、主菜及飲品一杯。 主菜方面的選擇亦很多,價錢又很大眾化,和金巴利街的餐廳相比,這裡的食物真的非常便宜。 之前在秀韓國餐廳試過牛肋骨,一客大概需要200元,而這裡則只需60元,膽粗粗的就要了一客牛肋骨試試會否因價錢而質素有異。先來的是前菜,店員捧著一個裝滿前菜的盤子讓我們選擇。 前菜的種類很多,我們選了泡菜、薯仔、魚乾和一塊很像豆卜的食物。 泡菜是偏辣的類型,小吃還可,多吃就要吃點別的來中和。 薯仔頗稔,甜甜的也很開胃。 最美味的就是魚乾,魚身略脆,面頭有一層薄薄的糖,就像日式零食。 豆卜的味道一般,早知道就多要一碟魚乾。 湯的主要材料是豬肉和蓮藕,有點像中式湯,口味清甜。牛肋骨是每一枱都必點的主菜,果然是推介菜式。 一看之下份量不少,裡面起碼有5-6塊牛肋骨,下面墊著幾塊白蘿蔔。 牛肉炆得夠稔,輕易就能咬開,而肉又不會黏著骨頭,味道有點著牛腩而又不會像牛腩般肥膩。 蘿

牛肋骨是每一枱都必點的主菜,果然是推介菜式。 一看之下份量不少,裡面起碼有5-6塊牛肋骨,下面墊著幾塊白蘿蔔。 牛肉炆得夠稔,輕易就能咬開,而肉又不會黏著骨頭,味道有點著牛腩而又不會像牛腩般肥膩。 蘿蔔本身偏啖,但吸收了肉汁後亦多了一種濃郁的味道。 鍋裡的湯可以用來拌飯吃,如此一來整鍋牛肋骨都吃光了。 60元的價錢的確物超所值。
鐵板金菇肥牛卷送到桌上時還是熱騰騰的,鐵板發出「滋滋」的聲音。 因為先吃了令人驚艷的牛肋骨,相對之下這個肥牛卷就比較平實。 肥牛著得恰到好處,不會太韌,而且表面還有點香脆。 淋在肥牛卷上的燒汁是大路貨色,所以這才是個不過不失的菜式。
有一日下午又來的韓淼莊,這次就要了個韓式炸醬麵。 平時看韓劇,主角吃炸醬麵時都吃得津津有味,連剩在碗裡的炸醬也一點不𠝍的吞進肚子裡。 這個炸醬麵所有的麵條有點像烏冬,炸醬是甜的,配料包括少量肉碎、薯仔和菇類。 味道並沒有想像中美味,一試也無妨。 下次有機會到韓國一定要試試正宗的炸醬麵,看看是否真的那麼美味。
2014-01-20 1272 浏览
公司附近的韓淼莊,是我們中午唯一一間會光顧的韓式餐廳。雖說是唯一,但其實大角咀區韓式餐廳本來就不多,除了在奧海城裡的,印象中就只剩下韓淼莊。韓淼莊中午幾近座無虛設,除了因為味道不錯,或許,也是因為韓淼莊是附近的獨市韓菜吧。午市套餐不外乎韓燒豬牛雞、各式石頭鍋飯等,大部份我都吃過,但都不過爾爾,最好吃的,還是韓式牛肋骨,也解釋了為何牛肋骨是餐牌中價錢最貴的,不過午市套餐連「港式」餐湯飲品,價錢還算合理吧。餐前的韓菜小吃,每人可選兩款,最好吃的,個人認為是豆腐和薯仔,也是我每次都會拿的。牛肋骨以石鍋上,頗大堆頭,除了牛肋骨外,還有蘿蔔和冬菇。牛骨湯很清徹,夠味又不油膩,蘿蔔和冬菇吸收湯汁後也很精彩,這個時候,白飯當然是最佳良伴了。牛肋骨炆得很軟腍,牛肉卻不會一夾即散,肋骨的筋膜位也炆至差不多完全離骨,用筷子已經可以輕鬆地「骨肉分離」。會否是因為炆的時間太久而牛肉味已經流失?答案是否的,牛味還很鮮明,這才是我喜歡這牛肋骨的原因!餐飲柚子茶、雪梨茶、生薑茶,都是開水貨色,但中午快餐時段,我也沒甚麼特別要求了。個人覺得韓淼莊其他食物是有點普通,但這裡的牛肋骨的確好好吃,如果來到這裡,建議一定要試
公司附近的韓淼莊,是我們中午唯一一間會光顧的韓式餐廳。

牛肋骨以石鍋上,頗大堆頭,除了牛肋骨外,還有蘿蔔和冬菇。

個人覺得韓淼莊其他食物是有點普通,但這裡的牛肋骨的確好好吃,如果來到這裡,建議一定要試試牛肋骨啊!
2014-01-13
2013-10-15 798 浏览
韓淼莊係大角咀一間抵食的韓食店, 主打石頭鍋飯, 抵食又大碗, 而且撈飯的這個醬汁亦非常配合.套餐可選兩款小食, 通常我都係會選泡菜或薯仔, 因為呢度泡菜非常合我口味, 好夠味; 而薯仔煮得非常入味, 不太肯定係蠔油? 咖喱? 還是其它了!!!我自己係呢度食石頭飯有些個人喜好, 通常我會將肉菜先撈一下, 被石鍋弄熱點後收乾水份, 才再篤穿蛋黃, 蛋亦漸熟後才開始慢慢加醬, 一直平均撈及攪熱才開始起筷! (因為有菜水份多再加上蛋黃及醬汁, 同時一起時會令整個飯都濕, 怎弄都只係太濕淋淋了!) 另外還有一些其老它食, 好似石板 (豬/牛/雞) 配白飯, 肉類味道跟石鍋飯無異, 只係改以蔬菜襯底, 鐵板上, 唔喜歡吃得每口熱辣辣, 此款都係不錯之選! 其它還有豆腐鍋, 牛肋骨及湯麵等!!!餐飲通常我都唔要, 因為無一款我覺得好飲!而這裡服務方面就一次比一次退步了, 笑容欠奉就預左, 遲出漏單常發生, 真的需要改善一下! 環境一般, 枱與枱之間很少空間, 非常擠逼. 最後廁所細得要命, 如可選擇出外面街市或麥當勞會好些吧!!!
餐前小食
牛肉石頭鍋飯

其它還有豆腐鍋, 牛肋骨及湯麵等!!!

餐飲通常我都唔要, 因為無一款我覺得好飲!

餐前小食
牛肉石頭鍋飯
2013-05-30 539 浏览
由這店開張至今,我都幫襯過唔少次,不過食物水準同服務態度可算係每況愈下...我想這次會是我最後一次光顧此店....先講服務態度,我當晚去了此店, 剛坐下無耐,已經催我落單,我已表明套餐唔啱口味,在落單時仲叫我揀套餐,好似唔想客人散叫咁,明明重覆講咗3次係要凍飲,但仍然送上一杯熱飲...當晚我點了3樣食品: 1. 豬肉石頭窩飯, 2. 雜綿冷面, 3. 泡菜煎餅1. 豬肉石頭窩飯 - 豬肉又硬又乾, 十足煲完湯嘅湯渣2. 雜綿冷面 - 完全搵笨....一個唔凍唔熱的湯浸住d 麵, 上面放3片青瓜,3片雪梨, 3片酸蘿蔔, 最嬲係,我已經問得好清楚有冇牛肉,佢同我講係素麵, 但係上枱時竟然有3片牛展喺上面囉...叫佢地換番仲要呀之呀左....3. 泡菜煎餅-只係用粉漿煎d嘢出嚟,完全唔係嗰回事…整體感覺好失望
1. 豬肉石頭窩飯 - 豬肉又硬又乾, 十足煲完湯嘅湯渣
3. 泡菜煎餅-只係用粉漿煎d嘢出嚟,完全唔係嗰回事…
整體感覺好失望
2013-05-22
2013-04-26 487 浏览
夜晚十點埃華街尚有好多選擇,行左個圈喺日本拉面同韓國菜中揀獎呢間🇰🇷四眼哥推介套餐,見肚餓兩個人應該食得哂。由於有兩聲咳,將佢個人蔘雞改左個清清地既海帶蜆湯,果然清得緊要,煲唔出D蜆味😖加兩粒蒜頭應該正D,落後0:1跟住黎個招牌牛肋骨,呢個就幫手追番1:1👍連D蘿蔔都入味;跟手係燒鯖魚,乾身得滯喎,柴皮咩!1:2,最後個黑豚肉炒飯睇下有冇得追番成平手先😄算佢知機個飯炒得幾好食👍唔會油淋淋,2:2平手,下次都係會試。。。下第二間
2013-04-22
  • 招牌牛肋骨
2013-02-02 357 浏览
30-1-2013(三)是日放工後,又來埃華街開餐!是次光顧「韓淼莊」,這是我首次的到來! 點了一客韓國豬扒麵及熱柚子茶,最終卻是萬分失望。 韓國豬扒麵:豬扒是切件上桌,肉質頗硬,沒有味道,像沒有唵過味似的... 麵質不像韓國麵,似出前一丁多些,麵煮得過腍,送進口時,有點像吃糊仔感覺;湯底只嘗到有麻油味而已! 熱柚子茶:這是一杯近乎找不到柚子的柚子茶,味道稀稀的,感覺像沒有加入果糖、蜂蜜似的,像喝一杯白砂糖開水般。是日有點感冒,吃完此餐後,感覺更不舒服。。。唉!
30-1-2013(三)

點了一客韓國豬扒麵及熱柚子茶,最終卻是萬分失望。

是日有點感冒,吃完此餐後,感覺更不舒服。。。唉!

2013-01-30
2012-12-31 262 浏览
今年Xmas決定到大角咀搵食 , 今次唔係打邊邊or豬骨煲, 而係韓國菜『韓淼莊 』老公之前試過話ok,所以帶我黎食我地叫左個 Xmas 二人餐前菜 --- 麻麻地啦! 泡菜唔夠正中韓式人參雞湯 --- 香濃既人參味,好好飲,我老公連烏雞都食埋,正!牛肋骨鍋 --- 招牌菜果然係招牌菜! 牛肋骨炆得夠淋之餘仲帶有蘿蔔既鮮甜,正 鐵板三色肉 --- 三色肉即係雞牛豬,其實鐵板上既菜其實都幾難控制火候,往往都會熟過頭,今次就係熟得滯,所以呢個菜麻麻最後到。。。韓式炒飯 --- 好普通既炒飯,冇乜特別總結,二人餐 $180 (未收加一) 已經好經濟,食物亦都唔差,所以大家可以試下!

今年Xmas決定到大角咀搵食
, 今次唔係打邊邊or豬骨煲, 而係韓國菜

『韓淼莊 』老公之前試過話ok,所以帶我黎食

我地叫左個 Xmas 二人餐

前菜 --- 麻麻地啦! 泡菜唔夠正中
最後到。。。
韓式炒飯 --- 好普通既炒飯,冇乜特別
2012-12-25
庆祝纪念