2024-08-11 257 浏览
越南菜也是很適合夏天的菜系見這家轉了menu,更有動力試試😝 ✿ 海防蕃茄雞絲蝦丸湯檬粉 $66應該期間限定的新品(?,上次不覺有番茄湯底酸甜,不會太甜/假甜👍雞絲等配料分量足! 豐富滿足 ✿ 串燒雞肉撈檬 $56我繼續點選最愛的撈檬🤣經常怕串燒會乾,不過這個挺好吃😋雖然不是十分juicy,但絕對不乾,加上微辣咖哩味,挺推薦! ✿ 蒸粉包 $28✿ 春卷 $22兩款都是上次吃過覺得不錯,又點了🤤粉包滑,春卷脆,不過都要趁熱吃! ✿ 青檸紅茶 $0✿ 香茅蜜 $0 飲品算是挺特色,而且不用額外加錢,不錯不錯
越南菜也是很適合夏天的菜系
見這家轉了menu,更有動力試試😝

✿ 海防蕃茄雞絲蝦丸湯檬粉 $66
海防蕃茄雞絲蝦丸湯檬粉

應該期間限定的新品(?,上次不覺有
番茄湯底酸甜,不會太甜/假甜👍
雞絲等配料分量足! 豐富滿足

✿ 串燒雞肉撈檬 $56
串燒雞肉撈檬

我繼續點選最愛的撈檬🤣
經常怕串燒會乾,不過這個挺好吃😋

✿ 蒸粉包 $28
蒸粉包

✿ 春卷 $22
春卷

蒸粉包

兩款都是上次吃過覺得不錯,又點了🤤
粉包滑,春卷脆,不過都要趁熱吃!

✿ 青檸紅茶 $0
青檸紅茶

✿ 香茅蜜 $0
香茅蜜

飲品算是挺特色,而且不用額外加錢,不錯不錯
2024-07-31 261 浏览
順。越南牛肉粉沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3007號舖經開沙田,老友推介越南菜,環境舒適,入去Chill吓先。😸煲仔咖哩牛腩配法包咖哩汁烹調得恰到好處,酸甜香辣有層次。牛腩新鮮,肉汁豐富,口感煙韌。法包外層香脆,內層鬆軟,點咖哩食好惹味,推薦!🤤西貢脆春卷春卷即叫即炸,炸油新鮮,外層香脆,內層口感煙韌,餡料份量十足,充滿香濃的肉味,唔使點醬汁已經好正,青瓜、生菜、薄荷葉和香茅葉都畀我食埋,推薦!😍薄荷青檸梳打青檸汁和薄荷葉好夾,消暑解渴,夏天飲好舒暢。😉順。越南牛肉粉 環境舒適,食材新鮮,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
順。越南牛肉粉

沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3007號舖

經開沙田,老友推介越南菜,環境舒適,入去Chill吓先。😸

煲仔咖哩牛腩配法包

西貢脆春卷

薄荷青檸梳打

青檸汁和薄荷葉好夾,消暑解渴,夏天飲好舒暢。😉

2024-07-31
2024-07-26 193 浏览
夜晚想食越南pho,就去左沙田呢間越南牛肉粉,餐廳裝修好新,座位坐得好舒服,平日夜晚去到,餐廳都已經坐滿人,深得街坊歡迎。餐廳好多選擇,有各款唔同既越南粉,仲有其他各款小食,一定揀到岩食既食物河內蕃茄蟹金邊粉食物落單後,超快上菜,我最鐘意咁有效率既餐廳。本身以係得少少蟹肉,點知真係有隻蟹係上面,幾鮮甜,個湯蕃茄味好濃,連埋札肉食,好味西貢三寶撈檬三寶有扎肉、胡椒豬肉卷、蝦餅,仲有好多青瓜、紅蘿蔔、白蘿蔔酸菜,撈埋個酸汁,天氣熱食好開胃🤤

河內蕃茄蟹金邊粉

西貢三寶撈檬
❣️沙田好運中心翻新後第一次去睇下。見到呢間越南餐廳有下午茶,而且好旺場,好多人排隊。一於去試吓。餐牌有飯、湯麵、撈檬,套餐仲包嘢飲!價錢相當親民。🌟香茅豬扒撈檬 $56 🐷豬排好香口,厚度剛剛好。肥瘦均勻,入口不會覺得油膩,又品嚐到豬油香。加上酸酸甜甜的醬汁,非常適合炎熱的夏天。🌟特式綜合牛肉湯河粉 $68 🐮綜合粉有生牛肉、牛腩片、牛丸,麵底可以轉檬粉/金邊粉。生牛肉粉嫩顏色,入口即溶。牛腩肉質軟熟,重牛味。牛丸彈牙爆汁好juicy!湯底有九層塔、青檸角、乾辣椒,味道好清新。🌟蓮藕蝦餅 $32 🦐極力推薦!有別於傳統的炸蝦餅,蓮藕夾心蝦滑。外層爽脆,內層彈牙。多重口感不單調,加上酸甜醬,香脆可口😍🌟香茅蜜香茅味超濃郁,加上蜜糖水和冰。入口好清新,簡直係消暑聖物。❣️總括,價錢親民,味道不差,性價比高。店員好親切,好多街坊都來幫襯。下次可以試下晚市餐廳,都好吸引。

🌟香茅豬扒撈檬 $56 🐷

🌟特式綜合牛肉湯河粉 $68 🐮

🌟蓮藕蝦餅 $32 🦐

🌟香茅蜜
香茅味超濃郁,加上蜜糖水和冰。入口好清新,簡直係消暑聖物。

2024-07-16 232 浏览
早幾日同朋友去沙田行街~夏天日日都熱到過分~胃口都相對變低~但野食始終係要食~行經見到有間越南餐廳~同朋友四目相對~嗯~係哩間啦~~我叫左生生肉配牛腩河~清爽冇負擔~又好味、又解喝(有湯)又唔大負擔~配埋熱飲話梅咸柑桔水(幾熱都係要養生~飲少啲凍野~-)一流~ 朋友就叫左順化香茅豬扒飯配椰汁珍多冰~佢好快趣就成碟清曬~但好在我有叫佢比我試小小~(同朋友出去最開心係食野可以大家交換試下-)一流呀食完好滿足~又可以繼續行街啦
早幾日同朋友去沙田行街~夏天日日都熱到過分~胃口都相對變低
~但野食始終係要食~行經見到有間越南餐廳~同朋友四目相對~
嗯~係哩間啦~~

大負擔~配埋熱飲話梅咸柑桔水(幾熱都係要養生~飲少啲凍野~

-)一流~ 朋友就叫左順化香茅豬扒飯配椰汁珍多冰

2024-07-04
午餐
2024-07-13 165 浏览
今次叫咗下午茶嘅扎肉蝦餅撈檬,以為下午茶餐會係輕盈啲,其實同正常份量差唔多,扎肉入面見到粒粒豬耳,口感好好,蝦餅亦都夠彈牙,兩樣嘅質素都唔錯👍下午茶餐可以加配一款細份小食,蒜蓉牛油雞翼嘅蒜茸味雖然唔係好出,但係牛油非常香,而且炸得香脆!飲品嘅選擇幾有特色,唔係普通檸茶檸水嗰啲,而係青檸梳打、鹹柑桔水依類特飲,而且有幾款係唔需要加錢嘅,冷熱都得,依杯凍老薑蜜嘅薑嘅辣度同蜜糖嘅甜度夾得啱啱好,仲有香茅嘅清新香氣,跟餐嘅免費飲品令人喜出望外🍹

2024-07-12 169 浏览
今日要去science park 工作。本來想起有一間豆漿舖,想去試下。上次因為外面有10幾人在等待入去,所以便過了來這間。想不到的是。。。今次想去試下間豆漿舖,點知又有很多人在等。所以便過了這間。。。看回食評,上次都是這樣可能沙田柚特別鍾情豆漿話說回來,這間的食物是ok的。不過無想過,這麼快又寫這間的食評。今次試個撈檬,個味道清了小小,可以在味道上重手一點。在賣相上,它是可以的。今次彩蛋是城門河,沙田柚個個都知。基本上,城門河將沙田分成兩邊,一邊是火車站,而另一邊是第一城。那些年間,小弟都在城門河上,好熱血地在颱風下練艇。這樣才是青春過
可能沙田柚特別鍾情豆漿

2024-07-10 183 浏览
今次去咗沙田好運中心嘅#順越南牛肉粉 ,呢間越式餐廳以正宗越南味道聞名,所以我同朋友特登嚟試下佢哋嘅招牌菜。同大家分享下我哋嘅體驗。香茅雞扒撈檬呢個#香茅雞扒撈檬 真係一絕,香茅雞扒烤得外脆內嫩,味道非常濃郁,帶有陣陣香茅香味。撈檬啱啱好彈牙,配埋新鮮嘅蔬菜同特製醬汁,味道非常清新爽口。每一啖都充滿住香茅雞嘅鮮味,令人回味無窮。🥗🍗🍜🍜(4.5分)越式蒸粉包呢個#越式蒸粉包 外皮薄而透明,內裡包住豐富嘅餡料,有蝦、豬肉同香菜。每一啖都可以感受到餡料嘅鮮味同外皮嘅彈牙,配埋特製嘅魚露醬汁,味道更加突出。呢個蒸粉包真係非常有特色,好味到不得了。🥟🥟🥟🥟(4分)凍越南滴漏咖啡飲品方面,我哋試咗#凍越南滴漏咖啡 ,呢杯咖啡真係非常濃郁,帶有獨特嘅越南咖啡香味。冰凍嘅口感非常清爽,加埋少量嘅煉奶,味道甜而不膩,非常適合作為飯後甜品。☕️☕️☕️☕️(4分)總結來講,呢次順越南牛肉粉嘅體驗真係非常滿意,食物味道正宗,服務貼心。如果你鐘意食越南菜,呢間餐廳絕對值得一試!

香茅雞扒撈檬

越式蒸粉包

凍越南滴漏咖啡

2024-07-10
順.越南牛肉粉 - 沙田沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3007號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:順化香茅牛肉撈檬 $58,街頭蓮藕蝦餅(2件) $32,話梅咸柑桔水 (跟餐)順化香茅牛肉撈檬:這家餐廳的香茅牛肉撈檬真是令人大開味蕾!牛肉的份量非常多,每一口牛肉都嫩滑多汁,香茅烤製得略帶焦香,有著濃郁的牛肉香氣,非常美味!😄😄😄街頭蓮藕蝦餅:彈牙飽滿的蝦餅夾在兩塊蓮藕切片之間,頗有心思!蝦餅的蝦肉口感十分嫩滑,帶有濃郁的海鮮味道!蓮藕的脆爽與蝦餅的鮮嫩融合在一起,十分惹味!👍👍👍話梅咸柑桔水:話梅的酸甜和咸味與柑桔的甜度和清新口感非常搭配,使這款飲品兼具了酸甜、咸味和清新感,為味蕾帶來一種新奇而愉悅的層次感!😍😍😍
順.越南牛肉粉 - 沙田

沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3007號舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

2024-07-02 136 浏览
路過食個下午茶,雞扒撈檬連加一 $55蚊有野飲。烤雞扒皮脆肉嫩,粉麵份量聲稱與非下午茶相等,吃完也是飽飽的,女仕應該吃不完了。這竟然是香港能吃到的餐廳嗎? cp 值高不後悔。只擔心日後質素能維持嗎
路過食個下午茶,
雞扒撈檬連加一 $55蚊有野飲。
烤雞扒皮脆肉嫩,
粉麵份量聲稱與非下午茶相等,
吃完也是飽飽的,
女仕應該吃不完了。
這竟然是香港能吃到的餐廳嗎?
cp 值高不後悔。只擔心日後質素能維持嗎

2024-07-02 112 浏览
今日出咗去沙田睇醫生, 睇完醫生已接近2⃣️點,有啲肚餓,就係附近搵野食,經過見到d 間餐廳2點剛剛开始有下午茶,價錢又唔貴,食物賣相都唔錯, 就入咗去試下.餐廳環境衞生乾淨, 位置寬躺,座位舒適,職員有禮貌,上菜算快,整體感覺幾好.生牛肉湯河粉: 生牛肉新鮮, 份量算多, 唔鞋口, 麵淋身, 湯底唔會好咸, 清清地,好適合我d 位病人👍👍蒸粉包: 下午茶餐另加$28, 抵食, 有二大件, 多餡, 皮薄, 滴漏咖啡: 加$12 可𨍭, 正宗越南咖啡,飲完好提神

滴漏咖啡: 加$12 可𨍭, 正宗越南咖啡,飲完好提神
2024-06-19
下午茶
2024-06-28 104 浏览
餐廳位於好運中心,沙田火車站行幾分鐘就到,餐廳岩岩新開無耐,環境都好乾淨企理,裝潢都幾別緻,有充滿藝術感既牆畫和格仔鏡,大大增加左空間感。街頭生牛肉湯河粉($75)生牛肉經滾熱既湯底慢慢灼熟,半生熟令口感豐富有層次感,牛肉味保持濃郁之餘肉質鮮美粉嫩,牛肉味同時亦有滲入湯汁,令湯底更加鮮甜可口。素扎肉撈檬($65)素扎肉雖然主要用麵粉製成,但味道一點都唔覺得素,口感爽口Q彈,幾適合素食人士,除左檬粉外,配料還有胡蘿蔔絲、青瓜絲、蝦米、蔥油、生菜等,食落意外清新消暑。珍多冰($30)椰汁味濃郁,外觀裝飾有心思,打卡一流。

街頭生牛肉湯河粉($75)

素扎肉撈檬($65)

珍多冰($30)
椰汁味濃郁,外觀裝飾有心思,打卡一流。

2024-06-20 158 浏览
今日有需要入中文大學。原本想去石門試試那邊的美食。不過,在看youtube 時,看見有人介紹好運中心有新的裝修,從小便在沙田長大的我,都想看看裝修完之後的好運是什麼樣子。個咖哩不錯,好香茅。有d似st paul (HKU對面)的後門飯堂外賣,有一定水準。雞排好熱氣,所以很好。而且個drink,有香茅又有薄荷葉,不錯不錯。今次彩蛋好多方面可以寫。不過,不是每個沙田友都知道的,便是劉天王從前都有來過好運拍電影的。如果你想看看,hints 是和玻璃有關

2024-06-17 140 浏览
沙田好運中心重新裝修,特意同老公去行吓,不經不覺到了下午兩點左右,途經順,越南牛肉粉餐廳,於是就入去食下午茶。餐廳裝修清雅,座位舒適。扎肉蝦餅撈檬$62大大碗的撈檬,有三片扎肉,三片蝦餅,紅蘿蔔絲,青瓜絲,羅勒等,非常豐富,涼涼哋的檬粉再加埋酸酸甜甜的魚露,開胃醒神,最啱夏天食。河內香茅燒春雞配咖喱汁、米飯 $66雞肉嫩滑多汁,外皮焦脆,而且仲帶有芳香四溢嘅香茅味道!配埋香濃滑順嘅咖喱汁,同埋Q彈嘅白米飯,簡直是無可挑剔嘅組合!春卷$22春卷薄脆酥香,內餡餡料充實, 非常美味可口。蓮藕蝦餅$32蓮藕蝦餅,蓮藕新鮮爽脆,加埋彈牙嘅蝦餅,好好食!凍話梅鹹柑桔水同凍老姜蜜 跟餐$0凍話梅鹹柑桔水酸甜可口,十分消暑;至於凍老姜蜜,就帶有一股溫和嘅薑香,非常清新舒服!
扎肉蝦餅撈檬$62
河內香茅燒春雞配咖喱汁、米飯 $66
春卷$22
春卷薄脆酥香,內餡餡料充實, 非常美味可口。
蓮藕蝦餅$32
蓮藕蝦餅,蓮藕新鮮爽脆,加埋彈牙嘅蝦餅,好好食!
凍話梅鹹柑桔水同凍老姜蜜 跟餐$0

2024-06-15 118 浏览
行街街去沙田新城市或好運中心一帶,無論打風落雨或酷熱天氣都冇有怕, 行到腳仔軟又肚餓更加冇有怕,今次行到好運中心見到呢間食越南菜嘅店舖,餐廳環境坐得舒服,亦有好多卡位,最緊要係有下午茶添😋🥢生牛肉牛肉丸湯粉$62生牛肉上檯時夠哂粉嫩,牛味濃香,質地軟腍得嚟亦有口感,牛丸爽彈juicy,河粉幼滑,加上九層塔及洋蔥絲嘅加持並配上青檸角及辣椒粒,夠哂惹味🥢順化香茅豬扒飯$58大大塊豬扒,煎得夠哂香口,香茅味亦夠濃,並配上乾蒜及香蔥油非常惹味,仲有兩塊特色蛋餅,裏面有木耳絲及粉絲🥢街頭蓮藕蝦餅$32兩片蓮藕中間夾住蝦膠,口感有層次,爽脆得嚟又帶Q彈🥢蒜蓉牛油雞翼(兩隻)$28極濃香牛油味,同時亦有蒜香味,炸得好脆☕️越南老薑(跟餐+$0)薑味夠濃,甜度剛好☕️青檸紅茶(跟餐+$0)清新解膩

🥢生牛肉牛肉丸湯粉$62

🥢順化香茅豬扒飯$58

🥢街頭蓮藕蝦餅$32
兩片蓮藕中間夾住蝦膠,口感有層次,爽脆得嚟又帶Q彈

🥢蒜蓉牛油雞翼(兩隻)$28
極濃香牛油味,同時亦有蒜香味,炸得好脆

☕️越南老薑(跟餐+$0)
薑味夠濃,甜度剛好

☕️青檸紅茶(跟餐+$0)
清新解膩