2023-11-21 257 浏览
I recently dined at a Korean BBQ restaurant, and sadly, my experience was far from satisfactory, prompting me to share my thoughts in the hope of sparing others a similar disappointment.Firstly, the service was mediocre at best. It seemed as though the staff were indifferent to our presence, often overlooking our attempts to get their attention. This lack of responsiveness not only dampened the dining atmosphere but also left us feeling neglected.The food quality, a crucial aspect of any restaur

The food quality, a crucial aspect of any restaurant experience, was equally disheartening. While there was a variety of meats available, they lacked freshness and tenderness, diminishing what should have been a delightful culinary experience. The most concerning issue, however, was the excessive greasiness of the dishes. This overwhelming use of oil and seasonings overshadowed the natural flavors of the food and resulted in a rather unpleasant post-meal discomfort.

Moreover, the hygiene standards of the establishment were questionable. Stains on the tableware and utensils were visible, casting doubts on the cleanliness of the place. In these times when hygiene is paramount, such oversight is alarming and unacceptable.

In conclusion, this experience fell short of my expectations on multiple fronts. The combination of indifferent service, subpar food quality, and questionable hygiene compels me to issue this negative review. I sincerely hope that the restaurant takes this feedback to heart and strives to improve its standards, thus providing future patrons with a far better dining experience.
.尖沙咀· 高質正宗韓燒·醬油蟹.韓珍📍尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓.➰最近天氣轉涼,最適合食返D暖笠笠嘅好西,今晚同朋友係尖沙咀行完街,依邊出名多韓國餐廳,朋友就帶我到訪一間佢推介嘅高質韓國餐廳,有得燒肉之餘亦有唔同種類嘅韓國美食。.餐廳位於寶勒巷,地點亦相當方便,餐廳裝潢以石木系裝潢為主調,營造低調沉實氛圍,場內座位數量多,亦有足夠間隔,仲有廂房設計,加上燈光柔和,相當適合與朋友聚餐,侍應帶位就座後亦推介左唔少菜式,亦奉上韓式前菜,其中醃八爪魚同泡菜相當滋味。.➰❀醬油蟹配牛油飯 💲348 ⭐️4.2/5⭐️醬油蟹上枱顏色鮮艷,肉質非常鮮甜嫩滑,蟹膏甘香,非常誘人,之後再將醬汁拌上牛油飯,頓時令整碗飯都非常鮮甜滋味,與朋友立即大快朵頤,推薦必試。.✥炸蛋梳乎厘 💲68 ⭐️4/5⭐️賣相亦十分討好,上枱熱辣辣,上層亦鋪上芝士,將其撈勻之後可以做到拉絲效果,入口蛋香濃郁,亦有洋蔥粒增加口感,好滿足。.❀韓式燒肉✥牛舌 💲140 ⭐️4.1/5⭐️✥調味特級牛肋條 💲180 ⭐️4.2/5⭐️✥濟洲黑毛豬前上肩肉 💲180 ⭐️4.1/5⭐️嚟到燒肉環節,侍應一次過將整盤燒肉奉上,牛舌份量豐富,
尖沙咀· 高質正宗韓燒·醬油蟹
📍尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓

❀醬油蟹配牛油飯 💲348 ⭐️4.2/5⭐️

✥炸蛋梳乎厘 💲68 ⭐️4/5⭐️

❀韓式燒肉
✥牛舌 💲140 ⭐️4.1/5⭐️
✥調味特級牛肋條 💲180 ⭐️4.2/5⭐️
✥濟洲黑毛豬前上肩肉 💲180 ⭐️4.1/5⭐️
嚟到燒肉環節,侍應一次過將整盤燒肉奉上,牛舌份量豐富,入口爽嫩;而黑毛豬整塊比手掌仲大,燒香過後油脂感十足,入口油香四溢,非常滿足;而最有驚喜反而係牛肋條,餐廳用秘制醬汁醃制,肉質嫩滑,調味亦恰到好處,十分惹味。
牛舌
濟洲黑毛豬前上肩肉

甜品
✥韓式手作雪糕(益力多味) 💲28 ⭐️4.1/5⭐️
✥韓式手作雪糕(馬格利酒味) 💲28 ⭐️4.1/5⭐️
當然少不免要留肚食甜品,餐廳有供應自家制韓式手作雪糕,味道款式好多選擇,與朋友各選一款味道,益力多乳酸味濃郁,酸酸甜甜作為甜品好滋味,而馬格利酒味道係韓式米酒,米香甜燸,新奇有趣,鐘意酒香嘅朋友可以一試。
韓式手作雪糕

❀飲品
𖥕Jolly Pong 💲38 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕絲絨草莓沙冰 💲38 ⭐️4.1/5⭐️
餐廳亦有大量韓式飲品,士多啤梨沙冰最啱燒肉果陣解渴,朋友點左一杯韓國大熱嘅Jolly Pong,以香蕉奶昔作基底再加上殼物,清新健康之選。
Jolly  Pong

➰總結
餐廳主打韓式燒肉及韓式料理,供應種類繁多,同場亦見有不少韓國客人到訪,食物出品味道正宗,最令人難忘必定係鮮甜醬油蟹,鐘意食韓國料理嘅朋友不容錯過。

➿➿➿
#韓珍
#尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#醬油蟹配牛油飯
#調味特級牛肋條
#濟洲黑毛豬前上肩肉
#韓式手作雪糕

牛舌
濟洲黑毛豬前上肩肉
韓式手作雪糕
  • 調味特級牛肋骨
📸韓珍韓國菜一向係為食妹心頭好之前裝修有一段時間冇黎呢到而家重開返又可以黎回味啦😌呢到韓式烤肉同韓國料理都有㗎蜂窩五花腩 $180厚身五花腩肥瘦相間劃成蜂窩紋口感更柔軟豐富嘅油脂一落鑊香氣四溢 令人無法抗拒🥹濟州黑毛豬前上肩肉 $180濟州黑毛豬肉質鮮甜唔膻 風味更佳上肩肉位置口感相對清爽 冇咁多油份同蜂窩五花腩帶黎不同既享受🥰韓式菜包肉 $230新鮮蔬菜包裏住滿滿嘅配料白切肉煮至軟嫩入味 肉汁滿滿 豐富嘅口感同味道 令人一啖接一啖😋韓式海鮮炸醬麵 (兩人份量) $198為食妹次次食韓國嘢 都忍唔住叫返個炸醬麵雖然韓珍menu冇 不過呢到有隱藏餐單🤫就係可以叫埋隔離鋪Bong樓嘅menu咁就一定揾到想食嘅款式 過下口癮啦😆沙冰系列 $38香蕉·草莓·朱古力·椰子 四款口味 試咗朱古力同香蕉 後者味道較為特別啲🍌呢杯相對冇朱古力咁甜膩 面頭亦鋪滿脆米 邊飲邊食更有質感👍🏻韓式手作雪糕 $28益力多·柚子·Espresso·豆腐 都係一共四款口味 今次試咗頭兩款🍨食落味道幾出幾清新 質感幼滑自家製咁有誠意 值得一試啦🫰🏻
📸韓珍

2023-11-05
  • 蜂窩五花腩
  • 韓式手作雪糕
2023-11-08 87 浏览
尖沙咀一向多韓國餐廳,哩間位於帝國中心的韓珍烤肉店,除咗傳統韓燒,仲有好多即煮的料理,係一間唔錯嘅選擇。🥩特級豬頸肉$150豬頸肉油脂豐富,爽口彈牙,慢慢燒到脆邊,真係好正!🐷濟州黑毛豬前上肩肉$180口感質地細嫩,入口後帶來豐富的豬肉香氣和口感,燒完仲保持到嫩滑,沾少許海鹽已經好美味。🥩豬肩肉$130肉質厚實,比較爽口彈牙,點韓式辣醬及包上生菜吃就更加美味。🦐韓式蔥和海鮮煎餅$150煎餅有成個煎pan咁大份,煎餅用咗大量大蔥,吃落唔會成口粉漿,有脆邊,點埋佢嘅秘製醬汁味道唔錯。🍲海鮮嫩豆腐湯$88豆腐嫩滑,海鮮有蝦仁、蜆及墨魚仔,湯底有少少辣,配白飯🍚特別開胃。🥘炸蛋梳乎厘$68第一次吃鹹味的梳乎厘,似蒸又似焗的雞蛋,裡面有少量洋蔥同三色椒,呈蜂窩狀,口感都幾特別。🍧韓式手作雪糕$28雪櫃係自家製,有4款口味,朋友揀咗Espresso,質感幼滑,咖啡味夠濃,加上杏仁脆脆好夾。🍹香蕉燕麥脆脆沙冰香蕉加乳酪打成棉滑的奶昔,濃濃香蕉味,上面鋪滿韓國傳統脆米,即刻覺得自己身處韓國🇰🇷一樣!

🥩特級豬頸肉$150
豬頸肉油脂豐富,爽口彈牙,慢慢燒到脆邊,真係好正!

🐷濟州黑毛豬前上肩肉$180

🥩豬肩肉$130
肉質厚實,比較爽口彈牙,點韓式辣醬及包上生菜吃就更加美味。
🦐韓式蔥和海鮮煎餅$150

🍲海鮮嫩豆腐湯$88

🥘炸蛋梳乎厘$68

🍧韓式手作雪糕$28

🍹香蕉燕麥脆脆沙冰

✨無骨炸雞配蛋黃醬定食✨ $68 🍗定食仲包埋餐前小食三大碟+湯+飲品🤩泡菜同腸都好食😳無骨炸雞份量十足🥰肉質都好嫩好juicy喎!配上蛋黃醬會食唔停口🐷$68真係佛心價🤩🤩🤩✨辣豬肉石鍋拌飯定食✨ $88 🐷好多料嘅石鍋飯😍醬汁好食飯又夠熱推介🤤✨炸蛋梳乎厘✨ $68 🥚🍳賣相好治癒!☺️味道都好好~蛋入面有d半溶cheese同蔬菜粒愛🥚人士必叫!但要襯熱食!如果唔係蛋就會熟哂同collapse🤣✨紅豆麻糬刨冰✨ $108 🫘無諗過甘巨型😂😂😂真心四個人食都ok紅豆蓉巨多🤣所以甜度偏高上面d mochi好正好煙韌🫶🏻個冰底其實是牛奶雪花冰❄️奶味係超級香濃!!!質感都相當幼滑🤤好味!✨韓式泡菜煎餅✨ $130 🥬Size都是相當大😂😂目測都有10塊煎得唔油膩🫶🏻泡菜食落都好有口感😋✨人蔘雞湯✨ $168 🐥湯底香濃得尼唔會話好油😚真係飲到係好實在嘅雞湯味撈到有成半隻雞喺裏面保證真材實料😙😙

✨無骨炸雞配蛋黃醬定食✨ $68 🍗

定食仲包埋餐前小食三大碟+湯+飲品🤩
泡菜同腸都好食😳

無骨炸雞份量十足🥰
肉質都好嫩好juicy喎!
配上蛋黃醬會食唔停口🐷

真心四個人食都ok

紅豆蓉巨多🤣所以甜度偏高
上面d mochi好正好煙韌🫶🏻

個冰底其實是牛奶雪花冰❄️
奶味係超級香濃!!!
質感都相當幼滑🤤

保證真材實料😙😙
  • 炸蛋梳乎厘
  • 泡菜煎餅
2023-10-09 109 浏览
當你踏入呢間燒肉店嘅時候真係會感受到啲獨特嘅氛圍。個環境係溫馨舒適嘅燈光柔和,令人覺得好舒服餐廳入邊嘅燒肉爐設計得好周到,每個座位都有自己嘅爐子可以自己燒烤,真係好好玩~而家講返燒肉本身嘅味道同質素。佢哋嘅牛肉同豬肉選擇多,而且質素真係一流。我特別鐘意牛肋條肉,肉質鮮嫩,入口即化真係超正選擇,因為你可以一次試唔同部位嘅牛肉,每塊都醃得好入味,好腍呀至於甜辣炸雞搭芝士呢?呢個絕對係令人流口水嘅美食。甜辣炸雞外皮酥脆,內裡多汁,仲有啲微辣嘅味道,再配埋香濃嘅芝士,真係絕配。每一口都係甜辣同芝士嘅完美融合,呢道菜絕對會成為你嘅新寵呢間燒肉店提供高質素嘅食物同舒適嘅用餐環境,仲有令人垂涎的甜辣炸雞搭芝士,絕對值得一試!仲可以任食最多前菜,沙律🥗都可以呀,真係超級抵!
當你踏入呢間燒肉店嘅時候

真係會感受到啲獨特嘅氛圍。個環境係溫馨舒適嘅
燈光柔和,令人覺得好舒服
餐廳入邊嘅燒肉爐設計得好周到,每個座位都有自己嘅爐子
可以自己燒烤,真係好好玩~

至於甜辣炸雞搭芝士呢?

仲可以任食最多前菜,沙律🥗都可以呀,真係超級抵!
2023-10-06 440 浏览
因為朋友生日飯聚想食韓國菜~生日位朋友很久前食過此間話食物質素吾錯!咁就試下~怎知試完後完全有中伏感覺~即時入X店名單!需然昨天係星期四~因工作關係我們預訂晚上八時~當進入店舖後由一位東方人面孔~但就全程講英文的女侍應(重點,後面會再解說),帶位~當坐下後才發現全場只有三檯客人~已經心有不妙感覺!!落單:無餐牌比你~當然係 QR code 叫你自行落單(全場職員只有三位東方人面孔侍應及一位女收銀員,只講英語)食物:燒烤的牛肉質素~一個字講完~差 韓式豬手~上到檯凍的~又淡而無味 疏乎厘石鍋蛋~又係淡而無味 前菜~不過不失 牛肉大醬湯~足料但難飲 甜酸炸雞~上檯時又係吾熱~暖暖地 整體黎講食物質素~咁既價錢~ 不知所謂服務態度:註明全場只有三檯客人~但有三位侍應~但係呢吾知是否地方太大~見吾到我們多次揮手找人加水~竟然無人理~最終係自己走去柜面取茶壺~自己招呼自己!最頂唔順~到差不多接近九時半~佢地可能要準備收工~三位侍應就出現人前~其中先前話那位後

食物:燒烤的牛肉質素~一個字講完~差
韓式豬手~上到檯凍的~又淡而無味
疏乎厘石鍋蛋~又係淡而無味
前菜~不過不失
牛肉大醬湯~足料但難飲
甜酸炸雞~上檯時又係吾熱~暖暖地
整體黎講食物質素~咁既價錢~
不知所謂

服務態度:註明全場只有三檯客人~但有三位侍應~但係呢吾知是否地方太大~見吾到我們多次揮手找人加水~竟然無人理~最終係自己走去柜面取茶壺~自己招呼自己!最頂唔順~到差不多接近九時半~佢地可能要準備收工~三位侍應就出現人前~其中先前話那位後生約二十多歲東方人面孔的女侍應~就突然行過來~竟然用廣東話同我地講~你地呢D野食完未~食完的話我要執野!!我當刻真係想即時罵佢~你識得講廣東話仲咩全程同我地講英文~扮咩呀!!另外兩位侍應我就吾肯定佢識吾識廣東話~因為其中一位明顯係外籍人士!

總體而言~垃圾的服務~不知所謂的韓國菜~黑名單~
牛肋骨
疏乎厘石鍋蛋
甜酸炸雞
大醬牛肉湯
韓式烤豬手
安格拉斯牛扒
甜品盤
2023-10-05 105 浏览
點樣食推介✨⭐️全新裝修新面貌⭐️⭐️尖沙咀韓國菜⭐️韓珍 地址:尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓🍖鐵板烤小章魚 $298 (6.8/10)韓珍以前嘅裝修係典型嘅韓國燒肉店格局,估唔到隔左一排冇去變左型格風裝修(⊙ω⊙),座位比以前舒適!小章魚好爽口彈牙,辣度都係香港人接受到嘅程度,拌碟有大量椰菜、脆肉瓜、大蔥同洋蔥🍖韓式豬手 $260 (6.8/10)份量夠多!夠曬4個人share黎食,本身豬手調味比較淡,不過拌碟有重口味醃蘿蔔乾,配搭住一齊食就啱曬🍖海鮮嫩豆腐湯 $88 (7/10)仲有個飯跟,湯底唔會死鹹,除左大醬味之外仲飲到海鮮味,面頭有d蛋花,裏面有魷魚、蝦同蜆嘅海鮮配料,都唔錯🍖韓式手作雪糕 - 柚子味 $28 (7.2/10)幾抵嗌,雪糕質地似雪葩,好濃柚子味❤️-回頭指數:🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)-人均:$300~服務:(7/10)
點樣食推介✨

⭐️全新裝修新面貌⭐️
⭐️尖沙咀韓國菜⭐️

地址:尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓

🍖鐵板烤小章魚 $298 (6.8/10)

🍖韓式豬手 $260 (6.8/10)

🍖海鮮嫩豆腐湯 $88 (7/10)

🍖韓式手作雪糕 - 柚子味 $28 (7.2/10)
幾抵嗌,雪糕質地似雪葩,好濃柚子味❤️
回頭指數:🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

人均:$300~
服務:(7/10)
2023-10-01 810 浏览
阿媽掛念韓國的人參雞湯同醬油蟹,所以就揀來了這間尖沙咀的韓珍,這是一間非常正宗的韓國料理。餐廳的裝修很有格調,坐位舒適,卡位很多,一個個包箱,私隱度又高。🇰🇷🦀🍲🤩☺️1️⃣ 香蕉燕麥脆脆沙冰($38),每一口已經知道是百分百純香蕉奶昔,一點硬甜也沒有,脆脆甜甜地與香蕉沙冰融在一起,很搭配。🍌🍹2️⃣ 薄荷椰子沙冰($38),椰子味很清甜,加埋薄荷很有透心涼的感覺,作為夏天飲品真的消暑一流。🥥🍍🍹星期一至五有一些午市限定套餐,剛好星期四就是可以食人參雞湯定食。3️⃣ 人參雞湯定食($128),定食包了四款小食,腸仔、芽菜、小菜拌菜和泡菜。雞湯鮮甜,還有微微的紅棗甜味,雞肉大大塊,肉質嫩滑軟身,連雞骨都可以輕而易舉的咬斷,可見雞湯真的熬製多個小時,真材實料,湯底還有釀米,既暖胃又飽肚。🍲😋😋4️⃣ 醬油蟹配牛油飯($348),醬油蟹的size真大隻,不論是蟹殼還是蟹身部份都充滿黃色的蟹膏,而且很新鮮。喜歡食醬油蟹主要是因為方便易食,蟹身部分透明的蟹肉用指尖一壓,所有蟹肉就輕易地擠壓出來,蟹膏、蟹肉、生蟹、芝麻紫菜飯一齊撈飯,因蟹肉味道鮮甜、濃香甘甜,令人非常回味。🦀🧈🍚🍳5️⃣ 炸蛋梳乎厘($68),成份炸蛋

人參雞湯定食

炸蛋梳乎厘

5️⃣ 炸蛋梳乎厘($68),成份炸蛋用了熱煱裝住,非常熱,蛋香味濃,蛋、香蔥、芝士融為一體,味道很夾,梳乎厘厚身又脹卜卜,質感很鬆軟,每一口似蜂巢豆腐,很滑身。🥚🍳☺️

韓珍的韓式手作雪糕同樣也是不能錯過,雪糕有五款口味,包括益力多、馬格利酒、豆腐、Espresso 濃縮咖啡和柚子,而家凡 follow IG就有得送了。🍧🍨🥃☕️

6️⃣ 我們選了馬格利酒、Espresso 濃縮咖啡和柚子口味,每款雪糕加入了杏仁脆脆,食完真的帶比我們一種滿足感🤩👏🏼👏🏼
人參雞湯定食
2023-09-26 78 浏览
位於尖沙咀寶勒巷高級韓燒 🤍韓珍🤍聽就聽得多,今日終於嚟試一試佢😚😚小菜🥒勁多小碟,就連泡菜都有兩款🤣有比較酸既同比較辣既,重有醃製章魚🐙好有誠意薯仔薄餅🥔煎薯絲餅真係超好味,🤤(宜家諗翻起已經想再去食🥹)一上桌就聞到陣陣飄香,煎得好脆口,超足料,認真勁薯仔絲 而且好爽口,外脆內軟,🧀🧀🧀表面就有一層芝士增添香氣,一定要試!!葛根水冷麵 🍜 湯底酸酸甜甜 個麵好有彈性🥹 超食超開胃🤣炒年糕🫕🥟調味做得好好,好濃郁帶少少, 食完完全唔會膩,仲有兩塊煎餃子,煎得好脆,餡料勁多同嗰炒年糕好夾🥹燒烤方面🥩🍖🍗我地點左豬頸肉同蜂巢五花腩,豬頸肉切得大小適中,好適合燒烤,熟得好均勻🤍另外五花腩就勁大份,切左一格格好似蜂巢嘅形狀,令豬肉更加易熟 受熱更加均勻,而配肉食既生菜都可以任添😚 超正。巧克力奶昔🍫超濃厚既朱古力味,唔係死甜而係真係香濃朱古力既味道,奶昔都打得好濃,好香奶味,建議如果唔飲酒既可以試試。不得不說最後嘅甜品,韓式手作雪糕🍨好多味可以選擇我就選左 益力多味同埋韓式米酒味感覺同平時食嘅雪糕比濃味好多令到成餐飯有完美嘅句號值得一試🤍
位於尖沙咀寶勒巷高級韓燒
🤍韓珍🤍
聽就聽得多,今日終於嚟試一試佢😚😚
小菜🥒

薯仔薄餅🥔
煎薯絲餅真係超好味,🤤
(宜家諗翻起已經想再去食🥹)
一上桌就聞到陣陣飄香,
煎得好脆口,超足料,
認真勁薯仔絲 而且好爽口,
外脆內軟,🧀🧀🧀
表面就有一層芝士增添香氣,
一定要試!!

葛根水冷麵 🍜
湯底酸酸甜甜 個麵好有彈性🥹 超食超開胃🤣

炒年糕🫕🥟
調味做得好好,好濃郁帶少少,
食完完全唔會膩,
仲有兩塊煎餃子,煎得好脆,
餡料勁多同嗰炒年糕好夾🥹

燒烤方面🥩🍖🍗
我地點左豬頸肉同蜂巢五花腩,
豬頸肉切得大小適中,好適合燒烤,
熟得好均勻🤍
另外五花腩就勁大份,
切左一格格好似蜂巢嘅形狀,
令豬肉更加易熟 受熱更加均勻,
而配肉食既生菜都可以任添😚 超正。

巧克力奶昔🍫
超濃厚既朱古力味,
唔係死甜而係真係香濃朱古力既味道,
奶昔都打得好濃,好香奶味,
建議如果唔飲酒既可以試試。

不得不說最後嘅甜品
韓式手作雪糕🍨
好多味可以選擇
我就選左 益力多味同埋韓式米酒味
感覺同平時食嘅雪糕比濃味好多
令到成餐飯有完美嘅句號
值得一試🤍
朋友突然傳來訊息,表示心血來潮想吃韓國菜。於是上網東查西找一番後,今晚二人來到尖沙咀「韓珍」過happy friday night。「韓珍」位於尖沙咀寶勒巷一商業大廈的一樓全層。座位寬落,枱與枱之間有一定距離,坐得舒服。甫入座,職員就立刻奉上多碟韓式伴菜,如有辣泡菜、醃章魚、芽菜、醃香腸等,還可以無限任添。點了2款肉類來個韓燒。五花腩非常大條,肥瘦肉相間,腩肉被切了多個刀口,如同蜂窩般的模樣,亦是名稱的由來。放在爐上輕輕煎香後再剪開,五花腩肉入口juicy,滿滿的油脂肉香好惹味。而蜂窩似的刀口更是令到腩肉口感更為柔軟。平時不太食豬皮的筆者也無法抗拒的韓燒烤豬皮!一大塊豬皮舖在爐上,隨著熱力而變得彎曲。味道帶一點焦香,口感非常Q彈,而且很有嚼勁。煎餅都幾大份,粉漿和配餸的比例調較適中。內餡包含了蔥條、魷魚粒、蝦肉等,煎得香口,還有微微雞蛋香味。蘸上沾醬一起吃,味道會更香。牛肋骨湯伴以一碗白飯。牛肋骨燉至肉質非常軟腍,鍋內另有金菇、年糕片等配料。湯頭味道非常清甜,鮮味十足。甜品比想像中出色。充滿夏日色彩的芒果益力多刨冰,刨冰質感綿密,倒入了熱情果汁佐送,入口是濃郁的果香味。而且整個刨冰都舖
朋友突然傳來訊息,表示心血來潮想吃韓國菜

蜂窩五花腩

。而蜂窩似的刀口更是令到腩肉口感更為柔軟。

平時不太食豬皮的筆者也無法抗拒的韓燒烤豬皮

韓式蔥和海鮮煎餅

煎餅都幾大份,粉漿和配餸的比例調較適中
調味牛肋骨湯

,鮮味十足。
芒果益力多刨冰

。而且整個刨冰都舖滿了大量芒果粒和香桃粒
,還有伴碟裝飾的士多啤梨片,十分豐富。配上一球益力多口味的雪糕,酸酸甜甜,感覺清新

飲品方面,和朋友分別點了果汁和梳打飲品,都是來自韓國的進口貨,夠地道。
2023-09-15
韓式蔥和海鮮煎餅
調味牛肋骨湯
芒果益力多刨冰
「韓珍」喺香港都算係好出名嘅韓國菜餐廳。原來寶勒巷呢間先係原身嘅「韓珍」🤫。👩🏻好鐘意呢間餐廳唔止韓燒,連其他韓食都好高質素。✨調味豬皮 $90✨調味烤牛肚 $160呢兩款都係得正宗韓國餐廳先食到。豬皮口感爽彈,充滿骨膠原,仲充滿豬油嘅香味。牛肚就比較有咬口,燒耐啲會易咬啲。✨韓式薯仔煎餅 $98薯仔絲加埋麵粉落去煎,口感好香脆。加埋芝士味道超夾!比起想像中好味。✨韓式菜包肉 $230厚切嘅五花腩肥瘦有緻,配埋醃蘿蔔食完全冇油膩感。同埋呢度嘅醃蘿蔔✨海鮮嫩豆腐湯 $88估唔到會料多過湯!有唔少清甜嘅蜆肉,加埋豆腐同蛋花,溫和又開胃。仲有跟埋白飯。✨韓式手作雪糕(豆腐味)$28✨韓式手作雪糕 (EXPRESSO) $28原價$28韓式手作雪糕,follow IG就有得送!豆腐味味道清香,食完燒肉特別解膩。EXPRESSO味道超級濃,市面上應該冇第二度會整咁濃😳。

✨調味豬皮 $90
✨調味烤牛肚 $160

✨韓式薯仔煎餅 $98

✨韓式菜包肉 $230

✨海鮮嫩豆腐湯 $88

✨韓式手作雪糕(豆腐味)$28
✨韓式手作雪糕 (EXPRESSO) $28

2023-09-18 67 浏览
*.+゜韓珍* ✿ 𝘽𝙤𝙨𝙨𝙖𝙢 $ ²³⁰ʰᵏᵈ✿ 𝙅𝙖𝙥𝙘𝙝𝙖𝙚 $ ⁹⁸ʰᵏᵈ✿ 𝙎𝙤𝙤𝙣𝙙𝙪𝙗𝙪 $ ⁸⁸ʰᵏᵈ✿ 𝘿𝙤𝙡𝙨𝙤𝙩 𝘽𝙞𝙗𝙞𝙢𝙗𝙖𝙥 𝘽𝙪𝙡𝙜𝙤𝙜𝙞 $ ¹¹⁸ʰᵏᵈ✿ 𝙄𝙣𝙟𝙚𝙤𝙡𝙢𝙞 & 𝙍𝙚𝙙𝙗𝙚𝙖𝙣 𝘽𝙞𝙣𝙜𝙨𝙪 $ ¹⁰⁸ʰᵏᵈ✿ 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙑𝙚𝙡𝙫𝙚𝙩𝙨 $ ³⁸ʰᵏᵈ✿ 𝙃𝙖𝙣𝙙𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙄𝙘𝙚 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 $ ²⁸ʰᵏᵈ *另收加一服務費‎ ◡̎ ꕀ終於來了吃這間正宗的韓珍其實吃韓國菜看前菜就知道有多正宗了吃完被驚艷到味道跟在韓國吃的完全一樣~至於主食類個人覺得比韓國的還要好吃Ꙭ̰ ʹ̣ʹ̣更配合香港人的口味如果你很喜歡吃鍋巴的話石鍋拌飯真的必吃配泡菜一起吃 味道更讚( ⸝⸝ ̫ ) ⟡海鮮豆腐湯不會太辣 很開胃刨冰的冰超綿 層次豐富很適合吃完所有東西後叫一個來解膩~現在follow他們IG還會送全新的韓式手作雪糕喔(๑•̀ㅂ•́)و✧我們試了豆腐和益力多味的口感幼滑 味道還挺清新的 ˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗* 整體 / 🥨🥨🥨🥨🥨 /ꕀ⌫ 韓珍 (寶勒巷) (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓 * #香港咔嚓 #尖沙咀咔嚓#hkfoodi
*.+゜

*另收加一服務費‎ ◡̎

終於來了吃這間正宗的韓珍
其實吃韓國菜看前菜就知道有多正宗了
吃完被驚艷到
味道跟在韓國吃的完全一樣~
至於主食類個人覺得比韓國的還要好吃Ꙭ̰ ʹ̣ʹ̣
更配合香港人的口味
如果你很喜歡吃鍋巴的話
石鍋拌飯真的必吃
配泡菜一起吃 味道更讚( ⸝⸝ ̫ ) ⟡
海鮮豆腐湯不會太辣 很開胃
刨冰的冰超綿 層次豐富
很適合吃完所有東西後叫一個來解膩~
我們試了豆腐和益力多味的
口感幼滑 味道還挺清新的 ˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗

整體 / 🥨🥨🥨🥨🥨 /

⌫ 韓珍 (寶勒巷) (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓

#香港咔嚓 #尖沙咀咔嚓
#hkfoodie #hkfood #尖沙咀美食
#香港美食
2023-09-17 160 浏览
講起韓國就即刻諗起醬油蟹🦀好掛住呀,好耐冇食諗吓都覺得好滋味😋呢間中高檔嘅韓國餐廳係正宗韓珍,上到去裝修非常之新淨超多座位,而且闊落🌟醬油蟹配牛油飯起初未打開隻蟹嗰陣以為平平無奇,一打開就見到好多蟹膏☺️蟹肉好新鮮,肉質軟得來又唔係霉,醬汁方面調教得好好,甜甜地好入味。另外佢哋嘅生雞蛋飯,上面有啲飯素,有少少味道得來又唔會搶咗醬油蟹嘅鮮甜韓式豬手呢個豬手份量超多超多夠晒四個人食🤓韓式豬手本身只有輕輕調味,配埋執鞭嗰啲辣蘿蔔醃菜,混合後嘅味道就剛剛好,辣辣地有咬口。牛肉石鍋拌飯食到一半發現底部好硬🥰原來飯焦已經整好咗,成個底都脆卜卜,韓式手作雪糕(益力多味)呢個好抵食大大球都只係$28,食到香濃益力多味道,唔會太滯做甜品就啱晒!另外柚子味都係好好食,又唔會太甜。📍 韓珍 (寶勒巷) (尖沙咀)尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓

韓式豬手

牛肉石鍋拌飯
食到一半發現底部好硬🥰原來飯焦已經整好咗,成個底都脆卜卜,
牛肉石鍋拌飯

韓式手作雪糕(益力多味)

📍 韓珍 (寶勒巷) (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓
韓式豬手
去了食完每人都讚的《韓珍》「韓國真正的味道」👅餐廳以黑暗神秘曲雅風格為裝修環境寬敞舒適 食物品質也非常出色✨超愛他們的特級牛肋骨🐄🔥經過香煎後,散發出誘人的香氣入口超𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲,口感超級軟嫩🧡🧡配上芥末和海鹽裹在生菜一起吃,特別有風味🥩😍除了牛肉,他們還有各款的豬肉🐷豬肩肉具有獨特的香氣和口感,肉質嫩滑之餘又有咬口💞每一口都充滿肉汁和鮮味!而五花肉則更層次豐富,充滿豐富的油花🤩外皮煎至金黃香脆,肉質多汁口感又香脆,讓人欲罷不能(๑ゝω╹๑)搭配韓式蘸醬、生菜🥬和其他配菜一起食用,可以平衡肉質的油膩感~被他們泡菜炒飯的份量驚艷到,四人𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞 都👌🏻飯粒口感彈牙,每一口都充滿著泡菜和炒豬肉的風味,讓人停不下來🥘加上脆煎荷包蛋的蛋香,真的是一種幸福的享受🍳💛此外,韓式薯仔煎餅,外酥內軟,搭配著醬料吃更加美味🥔趁熱食用,以保持薯仔煎餅的酥脆口感。否則它們可能會軟掉,口感也會遜色了✨✨他們最近還推出了刨冰🍧沙冰🍨實在太飽了 只是品嚐了他們的香蕉燕麥脆脆沙冰🍌沙冰挺綿密細滑,充滿香濃香蕉乳酪牛乳味表面上還放滿韓式傳統零食𝐉𝐨𝐥𝐥𝐲 𝐏𝐨𝐧𝐠 ,帶來脆脆的口感,大滿足~🥤♥︎ 特級牛肋骨($𝟐𝟖𝟎

去了食完每人都讚的《韓珍》
「韓國真正的味道」👅
餐廳以黑暗神秘曲雅風格為裝修
環境寬敞舒適 食物品質也非常出色✨

超愛他們的特級牛肋骨🐄🔥
經過香煎後,散發出誘人的香氣
入口超𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲,口感超級軟嫩🧡🧡
配上芥末和海鹽裹在生菜一起吃,特別有風味🥩😍

除了牛肉,他們還有各款的豬肉🐷
豬肩肉具有獨特的香氣和口感,肉質嫩滑之餘又有咬口💞

每一口都充滿肉汁和鮮味!
而五花肉則更層次豐富,充滿豐富的油花🤩
外皮煎至金黃香脆,肉質多汁
口感又香脆,讓人欲罷不能(๑ゝω╹๑)

被他們泡菜炒飯的份量驚艷到,四人𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞 都👌🏻
加上脆煎荷包蛋的蛋香,真的是一種幸福的享受🍳💛

此外,韓式薯仔煎餅,外酥內軟,搭配著醬料吃更加美味🥔

他們最近還推出了刨冰🍧沙冰🍨
實在太飽了 只是品嚐了他們的香蕉燕麥脆脆沙冰

🍌沙冰挺綿密細滑,充滿香濃香蕉乳酪牛乳味

♥︎ 特級牛肋骨($𝟐𝟖𝟎.𝟎)
♡ 豬肩肉($𝟏𝟑𝟎.𝟎)
♥︎ 五花肉($𝟏𝟓𝟎.𝟎)

♡ 泡菜炒飯($𝟕𝟖.𝟎)
♥︎ 韓式薯仔煎餅($𝟗𝟖.𝟎)

♡ 香蕉燕麥•脆脆沙冰🍧 𝐉𝐨𝐥𝐥𝐲 𝐏𝐨𝐧𝐠 ($𝟑𝟖.𝟎)

總括他們的菜色豐富多樣,每一款都美味可口😋
而且服務態度良好,環境舒適
餐廳的裝潢和氛圍也充滿韓國風味,值得一去🇰🇷✈️

📍 韓珍 (尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟒/𝟓

#eatwithkeikei #hancham #韓珍