2019-08-18 25 浏览
同女同事見客開完會在上環想吃点心,但又想食得健康,覺得酒樓的汁料太油聽說這點心小店即叫即做,不加味精,主打健康飲食,似乎合乎我們的需要門面有許多蒸籠做裝飾,入面是小吃店的裝修格局,店員推介「周記燒賣皇」及「虾饺皇」一籠三粒每粒都有乒乓波大小,點菜紙上寫佢足三両,蝦饺皇包有幾隻大蝦在內,鮮甜,燒賣皇肉質紮實,有少許蟹子作點綴另一推薦就是「和风脆皮海鲜肠」,是手工之作,蝦肉魚肉等餡料用米紙包起油炸再裹上腸粉,最後加上和風紫菜醬油汁,軟滑外層,香脆中層加鮮甜餡料,雖然是炸物,但不油膩。點了個兒時回憶「梅菜肉餅飯」這是家常料理,在街外吃到的常常混合過多肥肉,雖然香滑但不健康,這店的肉餅比較多瘦肉,但也不會柴口,主要用梅菜提味「老干媽醬炒銀針粉」必需推介,老干媽醬有點像XO醬,但小辣,鮮味,炒銀針粉放在現炸的春卷皮碗內,份量大,香脆春卷皮和銀針粉一同放入口可以感受到不同口感。
門面有許多蒸籠做裝飾,
入面是小吃店的裝修格局,店員推介「周記燒賣皇」
及「虾饺皇」
另一推薦就是「和风脆皮海鲜肠」
,是手工之作,蝦肉魚肉等餡料用米紙包起油炸再裹上腸粉,
點了個兒時回憶「梅菜肉餅飯」

• 老干媽炒銀針粉
2019-08-17 16 浏览
今晚來到周記點心吃晚飯🤗 周6晚上人還挺多的~~ .點了一個招牌老干媽炒腸粉☀️吃起來香辣十足,不會太油膩🙏🏻還不不少豬肉碎!底下有一個脆脆皮,可以弄碎一塊吃😌.濃湯娃娃菜🥬🥬菜的甜味足,濃湯也甜甜的.蝦餃一份有3大顆!一顆就有最少兩只蝦🦐🦐蝦肉很彈牙,皮薄薄的,吃起來很煙韌☀️🥰.叉燒腸粉😍💁🏻‍♀️裏面的叉燒粒肥瘦適中,切得挺大粒的,真材實料呀!.蝦春卷皮脆肉彈牙!比外面吃得高質素太多了🤪🤪.最後是黑白蝦多士🥰上面芝麻有黑的白的,非常的香!吃起來芝麻味很重,然後多士炸得酥脆十足!配上蝦滑吃層次分明,果然是signature!! .點了一杯紅豆冰,紅豆非常的綿密🐣🐣
今晚來到周記點心吃晚飯🤗 周6晚上人還挺多的~~
點了一個招牌老干媽炒腸粉☀️

濃湯娃娃菜🥬🥬菜的甜味足,濃湯也甜甜的

蝦餃一份有3大顆!

蝦春卷皮脆肉彈牙!
比外面吃得高質素太多了🤪🤪

最後是黑白蝦多士🥰
上面芝麻有黑的白的,非常的香!
點了一杯紅豆冰,紅豆非常的綿密🐣🐣
平常午餐時間看這家點心店大排長龍,令到我還未有機會嘗試,今天晚上難得留在上環,不用排隊二話不說就進去一下,在用餐途中還看到很多旅客,看來無論香港人還是外地人同樣熱愛點心😋餐單有數十款點心及飲品可選擇,還有純素食點心,迎合素食者👍🏻店主說每天都會親自到街市備料,每樣細節都親力親為~✨周記蝦餃皇 $40有3粒,每一粒都足一兩!蝦餃皮晶瑩剔透,口感富有彈性,蝦肉飽滿新鮮🦐 ✨醬皇秘製鳳爪 $28一盅兩件必點!鳳爪忟得入味~有點咬口,而且份量好充足!✨鵪鶉蛋燒賣 $32這款點心是經過店主改良,把鵪鶉蛋釀在中間,為了不讓小朋友吃了上面的鵪鶉蛋就不吃肉了😂燒賣餡料新鮮紮實,調味適中,必試!✨和風脆皮海鮮腸 $44誠意之作!上面加了和風木魚碎,外面的腸粉軟滑,中間脆皮香脆,即使過了一會,水蒸氣亦不會令脆皮變軟林,是經過多番改量才推出!口感層次豐富,令人回味無窮老干媽醬炒腸粉 $49用了老干媽炒十分惹味,底層有春卷皮吸收了日月精華,很邪惡但又忍不住一口接一口😋松子仁上素餃 $34是素食餐單之一!加上了松子仁及多款不同的素菜,令整件素餃甘香又爽口~整體來說,這裡的食物都令我喜出望外,吃得出是無添加,不但

✨周記蝦餃皇 $40

✨醬皇秘製鳳爪 $28
一盅兩件必點!鳳爪忟得入味~有點咬口,而且份量好充足!

✨鵪鶉蛋燒賣 $32

✨和風脆皮海鮮腸 $44

老干媽醬炒腸粉 $49

松子仁上素餃 $34

整體來說,這裡的食物都令我喜出望外,吃得出是無添加,不但份量足,而且選料用心,看得出店主是一個精益求精的人,還會每兩個月轉餐單,推出新點心!十分期待啊😋
  • 和風脆皮海鮮腸
2019-08-16 22 浏览
一般中式酒樓點心食完難免覺得有啲油膩同埋口渴,偶然經過呢間主打零味精嘅點心,一於試下。中午時間去到人都幾多,雖然搭枱都唔會好逼。正所謂飲啖茶食個包,就叫左黃金流心包,黎到都幾大隻,漲卜卜咁,流沙唔算太甜,入面有d粗d嘅粒粒,望真d原來係蛋黃,都幾足料。然後係招牌蝦餃,睇過呢度嘅食評蝦餃原來之前有唔同嘅口味不過去到而家呢就得返最正宗嘅味道,雖然得三粒但好大隻,皮都好好咬,最怕就係嗰啲入口即融嘅蝦餃皮,呢隻感覺對我嚟講就啱啱好嘞。夏天胃口唔太大,又想一個人飲茶,呢度係中上環區都算係唔錯嘅選擇。

2019-08-16 18 浏览
真材實料、創意十足的點心,以傳統食材配合創新理念製作出更適合現代人的口味,不用靠味精的美味😋• 周記蝦餃皇蝦餃外皮煙韌、厚度適中,即使餃皮互相緊貼,但夾起時原全不會受到破壞;蝦肉爽口彈牙,充滿鮮味。• 和風脆皮海鮮腸(極力推薦✨)這是一道非常有創意的點心,在傳統的海鮮腸上放上日式的木魚碎,為口感與視覺都帶來新鮮感。腸皮十分滑溜!據店長稱是他們親自製作。• 老干媽醬炒腸粉辣度輕微但十分惹味的一道小炒,用了春卷皮造了一個底盤,食完腸粉後可連同吸收了精華的底盤一併吃掉。• 松子仁上素餃店𥚃還有專為素食者🌱提供的點心,餃子材料豐富,從而帶來了不同口感。• 醬皇秘製鳳爪鳳爪醃得入味,有點咬口,不是軟冧的那種質感。• 鵪鶉蛋燒賣店長所改良的一款點心,把鵪鶉蛋讓在燒賣裡頭,目的是不讓小孩只夾走鵪鶉蛋🤣燒賣口感紥實,包裹著粉軟的鵪鶉蛋,口感𣊬間昇華。整體食物水準都很好,店長稱餐牌會定期轉換,十分期待!

周記蝦餃皇

和風脆皮海鮮腸

• 和風脆皮海鮮腸(極力推薦✨)

老干媽醬炒腸粉

• 老干媽醬炒腸粉

松子仁上素餃

• 松子仁上素餃

醬皇秘製鳳爪

• 醬皇秘製鳳爪
鳳爪醃得入味,有點咬口,不是軟冧的那種質感。

鵪鶉蛋燒賣

• 鵪鶉蛋燒賣

整體食物水準都很好,店長稱餐牌會定期轉換,十分期待!
周記蝦餃皇
老干媽醬炒腸粉
鵪鶉蛋燒賣
好耐好耐無飲過茶,朋友就建議佐可以試依間誠意小店,真係好有驚喜😍 淨係點心都有分傳統同特色款,仲有蒸飯,米線,小炒小食提供🙆🏼‍♀️.老干媽醬炒銀針粉 $52用炸到金黃色既脆皮整晒盆裝住銀針粉 仲落佐芝麻等可以香口啲 貌相已經加晒分👍🏻 而且好少可會用銀針粉去炒 都幾特別~ 炒得好均勻 食落有少少辣但唔會好膩好開胃 而且仲好有鑊氣😚.麻辣燒賣皇 $40😍😍😍😍強推!!我地encore佐兩碟~ 鐘意麻辣既一定要嗌👍🏻 個樣好似同平時燒賣無乜分別 但一咬落去好香濃既麻辣花椒味就湧出黎~ 估唔到原來會咁match😍 而且燒賣勁足料 一咬已經唔知有幾多隻蝦係個口度👍🏻 正🧡.黑白芝麻蝦多士 $44又係蝦😚😚😚 多士炸到金黃色~ 店員同我地介紹話佢地要求蝦肉係要放滿兩隻手指😍 真係無花無假 每咬一啖都有蝦香 除佐食到香脆既多士仲夾雜住黑白芝麻既香味~ 點埋沙律醬真係好邪惡🙆🏼‍♀️.總結,平時其實對飲茶喜好唔大,但依間真係令我地好喜出望外😍 除佐款式特別,用料仲好認真同足料~ 每籠都係即叫即整好新鮮,好有誠意而且性價比超高👍🏻 環境又坐得舒服~ 強推🙆🏼‍♀️

老干媽醬炒銀針粉 $52

黑白芝麻蝦多士

老干媽醬炒銀針粉
麻辣燒賣皇
黑白芝麻蝦多士
香港仔周記點心一向有名,但每每要進香港仔就有點卻步。最近發現原來上環也有分店,地點方便多了。這裏的點心選擇超級多,有好多新款點心都是這店自己研究出來的,我的選擇困難症又發作,每一樣點心都想吃,怎麼辦?第一次來,不得不試試最邪惡的食物—黃金流心西多士。切開西多士,裡面金黃色的流心奶黃源源不絕般湧出來,我的口水都要流出來了,西多士的香脆,加上流心蛋黃醬,口感豐富,令人胃口大開。再來的黑白芝麻蝦多士是我最最喜歡的一碟,多士上面的芝麻超多,完全覆蓋了裡面的蝦肉,而蝦肉則是厚厚的一層。一咬下,滿口都是香脆的芝麻,以及彈牙的蝦肉。和風脆皮海鮮腸,裡面是爽口蝦肉,包著蝦肉的是網紙,最外層的是腸粉的皮,三重的口感,感受到廚師的心思。老干媽醬炒腸粉也是很出色,老干媽醬跟腸粉很搭,有微微的辣,很開胃。蟹子燒賣皇爽口彈牙,跟平常吃到肉質較林的燒賣完全不同,喜歡口感彈牙的朋友得試試。麻辣燒賣皇一樣很彈牙,麻辣充斥整顆燒賣,辣度其實頗輕微,可惜我不太能吃辣。

2019-08-06
  • 黑白芝麻蝦多士
  • 和風脆皮海鮮腸
  • 老干媽醬炒腸粉
  • 黃金流心西多士
2019-08-12 181 浏览
男朋友今個星期六有D野要返公司做埋佢,要清埋少少手尾,作為體諒嘅女朋友決定做個跟得女朋友,陪佢OT。男朋友做完野,即刻大叫肚餓,於是我地就拿拿聲出發去搵好西,好好地拍下拖拖。行行下見到香港仔周記點心。茶餐廳個招牌好特別,頂頭掛住一個個大大細細嘅傳統蒸籠,門口除左貼左好多點心相之外,仲掛住D茶餚嘅木牌添,感覺都幾傳統同中式,相信D野應該唔錯。入到黎坐定定之後,有位店員好熱情咁走過黎招待我地,仲好報心咁介紹鋪頭嘅特色,o_o唔講唔知原來周記點心嘅發源地係香港仔,點心由點心師傅每日晨早流流即日包起,仲無添加味精添。隔離坐左檯韓國遊客,一路食一路係咁點頭話好食,睇反應就知呢度d野非常唔錯,我地偷偷地望下其他人叫左咩食,跟風咁叫左d野食,哈哈。我地叫左周記蝦餃皇($40)、和風脆皮海鮮腸($44)、鮮蝦菜苗餃($40)、老干媽醬少銀針粉($52)、風味炒椰菜($45)同特濃芒果布甸($28)。周記蝦餃皇,新鮮滾熱辣不突止,粒粒蝦餃都好似乒乓波咁大,蝦餃皮夠哂薄唔厚粉,神奇的事就係,仲然皮薄但承載存超強,用筷子夾起呢粒巨形蝦餃,D餡都唔會跌哂出黎,蝦餃口感煙煙Unun,蝦仁夠哂大粒又爽口,蝦肉帶少

周記蝦餃皇,新鮮滾熱辣不突止,粒粒蝦餃都好似乒乓波咁大,蝦餃皮夠哂薄唔厚粉,神奇的事就係,仲然皮薄但承載存超強,用筷子夾起呢粒巨形蝦餃,D餡都唔會跌哂出黎,蝦餃口感煙煙Unun,蝦仁夠哂大粒又爽口,蝦肉帶少少調味,好好食好滿足!

和風脆皮海鮮腸呢個中日混血兒,賣相非常吸引,上檯時,D木魚絲係腸粉上面不停咁慢慢搖擺,好療癒呀!呢個腸粉最入面有大大粒嘅蝦仁粒,中間再有一層脆卜卜嘅米網,而最外面係滑溜溜嘅手拉腸,點埋汁邊嘅特調醬油,簡直係Perfect match,男朋友本身唔太食炸野,都少有地食左一大半,可想言之,究竟有幾好食。

鮮蝦菜苗餃,又一巨作,呢個菜苗餃一睇就知非常充料,透過薄薄晶盈嘅外皮,可以隱約睇到入面結結實實嘅餡,除左蝦粒外,呢度嘅菜苗餃比較特別,係用左椰苗做餡,入面除左蝦嘅爽口彈牙外,仲食到椰菜嘅甜度,同埋爽口度,估唔到只係一個少少嘅轉變都可以為味蕾帶來咁唔同嘅驚喜。

家下係已經少左好多地方有銀針粉食,有又唔一定粉得好食,而呢度就一次過滿足哂我咁多個願意。不單有粉銀針粉,仲好特別咁用老干媽醬去炒,呢個粉一開始好夠火喉好香,我地慢慢食,佢都Keep住十幾分鐘都仲係有熱氣慢慢飄上黎,個粉食落去唔會好辣,但係愈食會愈辣,但唔係辛苦果種,同埋會愈食愈開胃!

風味炒椰菜,快炒嘅柳菜保持到好靚嘅鮮綠色,上面再灑上乾蒜,入面好香。

飯後甜品,特濃芒果布甸!呢個布甸入面有粒粒嘅芒果肉,可能因為夏天當造,D果肉非常之甜!而布甸除左夠哂滑同香之餘,佢每啖都真係食到芒果香,中式餐廳係甜品都做到呢個水準,真係令人喜出望外!

我地2個月咁樣食法都係食左200蚊左右,上環區食到呢個質素,同埋食到呢個服務,我覺得係對得起個價位有餘,以後男朋友返工又多左個必食飯堂啦!
2019-08-10
2019-08-10 15 浏览
今日放假去了吃點心,呢間點心店同平時酒樓唔同,間唔中試新野都幾開心,茶餐廳格局,所以我都無飲茶,反而飲了凍檸茶同咸檸七。和風脆皮海鮮腸$44,即米網腸,腸粉裏面夾着脆脆,面頭有木魚,口感不錯,新式的腸粉。麻辣燒賣皇$40,好少地方有得食麻辣燒賣,試了都真係有點辣,裏面有一粒粒辣椒,似乎傳統燒賣好味些。花膠滑雞扎$44,雞札是我另一個喜愛點心,這雞札特別之處,平時多是豬皮,這有花膠超黏口,雞件好大件好滑。香煎鮮蝦腐皮卷$40,腐皮卷煎得好脆,隻碟有格放喼汁,不用另上好方便,腐皮卷裡面有芫茜。醬燒杏鮑菇$30,素食人士都有好多選擇,有好多素食點心,平時喜歡吃台灣鹽酥杏鮑菇,第一次試蒸的杏鮑菇,原來都好好食好多汁,推薦!鮮竹牛肉球$28,牛肉球好大粒,味道正常,最喜歡吃牛肉球外,那片薄薄的腐皮。

2019-08-10
2019-08-07 69 浏览
晚餐想食得特別d,係上環選擇咁多,一於試下呢間近地鐵站嘅點心店啦。一入到去見到e d咁懷舊嘅公雞擺設,好得意呀!雖然叫就叫點心店,但選擇都幾多,唔只得點心:menu分哂唔同「專區」,尤其係有圖果d更加吸引,所以我地係廚師推介選左幾樣,然後比較特別嘅老干媽料理同邪惡系列各選一個,最後加個蒸飯。由於點心係即叫即蒸,所以都要等一陣先有得食,不過好快就已經有點心到!不愧係招牌點心,真係好大粒,漲卜卜咁大過乒乓波,夾起黎都有d聚手✋一食落去口感好特別,燒賣皇固然要有大大隻蝦,圍住蝦側邊嘅肉都好滑好爽,唔係軟林林嘅肥豬肉黎架喎!八卦問下,原來係雞肉,唔怪得口感咁特別,真係無試過,既然唔係肥豬肉,咁安心食多粒啦☺️到蝦餃啦,一樣咁有份量,個皮唔會痴底,一夾就起,食落幾滑,隻蝦好大,斯文嘅女仔一啖過係放唔哂入口架。好快其他點心已經黎齊,放滿成枱,我唔算細食都覺得份量真係唔細。呢個係我最期待嘅和風脆皮海鮮腸,因為就咁睇個名真係估計唔到裏面有啲乜嘢特別,張圖又比較細,唯有自己叫個試下啦。一嚟到已經覺得賣相好靚好特別,原來和風係指上面嗰啲嘅木魚絲同埋紫菜絲,好似章魚燒上面嗰啲郁郁下,好有動感。其他地方食過一啲

蝦餃
燒賣

好快其他點心已經黎齊,放滿成枱,我唔算細食都覺得份量真係唔細。呢個係我最期待嘅和風脆皮海鮮腸,因為就咁睇個名真係估計唔到裏面有啲乜嘢特別,張圖又比較細,唯有自己叫個試下啦。一嚟到已經覺得賣相好靚好特別,原來和風係指上面嗰啲嘅木魚絲同埋紫菜絲,好似章魚燒上面嗰啲郁郁下,好有動感。其他地方食過一啲嘅脆皮腸粉,都係由春捲皮所整,但呢個又唔係喎,係鬆脆唔係卜卜聲果種,入面都係爽滑大隻嘅鮮蝦,就係咁一個點心就已經包括咗唔同嘅質感,包括滑浖浖嘅外皮、鬆脆嘅中層同埋爽口嘅饀,幾有驚喜,下次帶朋友黎一定再叫!
和風脆皮海鮮腸

鍾意食酸嘢仍然係我嘅特點,所以專登叫左個紅油三寶過下癮。呢個菜式係點心紙上面冇架,都係喺廚師推介嗰個餐牌上面咁啱見到,紅油炒手就食得多,不過咁少人六件一樣嘅會有啲悶,呢度炒手、餛飩、水餃各有兩件就啱啱好可以試齊曬咁多味道喇,六件已經要用咁大隻碟裝哂,證明又係好大粒啊😂初頭仲驚食點心唔易飽叫多d。個汁係以微酸同微辣為主,唔會太多油,上面有辣椒碎、蔥花、炸蒜調味,令個汁更香,如果你本身分唔到上面嗰三種餃類嘅食物係點嘅話,一次過認識曬就啱曬喇,個皮、大細、饀料都唔同架。

然後個飯就嚟喇,呢個就係鮑魚汁花膠花菇飯,我以為中式嘅蒸飯同酒樓一樣分量唔太多,一嚟到望到嗰個盎先知又深又闊,鋪滿曬係白飯上面嘅白色東西就係花膠啦,估唔到多到咁,仲幾厚添,絕對唔使擔心食食下唔夠送啊,我建議頭嗰幾啖唔需要加額外嘅調味料,可以試下鮑汁同香菇本身嘅鮮味先,一般嘅蒸飯食到底都會覺得有啲油,今次反而冇喎,感覺幾健康。

當然唔少得邪惡系列啦,本身都想試西多,但係夜晚食真係有啲過分,於是揀左流沙包。一搣開少少已經有好多黃色流沙湧緊出嚟,即刻啜返啖先
然後搣開佢,發現原來有真正嘅鹹蛋黃喺裏面,比較深色啲嘅粒粒就係喇,好香濃好滑,而且有一個放左十分鐘以上仲係流架
好正

食得辣嘅朋友我都好推介老干媽銀針粉,佢唔算真係好辣,但係呢個配搭真係好特別,側邊金黃色炸嘅並唔係圍邊,而係真係一個碗嚟架,開頭我淨係識得「不」銀針粉同埋搣側邊嗰啲脆脆嚟食,後嚟店員提醒,其實精華係喺個底啊因為佢索曬老乾媽辣醬嘅味道,一試之後我哋真係清曬成個底,真係好特別啊,一個餸可以有兩個唔同嘅口感,又有得玩
創意分加分!
老干媽銀針粉

溫馨提示:由於點心分量都幾足,所以叫嗰時可以考慮下先,女仔嚟講兩個點心左右其實都飽,男仔呢三個都夠,仲有飯,為免浪費我地真係食到好飽。

值得讚賞:專登喺食完幾個鐘先至寫食評,過程真係無乜口渴同滯住嘅感覺,男朋友本身對味精易敏感都無不良反應,而且味道冇一般中式食肆咁鹹咁濃,真係原味道。店員會主動收用完嘅碟同加茶,收前會問多句要唔要,避免誤會,好細心。

晚餐黎講唔算貴又飽肚,仲幾健康。
2019-08-07
燒賣
  • 黃金流心包
今天是星期六,很久沒有來過周記,這是我定期來的好地方;每次都會有數款新菜式,老闆很有心,不停用心製作,我也一定支持。這天來到,果然有新菜式可試,容後再談。腸粉我每次來都必叫,拉得很好,既滑且香,配上甜醬及麻醬,一流。炸雲吞也是份量十足,外皮很脆,大大件。蝦餃皇也當然是必叫項目,三粒,大大隻,蝦也很新鮮,吃點心蝦餃也是指定動作。至於新菜式,我就試了鯪魚球米線;米線很滑,而鯪魚球也有特色,內裏有蒜蓉及果皮,天熱來個米線,淡淡的,是一個很好的配搭。鳯爪也當然是傳統點心,很冧,而且很大隻。雞扎也是我每次來的必叫項目,份量足夠,內裏的花菇,魚肚全部都是靚料,吃了感覺很滿足。不只點心,甜品也一樣精采。我平日留意不到他們有甜品,這次剛巧看到,就試了一個芒果布甸;店主很用心製作,直達酒店水準:內裏有大量芒果肉,而且很香滑,完全是順著喉嚨滑進肚子之中,吃了點心有點滯,來一個冰凍甜點,一流。小店用心製作,點心及甜品都在水準之上,一定要定期來支持。
這天來到,果然有新菜式可試,容後再談。

炸雲吞也是份量十足,外皮很脆,大大件。

鳯爪也當然是傳統點心,很冧,而且很大隻。

不只點心,甜品也一樣精采。

小店用心製作,點心及甜品都在水準之上,一定要定期來支持。
2019-08-03
  • 芒果布甸
  • 蝦餃
  • 雞扎
2019-07-10 954 浏览
經過門口好幾次,見到用木牌掛住黃金流心西多士,一直被這個名吸引著,好想去試下。臨入門口,見到原來還有香芋流心西多士,都好吸引,覺得就是今天了,一定要試下這家特別的餐廳。入內剛好兩點半後,不會太多人。<br>另有單邊窗口街景位,單邊窗口位對住馬路行人風景,看著路人急急的腳步。🏃‍♂️🏃‍♀️🚶🏾‍♂️🚶‍♀️<br>餐具是舊款公雞圖案,感覺懷舊,也很配合木色枱椅。每枱有下單紙、當時客不多,我又只是一個人,環保的我直接向店員下單,並不想浪費那張彩色印製的靚靚下單紙。♻️😊下單紙清楚精美<br>有6個素選擇,適合素食者,非常好。🥒🥬🍆🌶🥦🥕<br>我二話不說,就叫了香芋流心西多士 $39 和 黃金流沙西多士 $44。<br><br>以西多士來計,都真算好貴下。收得這個價錢💰💰,我估計有相當質素吧?!<br>兩個西多士外型是完全一樣,切開看到流出來的汁便分出一二。😊<br><br>香芋流心西多士 $39,只屬🆗<br>第一刀從中間切開,看到紫色的

入內剛好兩點半後,不會太多人。

下單紙清楚精美

<br>有6個素選擇,適合素食者,非常好。🥒🥬🍆🌶🥦🥕

<br>我二話不說,就叫了香芋流心西多士 $39黃金流沙西多士 $44

<br>香芋流心西多士 $39,只屬🆗
香芋流心西多士

<br>第一刀從中間切開,看到紫色的香芋汁流出來的確好興奮,相信原本設計是食客不用糖漿或鍊奶,直接點流出來的汁。故侍應沒有提供糖漿或鍊奶。即刻食落口,看看會是什麼味道。

<br>這個香芋西多士好處是不太甜,否則食晒西多士內的流心汁都糖份好高📈📈😅😅

<br>另一好處是西多士四個角落和四條邊都不會”無料到”,都有香芋汁在內👍不會偷工減料而只有正中多醬汁。

<br>全塊西多士醬汁都足夠,食到尾都夠汁點,否則會好dry。

香芋流心西多士

<br>香芋味沒有太特出,除了紫色外,味道並沒太讓我食到香芋味道,比預期中的芋頭香氣和口味都低,嗅覺和味覺都有點失望。

<br>另外,麵包炸得有點太乾身,尤其四條邊同四隻角,都有點太硬,加上邊同角雖然有汁,始終是比中間少,加上硬的包,食起來口感和味道都不算理想,不像我平時食西多士時食到尾都舔舔脷。

<br>黃金流沙西多士 $44 同樣只屬 🆗

<br>
<br>其實我最期待的是這個黃金流沙西多士,近年鹹蛋黃味好流行,產品五花八門,魚皮、薯片、即食麵等,我本身在未流行這些之前已經好喜歡鹹蛋。以前經濟不好,鹹蛋都是一味餸,我細細個已經喜歡鹹蛋,連鹹蛋白都喜歡,鹹蛋黃就更甚,所以月餅都鍾意有鹹蛋黃的🤣🤣

黃金流沙西多士

<br>一力切開時,看著金黃色流心醬汁緩緩流出實在好興奮,當然第一時間影相。😊

黃金流沙西多士

<br>西多士內的醬汁有些看似是鹹蛋黃蓉,影張近鏡後便馬上試味。

<br>

<br>味道是似甜多於鹹,鹹蛋黃味老實說未是很出,看似鹹蛋黃的小塊,食落口不像是鹹蛋黃實物,雖然看上去是蛋黃色和是”一舊”,似足蛋黃樣,但比較軟身,味道如果是真原粒鹹蛋黃沒有溝其他材料整的,這便是很淡口和很軟身的鹹蛋黃,如果說是牛油又或Cream cheese忌廉芝士還比較像一點。

<br>
<br>這件西多士同樣地炸得有點太乾,令四條邊位和角位有點太硬。

<br>
<br>總體來說,可能是好興奮又有期望,更加上這個價錢,我覺得我不會再試這家其他任何味的西多士。概念idea是非常特別和有創意,味道和質素 (例如炸得太乾、香芋和鹹蛋味道不出等) 則有提升的空間。
<br>
<br>以這個價錢和質素比,我個人覺得CP值性價比相對低。如果想試下是無妨的,只需不抱有太大期望和願意付這個價食這個質素。

這餐廳其實還有很多選擇,例如以上精美餐牌所顯示的很多點心、粉麵飯,還有這個餐牌。

<br>相信這些會比較有保證,價錢也較合理,我未試過,我是一心一意想試不同特些西多士,我實在好喜歡西多士,故此有要求。
2019-06-24
2019-06-09 296 浏览
今日仍要在上環返進修course,不過今日個course 開晏一些。 我唔洗晨咁早跑來上堂,更有時間食個點心加蒸飯,慢慢嘆完先去聽課。 鮮鮑汁鮮竹卷加鳯爪排骨飯及熱飲$48,加$3改了凍鴛鴦。 用$51在晨早時段吃不算平,但整體味道是好味的,所以也算值。而家出面其他餐廳個蒸飯份量真的少之又少,有好多也是出迷你size 。 不過這個鳯爪排骨飯份量也算不錯,排骨也有很多粒,而且也蒸到飯粒粒分明夠乾身。鮑汁鮮竹卷層層分明,材料足味道也好好味。

鮑汁鮮竹卷層層分明,材料足味道也好好味。
2019-04-16 1460 浏览
周記點心,我久不久也會來;今天 14:30 到達,沒有想到過了午市還是有很多人。這裏的老闆很有心,定期都會推出一些新菜式,務求讓客人不會覺得很悶。其實又怎會悶呢?即使是一樣的點心,百吃不厭,水準甚高;這也是我常來的主要原因。不過,有新東西必然也是好的,這次我試了他們兩款新甜品,容後再說。先來腸粉,非常香滑,一夾差點整條腸粉掉下來,我很喜歡比較軟身的腸粉,太硬就沒有風味。鮮竹卷也是我的至愛,外皮炸得甚香,再加上那一流的醬汁,口感甚好;內裏的餡料也是份量充足,讓人吃得很滿足。周記的點心就是這樣,絕不會將貨就價,份量足大大份而且好吃,勁道十足,那種滿足感要你來到親身體驗才知道。菜苖餃,也是我的至愛:三件菜苖餃充塞了整個蒸籠,大大件而且很好味,用料也是十足,有點蔬菜讓人感覺很好,很香。再來一個雲吞出前一丁,這個是新東西來的:HKD45.00 有四粒雲吞價錢合理,雲吞大小也是適中不會小,出前一丁醬汁調味豐富,不叫蒸飯可以叫這個打底。他們另外有梅菜扣肉飯太好味了,我也掙扎了五分鐘才選這個,兩個都一樣好。再來就是甜品,第一個是沙翁:這絕對讓我有意外驚喜,味道很傳統,而且是新鮮製,軟綿綿入口即溶,糖的

菜苖餃,也是我的至愛:

再來一個雲吞出前一丁,這個是新東西來的:

再來就是甜品,第一個是沙翁:

這絕對讓我有意外驚喜,味道很傳統,而且是新鮮製,軟綿綿入口即溶,糖的甜味剛好,讓你吃了會有「世界也不過是如此」的感覺,這是必叫項目。

另外有一個奶皇煎堆仔:

這個也是水準甚高之作,煎堆仔很香,內裏是蛋皇,配搭剛好;有些煎堆仔內裏是沒有餡料的,現時有奶皇,就補了這個不足,外面也難吃到。

整體而言,周記水準依然,點心我仍然是用「紥實」來形容,吃了你覺得很實際,很好味,很滿足;而招呼也是甚好,服務員不停來加茶,我最喜歡。
2019-04-16
  • 沙翁
  • 腸粉
  • 鮮竹卷
  • 煎堆
2019-04-11 457 浏览
價錢貴左野食差左,又無左下午茶,唔多抵食叫左4樣野食,最好食係個叉燒腸,但都差過之前,個皮厚左。個蟹籽花枝燒賣皇 40蚊得3粒,仲要唔好食,普通酒樓都好食過佢蒸飯正常,鯪魚介,正常。真係mama地
價錢貴左野食差左,又無左下午茶,唔多抵食
叫左4樣野食,最好食係個叉燒腸,但都差過之前,個皮厚左。
蒸飯正常,鯪魚介,正常。
真係mama地