2021-09-20 63 浏览
呢間韓式小店位於車廠區附近,附近環繞嘅都係整車嘅地方,無LALA有一間小店喺呢度,我覺得好特別啊!估唔到依間鋪嘅設計都咁有特色,設計到好似一間學校咁,真係好切合店舖嘅主題。鋪仔細細,坐喺學生枱度叫嘢食,感覺幾好。叫咗兩個定食,一個牛肋骨飯,另一個石頭鍋飯。牛肋骨嘅汁十分入味,係極度入味啊!我好似未食過咁嘅牛肋骨,就咁食覺得有少少濃味,但配飯食真係一流,呢度嘅飯係韓國飯,煙煙銀銀,品質有保證!配上牛肋骨,真係飯都扒多兩碗啊。另外一定要讚一讚佢呢度嘅Kimchi泡菜,一問之下係老闆自己整嘅,佢有幾間分店都係由佢整呢啲葉菜配菜㗎。泡菜真係10分好食,有別於外邊嘅舖頭,少少辣,蔬菜新鮮,冇外邊嘅泡菜咁行。佢呢一度有大量嘅拍泡菜配菜外賣,下次我一定會嚟買泡菜嘅外賣。今日喺呢度食咗我就唔買住啦。但係真係好值得推介!

叫咗兩個定食,一個牛肋骨飯,另一個石頭鍋飯。

2021-09-07
2021-09-13 86 浏览
食道樂 (嘉華大廈) (荃灣)荃灣享和街18號嘉華大廈地下C號舖荃灣有一間真正嘅韓國人打理的食店,裡面的食物絕對是原裝正版的韓國菜。店面少少,但五藏俱全。由於全部人也是韓國人的關係,幸好他們懂少少英語,可以進行簡單的溝通。來的頭盤,應該是韓國人的前菜,裏面確實是有很多醃製的蔬菜,醃蘿蔔、泡菜、和茄子等……炸餃子$68一碟六隻的炸餃子,算是飽滿,跟中國人平時吃的炸餃子有些許不同,裏面包的有粉絲,口感是比較淋身,雖然外皮炸得香脆,裏面還保有肉汁。Spicy seafood soft tofu stew $98香辣海鮮豆腐飯,海鮮的量還可以,香辣的湯汁挻惹味的,豆腐嫩滑,我的個人口味是喜歡打泡菜放到裏面吃。bulgingi with rice and egg$108牛肉蛋飯,牛肉的份量挺多,燒汁甜甜酸酸的,如果配上醃菜來吃的話,也不錯。

食道樂 (嘉華大廈) (荃灣)
荃灣享和街18號嘉華大廈地下C號舖

炸餃子$68

2021-09-11
2021-09-06 44 浏览
呢排冇特別係荃灣搵食, 經過享和街竟然發現有間新開韓國菜,望入去好有韓國校園風,韓國人主理,入面牆上寫左滿300蚊有抽獎,謙謙見到好興奮話食完要抽獎。⚛️ 前菜 ~ 他們主動送上前菜, 有醬油味的蓮藕, 有酸酸辣辣的泡菜, 有甜甜地的魚糕, 亦有我最愛的爽脆辣蘿蔔乾。⚛️ 泡菜煎餅 ~ 韓國人主廚同我地自己煮係有dd 唔同, 煎餅底部香脆,可能泡菜係佢地自家制,所以覺得幾正。⚛️ BBQ排骨韓式牛醬烤排骨 ~ 牛仔骨入味, 仲細心切件, 啖啖肉位緊係比謙謙, 牛仔骨位緊係我來搞掂啦!牛仔骨肉質鮮嫩包生菜食更滋味。🧃 ~ 韓式飲品, 桃味加果肉對我來說太甜, 薏米水岩我多d 。餐後我地結帳時,因over 300蚊, 謙謙負責選一張票,有點lucky 的他,竟然抽中大獎, 其實抽完我地睇唔明中咩架,因係韓文見店員超興奮先知係頭獎,謙謙超開心話下次帶婆婆來食豬手獎品。

2021-09-05 45 浏览
去荃灣行街,行到接近6點有點餓意,經過享和街,見到好多特色小店,見到一家韓國菜餐廳,座位不多,感覺是家庭式小店,幸好時間尚早,還有位可以食到!座位是學生時代的枱,很特別!先來五小碟前菜,有泡菜、蓮藕、魚糕、蘿蔔和辣蘿蔔!除了魚糕,4款都是爽口的口感,辣蘿蔔和泡菜都很開胃!小店有賣小食和泡菜,可以買不同份量回家!點了2罐果汁,分別是桃和青提,可以飲到粒粒果肉!牛排骨湯拉麵呷了一口湯,濃濃的牛骨味,幾甜,濃而不油!幾件牛排骨,超級足料!牛排骨充滿牛味,有咬口,筋肉均勻!牛肉蔬菜拌飯石鍋飯熱辣辣,有翠玉瓜、木耳、紅蘿蔔、菠菜、牛肉、紫菜,加精粹蛋黃,趁熱拌勻,麻油香氣撲鼻,每啖都好滿足!

座位是學生時代的枱,很特別!

小店有賣小食和泡菜,可以買不同份量回家!

點了2罐果汁,分別是桃和青提,可以飲到粒粒果肉!

牛排骨湯拉麵
呷了一口湯,濃濃的牛骨味,幾甜,濃而不油!
幾件牛排骨,超級足料!牛排骨充滿牛味,有咬口,筋肉均勻!

牛肉蔬菜拌飯
2021-09-05
最近享和街和附近都開了很多新餐廳(感覺是繼路德圍以外的第二條食街)位於享和街後段的食道樂,店內裝橫以學校課室為主題,枱凳都是學生枱,手寫餐牌有韓文字好可愛!有位打工的店員和老闆講野都係要講韓文, 呢~平日好少食韓國野因為怕辣會浪費食物,跟店員確認辣度後選擇了2個飯和一個豆腐湯!三色前菜(蘿蔔乾、泡菜、豆干)好有水準的前菜,雖然便當都有三款一樣的前菜,但我都照樣全·部·食·曬!因為實在每一個味道都調得很惹味!蘿蔔乾微辣不酸偏甜,切成一條條更容易掛汁和入口;泡菜不辣不酸剛剛好;豆干(唔知確實名稱)類似魚糕,甜甜地的 yumm yumm𝕃𝔸牛仔骨 𝓖𝓻𝓲𝓵𝓵𝓮𝓭 𝓜𝓪𝓻𝓲𝓷𝓪𝓽𝓮𝓭 𝓛𝓪 𝓑𝓮𝓮𝓯 𝓢𝓱𝓪𝓻𝓽 𝓡𝓲𝓫 + 𝓻𝓲𝓬𝓮 𝓼𝓮𝓽 ($98)烤牛肉排骨 𝓖𝓻𝓲𝓵𝓵𝓮𝓭 𝓜𝓪𝓻𝓲𝓷𝓪𝓽𝓮𝓭 𝓑𝓮𝓮𝓯 𝓑𝓸𝓷𝓮𝓵𝓮𝓼𝓼 𝓒𝓱𝓾𝓬𝓴 𝓕𝓵𝓪𝓰 + 𝓻𝓲𝓬𝓮 𝓼𝓮𝓽 ($98)兩個飯都係牛,分別在於有骨和無骨,牛仔骨油脂會多一點,烤牛肉排骨就可以啖啖肉。我個人喜歡牛仔骨的,但如果你選擇唔到可以叫個mix,一次過滿足2個願望~特別要提一提佢d飯!不是普通白飯,像壽司煙韌感較強的白飯,睇韓劇d人

有位打工的店員和老闆講野都係要講韓文, 呢~

特別要提一提佢d飯!不是普通白飯,像壽司煙韌感較強的白飯,睇韓劇d人食返一夾就夾得起咁煙韌!

泡菜湯 𝓚𝓲𝓶𝓬𝓱𝓲 𝓽𝓸𝓯𝓾 𝓼𝓽𝓮𝔀 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓹𝓸𝓻𝓴 ($88)
一上菜見到個堂係紅色有d驚,但其實食落只是微辣既豆腐湯(重申一次因為我唔食辣啦),好感動呀,仲要個湯好好味!湯內有豆腐、豬肉和瘋狂咁多既泡菜,個湯撈飯食一流!

一路聽住店員(家人)對話都是用韓文,可以暫時當自己去左次韓國先~ 所有前菜都可以買走,店員說是店家他們親手 泡菜令人難忘,走之前我仲買左盒細既泡菜返屋企!
小店
食道樂Sicdorak Korean Kitchen
荃灣享和街18號嘉華大廈地下C號舖 (Shop C, G/F, Ka Wah Building, 18 Heung Wo Street, Tsuen Wan)
烤牛肉排骨

𝕃𝔸牛仔骨

泡菜湯
午餐
烤牛肉排骨
𝕃𝔸牛仔骨
泡菜湯
2021-09-04 42 浏览
今日係荃灣享和街整完車,順便食個午飯,太耐冇去韓國,太掛住韓國美食,經過呢間韓國小店,細細間,約10個座位,入面店員都係講韓文,識少少廣東話,睇黎應該都係幾正宗既韓國菜。店員先上韓式小菜,泡菜超好食,仲可以買走。辣炒豬肉蓋飯 豬肉醃得好惹味,肉質非常軟熟,配埋洋蔥、蘿蔔絲,蛋一齊食,真係好正,只係微辣,唔食得辣既我都冇問題。海鮮嫩豆腐湯 (配白飯) 呢個豆腐湯超濃味,同之前去韓國食既一模一樣,配料超多,有青口、蝦、八爪魚,金菇,當然唔少得豆腐,豆腐超級滑,配埋白飯真係可以食哂一碗。

辣炒豬肉蓋飯
辣炒豬肉蓋飯

2021-09-04
2021-09-04 29 浏览
第一次寫評論,見荃灣有韓國人開嘅小店,大家可以支持下前排行開依頭,同朋友見到間新開嘅韓國餐廳荃灣西依邊無乜韓國菜,加上夜晚周圍都好多人,走咗入去試下員工同老闆都係韓國人,好熱情有禮親切位唔係好多,但都唔會好迫,坐得幾舒服叫咗豆腐海鮮湯,幾好食同d辣真係辣得好夠味唔係得個咸🤣朋友叫咗炸雞話唔錯同都唔係細份,唔記得影相食哂😅😅😅真係唔錯,價錢又合理,值得推薦支持一下埋單食夠300有抽獎🤣張抽獎卷寫韓文幾有趣
第一次寫評論,見荃灣有韓國人開嘅小店,大家可以支持下

前排行開依頭,同朋友見到間新開嘅韓國餐廳
荃灣西依邊無乜韓國菜,加上夜晚周圍都好多人,走咗入去試下

員工同老闆都係韓國人,好熱情有禮親切
位唔係好多,但都唔會好迫,坐得幾舒服
叫咗豆腐海鮮湯,幾好食
同d辣真係辣得好夠味

埋單食夠300有抽獎🤣張抽獎卷寫韓文幾有趣
2021-08-12
日日睇韓劇,真心掛住韓國🥲。唯有去食下韓國菜填補一下。這間由韓國人廚師主理,入到門口已經見到有很多小菜,有很多都好似好好食,可以不用特登跑去韓國街買。點了菜,店員會奉上5款小菜。有泡菜,蘿蔔乾,醃蓮藕,麻油白蘿蔔,魚糕。菜肉包보쌈 2-3人份($298)生菜洋蔥豬腩肉加韓式甜醬,很喜歡這個配搭,十分推薦。豬腩肉不油膩,微微用麻油等調味過。烤牛肉蓋飯불고기 덮밥($108)烤牛肉是韓式口味,是甜甜的那種韓式牛肉飯。有不少牛肉汁,所以飯都是比較濕潤。店內裝修是課室為主題,還有黑板,一些韓國零食作為裝飾。店內座位不是很多,大概只有12個左右。

菜包肉

菜肉包보쌈 2-3人份($298)

烤牛肉蓋飯

烤牛肉蓋飯불고기 덮밥($108)

菜包肉
烤牛肉蓋飯
2021-09-01 33 浏览
下午來呢間荃灣食樂道,餐廳擺設似學校課室,書枱有櫃桶,可以俾客人擺袋用,有學校時代回憶湧現。餐廳由韓國人主理,可以用簡單英文和客人交流,播放輕快韓國音樂。前菜有薯仔、泡菜、醬蓮藕片,泡茶算辣,薯仔作為韓式前菜較少見,醃得入味,蓮藕片爽脆。牛排骨湯配飯:表面有蛋絲、蔥花,入面有三條大條牛排骨,拎起牛排骨撕扯出牛肉絲同牛筋,嚼口夠晒過癮。牛排骨精華香濃入味,入面有金菇、粉絲,加入白飯作為湯飯,夏日吃得特別補身開胃!

牛排骨湯配飯

牛排骨湯配飯