2024-01-28 582 浏览
啱啱去咗間餐廳,心思思想食番個平民味道,決定試吓佢哋嘅「Lunch 2號餐」,真係一個正選擇!剁椒蒸海上鮮飯嚟,一蒸爐鮮蝦鮮味十足,口感Q彈🍤,剁椒夠晒火喉,又唔會嗌到出火,正!蒸魚肉滑得滑,入口即溶,簡直係淋上嗰啲蒜蓉豉油,香噴噴咁一食難忘。湯水均衡,豬骨湯熱辣辣暖笠笠,飲落去暖笠笠實搞!青紅蘿蔔味到鮮甜自然,😋完全冇得輸。飯底面層次分明,啲白飯啖啖粒粒分明,嘩!同埋下面嘅菜心,爽口得嚟又有青菜嘅鮮甜,絲毫無渣,真係一個健康好選擇。食罷呢碟,唔覺得罪惡,反而覺得好滿足。最後嚟杯奶茶,香滑得嚟,啖啖茶香,簡直係perfect結尾🍵!附近嘅朋友記得過嚟嚟吓,這裏啲美食真係會令你回味無窮㗎!

2023-04-14 1633 浏览
今日去搵朋友不過佢未返到屋企就推介餐廳俾我,話佢附近開咗間新餐廳好抵食,叫我可以食住等🤪餐牌唔係話好多選擇,但咁樣仲好唔洗諗🤘🏻見到”一尺長”蒸海鱸都唔使再諗其他選擇了🔥即刻叫老闆比一碟我😏(習慣咗去茶仔叫得慢就冇晒蒸魚😅)豉汁蒸海鱸飯-$78我覺得魚最好食就係清蒸,師傅蒸嘅時間啱啱好,保留到魚肉既鮮嫩同原汁原味😎最緊要蒸令魚的營養保留得多,加上呢間海鱸好足料有一尺長!真係好抵食✨ 口感鮮嫩而且調味好香好惹味,唔會腥好好食👍🏻餐廳個名叫飯膠都幾特別同易記🤣其實葵芳啲嘢食都貴咗好多,$78分分鐘兩個小食就已經冇咗🫠 雖然呢度唔會話環境特別好,但係性價比真係好高,下次再過嚟呢一頭都會去呢度食👍🏻

豉汁蒸海鱸飯-$78
豉汁蒸海鱸飯(一呎長)

2023-04-06
豉汁蒸海鱸飯(一呎長)
2023-04-12 940 浏览
餐牌上寫著瑤柱肉碎粥,店鋪都會根據當天的食材,進行調整。☀最近呢兩天,根據店員介紹,佢哋準備的是瑤柱排骨粥。🐷粥底非常綿密,👍瑤柱的香味十分濃郁。另外,我們點的糯米雞也有些特別,裡面加入了輕微的薑味,🐤並且入邊有大塊的雞肉,味道十分濃郁。因為平時喜歡清爽的飲品,🍋也推薦經典茶餐廳檸水。瑤柱排骨粥👍是一道廣東地區非常受歡迎的家常粥品,材料更有瑤柱、🍖排骨、加少少調味料。濃郁鮮美,營養豐富,很受歡迎。

因為平時喜歡清爽的飲品,🍋也推薦經典茶餐廳檸水。

去葵芳上朋友屋企探朋友,諗住買個外賣俾佢食竟然有驚喜👍🏻原條䱽魚仲要配料整到咁靚,蒸到剛剛好,唔會太熟😎你哋睇相係咪已經想去買㗎😍仲要係價錢,只係$52有個飯仲有杯熱飲或者湯😂$52~剁椒蒸海上鮮,白飯加熱奶茶👍🏻(老闆話每日嘅海上鮮都唔同)呢度午餐好抵食,我要叫我朋友多啲嚟呢度買😎
仲要係價錢,只係$52有個飯仲有杯熱飲或者湯😂
$52~剁椒蒸海上鮮,白飯加熱奶茶👍🏻
(老闆話每日嘅海上鮮都唔同)
呢度午餐好抵食,我要叫我朋友多啲嚟呢度買😎

外卖自取
  • 剁椒蒸海上鮮
2023-04-11 513 浏览
咁啱做嘢經過呢頭,喺附近買埋個飯盒返公司食先。行咗入附近街市尋寶,見到呢間~飯膠~既大排檔, 見佢午餐都幾抵食,四十零蚊已經食到。 午餐仲送冇味精嘅例湯或者熱飯添,抵食。咸魚煎肉餅飯, 肉餅好香口,外層脆卜卜 ,肉質鬆軟,仲有成三大塊厚厚既。幫同事買埋個涼瓜牛肉飯, 偷咗啲嚟試下,涼瓜清甜,牛肉腍,個汁醬好啱送飯,好味到同事成盒飯都清曬。今日個例湯係海底椰海星豬骨湯,好香濃,真材實料,真係無味精,唔會口渴呀,正。
咁啱做嘢經過呢頭,喺附近買埋個飯盒返公司食先。

2023-04-11 339 浏览
葵芳街市樓下勁多熟食檔,今日咁岩係附近做嘢,就可以試下!Lunch食飯最鍾意食小菜,$52有蒸魚食算係幾抵,仲有埋例湯(仲要係青紅蘿蔔豬骨湯),叫Lunch 2號餐,有剁椒蒸海上鮮飯(豉椒蒸䱽魚)用嚟送飯,真係冇得輸!蒸䱽魚魚肉鮮嫩,剁椒即係紅辣椒,青辣椒,薑蓉及蒜蓉,帶微微麻辣,但令魚肉更加惹味,香氣和辣味令人難以忘懷。剁椒on top,加上滿滿葱花,靚仔,麻辣過癮,鮮香不腥!最底加堆菜心,搭配白飯很Prefect!
剁椒蒸海上鮮飯
2023-03-31
剁椒蒸海上鮮飯
2023-04-06 205 浏览
前排去葵芳做野,朋友就推介左呢間大排檔小店 —「飯膠」俾我~~餐廳食物選擇多,中、港、西式都有!午餐都只係$40-$58,仲送例湯或熱飲~係平靚正之選🤩🤩🍱瑤柱菜甫蒸肉餅飯 $40✨份量十足!肉餅肉質爽彈,啖啖肉好juicy😋😋面層鋪滿瑤柱同菜甫,味道好香、有嚼勁!兩者配搭得幾夾,口感好豐富!!是日例湯係粉葛赤小豆豬骨湯🥣,湯底清甜、無味精~推介❤️❤️🍱茄汁豬扒+元貝飯 $40✨另外仲買左個飯盒俾同事食~~賣相都唔錯!豬扒大大塊,肉質軟腍好易咬~元貝厚肉鮮甜,配茄汁食好開胃🤤🤤野飲揀左熱奶茶,味道香濃、唔澀!同事都話讚👍🏻👍🏻

🍱瑤柱菜甫蒸肉餅飯 $40✨
份量十足!肉餅肉質爽彈,啖啖肉好juicy😋😋

🍱茄汁豬扒+元貝飯 $40✨
另外仲買左個飯盒俾同事食~~
野飲揀左熱奶茶,味道香濃、唔澀!同事都話讚👍🏻👍🏻
2023-04-02 172 浏览
貼地抵食之選🤩位於葵芳嘅親民港式餐廳飯膠真係平、靚、正午市套餐可選是日無味精靚湯或熱飲套餐價錢只需$4X起👍🏻✨午餐A日式燒汁特長鰻魚拼太陽蛋飯鰻魚肉厚肥美,真係特長㗎!好大條👏🏻咬落啖啖肉,配有日式燒汁好惹味仲有健康嘅蛋,蛋底煎得香脆可口✨午餐1鹹蛋蒸肉餅飯無敵嘅組合👏🏻👏🏻看似易整嘅肉餅其實好考功夫😚太腍又無口感太硬會似石頭🤣呢個肉餅軟硬適中,有口感😋入口有汁爆出嚟仲有送飯一流嘅鹹蛋🤤鹹香味十足!可以食晒成碟飯🤣🤣
貼地抵食之選🤩
位於葵芳嘅親民港式餐廳飯膠
真係平、靚、正

午市套餐可選是日無味精靚湯或熱飲
套餐價錢只需$4X起👍🏻
✨午餐A日式燒汁特長鰻魚拼太陽蛋飯
鰻魚肉厚肥美,真係特長㗎!好大條👏🏻
咬落啖啖肉,配有日式燒汁好惹味
仲有健康嘅蛋,蛋底煎得香脆可口

✨午餐1鹹蛋蒸肉餅飯
無敵嘅組合👏🏻👏🏻看似易整嘅肉餅
其實好考功夫😚太腍又無口感太硬會似石頭🤣
呢個肉餅軟硬適中,有口感😋入口有汁爆出嚟
仲有送飯一流嘅鹹蛋🤤鹹香味十足!
可以食晒成碟飯🤣🤣
2023-04-01 130 浏览
去咗葵芳做野,係附近搵下野食,見到飯膠嘅午市套餐$40幾$50蚊就包埋例湯同熱飲,價錢都算OK! 同埋有飯亦有意粉,選擇都幾多。餐湯寫明不落味精,感覺上都健康啲▪️蜜椒金薯牛柳粒飯打開飯盒見到好足料,牛柳粒份量都咁少,都幾大粒,成個醬汁用上蜂蜜去調味,食起上嚟咸咸甜甜咁所以叫蜜椒,味道都唔錯喎!薯仔係炸過所以叫金薯,食落覺得幾香口,仲有洋蔥同菜,感覺上健康啲,而飯量亦都好夠!而且仲有青紅蘿蔔豬骨湯,絕對夠食!🍴飯膠📍葵芳葵義路15號葵芳閣街市地下52號舖

▪️蜜椒金薯牛柳粒飯

🍴飯膠
📍葵芳葵義路15號葵芳閣街市地下52號舖
外卖自取
2023-03-31 102 浏览
🍚 #飯膠早排喺葵芳行街嘅時候,經過呢間「飯膠」茶餐廳,諗住食個快飯,估唔到啲嘢食又幾正,出人意表地好味😋!🐮 法式紅酒燴牛尾飯 ($58)我食咗午市套餐B「法式紅酒燴牛尾飯」,呢個餐亦都可以選擇跟意粉🍝🫶🏻 我就覺得跟飯比較夾,因為啲紅酒汁撈飯好好味🤤 牛尾煮得好軟腍,牛味好出好好食,仲有紅蘿蔔同菜心😋跟餐仲會送個例湯或飲品,我就加咗$3轉凍飲,飲凍檸水😚總括個餐好味又抵食,會再食!😋😋
🍚 #飯膠

🐮 法式紅酒燴牛尾飯 ($58)

跟餐仲會送個例湯或飲品,我就加咗$3轉凍飲,飲凍檸水😚

總括個餐好味又抵食,會再食!😋😋
2023-03-15 179 浏览
黑椒手打牛漢堡飯($58)Lunch黎買外賣,嗌左個秘制手打牛漢堡又厚又大塊,咬落去juicy 又多汁,入面仲加左好多配料,令味道更有層次😋仲送例湯,幾濃同甜👍🏻 抵食推介!
黑椒手打牛漢堡飯($58)
仲送例湯,幾濃同甜👍🏻 抵食推介!
2023-03-14 122 浏览
呢間餐廳嘅名稱幾有趣,留下深刻的印象。喺附近返工好多時都係食外賣,所以都會周圍試吓,試試下就見到呢間餐廳。見到無論廚師、樓面都同啲熟客打成一片,有啲經過鋪頭鄀𥅽停落嚟吹下水。係返工食飯嘅好地方。呢幾日食左栗子炆雞、肉餅飯、A 午餐葡汁雞扒拼炸蝦。栗子炆雞嘅雞,都幾滑,大大份,好夠食。肉餅飯瘦肉同肥肉嘅分布合適,有足夠嘅豉油,大大份都幾滋味。葡汁雞好多汁,撈飯食幾好,仲有幾條菜。另外佢啲例湯都幾好,唔咸比較健康

見到無論廚師樓面都同啲熟客打成一片,有啲經過鋪頭鄀𥅽停落嚟吹下水。係返工食飯嘅好地方。
呢幾日食左栗子炆雞、肉餅飯、A 午餐葡汁雞扒
拼炸蝦。

栗子炆雞嘅雞,都幾滑,大大份,好夠食。

肉餅飯瘦肉同肥肉嘅分布合適,有足夠嘅豉油,大大份都幾滋味。

葡汁雞好多汁,撈飯食幾好,仲有幾條菜。

另外佢啲例湯都幾好,唔咸比較健康

2023-03-14 83 浏览
一講到葵芳大家係咪都諗起去葵廣食嘢🤣不過,上次經過呢間餐廳唔算好出名,但入去食發現選擇都幾多~價錢仲幾抵食添😆北菇蒸排骨飯 $40竟然只係$40咋,平時食啲平平哋嘅炒粉麵都唔止呢個價~同埋佢嘅份量女仔來講真係絕對足夠!!味道方面就不過不失啦,都係啲街坊茶餐廳嘢~但係勝在價錢抵食,分量足夠,味道幾正常咁~如果想慳下錢或者食平啲嘅話,呢度絕對適合,因為午餐都真係有幾多抵食選擇!下次經過再試吓其他菜單先!

北菇蒸排骨飯 $40

下次經過再試吓其他菜單先!
2023-03-09 95 浏览
葵芳飯膠名氣不大,提供的食物卻性價比高,口味十分地道。首先,這裡的咸魚蒸肉餅飯非常出色。肉餅非常軟嫩,咸魚的鮮味和飯的香氣完美結合,入口回味無窮。而且,他們的咸魚不會太咸,口感很好。其次,這裡的黑松露忌廉汁燴飯也是一絕。黑松露的香味和忌廉的濃郁完美融合,撈飯食,正。最後,他們的士多啤梨京都豬扒飯。這道菜式好少出現係其他餐廳既LUNCH SET,將豬扒和士多啤梨醬汁結合在一起,酸酸甜甜,好開胃。而且肉質鮮嫩多汁,唔會乾柴柴。飯膠是一家非常值得一試的性價比高小店。
葵芳飯膠名氣不大,提供的食物卻性價比高,口味十分地道。
飯膠是一家非常值得一試的性價比高小店。
2023-03-09 70 浏览
好少會到街市食飯,今日同同事過來開會,時間好趕住,睇落哩間茶餐廳OK,咁試試啦。午市都提供5-6款套餐選擇,有中式同西式,款式唔算好多,但係平平地50HKD包埋嘢飲,都算抵食啦。今日揀咗美式燒豬仔骨同埋是日靚湯,今日靚湯係節瓜赤小豆煲豬骨湯。湯都落咗幾多料來煲,飲落唔錯,好清甜,之後唔會口渴,OK。美式燒豬仔骨好大一碟,大大件豬仔骨有兩件。豬仔骨燒得唔錯,食落唔會覺得好柴,搭配埋D醬汁好惹味,全部食曬TIM。街市生意真係唔易做,要平靚正才會有街坊幫襯,哩間茶餐廳算唔錯啲選擇。

2023-03-07