2024-04-10 1363 浏览
近楓樹街遊樂場側邊近太子地鐡站帶貓咪🐱睇醫生時發現附近有間泰菜小店叫"馮濤泰菜"泰菜好少會用姓氏做名🤔我最鍾意佢係開放式廚房👍🏻直接見到佢煮真係安心好多🤣廚房清潔得好乾淨整齊係一個比較年青男主廚👨‍🍳😍原來係正宗泰國人主理聽講她的媽媽是御用泰皇大廚師呀是用古法秘方由Tao媽媽傳授😋先可以品嚐到正宗泰國傳統的泰國風味小菜👉🏻泰式素春卷👍🏻裡面有紅蘿蔔絲、芋頭同木耳等配料,口感豐富,外皮好脆,配上"梅汁"好開胃,好特別😋👉🏻豬碎肉生菜包😋豬碎肉炒得好香有少少微辣最特別係配薄荷葉好清新生菜翠綠洗得好乾淨👉🏻冬陰功炒飯(可以配雞或海鮮)😋個飯炒得算乾身配埋d 生紫洋蔥更香口👉🏻黃咖哩雞(可以自己配搭不同肉)呢度黃咖哩好似水質地感覺唔會膩👍🏻配白飯一流不是一般結撻撻汁👉🏻凍洛神花茶(自家製)好有洛神花味👍🏻香濃得嚟唔搶喉酸酸地好飲👉🏻凍香茅茶(同樣自家製)除左香茅仲有斑蘭葉味道味道甜甜地幾好飲係呢度食配菜都夠菜食👍🏻
近楓樹街遊樂場側邊近太子地鐡站
帶貓咪🐱睇醫生時發現附近有間
泰菜小店叫"馮濤泰菜"
泰菜好少會用姓氏做名🤔

生菜翠綠洗得好乾淨

👉🏻冬陰功炒飯(可以配雞或海鮮)😋
個飯炒得算乾身
配埋d 生紫洋蔥更香口

👉🏻黃咖哩雞(可以自己配搭不同肉)
呢度黃咖哩好似水質地
感覺唔會膩👍🏻
配白飯一流
不是一般結撻撻汁

👉🏻凍洛神花茶(自家製)
好有洛神花味👍🏻
香濃得嚟唔搶喉
酸酸地好飲

👉🏻凍香茅茶(同樣自家製)
除左香茅仲有斑蘭葉味道

• 豬碎肉生菜包
  • 冬陰公炒飯
  • 香茅茶
2024-03-29 107 浏览
放假前夕約左係深水埗食個夜晚,貪係中間位夠曬方便。最近天氣有d 回暖想食d 開胃野,朋友就揀左依間泰國野。叫左個冬陰功湯同埋蟹肉炒飯,加埋一枝象啤爽下。菜色價位係大概100蚊左右一道,都算ok 既。老板娘(or 侍應?)好熱心甘講解佢地既用料,無落色素之餘酸味係用青檸釣出黎,單係個湯就用左十幾款料😨😨 聽落好複雜,唔明😂😂 但吃落就會知,真係好易入口,酸酸甜甜又有啲香料味係個口入面爆開,正!成個湯飲曬!蟹肉炒飯就更加唔洗講,d 分量你睇到勁多,佢介紹話吃之前先落魚露撈幾下,甘樣食最地道。好啦就比面佢,但本人不才,吃唔出分別😂😂味道黎講唔錯,炒飯調味好好,加上啖啖蟹肉,令人吃得好爽😎👍唯一不足可能係加左3色豆😂對泰國菜既真正食法有興趣既絕對值得一試👍

對泰國菜既真正食法有興趣既絕對值得一試👍
2024-03-28
  • 冬陰功湯
2024-03-18 150 浏览
位置在鸭寮街,环境静静哋,店里有位幾靚仔的師傅,但好似唔識講中文。兩個人食飯點佐三樣菜,一個是蒜蓉炒芥蘭,一個是蟹肉炒飯,仲有檯檯都會點的泰式冬陰功湯。炒芥蘭先上,芥蘭皮已經去乾淨,切成片,炒得軟身入味,金黃色的炸蒜鋪在表面,脆香惹味。蟹肉炒飯就好豐富的材料,蟹肉鋪滿了米飯表面,米飯幹爽,擠幾滴青檸汁,更加清爽解膩,炒飯份量都大,邊上有幾片蔬菜點綴,值得下次再點的~來到泰國餐廳幾乎每個人都會點冬陰功湯。最後上的冬陰功湯都幾特別,很入味的青檸味,酸辣开胃🤤。汤里蝦🦐很多,蝦肉Q彈,湯底還有很多菇同番茄仔生菜,确实很解腻~洛神花茶唔记得喊走甜,饮落有些少罪恶感。泰式奶茶朋友仔饮晒,觉得都正宗。仲叫佐隻細隻啤酒🍻今晚晚飯吃得很愜意~

洛神花茶唔记得喊走甜,饮落有些少罪恶感[破涕為笑]。泰式奶茶朋友仔饮晒,觉得都正宗。仲叫佐隻細隻啤酒🍻今晚晚飯吃得很愜意~
2024-03-12
全靠朋友介紹,先識嚟呢間咁低調但高質嘅泰菜餐廳豬碎肉生菜包($89) - 豬碎肉炒得好香,配有大量香葉,生菜翠綠,洗得好乾淨,仲配有辣粉俾大家按個人口味調味,好貼心泰式蟹肉煎蛋($119) - 鐵板上煎蛋好正,好耐熱,蟹肉份量極多,啖啖蛋都食到一絲絲嘅新鮮蟹肉泰式乾炒河粉(雞)($88) - 河粉嘅質地好特別,又彈牙又有咬口,炒得一啲都唔油膩,香料同配菜又多,味道好,口感豐富奶茶($35) - 泰式奶茶陣香味好突出,又順滑凍洛神花茶($35) - 洛神花味香濃得嚟唔搶喉,好飲Beer($33) - Chang幾香口同易入口,食泰菜飲啤酒好夾餐廳環境幾舒服,乾淨闊落,服務好殷勤,泰籍主廚仲會出嚟同大家介紹菜式嘅造法同用料,有種食私房菜嘅感覺餐牌選擇又多,價錢公道,性價比高,好抵食,絕對會再嚟
全靠朋友介紹,先識嚟呢間咁低調但高質嘅泰菜餐廳

奶茶($35) - 泰式奶茶陣香味好突出,又順滑
凍洛神花茶($35) - 洛神花味香濃得嚟唔搶喉,好飲

餐牌選擇又多,價錢公道,性價比高,好抵食,絕對會再嚟
2024-03-09 114 浏览
第一次的食評,貢獻了給這間餐廳因為覺得這樣的好地方,實在值得更加多人知道。聽了朋友推介,去了這間泰國菜館。地點附近雖較為清靜,但其實由太子站行過去,只不過需約5分鐘,其實也不算麻煩。內裏乾淨整潔,老闆娘和泰藉廚師都很有禮親切,看得出是很用心在挑選好材料給客人,也細心為客人介紹菜式全晚所有菜式,真的是所有,食材質素及烹調手法都是上乘,比起小泰國之稱的九龍城附近的不少餐廳,我會説是高上好幾班,一定會再來光顧支持!
第一次的食評,貢獻了給這間餐廳
因為覺得這樣的好地方,實在值得更加多人知道。

洛神花汁
火山骨
素春卷
  • 泰式素春卷
2024-03-08 110 浏览
今日經過太子,試左呢間正宗泰式菜館,request左少辣連我都食到👍🏻🐰🐰🐰👉🏻蟹肉炒飯🐰蟹肉喺飯面堆成一個小山,鮮嫩多汁,配料豐富,炒飯的米粒鬆軟有彈性,配埋魚露點幾,正"👉🏻青咖哩雞平時食開杰身嘅港式咖哩,傳統嘅泰式咖哩原來係稀嘅,雞肉鮮嫩多汁,食得出佢入面嘅香料係真材實料磨嘅而不是開調味粉的👍🏻湯品👉🏻泰式冬陰功湯泰式冬陰功湯酸辣開胃。湯中加入了香茅、檸檬汁和辣椒等泰式香料,一飲就飲得出新鮮青檸汁味, 非常開胃同埋好易入囗👍🏻特飲👉🏻青檸蝶豆花茶👉🏻凍香茅青檸茶👉🏻啤酒地道泰式風味嘅飲品比想像中甜,可能食更辣嘅時候會夾啲,我地依餐配啤酒夠了🤪好少食到咁地道泰式菜館,感覺幾新鮮🤪👍🏻

👉🏻蟹肉炒飯

👉🏻青咖哩雞

湯品
👉🏻泰式冬陰功湯

特飲
👉🏻青檸蝶豆花茶
👉🏻凍香茅青檸茶
👉🏻啤酒

好少食到咁地道泰式菜館,感覺幾新鮮🤪👍🏻
2024-02-23 108 浏览
今天去了位於深水埗新開的泰國餐廳。由泰國人主理🤗烹調出最地道的泰國料理😋1️⃣紅咖哩雞店家毫無吝嗇,好多雞肉🐔紅咖哩偏辣好適合下飯吃,加上好多香草🌿增強泰式風味🌴2️⃣泰式秘汁雞肉炒飯師傅炒得粒粒分明,雞肉滑嫩,配上秘製醬汁,真的令人一口接一口吃😻3️⃣泰式素春卷配梅子醬新鮮即炸的春卷十分香脆,春卷配上梅子醬是正式泰式食法。所以十分驚喜🤩因為好少餐廳會用梅子醬🙊多數用泰式辣醬🥹4️⃣泰式奶茶奶味香濃細滑,好適合配泰菜5️⃣青檸蝶豆花茶清新怡人的蝶豆花茶,配上青檸汁,令人格外開胃。

1️⃣紅咖哩雞

2️⃣泰式秘汁雞肉炒飯

3️⃣泰式素春卷配梅子醬

4️⃣泰式奶茶
奶味香濃細滑,好適合配泰菜

5️⃣青檸蝶豆花茶
清新怡人的蝶豆花茶,配上青檸汁,令人格外開胃。
經過鴨寮街見到有間新開嘅泰國餐廳,價錢相宜,就行入去試吓啦😂結論係裝修唔係好靚,但係嘢食真係好好食!!🔸菠蘿炒飯(雞)🐥炒飯粒粒分明,最令人驚喜嘅係落咗肉鬆同提子乾,成個炒飯即刻層次分明咗好多。🔸豬碎肉生菜包🥗店員主動介紹話係用新鮮豬肉,肥瘦適宜,好有鑊氣。食既時候可加上一塊薄荷葉,再滴少少青檸汁就好好味🔸柏能咖喱雞🐥出邊好少食到呢種咖喱,味道完全唔同,雞肉好入味好嫩好多汁,可以感受到佢哋每一個食材同埋每一個配料都非常用心。🔸馬拉盞炒通菜🥬入味得來又唔重口味,所有配料都恰到好處💯🔸洛神花茶 酸酸甜甜🔸青檸蝶豆花茶,加咗青檸好開胃!最後嘅重點,個泰國廚師真係好靚仔😎可以從佢嘅眼神感受到佢對佢出品嘅每一個餸都非常之認真同埋投入👨🏻‍🍳侍應亦都好有禮貌會特別問你嘅口味,而因應你嘅口味都可以作出相應調整,絕對係一間可以再食過返尋味嘅泰國餐廳

🔸菠蘿炒飯(雞)🐥

🔸豬碎肉生菜包🥗

🔸柏能咖喱雞🐥

🔸馬拉盞炒通菜🥬入味得來又唔重口味,所有配料都恰到好處💯

🔸洛神花茶 酸酸甜甜
🔸青檸蝶豆花茶,加咗青檸好開胃!

2024-01-22 118 浏览
星期日夜晚我同男友幫襯咗一家位於深水步既正宗泰國菜餐廳。我哋兩個人叫咗佢哋嘅招牌菜酸辣海鮮湯、泰式秘汁雞肉炒飯,以及職員強烈推薦嘅生菜包。此外,兩杯特飲-碟豆花茶和洛神花茶亦都令成餐飯更加豐富。而值得一提嘅係,呢間餐廳價格實惠並沒有附加服務費,真係好抵食!酸辣海鮮湯份量十分豐富,湯汁濃郁酸辣,裡面有各種新鮮的海鮮,例如蝦、魷魚和青口,入口即化。湯既酸辣味道完美平衡,每一啖都能感受到香料風味。接下來是泰式秘汁雞肉炒飯。這道炒飯散發出香氣撲鼻,雞肉炒得鮮嫩多汁,米飯口感彈牙,帶有微微甜香,係一道絕佳主食選擇!最後,生菜包是成餐飯嘅一大亮點。用新鮮既豬肉搭配清爽既生菜,再配上特調既醬汁,味道鮮美,清新可口,非常開胃。在飲品方面,碟豆花茶清香怡人,淡淡豆香與茶香交織在一起;洛神花茶則酸中帶甜,好開胃!餐廳的用餐環境清新舒適,服務人員親切周到,為整個用餐體驗增色不少。而價格實惠且未收取服務費更令我覺得好驚喜!

2024-01-22 101 浏览
今日去左深水埗食左間泰國野, 係橫街入面唔太起眼, 但係個名就幾特別, 叫馮濤泰菜呢間餐廳主要都係食泰國菜, 侍應既態度幾好, 食完既時候同佢地傾計, 原來呢到夜晚仲會做埋酒吧我地叫左個泰式酸辣海鮮湯, 生菜包, 同埋泰式雞肉炒飯先講個泰式酸辣湯, 酸酸辣辣咁好開胃, 入面有蝦子有青口等等, 湯既香料同辣椒味道都好濃郁。成個湯既口感好豐富,配埋海鮮食一流, 個湯又好飲跟著就係生菜包, 特別既係呢到既生菜包係用新鮮豬肉整, 同埋冇落味精, 平時出面食既好多時食完都會好口渴, 但係呢到一黎唔油二黎食完冇口渴, 仲有好香既香料味, 食得出真材實料, 強烈推薦最後就係泰式雞肉炒飯, 炒飯既味道好道地, 雞肉切成小塊, 嫩滑多汁, 仲加左菜同埋蕃茄伴碟, 個炒飯比較濃味, 好有獲氣, 有少少係泰國街邊坐底食既味道整體黎講, 呢到既環境幾好, 侍應態度又好, 野食又好食, 值得黎一試
我地叫左個泰式酸辣海鮮湯, 生菜包, 同埋泰式雞肉炒飯
2024-01-21
  • 生菜包
2024-01-04 106 浏览
拉開泰式餐廳的大門,迎面而來的是一陣香辣交織的味道,喺這裏,我試咗一道道嗌醒味蕾嘅正宗菜式!啱啱上桌嘅生蝦,蝦仁嫩滑得嚟有一種海水嘅鮮甜,真係影相留念之前已經心急咗要試味!同桌嘅隔離有位朋友見到我嘅反應,都忍唔住試咗一啖,之後就愛不釋口,一致認為好食到"掂"!燒皇帝蟹就真係搶晒鏡,蟹肉咁滑咁甜,攞起筷子都恨唔得直接塞進嘴巴裏面。掂開蟹殼,裏頭滿滿嘅蟹膏,香濃滋味係咁瀉嚟,正所謂"嘆為觀止"!泰式冬陰功熱辣辣嘅湯底,湯香料豐富,每一啖都感受到鮮味湧上心頭,飲得越多,心情越愉快,完全係"得嘅嚟"!最後嘆個甜品,各位睇吓啦,泰式椰汁西米露係咁滑咁細膩,舌尖嘅享受,真係"甜在心"!共享佳餚嘅樂趣,係呢一刻覺得人生得來多幾次咁長,都值得嘆到盡!🍤🦀🥥

🍤🦀🥥
2023-10-31 202 浏览
朋友介紹去左間新開泰國菜餐廳,老闆係泰國人,亦是大廚,真係正宗泰國菜。餐廳裝修都幾靚,黑色配搭金色邊枱,感覺高檔時尚。泰式冬陰功:配料多,有大蝦,每口都食到菇同蕃茄仔,湯味道酸酸,加左鮮窄青檸汁,同出面飲開果D唔同,好開胃。泰式素春卷:剛炸起,外皮好脆,裡面有紅蘿蔔絲、芋頭同木耳等配料,口感豐富,好味。泰式蠔仔煎蛋:蠔仔大隻,中間有芽菜,口感濕潤juicy,完全唔覺得熱氣,配埋旁邊泰式甜醬,好好食,值得推介。泰式蝦油蝦炒飯:蝦油用蝦頭製成,炒飯真係比平日食開嘅香,帶鮮味。裡面有提子乾、粟米粒、青豆同洋蔥等配料,飯炒得乾身唔太油,味道甜甜地,幾有層次感,唔錯。洛神花茶:自家製,酸酸地,老公幾鐘意。香茅茶:同樣自家製,除左香茅,仲有斑蘭葉嘅味道,好香,味道甜甜地,幾好飲。
餐廳裝修都幾靚,黑色配搭金色邊枱,感覺高檔時尚。

洛神花茶:自家製,酸酸地,老公幾鐘意。

2023-10-21
2023-10-16 945 浏览
深水埗區尋食尋找的不是高級料理,而是各式各樣的特色美食,這晚和朋友嘗試一間泰國菜小店,平日晚上都很多客人光顧,十分受歡迎,吸引我們一試。奶綠茶$35泰國菜中很少見的飲品口味,有別傳統泰式飲品感覺。奶綠茶甘、甜、香三種味道融合得不錯。尤其是奶味濃香突出,加添幼滑感,喜歡嚐鮮的朋友可以一試。泰式菊花茶$35泰式菜式炸和炒的做法多,難免比較「熱氣」,選擇泰式菊花茶,就適合我們這些較易上火的人士飲用,冰涼解渴之餘,可以令喉嚨的灼熱感瞬間降溫。豬碎肉生菜包$89肉碎濕度剛好,不乾不油,比起一般吃到的少油少脂,無油膩感,用上新鮮豬肉碎,夾上爽脆的生菜一齊食,口感好豐富。青檸檬魚$175有別一般檸檬魚,用上新鮮青檸汁,喝一口湯汁,有濃濃青檸香氣,顯得格外清新,又甚有泰式風味,將魚的鮮味帶出來。色彩又鮮艷,絕對吸睛,魚肉鮮嫩份量也多,伴湯汁吃很開胃。泰式素春卷$79春卷炸得香口鬆化,不油不膩,特別一讚係春卷皮厚簿適中,餡料比例又剛好,一口吃掉一整條也不為過。泰式蝦油蝦炒飯$85金黃色的炒飯,炒到粒粒分明,看上去像一般炒飯,但入口卻吃到不一樣,蝦頭油香尤其出色,每吃一口都有回甘的感覺,加上脆卜卜的蝦乾,

奶綠茶$35

泰式菊花茶$35

豬碎肉生菜包$89

青檸檬魚$175

泰式素春卷$79

泰式蝦油蝦炒飯$85
金黃色的炒飯,炒到粒粒分明,看上去像一般炒飯,但入口卻吃到不一樣,蝦頭油香尤其出色,每吃一口都有回甘的感覺,加上脆卜卜的蝦乾,再唧上新鮮青檸汁,層次分明。很有嚼勁,份量十足。

總括,這一間泰國菜小食店,簡潔明亮的裝修已很有小曼谷感覺,配上泰國音樂做背景好有感覺,而最有心思是店主在餐具上都一絲不苟,值得一讚!性價比一流!
  • 泰式蝦油蝦炒飯
  • 青檸檬魚
2023-10-14 517 浏览
#fafafoodblog泰國菜 #fafafoodblog太子🍴菊花茶 泰式拉茶🥤菊花茶 菊花味好濃 甜度適中🧃 泰式拉茶 夠香甜 夠香滑 正 🍴菠蘿炒飯 🍍78 蚊外表好靚 用左生菜同青瓜整到好似菠蘿既形狀 炒飯既黃飯好足料 三色豆 提子乾 炸魚絲脆脆 仲有好多 juicy菠蘿 加埋好入味雞味濃既雞肉 一齊炒 而且炒得好夠鑊氣 正🍴飛天通菜 69 蚊用左蝦米乾碎炒 淨係甘都好好食 新鮮既蝦米乾 d味入哂落通菜度 通菜好新鮮 勁入味 好正 可撈幾碗飯🍴泰國春卷 外皮薄得黎又好香脆 上面有 d炸蝦碎調味 春卷 入面既木耳 蘿蔔 豬肉 好足料 而且熱辣辣 好正🍴青檸檬魚 175 蚊用新鮮青檸 同好多香草整成既湯底 好香甜既湯底 🍋 帶 d檸味同辣香 魚肉用新鮮烏頭整 魚肉入味新鮮 好正#青檸 #烏頭 #春卷 #通菜 #菠蘿炒飯 Score 平均分< 7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
🍴菊花茶 泰式拉茶🥤
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#馮濤泰菜
深水埗鴨寮街28 至36 號運福樓地下 b鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog深水埗
====================

2023-10-14
同老公第三次嚟食飯,今次慶祝爸爸生日🥳早兩日訂咗枱及預先留蟹、瀨尿蝦🦀🦞所有菜式都色香味俱全!真係好好味!🦀肉蟹超正,好多膏、好好肉!🦞瀨尿蝦不過不失,都好味!🍍菠蘿炒飯啲肉鬆一啲都唔吝嗇,未見過落咁多肉鬆,正!🐟斗’s燒魚燒得好香好靚,皮脆肉嫩,魚肉好滑!🍲冬陰功我個人好喜歡,但屋企人嫌酸咗啲啲。🥭鐵板上嘅芒果糯米飯,係老闆廚師親自出嚟倒椰汁!不過個人略嫌椰汁唔夠椰香味。🥬所有伴碟嘅菜都好fresh,點下醬汁可以食埋。最驚喜係最後上芒果糯米飯,餐廳熄燈並播生日歌!我哋一家人都好開心😙🫶🏻好好服務,但唔收加一服務費㗎😆👍🏻
同老公第三次嚟食飯,今次慶祝爸爸生日🥳
早兩日訂咗枱及預先留蟹、瀨尿蝦🦀🦞
所有菜式都色香味俱全!真係好好味!

🦀肉蟹超正,好多膏、好好肉!
🦞瀨尿蝦不過不失,都好味!
🍍菠蘿炒飯啲肉鬆一啲都唔吝嗇,未見過落咁多肉鬆,正!
🐟斗’s燒魚燒得好香好靚,皮脆肉嫩,魚肉好滑!
🍲冬陰功我個人好喜歡,但屋企人嫌酸咗啲啲。
🥬所有伴碟嘅菜都好fresh,點下醬汁可以食埋。

最驚喜係最後上芒果糯米飯,餐廳熄燈並播生日歌!
我哋一家人都好開心😙🫶🏻
好好服務,但唔收加一服務費㗎😆👍🏻
瀨尿蝦
肉蟹