2022-05-25 387 浏览
住咗太子成十年,附近餐廳越開越多,餃子店更加一間接一間今日初試呢間返屋企必經嘅餃子店,估唔到舖仔細細其貌不揚,但餃子質素有番咁上下!同老闆傾開原來啱啱接咗手幾個月,下次要再試吓佢其他款式先自家制手工餃子,皮薄餡靚,好味!個湯都飲得出有火喉無味精食完碗湯餃已經飽飽哋,但聽到老闆講原來蟹黃餃先係must  try,於是問老闆係咪最少都要叫8隻,點知老闆勁好人話煎四隻比你試吓啦,食完真係覺得好正,皮脆肉嫩 ⭐️極力推介⭐️
住咗太子成十年,附近餐廳越開越多,餃子店更加一間接一間

自家制手工餃子,皮薄餡靚,好味!個湯都飲得出有火喉無味精
香菇鮮肉餃拼芝士鮮肉餃

⭐️極力推介⭐️
香煎蟹黃餃

2022-05-25
香菇鮮肉餃拼芝士鮮肉餃
香煎蟹黃餃
2021-12-12 507 浏览
第一次食這間,舖仔細細,座位唔多,剛好有人走,不用等就入得,雖然這店好似餛飩比較出名,但我叫了水餃,佢水餃也多口味選,我選了粟米🌽鮮肉水餃$38七隻,佢個湯比較清,好似話係蟲草花湯,餃子也幾大隻,餡料充足飽滿,整體來講都ok.
2021-05-30 862 浏览
星期六到太子上堂,一上地鐵站,打算找速食午餐,看見對面有間餃子店,吃少少打吓底,方便快靚正。一看餐牌問老闆有咩餃子最快,老闆建議小餛飩,但作為一個餃子控,細細隻的小餛飩又未能滿足筆者。眼見店子細細,店內只得三張枱,家庭式作業,相信點一些傳統的餃子,水準應該隱定。期間看見店員,親手一隻一隻密密手包餃子🥟最後筆者選了大路之選,大白菜餃。大白菜餃子$38~淡淡的紫菜湯底,還有一小塊粟米、紅蘿蔔,湯底淡淡的,很有自家製的感覺。咬落去,餃子雖然未算飽滿,內有粟米,感覺好似粟米菜肉餃多一點。整體來說:餃子自家製又多款式,沒有吃完口渴之感,下次有機會會再試另一口味,但唯獨是枱面上的辣椒油的醬瓶頗為”苙黐黐” 建議店員注意一下。

期間看見店員,親手一隻一隻密密手包餃子🥟
最後筆者選了大路之選,大白菜餃。

大白菜餃子$38~

大白菜餃

整體來說:

2021-05-29
大白菜餃
週末經過,俾門口個招牌鮮肉小餛飩吸引左,就外賣左一碗20粒鮮肉小餛飩,小餛飩皮夠薄,重點係湯底係真材實料,竟然有紅蘿蔔、粟米、瓜,平時無乜飲湯噶就岩曬,如果唔點醬料可能個小餛飩餡再鹹返小小會更加好吃,我就返屋企點辣椒醬食味道就岩岩好
外卖自取
2021-02-21 451 浏览
之前明明叫腸粉仔,現不賣腸粉賣餛飩,但店內只有兩個大男人,那餃子妹回家吃飯了嗎?🤣改名後第一次幫襯,唔係太肚餓,就點了25隻的小餛飩,包含三款不同口味:招牌鮮肉、韭菜鮮肉及粟米鮮肉;皮薄滑溜且拖尾,肉也鮮嫩;但因size問題,雙併的話就顯得有點「逼夾」了;放得肉來韭菜和粟米就太少了,反而招牌淨肉還比較出色;但湯底應該下了不少師父吧?吃後會比較口渴。餛飩仔媾餃子妹地址: 太子砵蘭街379A-379E華寶大廈地下11號舖電話: 97909122

餛飩仔媾餃子妹
地址: 太子砵蘭街379A-379E華寶大廈地下11號舖
電話: 97909122
2021-01-29
1K
2020-01-07 697 浏览
今日在太子站附近見到呢間餃子店,感覺是新開不久,我記得在這間舊店曾光顧過,不過當時裝修一般,食物質素都一般。而家新開的店都是賣餃子,就試一試。小韮菜豬肉餃子15粒$35餃子的大小要同一個較匙羹般大小,皮是相當嫩滑,配紫菜,清湯,沒甚味道,餃子的餡都好吃,不過每粒份量太少,感覺不飽。如果加麵就要加10元,麻辣湯底又另外加錢,但餃子質素其實普通,不突出,我寧願去津津好好味吃,都不吃這一間性比價低的餃子店。

小韮菜豬肉餃子15粒$35
2020-01-07
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
一個人在太子晚餐,想食得快為主,行過呢間專門食腸粉和餃子的小店,門口有一大個石磨在坐鎮,好易搵。每樣都想試一點,套餐48元有即拉腸粉和餃子。即拉腸粉要了榨菜肉碎腸,食落口好滑,米醬亦都好香。而且份量都幾足,再加埋五隻餃子,可以選唔同嘅款,我想要韭菜豬肉、番茄牛肉、切菜豬肉、粟米芝士及素餃,味道各有特色。我最鍾意食素餃,因為味道清新,入邊包了雲耳蘿蔔和粉絲。相當滿足。地理位置優越,只是在太子地鐵站D出口,一上到地面,行1分鐘就到。耀眼的招牌,利苑就見到, 十分容易找。

2019-08-24 515 浏览
前幾個禮拜發現太子站對開新開坐一間腸粉店,所以揾左日經過去試試。支持一下新店開張。地方偏細,店內好似係得一排7-8個座位,應該係屬於速食店,但菜單一d都唔係速食垃圾。腸粉皮非常薄而且彈牙,味道亦十分足夠,基本上豉油都不過係自己落左幾滴,相信其實唔落都OK。新店緣故,老闆問要唔要五隻唔同味試下,少有店鋪可以咁mix,可能係剛開張一個月,所以比食客都試試。不過我似乎就食到有兩粒似乎係一樣既香菇肉餃。下次叫淨味試清楚。水餃皮一樣非常薄透,咬口似乎比一般湯餃結實,餡料唔會係水餃皮裡面啷下啷下咁。豬肉餃偏結實,韭菜餃估計因為有菜所以個人覺得適中。整體上感覺唔同一般市面上既水餃。即磨豆漿非常新鮮,老闆會問要唔要冷熱溝,涼快得來唔會凍到brain freeze。值得一提係店鋪主張健康,所以豆漿係無糖既,但可以自己加糖漿,我就加左少許,微甜搭配豆味好正。$48蚊套餐對於大食既我來講,剛剛好滿足我食少少當晚餐墊下個胃,之後去運動既需要。另外仲有d小菜例如拍青瓜之類,不過就唔影菜單。

$48蚊套餐

另外仲有d小菜例如拍青瓜之類,不過就唔影菜單。
鮮味牛肉腸
五色混餃
等候时间
5 分钟 (堂食)
鮮味牛肉腸
五色混餃