2019-10-23 54 浏览
和民聽過好多次了,今次係第一次過來食,餐廳環境唔錯,與好友揀咗豪華二人餐,份量唔少好抵食,有刺身、沙拉、主食、喜燒鍋和天婦羅,最後仲有一個甜品,刺身有五款,擺盤賣相都十分好睇,食落去可以感覺到好新鮮,喜燒鍋份量唔大,不過裡面有好多配菜,牛肉都唔少,而且好好味,天婦羅外面脆脆地,裡面蝦肉嫩爽彈牙,一次性食咗兩隻都唔會覺得油膩。最後個甜品係甜餅,好驚喜,值得一試。
和民聽過好多次了,今次係第一次過來食,餐廳環境唔錯,與好友揀咗豪華二人餐,份量唔少好抵食,有刺身、沙拉、主食、喜燒鍋和天婦羅,最後仲有一個甜品刺身有五款,擺盤賣相都十分好睇,食落去可以感覺到好新鮮,喜燒鍋份量唔大,不過裡面有好多配菜,牛肉都唔少,而且好好味,天婦羅外面脆脆地,裡面蝦肉嫩爽彈牙,一次性食咗兩隻都唔會覺得油膩。最後個甜品係甜餅,好驚喜,值得一試。
2019-10-23 87 浏览
中環呢間饗和民是專食日本料理,在門口見到餐牌好吸引,一於試下!餐廳座位闊敞舒適,食物種類繁多,我點了大份的九州產和平壽喜燒鍋,一上菜已經急不及待想食,大約6片和牛,油脂分佈平均,配上甜醬油湯底同雞蛋,和牛入口即融,十分嫩滑!配料有大量蔬菜,清爽不膩。另外,蒲燒鰻魚壽司卷的鰻魚不腥,醬汁濃郁,內有牛油果青瓜蛋,配搭一流。特製餃子不過不失,肉質似日本拉麵店的餃子較為鬆散。至於炙燒珍寶雞腿啖啖肉,雞皮脆而薄,沾上沙律醬和七味粉,惹味十足。北海道珍寶帆立貝殼燒用牛油燒,帆立貝濕潤鮮甜,熟成剛好,不會老,推薦!食物高質,必定再食!

食物高質,必定再食!
和牛鍋
2019-10-19
和牛鍋
  • 九州和牛壽喜燒鍋
2019-10-18 64 浏览
聽饗和民就知佢都係屬於和民機構但質素係高級好多,價錢都唔貴佢有好多晚餐套餐,我呢個係「饗.滿足2人套餐」$428🔶刺身盛合(各3件)有三文魚、油甘魚、帆立貝好新鮮,尤其是三文魚好肥美,食落口好香🔶凱撒沙律(半份)都係好新鮮,入面仲有煙肉碎,令個沙律更加豐富!🔶北海道芝士炸餅$48(不是跟餐的,另外叫)好脆,但唔重芝士味,加上有個茄汁去點,會蓋過晒芝士味🔶壽喜燒鍋,呢個size係小最喜愛壽喜燒既味道,甜甜咸咸咁,好入味個烏冬係另加$38,有埋一粒雞蛋牛肉質素一般,有四大片🔶日本產魷魚燒👍🏻份量唔細,成條大既魷魚,而且唔會燒到燶晒乾晒仍然保留到彈性、juice既感覺!超抵食🔶自選的一品料理:大阪椰菜燒適合重口味既人,會比較咸,不過係好味既!🔶燒雞翼$28🔶石鍋黑椒牛肉飯👍🏻yummy好香口,牛肉都好好🔶甜品:雫餅(黃豆粉、黑蜜)幾得意,透明個啲無味既,係啲粉、蜜令個甜品有味,好似啫喱咁P.S.職員都好nice,很愉快啲體驗
聽饗和民就知佢都係屬於和民機構
但質素係高級好多,價錢都唔貴
佢有好多晚餐套餐,我呢個係「饗.滿足2人套餐」$428

🔶刺身盛合(各3件)有三文魚、油甘魚、帆立貝
好新鮮,尤其是三文魚好肥美,食落口好香

🔶凱撒沙律(半份)
都係好新鮮,入面仲有煙肉碎,令個沙律更加豐富!

🔶北海道芝士炸餅$48(不是跟餐的,另外叫)
好脆,但唔重芝士味,加上有個茄汁去點,會蓋過晒芝士味

🔶壽喜燒鍋,呢個size係小
最喜愛壽喜燒既味道,甜甜咸咸咁,好入味
個烏冬係另加$38,有埋一粒雞蛋
牛肉質素一般,有四大片

🔶日本產魷魚燒👍🏻
份量唔細,成條大既魷魚,而且唔會燒到燶晒乾晒
仍然保留到彈性、juice既感覺!超抵食

🔶自選的一品料理:大阪椰菜燒
適合重口味既人,會比較咸,不過係好味既!

🔶燒雞翼$28

🔶石鍋黑椒牛肉飯👍🏻yummy
好香口,牛肉都好好

🔶甜品:雫餅(黃豆粉、黑蜜)
幾得意,透明個啲無味既,係啲粉、蜜令個甜品有味,好似啫喱咁

P.S.職員都好nice,很愉快啲體驗
2019-10-18 69 浏览
饗和民前身為居食屋「和民」,裝修後變身為高檔版和民,環境更優雅高貴,門面都是一般日式餐廳的格局,掛滿了紙燈籠,充滿日本風格。餐牌選擇超多,除了套餐、飲品、小食、甜品、刺身、壽司外,日本酒的價錢也不貴。到日本餐廳,刺身和壽司是必食之選,二人點了豪華刺身夀司盛合$368,刺身是厚切的,好肥美好新鮮,蝦和帶子都很鮮甜。蟹味噌甲羅燒$78,蟹蓋內放了松葉蟹膏和蟹肉,香味非常濃郁,入口略帶鹹香味,蟹膏清甜好味。飲品方面,點了凍茉莉綠茶$19和凍柚子蜜$21,同樣冰涼味美。壓軸甜品是抹荼蕨餅配黑蜜$28和雨滴餅(黃豆粉身&黑蜜)$18。抹荼味香,口感十分軟滑,配上甜甜的黑蜜,味道很夾。雨滴餅冰涼滑溜,配上黃豆粉身和黑蜜,既香又甜,口感一流。盛載甜品的紙船也很精緻。餐廳整體表現都很出色,除食品質素高外,賣相也十分吸引,環境舒適,服務生很細心,很有禮貌,價錢不算貴,人均消費約$300,超滿足!
餐牌選擇超多,除了套餐、飲品、小食、甜品刺身壽司外,日本酒的價錢也不貴

到日本餐廳,刺身壽司是必食之選
,二人點了豪華刺身夀司盛合$368,刺身是厚切的,好肥美
好新鮮
,蝦和帶子都很鮮甜

蟹味噌甲羅燒

凍茉莉綠茶$19、 凍柚子蜜$21

。雨滴餅冰涼滑溜,配上黃豆粉身和黑蜜,既香又甜,口感一流
。盛載甜品的紙船也很精緻

抹荼蕨餅配黑蜜
雨滴餅(黃豆粉身&黑蜜)
2019-10-16
蟹味噌甲羅燒
凍茉莉綠茶$19、 凍柚子蜜$21
抹荼蕨餅配黑蜜
雨滴餅(黃豆粉身&黑蜜)
2019-10-11 78 浏览
今時今日中環食晏,仲係食日式,又有餐飲,算好抵㗎啦上次裝修完,冷氣依舊都唔夠不過算光猛左好彩職員同食物都好有外貌同有內涵不過是日午餐就真麻麻星期五簡直同吉吉家差不多,勝在有沙律同蒸蛋餐飲都不錯,有生薑梳打,凍飲都唔加3蚊㗎份量夠大,男仔食都足夠啦
今時今日中環食晏,仲係食日式,又有餐飲,算好抵㗎啦
上次裝修完,冷氣依舊都唔夠
不過算光猛左
好彩職員同食物都好
有外貌同有內涵

不過是日午餐就真麻麻

星期五簡直同吉吉家差不多,勝在有沙律同蒸蛋

餐飲都不錯,有生薑梳打,凍飲都唔加3蚊㗎
份量夠大,男仔食都足夠啦
2019-09-26 73 浏览
秋天已經來臨 ,假日趁著天氣清爽, 和家人去到 大館參觀 &中環碼頭摩天輪附近玩樂😊😊。 用openrice app book定萬宜大廈嘅饗和民😀😀, 咁就可以舒舒服服享受晚餐,唔使等位排隊😚😚😘三個大人同埋一個小朋友,嗌咗個二人餐, 同埋額外嗌咗啲壽司。⭐饗.豪華二人餐凱撒沙律🥗五品刺身盛合🍣大海老天婦羅盛合🍤和牛壽喜燒🍲🔥特盛.燒牛飯🍱🐂炙燒珍寶雞腿🍗雨滴餅 (黃豆粉&黑蜜)🍮柚子蜜梳打🍹巨峰提子梳打🍸另外再嗌多咗一個 蒲燒鰻魚壽司卷😋二人餐真心覺得非常抵食, 性價比很高😍😍😍 咁多嘢食只係四百幾蚊。 餐廳有好多日本清酒可以選擇, 最平百幾蚊已經有一支, 不過因為帶住侄仔, 就冇特別order。留返下次同朋友一齊嚟嘅時候, 可以好好享受嘆返杯美酒。五品刺身盛合🍣(包括 北海道帶子、 三文魚、油甘魚 、甜蝦 、三文魚子)刺身新鮮甜美, 我最鍾意就係食北海道帶子, 肉質嫩滑鮮甜。 使用大量嘅冰 冰鎮住啲刺身, 既能保持刺身嘅爽滑口感, 又可以減低細菌滋生😊😊大海老天婦羅盛合🍤外層鬆脆可口, 內裏蝦肉保持肉汁 和彈牙。和牛壽喜燒🍲🔥雪花和牛肥瘦適中,肉味香濃, 壽喜燒的醬汁香濃美味。雨滴

三個大人同埋一個小朋友,嗌咗個二人餐, 同埋額外嗌咗啲壽司

⭐饗.豪華二人餐
柚子蜜梳打🍹
巨峰提子梳打🍸
另外再嗌多咗一個 蒲燒鰻魚壽司卷😋

五品刺身盛合🍣
(包括 北海道帶子、 三文魚、油甘魚 、甜蝦 、三文魚子)

大海老天婦羅盛合🍤
外層鬆脆可口, 內裏蝦肉保持肉汁 和彈牙。

和牛壽喜燒🍲🔥
雪花和牛肥瘦適中,肉味香濃, 壽喜燒的醬汁香濃美味。

雨滴餅 (黃豆粉&黑蜜)🍮
第一次食雨滴餅,😍😍感覺很新鮮有趣,
雨滴餅本身沒有什麼味道,但配上黑蜜 和黃豆粉, 即時提升咗口感, 非常美味。

多年沒有去和民日本餐廳, 改名後第一次幫襯, 非常驚喜他們的食物和服務都已大大提升😉😉 店長非常有禮貌, 而且很貼心安排一個很好的位置給我們, 既可享受舒適卡位,也可以放置bb車。😍😍
2019-09-22
  • 雨滴餅
  • 九州和牛壽喜燒鍋
2019-09-25 103 浏览
朋友lunch一齊嚟食和民,平日lunch time真係要等好多人嘅,我哋事前用app嗰度撳咗飛,但都係去到要等,特別係過左十二點半之後就真係要好耐啦。唔出聲叫咗我最鍾意嘅壽喜燒 ,佢嘅牛肉唔多,另外仲有隻生雞蛋可以畀你放落去嘅。嗰餐係有得揀配烏冬定係飯嘅,我就揀咗烏冬,最like烏冬煮耐左吸曬嗰啲汁嘅味。跟餐仲有一個細細哋嘅沙律。後面你見到一團白色嘅丸子會啲紅豆蓉係甜品。唔少得嘅仲有麵豉湯。跟餐雖然有湯,但另外仲包一個嘢飲嘅,而且有少少特色嘢飲嗰啲柚子蜜呀之類呀,都係唔使加錢嘅。overall我覺得依然保持水準,唔係超好食,但係呢一個味道品質同價錢,係中環真係已經好抵。

2019-09-23 80 浏览
第一次食呢間和民,聽個名都知係和民朋友,但係唔知有咩唔同。黎到就原來係高級版,點菜店員有日本果種恭敬式。座位很舒服, 坐得很鬆動。但係價錢唔會因此提很高,性價比高👍🏻👍🏻👍🏻九州和牛壽喜燒 - 呢個個細的,牛肉肉與肥比例很好,唔會食到一口肥或者太肉而變得un。鍋仲有菜,豆腐,菇🍄, 好多料好好味。大海老天婦羅 - 大概5-6 隻,隻隻蝦都好大隻,炸到外脆內軟👍🏻食完都唔覺好熱氣😺饗和民太卷 - 呢個係半份,外面有層唔知係咪葉的,因為脆脆地, 口感提升,幾特別。整體係中環呢個地點性價比高,下次再食過!🥰

整體係中環呢個地點性價比高,下次再食過!🥰

是日同HONEY去到中環饗和民食日本菜,和民在日本菜中,都是一個代表,平時都會去和民食,聽聞質素比和民高,真的期待一試,去到,坐左系比較和式感重的卡位,在餐牌到見到二人餐,有三款不同選擇,同得HONEY來,當然我我們點了個「豪華二人餐」,見到質素很高,價錢又不貴($498有10樣東西)仲有埋刺物,真的都唔錯的價錢,豪華二人餐當中,固定的食物有凱撒沙拉(半份).5種刺身盛合(5品),大海老天婦羅盛合,選擇當中,有九州和牛壽喜燒鍋(小),炙燒珍寶雞腿,鮭魚溶岩壽司卷,飲品方面,我地點左熱柚子蜜,生薑檸檬相打,甜品方面雨滴餅凱撒沙拉(半份)凱撒沙拉(半份)真的好多份量,蔬菜新鮮爽口5種刺身盛合(5品)5種刺身盛合都好多不同的刺物,包括:油甘魚、三文魚、帶子、蟹籽、甜蝦。全部都很新大海老天婦羅盛合條條都超大條!共有5條天婦羅蝦每一個蝦非常的大隻,蝦肉爽口,食得出很新鮮,而且又做隔油的功夫所以不會油膩,粉又唔會厚。炙燒珍寶雞腿雞腿好大隻,肉質嫰滑勁多汁,,加埋少少檸檬汁同埋個汁料,真的感覺好滿足!小和牛壽喜燒鍋小和牛壽喜燒鍋和牛入口即溶,薄薄幾塊嘅和牛,食落好JUICY!壽喜燒湯底好甜,蔬菜加埋
是日同HONEY去到中環饗和民食日本菜,
和民在日本菜中,都是一個代表,平時都會去和民食,
聽聞質素比和民高,真的期待一試,
去到,坐左系比較和式感重的卡位,
在餐牌到見到二人餐,有三款不同選擇,
同得HONEY來,當然我我們點了個「豪華二人餐」,
凱撒沙拉(半份)
凱撒沙拉(半份)真的好多份量,蔬菜新鮮爽口
5種刺身盛合(5品)
條條都超大條!共有5條天婦羅蝦

炙燒珍寶雞腿

小和牛壽喜燒鍋
小和牛壽喜燒鍋
和牛入口即溶,薄薄幾塊嘅和牛,食落好JUICY!壽喜燒湯底好甜,蔬菜加埋豆腐索哂壽喜燒的湯,真的想要一碗白飯!
鮭魚溶岩壽司

鮭魚溶岩壽司卷真的好澎拜,入面的三文魚真的好大舊,卷物真的食得好飽,
雨滴餅
雨滴餅加埋黃豆粉同埋黑糖汁,雨滴餅水晶般透亮

抹茶白玉紅豆芭菲

抹茶白玉紅豆芭菲因為HONEY喜歡食,所以另外點左,因為無布丁,職員用粟米片,真的唔錯,哩餐真的食得好滿足!!
2019-09-19
2019-09-18 74 浏览
大食妹最鍾意三五知己一齊去食日本嘢 因為成日見到個menu, 每一樣嘢都好想食但係自己一個有冇辦法食到好多嘅種類, 所以今日就約埋朋友係饗和民食飯<特上刺身盛合$248>特上刺身盛合非常之新鮮, 種類方面都算幾多, 而且肉質鮮甜<軟殼蟹牛油果壽司卷$53>唔知喺幾時起大食妹開始好鍾意食牛油果嘅料理, 所以就嗌咗個軟殼蟹牛油果壽司卷一齊share脆卜卜嘅軟殼蟹, 加上嫩滑嘅牛油果, 配上酸酸嘅壽司飯, 簡直一流<特產炭火蒲燒鰻魚飯$178>鰻魚都非常之肥美, 最特別嘅係佢係用炭火燒嘅, 所以炭燒味好重<重量級叉燒豚骨醬油拉麵$98>醬油拉麵個湯底比較濃郁, 但係最正嘅都係佢嘅重量級叉燒, 肉量特多, 啱曬我哋一班食肉獸呀
大食妹最鍾意三五知己一齊去食日本嘢
因為成日見到個menu, 每一樣嘢都好想食

<特上刺身盛合$248>
特上刺身盛合非常之新鮮, 種類方面都算幾多, 而且肉質鮮甜

<軟殼蟹牛油果壽司卷$53>

<特產炭火蒲燒鰻魚飯$178>

<重量級叉燒豚骨醬油拉麵$98>

2019-09-16 76 浏览
好耐無去中環和民啦,因爲之前感覺好一般,服務一般,食物一般,環境一般。。今次再度光臨係因為大公子經過見到有新餐牌,推出左佢最愛嘅和牛餐❤️原本我都婉拒,可惜大公子盛情難卻,唯有就範啦😅一試之下,發現新裝修,有驚喜🥰😍裝修後,環境光猛,餐具整潔,感覺唔錯👍🏻大公子挑選左和牛餐,索價近一千元,就試下咩質素😏先上刺身拼盤及壽司,刺身質素比以前新鮮,presentation都比以前好😲壽司都比以前好好多,以前質素差得很😮驚喜一小食炸番薯條配上蜜糖,感覺好清新好夾,而且相對以前嘅炸物,今次係冇咁油膩嘅,唔會油淋淋咁上枱,大公子食到一條都無得淨😋驚喜二至於沙律就同以前係一樣嘅,無咩分別,只係上枱個感覺鋪排整齊d,無咁亂,都進步左👍🏻主角出場啦🎉係和牛扒同埋和牛火鍋🥳一開始睇佢個價錢,覺得佢都係俾埋d好差嘅和牛嫁啦,實係掹車邊叫和牛嘅牛扒。點之,大公子食左一粒後,大為驚訝,贊話竟然依個價錢,有依個質素🤩跟住我就抱住唔相信嘅心態試一粒,點知真係唔錯,性價比算高👍🏻😮驚喜三大公子食牛無數,依塊唔可以話係靚和牛,但依個價錢,依個質素,真係抵食🥴之後上埋燒蠔同燒帶子,都幾新鮮,無諗過和民會有依d質素嘅燒海鮮,
原本我都婉拒,可惜大公子盛情難卻,唯有就範啦😅

一試之下,發現新裝修,有驚喜🥰😍
裝修後,環境光猛,餐具整潔,感覺唔錯👍🏻
大公子挑選左和牛餐,索價近一千元,就試下咩質素😏

先上刺身拼盤及壽司刺身質素比以前新鮮,presentation都比以前好😲
壽司都比以前好好多,以前質素差得很😮驚喜一

主角出場啦🎉係和牛扒同埋和牛火鍋🥳

之後上埋燒蠔同燒帶子,都幾新鮮,無諗過和民會有依d質素嘅燒海鮮,因為一向和民食物都比較中下質素,依次都算對辨👍🏻

最後以美味甜品作結,芭菲性價比高,套餐可以免費選擇,好抵呀😍

今次體驗好好,會再次光臨,希望饗和民繼續用心製作👍🏻😊❤️
2019-09-01
  • 和牛扒
  • 炸蕃薯條
2019-09-13 60 浏览
星期日想食豪D,所以簡左饗和民好耐無食過日本野,期個排食西餐要戒番排西餐先同女朋友叫左個兩人餐share ,見到佢五舊水有成十品,抵wor Sake menu 幾吸引,又唔貴,最衰女朋友話聽朝要返工唔想飲酒,如果唔系一定要叫枝試下<饗.豪華2人套餐$498>凱撒沙律 (半份)比想像中好,通常前菜嘅沙律都好hea,所以本身冇咩期望,但係最後都見到有幾塊肉仔食,唔錯5品精選刺身盛合唔撚刺身有三文魚、吞拿魚、帶子、蝦同埋池魚,全部都好新鮮大海老天婦羅盛合Fatbrown 麻麻哋天婦羅,係咁意食咗舊,都ok ge 九州產和牛壽喜燒鍋 (小)雖然呢個係小,但係其實都好大份下九州牛都有幾大塊下湯底甜甜地,加埋啲雜菜落去滾,幾好飲蒲燒鰻魚壽司卷極推鰻魚好嫩口,份量仲要唔細,啖啖壽司總咬到鰻魚,真心正照燒雞份量大到系大快活下午茶雞脾的兩倍,真心抵食Juicy 得黎又大雞味雨滴餅(黃豆粉&黑蜜)X2雨滴餅其實系果凍黎,本身舊餅無咩味,所以一定要點黃豆粉同黑蜜一齊食,點左黑蜜同黃豆粉的雨滴感食落好滋潤,味道幾清新,岩曬飽到頂上心口的我地
星期日想食豪D,所以簡左饗和民

好耐無食過日本野,期個排食西餐要戒番排西餐先

<饗.豪華2人套餐$498>
凱撒沙律 (半份)

5品精選刺身盛合
唔撚刺身有三文魚、吞拿魚、帶子、蝦同埋池魚,全部都好新鮮

大海老天婦羅盛合
Fatbrown 麻麻哋天婦羅,係咁意食咗舊,都ok ge

九州產和牛壽喜燒鍋 (小)
雖然呢個係小,但係其實都好大份下

九州牛都有幾大塊下

湯底甜甜地,加埋啲雜菜落去滾,幾好飲

蒲燒鰻魚壽司
極推
鰻魚好嫩口,份量仲要唔細,啖啖壽司總咬到鰻魚,真心正

照燒雞
份量大到系大快活下午茶雞脾的兩倍,真心抵食

Juicy 得黎又大雞味

雨滴餅(黃豆粉&黑蜜)X2

2019-09-01 71 浏览
好豐富既日本菜而且仲有唔同既範圍前菜,刺身,炸物,燒物同鍋物都有!岩哂唔同人既口味同埋除左散點之外佢地仲有唔同份量既set dinner呢個set dinner既選擇都好多可以係入面再揀自己中意食既野所以我地今次揀左個豪華2人套餐刺身拼盤有我最中意既三文魚同鮮蝦新鮮既刺身果然唔同啲 好鮮甜厚切既口感極佳!另外仲有日本產縞花魚燒燒到岩岩好金黃色 仲要入口啖啖肉蒲燒鰻魚壽司卷 原條卷上份量好多仲好juicy 唔會乾爭爭!
好豐富既日本菜
而且仲有唔同既範圍
前菜,刺身,炸物,燒物同鍋物都有!
岩哂唔同人既口味
同埋除左散點之外
佢地仲有唔同份量既set dinner
呢個set dinner既選擇都好多
可以係入面再揀自己中意食既野

所以我地今次揀左個豪華2人套餐
刺身拼盤有我最中意既三文魚同鮮蝦
新鮮既刺身果然唔同啲 好鮮甜
厚切既口感極佳!

另外仲有日本產縞花魚燒
燒到岩岩好金黃色 仲要入口啖啖肉
蒲燒鰻魚壽司卷 原條卷上份量好多
仲好juicy 唔會乾爭爭!
2019-08-29 853 浏览
先不說食物,這裡的服務是意想不到的好!.入座的時候,店員會用日語熱情地說歡迎,然後一呼百應,其他店員也在四面八方說歡迎,嘩我的確有一絲絲感動!然後一直他們的服務都超超超好,很有禮貌而且很重視我的每一個需求。超贊!.好吧,來到食物,我們點了個「豪華二人餐」,份量很多基本上可以3-4個人食,而且質素很高,價錢又不貴($498有10樣東西),性價比超高的。.飲品:加$19可upgrade 特飲。(左)韓國紅石榴醋伴鮮果&(右)韓國藍莓醋伴鮮果)賣相超OK,而且很fruity,滿滿鮮果味,清新爽利。我還見到有sake menu,價錢也很合理,到這happy hour 也是個好地方。.凱撒沙拉(半份)確定是半份嗎?這可以是我的一個午餐呀。.刺身(5品)5種刺身用木盆放著,包括:油甘魚、三文魚、帶子、蟹籽、甜蝦。全部都很新鮮,油甘魚及三文魚更是厚切的!.主食我們選了⭐️蒲燒鰻魚壽司卷(8件)鰻魚肥美,燒得入味。中間卷著玉子及青瓜,飯沾上芝麻,味道很有層次。.⭐️日本產縞花魚燒好奇check 了一下主菜單,這條魚原價是$168!豐滿魚的油脂香,燒得剛剛好,外面少少脆,魚汁充分地保留了。完全沒有魚腥味,魚
先不說食物,這裡的服務是意想不到的好!

飲品:加$19可upgrade 特飲。
(左)韓國紅石榴醋伴鮮果&(右)韓國藍莓醋伴鮮果)
賣相超OK,而且很fruity,滿滿鮮果味,清新爽利。
特飲

凱撒沙拉(半份)
確定是半份嗎?這可以是我的一個午餐呀。
凱撒沙律

刺身(5品)
刺身

主食我們選了⭐️蒲燒鰻魚壽司卷(8件)
蒲燒鰻魚壽司卷

⭐️日本產縞花魚燒
好奇check 了一下主菜單,這條魚原價是$168!

豐滿魚的油脂香,燒得剛剛好,外面少少脆,魚汁充分地保留了。完全沒有魚腥味,魚骨不多,很方便食。超好食的!
日本產縞花魚燒

⭐️九州和牛壽喜燒鍋(小)
看看牛肉是油脂分布均勻,有雪花紋,就知道是好東西!鍋中很有很多蔬菜,包括豆腐、金菇等,還有一隻日本雞蛋。很豐富的鍋,確定是「小」鍋嗎?

⭐️大海老天婦羅盛合
超大條!共有4條天婦羅蝦,擺設美美的。
每一個蝦非常的大隻,蝦肉爽口,食得出很新鮮,而且又做隔油的功夫所以不會油膩。

⭐️雨滴餅
甜品也是充滿驚喜,擺設得將兩艘船,中間的雨滴餅像是水。黃豆粉有烘焙過的煎香味,伴上黑糖食味道是Perfect match。
雨滴餅

結賬的時候,店員還會來個90度鞠躬,我是到了日本嗎?非常值得來感受一下他們的熱性。
特飲
凱撒沙律
刺身
蒲燒鰻魚壽司卷
日本產縞花魚燒
  • 豪華二人餐
2019-08-29 430 浏览
放左工等埋男朋友去左中環食飯,之前一直好想試下呢間饗和民,聽聞質素比和民高!一坐低店員就推介佢地主打嘅二人套餐!我地見佢性價比都幾高就叫左個饗·豪華二人套餐!一個set可以食齊7樣野🔥凱薩沙津 半份餐廳好貼心將沙津醬另外分開上,等你可以自己adjust沙津醬嘅分量!沙津菜好新鮮,餐廳加左煙肉落去,令成個沙津唔會得菜咁齋,另外有d紅黃椒輕輕炒過,撈埋一齊食好有層次感!🔥5品刺身盛合刺身款式有三文魚、油甘魚、赤蝦、元貝、三文魚子!刺身夠新鮮又夠肉厚,最特別係個三文魚子,下面係有一堆蘿蔔蓉,鹹鹹嘅三文魚子加埋淡味嘅蘿蔔蓉一齊食有種中和作用,好夾!🔥蒲燒鰻魚壽司卷蒲燒鰻魚一向係我嘅最愛,呢個壽司卷細細舊,鰻魚就大大塊,一啖一舊好滿足!🔥炙燒珍寶雞腿呢個雞腿好大隻,肉質嫰滑勁juicy,咬落d肉汁爆發,加埋少少檸檬汁更有清新感覺!🔥大海老天婦羅盛合海老天婦羅共有5隻,每隻都好大隻,炸醬薄薄一層,蝦肉同天婦羅炸醬嘅比例岩岩好,食落一d梘水味都冇!🔥小和牛壽喜燒鍋和牛入口即溶,薄薄幾塊嘅和牛淥一淥就熟!壽喜燒湯底好甜,d蔬菜索哂壽起燒嘅甜湯!🔥免治雞肉棒見到呢度有免治雞肉棒食就叫左一串黎食下,免治雞

🔥凱薩沙津 半份

🔥5品刺身盛合

🔥蒲燒鰻魚壽司

🔥炙燒珍寶雞腿

🔥大海老天婦羅盛合

🔥小和牛壽喜燒鍋

🔥免治雞肉棒
見到呢度有免治雞肉棒食就叫左一串黎食下,免治雞肉棒入面有少少雞軟骨,勁有咬口!

🔥雨滴餅
最後仲有兩份甜品,雨滴餅本身係冇味,全靠黃豆粉同埋黑糖漿,撈埋一齊食就夠甜!

🔥茉莉綠茶 + 清酒 大
茉莉綠茶係無糖的,食咁多嘢飲番杯綠茶清清地都幾消滯!另外大嘅清酒原價就要$58,而家加$24就有,真係抵啊!

另外,饗和民亦都有幾款嚴選嘅日本酒!每一款都有詳細介紹,睇番自己本身鍾意飲咩口味再揀!佢賣得唔算貴,其實同出面市價都差不多!下次再黎一定要試下佢!
  • 蒲燒鰻魚壽司卷
  • 炙燒珍寶雞腿