疫情略為緩和,是晚到 粉嶺新開 馬來西亞餐廳~《馬六》 一嚐晚餐。甫入餐廳,裝修明亮簡潔,男經理👨‍💼態度親切安排我們在一張較寛敞的枱坐下,看過餐牌,菜色豐富新穎,感覺滿不錯。點了個二人餐:有主食2個《🐖肉骨茶搭雞油飯》《燻鴨🦆飯》,小食2款《蘿蔔糕》《🟢斑蘭糕》配飲品2款《椰子斑蘭冰》《南洋白咖啡》,另外再要了一客炒蜆。蘿蔔糕~是炸物,可口香脆燻鴨🦆飯~碟頭大,材料豐富,燻鴨有一陣木燻味道,肉質尚算嫩滑,不會過咸,配上花生小魚乾青瓜🥒,充滿東南亞風味肉骨茶~補而不燥,嗅一嗅一股藥材味,渴下去沒有太大藥材味,容易入口,配滋味雞🐔油飯炒蜆~足夠2人份量,新鮮,夠穫氣,惹味吃到半程,有一段插曲,要投訴一下~收銀姐姐 突然 站在餐廳中央,我朋友座位後面, 為座位問題責駡2位較年輕的服務員妹妹,完全嚇了我們一跳,2位服務員一臉無奈。其實不管何事,服務業管理人就該注意自己態度,大庭廣眾勿為小事影響客人進餐氣氛、心情希望這位E收銀員姐姐會認真檢視自己服務客人和對同事的言行態度。尾聲上埋甜品和飲品,椰汁斑蘭冰~賣相一流椰汁味濃,炎夏透心涼南洋白咖啡~咖啡味醇厚順喉,不太甜斑蘭糕~賣相靚,但無味,咬下
疫情略為緩和,是晚到 粉嶺新開 馬來西亞餐廳~
《馬六》 一嚐晚餐。甫入餐廳,裝修明亮簡潔,
男經理👨‍💼態度親切安排我們在一張較寛敞的枱坐下,
看過餐牌,菜色豐富新穎,感覺滿不錯

點了個二人餐:
有主食2個《🐖肉骨茶搭雞油飯》《燻鴨🦆飯》,

蘿蔔糕~是炸物,可口香脆

燻鴨🦆飯~碟頭大,材料豐富,燻鴨有一陣木燻味道,
肉質尚算嫩滑,不會過咸,配上花生小魚乾青瓜🥒,
充滿東南亞風味

炒蜆~足夠2人份量,新鮮,夠穫氣,惹味

尾聲上埋甜品和飲品,
椰汁斑蘭冰~賣相一流
椰汁味濃,炎夏透心涼
南洋白咖啡~咖啡味醇厚順喉,不太甜

斑蘭糕~賣相靚,但無味,咬下脆到散,不推薦

整體而言,餐廳主打馬來西亞菜色,菜色選擇多,
環境舒適,食品賣相靚,質素不錯。
2022-05-16 98 浏览
本身鍾意食鲜牛多啲嘅,不過見$38,如果再加多士腿蛋就有啲貴,見第一次食所以試下平少少豬扒麵。本來冇諗住寫 所以咬咗一啖😜 因為見佢真係外脆內軟做得幾好 牛油又搽得勻唔係就咁抹一撻上面 。 豬扒大塊得嚟又易咬開,不過香茅味唔夠, 有啲美極味;公仔麵就淋咗D。 整體而言食得過 ,坐得舒服,侍應有禮,味道中上,下次可以試鮮牛。有可以抹餐具的消毒濕紙巾提供 ,還有紙袋放口罩,放n95就啱晒。 不過如果閣下支持環保嘅可以唔用
2022-05-08 138 浏览
粉嶺名都終於新開了其他餐廳,終於唔駛成日食黎食去個幾間啦!馬六經常都見到好多人等位,今日6:30到達,拎飛就好快有位啦!餐牌有多款風味小食、喇沙麵、檳城蝦麵、咖哩麵、肉骨茶、椰漿飯、海南雞、雞油飯等等,除了單點,另外亦有馬六自選套餐,我覺得都好抵食,套餐有主菜+小食+飲品馬六無骨海南雞飯一上枱便聞到油飯香味,粒粒分明帶油香,有咬口,海南雞全部已去骨,雞皮爽口,雞肉嫩滑,入面仲有半隻雞翼,雞件有青瓜作配菜,醒胃解膩。自家製娘惹班蘭糕(2件)班蘭味濃,口感似大菜糕南洋白咖啡

馬六無骨海南雞飯

自家製娘惹班蘭糕(2件)
班蘭味濃,口感似大菜糕

南洋白咖啡
2022-05-07 102 浏览
🌸粉嶺新開馬拉菜🌸馬六 📍粉嶺粉嶺車站路18號粉嶺名都廣場2樓27C號舖環境:🐣🐣🐣🐣🥚服務:🐣🐣🐣🐣🥚🌸海南雞喇沙米線🍜 $68味道:🐣🐣🐣🐣🥚喇沙湯底好濃郁好好味😋米線份量剛剛好,煮得剛好,唔會過硬😋😋雞煮好滑👍🏻👍🏻🌸海南雞飯 $72味道:🐣🐣🐣🐣🥚雞既份量煮頗多,都幾滑👍🏻👍🏻🌸+$18 椰子斑蘭冰 味道:🐣🐣🐣🐣🐣🌸+$18 凍美綠哥斯拉 味道:🐣🐣🐣🥚🥚+$12 凍話梅冰 味道:🐣🐣🐣🥚🥚
🌸粉嶺新開馬拉菜🌸

🌸海南雞喇沙米線🍜 $68
味道:🐣🐣🐣🐣🥚

🌸海南雞飯 $72
味道:🐣🐣🐣🐣🥚
雞既份量煮頗多,都幾滑👍🏻👍🏻

🌸+$18 椰子斑蘭冰
味道:🐣🐣🐣🐣🐣

🌸+$18 凍美綠哥斯拉
味道:🐣🐣🐣🥚🥚

+$12 凍話梅冰
味道:🐣🐣🐣🥚🥚
2022-05-05 104 浏览
食喇沙終於唔駛搭車出去食啦!以家樓下有得食啦,粉嶺名都新開了馬六,主打海南雞、喇沙、肉骨茶。餐廳環境明亮簡潔,以卡位為主,坐得舒適。馬六自選套餐(包主菜、小食、飲品)新加坡喇沙摻摻每次見到喇沙都會必食!湯底味道濃稠,濃郁的椰香味,湯頭入口順滑,麵底可以選擇摻摻或米線,我地選擇了摻摻,米粉加油麵,可以吃到兩種不同麵條的口感,配料有蝦、豆卜、魚片、半隻蛋、魚蛋、豆卜吸盡湯汁精華,好惹味。新加坡咸蛋黃魚皮咸蛋黃味濃,魚皮依然香脆熱美祿Milo

餐廳環境明亮簡潔,以卡位為主,坐得舒適。

馬六自選套餐(包主菜、小食、飲品)
新加坡喇沙摻摻

新加坡咸蛋黃魚皮
咸蛋黃味濃,魚皮依然香脆

熱美祿Milo
2022-04-17 158 浏览
晏就冇嘢做就行去食個午餐加晚餐啦!原來呢間有得用app去攞位,下次想食嘅朋友可以先攞位本來想食隔離間越南菜,兩間都攞咗飛,就睇吓個天決定我哋食邊間呀,最後呢一間有位先咁就係你啦飛雲。煙鴨胸,出奇地幾好味!微暖,皮微微脆,好食。唔會死鹹,唔會口渴,個飯就個米質地唔靚,味道正常加個怡寶芽菜做小食!芽菜係脹卜卜嘅,味道就一般啦,唔會encore斑蘭牛油多士!牛油夠厚嘅,但係斑蘭醬就少咗啲啲,唔夠香,所以加起來都係麻麻地重點係個多士都唔熱嘅本人的海南雞「慘慘」!雞份量唔算多、入味、好味湯底都正常朋友飲食冇我咁揀擇,杯嘢飲到一半就唔飲啦你估到咩料啦總結一句:唔會再嚟!
晏就冇嘢做就行去食個午餐加晚餐啦!
原來呢間有得用app去攞位,下次想食嘅朋友可以先攞位

質地唔靚,味道正常

重點係個多士都唔熱嘅

本人的海南雞「慘慘」
!雞份量唔算多、入味、好味
湯底都正常

朋友飲食冇我咁揀擇,杯嘢飲到一半就唔飲啦
你估到咩料啦

總結一句:唔會再嚟!

2022-03-25 153 浏览
Menu寫「大蝦」收人$7X一碗喇沙面 結果打開係三片開邊小蝦毛 😡 加埋都係得一隻半 好唔好意思!公道說味道是可以的 但係這三片蝦毛真心覺得根本取巧 !可以話「大蝦」何謂大係見人見智 但這太過份 不會再幫襯!
2022-02-18 238 浏览
今日同朋友係粉嶺買完野之後一齊食Tea~魚丸魚條喇沙摻摻 ($50)D魚蛋魚條都好彈牙,而且無腥味。摻摻係米粉同油麵撈埋一起,有兩種質感層次多元。海南鷄喇沙摻摻 ($53)朋友話D鷄都幾滑,同埋幾多舊,不過個湯底對五食辣既人黎講都幾辣!美綠哥斯拉 (跟餐+$8)平時飲開美綠恐龍,第一次飲哥斯拉 ,其實就係美綠波波,裏面美綠好濃,食埋D波波令成杯野美綠味好出。熱手工拉茶 (跟餐)朋友話甜左少少,但茶同奶味都幾突出~Kaya多士 ($22)塊牛油好厚好邪惡,配埋Kaya醬真係無得頂!多士烘得都好脆!
今日同朋友係粉嶺買完野之後一齊食Tea~
魚丸魚條喇沙摻摻 ($50)
海南鷄喇沙摻摻 ($53)
美綠哥斯拉 (跟餐+$8)
熱手工拉茶 (跟餐)
朋友話甜左少少,但茶同奶味都幾突出~
Kaya多士 ($22)
2022-02-17 1245 浏览
好想食喇沙~即刻搵朋友陪我去食🤣就試下呢間啦,之前都冇留意,原來有咁多間分店🤭揀咗個海南雞喇沙摻摻,馬六什錦椰漿飯,參峇啦啦,馬拉盞通菜,峇雞翼(2隻),凍桔仔話梅水,熱香茅蜜先講海南雞喇沙摻摻,完全係我想食嘅味道🤤好濃郁嘅蝦香味,重🈶️陣陣嘅椰香同咖喱嘅香味,不得了🤤而且辣到啱啱好。海南雞夠味,肉質嫩滑馬六什錦椰漿飯,完全係因為個綠色飯太吸引啦,所以就試呢個,🈶️咖喱魷魚🦑咖喱牛腩、雞全翼、流心蛋、脆魚仔、花生同青瓜,全部配料我都覺得好好食😂參峇啦啦,呢個名好得意🤭原來係蜆嚟㗎,有少少辣🌶️但食得好過癮馬拉盞通菜,蝦醬味濃郁,辣度啱啱好參峇脆皮雞翼(2隻),用香料醃製非常惹味,兩隻雞全翼烤焗整嘅,都唔會太乾身🙌🏻另外啲人分享話辣菜脯好食,我當然唔執輸試吓啦🤣每張枱面都有一樽,任食唔嬲,有個有啲辣,好爽口,而且唔會鹹真係好食(不過我唔記得影相)🤣最後叫咗我食馬來西亞野必飲嘅凍桔仔話梅水,熱香茅蜜🙌🏻總結冇中伏,我覺得仲好抵食,用下午茶嘅價錢for dinner,兩個人食到飽飽😮‍💨

馬拉盞通菜,蝦醬味濃郁,辣度啱啱好

最後叫咗我食馬來西亞野必飲嘅凍桔仔話梅水,熱香茅蜜🙌🏻

2022-02-16
2022-02-16 180 浏览
襯下午茶時段過黎試下粉嶺呢間新曹開的馬來西亞餐廳,環境乾淨企理。叫左個大蝦喇沙米線,喇沙湯底好濃郁,蝦仲係剝左殼,入面仲有豆卜等等,除左米線,仲可以簡摻摻,一於下次試下先! 下午茶時段加個馬拉盞通菜都係$20幾蚊咋,好抵! 通菜好惹味,好想配飯食。食馬拉野,我每次都會叫咖央多士,呢到同樣出色,多士脆卜卜,入面係鮮油,記住襯熱食先好食! 野飲叫左椰青同埋美淥哥斯拉。美淥哥斯拉超濃朱古力味呀!上面仲有D朱古力味脆脆,好好飲!
2022-02-12 166 浏览
一排冇行過,最近開左間新加坡菜😍又係試新嘢既時候😋明亮裝修整潔下午茶時段有套餐 可以優惠價加小食同飲品 都算唔錯而且唔係迷你版 都算抵食喎😆🔆海南雞飯併新加坡喇沙香滑雞件 配黃油飯好香口 開胃再加上細細碗喇沙一個餐雙倍享受😎🔆馬六什錦椰漿飯(雞翼。巴東牛肉。魷魚。花生。江魚仔。青瓜。雞蛋)一次過滿足多個願望🔆馬來街頭雞肉串惹味醬汁雞肉燒到恰恰好🔆南洋斑蘭咖央多士大愛咖央 厚厚一層香脆可口 🔅凍椰子斑蘭冰🔅美碌哥斯拉
一排冇行過,

好香口 開胃
再加上細細碗喇沙
一個餐雙倍享受😎

🔆馬六什錦椰漿飯
(雞翼。巴東牛肉。魷魚。花生。江魚仔。青瓜。雞蛋)
一次過滿足多個願望

🔅凍椰子斑蘭冰
🔅美碌哥斯拉
  • 斑蘭咖央多士
2022-02-11 150 浏览
梗係食飽飽,先有力去行山,食個豐富早餐,原來呢間係新開的馬來西亞餐廳,早餐以西式為主,望入去都幾多人食,見到門口餐牌都有好多選擇,一於試吓先。歐陸早餐吉列深海魚柳炸得幾脆,又大塊,配他他醬好夾,牛仔腸好香香草味,丹麥多士有陣陣牛油香,咬落去外脆內軟,炒蛋嫩滑富蛋香,$8有火腿通粉,通粉彈牙有坑紋吸晒湯汁,冇味精食完唔會口渴,凍美祿飲到最尾都唔會好淡,整體早餐份量充足,食物唔錯,有卡位坐得舒服,值得一試。

歐陸早餐
2022-02-10 134 浏览
📍馬六📍💡粉嶺日日行過都唔係好覺得有新野,係今日先發覺多左間,原來下午茶都幾多人食🐥海南雞飯拼新加坡喇沙($75)雞飯雞味濃,飯香雞油味,海南雞好香滑,幾嫩。喇沙湯惹味,都幾重椰汁味,有蝦豆卜魚旦好吸味🐥馬六雜錦椰漿飯($62) 個椰漿飯有特式,飯有咬口香椰汁味,牛肉小小辣,幾惹味,又有流心蛋,炸雞翼,魚仔乾,魷魚,幾豐富🐥 咖央多士($22)跟餐可以加小食,多士香脆,中間有香甜既咖央醬同片厚厚牛油,咬落去好滿足,好正,食完都覺得唔夠喉🐥雞肉串燒2串($26)雞肉串好香,淋上沙嗲汁,惹味 🐥美祿哥斯拉(+8)一睇個名就好有童年既感覺,即刻要叫返杯試,好濃郁🐥凍椰子斑蘭冰(+$8)斑蘭冰夠香,而且甜度適中#粉嶺 #粉嶺美食 #美食推介 #香港美食 #北區美食 #hkfoodie #hkfood #hkbreakfast #hkfoodie #hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare
📍馬六📍
💡粉嶺

🐥海南雞飯拼新加坡喇沙($75)

🐥馬六雜錦椰漿飯($62)

🐥 咖央多士($22)

🐥雞肉串燒2串($26)
雞肉串好香,淋上沙嗲汁,惹味

🐥美祿哥斯拉(+8)
一睇個名就好有童年既感覺,即刻要叫返杯試,好濃郁

🐥凍椰子斑蘭冰(+$8)
斑蘭冰夠香,而且甜度適中

#粉嶺 #粉嶺美食 #美食推介 #香港美食 #北區美食
最想食嘅吉列魚柳冇貨返呀😭😭😭咁就叫其他野食啦🥲原來都好正呀!食物沙嗲牛肉麵超勁濃香沙嗲湯底哥哥一睇圖話要食呢個!因為屋企唔俾食公仔麵😅啲牛肉有好多,好重牛肉味!又滑份量有好多❤️英文餐+$6👇🏻哥哥話想食腸仔個個,我可能會錯意🥲加左呢個…其實佢係想食牛仔腸…香茅豬扒。焗豆。腸仔。丹麥多士超勁大塊豬扒!長過我手掌🖐️好香香茅味😆個腸仔勁好食😋哥哥話係想要呢條煎雞扒。焗豆。腸仔。丹麥多士相比之下雞扒細塊啲,不過超嫩嘅雞肉!外脆內軟。滑蛋好滑自家勁辣菜脯不得不讚呢個!真係好食!超爽脆,係辣如果撈飯就更正下次要再黎食先!好似得呢到先有?🤔美祿咸柑桔水咸咸甜甜飲完可以繼續開聲教仔🤣🤣🤣服務店員們都好有禮貌呀!反應都好快❤️落單快,上餐快。食完都好快過黎收咗碟先11點半就會截早餐,11點半後就可以叫午餐環境今日開始只可以2人一枱,我哋都唔知,佢哋話安排坐開一張枱咁…大部分人都叫外賣,所以餐廳入面都唔多人。地方都好闊落,乾淨企理!

食物

沙嗲牛肉麵
超勁濃香沙嗲湯底
哥哥一睇圖話要食呢個!因為屋企唔俾食公仔麵😅
啲牛肉有好多,好重牛肉味!又滑
份量有好多❤️

英文餐+$6👇🏻

香茅豬扒。焗豆。腸仔。丹麥多士
超勁大塊豬扒!
長過我手掌🖐️好香香茅味😆
個腸仔勁好食😋哥哥話係想要呢條

煎雞扒。焗豆。腸仔。丹麥多士
相比之下雞扒細塊啲,不過超嫩嘅雞肉!
外脆內軟。滑蛋好滑

自家勁辣菜脯
不得不讚呢個!
真係好食!超爽脆,係辣
如果撈飯就更正
下次要再黎食先!
好似得呢到先有?🤔

美祿

咸柑桔水
咸咸甜甜
飲完可以繼續開聲教仔🤣🤣🤣

11點半就會截早餐,11點半後就可以叫午餐

地方都好闊落,乾淨企理!

2022-02-10
  • 自家勁辣菜甫
  • 沙嗲牛肉麵
2022-02-09 96 浏览
馬六什錦椰漿飯,$62,椰汁很香,喜歡椰汁飯的朋友不可錯過,裏面有很多料,包括雞翼、巴東牛肉、魷魚、花生、江魚仔,特別喜歡江魚子及花生,配搭椰漿飯很夾。馬六無骨海南雞飯拼巴生肉骨茶,$75,肉骨茶很濃味,很好,海南雞飯也不錯,份量很大。追加小食﹕新加玻咸蛋黃魚皮,$28,超好吃,咸蛋配炸魚皮,無得輸。餐廳光猛,裝修新穎,跟朋友聊天傾計坐一個下午的好地方。推介的馬來西亞茶。下午茶套餐價錢便宜,份量大,吃了連晚餐也不用吃。
餐廳光猛,裝修新穎,跟朋友聊天傾計坐一個下午的好地方。
2022-02-07
  • 咸蛋黃魚皮