2017-10-16
除咗馬鞍山,好多人都話將軍澳係第二個美食沙漠,真的嗎?我哋好少去將軍澳,不過,有朋友報料,話呢間食台灣嘢嘅饕鍋物相當唔錯,咁我哋一於去試試啦!香辣牛肉麵每次同M佬食台灣嘢,牛肉麵基本上係必點項目!呢度嘅牛肉麵湯底夠晒香濃,麵都未食,已經俾我哋飲咗半碗湯,好彩唔係味精味唔強,飲咗咁多都唔覺得口喝。至於超厚身嘅牛肉炆得好腍好入味,口感十足;而麵條好煙韌彈牙;伴菜有紅蘿蔔同白蘿蔔,好清甜。酥炸大雞扒肉燥飯次次去台灣旅行,食盡餐廳夜市,但好似好少食肉燥飯,反而喺香港食台灣嘢,好多時都會點肉燥飯。呢度嘅肉燥飯唔會太多肥豬肉,肉汁好開胃,撈飯一流。至於雞扒炸到好香脆,唔會太油太膩,不過,雞扒就唔算好大塊。Shake Shake鹽酥雞同炸雞扒基本上係friend嘅鹽酥雞,一樣炸到好鬆脆,肉汁豐富!記住點埋酸甜醬,好好味架。酥炸花枝丸又係炸嘢,好彩唔算太熱氣!一啖一啦嘅花枝丸,外脆內軟,入面仲有好多花枝粒,值得一試。麻辣豬耳爽口嘅豬耳,辣辣哋夠晒惹味,麻同辣嘅比例啱啱好,唔會搶晒啲味。珍珠奶茶唔係死甜嘅珍珠奶茶,奶茶又滑又濃,珍珠好有咬口!華麗的冒險升級版嘅珍珠奶茶就係華麗的冒險,用上烏龍茶、藍珍珠同
香辣牛肉麵
酥炸大雞扒肉燥飯
Shake Shake鹽酥雞
酥炸花枝丸
麻辣豬耳
珍珠奶茶
唔係死甜嘅珍珠奶茶,奶茶又滑又濃,珍珠好有咬口!
華麗的冒險
升級版嘅珍珠奶茶就係華麗的冒險,用上烏龍茶、藍珍珠同鮮奶製成,比珍珠奶茶更香滑,而且甜度相對較低,至於藍珍珠好煙韌好特別,而且無咁甜。