2021-07-25
星期六瞓到咁晏先食早餐 之後梗係要嘆番個下午茶啦去咗長沙灣呢間中式菜館 感覺係好舊式同懷舊 叫咗壺鐵觀音鮮蝦腐皮卷 裏面真係有原隻蝦肉 而且爽口彈牙 唔會霉 炸得好香脆 口感又唔油膩 最緊要係唔會有太多肥豬肉 感覺健康啲呢個生炒生菜牛肉飯 如圖所見 料仲多過飯 真係唔係講笑 淡淡都係牛肉 炒飯底仲有蛋 好香好有鑊氣 有生菜之外仲有蔥花 舊式酒樓一定要試潮州粉果 裏面嘅五香粉同埋花生都係精粹所在 個皮唔會太口 煙煙銀銀一定唔能夠唔食蝦餃啦 大大粒皮薄餡靚 真係有成粒乒乓波咁大粒 最後仲有糯米雞 裏面有鹹蛋豬肉冬菇 都好入味 值得一讚係荷葉味都竟然好重 食夠糯米雞仲食到有荷葉味呢間中菜館點心款式唔算多 但係勝在全部都即叫即蒸 上枱真係熱辣辣 出晒煙 好味呀
去咗長沙灣呢間中式菜館 感覺係好舊式同懷舊 叫咗壺鐵觀音