2024-02-06 214 浏览
係新蒲崗返工 其實好多嘢食 今日唔知點解好想食海南雞飯 就決定試下呢間店7成滿座 唔需要搭枱 用qr code落單✎馬來屋海南雞飯連熱飲一杯hk$58油飯唔得 冇雞油香 雖然好黃 但係得薑黃粉味 雞就冇咩肉 雞皮仲多d添 成碟飯只係僅僅合格 唯一加分係墊底有菜心 健康少少而贈送嘅湯 都冇咩味 最後都冇飲曬☞ FatFat之分: 5/10♥ 唔會有下次 因為$58 一個餐唔算平 係新蒲崗有太多同類比佢好既選擇 呢間係茶餐廳質素 如果想食泰國風味 就諗多左了

店7成滿座 唔需要搭枱 用qr code落單

而贈送嘅湯 都冇咩味 最後都冇飲曬

☞ FatFat之分: 5/10
2024-02-06
2024-01-20 186 浏览
前幾日要去新蒲崗做嘢,鑽石山地鐵站附近有間好大嘅文具佬,買完嘢就求其搵間餐廳,一個人食個午飯,一上電梯就見到呢間馬來屋,平日下午一點半滿座,相信都唔會好伏啩。坐低之後店員俾QR code我自助落單,枱上面都有擺menu (個人唔鍾意依家好多餐廳連實體menu都無埋),價錢算合理,午餐$55-60蚊,我揀咗個香茅豬扒冬陰公湯河,加埋$3凍飲總共$60。湯底正常,有少量香料、芽菜、車厘茄同埋菇,清清地嘅冬陰公味,唔好expect呢個價錢嘅冬陰公湯底會有海鮮味就得,小小辣小小酸,個人覺得可以再酸dd。河粉偏幼身,香茅豬扒已切件,係有骨豬扒,幾大塊+厚身,厚到略嫌實淨,不過幾夠味,算唔錯。整體來講都幾好,環境都ok,乾淨同埋算闊落,唔會每張枱逼埋一齊,如果下次再嚟呢頭,又諗唔到食咩,都有機會翻兜。
香茅豬扒冬陰公湯河
香茅豬扒冬陰公湯河
2024-01-18 119 浏览
個冬陰功湯底正,且環境舒適。這次已不是第1次來食,附近其實好多選擇,但掛住個湯底,很濃的冬陰功味,且分量剛剛好,價錢也平民價,若不加野,都只是$58, 但真性價比高,低食。另外蝦餅比一般薄,所以較脆口,細細片易入口

另外蝦餅比一般薄,所以較脆口,細細片易入口
生菜冬陰功湯河金邊粉
2024-01-18
$58 (早餐)
  • 冬陰功湯粉類
2023-08-28 390 浏览
路過見到這間餐廳午飯時間都有七成滿,而且很光猛,似乎都幾乾淨。又唔使等位,就走入去食個午餐。午市餐牌簡簡單單,海南雞飯,喇沙之類都有,可以加錢加配油菜或者小食。價錢唔算貴。泰式豬髀飯,份量頗大,肉都幾多。味道唔算出色。海南雞喇沙就比較普通一啲,唔夠香。加配的油菜,反而唔錯,係比較油膩了一點。但係加配的雞翼就麻麻哋,比較乾又好多雞毛。整體來說,當係一間普通嘅茶餐廳沒有大問題。但係如果當係食泰國菜或者東南亞菜,略嫌風味不足。

泰式豬髀飯,份量頗大,肉都幾多。味道唔算出色。

海南雞喇沙就比較普通一啲,唔夠香。
加配的油菜,反而唔錯,係比較油膩了一點。
但係加配的雞翼就麻麻哋,比較乾又好多雞毛。
2023-03-31 842 浏览
睇咗食評好似好正,又去試新野。嗌咗午餐喇沙豬扒麵,跟餐飲58,其實就正常價,無話好平。點知黎到,大失所望。首先我落單就自己落,肯定就落咗喇沙,點知一飲個湯底係冬蔭公,又酸又辣。問樓面,一睇我有豆卜就一定係冬蔭公。不過我就無食過酸辣味嘅喇沙啦。重點係個湯底仲要唔好食,係典型嘅冬蔭公即食麵入面果包粉開出嚟,隻辣係 乸住喉嚨果隻,無好c服既感覺不過樓面係都話無錯我又可以點喎。到豬扒啦,好入味,不過入味到咸咗啲,過火啦,不過都好食嘅,脆嘅!塊扒都有啲肥膏,唔會太硬。至於杯熱檸茶,我就谷鬼氣啦,得2塊薄到透光嘅檸檬,點篤都無酸味,茶又澀得滯。環境唔算舒適,啲樓面係咁攞啲餐具出黎抹,係咁掟返落個西到,勁嘈出面有盞廣告牌閃閃下,照住哂,對眼好唔c服,食完要拿拿聲走!哎呀新蒲崗咁多野食,呢間真係無下次!
睇咗食評好似好正,又去試新野。
嗌咗午餐喇沙豬扒麵,跟餐飲58,其實就正常價,無話好平。

不過樓面係都話無錯我又可以點喎。

到豬扒啦,好入味,不過入味到咸咗啲,過火啦,
不過都好食嘅,脆嘅!塊扒都有啲肥膏,唔會太硬。

喇沙豬扒麵

哎呀新蒲崗咁多野食,呢間真係無下次!
2023-03-09 568 浏览
商場附近都係得幾間舖,係門口入鋪之後有職員帶位就座,掃QR CODE落單,有個小插曲,職員冇換到張QR CODE,要等職員換咗先落,好彩落單之後嘢食都好快到。凍朱古力,$3(跟餐價)。 嚟到見到都算大杯,少冰都有少到,味道我認為係濃郁,覺得落咗好多可可粉嘅感覺,唔似出面好多個味都好淡。泰式豬頸肉飯,$58,豬頸肉味道正常,如果有炭燒味道會更好,豬頸肉分量可以再多啲。配豬頸肉個汁就酸酸甜甜,加上伴碟嘅芫荽同埋酸蘿蔔,兩種夾埋就俾到種開胃嘅感覺我。食飯環境幾好,埋單又可以俾到信用卡同其他payment,收銀個位職員態度幾好,有同顧客講歡迎再嚟。

2023-03-02
2023-02-19 517 浏览
今日第二次幫襯,我叫左一碗冬陰功湯河轉左金邊粉,個湯底超好味,另外可以揀香茅豬扒,香茅雞翼,海南雞,豬頸肉,肥牛或者生菜,我就揀咗豬扒,都OK大件,啲粉嘅份量都多,只係需要$58 ,重包杯野飲,我叫做杯熱朱古力,真係有朱古力味
2022-12-21 619 浏览
放工同朋友一齊食野,估唔到呢頭都搵到間好野食~睇menu完全係平民價~我地第一樣叫左海南雞,好滑,以價錢講真係性價比高,味道good~之後有蒜蓉包,香脆,勁蒜蓉味,I like it!!!個冬陰公估唔到佢做到咁有泰國feel,又香又辣~同埋勁大碗, 好彩一行3人先食得晒。小食拼盤當中我就最愛春卷,佢係素春卷,我覺得仲更加好味~食咁多濃味野,我都要食返個清清地既菜先得~夜晚唔多人,我覺得呢d小店更加要支持下,以佢味道同價錢, 係真係物超所值,佢樣樣野都大大碟,又好味,我都多D黎幫襯下~
放工同朋友一齊食野,估唔到呢頭都搵到間好野食~

睇menu完全係平民價~

之後有蒜蓉包,香脆,勁蒜蓉味,I like it!!!

個冬陰公估唔到佢做到咁有泰國feel,又香又辣~
同埋勁大碗, 好彩一行3人先食得晒。

小食拼盤當中我就最愛春卷,佢係素春卷,我覺得仲更加好味~

食咁多濃味野,我都要食返個清清地既菜先得~

2022-11-23 405 浏览
今晚本來行遠啲食,誰知下雨,就幫襯這間。此刻想食些香口啲的食物,叫了「香茅豬扒飯」,上菜見到兩片蝦片,唔!不錯!🙂豬扒不錯,那香口正是我今晚想要的!😋一食蝦片,「林」咗!煙靭,不是脆口嘅😞剛啱侍應行過,我問他是「林」食的嗎?他當然說不是喇!但回答:有時沒辦法,但他卻叫廚房即炸過脆的給我,還多加兩片👍!服務不錯!🥰兩片蝦不算什麼,但真心為客人,應讚👍祝福他們!💕💞
今晚本來行遠啲食,誰知下雨,就幫襯這間。
豬扒不錯,那香口正是我今晚想要的!😋
一食蝦片,「林」咗!煙靭,不是脆口嘅😞
服務不錯!🥰
兩片蝦不算什麼,但真心為客人,應讚👍
祝福他們!💕💞
2022-10-18 319 浏览
今日叫左一個咖哩牛腩飯加熱朱古力,雖然份量唔係好多,但係$58連埋野飲算系咁,杯朱古力都幾夠味,唔係求其個隻,大約有20張抬,夜晚靜靜地,價錢合理,都有幾多選擇
竟然在獸醫附近發現這家泰式餐酒館平價的泰式料理 味道卻不失望重點是 他們可以讓我帶胖吉進去(有包包)今天點了炸雞翅 和 月亮蝦餅 、木瓜絲沙拉,一千元有找,下次我跟我老北有地方解決晚餐了。🥭<芒果糯米飯>第一次吃芒果糯米飯初體驗覺得蠻不錯的芒果給蠻多的 蠻甜的又有水份糯米飯的部分有點軟糯淋上特調醬汁和椰奶特殊香甜感和芒果糯米飯很搭🇹🇭<手標泰式奶茶>這家的泰奶茶香蠻濃郁的小編非常喜歡 而且好大一杯都是使用三花牌的糖水但覺得稍微有點甜加的是小碎冰也很不錯
竟然在獸醫附近發現這家泰式餐酒館
平價的泰式料理 味道卻不失望
重點是
他們可以讓我帶胖吉進去(有包包)

🥭<芒果糯米飯>

都是使用三花牌的糖水
但覺得稍微有點甜
加的是小碎冰也很不錯
2022-10-10 155 浏览
食物:1.泰式椒麻雞套餐2.泰式打拋豬肉套餐3.泰式金沙蟹黃咖哩海鮮燉飯(以上套餐均附鳳梨蝦球水果沙拉、配菜、泰國茉莉香米飯、摩摩喳喳,甜點的部分可以換飲料10折)4.泰式清蒸檸檬魚 5.涼拌青木瓜沙拉飲品:其中兩份套餐換飲品,分別為1.泰式鮮奶茶 差價2.粉紅鮮奶 差價好食度:🌕🌕🌕🌕🌘評價:整體來說餐點都蠻好的但價格也很合理椒麻雞上的調味粉跟印象中的不同餐點配菜的部分則是朋友覺得好吃,但除了鹹鹹之外我吃不出個所以然打拋豬香辣刷嘴,非常下飯檸檬魚的部分較印象中的味道酸,香菜也不手軟的下,清爽好吃~
食物:

1.泰式椒麻雞套餐
2.泰式打拋豬肉套餐
3.泰式金沙蟹黃咖哩海鮮燉飯
4.泰式清蒸檸檬魚
5.涼拌青木瓜沙拉
飲品:
其中兩份套餐換飲品,分別為
1.泰式鮮奶茶 差價
2.粉紅鮮奶 差價
好食度:🌕🌕🌕🌕🌘
評價:
整體來說餐點都蠻好的
但價格也很合理
椒麻雞上的調味粉跟印象中的不同
打拋豬香辣刷嘴,非常下飯
檸檬魚的部分較印象中的味道酸,香菜也不手軟的下,清爽好吃~
2022-10-06 143 浏览
今日晚上到這間買外賣收銀嘅女人態度好差同佢講一個豬頸肉炒金邊粉一個菠蘿雞炒飯跟住覆我:豬頸肉炒金邊粉然後好冇禮貌咁問你:飲乜同佢講話凍檸茶少甜少冰佢就覆你凍檸茶再同佢講係凍檸茶少甜少冰佢仲繼續大聲問你飲咩就同佢講另要一個菠蘿雞炒飯然後態度好差咁問我係叫一個定兩個外賣整個落單過程大聲同極無禮貌當時成個場得一枱客明明有另一個侍應負責搞我既外賣個女人仲要特登喺收銀嗰度行入去我份餐點知金邊粉勁辣落咗勁多辣椒粒餐單本身並冇寫係辣完全係加料以後都唔會幫襯
今日晚上到這間買外賣

完全係加料

以後都唔會幫襯

外卖自取
2022-10-04 103 浏览
The two young waiter and waitress have a very bad attitude, they gave us a bad face when we wanted to add one more seat for our friends. The food were also tasteless (espcially the 船河, the deep fried pork rinds are not crispy and rancid, i recommend you guys NOT to go there.
2022-09-28 126 浏览
今日同朋友喺新蒲崗附近夾band所以就約埋左四個人一齊去呢間餐廳度食飯🤍🤍🤍🤍首先講吓佢嗰個地點先,佢嗰個地點非常之卓越,佢係一個非常之方便嘅地方喺曼迪廣場入面,然後同地鐵站都唔係相隔好耐✨✨👍🏻👍🏻👍🏻之後佢嗰個環境嘅報紙都非常之特別好飲,馬來西亞同埋泰國嘅度假風喺而家冇得出外去旅行嘅時候可以簡單💗💗💗💗💗我記得我同朋友嗌咗椰青佢椰青非常之大哥,而且入面有好多椰青水飲極都飲唔完非常之清甜😈😈😈😈😈😈😈然後我哋都嗌咗炒金邊粉,我覺得炒得非常之香口,而且唔油膩係非常之難得炒得好食嘅泰式金邊粉🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻絕對推薦大家嚟食下次會再幫襯

絕對推薦大家嚟食下次會再幫襯