2020-02-04
今日難得在上環,跟飯腳又出去覓食。今晚係為左主角蝦多士而來,睇下佢係咪傳聞中咁嘩嘩聲。點心舖竟然出名蝦多士?店舖入面有圓枱、有方枱、也有單邊位,一個人都唔會覺得自己係搭枱的!點心紙寫了即叫即做,製作需時,所有菜式不添加味精。 心諗:好肚餓呀,唔通要等好耐? 所以好快手就交點心紙。 希望快人一步,點心快到!老闆特別先照顧我們飲品,竟然好人地讓飯腳點了熱兒童鴛鴦阿華田溝好立克。而我就試了好立克紅豆冰。熱兒童鴛鴦有雙重口感,飯腳話ok!而我的好立克紅豆冰,就調較得剛剛好,不會全杯過甜,而且仍可食到紅豆的原味道。最快到的是老干媽醬炒腸粉。這個很好食,辣辣地,肉碎很多,跟腸粉同食好惹味。最後連個”碗”都吸了一些辣油味,係食得的”碗”!點心上枱,蝦餃晶瑩剔透的,見到餡中的蝦肉色。一粒有一両,食落爽口彈牙,有蝦味。鵪鶉蛋燒賣上枱,這個真係鵪鶉蛋燒賣? 隻蛋呢? 原來是內有乾坤,蛋在內,肉在外。第一次這樣食,有趣。這個上湯花膠魚肚,個花膠好滑,魚肚係爽的,砂爆魚肚果然有咬口,這個好清的上湯,因為知道無味精,我同飯腳飲到清底,因為好好飲,有雞鮑翅湯的上菜感覺,這個下次要帶亞媽來試試。和風脆皮海鮮腸,這
而我就試了好立克紅豆冰。
熱兒童鴛鴦有雙重口感,飯腳話ok!
和風脆皮海鮮腸,這個好脆,不是春卷皮,而係好鬆脆的網型皮,好好食,蝦肉好爽。加木魚絲及紫菜絲有使味道提升
最後主角出場,在Openrice 睇相睇得多,第一次親身見到好吸引。 第一上枱時好香,特別是芝麻香。第二見到兩手指厚的蝦膠肉也太誇張吧!第三食落口,本來已經好飽的,但好食到忍唔住食哂2件才停口,好脆、好香、爽口彈牙,真係好有趣的蝦多士體驗。有層次,估你唔到。
最後動用第二個胃,食埋餐廳話特制香滑的芒果布甸作結。 這餐估唔到非常滿足。
飽到要行落中環先敢坐車,但好值得試。