2024-10-14 328 浏览
🫧今日同男朋友去尖沙咀食呢一間韓式餐廳,估唔到質素又幾唔錯,份量都啱啱好,🥳環境好舒服👍🏻佢有多款前菜,而且仲有熱茶飲😋✨醬油蟹蟹肉鮮嫩🦀,入口即化,啲醬汁濃郁鮮美,每一啖都係鮮甜豐腴,超正😋配埋佢個紫彩生蛋飯🍳,一流👍🏻✨韓牛雪濃湯呢碗湯🥣真係出色到爆!湯底濃郁又滑順,韓牛肉切得薄又嫩,入口即化😙。湯料豐富,味道豐富多彩💓,啱啱好,暖胃又好味,每啖都係滿足感爆棚👍🏻🥰

佢有多款前菜,而且仲有熱茶飲😋

✨醬油蟹

✨韓牛雪濃湯
2024-10-09 352 浏览
醬油蟹 $250: 醬油蟹好鮮甜 鮮橙黃色蟹膏都幾多😍 醬油咸度適中,配一大碗牛油紫菜飯好正😚 韓式菜包肉 $328: 菜包肉份量意外地多😆 豬腩肉肥瘦相間 油香豐富 配蒜片、韓式辣醬等 可減低肥膩感😊 海鮮煎蔥餅 $150: 煎蔥餅夠香脆😋 鋪滿海鮮及香蔥😊 份量好足🫶🏼#韓國菜 #香港探店#香港美食 #醬油蟹#韓燒 #韓脈#hk#hkig#hkfood#hkfoodie#hongkong#hongkongfood#hongkongfoodie#hkfoodlover#hkgirl#hkrestaurant#香港餐廳#港島美食#九龍美食#相機食先#吃貨#打卡美食#好去處#香港美食指南#食好西#覓食#香港美食#香港#食評
醬油蟹 $250

韓式菜包肉 $328

海鮮煎蔥餅 $150
: 煎蔥餅夠香脆😋 鋪滿海鮮及香蔥😊 份量好足🫶🏼

#韓國菜 #香港探店#香港美食 #醬油蟹#韓燒 #韓脈
2024-10-06 370 浏览
鍾意食醬油蟹搵到尖東呢間餐廳有得食即刻嚟試吓,醬油蟹$250一隻 $488 兩隻,Size比預期中大隻,醬油嘅甜味同蟹嘅鮮味好夾,蟹膏飽滿撈埋飯食滋味更提升!Pork & Beef Set BBQ (2 人)$680二人套餐差不多等於85折較實惠,套餐包括蜂窩五花肉+豬肩肉+調味特級牛肋骨、牛油果生果沙律、牛胸肉大醬湯及柚子茶。套餐份量大,有店員全程協助燒烤,火候控制得不錯;各款肉質鮮嫩,入口油脂甘香,同大量韓式前菜一齊食,非常豐盛及滿足。另外非常推介牛胸肉大醬湯,牛味濃郁,牛胸肉肉質香濃有咬口,大醬湯味道濃郁同烤肉一齊食非常夾。整體食物質素質很不錯,座位舒適定價合理,鍾意食醬油蟹嘅朋友一定要叫 !

Pork & Beef Set BBQ (2 人)$680
二人套餐差不多等於85折較實惠,套餐包括

• 醬油蟹
  • 蜂窩五花腩
去咗尖沙咀帝國中心嘅韓脈,真係有啲驚喜。呢間餐廳主打韓國菜,今次試咗幾樣推介菜式,想同大家分享下。首先,試咗佢哋嘅醬油蟹🦀一開始見到呢個蟹,心入面驚驚地,因為平時唔係太鍾意食啲咁生冷嘅嘢。但係呢,呢隻蟹一啲都唔腥,反而好鮮甜,食落好乾淨,完全打破咗我嘅戒心。佢配嘅飯係用紫菜同牛油撈成,香味撲鼻,夾埋醬油蟹一齊食,真係一流。跟住就到燒肉🥩呢度燒肉會送一堆配菜,好似芽菜、泡菜同酸蘿白,呢啲配菜唔單止色彩繽紛,仲好開胃。食食下燒肉有時會滯滯地,有呢啲酸酸甜甜嘅配菜解膩,真係食得開心。講到燒肉,真係要超級推介佢哋嘅牛肋肉同豬腩肉。呢度嘅肉質真係好靚,肉味濃郁,每一啖都滿足。最緊要係店員會幫你燒!👍🏻火喉掌握得好,燒出嚟嘅肉唔會乾,保持到啖啖肉汁。另外,佢哋嘅炒粉絲真係不得了,應該係我暫時食過嘅TOP 5。入面嘅牛肉高質,口感同調味都處理得岩岩好,粉絲爽口,真係令人讚不絕口。仲叫咗支馬格利濁米酒飲下,佢用個茶壺仔同兩隻碗嚟裝,個感覺好得意。呢隻唔係太甜,配埋燒肉岩岩好,真係perfect match。店員普遍唔識廣東話,但英文冇問題,而且態度都好NICE,服務令人舒服。總括嚟講,韓脈係一間值得再

首先,試咗佢哋嘅醬油蟹🦀
醬油蟹

跟住就到燒肉🥩

牛肋骨

火喉掌握得好,燒出嚟嘅肉唔會乾,保持到啖啖肉汁。

韓式牛肉炒粉絲

Makgeolli

總括嚟講,韓脈係一間值得再去嘅餐廳,特別係鍾意食韓國菜嘅朋友一定唔好錯過。下次再去,仲想試下佢哋其他菜式。
醬油蟹
韓式牛肉炒粉絲
Makgeolli
2024-10-02 330 浏览
終於試到尖沙咀超人氣醬油蟹韓脈啦,聽過超多人介紹係香港最正既醬油蟹🫶🏻餐廳位於帝國中心,環境寬敞,適合朋友聚會👍🏻一坐低店員已經提供各種韓式前菜,小菜味道清新,開胃~去到一定要點佢地既招牌菜:醬油蟹配牛油飯,真係期待已久!蟹膏十足,蟹肉鮮甜,口感極佳。將牛油飯拌入蟹蓋內,味道更加鮮美,可以話係香港數一數二嘅醬油蟹之一👍🏻另外點咗一個 Pork & Beef Set BBQ (2人),價錢為 $680,真係物超所值!套餐包括:- 牛油果生果沙律:沙律新鮮健康,牛油果creamy口感搭配得宜- 泡菜豬肉湯:湯底濃郁,泡菜酸味非常開胃,完美襯托燒烤肉類。肉類有店員幫手燒,完全唔洗自己落手,正呀❤️ - 五花肉:肉質鮮嫩,脂肪與瘦肉比例剛好,燒烤後香氣四溢。 - 豬肩肉:味道濃郁,十分入味。 - 特級牛肋骨:肉質極佳,入口即溶,烤至外焦內嫩👍🏻最後配埋柚子菜,清爽既柚子味,幫助消化,平衡整體口感。食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️🍽️ 餐廳名稱:韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)📍 地點:尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

一坐低店員已經提供各種韓式前菜,小菜味道清新,開胃~

肉類有店員幫手燒,完全唔洗自己落手,正呀❤️
- 五花肉:肉質鮮嫩,脂肪與瘦肉比例剛好,燒烤後香氣四溢。
- 豬肩肉:味道濃郁,十分入味。
- 特級牛肋骨:肉質極佳,入口即溶,烤至外焦內嫩👍🏻

最後配埋柚子菜,清爽既柚子味,幫助消化,平衡整體口感。

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️

🍽️ 餐廳名稱:韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)
📍 地點:尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖
1913 浏览
2024-09-28 332 浏览
開開心心想去食生醃,滿懷希望咁叫曬醬鮑蝦蟹😅😅食完一啖即刻想嘔。同個老細講淨係食咗一半,另外一半真係好難食唔新鮮可唔可以換咗佢?佢睇都冇睇就咁擰頭??雖然人哋打開門做生意都唔應該expect佢換俾我,但係最基本嘅道歉都冇。以後唔會再尼…….
臭生醃
2024-09-28 336 浏览
⟡醬油蟹+ 鮑魚醬+ 蝦醬飯$398醬油蟹好鮮甜 好入味 而醬油蟹嘅蟹膏好多 夠晒兩人份醬油味啱啱好唔會太鹹配埋紫菜飯好正.ᐟ.ᐟ係白飯小偷鮑魚口感好彈牙好爽⟡葛根水冷麵 $98冷麵冰冰涼涼咁 好refreshing好啱而家夏天食 解暑一流⟡醱酵人參雞湯 $118雞肉份量都幾多煮得好嫩滑 唔會鞋湯底好清甜 飲落去好舒服.ᐟ.ᐟ有淡淡的人參香味~飲落好暖身又飽肚⟡ Soju Rita (Pink Grapefruit) $78西柚香味好濃郁飲落好清新 可以用嚟解膩酒精濃度偏高同朋友飲咗幾啖紅都面晒🤣🤣
⟡醬油蟹+ 鮑魚醬+ 蝦醬飯$398

⟡醱酵人參雞湯 $118
雞肉份量都幾多
煮得好嫩滑 唔會鞋
湯底好清甜 飲落去好舒服.ᐟ.ᐟ
有淡淡的人參香味~
飲落好暖身又飽肚

西柚香味好濃郁
飲落好清新 可以用嚟解膩
酒精濃度偏高
同朋友飲咗幾啖紅都面晒🤣🤣
2024-09-23 363 浏览
📍尖沙咀 Han Mat話說好耐冇食過韓國嘢,今日心血來潮,突然間好想食,於是就嚟到呢一間位於尖東嘅正宗韓國餐廳,佢係韓國人主理,連廚師都係韓國人,包保味道係最正宗。今日最主要就係食烤肉,試吓佢韓國傳統烤肉係點💙。醬油蟹 $250呢款醬油蟹真係好正呀!蟹身肥滿,鮮味十足。佢個醬油汁好香濃,入口滋味好濃郁,真係令人回味無窮。蟹肉鮮嫩多汁,真係一絕!味道真係值得。下次再食飯一定會再點呢款醬油蟹!特級牛肋骨 $275佢呢一個牛肋骨非常之大份,係成卷感想,而且叫烤肉店員會好貼心咁幫忙煮埋同切埋,完全係等食mode on!😽肉質方面唔算好腍,但係就好重肉味,而且都幾有咬口。醬油雞 $130醬油雞係比較有驚喜嘅一道菜,調味調得非常好,而且烤完之後肉質都依然好嫩滑,加埋韓式醬汁同配菜,好有韓國嘅感覺啊!🐥牛胸肉大醬湯 $98食韓國嘢梗係要飲佢嘅石鍋湯🙂‍↔️,今次就叫咗佢嘅牛胸肉大醬湯,其實大醬嘅味道同麵豉差不多,鹹鹹地之餘又好有肉味,成個配搭非常之唔錯,加埋唔同嘅蔥段同豆腐,飲完之後已經飽咗一半。
📍尖沙咀 Han Mat

醬油蟹 $250

特級牛肋骨 $275

醬油雞 $130

牛胸肉大醬湯 $98
2024-09-23 274 浏览
又係食韓國嘢啦😂😂 呢排真係食韓國嘢食上癮🤤🤤🤤 今次就黎到尖沙咀既韓式料理店,簡約既裝修環境,每一枱都會擺有韓國纏維公仔擺設。而且食物種類好多元化,由小食都主食都好好味🤤🤤 醬油蟹 🦀黎到呢個鋪頭必食既人氣精選😍😍 醬油蟹真係好新鮮,肉質鮮甜,而且醬汁好惹味,配埋附送既紫菜牛油飯簡直係一流 👍🏻👍🏻👍🏻 醬油雞🐔 好入味,肉質比豬肉嫩滑,香味十足,仲可以加埋唔同既醬汁食,配埋新鮮生菜食即刻變咗勁爽脆調味排骨大大塊嘅調味排骨,全塊都已經幫我哋去晒骨架啦,啱晒我呢啲懶人😂😂 服務員仲會幫我哋燒埋,服務一流!肉質好腍,偏甜口,配埋生菜蒜頭一齊食,正🤤🤤🤤 發酵人蔘雞湯湯飯 每次食韓國嘢,人蔘雞湯飯係我必定會點既菜✌🏻 因為我實在太鍾意飲湯😂😂😂 人蔘味勁重,但係唔會苦,而且雞嘅份量亦都好足夠👍🏻👍🏻 另外仲會送咗個蛋餅俾我哋😍😍 大滿足,其實仲有其他好多嘢想試,但係真係食唔晒佢已經好飽啦,下次再食

醬油蟹 🦀

醬油雞🐔

調味排骨

發酵人蔘雞湯湯飯

今日黎到位於尖沙咀既哩間韓國菜餐廳。餐廳環境寬敞,有大量四人及多人座位,烤爐上面有抽氣系統,燒完肉都唔會好大陣味。餐牌~🔸餐前小菜哩到既小菜豐富又好食,有我最鍾意既芽菜同醃蘿蔔,仲有泡菜、鵪鶉蛋、魚糕、沙律同生菜,另外仲有鐵板蛋餅~🦀️醬油蟹及牛油飯免費 一隻$250醬油蟹上面有滿滿既蟹膏,一入口味道鮮甜,醬油亦唔咸,唔會掩蓋蟹既鮮味,再加上有滿滿紫菜既牛油飯,係好食推介👍🏻🥩特級牛肋骨 $275🥩牛舌 $190特級牛肋骨牛味突出,富肉汁,而且油脂豐溢。而牛舌質感爽彈,兩款都推介👍🏻重點係店員會幫手燒埋,食到中途覺得有啲油膩,可以用生菜包住肉,加埋蒜頭、泡菜一齊食~

餐牌~

🔸餐前小菜

🦀️醬油蟹及牛油飯免費 一隻$250

🥩特級牛肋骨 $275
🥩牛舌 $190

2024-09-19 366 浏览
晚餐叫左一煲海鮮鍋,一位戴眼鏡的女職員幫手剪魷魚、去貝類海鮮貝殼,開始覺得好貼心,因為香港餐廳會主動幫客人去殼的餐廳已不多。但個職員剪左一隻鮑魚、一隻魷魚便停下,其實鍋入面仲有其他好多海鮮😅 OK喇,可以有呢個動作展現服務,我地表示感恩,如今大環境真係不可奢求太多。但轉頭就出事,果位職員(我地相信佢唔係有心)將紅色湯汁濺到我件米白色T恤!唔係一滴,起碼有6-7滴,因為件米白色T恤沒有圖案,所以特別明顯!夜晚返黎洗甩…我地冇計較,但果位職員表現令人失望!佢當無事咁話「濺到你呀,sorry哈」,之後走開,完全冇話拎d濕紙巾、紙巾過黎俾我抹一抹,安慰下客人…. 生意唔係爆,仲要咁既態度,嘢食都普普通通。下次不會幫襯。

我地冇計較,但果位職員表現令人失望!

生意唔係爆,仲要咁既態度,嘢食都普普通通。
下次不會幫襯。
2024-09-12 414 浏览
韓式菜包肉新鮮的生菜葉包裹著嫩滑的豬肉,搭配上特製的醬料,口感層次豐富。豬肉的調味恰到好處,帶著微微的甜味,讓人一口接一口。生菜的清脆感與肉的柔嫩形成鮮明對比人蔘雞湯湯底清澈,卻十分濃郁,讓人感受到人蔘的香味和雞肉的鮮美。雞肉煮得恰到好處,肉質滑嫩,輕輕一撥即能脫骨。湯中的人蔘片更是為整道湯增添了獨特的風味和營養酱油蟹 酱油蟹。蟹肉鮮甜,搭配上醇厚的酱油醬汁,讓每一口都充滿了海鮮的鮮美與醬油的濃郁。特別是蟹黃部分,油脂豐富,令人垂涎欲滴
韓式菜包肉

人蔘雞湯

酱油蟹

2024-09-05 389 浏览
無錯!踏入生日月😝要不停食好東西好好慶祝🍾☺️行返屋企嘅途中Book咗尖東呢間比較出名嘅韓國料理食店🔥即刻食個豐富嘅韓國🇰🇷晚餐,未食之前已經有好多碟前菜/泡菜擺喺枱面俾我哋任食任Fill,Lisboy見到咁多七彩食物好開心🤭🍽️ 特級牛肋骨呢間韓國料理店最出名就韓燒,為食嘅我當然都試吓食佢哋出名嘅韓牛🥩今次我哋叫咗呢個特級牛肋骨,喺韓國牛肉入面算係比較出色嘅牛肉,大大塊多汁,啖啖肉,呢間韓國食店真係五星級,除咗有傳統嘅燒烤爐設計之外,仲會有個專人幫我哋燒熟呢塊大大塊嘅牛肋骨🥩再剪細上碟俾我哋😍夠晒滋味,Lisboy望住啲韓牛係個爐上面燒到滋滋喳喳好興奮!🍽️ 調味排骨食完香甜、多肉多汁嘅牛肋骨之後,我哋叫咗呢個燒豬肉試吓,呢個排骨有2大塊200g🍖又係有職員幫我我哋煎熟佢分俾我哋食😋好鮮嫩,有肉味,Lisboy睇住店員一邊燒熟啲肉,一邊享受🤤食到好開心好興奮💓🍽️ 牛胸肉大醬湯冇錯Lisba一定要叫過韓式熱食先夠滿足,所以我哋叫咗個牛肉大醬湯,又係肉質好鮮嫩牛味好濃,個湯熱辣辣配白飯真係一流🤤🍽️ 醬油蟹&牛油飯食食吓見到枱面有做緊醬油蟹優惠😍 $250就有一隻醬油蟹嘅套餐,連埋紫菜牛油飯🍙太

🍽️ 特級牛肋骨
🍽️ 調味排骨

🍽️ 牛胸肉大醬湯

🍽️ 醬油蟹&牛油飯
食食吓見到枱面有做緊醬油蟹優惠😍 $250就有一隻醬油蟹嘅套餐,連埋紫菜牛油飯🍙太耐冇去韓國啦,喺咁開心嘅日子當然叫嚟試吓🤤好好味好新鮮同好多蟹膏🦀撈埋個牛肉飯真係絕配食完真係飽到上心口🤤🤤🤤

🍽️ 洋蔥煎蛋餅
原來韓燒會每台送一碟洋蔥煎蛋餅,呢個煎蛋餅好香🍳勸大家一想碟嘅時候就食啦唔好等咁耐如果唔係個蛋餅會Overovered😚 不過十成熟嘅蛋餅就岩晒Lisboy攞嚟配飯食,好快清晒😋
  • 特級牛肋骨
2024-09-04 340 浏览
5月份去完韓國🇰🇷,幾個月後已經心掛掛韓國既醬油蟹🦀。所以就去左 #尖沙咀帝國中心 食正宗韓國菜 「韓脈」🥰🥰🥰。 「韓脈」嘅職員大部份都係韓國人黎既,感覺真係好似去咗韓國🇰🇷一樣😍😍。而佢地嘅醬油蟹係必食,我地就叫嚟試吓啦。平時伶媽少食生野,但今次唔理啦😋😋。醬油蟹入面好多膏,超新鮮好鮮味👍🏻,再配埋佢哋嘅牛油飯,簡直係絕配啊,又唔會太鹹,食完一碗又想食多碗💕💕💕。大大推介必食阿😋!當日我地叫左一個「韓珍新鮮的套餐」🥩,包括有牛舌、雪花牛肉、豬頸肉、護心肉、豬肩肉 、醬油雞肉、烤大蝦(2隻)同鮮鮑魚(2隻)😍😍。成個套餐勁豐富,佢地肉好高質👍🏻,特別佢哋嘅牛舌,肉質鮮嫩唔會好韌😋😋,牛味香濃。而海鮮方面,大蝦啖啖肉好爽口,超級新鮮。仲有六碟前菜❤️,包括有有沙律、泡菜、蘿蔔、芽菜、雲耳同鵪鶉蛋,食完仲可以免費refil👍🏻👍🏻。🌟真心超推介食醬油蟹🦀,暫時係我食過最好食嘅醬油蟹😋😋😋😋😋。

2024-08-30 335 浏览
最近見到好多朋友都介紹呢間喺尖沙咀嘅韓國烤肉餐廳,今日咁啱經過附近,咁就一於去試吓啦。一去到見到間餐廳真係好有韓國風,而且入面嘅職員全部都係韓國人嚟,好似去咗韓國一樣啊。聽人講呢度嘅醬油蟹非常出色,咁就叫一隻嚟試吓啦。估唔到真係好大隻同埋好多膏,仲好食過喺韓國食呀。另外呢度嘅烤肉都好多人讚,咁我哋就叫咗牛肉,豬肉同埋雞肉。而我就覺得佢嘅牛肉最出色,肥瘦分明,而且咬落完全唔硬,牛味都好夠,佢嘅醃料味唔係好重,食得出佢原本嘅牛肉係好高質。食韓國嘢梗係要食辣海鮮湯啦,呢度嘅辣海鮮湯唔算太辣,而且好足料,入面有好大隻蝦同埋蜆。同埋佢唔算太辣,老人家或者小朋友都食得。我覺得呢度最抵讚嘅係,啲職員都肯好肯幫手。會幫我哋烤肉,咁就唔使怕辣親手或者時間掌握得唔好啦。呢間餐廳性價比好高,而且食物都好高質,唔怪得咁多人嚟食啦。

呢間餐廳性價比好高,而且食物都好高質,唔怪得咁多人嚟食啦。
  • 醬油蟹
  • 特級牛肋骨