2024-04-03
我今日約同好友去土瓜灣行街,順道去位於土瓜灣馬頭圍道187-187A號C座地下2-4號舖的餃撚店食餃子下午茶餐,環境舒適開揚,坐得舒服。我點左個香菇木耳豬肉餃湯麵(蒸4隻餃子)$68,原味大地魚上湯配新竹米粉,上湯蒜子浸菜心苗,桂花太白拉糕(1件),熱杞子龍眼菊花蜜$5( 跟餐);好友點左超級芫茜豬肉餃湯麵(蒸4隻餃子)$68,原味大地魚上湯配上海粗麵,秘製脆青瓜,桂花太白拉糕(1件),罐裝雪碧;另點左椰香茘芋臘腸香菇餃(煎4隻餃子)$29,及原味小籠包$28(3隻,跟餐)。椰香荔芋臘腸香餃煎得皮脆內嫩,芋泥椰香又有臘腸味,好特別又好味;原味小籠包皮薄肉嫩又多汁,好味又好食;莞茜豬肉餃的芫茜味濃香,香菇木耳豬肉餃好食。熱杞子龍眼菊花蜜好好飲,好潤喉又舒服。#餃撚店 #土瓜灣美食 #香港餃子 #香港點心 #隱世美食 #香港美食 #平民美食 #HKEats #HKDumplings