2021-08-22 34 浏览
話說呢間位於深水埗嘅咖啡廳開張之後已經好多人介紹過,聽聞除咗精品咖啡出色之外甜品同主食都唔錯,今次趁着同朋友來開深水埗買嘢決定去試吓,Cafe有兩層,地方唔算好大不過都可以坐得好舒服,另外亦有多個打卡位,整體都唔錯㗎☺️_🥩生酮草飼牛扒全日早餐 $180 食材非常豐富,有10安士草飼牛扒、炒滑蛋、🥬沙律菜、🍅番茄、🥑牛油果、🍄雜菌! 小編覺得個牛扒有驚喜,煮得剛剛好肉味香濃,另外蕃茄仔都非常清甜,黑松露炒蛋夠滑🍅海蝦意大利麵配自家製蕃茄醬 $88海蝦夠彈牙,意粉軟硬度剛剛好,配上蕃茄醬甜甜酸酸好開胃🥞順流熱鬆餅 $138 見到好多人都有叫呢個甜品,即叫即製的熱鬆餅口感豐富,配上冰凍雪糕、🍓莓果、果仁、🍯蜂蜜,食落去有種冰火相融嘅感覺🍍鳳梨特飲 $48 有冇朋友仔同小編一樣鍾意食菠蘿呢,成杯飲品非常清新,不會太甜!大量新鮮鳳梨煮成的鳳梨醬加入薑汁汽水,配埋鳳梨片乾夏日炎炎飲番杯真係透心涼Latte 拉花幾靚,咖啡味濃郁,奶香幼滑

_
🥩生酮草飼牛扒全日早餐 $180

🍅海蝦意大利麵配自家製蕃茄醬 $88
海蝦夠彈牙,意粉軟硬度剛剛好,配上蕃茄醬甜甜酸酸好開胃

🥞順流熱鬆餅 $138

🍍鳳梨特飲 $48

Latte 拉花幾靚,咖啡味濃郁,奶香幼滑
1K
2021-08-21 16 浏览
#深水埗 常常到深水埗買布, 見到附近好多精品咖啡店, 型格又清新, 今次終於有機會試! 😎店舗層高, 用上通花鐵閘, 水泥牆木櫈, 枱是有設計的, 應該是工業文藝風吧! 🥩生酮草飼牛扒全日早餐 $180 ~ 有10安士草飼牛扒、炒滑蛋、🥬沙律菜、🍅番茄、🥑牛油果、🍄雜菌! 牛扒有驚喜, 好香濃肉味, 大約6-7成熟, 肉質軟嫩! 蛋炒得好好, 好滑! 🍝蒜蓉菠菜雜菌青醬意大利麵 $78 ~ 大量杏仁片, 🍄菇菇配搭青醬, 好香濃, 唔會食落一口油, 意粉軟硬度剛剛好! 🥞順流熱鬆餅 $138 ~ 即叫即製的熱鬆餅, 香軟唔會死實實! 配上冰凍雪糕、🍓莓果、果仁、🍯蜂蜜, 一冷一熱, 口感豐富! 鳳梨特飲 $48 ~ 大量新鮮鳳梨煮成的鳳梨醬, 撞入薑汁汽水, 最後仲有片鳳梨片乾做點綴 (🤣😂當然可食啦), 超清涼解渴! 🍵三溝 $55 ~ 唔係生菜、魚肉、碗仔翅, 係鮮奶、抹茶、咖啡! ☕咖啡味香濃但不失抹茶香, 奶香幼滑, 層次豐富!

午餐
2021-08-21 10 浏览
The sign for the shop is actually hidden at the corner so we got lost for abit but finally managed to find it! The cafe is a mix of artsy, minimalistic and retro with spacious seatings on the second floor. We had their steak all day breakfast, hotcake, 3 mixed and salmon salad. The steak although it seems rare, there wasn’t much blood and it was seasoned to be more on the peppery side. My friend found it to be a bit mild on its own and so combined it with their fluffy eggs for a stronger taste.

We had their steak all day breakfast, hotcake, 3 mixed and salmon salad. The steak although it seems rare, there wasn’t much blood and it was seasoned to be more on the peppery side. My friend found it to be a bit mild on its own and so combined it with their fluffy eggs for a stronger taste. The hotcake had blueberry inside and was topped with blueberries and strawberries. It was pretty big and I was already quite full just from the hot cake itself. The 3 mix is coffee + milk + matcha but I think the matcha taste is the most dominant after mixing it.

Overall a nice hidden place to just chat, chill and enjoy coffee ✌️.

2021-08-21 10 浏览
Cheese 🍰 $42-$45意粉🍝 $78意粉🍝有驚喜 $78幾抵食 份量都幾大份😍啡牛 coffee ☕️ $55🍰性價比低 蘋果肉桂味 但冇蘋果味 得少少玉桂味🥲而佢係芝士蛋糕但係個質感一般 唔建議試☹️
Cheese 🍰 $42-$45

意粉🍝 $78
意粉🍝有驚喜 $78幾抵食 份量都幾大份😍

啡牛 coffee ☕️ $55

🍰性價比低 蘋果肉桂味
但冇蘋果味 得少少玉桂味🥲
而佢係芝士蛋糕但係個質感一般 唔建議試☹️

知道深水埗開咗多好有特式嘅CAFE,所以就約好朋友FAT YES 去試吓. Cofflow Coffee 順流精品咖啡就係其中一間,係舊區內充滿氣息咖啡店風格是懷舊香港STYLE:通花鐵閘,瓷磚同時帶點現代工業風每個角落都成為打卡熱點. 雖然選擇不算非常多,作為一間CAFE 卻有著很多特式食物同飲品 所以連平時只飲Flat White 都忍不住嘗試新口味Tea Latte Earl Grey Tea Latte with Raw Honey $48 Earl Grey 茶味濃郁,配上清新自然的Raw Honey.整個配搭令人非常舒服  More Than Coffee or Tea Brown Cow 「啡牛」$55 適合平時習慣飲甜咖啡/怕咖啡嘅苦澀味的人士, 特別之處在於中間的雲呢拿雪糕甜而不膩,能夠中和咖啡嘅苦澀味, 雖然加入雪糕但「啡牛」整體不會過甜,奶味更濃郁口感更順滑,更易入口 對於本身不熱愛咖啡的我都對「啡牛」就另眼相看.  Bagel Smoked Salmon Bagel $68 煙三文魚手工貝果配上Lemon cream cheese  Bagel 用上油浸蕃茄口味

風格是懷舊香港STYLE:通花鐵閘,瓷磚同時帶點現代工業風
所以連平時只飲Flat White 都忍不住嘗試新口味

Tea

More Than Coffee or Tea
Brown Cow 「啡牛」$55
更易入口 對於本身不熱愛咖啡的我都對「啡牛」就另眼相看.

Bagel
配上Lemon cream cheese  Bagel 用上油浸蕃茄口味,味道更清新突出,煙韌有口感.

Keto Steak All Day Breakfast $180 生酮草飼牛扒全日早餐
Grass-fed Beef Steak 10oz, Scrambled Eggs, Green Salad, Tomato, Avocado,Mushroom
10oz牛扒嘅作為 All day breakfast 絕對相當豐盛。質素超出預期屬超水準之作.
Medium肉汁依然保留到,份量足夠2人享用.

Dessert
Cofflow Hotcake $138  Homemake Cakes 即叫即製,外脆內鬆軟,帶點淡淡蜂蜜
配上香滑雪糕跟酸酸甜甜的藍莓,再加上香脆堅果,冷熱交融嘅衝擊.
2021-08-16 19 浏览
今日勁熱,經過深水埗,見到有間細細地嘅Cafe,入面有好多芝士蛋糕同特色飲品。我叫左杯pineapple ale, 好令,上面仲有塊dried pineapple,幾令,幾舒服
2021-08-16
2021-08-13 26 浏览
炎炎夏日,係太子重深水埗方向, 想搵間靜靜地嘅cafe ,俾我地搵到 “順流精品咖啡“ 。望入去店面唔算大,原來有樓上閣樓,環境好舒服, 兩層牆壁仲掛有本地攝影師作品。由於天氣太熱, 大家都叫凍飲。“blackccino 凍齋啡“, 有層奶泡係面 ,下層係大冰ball。 “Black Coffee“ 滑口得嚟好creamy,酸苦味比例平均,幾高質。 另外揀咗 “3mixed - 三溝 “,係咖啡、奶、抹茶溝埋一齊。上枱時係咖啡同抹茶撞落個奶底,打卡一流。由於餓底 先叫咗個 “生酮草飼牛扒全日早餐“$108。有炒蛋、蕃茄、炒雜菇、牛油果、沙律菜, 再配 生酮牛扒。牛扒七成熟, 剛剛好 ,唔太生唔太熟,肉質口感出色,灑上黑椒同鹽, 更帶出牛味。當然唔少得甜品,先叫 “cofflowhotcake“ 即叫即整 。雲呢拿雪糕配上熱烘烘嘅熱餅 。熱餅好軟熟,香氣撲鼻, 配上雪糕一啖放入口, 簡直有冰火交融。而且hot cake入面都有雜莓jam, 周圍灑滿堅果碎加少少蜂蜜 ,再添一番口感。甜品係用第二個胃。每日再試多件 “handmadecheesecake “每日會有一款生酮cheese ca

由於天氣太熱, 大家都叫凍飲。

由於餓底 先叫咗個 “生酮草飼牛扒全日早餐“$108。
有炒蛋、蕃茄、炒雜菇、牛油果、沙律菜, 再配 生酮牛扒。

all day beeakfast

當然唔少得甜品

甜品係用第二個胃。

每日再試多件 “handmadecheesecake “
每日會有一款生酮cheese cake ,是日係 “ketochololatecheesecake “。老闆介紹話個chocolate似 阿華田味。

我地仲試咗 “seasaltcaramelcheesecake “,會係面加上焦糖漿再火枱燒到脆面。海鹽味適中,唔算太重 。焦糖味好重但甜度剛好,而且燒焦 ,帶有少少苦澀味 。餅底係消化餅,鬆鬆脆脆。

“Blacksesametofumousse cheesecake“,
好重好香芝麻味, 而且帶有tofu mousse嘅滑身,餅底係我最愛嘅黑芝麻同消化餅。

整體嚟講“順流“ 環境舒適,咖啡出色,食物高質。性價比幾高。
2021-08-12
all day beeakfast
2021-08-08 34 浏览
今次去到深水埗既文青咖啡店Cofflow Coffee,咖啡店嘅設計有個超級復古既八百摺們鐵閘寫住順流精品咖啡岩曬復古文青去打卡我地叫左5樣野食~主食叫左生酮草飼牛排全日早餐,上牛排時會上埋黑椒鹽可以自行調味,個牛排好好味配埋牛油果同超滑既滑蛋好開胃甜點我地叫左芝麻豆腐蛋糕,除左雲石芝麻蛋糕面好靚之外,原來個蛋糕係淡淡既甜味配埋清香既豆腐味,個蛋糕餅底係芝麻黎架♥️另一款甜點就係Hotcake 熱鬆餅,個熱熱既鬆餅配埋個雲呢拿雪糕一熱一凍一齊食真係好正♥️至於飲品我地叫左AFFOGATO Matcha 係雲呢拿雪糕配抹茶,個抹茶配埋落雲呢拿雪糕到食真係幾好味😋3mixed 三溝 就係咖啡溝奶再溝抹茶再!真係勁特別!一次飲到3款唔同既味道♥️
岩曬復古文青去打卡

我地叫左5樣野食~主食叫左生酮草飼牛排全日早餐,

至於飲品我地叫左

3mixed 三溝 就係咖啡溝奶再溝抹茶再!真係勁特別!
一次飲到3款唔同既味道♥️

2021-08-05 35 浏览
最鍾意平日去cafe,比較少人可以靜靜地chill下。上網見到呢間好正,一於試個靚早餐~ 呢度環境闊落,有兩層,幾舒服。逢星期一至五 10am-2pm,買單一$65以上嘅食物,飲品可以減$15。令人驚喜嘅係食物同飲品種類好多,尤其係咖啡嘅拉花好特別😍☕️ Charcoal Latte $30 (combo)拉花係獨角獸🦄️ 咖啡嘅甘苦味香濃,口感順滑,幾高質,咖啡控可以試下~☕️ Hojicha Latte $30 (combo)拉花係兔仔🐰 焙茶味清香,甜甜地、容易入口,幾有驚喜,特別適合鍾意飲茶、或者唔飲咖啡嘅人~🍰 Black Sesame Tofu Mousse Cake $45面頭係靚靚嘅黑色雲石花紋;蛋糕係豆腐慕斯,豆腐味好fresh,口感比較Q彈,一啲都唔漏;底層係香口嘅黑芝麻同埋堅果,幾足料~ 呢件cake比較light,健康👍🏻🍰 Sea Salt Caramel Cheesecake $45面頭係焦糖,又脆又甜;蛋糕嘅芝士份量好足,味道香甜,口感比較綿密黏稠;底層嘅crumbles軟軟地。嗜甜嘅話應該會鍾意呢件cake,而且幾飽肚🥰🥯 Smoked Salmon Bage

☕️ Charcoal Latte $30 (combo)

☕️ Hojicha Latte $30 (combo)

🥯 Smoked Salmon Bagel $68
煙三文魚砌成玫瑰花🌹形狀,幾鮮嫩。Bagel軟硬適中,煙韌有回彈,夾埋沙律菜🥗同埋番茄🍅,好健康~

🍝 Shrimp Pasta with Homemade Tomato Sauce $88 (combo)
意粉捲得靚,有高級西餐廳嘅感覺🍽 蝦🦐都有好多隻,肉質鮮美、唔會軟爛,啖啖肉😊 蘑菇🍄都好新鮮。意粉嘅質感有咬口,配埋酸酸甜甜嘅番茄醬幾開胃~

🥞 Cofflow Hotcake $138 (combo)
中間係雲呢拿雪糕,hotcake周圍灑上唔同嘅乾花、淋咗蜜糖,仲有好多唔同堅果、水果(士多啤梨🍓、藍莓🫐),又靚又豐富。Hotcake外脆內軟,切開有藍莓夾心,份量可以兩個人share✌🏻

呢度嘅食物同環境都好IGable,戴眼鏡嘅男咖啡師好nice,睇得出好用心準備食物💯 又唔會趕人走,一定會encore☺️
今次黎到深水埗既一間coffee shop叫做Cofflow 未黎次前睇佢d相見佢d飲品同蛋糕d賣相都幾靚仔門而入到黎都幾靚 有幾分懷舊既香港味入返正題講野飲同野食1 牛油果bagel 炒蛋個bagel味道同都幾有咬口 牛油果都合格不過個炒蛋就真心出灑事 唔知點解完全係無咩味 價錢方面好係68$ 我地叫佢既原因主要係因為想食小小熱食先食甜品2,3 三溝 啡牛到講野飲 我覺得相對比較失色因為佢凍飲係冰嘅份量控制得唔係咁好呢兩杯凍飲方便都覺得佢沖得比浠 味道篇淡4,5 Caramel salted cheese cake 同keto cheese cake呢兩個蛋糕簡直係今餐嘅亮點可能佢較早之前上咗嘅熱食同埋嘢飲都比較失色所以到佢想甜品嘅時候已經冇咩expectation但係呢兩件蛋糕係真心想讚一讚佢整得真係幾好味 特別係嗰個焦糖芝士蛋糕佢喺蛋糕嘅中間一層亦都夾雜左一層Caramel 佢兩件蛋糕亦都唔會因為芝士同埋甜品嘅關係而好甜同埋好溜總括嚟講呢間coffee shop野飲就中中等等不過甜品蛋糕方面真係有驚喜
今次黎到深水埗既一間coffee shop

個bagel味道同都幾有咬口 牛油果都合格

2,3 三溝 啡牛

呢兩個蛋糕簡直係今餐嘅亮點

2021-08-02 36 浏览
Keto Steak All Day Breakfast $180懶洋洋嘅週末想瞓晏啲又想食早餐,適合悠閒地嘆番個brunch☀️本著生酮飲食嘅概念,刪去澱粉質🙅🏻‍♀️更以牛扒同埋烤蕃茄代替香腸、煙肉、茄汁豆等唔健康嘅經典食材,up grade左又健康左👍🏻富嚼勁嘅草飼牛扒幾正,肉味濃郁🥩Cofflow Hotcake $138厚身嘅鬆餅即叫即焗,上檯熱辣辣♨️加埋大量堅果、雜莓、雲呢拿雪糕等toppings,口感豐富🍴質感同想像中有啲出入,出奇地似美式muffin😯偏好梳乎厘pancake嘅我就略嫌實左啲,如果蓬鬆少少就好喇🥞Pineapple Ale $48Ginger Ale撈埋海量嘅店家自製嘅鳳梨果醬,酸酸甜甜好消暑⛱上面嘅菠蘿乾好睇又好咬🤤3 Mixed $55如果你有選擇困難症,心大心細想飲matcha latte又想飲咖啡,揀呢個就唔洗煩😬漸層好靚💚估唔到有新意得黎味道幾和諧,有鴛鴦嘅餘韻🍵X☕️下次黎飲齋啡試真啲咖啡,聽講唔錯!

Cofflow Hotcake $138

Pineapple Ale $48

3 Mixed $55
2021-08-02 27 浏览
懷舊cafe 在深水埗唔算太多,但有兩層高的就少見。Cofflow hotcake厚而鬆軟,牛油味濃,配上雲尼拿雪糕,冷與熱之間,令人食指大動。蛋糕外層微脆,內層仲有藍莓,很有誠意。仲有鮮草莓,藍莓,雪糕上仲有食用花,很美觀。醬料用到本地的真蜜,很香甜,加上不少的杏仁碎,增加口感。生酮草飼牛肉全日早餐10安士的紐西蘭草飼肉眼牛扒,用慢煮方式令肉質保持鮮嫩,肉味香濃,有牛油果、炒滑蛋、炒什菇、香煎蕃茄、沙律菜,份量夠二人食,真係健康又飽足。煙三文魚貝果喜歡貝果的口感,有韌度,煙三文魚肥美,砌成玫瑰花即刻好IG able ,如果再大塊的更吸引,有切片鮮茄,沙律菜,健康又好味菠蘿特飲一朵風乾鳳梨片鋪在特飲上面,很別緻而可愛。用上自家製的鳳梨醬,粒粒果蓉,好清甜,混入薑汁汽水,加少許冰塊就已經很消暑。Mixed 三溝咖啡,抹茶,牛奶的三重滋味,抹茶味較濃,拌勻後亦飲到咖啡的甘味,牛奶的香滑,呢個配搭唔錯。因為無糖的,所以加甜就要早少少講。
懷舊cafe 在深水埗唔算太多,但有兩層高的就少見。

Cofflow hotcake

生酮草飼牛肉全日早餐

煙三文魚貝果

菠蘿特飲

Mixed 三溝

2021-08-01 32 浏览
琴日第一次同男朋友黎呢間cafe,簡黎呢度係因為知道呢度有個同本地攝影師合作既短期影展,展出一啲香港既風景照。環境方面,cafe係屬於工業簡約風再加上有香港本地特色元素,同埋今次係二樓都坐得好舒服。食物方面,我地覺得煙三文魚貝果三文治個bagel唔會太硬同好煙韌,好好食,同埋個espresso tonic係用一支香港製造既梳打水,有啲本地特色既香味係入面例如陳皮味,撈埋啲咖啡又好夾,另外仲有杯我叫既matcha latte sub左oat milk,抹茶粉好香但又唔會蓋左啲oat milk,今次唯一無叫到甜品,下次會想再過黎試埋。裝修,食物,飲品都不時有加入香港本地既元素,係一間好有特色既cafe,值得再去!

2021-07-28 20 浏览
正午時分 與友人到太子尋覓靚靚咖啡店走到附近 就試了這一間餐廳有兩層 上層位置較暗 我地便坐地下裝修工業風 配合黑白格紋地板有點懷舊香港的感覺今次吃得比較清淡叫了沙律跟咖啡通常到咖啡店都會想叫熱鮮奶咖啡因想看咖啡師的拉花手藝可是夏日炎炎 真的受不了最後點了Blackccino裏面有一粒大冰球厚厚的咖啡脂層 香而帶酸的咖啡飲下去 透心涼的感覺煙三文魚柚子醋沙律煙三文魚偏瘦 蔬菜算新鮮 配合柚子醋令沙律更清新第一次看到在甜品櫃內放加濕器有機會會想試試這裏的蛋糕用餐途中有客人帶來寵物 令我首次親近金毛尋回犬 開心🥰Pet friendly 餐廳 加分👍🏻👍🏻餐牌如下:
正午時分 與友人到太子尋覓靚靚咖啡店

Pet friendly 餐廳 加分👍🏻👍🏻
餐牌如下:
2021-07-04
Blackccino
深水埗的cafe總是去不完🤣☕️這次為了他們家特製的黑芝麻豆腐蛋糕而來🖤豆腐味做得非常出色!👍🏼而黑芝麻味主要來自餅底,能吃到芝麻粒,但沒有很濃,主要都是豆腐做主角~//另外點了杯期間限定的鳯梨特飲🍍夏天嘛,就是要喝點季節限定的凍飲🍹加入了ginger ale和自己製的鳯季醬,有很多果肉而且味道不太甜,喜歡💛
黑芝麻豆腐蛋糕
鳯梨特飲