餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2020-04-11 58 浏览
位於銅鑼灣的餃掂,顧名思義就是吃餃子。環境寬敞,中間有木板相隔,私穩度不錯。韮菜豬肉餃拼元貝豬肉餃  這碗是湯餃,湯底都是狀元九鼎湯,九鼎湯由粉葛,鯪魚、鰂魚、紅蘿白、扁豆、赤小豆、陳皮、蜜棗和排骨淆製而成,味道偏淡,但卻跟餃子很配,而且沒有味精,可以飲畢也不會覺得口渴。 元貝豬肉餃,有絲絲元貝,韮菜豬肉餃充香濃韮菜,兩款都是鮮嫩多汁。 壽喜燒牛肉餃 另一款點了煎餃,外表煎得金黄,香口鬆脆,牛肉多汁惹味,不錯。 上海淨麵 點了餃子需要麵來配送一下,沒想到這個麵份量超大,絕對是二人份量,好抵食。 蜂蜜檸檬薏米水 他們出了自家製的飲品,薏米水有助祛濕去水腫,加了蜂蜜更加清甜,好飲。 如果大家想留在家中,也可以外賣生餃子。
位於銅鑼灣的餃掂,顧名思義就是吃餃子。

環境寬敞,中間有木板相隔,私穩度不錯。

韮菜豬肉餃

韮菜豬肉餃拼元貝豬肉餃

上海淨麵

蜂蜜檸檬薏米水

如果大家想留在家中,也可以外賣生餃子。
韮菜豬肉餃
2020-04-11 40 浏览
復活節假期帶囡囡出銅鑼灣行街,去咗景隆街嘅餃掂醫肚。叫咗幾款唔同嘅餃子,有松茸素餃,龍鳳松茸雙餃,元貝豬肉餃同埋粟米豬肉餃因為怕熱氣,所以全部揀咗湯餃,佢哋嘅湯係真材實料,叫做狀元九鼎湯,唔洗加鹽已經好夠味,有住家感覺。女女好鍾意食粟米豬肉,一路食一路大讚好味。我就覺得松茸素菜餃夠曬健康,龍鳳餃就有好香濃嘅黑松露白松露味道,元貝豬肉餃就好香瑤柱味。每枱仲有自家製酸蘿蔔,醃得好入味,酸酸辣辣夠曬開胃👍👍
復活節假期帶囡囡出銅鑼灣行街,去咗景隆街嘅餃掂醫肚。

每枱仲有自家製酸蘿蔔,醃得好入味,酸酸辣辣夠曬開胃👍👍

2020-04-11
2020-04-07 955 浏览
餃子對於我來說是中國傳統的食品,已經有幾千年的文化,也是不少中國人美食食品,尤其是北方人每年過春節必吃的過年食品。今天特別想食餃子,見到網上介紹「餃掂手工餃子雲吞專門店」,店內有多款不同特色的餃子,專賣餃子,擴展速度驚人已有五間店。於是乎帶同媽媽去到銅鑼景隆街19號分店試一試。店舖稍大而且闊落,環境乾淨好整齊,左右兩邊各一排木枱木凳,大約可以坐滿四十多人。因現正疫情非常時期,不多人,店家也應政府要求隔離座位。多心共叫了三款餃子,等我來慢慢細細品嚐不同的滋味。龍鳳松茸雙灼餃跟例湯(值得食,推介)鎮店之寶分別以黑、白松露加猪肉碎。熱騰騰的餃子一口咬落去感到陣陣松茸香味,菌味濃郁、皮薄軟嫩餡鮮,鮮嫩多汁,好味到不得了。壽喜燒牛肉煎餃牛肉餡清甜,肉包得很紥實,味道香浓,煎餃兩邊煎成焦糖色外皮脆脆不硬身。元貝豬肉煎餃人口多汁鮮甜,充滿著元貝味道。四川粉皮(極力推介)皮薄透明滑溜嫩滑,材料有青瓜絲、花生和蔥花混合加麻辣汁攪拌好淸爽又爽口十分喜愛,酸酸辣辣胃口大開一碟食完。奉送醃製酸蘿蔔入口爽口脆,酸甜度剛剛好非常之閈胃解膩,導致我不停口食越食越好味道。蜂蜜檸檬薏米水味道酸酸甜甜,滿好飲總結來說價錢

多心共叫了三款餃子,等我來慢慢細細品嚐不同的滋味。

龍鳳松茸雙灼餃跟例湯(值得食,推介)
鎮店之寶分別以黑、白松露加猪肉碎。
龍鳳松茸雙灼餃

元貝豬肉煎餃
人口多汁鮮甜,充滿著元貝味道。
元貝豬肉煎餃

四川粉皮(極力推介)
四川涼皮

奉送醃製酸蘿蔔
醃製酸蘿蔔

蜂蜜檸檬薏米水
味道酸酸甜甜,滿好飲
蜂蜜檸檬薏米水

總結來說價錢不算太貴,食物同服務質素都好好值得食。
四川涼皮
醃製酸蘿蔔
2020-04-02 44 浏览
之前o係九龍食過,太好啦,o個日行過發現銅鑼灣有分店!唔使過海就食到!嘢食為未到,梗係要食酸蘿蔔啦!夠晒開胃!爽脆,忍唔住食咗唔少,哈哈~ 香港好少地方俾你任食,正呀!熱蜂蜜檸檬薏米水 $20祛濕去水腫必飲,唔太甜,我鍾意。  四川涼皮 $32雲耳椰菜豬肉餃 + 元貝豬肉餃  湯餃 $47 + $8湯底好住家老火靚湯味道,冇味精,話裡面有好多料,清甜,記得要飲!雲耳夠爽脆,有口感。 元貝餃有海鮮o既甜味。韭菜豬肉餃  $47香脆,金黃色,裡面多汁。韭菜味夠濃。壽喜燒牛肉餃 $56以為會好甜,但又唔係,唔似壽喜燒,似牛肉餃,不過都幾好味。裡面好多牛肉蔥味酸辣雲耳 $25唔算辣,唔食得辣都可以食到。 都係開胃前菜。蜜餞雞翼 $24開頭以為係煎/炸,原來係類似鹵水雞翼,甜甜地,小朋友一定好鍾意!

嘢食為未到,梗係要食酸蘿蔔啦!夠晒開胃!

爽脆,忍唔住食咗唔少,哈哈~ 香港好少地方俾你任食,正呀!

熱蜂蜜檸檬薏米水 $20
祛濕去水腫必飲,唔太甜,我鍾意。

四川涼皮 $32

雲耳椰菜豬肉餃 + 元貝豬肉餃  湯餃 $47 + $8

雲耳夠爽脆,有口感。 元貝餃有海鮮o既甜味。

韭菜豬肉餃  $47

香脆,金黃色,裡面多汁。韭菜味夠濃。

壽喜燒牛肉餃 $56
以為會好甜,但又唔係,唔似壽喜燒,似牛肉餃,不過都幾好味。

裡面好多牛肉

蔥味酸辣雲耳 $25
唔算辣,唔食得辣都可以食到。 都係開胃前菜。

蜜餞雞翼 $24
2020-03-31 42 浏览
今日同朋友係銅鑼灣打完泰拳~打完之後勁肚餓!於是就去樓下間餃子鋪食餃子🥟其實之前都食過佢其他分店 印象中又飽肚又好食 所以就帶朋友試下銅鑼灣分店🥳一開始梗係食下開胃前菜啦 雲耳好爽 酸酸甜甜好好食!勁開胃🥰再接再厲 食埋四川涼皮 辣辣地 再開大D個胃!每次食都一定會叫既龍鳳松茸餃!分別有松茸餃同黑松露餃 兩種餃子都好濃味 係第到唔會有😋😋今次試埋咪粟米芝士煎餃 好香好好味😋芝士味勁濃 配埋粒粒清甜粟米 正!☺️☺️又係每次黎都必叫檸檬薏米水 勁養生😌😌兩個食岩岩好🥟🥟🥟
雲耳

涼皮

再接再厲 食埋四川涼皮 辣辣地 再開大D個胃!
龍鳳雙餃

龍鳳雙餃
粟米芝士煎餃
  • 香煎軟心芝士餃
2020-03-31 38 浏览
放工過嚟買個外賣返屋企加餸,要咗個粟米豬肉湯餃,($43 /七隻),啲餡好新鮮,而且餃子都算大隻,味道OK。呢度嘅餃子可以選擇湯餃或者煎餃,湯餃就附送狀元九鼎湯,而且價錢平過煎餃,所以我覺得湯搞好似抵啲!佢個狀元九鼎湯用咗唔同材料煲,味道唔算好濃,肯定冇味精,佢話可以增強免疫力,疫症期間最緊要啦!我仲加咗個蔥味酸辣雲耳($20 ),都幾惹味,有洋蔥蒜頭醃味,爽口好味。另外見佢有薏米水又整返杯,好多薏米呀,味道都ok

另外見佢有薏米水又整返杯,好多薏米呀,味道都ok
2020-03-30 75 浏览
夜晚想輕食唔好食咁多,餃子係一個唔錯嘅選擇,仲可以早啲去享用埋下午茶套餐嘅優惠價。$38嘅餃子套餐有六隻餃子同一個小食,另外可以加飲品。我要左雲耳椰菜豬肉餃同埋手拍青瓜。啲餃子脹卜卜,好足料,餡裏面嘅雲耳椰菜索索聲,味道幾好。另外青瓜好爽脆,味道合適,唔會太酸,帶點兒辣,十分開胃。飲品要左雪梨水($8),感覺清潤。

啲餃子脹卜卜,好足料,餡裏面嘅雲耳椰菜索索聲,味道幾好。

另外青瓜好爽脆,味道合適,唔會太酸,帶點兒辣,十分開胃。

飲品要左雪梨水($8),感覺清潤。
2020-03-29 616 浏览
餃掂食過好多次,通常lunch一個人諗唔到食乜嘢嘅時候我都會揀食餃子,方便,好味,快捷。今晚帶T來可以試多幾款餃子,好開心。店內預備不同的醬料,如四川辣椒醬,菜譜辣椒醬、醋、醬油和鹽,正所謂各適其適,任君選擇。每枱還有一瓶醃製的前菜免費任食,有紅,白蘿蔔,青紅椒,酸酸甜甜好開胃。龍鳳蛋$32~2隻煙燻蛋分開一半,除了有濃郁的煙燻香味,蛋王呈溏心狀,配上黑,白松露醬,好滋味! 龍鳳松茸雙灼餃(跟湯)$86~豬肉餃另外再附上兩個松茸醬,一個辣,一個唔辣,松茸味非常香濃。餃子皮薄豬肉鮮味,亦可當湯餃放於九鼎湯中-起吃。九鼎湯由粉葛,鯪魚、鰂魚、紅蘿白、扁豆、赤小豆、陳皮、蜜棗和排骨淆製而成,完全冇加味精,雖然不是很濃味,但卻特別覺覺得健康,配餃子亦很配合。重慶鮮肉雲吞(中)$40~雲吞皮薄薄的,餡亦不多,細細隻,少少麻辣香味,無咁腻。芫茜豬肉餃(中)$46~芫茜味好濃郁,豬肉味亦好鮮甜,配九鼎湯一起吃,好美味。壽喜燒牛肉餃(中)$56~外表煎得金黄鬆脆,好香口,牛肉混芫茜亦好惹味,好正。

龍鳳蛋$32~2隻煙燻蛋分開一半,除了有濃郁的煙燻
香味,蛋王呈溏心狀,配上黑,白松露醬,好滋味!

餃子皮薄豬肉鮮味,亦可當湯餃放於九鼎湯中-起吃。

2020-02-26
  • 芫茜豬肉餃
  • 壽喜燒牛肉餃
  • 龍鳳蛋
  • 狀元九鼎湯
  • 龍鳳松茸雙灼餃
  • 重慶鮮肉雲吞
2020-03-28 39 浏览
宜家買外賣好多時賣相都差少少,但之前聽同事講話呢間餃掂嘅外賣餃子無論賣相同味道都唔錯。今日就首嘗一次。是日選擇湯餃套餐($88),前菜揀左手拍青瓜,開胃涼菜,又夠健康。青瓜爽脆。我就揀左椰菜雲耳豬肉餃。就算係湯餃,黎到依然係餃子嘅形狀,因為個湯係分開上嘅!餃子最重要係皮薄餡靚,呢度完全做到啊。味道正常唔會有雪藏味。飲品揀左雪梨水,好似話雪梨係抗疫,真係飲多啲先得。呢個飲品要加$12,可以凍可以熱。

我就揀左椰菜雲耳豬肉餃。
就算係湯餃,黎到依然係餃子嘅形狀,因為個湯係分開上嘅!

2020-03-27
外卖送餐
2020-03-27 19 浏览
平時我都好中意食餃子,今次知道呢間餃子唔錯就過黎試下!我地叫左幾樣野:龍鳳松茸商雙灼餃 (黑松露及白松露) 配狀元九鼎湯至尊松茸豬肉餃雲吞面檸檬薏米水自家製山楂雪梨水龍鳳松茸雙灼餃:有4隻係黑松露味同4隻白松露味,配狀元九鼎湯。九鼎湯既味好似住家湯咁,無味精。我一食龍鳳松茸雙灼餃就好中意,好想即刻嗌多一碟,因為我本身係好中意食黑松露同白松露,而龍鳳松茸雙灼餃的松露係落得好足,好香好正!估唔到松露同餃子係咁配!至尊松茸豬肉餃:呢個都好好味,豬肉味肉香同松茸味好濃,都係配左狀元九鼎湯,而且份量有得簡大細,女仔食細size都ok!雲吞面:係朋友叫的,雖然平,但係雲吞有好多粒,面又好多,雲吞好香口,值得一試!檸檬薏米水:酸酸地味既薏米水,令入口無咁單調,最近天氣濕,飲薏米水去濕一流~自家製山楂雪梨水:入口順喉但不會太甜,同埋自家制一定係健康D

龍鳳松茸商雙灼餃 (黑松露及白松露) 配狀元九鼎湯
至尊松茸豬肉餃
雲吞面

2020-03-26 210 浏览
據說是深受街坊歡迎的小店它們會把盈利百分之三十用作支持本地慈善機構店內有多款不同特色的餃子所有餃子都每日即包即製,保證新鮮製作現場也看到店員正在包製蔥味酸辣雲耳口感爽脆之餘又非常醒胃狀元九鼎湯美國蛇果(蘋果)、生魚、無花果、准山、豬尾骨不加味精,味道鮮甜有助溫腎益氣,滋潤腸道,養顏,提高免疫力韮菜豬肉湯餃大小適中,餡料相當飽滿韮菜份量恰到好處,不會搶去豬肉的鮮味,味道天然外賣有醋及自家製的菜脯豆豉醬自家製山楂雪梨水山楂片、雪梨、甘草、冰糖、麥芽雪梨的甘甜清脆正好彌補山楂的酸清熱解渴,開胃又消食
據說是深受街坊歡迎的小店
它們會把盈利百分之三十用作支持本地慈善機構

店內有多款不同特色的餃子
所有餃子都每日即包即製,保證新鮮製作
現場也看到店員正在包製

口感爽脆之餘又非常醒胃

狀元九鼎湯
美國蛇果(蘋果)、生魚、無花果、准山、豬尾骨
不加味精,味道鮮甜
有助溫腎益氣,滋潤腸道,養顏,提高免疫力

韮菜豬肉湯餃
大小適中,餡料相當飽滿
韮菜份量恰到好處,不會搶去豬肉的鮮味,味道天然
外賣有醋及自家製的菜脯豆豉醬

自家製山楂雪梨水
山楂片、雪梨、甘草、冰糖、麥芽
雪梨的甘甜清脆正好彌補山楂的酸
清熱解渴,開胃又消食
2020-03-26
早餐
2020-03-22 61 浏览
突然好想食餃子,之前試過呢間唔錯,今日經過就黎encore 下~黎到見到樽醃蘿白就發晒光😳,真係好鍾意食,味道唔會係酸到chur 喉果種好開胃。✨蜂蜜檸檬薏米水($20): 熱飲超大杯,加左蜂蜜甜甜地,比平時就咁檸檬薏米水好飲wo✨野生松茸素餃($48): 餃皮夠薄,雖然係素餃,但食落感覺一d 都唔寡。入邊既蔬菜,木耳等等都好爽口,而且調味啱啱好,點埋少少豉油食更加美味,估唔到素餃都可以咁好食👍✨元貝豬肉餃($49): 咬開初初以為入邊係勁多元貝絲,點知原來混左d 金菇碎xD . 不過都食得出有元貝既鮮味,加埋湯汁同豬肉特別juicy~~✨跟餐另有一碗狀元九鼎湯,係粉葛,鯪魚,鰂魚,赤小豆等煲成, 佢個味道比較清無味精,飲之前加d 鹽吊下味會好飲d.✨淨麵($20): 廿蚊碗都幾大碗,湯底係有d 酸酸地加醬油既味道,夠飽肚。✨蜜餞雞翼($35): 雞肉好腍好入味,蜜餞既味道幾特別,甜甜地幾好食。✨壽喜燒牛肉餃($52): 呢個新口味一見到就想試,不過食落去好似生竹牛肉球既感覺,有馬蹄同蔥幾香,雖然好似同壽喜燒無乜關係xD, 但係其實係好食既。呢度d餃子口味真係幾多,鍾意食餃子既一定要黎

野生松茸素餃

入邊仲混左d 金菇碎

蜜餞雞翼

呢度d餃子口味真係幾多,鍾意食餃子既一定要黎試下。

野生松茸素餃
入邊仲混左d 金菇碎
蜜餞雞翼
2020-03-22 373 浏览
趁假期去左銅鑼灣做運動,由於今日得一個人食晏,所以決定買外賣返屋企。本來打算隨便買個飯盒,但係經過景隆街,見到近街角有間手工餃子專門店,看過門外餐牌,原來店舖嘅餃子,選擇都幾豐富,有好多款唔同口味,而且價錢都幾經濟,所以即時轉軚。外賣左份一人湯餃套餐 ($88),套餐包一款餃子、狀元九鼎湯同一客小食,另外再加左杯自家製山楂雪梨水。雖然見到間店舖唔係好多人手,但係份外賣都包裝得好整齊企理。韭菜豬肉餃:餃子嘅外形頗精美,餡料脹卜卜又唔鬆散,韭菜翠綠新鮮,菜多肉少;豬肉調味適中,富肉汁又有鮮味。餃子跟一碗狀元九鼎湯,個湯標明無落味精,用左粉葛、 鯪魚、鰂魚、紅蘿白、扁豆、赤小豆、陳皮、鮮排骨等材料熬製,相當足料又夠補身!湯頭很鮮甜,味道較淡,配包得飽滿的餃子吃,好有阿媽靚湯 feel。蔥味酸辣雲耳:雲耳細細瓣,一啖一口,件件都很爽脆,而且還配有蔥花、紫洋蔥絲和蒜碎,食落酸酸辣辣之餘仲帶陣陣蒜香,用來做小食就最適合不過,夠曬醒胃!自家製山楂雪梨水 ($12):雪梨水係舖頭自己熬煮嘅,材料有山楂片、雪梨、甘草、冰糖、麥芽等,有消脂解膩之效。山楂與雪梨的比例恰當,少甜又帶點微酸,滋潤順喉,好啱我口
雖然見到間店舖唔係好多人手,但係份外賣都包裝得好整齊企理。
自家製山楂雪梨水 ($12):雪梨水係舖頭自己熬煮嘅,材料有山楂片、雪梨、甘草、冰糖、麥芽等,有消脂解膩之效。山楂與雪梨的比例恰當,少甜又帶點微酸,滋潤順喉,好啱我口味。
2020-03-20 25 浏览
Nom nom dumpling is my all time favorite whenever I’m craving for some comfort food. Today for lunch, we decided to go there and have some soup and dumplings. We found that their menu has added a new item! Wagyu beef dumplings and we ordered in the fried version. Not only we picked this new items, of course we also ordered their signature truffle dumplings with soup and their veggie pork dumplings! The soup dumplings 🥟 arrived first, hot and flavorful we loved their fillings which the portion wa
The soup dumplings 🥟 arrived first, hot and flavorful we loved their fillings which the portion was super big ! We loved it and cannot wait to try more, then the second dish arrived.
it was so yummy, probably the best ones in Hong Kong 🇭🇰
the layer wasn’t too thick and just perfect and the soup 🥣 doesn’t have msg so it’s super healthy!
  • 狀元九鼎湯
  • 龍鳳松茸雙灼餃
  • 韭菜豬肉餃
2020-03-20 35 浏览
自救午餐@餃掂手工餃子雲吞專門店 地址:銅鑼灣景隆街19號地舖 武漢肺炎爆發了一段日子,生活要回復正常,上班日子吃午餐,都多轉成外賣,減少接觸及感染機會健康沒味精小調味的餃子店,買後回公司work desk 上慢慢食,邊辦理工作九鼎狀元湯是正氣去火,粉葛味好重沒下鹽,很家的感覺又健康,呈半透明色,因家中不會喝到湯,來到一定會點一碗滋潤一番,多喝也令呼吸道保持濕潤一客7隻餃白菜湯餃,絕對是皮薄,一大口食完一隻,可煎或放湯,因覺得小油不怕滯,要湯就是怕肥女生的選擇。同樣輕輕調味食出原汁原味手拍青瓜是我很喜歡的開胃前菜,爽口酸甜,重點是低卡路里🤣夏天快到要把冬天賺來的十磅脂肪除掉自製雪梨水
自救午餐
@餃掂手工餃子雲吞專門店