朋友生日話要再黎食,今次同埋小朋友一齊食,我地有7個人,叫左好多個餸食。~先黎個自家制金湯豆腐,外脆內軟,一碟有8件有兩款錎,一款係豆腐,另一款係玉子豆腐,底層係南瓜汁,我通常都會淋汁一齊食,好有口感又脆又軟,面層的紫菜又好食。~煎蠔餅,煎到很金黃色,圓形餅,面層似蜂巢入口很鬆化,唔同平時食潮州菜的蠔餅,可以一試啊…~灼蝦,必叫,蝦又大隻,份量又多,呢個價錢,其他地方食唔到,真係好低食。~蒜蓉粉絲蒸聖子,個聖子都大隻,煮的時間剛好,唔會過熟,好入味。~蒜子骨,剛到已聞到很香的味道,入口有些辣,我用紙巾印乾面嗰層辣味,我唔係太食到辣,但朋友話唔算辣,但都係嗰人口味啦…值得推介。~脆炸金沙蝦球伴沙律,必叫,面嗰層咸蛋黃漿很脆好入味,內層的蝦都很大隻,十分推介啊…~最後叫左個白菜仔同豉油皇炒麵,個炒麵,一定要食,炒得好好食,但要等好耐,次次叫都要等差不多半小時,下次一定要落頭輪單,即刻叫定炒麵先。

金湯豆腐
蒜蓉粉絲蒜聖子
香蒜骨
白菜仔
2024-02-25 1725 浏览
今年開年飯超滿足第一次進入這間店舖感覺平平無奇,但第一道已經開始有驚喜!海鮮私房菜做出了海鮮的鮮度,师傅製作過程都很到位!旺年原隻鮑魚撈起:這道餸好清新,加上他們獨家調配嘅醬汁撈起食冇得頂!椒鹽瀨尿蝦:超大隻、好新鮮又爆膏,加上他們調製的避風塘蒜蓉,好好味
今年開年飯超滿足
旺年原只鮑魚撈起
旺年原只鮑魚撈起
2024-02-24 1201 浏览
新年同親朋戚友團拜食晚飯揀番間地利位置中心點,揀左油尖旺區餐館嘅位置非常好,喺油麻地站A1出口後面,非常容易搵到✨客家鹽水鵝鹽水鵝肉鮮美嫩滑,味度適中,值得一試✨冰鎮鮮果黑豚咕嚕肉大廚仲加左乾冰,營造冰鎮感覺,非常之吸引。咕嚕肉因為冰鎮做法,外層口感比平時食既更脆口,內裡既黑豚肉質爽口又彈牙,加上火龍果&甜甜嘅菠蘿配合得好好,無得挑剔✨鮑魚撈起新年勢必要點嘅一道菜用上鮑魚 蘿蔔絲 海蜇 青瓜絲 酸菜絲鮑魚唔un,好有口感 加上配菜同配上特別醬汁 撈出一種味度✨上湯龍蝦🦞伊麵龍蝦啖啖肉,麵唔用好淋,有咬口。用上上湯做底配上伊麵,味道口感非常之配合,天衣無縫✨瑤柱蛋白炒飯簡單一個炒飯,絕對顯出大廚嘅功架,炒得乾身,粒粒分明,無得頂
新年同親朋戚友團拜食晚飯
揀番間地利位置中心點,揀左油尖旺區
餐館嘅位置非常好,喺油麻地站A1出口後面,非常容易搵到

✨客家鹽水鵝
鹽水鵝肉鮮美嫩滑,味度適中,值得一試

✨冰鎮鮮果黑豚咕嚕肉
加上火龍果&甜甜嘅菠蘿配合得好好,無得挑剔

✨鮑魚撈起
新年勢必要點嘅一道菜
用上鮑魚 蘿蔔絲 海蜇 青瓜絲 酸菜絲
鮑魚唔un,好有口感 加上配菜
同配上特別醬汁 撈出一種味度

✨上湯龍蝦🦞伊麵

✨瑤柱蛋白炒飯
2023-11-29 1424 浏览
酸菜魚太酸,樓面話拎返去整,去廁所經過廚房嘅時候聽到廚房佬講酸菜魚係酸㗎啦, 但唔應該酸到確喉, 成班廚房同埋樓面就好似講到我哋未食過酸菜魚咁, 跟住樓面就拎返個酸菜魚出嚟啦就同我哋講酸菜魚係酸㗎啦但係我問佢有冇試過佢又話冇, 我哋七個人食飯七個人都覺得酸唔係一個人話酸呀嘛,
2023-09-16 1652 浏览
📍 食德福海鮮私房菜放假同男朋友喺朗豪坊睇完戲行嚟行去想試新鮮少少嘅大排檔唔系日本燒肉就系壽司點知行到去經過一間好多人食嘅小菜館咪同男朋友膽粗粗入去以身試伏一入到去啲夥計好好招呼同男朋友睇完menu決定叫我最鐘意食嘅聖子夥計姐姐好好仲介紹咗哩度個招牌菜「德國咸豬手」「黃金豆腐」唔少得男朋友最愛嘅粉絲煲最後都系決定豬手 ,粉絲蝦煲,豆腐,聖子豬手 :配甜辣醬 ,wasabi 味道岩岩好,啲皮好脆本身唔好咁油膩,兩塊落肚之後呼叫男朋友處理🌟🌟🌟粉絲蝦煲:粉絲超多,男朋友最愛我淨系負責食蝦,啲澱粉質都系交返比男朋友處理埋🌟🌟🌟🌟豆腐:真喺無介紹錯,真喺招牌可能我本身都鐘意食豆腐啲皮炸到咁脆,口感咁爽 真喺唔易🌟🌟🌟🌟🌟聖子:海鮮味道其實唔錯不過可能食得多無咩記憶點🌟🌟🌟🌟埋單650+,四個餸哩啲味道我覺得可以接受 ,下次肚餓喺油尖旺一定再幫襯多次 p.S 啲夥計姐姐好好服務態度仲話下次嚟打卡片電話直接訂台📍 食德福海鮮私房菜 (油麻地)油麻地砵蘭街78-84號幸運大廈地鋪
📍 食德福海鮮私房菜
同男朋友睇完menu
決定叫我最鐘意食嘅聖子
夥計姐姐好好
仲介紹咗哩度個招牌菜
「德國咸豬手」「黃金豆腐」
唔少得男朋友最愛嘅粉絲煲
最後都系決定
豬手 ,粉絲蝦煲,豆腐,聖子

豬手 :配甜辣醬 ,wasabi
味道岩岩好,啲皮好脆
本身唔好咁油膩,兩塊落肚之後呼叫男朋友處理
🌟🌟🌟

粉絲蝦煲:粉絲超多,男朋友最愛
我淨系負責食蝦,啲澱粉質都系交返比男朋友處理埋
🌟🌟🌟🌟

豆腐:真喺無介紹錯,真喺招牌
可能我本身都鐘意食豆腐
啲皮炸到咁脆,口感咁爽 真喺唔易
🌟🌟🌟🌟🌟

聖子:海鮮味道其實唔錯
不過可能食得多無咩記憶點
🌟🌟🌟🌟

p.S 啲夥計姐姐好好服務態度
仲話下次嚟打卡片電話直接訂台

📍 食德福海鮮私房菜 (油麻地)
油麻地砵蘭街78-84號幸運大廈地鋪
2023-07-23 1912 浏览
今日同朋去約在旺角,佢推薦我哋食呢間餐廳,睇環境以為一般,點知鑊氣小炒好好食//酥炸蠔餅//酥炸蠔餅又香又脆,外脆內軟的口感,裏面是粒粒飽滿的蠔仔,炸得剛剛好,簡直回味無窮。//冰鎮鮮果咕嚕肉//呢個係我最推介❤️❤️❤️咕嚕肉食落去外脆內裏的肉質軟念,因為加冰效果,所以咕嚕肉外冷內熱,再加上糖漿有麥芽糖味,超級好食//金牌脆皮原隻豬手//豬手吸收哂精華非常之入味,而肉質都好嫩滑,外層又脆又煙韌。不過如果嗌呢個嘅話,記得第一樣先落單,因為準備得有啲耐

//酥炸蠔餅//

//冰鎮鮮果咕嚕肉//
呢個係我最推介❤️❤️❤️咕嚕肉食落去外脆內裏

//金牌脆皮原隻豬手//
2023-07-14
  • 冰鎮鮮果黑豚咕嚕肉
約一班老友鬼鬼係週末食咩好?😋不如去位於油麻地嘅一間海鮮私房菜到食好西啦!呢一間餐館除咗嘢食賣相不錯之外,佢哋嘅味道都唔差㗎,價錢又OK👍🏻同出面嘅打冷舖差唔多🤑🤑⭐️鬼馬雙星 係佢哋嘅招牌菜之一,外面係油炸鬼內裏就係墨魚滑❤️配埋酸酸甜甜嘅醬汁,味道都唔差架,外脆內裏爽口彈牙👍🏻⭐️雙冬羊腩煲今天又點少得羊腩煲呀,羊腩燜得軟腍入味,醬汁濃郁,黏度十足,食完之後成個人都暖笠笠。⭐️椒鹽南非鮑魚 鮑魚新鮮爽口彈牙,再配埋椒鹽酥炸技術,讓味濃的蒜和辣椒灑遍鮑魚全身,超級惹味😋⭐️豉椒蟶子 又大隻又新鮮,超級肥美嘅聖子,再配上豉椒一齊去蒸,突出左佢哋嘅鮮味😋好正⭐️響螺魚翅燉湯呢個燉湯真係不得了,入面嘅材料超多,而湯汁都非常之鮮甜❤️有響螺魚翅🤤⭐️酥炸蠔餅 🦪🦪酥炸蠔餅又香又脆,外脆內軟的口感,裏面是粒粒飽滿的蠔仔,沾上魚露一併享用,簡直回味無窮。⭐️冰镇鮮果豚肉咕嚕肉我都係第一次食冰鎮咕嚕肉,咕嚕肉食落去外脆內裏的肉質軟腍,因為冰鎮嘅效果,所以咕嚕肉外冷內熱😋都幾特別👍🏻⭐️自家製金湯豆腐 不得不讚佢哋嘅金湯豆腐,豆腐外皮炸至金黃色,外皮炸到好薄,再配埋秘製嘅金湯,冇諗過豆腐都可以咁樣食👍🏻好好食😋😋⭐️川味

⭐️鬼馬雙星

⭐️冰镇鮮果豚肉咕嚕肉

⭐️自家製金湯豆腐
川味辣子雞

⭐️川味辣子雞 🐤 🐔
大大粒超足料嘅辣子雞,淡淡都係肉,最正就係佢哋嘅腰果,炒到超香口😋
金牌脆皮原隻豬手

⭐️金牌脆皮原隻豬手 🐷 🐽
豬手吸收哂精華非常之入味,而肉質都好嫩滑,外層又脆又煙韌😚再配埋黃芥末醬食👍🏻
花生芽炒牛柳絲 🥩 🥩

⭐️花生芽炒牛柳絲 🥩 🥩
花生芽塞落去好似食緊豆芽,不過係粗啲嘅豆芽,牛柳絲一齊爆炒,都係第一次試嘅一個菜式,都幾特別🤤

⭐️燒羊架 🐑🐏
呢一件羊架食落去唔會好騷,餐廳烤到啱啱好,調味都預得啱啱好😋

⭐️豉椒炒鱔片 🐟🐟
新鮮又肥美的白鱔,肉質鮮甜,再用豉椒炒香非常惹味😋

燒菠蘿
⭐️燒菠蘿🍍🍍
冇人不愛燒菠蘿,酸酸甜甜都幾開胃,重點係暖暖哋又多汁😋

一間私房菜,佢哋嘅菜式真係好多,有好多選擇😋等我搵日都帶埋屋企人一齊嚟食👍🏻
雙冬羊腩煲
金牌脆皮原隻豬手
花生芽炒牛柳絲 🥩 🥩
燒菠蘿
2022-10-14 2560 浏览
6條中坑又出動去搵食,今次走入旺角街坊食店,夜晚條街較為活色生香,斯文靚女客可能冇咁方便。標榜私房菜,點了幾味招牌菜。冰鎮咕嚕肉,皮脆肉嫰,有特色有驚喜,可惜份量少,吊癮吾夠喉。金湯豆腐,賣相吾錯,有私房菜感覺,味道未到驚喜位。脆皮豬手,都皮脆嘅!但一般食肆已做到。雞湯翅,吾平,一般水準。金沙炸魚皮,希望是自己炸啦!吾係交泥掛,都好味的,如果加重手些咸蛋醬,效果會更好。桑拿蒸鱔片,打咭位,出晒煙,味道一般,太薄冇口感,可能傳統豉汁蒸較佳。炒豆苗,老過我,吾該廚房擲菜勤力些啦!豉油皇炒麵,朋友話上次大碟些和冇咁油。由於食店位處砵蘭街,都吾期望舒適高檔啦!整體評價So far so good.

標榜私房菜,點了幾味招牌菜。
金湯豆腐,賣相吾錯,有私房菜感覺,味道未到驚喜位。
脆皮豬手,都皮脆嘅!但一般食肆已做到。
雞湯翅,吾平,一般水準。
炒豆苗,老過我,吾該廚房擲菜勤力些啦!
豉油皇炒麵,朋友話上次大碟些和冇咁油。

2022-10-09
位於油麻地砵蘭街的食德福,門面裝修十分間單,可謂相當唔起眼;而餐廳名更加喺普通到無得再普通,驟眼睇極似專做街坊生意的茶記。然而,人不可以貌相,我很醜但是我很持久!這間平凡菜館內竟然埋藏了個人認為是無懈可擊、極具性價比的私房菜式。1. 自家製金湯豆腐推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️✨餐廳招牌菜,基本上每圍枱都有點。豆腐裹上炸粉即炸,就似一塊塊金磚;而金湯就是南瓜湯。豆腐表面炸皮脆而薄身,內裏極為滑嫩燙口,表面的菠菜蓉令味道更有層次,同時輕輕起到解膩作用;而南瓜湯本身頗為濃郁,可以起到粘附作用,為豆腐再添一種鮮甜味。2. 冰鎮鮮果黑豚咕嚕肉推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳招牌菜,又是每圍枱都見到。冰鎮咕嚕肉屬新派粵菜,原理就是將肉表面的酸甜汁在上菜時快速凝結,令外皮更為脆身;冰鎮同時可以鎖住肉汁,更加可以降低油膩度。上述特色食德福都有做到,而且做得十分好,加上用了肥瘦得宜的黑豚肉,不論口感和味道都無懈可擊。3. 招牌桑拿鱔煲推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️✨「桑拿」做法是順德菜特色,將食材片成薄片,再以蒸汽快速將其逼熟。食德福的做法是將白鱔片放置在熱石之上,上枱時冚蓋淋上啤酒;啤酒遇到熱石後快速蒸發變成蒸汽,在短短數分鐘間就足以蒸熟鱔片。

1. 自家製金湯豆腐
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️✨

2. 冰鎮鮮果黑豚咕嚕肉
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️

3. 招牌桑拿鱔煲
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️✨
「桑拿」做法是順德菜特色,將食材片成薄片,再以蒸汽快速將其逼熟。食德福的做法是將白鱔片放置在熱石之上,上枱時冚蓋淋上啤酒;啤酒遇到熱石後快速蒸發變成蒸汽,在短短數分鐘間就足以蒸熟鱔片。「桑拿」做法將鱔片鮮味發揮得淋漓盡致,十分抵讚。

4. 五指毛桃燉雞湯
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️
秋冬天時最適合飲上一碗熱湯,五指毛桃是啊媽至愛,有「廣東人蔘」美譽,煲出來的湯會有一股椰子的香氣。食德福的燉湯都十分著名,絕對可以一試。

值得一提,食德福有雙冬羊腩煲,入冬後會再戰一次👍🏻

#sj_foodmap
已返兜必食私房菜!小妹今次第二次帶朋友到此私房菜食飯, 原因? 因價錢合理, 抵食加大件, 最重要是食材食鮮, 性價比非常高, 令我不得不開我枝金筆,為此家店寫一份食評 (希望到時不用愈出名就愈貴)!一早聯絡師傅, 告知每人budget及要求, 師傅就提前為我們寫了以下菜式:鮮菠蘿脆皮咕嚕肉自家製金湯豆腐黃金大海蝦金銀菜南北杏燉白費湯蒜蓉粉絲蒸大元貝豉椒炒蟶子皇煎米粉底豉汁蒸白鱔一品吊燒雞蒜蓉銀魚仔蝦干蒸勝瓜小妹特意推介以下幾道必點之菜:【鮮菠蘿脆皮咕嚕肉】對上次食過一次, 就對此咕嚕肉難忘,所以今次都返兜再叫。此家招牌咕嚕肉是建議用冰鎮的, 但對於怕涼體質的女生來說, 不冰鎮亦是一個好選擇。咕嚕肉大件而不會過油脂過多,  有咬口又不會肉質過硬, 皮薄而且非常脆,  加入鮮菠蘿, 酸甜美適中,  個個食完都讚好!   【自家製金湯豆腐】此也是再返兜菜式, 除豆腐本身好食之外,  重點是其南瓜金湯,  兩者味道非常匹配, 賣相亦相當吸引, 是打卡亦是必點之選!【黃金大海蝦】師傅特意說明使用新鮮大蝦脆炸而成,  並需即時食先鬆脆可口(脆到連蝦殼都可食埋),  小妹必須點讚其炸物非常出色,
已返兜必食私房菜!

為此家店寫一份食評 (希望到時不用愈出名就愈貴)!

鮮菠蘿脆皮咕嚕肉
一品吊燒雞
蒜蓉銀魚仔蝦干蒸勝瓜

小妹特意推介以下幾道必點之菜:

【鮮菠蘿脆皮咕嚕肉】

對上次食過一次, 就對此咕嚕肉難忘,所以今次都返兜再叫。

【自家製金湯豆腐】

【黃金大海蝦】
師傅特意說明使用新鮮大蝦脆炸而成,  並需即時食先鬆脆可口(脆到連蝦殼都可食埋),  小妹必須點讚其炸物非常出色, 重點咸蛋比例不會過多過咸, 味道剛剛好之餘亦食到其大蝦鮮美,  非常抵讚。

【金銀菜南北杏燉白肺湯】
欣賞此家店的燉湯非常足料, 而且無味精添加。 另外其湯是一般家庭較小會煲的湯,  因前期工夫多,  因此特點了個燉湯補補身是不會過份的。

其他重點推介:

【蒜蓉粉絲蒸大元貝】
【豉椒炒蟶子皇煎米粉底】
外邊海鮮店多以普通大小尺寸的元貝及蟶子為主, 而大元貝及蟶子皇較少在外食到, 當然不是沒有, 但必定是反映價錢上,
而且非常貴。 喜歡這家店的另一原因是,  以合理價錢提供貨真價實的食材, 大元貝及蟶子皇都非常新鮮,  鮮嫩!  今次點的炒蟶子皇對比上次清蒸蟶子皇的亦同樣出色  (不過對於喜歡以 “鮮”為主的小妹來說, 個人比較喜歡清蒸蟶子皇)。

【豉汁蒸白鱔】
蒸白鱔大大條啖啖肉, 爽脆好味!

【一品吊燒雞】
稍有點咸, 但皮薄油脂少, 肉厚, 不過不失~~

【蒜蓉銀魚仔蝦干蒸勝瓜】
菜就一定沒得輸了!
2021-07-25 2223 浏览
我建議東主改名,應該叫『靠得住』!來這食店,是朋友舉手推介,第一次光顧,一點沒有失望!今晚點了10個菜式,不單止價格靠得住,這十度菜式的味道都非常靠得住,就連其中一個蒜蓉炒白菜都好好味菜單就睇相片啦!7人食6人舉手贊好(因為第7位是小朋友)每個都話一定要推介給朋友以後一定會成為常客,無得頂嘅原因就係因為價錢比起來超值,而且真係每度菜都食到用心做嘅感覺!就只係略嫌裝修無特式,不過,要食埋裝修同情調費,價格應該唔會再咁平!
我建議東主改名,應該叫『靠得住』!
來這食店,是朋友舉手推介,第一次光顧,一點沒有失望!

菜單就睇相片啦!
7人食6人舉手贊好(因為第7位是小朋友)
每個都話一定要推介給朋友
2021-07-24
庆祝纪念
纪念日
  • 自家製金湯豆腐
2021-07-14 2226 浏览
今日難得休息,諗住帶爸爸媽媽出嚟食晚餐,食好野,點知畀『食得福海鮮私房菜』嘅驚嚇服務趕走咗。『食德福海鮮私房菜』是我很早之前收藏的餐廳之一,一直想試。一開始是被它的燉湯客飯吸引,但因為我是服務行業,所以一般午餐時間都是三點或四點,但它偏偏就在這個時間落場,所以我已經摸咗一次門釘。然後我再多次查閲它的餐牌,發現它的小菜也很吸引,諗住借呢次機會帶兩老吃點好東西。如果大家細心留意到,一入門口就分兩邊,一邊有枱布一邊沒有枱布的,我們入去就被帶到有枱布的位置,媽媽在洗茶杯我就看餐牌,但我沒看見燉湯客飯的餐牌,我就問職員拿來看,但職員跟我說沒有,我好肯定跟她說是有的,問足三次她都不肯給我,另一位職員也看不過眼,就把燉湯客飯的餐牌給我。跟住第一個職員又立刻跟我說,現在沒有這個吃,祇有炒小菜。我又用手指指著菜單的時間,餐牌上明明說全日供應的,為何我不能落單?然後佢又改口風,話炒小菜和燉湯客飯不能一起叫。還重複又重複説這是公司規矩。『食德福海鮮私房菜』的老闆請你留意上一句。我遇到這樣的服務,實在深深不忿,好,我就食平的,我就全吃燉湯客飯。跟住職員還不放過我們,還追著我們來罵,「如果你哋一開始食碟頭飯就唔

跟住職員還不放過我們,還追著我們來罵,「如果你哋一開始食碟頭飯就唔應該坐呢度啦,你記唔記得你一入門口我就問你係唔係食小菜,你話食少菜我先畀呢度你坐,而家你唔食小菜,唔該你過返隔離座」,好好好,過隔籬咪過隔離囉,冇咗張枱布嗻😌我忍。

於是我和爸爸媽媽一起過檔啦,媽媽拿著茶杯過去,職員又說,「食碟頭飯冇茶飲架」,可能冇枱布嗰邊冇乜冷氣,我真係忍唔住,同爸爸媽媽講,呢度唔啱食唔緊要,不如我哋去第二間,立即閃人。

呢啲噉樣嘅服務,我呸,影衰香港。

旺角大把嘢食,一定要食你咩,我大把選擇。
2021-07-13
2021-06-26 1610 浏览
父親節一家去左呢度食私房菜。提前已經同負責任傾好個菜單,可以根據自己既budget 去度個菜單。金銀菜南北杏白肺湯8位 菠蘿咕嚕肉 (不要冰鎮)蒜蓉粉絲蒸蟶子皇8支清蒸大沙巴龍躉避風塘炒大肉蟹 6-8人份鬼馬雙星自家製金湯豆腐金銀蛋浸莧菜瑤柱蛋白炒飯份量超級足,但味道都仲可以keep 得好好,而且野食夠熱,唔係d一早就煮定既餐廳。個人特別推薦咕嚕肉,啖啖肉,夠脆,但又唔係多炸粉;豆腐都好特別;大肉蟹好夠肉,而且好入味。

金銀菜南北杏白肺湯8位
菠蘿咕嚕肉 (不要冰鎮)
蒜蓉粉絲蒸蟶子皇8支

• 自家製金湯豆腐
  • 避風塘大肉蟹
  • 咕嚕肉
2021-01-09 1056 浏览
天氣凍冰冰想飲d暖笠笠嘅湯,補一補,暖下胃,偶然經過呢間餐廳,見到佢餐牌寫住每日燉湯,好似好吸引,就停低試試佢$48一盅是日燉湯,加埋一款指定嘅炒粉麵就只需要$68,叫咗兩個餐嚟試吓今日嘅湯係椰子燉雞湯,超級正,個湯好清,冇乜油份,但係又好濃味,飲得出佢真係燉出嚟然後跟餐叫咗個乾炒牛河,炒得好有鑊氣,又唔會油淋淋仲叫咗個魚香茄子炆米,分量好多,爭啲爆出個盒,仲要炒得夠火喉,好入味,加埋鹹香鹹香鹹嘅味道,好正

然後跟餐叫咗個乾炒牛河,炒得好有鑊氣,又唔會油淋淋

外卖自取
 冇諗過油麻地都有咁出色嘅私房菜~今次由油麻地地膽帶我去左「食德福海鮮私房菜 」食傳統中菜,竟有意想不到嘅收穫~餐廳門面、裝潢雖然比較平實樸素,門外嘅水缸最能呈現呢度係有海鮮賣嘅~😂餐廳裏空間寛敞,原來仲有二樓雅座,即使係正苦疫情下社交距離嘅新措施,二人限聚,都夠晒空間~人不可以貌相,餐廳都不可以呀!😜餐牌上有各式各樣精美嘅小菜,刺身、燉湯、海鮮、煲仔菜、煎炸香口菜~仲有多款套餐優惠,都幾抵食~自家製金湯豆腐($118)係餐廳嘅招牌菜!看似平凡嘅賣相,但其實好考功夫,豆腐面塗上菠菜蓉,再沾上適量嘅炸粉,豆腐外皮炸至金黃色,像一件件金磚,但炸皮好薄,一咬落去,軟滑嘅豆腐就好似要衝出嚟,😂配上南瓜🎃所造嘅金湯,味道清香甜美,加上鮮白合嘅點綴,好清新嘅前菜,可以清一清味蕾~🌟推薦❗🌟推薦❗鬼馬雙星($98)一客份量超多!😳😳作為外皮嘅油炸鬼香脆可口,裏面釀入鮮味彈牙嘅墨魚膠,蘸上酸辣汁,味道更惹味呢!雞煲食得多,但回鍋肉口味你又食過未?川味回鍋滑雞煲($128)採用鮮雞件,肉香味美,味道同回鍋肉一樣,微辣惹味!配菜仲有好多筍片添~🌟推薦❗脆皮炸大腸($98)炸大腸外層香脆煙韌,內側油香, 皮
 冇諗過油麻地都有咁出色嘅私房菜~

今次由油麻地地膽帶我去左「食德福海鮮私房菜 」食傳統中菜,

竟有意想不到嘅收穫~
餐廳門面、裝潢雖然比較平實樸素,

門外嘅水缸最能呈現呢度係有海鮮賣嘅~😂

餐廳裏空間寛敞,原來仲有二樓雅座,

即使係正苦疫情下社交距離嘅新措施,二人限聚,都夠晒空間~

人不可以貌相,餐廳都不可以呀!😜

餐牌上有各式各樣精美嘅小菜,

刺身、燉湯、海鮮、煲仔菜、煎炸香口菜~

仲有多款套餐優惠,都幾抵食~
自家製金湯豆腐($118)係餐廳嘅招牌菜!

看似平凡嘅賣相,但其實好考功夫,

豆腐面塗上菠菜蓉,再沾上適量嘅炸粉,

豆腐外皮炸至金黃色,像一件件金磚,

但炸皮好薄,一咬落去,軟滑嘅豆腐就好似要衝出嚟,😂

配上南瓜🎃所造嘅金湯,味道清香甜美,

加上鮮白合嘅點綴,好清新嘅前菜,可以清一清味蕾~🌟推薦❗
自家製金湯豆腐
🌟推薦❗鬼馬雙星($98)

一客份量超多!😳😳

作為外皮嘅油炸鬼香脆可口,

裏面釀入鮮味彈牙嘅墨魚膠,

蘸上酸辣汁,味道更惹味呢!
鬼馬雙星
雞煲食得多,但回鍋肉口味你又食過未?

川味回鍋滑雞煲($128)

採用鮮雞件,肉香味美,

味道同回鍋肉一樣,微辣惹味!

配菜仲有好多筍片添~
川味回鍋滑雞煲
川味回鍋滑雞煲
🌟推薦❗脆皮炸大腸($98)

炸大腸外層香脆煙韌,內側油香,

皮脆肉嫩,香濃鮮味~

蘸上特製甜酸醬,神還原客家傳統菜嘅味道~
脆皮炸大腸
冬天梗係要食糯米飯暖下身啦!

🌟推薦❗臘味糯米飯($98)

呢度嘅糯米飯好出色,材料豐富,份量又毫不吝嗇,

真係啖啖臘肉~😋😋

糯米飯口感煙韌黏身,

搭配風味十足嘅臘肉、臘味、花生等,

再加入蔥花,增添了不少香氣,必試!
臘味糯米飯
臘味糯米飯