2020-02-09 163 浏览
早前系中環嘅時候有同事想食日本野,所以去左哩間食上次食左個壽喜燒火鍋,今次就叫隻大雞脾食啦,上次見其他枱有人叫左,好香好吸引而隻雞脾真系好大隻(一定有手板甘大)跟餐配大隻雞脾,鐡板上,夠哂熱辣辣個底仲有啲椰菜,吸哂啲雞汁面頭仲加左幾粒香葱,令到味道更好隻雞脾啲汁都好惹味而且表皮又香又脆内裡就多汁有個細細嘅沙津(配芝麻醬)有碗面鼓湯有配白飯仲有野飲配(特别飲品要加錢)整體唔錯價錢算貴貴地啦,但好味嘅
早前系中環嘅時候
有同事想食日本野,所以去左哩間食

而隻雞脾真系好大隻

(一定有手板甘大)

跟餐配
大隻雞脾,鐡板上,夠哂熱辣辣
個底仲有啲椰菜,吸哂啲雞汁

面頭仲加左幾粒香葱,令到味道更好
隻雞脾啲汁都好惹味而且表皮又香又脆
内裡就多汁
有個細細嘅沙津(配芝麻醬

有碗面鼓湯
有配白飯
仲有野飲配(特别飲品要加錢)

整體唔錯
價錢算貴貴地啦,但好味嘅

2020-02-05 156 浏览
之前食過和民,見今日經過,唔洗等位就試下響和民先!望一望餐牌,有幾款清酒選擇👍🏻鮭魚籽軍艦壽司$38+鮭魚腩壽司$13鮭魚籽粒粒脹卜卜,幾新鮮😋鮭魚腩充滿油脂香。刺身盛合$148左起有油甘魚,帶子,三文魚。油甘魚厚切,幾重油脂😋帶子雖然細細粒,但鮮甜😋三文魚就正正常常。牛油果軟殼蟹壽司卷$53牛油果配軟殼蟹好絕配,牛油果份量仲唔少添😋九洲產和牛壽喜燒火鍋(小)$118牛肉幾冇牛味,入口即化👍🏻險左牛鍋入面仲有啲野菜同埋菇。特上炭火蒲燒鰻魚盒子飯$178肉質好軟淋,醬汁味比較突出,配飯都唔錯🙂🙂餐牌上面仲有幾款精選嘅清酒,下次可以試吓🧐
之前食過和民,見今日經過,唔洗等位就試下響和民先!
望一望餐牌,有幾款清酒選擇👍🏻
鮭魚籽軍艦壽司$38+鮭魚腩壽司$13
鮭魚籽粒粒脹卜卜,幾新鮮😋鮭魚腩充滿油脂香。

刺身盛合$148
牛油果軟殼蟹壽司卷$53
牛油果配軟殼蟹好絕配,牛油果份量仲唔少添😋
九洲產和牛壽喜燒火鍋(小)$118
牛肉幾冇牛味,入口即化👍🏻險左牛鍋入面仲有啲野菜同埋菇。

特上炭火蒲燒鰻魚盒子飯$178
肉質好軟淋,醬汁味比較突出,配飯都唔錯🙂🙂
餐牌上面仲有幾款精選嘅清酒,下次可以試吓🧐
2020-01-29 149 浏览
I reserved a table of seven for dinner celebration on the first day of lunar new year. It was a great place for family gathering since it provides a nice and cozy environment. They have many food choice so we order many dishes and share. My favourite one would be the sashimi salad. The wagyu is delicious. We also order some dessert to share. They do not have many dessert variety but overall food quality is decent and the experience there is just great.
2020-01-25
$400 (其他)
庆祝纪念
团年饭
今晚同男朋友嚟咗中環嘅大廈入邊食日本嘢因為聽同事講佢哋嘅特色套餐兩個人來講都好抵食咁佢成個餐呢就係豪華二人套餐$498🥺有成10品咁係鍋物燒物主食入邊每樣各揀一樣😛咁我哋叫咗九州黃牛壽喜燒鍋日本產縞花魚燒十勝豚肉飯另外佢就有一盤海鮮刺身一個天婦羅蝦刺身兩杯自選嘢飲沙律一客仲有甜品由於男朋友勁想食壽司嘅關係我哋就另外order咗個壽司拼盤入面有10幾件壽司😘每件都色水好新鮮 而且海鰻好大件北寄貝帶子三文魚甜蝦都非常之好味💕😛勁推薦之後套餐有五款刺身 二人入佢嘅甜蝦好大好新鮮好似嘅三文魚同油甘魚都非常正帶子好大粒😛壽喜燒塊和牛好好食油脂分布好鮮明 入口即溶而且湯底好甜當然唔少得仲有隻日本雞蛋🤗十勝豚肉好大碗上面嘅豚肉鋪滿晒成個飯😛仲有少少芥辣配埋係側邊添同時仲有個燒魚!味道好好條骨容易起出黎非常貼心💕天婦羅蝦大大隻好新鮮又juicy 最後仲有甜品同野飲今餐非常滿足而且覺得勁抵食
今晚同男朋友嚟咗中環嘅大廈入邊食日本嘢

當然唔少得仲有隻日本雞蛋🤗

十勝豚肉好大碗
上面嘅豚肉鋪滿晒成個飯😛
仲有少少芥辣配埋係側邊添

同時仲有個燒魚!
味道好好

最後仲有甜品同野飲

今餐非常滿足
而且覺得勁抵食
2020-01-21 1967 浏览
和民是日本人開的,相信好多人都知道,但副線又較矜貴的饗和民,卻不是很多人知。今天去吃他們很有名的超豐富二人餐,$498的價錢,食物的份量多得像三人餐一樣食物:固定商品:首先上的凱薩沙律不過不失,紅黃椒爽脆,加上大大塊的煙肉跟水牛芝士,滿清新的刺身五品,三文魚 甜蝦跟帆立貝質素都不俗,不馬虎大蝦天婦羅盛合,哇超彈牙的蝦肉鮮嫩美味,炸粉爽脆不暗啞,而且有整整五大隻,令人驚訝!選擇類食品燒物選了炙燒珍寶雞腿,超巨大的雞腿極厚肉,而且還已預先起肉,保有肉汁,吃完都飽了一半鍋物季節海鮮鍋看著蜆肉慢慢煮至開殻,蠔肉飽滿,魷魚量多,還有黃芽白跟菠菜,年糕,湯底一滴油都沒有,但也是一道很飽肚的菜色!主食鮭魚壽司卷脆脆放在熟三文魚卷上,加上沙律海鮮醬的鮮甜,意外地口感味道也十分有趣!水滴餅壓軸的水滴餅,即水信玄餅,是以前日本人的簡單甜品,但卻抓住了不少人的心,水跟寒天粉做base,黃豆粉,黑蜜作調味料,已經非常好吃,是以前日本一般家庭也做到的簡單又便宜的甜點

食物:
固定商品:

刺身五品,三文魚 甜蝦跟帆立貝質素都不俗,不馬虎

選擇類食品

燒物

鍋物
季節海鮮鍋

主食
鮭魚壽司

水滴餅
2020-01-17 133 浏览
同閨蜜好友相聚,兩人都懶得諗食咩,見到d2人套餐都幾抵,商量一陣就決定叫2人套餐💖饗.豪華2人套餐 HKD498呢個豪華2人套餐真係好豪華😹😹勁多嘢,包括有凱撒沙律(半份)、5品刺身盛合、大海老天婦羅盛合、兩份雨滴餅(黃豆粉&黑蜜),自選部分愛食肉既我地揀咗個小和牛壽喜焼鍋、特盛!燒牛飯、炙燒珍寶雞腿,飲品就係2杯熱柚子蜜🥰刺身好失望!唔新鮮👎🏻👎🏻肉質霉!大海老天婦羅盛合份量極多。。。足足有成6、7舊😱😱特盛!燒牛飯上面隻蛋好流心🤤撈飯食大滿足desu🤪可惜肉好咸最正係炙燒珍寶雞腿🍗雞腿肉好嫩,燒到皮少少脆,澆上少少檸檬汁更加matchy😆📍饗和民 KYO Watami中環德輔道中68號2樓213號鋪及室外座位

饗.豪華2人套餐 HKD498

刺身好失望!唔新鮮👎🏻👎🏻肉質霉!

大海老天婦羅盛合份量極多。。。足足有成6、7舊😱😱

📍饗和民 KYO Watami
中環德輔道中68號2樓213號鋪
及室外座位
  • 炙燒珍寶雞腿
2020-01-16 79 浏览
見到饗和民出咗好多特選餐單,有幾款火鍋可以揀,有好特別嘅牡蠣鍋/蒸鍋,經典啲嘅壽喜燒/味噌鍋,仲可以追加唔同嘢!但係為食嘅我哋,就打算食豪華2人套餐,因為入面有包個壽喜燒!🥗凱撒沙律雖然只有半份 但其實份量唔少 沙律菜都好新鮮,仲有芝士同另上嘅沙律醬!🍣5品刺身盛合5品包括立魚、三文魚、甜蝦、三文魚籽同帶子!刺身都好厚身,而且夠新鮮,唔會食到雪藏未味🍤大海老天婦羅盛合每人有三大隻鮮蝦天婦羅,炸皮唔會過厚,鮮蝦嘅口感夠彈牙!🍗炙燒珍寶雞腿最有驚喜嘅係呢個雞腿!雞皮燒到好香脆,雞肉嫩滑,仲保留到雞汁!再配上有七味粉嘅沙律醬,估唔到好夾!🥘和牛壽喜燒鍋細份嘅壽喜燒鍋份量都唔少,和牛入口即融,壽喜燒湯底唔好過濃,所以蔬菜同豆腐煮都好入味!🥩🍚北海道名產!十勝豚肉飯飯嘅份量一啲都唔少,豚肉都有好幾大飯!煮得岩岩好嘅珍珠米,配上一塊豚肉,好夾!💧雨滴餅(黃豆粉&黑蜜)雨滴餅口感好得意,配上微甜嘅黑蜜同香醇嘅黃豆粉,又另一體驗!☕熱蜂蜜生薑茶薑味好濃,但唔會過甜!🥤韓國紅石榴醋伴鮮果石榴醋解膩一流,配上青檸西柚等嘅鮮果,推!

🥗凱撒沙律

🍣5品刺身盛合

🍤大海老天婦羅盛合
每人有三大隻鮮蝦天婦羅,炸皮唔會過厚,鮮蝦嘅口感夠彈牙!

🍗炙燒珍寶雞腿

🥘和牛壽喜燒鍋

🥩🍚北海道名產!十勝豚肉飯

💧雨滴餅(黃豆粉&黑蜜)

☕熱蜂蜜生薑茶
薑味好濃,但唔會過甜!

🥤韓國紅石榴醋伴鮮果
石榴醋解膩一流,配上青檸西柚等嘅鮮果,推!
2020-01-15 178 浏览
想吃日本菜又不想動輒便花上千元吃個不飽的高級料理但今天在中環吃了個超飽超划算高CP的2人餐,真的忍不住要來好評一下!饗•豪華2人套餐 $498 (全10品)從前菜到飯後甜品,這一set都給你安排得妥妥當當★★★★熱柚子蜜在等待豪華美食前,先來杯熱柚子蜜暖暖胃雖是熱飲但也是用大杯裝,甜度適中,柚子味重,女生至愛💜★★★凱撒沙律(半份)沙律菜好新鮮爽脆,配搭了紅椒黃椒切成小塊更易入口煙肉也不會乾身,另再淋上千島醬會更為風味及開胃★★★5品精選刺身盛合有三文魚﹑甜蝦﹑帶子﹑油甘魚和三文魚籽,賣相很好刺身片都厚厚一塊光澤飽滿,吃起來倍加口感,鮮甜美味,帶子也大粒新鮮,三文魚籽一咬便散發出陣陣鮮美,這裡的豉油偏咸,若想吃出刺身的新鮮就不用點太多★★★★★大海老天婦羅盛合這個大海老天婦羅是整個套餐最驚喜的其中一環因為這份實在是非常大份!而且對天婦羅十分嘴刁的我都覺得非常好吃每條的粉漿都不會太厚,剛好吃出表皮香脆的口感內裡卻是鮮甜彈牙無比,蝦的肉質非常新鮮嫩口,蝦身足有一隻手掌長度!★★★★★灸燒珍寶雞腿這個同樣是套餐中另一大驚喜好大一份珍寶雞腿,燒得外皮非常焦香脆口,而雞肉能保持著非常鮮嫩口感,鎖
想吃日本菜又不想動輒便花上千元吃個不飽的高級料理

饗•豪華2人套餐 $498 (全10品)
從前菜到飯後甜品,這一set都給你安排得妥妥當當

★★★★熱柚子蜜
在等待豪華美食前,先來杯熱柚子蜜暖暖胃
雖是熱飲但也是用大杯裝,甜度適中,柚子味重,女生至愛💜
熱柚子蜜

★★★凱撒沙律(半份)
沙律菜好新鮮爽脆,配搭了紅椒黃椒切成小塊更易入口
煙肉也不會乾身,另再淋上千島醬會更為風味及開胃
凱撒沙律(半份)

★★★5品精選刺身盛合
有三文魚﹑甜蝦﹑帶子﹑油甘魚和三文魚籽,賣相很好
刺身片都厚厚一塊光澤飽滿,吃起來倍加口感,鮮甜美味,
帶子也大粒新鮮,
三文魚籽一咬便散發出陣陣鮮美,
這裡的豉油偏咸,若想吃出刺身的新鮮就不用點太多
5品精選刺身盛合
5品精選刺身盛合

★★★★★大海老天婦羅盛合
這個大海老天婦羅是整個套餐最驚喜的其中一環
因為這份實在是非常大份!
而且對天婦羅十分嘴刁的我都覺得非常好吃
每條的粉漿都不會太厚,剛好吃出表皮香脆的口感

★★★★★灸燒珍寶雞腿
這個同樣是套餐中另一大驚喜
好大一份珍寶雞腿,燒得外皮非常焦香脆口,
而雞肉能保持著非常鮮嫩口感,鎖住豐富juicy的肉汁
再點上他們特別的蛋黃醬,更添口感

★★★★特盛!燒牛飯
溫泉蛋燒牛飯份量也是非常多,不愧為特盛
牛的份量又多又juicy,把整碗撈勻後非常之入味
每口都充滿香濃的牛肉汁
特盛!燒牛飯

★★★★九州產和牛壽喜燒鍋(小)
和牛壽喜燒鍋湯底是偏濃郁,牛肉吸收湯的精華後更是甘甜,
而豆腐﹑雜菇﹑京蔥﹑蔬菜等配料,煮久一點更帶和牛片的油香氣
再沾上日本蛋汁,惹味十足

★★★雨滴餅
最後以雨滴餅結束我們的豪華之食
這個比之前吃過的小小水信玄餅更為大份扁身
黃豆粉味道濃,點黑蜜就清甜一點
雨滴餅
雨滴餅
饗•豪華2人套餐

饗和民
整體評分★★★★

地理環境★★★★
裝修好舒服,地方和座位都非常寬敞

服務★★★★
店員有禮,上菜快

食物★★★★
食物種類多,套餐選擇也更多更優惠
食材新鮮,份量足,有驚喜的菜式

價位$$$
CP值非常高,又大份又好吃
2020-01-13
饗•豪華2人套餐
2020-01-14 93 浏览
饗和民嘅和食水準一向幾唔錯,趁着新一年啱啱開始冇耐,就再食返次呢間老牌子嘢!相隔兩三個月去過,但係好開心見到嘅係佢哋有一啲新嘅menu選擇,食物種類變化在多啲☺️今次最特別嘅非九洲產和牛壽喜燒莫熟!有2個野菜拼盤,可惜嘅係要加錢先有烏冬。另外今期新menu亦主打金槍魚,再散嗌左d和食刺身咁。九洲產和牛壽喜燒($168)先講結論,呢個壽喜燒有驚喜😳估唔到和牛有咁多,而且質素好ok,仲配埋2份野菜拼盤,十分有誠意。識食一定係將半熟嘅和牛撈埋蛋漿食,雖未到入口即溶,但呢塊和牛質素極為細膩🤤金槍魚赤身($48),中拖($58),大拖($68)因為想試晒3款金槍魚嘅部位,但冇拼盤叫,只能散嗌,價錢上個人認為偏貴,壽司外觀亦有落差,但好在中拖味道搭救,魚油同吞拿魚嘅香味都好足夠,而赤身同大拖則可圈可點喇。其他刺身配菜不過不失,價錢喺中環黃金地段黎講真係唔貴,而且環境一流,枱面闊落,服務員依然具專業水準,落單好細心☺️👍🏻

九洲產和牛壽喜燒($168)
九州和牛壽喜燒

金槍魚赤身($48),中拖($58),大拖($68)

九州和牛壽喜燒
2020-01-10 52 浏览
響和民既質素比普通和民果然不同😋👍🏻除左有拖羅,仲有九洲特盛和牛😍😍😍📍饗•豪華二人套餐 ($498)依個二人套餐有十款食物,固定食物有沙律,刺身拼盤,大海老天掃羅,雨滴餅 其餘則可以自由選擇❣️刺身拼盤: 有帶子,油甘魚,三文魚,甜蝦,每件都好新鮮,刺身厚切😜😝天掃羅 : 大蝦天掃羅新鮮炸起熱辣辣~吾算好厚粉但大海老肉質彈牙好食😍九洲和牛壽喜燒鍋: 和牛十分鮮嫩,雪花分明,滾起好快就食得,好淋,有入口即溶既感覺😜湯底甜甜地加埋d配菜金菇,值得一試👍🏻👍🏻日本產縞花魚燒 : 燒物有雞腿同燒魚揀,依款魚個名都未听過就揀佢😙魚質嫩滑,燒得香脆又能鎖住魚汁,但奈何醃得太咸🤭鮭魚溶岩壽司卷 : 主食除左有壽司卷,仲有烏冬同丼飯~依款卷物好有驚喜❣️配上沙律醬同芝士,入面仲有三文魚碎,好juicy好好食😋👍🏻下次要再encore!!飲品除左一般汽水🥤檸檬茶,仲有巨峰提子梳打等等😙最後甜品方面有雨滴子,即係平時食既水信玄餅😍😍😍好驚喜有依款甜品,加埋黑蜜同黃豆粉,好滿足😝

📍饗•豪華二人套餐 ($498)

飲品除左一般汽水🥤檸檬茶,仲有巨峰提子梳打等等😙
2020-01-07 72 浏览
從來未食過饗和民,今晚就黎食個晚餐。見到佢有個$498饗•豪華2人套餐,有10樣野,比較抵食,所以揀左呢個餐,再額外叫多個鮭魚腩刺身。呢個套餐有幾樣野食係指定既,分別係凱撒沙律,刺身五品,大蝦大婦羅同雨滴餅。凱撒沙律好大份,沙律醬另上,好細心。刺身有三文魚,油甘魚,甜蝦,帶子同魚子,都好肥美。另外叫既鮭魚腩刺身有三片,都唔錯。大蝦天婦羅好大條,炸皮又幾好食。自選項目揀左海鮮鍋,炙燒雞腿同溫泉蛋燒牛飯。海鮮鍋有蠔,蜆,三文魚,魷魚,豆腐,娃娃菜,紅蘿蔔,金菇等等,好豐富。雞腿啖啖肉,燒得岩岩好。溫泉蛋牛飯份量多,白飯撈埋蛋汁好入味。最後食埋雨滴餅,飲埋柚子梳打同茉莉綠茶。佢其實仲有酒可以叫,但我地最後都冇飲酒。
從來未食過饗和民,今晚就黎食個晚餐。

凱撒沙律好大份,沙律醬另上,好細心。

大蝦天婦羅好大條,炸皮又幾好食。

自選項目揀左海鮮鍋,炙燒雞腿同溫泉蛋燒牛飯。

雞腿啖啖肉,燒得岩岩好。

溫泉蛋牛飯份量多,白飯撈埋蛋汁好入味。

最後食埋雨滴餅,飲埋柚子梳打同茉莉綠茶。

佢其實仲有酒可以叫,但我地最後都冇飲酒。

2020-01-07
2020-01-07 70 浏览
今日嚟到中環食響和民,呢一間餐廳非常與日本居酒屋的風格相似,而且卡位數量很多,非常闊落舒適呢度嘅晚餐亦非常性價比高,有不同套餐可以選擇,淨係二人餐已經有三款可以揀,我哋叫咗豪華二人套餐(全十品) $498鍋物方面我哋揀咗九州產和牛壽喜燒,和牛級食落的確零舍不同,牛味非常香之餘,油脂分布平衡,而且壽喜燒湯底非常鮮甜燒物方面,我哋叫咗日本產縞花魚燒,呢條魚中間只要起咗條骨,非常容易食,而且魚味十分香濃,魚皮脆口煮食方面我哋叫咗鮭魚熔岩壽司卷,木魚碎鋪滿整個壽司,加上沙律醬,紫菜包住三文魚,十分特別!另外仲有半份凱撒沙律同埋精選刺身盛合,刺身有五款,包括三文魚、油金魚、帶子、三文魚子、大甜蝦仲有一個大海老天婦羅成盒,天婦羅脆漿不會太厚,而且蝦肉甚多,分量配搭均勻最後仲有兩個雨滴餅作為甜品,類似係一個透明啫喱,點上黃豆粉和黑蜜糖,呢一款甜品喺香港好少見到!

2020-01-02 115 浏览
今日係2020年新一年嘅第一日返工日今日係第一日返工日嘅lunch相約咗兩個舊同事lunch黎到呢間貴價版和民lunch價錢係六十蚊以上見到有個星期四餐 係炸雞好似唔錯咁但最後我係叫咗石鍋鮭魚 帶子蒜蓉牛油飯定食嘅同事一個同我一樣 另一個叫滑蛋雞扒鍋定食石鍋鮭魚&帶子蒜蓉牛油飯定食 $78有沙律 有湯 有嘢飲$78+1沙律唔錯 清清淡淡有啲沙律醬個湯唔太掂 好清 好水咁個石鍋飯ok嘅鮭魚上面有啲黑椒幾惹味帶子冇乜腥味整個感覺都唔錯餐飲凍檸茶糖水比較多茶味比較淡整體都ok嘅侍應比較少 好難叫人
今日係2020年新一年嘅第一日返工日

茶味比較淡

整體都ok嘅
侍應比較少 好難叫人
2020-01-02
$82.13 (午餐)
石鍋鮭魚&帶子蒜蓉牛油飯定食
2019-12-28 1129 浏览
臨近聖誕,同同事去公司附近食日本菜慶祝,第一個就諗起饗和民。我們2個人眼闊肚窄,咩都想食,見到2個人menu,就立即叫左來食。最後就揀左個豪華2人套餐$498,由前菜到甜品都齊哂,真係唔洗煩。✔️凱撒沙律首先係前菜-凱撒沙律,沙律菜好新鮮,加埋芝士粉同千島醬,十分開胃!我最中意個千島醬另上,岩我位減肥同事。✔️刺身有5款有三文魚, 甜蝦, 帶子, 立魚同三文魚籽。切身好厚切,鮮甜美味,肥瘦適中,用冰鎮上就夠哂凍。我最愛帶子,超大粒。✔️大蝦天婦羅用原隻鮮蝦,每隻長過我手指,最重要天婦羅漿好薄,食落好鬆脆,又唔油,好好味!加上每隻蝦好新鮮,食落好彈牙!✔️炸雞軟骨$48食完個炸蝦天婦羅,我就決定叫炸雞軟骨!果然無令我失望,食落好香脆同咬口,而且好夠味,加少少檸檬汁就剛剛好!✔️日本產縞花魚燒縞花魚燒得油脂豐富,而魚肉鮮嫩多汁,食落唔會腥,魚香四溢,好香口,仲好少骨!不過溫馨提示,一定覅熱辣辣食,我們食左一半擺耐左,就有少少腥,所以一上就食曬佢先品嚐到魚的鮮味!✔️鮭魚溶岩壽司卷分量好大,有6大件。入面係熟既三文魚,配左啲沙律醬同半溶芝士。真係好正,仲好飽肚。✔️和牛壽喜燒🍲和牛牛肉味濃郁,配料--豆腐

我們2個人眼闊肚窄,咩都想食,
見到2個人menu,就立即叫左來食。

✔️凱撒沙律

✔️刺身有5款

大蝦天婦羅

✔️大蝦天婦羅

炸雞軟骨

✔️炸雞軟骨$48

✔️日本產縞花魚燒

✔️鮭魚溶岩壽司
分量好大,有6大件。

✔️和牛壽喜燒🍲
和牛牛肉味濃郁,配料--豆腐, 雜菇, 京蔥同紹菜,吸哂湯既精華,令每一啖都有少少甜甜地既壽喜燒湯底味,真係好惹味,我們原本打算加個烏冬,但唸起仲有甜品,就放棄左!

甜品🍮雨滴餅,
係日本傳統甜品,食落好似果凍,
配埋黑糖同黃豆粉,幾特別!
好岩食完飯,清清喉嚨。

仲包埋飲品,真係好抵食!

下次決定同同事再戰,好岩收工後飲下酒,好多款SAKE,好似好正!
最重要係裝修好舒服,完全令你覺得去咗日本嘅居酒屋🏮!
2019-12-23
大蝦天婦羅
炸雞軟骨
2019-12-27 49 浏览
聖誕節, 朋友都各有各忙, 要約出來吃個飯真不容易, 唯有提早兩日, 相約一個聖誕前聚會, 順便吃一個豐富的pre聖誕大餐吧。一向對和民的出品有信心, 饗和民還是第一次來吃, 原來有個幾抵食的饗豪華二人套餐, 只是$498有十道菜。選擇困難症的朋友就適合了, 但它也不是完全沒得選, 其中有些項目還是可以選, 吃到你的心水美食。餐廳的日本酒選擇不少, 喜歡邊喝酒邊吃日本料理也可以。熱柚子蜜因為有少少作病, 我就飲個熱柚子蜜, 熱飲都有大大杯, 絕不欺場。日本產縞花魚燒比較少見的魚,  份量十足, 兩個人食好滿足, 魚很滑又不會腥, 很有日本風味, 有少許大條的骨很容易挑出來。凱撒沙律細細碟, 羅馬生菜夠爽, 紅椒黃椒十分甜, 補充一下纖維。5品刺身盛合有油甘魚、三文魚、甜蝦、帶子刺身, 及三文魚子, 刺身放得靚靚, 放在冰上, 保持冰涼感, 新鮮有光澤, 表現可以。和牛壽壽喜燒鍋矜貴的和牛只有約四片, 但絕對值得選擇, 輕輕灼熟, 牛味甚香, 有入口即融感, 油脂豐腴誘人, 每片都是寶。還有一些豆腐、蔬菜等, 壽嘉燒的湯底很香甜。大海老天婦羅盛合有5隻天婦羅大蝦, 有蘿蔔蓉薑蓉和天婦羅醬
餐廳的日本酒選擇不少, 喜歡邊喝酒邊吃日本料理也可以。
凱撒沙律
細細碟, 羅馬生菜夠爽, 紅椒黃椒十分甜, 補充一下纖維。
5品刺身盛合
和牛壽壽喜燒鍋
大海老天婦羅盛合
有5隻天婦羅大蝦, 有蘿蔔蓉薑蓉和天婦羅醬汁, 蝦炸得很鬆脆, 蝦肉屬中規中矩。
鮭魚溶岩壽司
邪惡的一個卷物, 三文魚、沙律醬, 加上灑上面層的炸物, 確是不敗的味道及口感, 即使有點飽也吃得完。
抹茶白玉紅豆芭菲$38
因為朋友愛吃甜品, 這個芭菲價錢又算是便宜, 就另外order這個試試。抹茶雪糕、白玉、紅豆蓉、抹茶布甸、粟米片脆脆, 應有盡有, 兩個人吃都非常滿足。

聖誕節前夕, 讓我們享受了一頓豐溫的晚餐, 一個溫暖的晚上。