2023-04-25 200 浏览
星期五在粉嶺拜完山,下午兩點去到粉嶺名都揾食,我想搵個清淡啲,但路過就被食店外展示牌吸引,見當時內也有相當食客,應該不差便,也想飲一杯拉茶便即入內。環境一般,乾淨衛生,價格較一般茶餐廳貴些,多士餐是$32,麵飯餐都要50-60多元,是馬來食品,價格尚算合理不貴。入內其中一個原因就係也想飲拉茶,可惜只覺一般,茶味淡淡,奶味過重。茶燻鴨就確唔錯,有薰煙味也是嫩,不是每家馬來食店都有得食,而喇沙參參就不過不失。
2023-03-31
今日放假嚟咗粉嶺陪朋友食下午茶呀 呢間粉嶺火車站超人氣嘅馬六餐廳 係我哋嘅首選 裏面卡位超闊 裝修光猛乾淨 服務又好所以一定要嚟enjoy下個下午茶 同朋友傾下偈好鍾意呢度嘅 巴生肉骨茶配油飯 骨肉好有骨膠原 好香口 油飯好香 仲有陣斑斕嘅味道肉骨茶藥材味比較重 係我鍾意嘅口味 吉仔話梅水 潤下喉嚨話曬 近排回南天真係好易感冒同埋點咗個樣生嘅桂圓紅棗茶見其他人都點呢個非常養生嘅飲品㗎央多士都係我最愛非常香口 牛油同買多士真係好香好脆 牛油非常新鮮好好奇一個小食好耐㗎喇 終於試咗就係叫傳統手工魚打 幾特別呀用個班蘭葉包住裏面好多香料少少辣都幾開胃嘢食好豐富好高質手價錢親民真係可以再同朋友再嚟

巴生肉骨茶配油飯

嘢食好豐富好高質手價錢親民真係可以再同朋友再嚟
巴生肉骨茶配油飯
多士
2023-04-19 159 浏览
下午茶係人來人往嘅名都商場搵食,呢度一向都好多餐廳選擇,今個下午茶揀咗呢間馬六係食馬拉菜,環境舒服優雅,免加一好底食!✨斑蘭咖吔多士$32邪惡厚厚嘅牛油🧈甜甜地外脆內軟✨海南雞喇沙$53雖然餐牌內寫係輕食,但分量都唔少,🥥椰香味湯底特濃米線浸得好入味,雞肉嫩滑追加小食新加坡鹹蛋魚皮,炸得黃金厚脆,微甜鹹香;怡保芽菜,短短肥肥好爽口,加埋櫻花蝦醬好惹味馬拉飲出名拉茶及咖啡,今日突破下試新嘢點咗杯香茅橙茶橙味重茶濃冇澀味和吉仔話梅冰鹹鹹地清新得來又解渴!

✨斑蘭咖吔多士$32
邪惡厚厚嘅牛油🧈甜甜地外脆內軟

✨海南雞喇沙$53

追加小食
新加坡鹹蛋魚皮,炸得黃金厚脆,微甜鹹香;
怡保芽菜,短短肥肥好爽口,加埋櫻花蝦醬好惹味

2023-04-18
用餐时段
下午茶
2023-04-09 137 浏览
昨晚9點幾去馬六叫咗個豬扒喇沙摻摻加串燒套餐,食物一般般串燒偏甜又唔夠熱,應該係擺咗一段時間,碗粉係米粉溝類似油麵,個湯小小辣都無得重奶味偏甜,豬扒細塊剪開上又係偏甜,飲品用細杯上…咁樣就收$88。我覺得就物非所值,而且服務可以用不知所謂黎形容,人地仲扒緊碗粉個領班阿姐就催食客埋單,第一次無理佢,無耐又黎問第二次,而我口仲食緊注粉,我話要比八達通呀佢先走開,最後連多謝都無句….最初滿懷期望,但最後咁嘅價錢咁嘅質素,只能沒有下次….完。

2023-04-08
2023-04-03 175 浏览
今日天陰陰落微微雨於是就近近地去咗粉嶺名都中心呢間嘅馬來西亞菜呢間都有幾間分店海南雞拼肉骨茶$88呢個餐可以滿足晒兩個願望肉骨茶個湯底藥膳味濃亦夠肉味飲落好舒服 唔小心會飲晒成碗排骨肉都夠林 食得出用咗胡椒去醃海南雞都夠滑同埋幾濃雞味 但係個醬汁就麻麻哋 唔夠味道 但係唔出個雞嘅鮮味 只能夠做配角今次揀咗油飯 粒粒分明 每一粒都有雞油包住 呢個飯反而係呢個餐嘅重點!巴東牛肉配斑斕椰漿飯 $78牛肉份量大約有五六舊食落其實似牛腩煮得夠入味同埋大部分夠林可能有一兩舊係有少少柴(要睇你彩數)個醬汁鹹道度適中 送飯一流 啲汁唔係好夠個飯一上到黎都幾香 軟硬度適中有淡淡的椰漿味 同牛肉一齊食有消膩嘅作用 如果牛肉多番幾夠就好啦咖央多士$28呢個一咬落去個牛油會溶咗呢個普通 個包烘可以再多啲唔夠熱 每個人最多食一兩舊唔係會漏嘢飲跟餐+6熱桔仔紅茶:成杯野都唔甜其實係熱檸茶只係個檸檬轉左金桔喺對面都聞到柑桔嘅香味 美祿哥斯拉(凍)$8呢杯野其實就係阿華田 上面加咗啲早餐會食嘅脆脆麥片 成杯野大約都係30%甜(冇得嗌少甜來講都OK)
今日天陰陰落微微雨

巴東牛肉配斑斕椰漿飯 $78
牛肉份量大約有五六舊
食落其實似牛腩
煮得夠入味同埋大部分夠林
可能有一兩舊係有少少柴(要睇你彩數)
個醬汁鹹道度適中 送飯一流 啲汁唔係好夠

其實係熱檸茶只係個檸檬轉左金桔
喺對面都聞到柑桔嘅香味

美祿哥斯拉(凍)$8
2023-03-27 124 浏览
由於自己一直都唔係好喜歡星馬越台嘅食物,只會偶然食下,所以一直都無食過馬六,直至男友話食過覺得唔錯,推介比我🙂。星期五晚上近7點唔駛等位可以直入,埋位途中目測在場唔少人士食海南雞,所以我地都點左個套餐。🤔無骨海南雞飯套餐 $92跟餐仲有個紫菜湯,但個湯同個雞油飯都好鹹😥,建議大家如果真係食呢個餐,記得飲番1L水。海南雞有少許雞味同啫哩,三個醬汁調得麻麻,點左反而連果少少雞味都無埋。雞肉串燒雞肉好乾但唔硬,醬汁好濃香料味但唔鹹。厚切豬扒喇沙摻摻 $68呢個麵賣相吸引又大碗,豬扒算大塊,而且真係夠厚,肉質鬆軟,醃得好入味,而且炸出嚟個邊位仲有少少脆,全餐最好食就係呢塊豬扒😋。喇沙湯底好濃椰味;麵底好多,食完都夠飽。餐廳無加一,只收現金或八達通。

無骨海南雞飯套餐 $92

雞肉串燒
雞肉串燒

雞肉好乾但唔硬,醬汁好濃香料味但唔鹹。

厚切豬扒喇沙摻摻 $68

厚切豬扒喇沙摻摻

喇沙湯底好濃椰味;麵底好多,食完都夠飽。

餐廳無加一,只收現金或八達通。
2023-03-24
2023-03-17 180 浏览
(自費食評) 今天來到馬六分店吃午餐,他們的午餐套餐不是很昂貴,有飯有麵,雖然款式不多,但菜單上的相片還是比較吸引。他們有小食可以追加的,價錢方面也合理。非常吸引的賣相。海南雞喇沙摻摻,另加小食: 新加坡咸黃魚皮,海南雞雞肉幾滑,冇骨,有半隻雞蛋,賣相可以。不過,辣度就不太辣。雖然他們在菜單上顯示有青色辣椒仔,但不太辣。他們的摻摻是油麵加米線的配搭新加坡咸黃魚皮,真好食,好脆和好濃咸蛋黃味。咖哩豬扒配米飯,賣相正,最中意食蝦片,今次仲咁大塊,又脆。美綠哥斯拉,好甜,正
他們有小食可以追加的,價錢方面也合理。非常吸引的賣相。

新加坡咸黃魚皮,真好食,好脆和好濃咸蛋黃味。

咖哩豬扒配米飯,賣相正,最中意食蝦片,今次仲咁大塊,又脆。

美綠哥斯拉,好甜,正

2023-03-08 155 浏览
餐廳裝修是東南亞風格 座位闊落坐得好舒服 今晚叫左兩份晚餐幾抵食 一百蚊有齊小食主菜飲品! 性價比頗高!小食: 雞肉串燒:雞肉串燒啖啖肉 肉質JUICY 再襯埋沙嗲醬非常惹味!蘿蔔糕:蘿蔔糕夾有紅蘿蔔絲蔬菜絲 炸至金黃香脆 口感豐富幾特別主菜: 參峇醬深海魚塊+油香飯 比較似娘惹菜的口味,參峇醬是酸酸辣辣的, 配埋D小魚乾花生粒 挺好襯飯!深海魚塊勁厚切, 啖啖滑嘟嘟魚肉 炸得好香脆! 蝦片都好好食, 成塊食哂!招牌蝦麵 湯底吾會好濃郁油膩,配料有蝦、豆卜、魚餅、豆、芽菜、油麵拼米粉,成碗麵口感好豐富! 配料都好新鮮 另外叫左碟班蘭咖央多士過下口癮, 脆身多士夾有咖央加牛油 好邪惡但又非常好味!飲品: 熱桔仔紅茶、熱香矛橙茶
餐廳裝修是東南亞風格

小食:
雞肉串燒:

雞肉串燒啖啖肉 肉質JUICY 再襯埋沙嗲醬非常惹味!

蘿蔔糕:

蘿蔔糕夾有紅蘿蔔絲蔬菜絲 炸至金黃香脆 口感豐富幾特別

主菜:

參峇醬深海魚塊+油香飯

深海魚塊勁厚切, 啖啖滑嘟嘟魚肉 炸得好香脆!
蝦片都好好食, 成塊食哂!

成碗麵口感好豐富! 配料都好新鮮

另外叫左碟

飲品: 熱桔仔紅茶、熱香矛橙茶
2023-02-27 157 浏览
早兩日同男朋友出去郊遊。我哋嘅目的地係粉嶺嘅流水響水塘,咁所以我哋先喺粉嶺站集合,食少少嘢就一齊搭小巴入去流水響。我平時真係好少入去粉嶺,所以都冇乜留意粉嶺有咩餐廳好食。原來名都廣場度有幾多餐廳選擇,大集團連鎖餐廳又有,小店又有。港式台式日式餐廳都有👍🏻 最後我哋揀咗呢間食馬拉菜嘅餐廳,好似特別啲🥴餐廳主要都係卡位setting,假日都幾多人,好彩我哋等咗一陣就有得入。入邊既位置都幾寬敞,店員服務態度都唔錯,而且食物嘅選擇都幾多,本Menu好厚😂招牌蝦麵 ($78)湯底既蝦味好濃郁,而配料都好豐富,有豬頸肉、豆卜、櫻花蝦、魚肉捲?! 我最欣賞係佢將隻蝦剝左殼,呢個貼心位真係好加分👍🏻👍🏻👍🏻 如果麵底係摻摻麵,係油麵同米粉兩溝,掛汁一流👍🏻咖喱豬扒配米飯 ($68)男朋友叫咗呢個咖喱飯,我食咗幾啖,個咖喱汁超級好食!咖喱同椰汁嘅比例控制得啱啱好,只係有少少咖喱既後勁滲出來,好惹味但係唔會辣。豬扒一啲都唔韌,好容易咬,同咖喱好夾。配菜仲有啲魚乾仔、炸餃子、同埋好大塊嘅蝦片。蟹肉酥盒 ($58)以為啲主菜個出色,小食應該都唔差,所以本身對呢個菜式好有期望,點知上到黎有少少失望。除咗上面果啲

招牌蝦麵 ($78)
招牌蝦麵

咖喱豬扒配米飯 ($68)
咖喱豬扒配米飯

蟹肉酥盒 ($58)
蟹肉酥盒

以為啲主菜個出色,小食應該都唔差,所以本身對呢個菜式好有期望,點知上到黎有少少失望。除咗上面果啲蟹膏之外,入邊既內餡食唔出有蟹肉嘅味道。而外面嘅脆皮算係酥脆嘅,只不過好似同個餡料完全係兩件事,有少少唔夾🤔

凍香茅橙茶 ($6)
凍香茅橙茶

我叫咗呢杯香茅橙茶,橙嘅味道同紅茶底融合咗,幾好飲。不過我就飲唔出香茅嘅味道🤔

熱白咖啡 ($6)
熱白咖啡

男朋友飲呢個,我無飲到,佢話味道正常,冇乜特別。
咖喱豬扒配米飯
凍香茅橙茶
2023-02-21 1133 浏览
今日2老想去蓬瀛仙館,我哋就陪佢哋搭車去。因為限眾令都冇岀過去食,今次就想帶佢哋黎!食物凍檸茶,紅棗茶我同老人家叫咗紅棗桂圓茶🤣因為好鐘意佢菊花玫瑰嘅香,又有紅棗桂圓嘅甜。我老公就叫咗檸檬茶,佢個茶底好清,檸檬汁好新鮮!XO醬雪菜肉絲米❗️呢個係超抵食!必嗌!勁香XO醬味啲米粉比較水晶Q彈😌沙嗲牛肉麵沙嗲醬入晒啲牛肉到!超香。我哋係嗌咗5個餐share食…我老公覺得冇上次咁滑牛,但係老人家覺得啱啱好(比較全熟)。歐陸早餐。豬扒超大塊豬扒🤣好好食!好香口。內裏勁juicy最值得食係牛油多士😝好鬆脆,又香歐陸早餐。魚柳塊魚柳又係勁大塊😂歐陸早餐。雞扒最後係上雞扒,😂因為有前面嘅對比,感覺好細塊。不過我哋嗌得多野食,所以呢個份量is ok 👌🏻 佢比豬扒厚,所以更加嫩滑,啖啖肉其他呢到嘅樓面姐姐值得一讚💕好有禮貌同好有耐性。呢到都比較多老人家食,所以落單都會大聲啲覆,食客有需要,都會好快處理✌🏻

食物

凍檸茶,紅棗茶
我老公就叫咗檸檬茶,佢個茶底好清,檸檬汁好新鮮!

XO醬雪菜肉絲米❗️
呢個係超抵食!必嗌!勁香XO醬味
啲米粉比較水晶Q彈😌

沙嗲牛肉麵
沙嗲醬入晒啲牛肉到!超香。

歐陸早餐。豬扒
超大塊豬扒🤣好好食!好香口。內裏勁juicy
最值得食係牛油多士😝好鬆脆,又香

歐陸早餐。魚柳
塊魚柳又係勁大塊😂

歐陸早餐。雞扒
佢比豬扒厚,所以更加嫩滑,啖啖肉

其他

2023-02-20
等候时间
2 分钟 (堂食)
$40 (早餐)
  • XO醬雪菜肉絲米
  • 沙嗲牛肉麵
  • 牛油多士
海南雞喇沙🍜依個係下午茶餐嘅輕盈份量,雖然唔知正常份量係點樣,但係依個輕盈版作為下午茶都綽綽有餘,有豆卜、雞蛋、芽菜等配料,喇沙湯偏重椰香,見到湯面唔太多辣油,容易入口,海南雞都算滑🥢咖吔奶祿🍞咖吔多士係食馬來西亞菜經常嗌嘅小食,睇餐牌見到仲有依個咖吔奶祿,決定一試,多士面頭灑咗美祿粉,上面嗰層係朱古力醬,下面嗰層就係牛油同咖吔,當中嗰時塊厚牛油最為搶鏡,牛油凍凍地但係多士嘅溫度又足以令佢開始融化🧈桂圓紅棗茶係跟餐嘅飲品,通常會當係特飲要加錢,難得依度係唔需要加錢,當堂覺得好抵,雖然係咁但係桂圓紅棗都有畀足,係養生之選~
海南雞喇沙🍜

咖吔奶祿🍞

2023-02-09 138 浏览
星期六中午,都幾多人過嚟攞位食呢間餐廳,好彩有The Gulu可以預先喺app度拎飛,所以去到就啱啱好有位,超方便🤭餐牌有好多頁,有好多唔同種類嘅小食同埋麵飯可以揀,仲有啲好食嘅甜品添!馬六無骨海南雞飯拼新加坡喇沙米線Boneless Hainanese Chicken Rice with Singapore Laksa好味指數: 👅👅👅👅一個餐有齊無骨海南雞,一碗喇沙米線,同埋可以自己選擇要白飯定油飯,一次過滿足晒想食飯又想食喇沙嘅人,而且價錢都唔貴,份量好多,真係好抵食咖吔奶祿 Kaya Milk Lo Toast 好味指數:👅👅👅第一次食呢一類嘅多士,分成四件好易入口,而且大大嚿牛油再加香濃嘅奶祿味,真係四個字「香脆可口」😽

馬六無骨海南雞飯拼新加坡喇沙米線
好味指數: 👅👅👅👅

咖吔奶祿 Kaya Milk Lo Toast
好味指數:👅👅👅
2023-02-09 113 浏览
🥢是日菜式: 2 SET DINNER⭐厚切豬扒喇沙摻摻 : 湯底香濃十足 椰汁甜甜辣辣好開胃 入麵有油麵+粉絲+芽菜+金菇口感好豐富! 豬扒真係好厚切好軟淋 成碗麵我覺得都有90分以上!⭐馬六無骨海南雞飯 : 一定要選油飯~好香好出色! 無骨雞件又爽又滑嘟嘟 ⭐跟餐小食 手工烏打 : 魚肉加入左D秘製香料 再用蕉葉包住烹調 幾特別! 五香卷 : 用腐皮包住半肥瘦豬肉 炸到非常金香酥脆 咬個陣好大聲要小心D!⭐細肉骨茶 : 跟餐加配一份小既來試下 藥材味濃 豬骨好正!⭐美祿哥斯拉/椰汁涼粉 : 好耐冇飲過美祿哥斯拉喇! 超正!📷餐廳氛圍: 東南亞風設計 新穎 座位舒服!😋美味指數: 食物質素真係幾高 馬拉菜界佢都係列入好食之隊 MENU又好多款 一定會翻食又翻食!

🥢是日菜式: 2 SET DINNER

⭐跟餐小食

📷餐廳氛圍: 東南亞風設計 新穎 座位舒服!
2023-02-07
用餐时段
2023-01-31 130 浏览
早兩日捉緊新年假期嘅尾巴,同男朋友出去郊遊。我哋嘅目的地係粉嶺嘅流水響水塘,咁所以我哋先喺粉嶺站集合,食少少嘢就一齊搭小巴入去流水響。我平時真係好少入去粉嶺,所以都冇乜留意粉嶺有咩餐廳好食。原來名都廣場度有幾多餐廳選擇,大集團連鎖餐廳又有,小店又有。港式台式日式餐廳都有👍🏻 最後我哋揀咗呢間食馬拉菜嘅餐廳,好似特別啲🥴餐廳主要都係卡位setting,假日都幾多人,好彩我哋等咗一陣就有得入。入邊既位置都幾寬敞,店員服務態度都唔錯,而且食物嘅選擇都幾多,本Menu好厚😂招牌蝦麵 ($78)湯底既蝦味好濃郁,而配料都好豐富,有豬頸肉、豆卜、櫻花蝦、魚肉捲?! 我最欣賞係佢將隻蝦剝左殼,呢個貼心位真係好加分👍🏻👍🏻👍🏻 如果麵底係摻摻麵,係油麵同米粉兩溝,掛汁一流👍🏻咖喱豬扒配米飯 ($68)男朋友叫咗呢個咖喱飯,我食咗幾啖,個咖喱汁超級好食!咖喱同椰汁嘅比例控制得啱啱好,只係有少少咖喱既後勁滲出來,好惹味但係唔會辣。豬扒一啲都唔韌,好容易咬,同咖喱好夾。配菜仲有啲魚乾仔、炸餃子、同埋好大塊嘅蝦片。蟹肉酥盒 ($58)以為啲主菜個出色,小息應該都唔差,所以本身對呢個菜式好有期望,點知上到黎有少

招牌蝦麵 ($78)

咖喱豬扒配米飯 ($68)

蟹肉酥盒 ($58)

以為啲主菜個出色,小息應該都唔差,所以本身對呢個菜式好有期望,點知上到黎有少少失望。除咗上面果啲蟹膏之外,入邊既內餡食唔出有蟹肉嘅味道。而外面嘅脆皮算係酥脆嘅,只不過好似同個餡料完全係兩件事,有少少唔夾🤔

凍香茅橙茶 ($6)

熱白咖啡 ($6)

男朋友飲呢個,我無飲到,佢話味道正常,冇乜特別。

2023-01-28 115 浏览
返工前買份早餐,食食下發現少左隻蛋打返去,女侍應話可以下次補返。再食發現雞扒未熟,打返去講,女侍應話可以換返份比我。到去拎時,多口問聲:OK架可?四眼金毛男侍應:有隻蛋囉,塊扒唔知熟唔熟架喎喔...原來呢個餐廳係賣刺身雞,店員都話食物唔保證煮熟的,大家食之前記得要有心理準備
到去拎時,多口問聲:OK架可?
四眼金毛男侍應:有隻蛋囉,塊扒唔知熟唔熟架喎
歐陸早餐
歐陸早餐
驗陸早餐
2023-01-28
等候时间
5 分钟 (外卖自取)