2024-08-29 113 浏览
尖沙咀高質韓國菜🍜黎到韓國餐廳就一定要試醬油蟹 多肉而且好多膏 醬汁嘅調味啱啱好 非常新鮮 鍾意食醬油蟹嘅話一定要試🤩 叫醬油蟹一定會配個紫菜飯 超多紫菜配埋蛋喺上面好高質🍚燒肉當然都唔少得 極力推薦燒排骨 醬汁好香 肉質淋身而同充滿住肉汁 可以按自己嘅喜好配上唔同嘅調味料😍 餐廳亦都推薦牛肋肉 可以叫專人幫我地燒 好專業 火喉控制得啱啱好👍🏻 鍾意嘅可以配上生菜減輕油脂感😋另外仲送咗個蛋餅俾我哋 好滿足☺️ 其實仲有好多野食想試 例如海鮮同埋泡菜煎餅、牛骨湯等等 不過我哋兩個人又驚食唔晒 下次一定會嚟再試😎📍韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖
尖沙咀高質韓國菜🍜

叫醬油蟹一定會配個紫菜飯 超多紫菜配埋蛋喺上面好高質🍚

📍韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)
尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖
2024-08-23 190 浏览
呢排成日都想食醬油蟹,今晚又搵到呢間尖沙咀正宗韓國餐廳,呢度嘅醬油蟹肥美又多膏。餐廳由韓國人打理,大部份店員都是韓國人,帶給你地道韓國的味道,感覺置身於韓國食韓國菜一樣。✦醬油蟹(1pc)🦀一隻份量二個人食都好足夠😋大大隻、肉質厚身,橙黃色的蟹膏甘香鮮甜,食落啖啖肉。將蟹蓋嘅蟹膏撈埋紫菜飯一齊食,絕對是無敵嘅組合!✦蜂蜜梨汁生牛肉🐮韓國人必食嘅生牛肉,將生雞蛋同生牛肉拌均,生牛肉肉質好嫩滑,帶少少麻油香。夾一塊青瓜片一齊食,味道更加清新。✦芝士炒年糕🧀年糕吸收哂辣汁非常惹味,口感煙韌Q彈,沒有傳統年糕厚實感。極濃郁的芝士,感覺好邪惡!但真係好好食😋✦醱酵鮑魚人蔘雞湯🐔原隻雞包住軟熟糯米飯,大大隻肉質好鮮嫩。上枱時熱辣辣,加埋原隻連殼鮑魚真係好補身,湯頭清澈鮮甜。

✦醬油蟹(1pc)🦀

✦蜂蜜梨汁生牛肉🐮

✦芝士炒年糕🧀

✦醱酵鮑魚人蔘雞湯🐔
2024-08-22
2024-08-21 204 浏览
好耐冇食醬油食醬油蟹🦀食親醬油蟹一定係嚟呢間韓脈到食💓除左醬油蟹之外,其實韓國野食都好唔錯㗎😛🍴醬油蟹&牛油飯 $250醬油蟹味道鮮甜,醬汁滲入蟹肉,非常入味🥰牛油飯香滑,飯粒吸收咗牛油香氣,拆哂啲蟹肉一齊食最好味😍🍴泡菜煎餅 $130煎餅煎得外脆內軟🩷泡菜味道剛剛好,唔會太辣🌶️帶有淡淡的酸味,提升咗整體口感😆🍴醱酵人參雞湯 $118湯底清甜,有淡淡的人參香味😛唔算太重,~雞肉煮得嫩滑,非常滋潤,飲完感覺幾滋補🫶🏻🍴葛根拌冷麵 $98冷麵爽口彈牙,味道清新❄️帶有一絲絲的涼意,特別適合夏天食,幾解暑🌈🍴Soju Rita ( Pink Grapefruit) $78呢款飲品帶有濃郁的西柚香味,酒精濃度都幾重🫨果味清新,飲落唔會覺得膩,幾解渴😆🍴藍海檸檬汽水 外表好靚,一嚟到就影咗幾張相😋味道比較甜,味道清爽,有淡淡地嘅檸檬味🍋性價比:8/10好食程度 😋:8/10回頭指數💗:8.5/10

🍴醬油蟹&牛油飯 $250

性價比:8/10
好食程度 😋:8/10
回頭指數💗:8.5/10

2024-08-16 276 浏览
Outback執咗,究竟尖東夜晚仲有咩吸引你去食,竟然俾我誤打誤撞搵到呢間好味韓國餐餐。主打韓燒,但入到去一D煙味都無,佢吸煙系統真係好好,無預備都可以去食。一坐低竟然俾醬油蟹吸引咗,點左二人份試下。二人前包左醬油蟹一隻、醬油蝦同鮑魚各兩隻,仲配埋紫菜生雞蛋撈飯,真係性價比超高,味道濃淡適中,食到海鮮嘅鮮甜亦食到醬油膏嘅咸香。記得加埋蟹膏蟹黃撈飯,味道大滿足。烤肉吾少得啦,佢有專人幫你燒同分,岩哂懶人,配嘅生菜都好新鮮爽脆,叫燒肉會送多個韓式焗蛋俾你清清味蕾。叫咗個純豆腐湯,味道好好,唔係一般韓國餐廳嘅韓式辣醬味,好足料。前菜5小碟,推薦出面少有嘅鵪鶉蛋同魚板。

醬油蟹二人份量

記得加埋蟹膏蟹黃撈飯,味道大滿足。

純豆腐辣湯

前菜5小碟,推薦出面少有嘅鵪鶉蛋同魚板。
前菜5小碟
蜂窩五花腩+特級牛肋骨
醬油蟹二人份量
純豆腐辣湯
前菜5小碟
蜂窩五花腩+特級牛肋骨
2024-08-15 262 浏览
👈🏻韓脈#japjapjap_尖沙咀#japjapjap_韓國菜前菜嘅款式好多 除咗泡菜芽菜 仲有醬油鵪鶉蛋添呀店員會幫手燒肉 咁就唔驚曬咗件靚肉啦🫢醬油蟹 $250醬油蟹鮮味十足😜唔會醃到好鹹隻蟹大大隻啖啖肉爆曬膏 就咁直接食都已經心心眼將蟹肉整出嚟撈紫菜飯真係冇得彈吖特級牛肋骨 $275超長嘅牛肋骨😗肉質鮮嫩多汁 牛味濃郁油脂分布好適中食落一啲都唔會膩蜂窩五花腩 $150食韓燒緊係要食五花肉🥰腩位嘅肥膏好邪惡 食落有油脂香 但唔會覺得肥膩用生菜包住 加埋大蒜青椒同豆瓣醬 層次滿滿呀三色餅 $168小朋友先做選擇 我全部都要🤩有3款口味 泡菜海鮮同辣韭蔥全部都煎得好香口 點埋醬汁一流呀熱辣辣嘅時候較粉狀 質地好似食緊蘿蔔糕咁攤一陣就會硬身啲
👈🏻韓脈

有3款口味 泡菜海鮮同辣韭蔥
全部都煎得好香口 點埋醬汁一流呀
熱辣辣嘅時候較粉狀 質地好似食緊蘿蔔糕咁
攤一陣就會硬身啲
我哋以後一定唔會再黎呢間韓國餐廳幫襯之前睇openrice見到好多好評,所以琴晚就約埋屋企人一行4人就好期待咁去食晚飯。我哋係大食嘅,所以叫左1個set + 煎蔥餅 + 牛肋骨 + 醬油雞肉⋯點知所有食物又乾又冇味😓 見服務員好主動咁幫忙燒牛肋骨,咁我哋咪繼續食蔥餅,點知個服務員燒燒下行開咗,原來已經燒到焦曬 🤦🏽‍♀️炭一般🤦🏽‍♀️ 就走開左🤦🏽‍♀️😓 之後所有野都自己燒返,連醬油雞肉都冇味,好似雪左好多年咁d肉好有雪味🤦🏽‍♀️連前菜都hea過人,除咗泡菜味道最正常😓我哋食左未夠兩個鐘,就有人攞埋張單黎提我地埋單😓😓我哋冇理佢再坐多半個鐘,個伙計再走過黎叫我地埋單😓。又唔係坐滿,就趕人走,當時只係8:45pm
我哋以後一定唔會再黎呢間韓國餐廳幫襯

連前菜都hea過人,除咗泡菜味道最正常😓
又唔係坐滿,就趕人走,當時只係8:45pm

2024-08-07
  • 沒有
2024-07-28 283 浏览
要品嚐到優質的生醃醬油蟹,必須選擇一家信譽良好的餐廳。在這家餐廳品嚐到的醬油蟹很新鮮,蟹膏和蟹肉都鮮甜可口。搭配上紫菜生蛋飯一起享用,口感層次豐富,令人垂涎三尺。除了經典醬油蟹,我今次也品嚐了另一道韓式料理 - 牛腸牛肚粉絲辣湯。牛肉香氣濃郁,牛腸和牛肚的分量也十分慷慨,湯底雖不算太辣,但對於不太喜歡辣的朋友來說也足夠。湯中還加入了大量粉絲,已經足夠飽腹,不需要另外加麵條。另一道我最喜愛的韓式小食非泡菜煎餅莫屬。煎餅外酥內軟,帶有恰到好處的辣味,非常香口開胃,也是一道很適合與好友分享的美食。值得一提的是餐廳的前菜種類也相當豐富,我最喜歡的當然是泡菜、酸蘿蔔,為整頓大餐增添了好胃口。▪️醬油蟹Marinated Sauce Crab $250▪️鮮牛腸牛肚粉絲辣湯Beef Tripe Soup w/ Noodles $338▪️泡菜煎餅Kimchi Pancake $130

▪️泡菜煎餅Kimchi Pancake $130
今次返工嘅時候同啲同事咁啱講起大家都好鍾意去韓國😛又好鍾意食醬油蟹🤫於是就嚟咗呢間好多同事推薦嘅舖頭食嘢啦😱估唔到有醬油海鮮set嗌✨每樣嘢食嘅份量都好大份🙌🏻醬油蟹1隻+醬油蝦2隻+醬油鮑魚2隻($398)呢個set係會配埋一碗牛油鵪鶉蛋紫菜飯🙌🏻一定要用醬油蟹膏加醬油蟹肉撈埋啲飯食🤩當你食完之後就會發現真係好好食!✨呢度嘅醬油係偏甜,偏咸少少嘅~鮑魚同海蝦都幾新鮮🥳食落去都好爽口彈牙~辣魷魚海鮮湯($328)入面有非常多種類嘅海鮮,例如有扇貝、青口、全隻魷魚同埋蜆等等😆啲海鮮好入味,但係啲湯又唔會太鹹👍🏻最後煮埋個拉麵落去就一定夠飽啦😋蜂蜜梨汁生牛肉($180)估唔到呢間啲生牛肉又整得幾好食👍🏻記得生牛肉一定要配埋雪梨一齊食🤍😭呢個搭配係世一✨

醬油蟹1隻+醬油蝦2隻+醬油鮑魚2隻($398)

辣魷魚海鮮湯($328)

蜂蜜梨汁生牛肉($180)
2024-07-20 382 浏览
Weekday Dinner 一坐下會送上6款前菜。醬油蟹&鮑魚醬&蝦醬飯 $398套餐包括了1隻醬油蟹、2隻醬油蝦 、2隻鮑魚及紫菜生蛋飯。醬油蟹有很多蟹膏,蟹肉鮮美,醬油不會過鹹,醬油蝦及鮑魚入味,口感爽彈,加上紫菜生蛋飯,令人一口接一口地吃,很滿足。海鮮煎葱餅 $150煎餅粉漿加入了海鮮及香蔥,份量十足,煎至黃金的外表加上厚度適中,外脆內軟,香氣撲鼻,沾點特製的醬汁,味道更滋味。醱酵人蔘雞湯 $118醱酵人蔘雞湯熱騰騰,雞肉中間的糯米吸收了濃郁的雞湯和人蔘的精華,香而軟糯,養生暖胃。韓國甜米汁 $20韓國桃子汁 $20與朋友衝著醬油蟹到訪,味道沒有令人失望,其他食物同樣出色,是值得試試的韓國餐廳。
Weekday Dinner

一坐下會送上6款前菜。

醬油蟹&鮑魚醬&蝦醬飯 $398

海鮮煎葱餅 $150
撲鼻,沾點特製的醬汁,味道更滋味。

醱酵人蔘雞湯 $118

韓國甜米汁 $20
韓國桃子汁 $20

2024-07-17 349 浏览
一直都想試醬油蟹好耐架啦,跟住聽講韓脈醬油蟹好食,所以要過黎食下🤤佢地仲有烤肉食,係專人幫手燒!坐低左就比左6款前菜,包括泡菜、沙津、蘿蔔、芽菜、魚乾同翠肉瓜,仲可以refill架!🦀醬油蟹 $250/隻 跟紫菜生雞蛋飯蟹身已經處理得好乾淨,所以可以吸啜已經可以食到啲蟹膏同埋蟹肉,肉質鮮嫩,蟹黃濃郁,蟹膏都幾多,個汁有少少微辣🤤食落去好鮮艷都幾開胃😚🍲泡菜豬肉湯都多泡菜同豬肉,豬肉係瘦肉黎,辣辣地送飯一流!🍲牛胸肉大醬湯湯底濃郁,牛肉好鮮甜,湯底帶點微辣口感,冬天食會好暖身,齋飲又唔會有味精,唔會飲完好口渴😌🍗甜酸炸雞外皮香脆,雞肉好滑,有少少似麥樂雞😂甜酸醬幾開胃🍲醱酵人蔘雞湯湯底清甜,雞肉好滑,人蔘令到湯底好濃郁,冬天飲一流!🥤柚子汽水岩哂依家夏天飲😍韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)📍尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

🦀醬油蟹 $250/隻 跟紫菜生雞蛋飯

🍲泡菜豬肉湯
都多泡菜同豬肉,豬肉係瘦肉黎,辣辣地送飯一流!

🍲牛胸肉大醬湯

🍗甜酸炸雞
外皮香脆,雞肉好滑,有少少似麥樂雞😂甜酸醬幾開胃

🍲醱酵人蔘雞湯
湯底清甜,雞肉好滑,人蔘令到湯底好濃郁,冬天飲一流!

🥤柚子汽水
岩哂依家夏天飲😍

韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)
📍尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖
2024-07-16 577 浏览
偶然都要孝敬下媽媽👩帶佢去食佢最鍾意嘅醬油蟹😇今次揀咗尖東嘅韓脈🤓見到隔籬枱有韓國人黎食,就知道佢夠晒正宗啦!醬油蟹$250一隻,醬油味道鮮甜!隻蟹醃得夠晒入味,而且爆到膏🤩滑嘟嘟啫喱狀嘅蟹肉都唔少,好味到真係手指都要舐埋🤪醬油蟹仲送超多紫菜嘅雞蛋黃麻油拌飯,仲有一客韓式燉洋蔥蛋😋調味特級牛肋骨食肉獸梗係叫韓燒啦,叫咗呢個調好味嘅牛肋骨😚味道就係韓式醬油嘅BBQ味!牛肋骨超大條,肉質好軟腍又多肉汁😌蜂巢五花腩另外仲叫咗燒五花腩,店員會幫手燒到每邊都金黃色😛五花腩表面焦香,肉質爽彈!夾埋生菜同韓式大醬一齊食,夠晒惹味!食高級版嘅韓燒就係爽,有人幫你燒埋😎仲有好多碟泡菜可以食,又有魚糕、醃鵪鶉蛋、芽菜、翠瓜等等😜Korean Peach Juice叫咗呢杯好濃桃味嘅桃汁,完全無落冰塊都夠晒凍!Korean Pear Juice媽媽要咗梨汁,裏便真係有果肉架!一拉開個蓋掩就聞到勁香梨味🍐
偶然都要孝敬下媽媽👩
帶佢去食佢最鍾意嘅醬油蟹😇
今次揀咗尖東嘅韓脈🤓

見到隔籬枱有韓國人黎食,就知道佢夠晒正宗啦!

醬油蟹
$250一隻,醬油味道鮮甜!

隻蟹醃得夠晒入味,而且爆到膏🤩
滑嘟嘟啫喱狀嘅蟹肉都唔少,好味到真係手指都要舐埋🤪

醬油蟹仲送超多紫菜嘅雞蛋黃麻油拌飯,仲有一客韓式燉洋蔥蛋😋

調味特級牛肋骨

食肉獸梗係叫韓燒啦,叫咗呢個調好味嘅牛肋骨😚
味道就係韓式醬油嘅BBQ味!

牛肋骨超大條,肉質好軟腍又多肉汁😌

蜂巢五花腩

另外仲叫咗燒五花腩,店員會幫手燒到每邊都金黃色😛
五花腩表面焦香,肉質爽彈!

夾埋生菜同韓式大醬一齊食,夠晒惹味!

食高級版嘅韓燒就係爽,有人幫你燒埋😎

仲有好多碟泡菜可以食,又有魚糕、醃鵪鶉蛋、芽菜、翠瓜等等😜

Korean Peach Juice
叫咗呢杯好濃桃味嘅桃汁,完全無落冰塊都夠晒凍!

Korean Pear Juice
媽媽要咗梨汁,裏便真係有果肉架!
一拉開個蓋掩就聞到勁香梨味🍐
2024-07-14 259 浏览
朋友好鐘意食醬油蟹,佢話同事介紹有間醬蟹好食,今日係Happy Friday收工當然要食好野😂.我哋一坐低店員就會送上六碟前菜分別有沙律、泡菜、蘿蔔、芽菜、翠玉瓜、魚干,唔夠食仲可以免費refill。.鮮牛腸牛肚粉絲辣湯 $338軟嫩鮮美嘅牛腸同牛肚提供左豐富嘅口感層次,既有牛肉嘅紮實感,又有內臟特有嘅軟嫩鮮香。湯底用左韓式辣椒醬作為調味,賦予湯底微微嘅辣味,又唔會過於辣而掩蓋左其他食物嘅味道。粉絲吸附左湯汁,湯內配有唔同既蔬菜,每啖都食到豐富既味道.三色餅 $168三色餅有韭菜、海鮮、泡菜,外表煎到酥脆,每款各有特色,口感軟綿,味道鮮美。我最鐘意係海鮮味,有大量嘅蔥同魷魚,啖啖都食到魷魚嘅鮮味。.🦀醬油蟹 $250 一隻食韓國野點可以食醬蟹,更何況我係為左醬蟹而黎。蟹肉鮮甜,蟹膏又多,醬油調味怡到好處,配埋一碗牛油紫菜飯,一啖蟹肉一啖飯連埋一齊食好正!.

我哋一坐低店員就會送上六碟前菜

鮮牛腸牛肚粉絲辣湯 $338

三色餅 $168

🦀醬油蟹 $250 一隻
2024-07-14 244 浏览
尖沙咀出名多韓國餐廳,今次新試既的韓國餐廳“韓脈Han Mat”,最岩鍾意醬油蟹的寶地。今次醬油蟹仲咁岩做緊優惠,第一次食這裡的醬油蟹,很新鮮又美味,同紫菜飯搭配得天衣無縫。這是一種真正提升用餐體驗的組合。飲品選擇同樣令人印象深刻,有多種選擇。奇異果汽水以其清新的品質脫穎而出,使其成為享用豐富的韓國菜肴後完美的清口飲品。韓國餐點傾向於食用大量的米飯,一杯清新的奇異果汽水可以是一種愉悅的方式來為自己提神。此外,鮑魚人蔘雞湯也是另一亮點,提供豐富而誘人的風味,從內而外溫暖肚子。這是一道舒適的菜肴,完美捕捉了韓國舒適食物的精髓。

已經係第三次嚟「韓脈」~😂每次都唔會令到我失望!喺香港食過幾間韓燒/韓國菜,對比下感覺「韓脈」味道正宗,價錢合理,所以一直都on list😂早兩次黎都係食燒肉套餐,最近佢仲玩埋醬油蟹🦀,今次就試吓佢啦!😏餐廳環境寬敞舒適,店員全部都係🇰🇷韓國人,好欣賞餐廳店員嘅主動性,店員會主動幫手燒烤,我哋就可以盡情享受食殘廢餐😂,燒完仲會細心剪開,換網亦都好勤快。👍🏻前菜好豐富,有6款之多,有沙律、泡菜、醃蘿蔔、涼拌芽菜、芝麻魚仔、鵪鶉蛋,最欣賞鵪鶉蛋!💕(仲可以refill😂 淨食配菜都已經夠晒飽~😂每枱都會附送韓式蛋薄餅,裏面有啲洋蔥、三色椒~⭐️推薦❗🦀醬油蟹一隻配牛油飯($250)醬油蟹即叫即開,保證夠晒新鮮!👍🏻價錢已經包左一碗麻油紫菜飯,醬油蟹用咗餐廳特製嘅醬油、酒做簡單嘅調味,唔會過鹹,蟹膏都算多,😍😍識食一定係手吱啲蟹膏落碗飯到、再撈埋紫菜、生蛋黃,然後放返落個蟹蓋到食,啖啖蟹膏、啖啖精華呀!⭐️推薦❗護心肉($150)食韓燒一定要食護心肉!😏護心肉即豬橫隔膜與肝之間嘅肌肉肌腱部分,每隻豬只有約300g,極為矜貴。呢個價錢一份嘅份量有7-8件,都算合理,護心肉燒至外焦內嫩,爽嫩多汁!☺️
已經係第三次嚟「韓脈」~😂

每次都唔會令到我失望!

餐廳環境寬敞舒適,
店員全部都係🇰🇷韓國人,
好欣賞餐廳店員嘅主動性,
店員會主動幫手燒烤,我哋就可以盡情享受食殘廢餐😂,
燒完仲會細心剪開,換網亦都好勤快。👍🏻

前菜好豐富,有6款之多,

前菜

每枱都會附送韓式蛋薄餅,裏面有啲洋蔥、三色椒~
韓式蛋薄餅

⭐️推薦❗🦀醬油蟹一隻配牛油飯($250)
醬油蟹即叫即開,保證夠晒新鮮!👍🏻
價錢已經包左一碗麻油紫菜飯,
醬油蟹一隻配牛油飯

識食一定係手吱啲蟹膏落碗飯到、再撈埋紫菜、生蛋黃,
然後放返落個蟹蓋到食,啖啖蟹膏、啖啖精華呀!
醬油蟹一隻配牛油飯

⭐️推薦❗護心肉($150)
食韓燒一定要食護心肉!😏
護心肉即豬橫隔膜與肝之間嘅肌肉肌腱部分,
每隻豬只有約300g,極為矜貴。

呢個價錢一份嘅份量有7-8件,都算合理,
護心肉燒至外焦內嫩,爽嫩多汁!☺️
護心肉

⭐️推薦❗特級牛肋骨($275)
黎「韓脈」每次都會叫牛肋骨🥩,因為超大塊,叫一份足夠2-3人share!😂
特級牛肋骨

我哋專登揀咗冇調味,最鍾意原汁原味,
牛肋骨肉質鮮嫩多汁,
用生菜🥬夾住,再加埋蒜片、辣椒一齊食,正!
特級牛肋骨

⭐️推薦❗傳統炒年糕($120)
味道傳統又好食👍🏻!
有魚板、水煮蛋、泡菜等,
年糕煙煙韌韌,香甜濃辣。

傳統炒年糕

用餐时段
傳統炒年糕
2024-07-05 226 浏览
所有食品都很麻麻 特別是燒肉很難吃。叫了一個set,另外加牛舌。所有肉的部位都很韌 咬唔開 沒味道,連牛舌也是… 燒落去時肉會有小小 出水 變灰 的現象,有機會係肉雪得太耐店內職員會幫忙一次過燒哂成碟肉.. 不過啱啱燒好定過咗一陣食都一樣難食 所以點都冇食完唔太明點解有韓國人會去食 其實見到啲小食配菜都覺得伏 有啲頹嘅沙拉 等等 最好食係泡菜 可以因為係出面買 擺幾耐都冇乜大問題😅尖沙咀咁多韓國餐 真心唔明依間搞乜嘢 真係冇下次
所有食品都很麻麻 特別是燒肉很難吃。

燒落去時肉會有小小 出水 變灰 的現象,有機會係肉雪得太耐

尖沙咀咁多韓國餐 真心唔明依間搞乜嘢 真係冇下次