2023-01-20 105 浏览
年廿八洗邋遢,洗完邋遢都已經6點,完全唔想煮飯,所以我地就落樓下馬六食晚飯。餐廳光潔明亮,以卡位為主,坐得舒適。平時食開喇沙同埋海南雞,今次轉下口味。咖喱深海魚塊配米飯深海魚塊好大件,深海魚塊粉漿厚薄適中,炸得夠脆,深海魚塊啖啖肉,好嫩滑,沒有腥味,我好鐘意以到既咖喱,椰汁味不會太重,咖喱味好突出,最緊要不會太辣,只係微微辣,另外配菜有炸魚仔同花生,食落超香口惹味,最吸睛就是大大塊蝦片蟹肉酥盒蟹肉配上法式酥皮,酥皮脆口唔油,金香酥脆,入面有滿滿蟹肉和娘惹風味餡料,味道一流。酥炸雲吞雲吞皮炸得非常脆,香脆帶肉汁,不油膩咖央奶祿咖央奶綠有2層,烘得夠脆,第一層夾住美綠醬,第二層夾住咖央醬和半溶牛油,麵包面上亦灑了超多美祿粉,味道層次豐富。有別於一般的咖央多士,有驚喜。美祿哥斯拉&南洋白咖啡美祿哥斯拉上面加了大量美祿脆脆,味道相當濃郁。

餐廳光潔明亮,以卡位為主,坐得舒適。

平時食開喇沙同埋海南雞,今次轉下口味。

咖喱深海魚塊配米飯

蟹肉酥盒

酥炸雲吞
雲吞皮炸得非常脆,香脆帶肉汁,不油膩

咖央奶祿

美祿哥斯拉&南洋白咖啡
美祿哥斯拉上面加了大量美祿脆脆,味道相當濃郁。

2023-01-19 115 浏览
想食海南雞飯就會即時想起粉嶺名都的「馬六」馬來西亞菜,主打海南雞、喇沙、肉骨菜。冇黎一排,轉左餐牌,多左好多款式,有單點,亦有二至四人套餐,多左好多選擇以家想食海南雞飯、又想食喇沙或肉骨茶可以點馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶,可以一次過滿足我兩個願望。海南雞全部已去骨,雞肉好嫩滑,雞皮爽口有彈性,油飯粒粒分明帶油香。巴生肉骨茶肉骨茶有淡淡的藥材香。娘惹地道小食拼盤可以一次過品嚐多款馬來西亞街頭地道美食,拼盤有串燒雞、串燒大蝦、烏打、魚皮、五香卷超鐘意串燒上面既沙嗲醬,串燒雞雞肉嫩滑,魚皮上有超多咸蛋黃,好邪惡,另外五香卷用腐皮包住半肥瘦肉,酥香可口。熱手工拉茶

以家想食海南雞飯、又想食喇沙或肉骨茶

巴生肉骨茶
肉骨茶有淡淡的藥材香。

娘惹地道小食拼盤

熱手工拉茶
2023-01-12 78 浏览
新年假就黎啦同時間係 年結啦🗃️🗃️🗃️🗃️相信開玩數字嘅朋友都會有呢種感覺OT 日子同時間開始啦🗞️🗂️🗂️📂📔📒今日OT完經過粉嶺火車站見到呢間星馬泰野食仲開緊咁夜好少星馬泰仲開就即刻入去食返個我今日食左肉骨茶今日呢個肉骨茶,好豐富入面肉類都係非常之多仲有好多藥材而家嘅天氣飲啖暖笠笠嘅湯🍲🍲🍲真係好精神☕️☕️☕️好暖胃🍵🍵🍵而我個同事就叫咗咖喱雞串咖喱雞串相對嚟講都幾好味🍛🍛🍛夜晚食特別有宵夜嘅味道如果大家夜晚行過唔知食咩?記得搵返呢一間星馬泰佢係開到10點㗎?⏰粉嶺新都好多餐廳都好早收佢好近 肯德基🍗🍗🍗位置都幾就腳👞👟
新年假就黎啦

見到呢間星馬泰野食仲開緊
咁夜好少星馬泰仲開
就即刻入去食返個

我今日食左肉骨茶
今日呢個肉骨茶,好豐富
入面肉類都係非常之多

佢好近 肯德基🍗🍗🍗
位置都幾就腳👞👟
1K
2023-01-11 90 浏览
天氣有啲濕又有啲凍即刻想食個暖笠笠嘅喇沙湯麵🔥馬六喺名都嚟講絕對算性價比最高嘅一間起碼佢嘢好食,湯好飲,仲要夠大份豬扒喇沙摻摻扒豬扒厚切喎!勁大塊!好開心😍有香茅味!上面勁多乾蒜片😍😍湯唔辣,椰香味幾濃,入口順滑個湯我比佢9/10分,認真值得推介配料有索湯豆卜,豆角,同蛋半隻摻摻可換淨油麵或米粉(好似係)我自己就冇乜所謂,兩溝都幾得意嘅朋友就係去到邊都食海南雞而全場有8成人都係叫呢個海南雞套餐相信真係有返咁上下水準先會咁多人叫呢個事實上佢隻雞(無骨)確係相當靚仔呢度我估係1/4份,咁啱中左近少少脾位啲肉滑到呢😋👍胸位就啖啖肉囉,都幾正粉嶺區嚟講呢個海南雞排第二好食(排第一嗰間永遠六點前sold out,如果你知我講邊間…)可配油飯or白飯,碗飯大到一個點🤣同埋有個紫菜湯,都幾好㗎開心share左碟雞串燒,沙嗲汁花生味夠香!雞肉嘅香茅好入味!呢個串燒我覺得非常高質👍👍餐飲加$6,冷熱同價,ok喎白咖啡同橙茶,出面少見,推介👍整體嚟講,食物質素高,環境服務都好好名都之中呢間暫時係我心目中至抵食😋

天氣有啲濕又有啲凍
即刻想食個暖笠笠嘅喇沙湯麵🔥
馬六喺名都嚟講絕對算性價比最高嘅一間
起碼佢嘢好食,湯好飲,仲要夠大份

豬扒喇沙摻摻
扒豬扒厚切喎!勁大塊!好開心😍

有香茅味!上面勁多乾蒜片😍😍
湯唔辣,椰香味幾濃,入口順滑
個湯我比佢9/10分,認真值得推介

配料有索湯豆卜,豆角,同蛋半隻

摻摻可換淨油麵或米粉(好似係)
我自己就冇乜所謂,兩溝都幾得意嘅

朋友就係去到邊都食海南雞
而全場有8成人都係叫呢個海南雞套餐
相信真係有返咁上下水準先會咁多人叫呢個
事實上佢隻雞(無骨)確係相當靚仔
呢度我估係1/4份,咁啱中左近少少脾位
啲肉滑到呢😋👍

胸位就啖啖肉囉,都幾正
粉嶺區嚟講呢個海南雞排第二好食
可配油飯or白飯,碗飯大到一個點🤣
同埋有個紫菜湯,都幾好㗎

開心share左碟雞串燒,沙嗲汁

花生味夠香!雞肉嘅香茅好入味!
呢個串燒我覺得非常高質👍👍

餐飲加$6,冷熱同價,ok喎
白咖啡同橙茶,出面少見,推介👍

整體嚟講,食物質素高,環境服務都好好
名都之中呢間暫時係我心目中至抵食😋
2022-12-02 120 浏览
10月尾外賣左海南雞飯非夏天,35mins 送到過黎海南雞顏色有d灰綠色,有d正常黃色灰綠色已經酸左壞左問返舖,佢話冇其他客人講有呢個問題即刻報左食物安全中心去化驗今日覆返個樣本確實壞左成件事好失望唉😨😨點解見到食物壞左都可以照外賣俾客人之前一句講曬冇其他客人有呢個問題其實有冇真係check返都唔知唔知平時有幾多客咁樣俾人呃希望可以唔好再俾壞左嘅食物俾客食啦同埋希望可以認真對待客人意見而不是敷衍了事
10月尾外賣左海南雞飯
非夏天,35mins 送到過黎
海南雞顏色有d灰綠色,有d正常黃色
灰綠色已經酸左壞左
問返舖,佢話冇其他客人講有呢個問題
即刻報左食物安全中心去化驗

同埋希望可以認真對待客人意見
而不是敷衍了事

外卖送餐
2022-11-16 112 浏览
平時見阿媽幾乎日日幫襯《馬六》嘅早餐,早餐我食唔到,唯有食個晚餐啦🤪-街頭雞肉串燒 $42係我最鍾意食嘅雞肉串燒☺️沙嗲醬酸酸甜甜好惹味,另外仲有青瓜、蕃茄仔伴碟,食肉食到漏既時候,配搭青瓜一齊食,好清新,夾得岩岩好😊-巴東牛肉 $88巴東牛肉煮到好淋好入味😚,而且份量都好大份👍最近嘅我試緊新酮飲食,所以盡量都會戒澱粉,《馬六》滿足到我要求,可以食肉食到飽🥳而且店員服務超好,環境闊落坐得又舒服,加分👍
街頭雞肉串燒 $42

巴東牛肉 $88

巴東牛肉煮到好淋好入味😚,而且份量都好大份👍
最近嘅我試緊新酮飲食,所以盡量都會戒澱粉,
《馬六》滿足到我要求,可以食肉食到飽🥳
而且店員服務超好,環境闊落坐得又舒服,加分👍
2022-11-12 803 浏览
話說今日老公去粉嶺做嘢,點知上車先知帶漏野,嗱嗱臨拎過去俾佢,2兄弟聽到又話要跟🥲所以爸爸就去呢到一齊食埋早餐先食物奶醬多超正🤣勁熱勁脆多士!加上超多花生醬🤣正到暈🙃餐蛋多士呢個真係抵食厚切餐肉,蛋都好厚。好香蛋味。同樣都係烘過脆底吉烈魚柳歐陸早餐佢個多士唔係白麵包😲係似丹麥酥!加上牛油🧈呢個同餐蛋多係2個風味魚柳雖然薄啲,但好熱好脆,哥哥話好好味😋一個人食晒炒蛋都好滑,我哋鐘意將隻蛋放係包上面食香茅豬扒歐陸早餐早餐嘅香茅豬扒一啲都唔hea 👍🏻超香超好食!原來豬扒加佢個牛油多士都好好食!海南雞絲蝦湯米粉🤣呢個同圖片有啲唔同,我老公一度誤會左,以為落錯單,但其實佢呢個湯底好夠味,同下晝嘅蝦麵底一樣咁濟!佢哋嘅米粉比較彈牙,係透明個隻桂圓紅棗茶呢排天氣凍,早餐飲下呢啲茶會舒服啲佢勁足料有半杯紅棗、玫瑰、菊花、杞子唔怪之得咁多人會黎呢到食👍🏻老少咸宜凍檸茶其他其實好少過黎呢頭,叫做係車站附近多左個選擇👍🏻環境乾淨,食物都好食同一個商場黎講,佢呢間確係唔錯💕

食物

奶醬多
超正🤣勁熱勁脆多士!加上超多花生醬🤣正到暈🙃

餐蛋多士
呢個真係抵食
厚切餐肉,蛋都好厚。好香蛋味。同樣都係烘過脆底

吉烈魚柳歐陸早餐
佢個多士唔係白麵包😲係似丹麥酥!加上牛油🧈
呢個同餐蛋多係2個風味
魚柳雖然薄啲,但好熱好脆,哥哥話好好味😋一個人食晒
炒蛋都好滑,我哋鐘意將隻蛋放係包上面食

香茅豬扒歐陸早餐
早餐嘅香茅豬扒一啲都唔hea 👍🏻超香超好食!
原來豬扒加佢個牛油多士都好好食!

海南雞絲蝦湯米粉
佢哋嘅米粉比較彈牙,係透明個隻

桂圓紅棗茶
呢排天氣凍,早餐飲下呢啲茶會舒服啲
佢勁足料
有半杯紅棗、玫瑰、菊花、杞子
唔怪之得咁多人會黎呢到食👍🏻老少咸宜

凍檸茶

其他

同一個商場黎講,佢呢間確係唔錯💕
用餐时段
早餐
2022-11-03 121 浏览
店舖外觀設計吸引,侍應醒神的招呼,態度親切。裝修簡潔明亮,喜歡它的顏色配搭,坐位整潔充足。大大塊香茅豬扒,加配腸仔煎蛋多士,非常飽足,價錢實惠。感恩有一個滿足的早晨😋💕
2022-10-21 144 浏览
喺粉嶺新開咗馬六,主打星馬菜,喺平日一至五同星期六日都有下午茶餐,好抵食招牌蝦麵($62)雖然話係下午茶,但係份量都幾夠大👍🏻湯底亦都好濃郁,有濃厚嘅咸蝦頭味👍🏻👍🏻配料好豐富,除咗有大蝦,仲有豬頸肉五香卷同埋櫻花蝦,豆卜同豆角,性價比好高麵類可以揀摻摻,油麵,米粉,米線,而今次揀咗摻摻,掛湯能力高👍🏻👍🏻巴新肉骨茶湯米粉($52)巴新肉骨茶有別於白胡椒肉骨茶,口感溫和有重重嘅藥材味。湯底濃厚,令到人哋一啖接一啖咁停唔到口咁飲再加上一字排骨燉煮夠耐,口感軟口,並唔柴皮配料仲有豆卜,腐皮,吸湯能力十足跟餐只要加$3,就可以配凍桔仔話梅水同凍桔仔紅茶,好抵飲兩杯表現都好正常,解渴清爽最後仲要加咗$22叫咗最邪惡嘅鹹蛋黃魚皮,魚皮炸到香脆可口,撈埋好夾既鹹蛋黃喺上面,邪惡到爆燈🙈🙈

招牌蝦麵($62)
招牌蝦麵🦐🦐

雖然話係下午茶,但係份量都幾夠大👍🏻
湯底亦都好濃郁,有濃厚嘅咸蝦頭味👍🏻👍🏻

巴新肉骨茶湯米粉($52)
巴新肉骨茶湯米粉

再加上一字排骨燉煮夠耐,口感軟口,並唔柴皮
配料仲有豆卜,腐皮,吸湯能力十足

鹹蛋黃炸魚皮

招牌蝦麵🦐🦐
巴新肉骨茶湯米粉
鹹蛋黃炸魚皮
  • 招牌蝦麵
2022-10-19 115 浏览
📍馬六📍💡粉嶺🐥吉列深海魚柳($42)第一次試佢既歐陸早餐,配料好豐富,有薯餅、雞肉腸、炒蛋、 茄汁焗豆同埋牛油多士。魚柳炸得好香脆至金黃色又大大塊,點上千島他他醬食非常之夾,牛油多士脆得黎又充滿牛油香正正,炒蛋夠嫩滑😋飲埋杯飲品都已經夠晒飽🐥香煎雞扒餐肉腸仔火腿煎蛋即食麵($45)見到隔籬枱食雞扒俾佢吸引到,就決定跟佢叫🐔雞扒一樣大大塊,煎得金黃色,而且雞肉嫩滑😋餐肉腸蛋麵正常發揮,飲埋餐飲真係頂住個肚整體早餐黎講份量好多好夠,食物不錯,坐位舒適,下次要試下午餐食佢咖央多士😚😋#粉嶺 #粉嶺美食 #美食日記 #食好西 #大滿足#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #foodiesinternationalchat #globaleats #indiandailybread
📍馬六📍
💡粉嶺

🐥吉列深海魚柳($42)

🐥香煎雞扒餐肉腸仔火腿煎蛋即食麵($45)

#粉嶺 #粉嶺美食 #美食日記 #食好西 #大滿足
#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港
#indiandailybread
2022-10-15 121 浏览
媽媽話想試下呢間,放工就陪佢去啦~店舖裝修新淨,埋單先$200價錢唔貴,而食物估唔到唔差喎!〰️海鮮大蝦喇沙摻摻 ($78)喇沙湯惹味,用左十幾種香料炒製,難怪香味濃郁撲鼻,食落仲有啖啖椰香味。豆卜索哂湯汁,正!蜆同埋大蝦增添左鮮味,大蝦已經剝好殼唔使整污糟手,值得一讚。😋〰️海南雞飯拼肉骨茶 ($88)雞用左優質龍崗雞,咬落肉質較嫩,雞香而不肥。油飯有淡淡嘅雞油香,飯粒粒粒分明,幾有水準。肉骨茶都有分黑白兩派,巴生肉骨茶無另一派咁重胡椒辛辣味,飲落芳香溫和得多。仲有大大條帶脆骨嘅皇帝肉!👍🏻〰️班蘭咖吔多士 ($28)多士鬆脆,班蘭香但唔會過甜,椰香味道濃郁,值得一試。〰️桂圓紅棗茶($6)〰️〰️📍 馬六 (粉嶺)粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都廣場2樓27C號舖

媽媽話想試下呢間,放工就陪佢去啦~
店舖裝修新淨,埋單先$200價錢唔貴,而食物估唔到唔差喎!

〰️海鮮大蝦喇沙摻摻 ($78)

〰️海南雞飯拼肉骨茶 ($88)

〰️班蘭咖吔多士 ($28)
多士鬆脆,班蘭香但唔會過甜,椰香味道濃郁,值得一試。

〰️桂圓紅棗茶($6)

〰️〰️📍 馬六 (粉嶺)
粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都廣場2樓27C號舖

2022-10-04 125 浏览
當日是假期天,早上七點幾,當時係只有幾枱客人,做完安心出行後,我就選擇近門口卡位的位置,而當時有一位職員短髮瘦矮小像男人的女子,見到我坐卡位,就即時喝止我問我幾多位?我說一位,就叫我立即起身,而我說我都已經坐了落去,可唔可以唔起身,佢再一次用凶狠和不禮貌的眼神,說不可以,要求我即時起身,我只好聽從,其實當時鋪面並沒有其他客人,亦不是繁忙時間,為什麼要坐低了都要我即刻起身,我覺得貴公司要改善一下培訓員工的態度,食品水準重要,服務態度員工也很重要,因為員工是代表貴公司的形象
2022-09-25 124 浏览
平時經過見到其實都已經好想試,今次收工懶得返屋企再煮,就一於入去食啦🥳-馬來街頭雞肉大蝦串 $56雞肉串好好味!雞肉嫩滑,醬汁酸酸甜甜,好夾!大家一定要叫!🦐亦都彈牙☺️平時我好少會食埋涼拌既青瓜,但哩個真係配合得好好👍忍唔住想再encore🤤-Clam in Sambal $42好野味,亦都唔會有沙🥰-馬拉盞通菜 $38我鍾意食霖d嘅菜,同店員講咗之後亦都煮得好啱我口味🥰呢個醬本身有少少辣,搞到我食菜都食得好開心😊
馬來街頭雞肉大蝦串 $56

雞肉串好好味!
雞肉嫩滑,醬汁酸酸甜甜,好夾!
大家一定要叫!
🦐亦都彈牙☺️
平時我好少會食埋涼拌既青瓜,但哩個真係配合得好好👍
忍唔住想再encore🤤
Clam in Sambal $42

好野味,亦都唔會有沙🥰
馬拉盞通菜 $38

我鍾意食霖d嘅菜,同店員講咗之後亦都煮得好啱我口味🥰
呢個醬本身有少少辣,搞到我食菜都食得好開心😊
2022-09-18 127 浏览
朋友不小心倒瀉飲品,本來只向服務員取布抹檯,但他們主動提出換檯,由他們善後,而且反應迅速,值得一讚。值得推介是肉骨茶,魚丸魚條摻摻,咖央多士,椰漿飯,嘗到久違的馬來食品真正味道。
  • 肉骨茶
1K
2022-09-17 150 浏览
公司附近開咗呢間馬六,想食好耐!今晚放飯即刻捉同事黎食新開張,衛生同裝修都好好東南亞菜,晚市有套餐,價位ok主菜加小食一款加飲品一杯,唔洗一舊水有我至愛嘅喇沙湯!轉做摻摻唔洗加錢個湯底幾正,夠椰香,微辣!有隻半蝦,兩粒魚蛋,半隻蛋,豆卜等索左湯真係好味😋同事就叫左檳城蝦麵個湯頭係有咸蝦味,都係微辣我哋一致認為喇沙湯比較精彩所以下次encore應該都係會食喇沙但呢個蝦麵其實都唔差入面有非常多櫻花蝦食落啲口感係幾正㗎!小食我哋揀左咖哩角同蘿蔔餅不過不失,嗰晚食覺得油膩左少少個咖哩角用酥皮包係幾特別食落就覺得好飽同有啲滯🙈另外散叫左份斑蘭多士呢個推介!偶爾膽固醇超標一下啦微甜嘅斑蘭加咸嘅厚切牛油個感覺真係奇妙地好食飲品選擇超多,冷熱同價某啲特色飲品都唔洗加錢我哋要左馬來手工拉茶同白咖啡都唔錯,可以叫走甜,幾好!整體黎講唔錯,值得encore👍住呢頭都知名都一向都幾悶多啲食店選擇係開心嘅!

公司附近開咗呢間馬六,想食好耐!
今晚放飯即刻捉同事黎食
新開張,衛生同裝修都好好
東南亞菜,晚市有套餐,價位ok
主菜加小食一款加飲品一杯,唔洗一舊水

有我至愛嘅喇沙湯!轉做摻摻唔洗加錢
個湯底幾正,夠椰香,微辣!

有隻半蝦,兩粒魚蛋,半隻蛋,豆卜等
索左湯真係好味😋

同事就叫左檳城蝦麵
個湯頭係有咸蝦味,都係微辣

我哋一致認為喇沙湯比較精彩
所以下次encore應該都係會食喇沙
但呢個蝦麵其實都唔差
入面有非常多櫻花蝦
食落啲口感係幾正㗎!

小食我哋揀左咖哩角同蘿蔔餅
不過不失,嗰晚食覺得油膩左少少
個咖哩角用酥皮包係幾特別
食落就覺得好飽同有啲滯🙈

另外散叫左份斑蘭多士
呢個推介!偶爾膽固醇超標一下啦
微甜嘅斑蘭加咸嘅厚切牛油
個感覺真係奇妙地好食

飲品選擇超多,冷熱同價
某啲特色飲品都唔洗加錢
我哋要左馬來手工拉茶同白咖啡
都唔錯,可以叫走甜,幾好!

整體黎講唔錯,值得encore👍
住呢頭都知名都一向都幾悶
多啲食店選擇係開心嘅!