2024-03-19 63 浏览
日式煎餃:💖💖💖💖餃子係即煎的,外皮酥脆,大細適中,調味就偏甜,餡料有豬肉同椰菜,肉汁都算濃郁,45蚊6粒嘅價格都尚算可以。炒芽菜辣味噌拉麵:💖💖💖💖.5叫左小辣中麻,以為好辣(因為呢間出名辣)但又ok,芽菜清爽,拉麵彈牙唔係偏軟嘅,仲有舊肉同加左嗰味玉,粒蛋係半流心超正,肉就半肥瘦,但好淋唔會痴牙,都幾好食(唔食肥肉嘅朋友可以直接滅走。增量叉燒辣味噌拉麵:💖💖💖💖叫左小辣小麻,可能係因為芽菜會出水,反而呢碗湯頭辣啲濃啲,舊叉燒真係好大舊,三分肥七分瘦,本身都有芽菜配搭,都加左味玉,令碗拉麵添左分清爽,係點晴之筆!拉麵好大碗,兩個女仔食係食唔晒,下次可以試中辣,食得辣嘅朋友建議直上大辣!
日式煎餃:💖💖💖💖

炒芽菜辣味噌拉麵:💖💖💖💖.5

增量叉燒辣味噌拉麵:💖💖💖💖

東京過江龍辣麻味噌拉麵店,以日本鬼怪作主題,店內裝潢較暗黑,來港開店幾年間,已經擴展至三間分店!除了吧枱的拉麵位,較入位置亦有四人座位!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<味玉辣麻味噌拉麵> $105<玉米筍辣麻味噌拉麵> $105全部拉麵的湯底都是辣麻味噌湯底,客人按喜好再選辣度和麻度,最高級別去到鬼增ʟᴇᴠᴇʟ!不太吃得辣的話,可以選小辣小麻,是容易接受的程度!麵條是粗身一點的拉麵,咬起來帶彈性,叉燒是經長時間炆煮厚切五花肉,脂肪跟肉相間超邪惡😈玉米筍及芫茜辣麻味噌拉麵都比較特別,在拉麵上會放上大量玉米筍或芫茜!⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<煎餃> $45/ 6隻煎餃是拉麵店常見的小食,這裏的煎餃一客六隻,日式煎餃皮薄香脆,旁邊附上特調辣醬汁🥟

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<味玉辣麻味噌拉麵> $105
<玉米筍辣麻味噌拉麵> $105

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<煎餃> $45/ 6隻
2024-03-13 29 浏览
係鬼金棒食左一份煎餃子,個醬汁幾特別,餃子皮薄餡靚。另外叫左一杯肉燥飯、溫泉蛋同埋肥char siu.就咁已經好飽。溫泉蛋既汁液同飯完美交融。肥char siu好大件,個汁好岩送飯,char siu肥到入口即融另外叫左一罐可樂,好開心呢度既擺設好得意,有好多隻鬼金棒下次黎真係要試下呢度既主打,鬼金棒拉麵,有唔同既spicy程度,仲可以加錢追加配料,芽菜睇黎係呢度既特色食拉麵黎講呢度算抵食,可以試試
2024-03-06
2024-03-13 48 浏览
朋友從廣州來港探親,大家順便聚舊,他是一個很喜歡吃東西的開心果,叫我帶他吃特別的,好吃的。來到鬼金棒門前,他先來一個自拍,入到店內見到紅黑的主色配襯著日本神怪公仔,蠻有趣。芫荽控的他點了小辣中麻的芫荽辣麻味噌拉麵,他說芫荽多夠多很滿意,對著肥厚的叉燒,他說很入味而且一層肥一層瘦,入口稔滑好香味,讚我好介紹。我叫的特製辣麻味噌拉麵,喜歡濃濃骨湯的味道,叉燒、炒芽菜、玉米筍,味玉除了醬油味道更有濃香的蛋味,橙黃的流心好吸引,麵條是粗的好有口感,伴隨著還有太鼓的音樂啊!

鬼金棒 Kikanbo📍尖沙咀金馬倫道20號地舖又一次去尖沙咀睇牙覆診,搞掂都已經接近7點半,返工返到好攰嘅我哋都想快啲食完晚飯,所以就決定食我哋至愛嘅「快餐」—拉麵!附近嘅拉麵店我哋都未食過,心怕會伏嘅我哋以9秒9嘅速度,衝去食過一次嘅鬼金棒,希望可以趕喺客滿前入座。事實證明我哋嘅策略係成功嘅,坐低無耐就開始不停入客,幸好我哋有加快腳步,先可以坐得舒舒服服咁食個快飯! 💰$115芫荽辣麻味噌拉麵 🍜因為怕太辣頂唔順,所以上次我嚟到好傻咁叫咗碗走麻走辣嘅拉麵,後來先知咁樣食好浪費quota,因為唔食辣同麻,根本食唔到鬼金棒嘅精髓。所以今次我要一雪前恥,叫返碗小辣小麻,加埋芫荽,食盡佢哋嘅招牌口味!睇相都見到,成個拉麵碗都被滿滿嘅芫荽覆蓋,連五花厚叉燒都被埋沒,份量真係驚人!話說我同朋友都唔係芫荽大fans,但我哋都唔討厭食芫荽,仲不約而同地覺得佢嘅香氣好獨特,配搭唔同食材、唔同菜式都可以有唔同發揮,令食物味道昇華。加咗咁多芫荽落拉麵度,多多少少湯底都有沾上芫荽嘅清香,湯底本身嘅味噌味唔算重,但蒜香撲鼻,再加上辣麻兩種重口味調料,湯底濃而不油,多飲幾啖都唔怕膩。粗身帶麥香嘅麵條就煙煙韌韌
鬼金棒 Kikanbo
📍尖沙咀金馬倫道20號地舖

💰$115
芫荽辣麻味噌拉麵 🍜

加咗咁多芫荽落拉麵度,多多少少湯底都有沾上芫荽嘅清香,湯底本身嘅味噌味唔算重,但蒜香撲鼻,再加上辣麻兩種重口味調料,湯底濃而不油,多飲幾啖都唔怕膩。粗身帶麥香嘅麵條就煙煙韌韌,浸耐咗都唔會淋晒,掛湯力十足。

我覺得芫荽索湯後,食落好似一般蔬菜,所以叫呢款嚟食有比較健康嘅感覺,各方面都比較平均,推介大家一戰!

💰$105
辣麻肉碎拌麵 🍜
朋友今次想試下拌麵,同樣揀咗小辣小麻,一上檯就聞到香料嘅芬芳,賣相都好吸引呀!拌麵嘅麵質同拉麵大同小異,而且一樣有齊芽菜、玉米筍、蔥花等,不過就以較香口嘅炒肉碎取代咗較油膩嘅叉燒。我哋會推介呢款拌麵俾鍾意食濃味嘅朋友,因為佢嘅辣味突出,麻感明顯,配上特製辣麻醬汁同用心熬製嘅湯汁,整個麵層次分明,食材嘅口感同味道都異常地夾。

食到最尾嘅肉碎、配料同醬汁我哋撈埋飯食,一啲都無浪費,一麵兩食,抵食又新奇!

💰$45
肉飯 🍚
雖然賣相同拉麵叉燒差不多,但呢塊肉嘅口感同味道都略勝一籌。由於肉塊未有浸泡喺麵湯內,所以醬汁味相對濃郁,肉汁亦相對較多。肉塊肥瘦相間,瘦肉部分唔會乾柴,肥肉口感Q彈,雖然未至於入口即化,但油膩感唔明顯,怕食脂肪嘅人必試!

白飯底用上口感煙韌嘅珍珠米,淋上醬汁、曬上香蔥,又一道美味嘅主食。

💰$15
味玉 🥚
每次嚟到都必食佢哋嘅味玉,由於選用日本產嘅靚蛋,所以蛋味濃香、蛋黃色澤亮麗。煮至半熟狀態,筷子輕輕施力就可以將味玉輕鬆分開,橙紅色嘅蛋黃無論撈麵定配飯都一樣滋味。
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
  • 芫荽辣麻味增拉麵
  • 芫茜辣麻味噌拉麵
  • 辣麻肉碎拌麵
2024-03-12 33 浏览
咁凍嘅天氣係要再嚟食❤️ 煙韌彈牙嘅拉麵配上濃濃厚實嘅湯底,而且今次仲要有好多蒜頭碎,湯底味道非常之濃郁勁香口惹味,叉燒瘦得黎又唔會好嚡口,份量一樣都係大大件厚切!唯一少少美中不足嘅就係拉麵份量,如果可以再多啲就更好啦😁 有拉麵湯就梗係要配返佢哋個大肉飯,飯粒依然粒粒分明,飯香味濃!撈埋啲拉麵湯一齊食,飽肚得黎好滿足。又飯又麵又肉怕太邪惡,另外再加多個玉米筍同豆芽,咁就可以平衡返唔怕食多幾啖肉✌🏾

特別的重口味拉麵,大口吸面請小心保護好衣服啊!位置:在金馬倫道上,因為人行道很窄,加上招牌高、店的門臉小,容易走過環境:可以選擇坐吧檯,看著自己的面在面前被一步步做出來,也可以選擇坐另一側的2/4人座餐檯,規格和大多數拉麵店差不多。店內掛著的兩排魔鬼形態的燈籠很有氣氛,但是向店內走,光線還是不錯的!芫荽辣麻味噌拉麵(高辣小麻)➕$35 加叉燒 鋪滿整個碗的芫荽,蓋住了所有拉麵,甚至蓋住了面的熱氣和辣味,只能聞到香菜的香味,這絕對是香菜愛好者的福音要是更新鮮一些就更完美了 輕輕撥開香菜叢,水蒸氣帶著辣味和叉燒的香味進入鼻腔,我嘗了一口湯。厚重的油脂裹著滾燙的湯汁,加上香菜,真的太爽了!面軟硬適中,裹上又油又辣又麻的湯汁,把香菜提前放在匙羹裡,一齊送入嘴中,太香了!再來上一口叉燒,滿口肉香,肥瘦正合適。叉燒被煮得很軟爛,但是不會散架。但是有點肉膻味,不值得特別加叉燒 總體還是很有特色的,值得一試,但是不必要專程來
特別的重口味拉麵,大口吸面請小心保護好衣服啊!

!芫荽辣麻味噌拉麵(高辣小麻)➕$35 加叉燒
要是更新鮮一些就更完美了

總體還是很有特色的,值得一試,但是不必要專程來
芫荽辣麻味噌拉麵
芫荽辣麻味噌拉麵
  • 莞荽辣麻味噌拉麵
2024-03-08 49 浏览
鬼金棒👻鬼金棒呢間拉麵店,相信大家都唔陌生,佢哋嘅叉燒真係大大嚿又肥美,好好食😋!另外佢哋嘅麻辣湯底真係好惹味,令到我食完返尋味啊!今次去到我哋分別揀咗 增量叉燒辣麻味噌拉麵🍜(小辣,小麻)$120 同埋 辣麻味噌拉麵🌶️(小辣,中麻)$95,建議大家唔食得辣嘅話可以揀唔辣小麻,咁樣就會唔辣得黎又可以增添湯底嘅風味,都幾正㗎!佢哋嘅叉燒真係特別好食,如果係食肉獸嘅話建議大家叉燒揀增量,咁就最滿足啦!🥰🥰今次想食個小食,就揀咗佢哋poster大大張貼出嚟嘅煎餃🥟(六隻) $45,佢哋嘅煎餃都係即叫即整嘅,上枱熱辣辣外皮香脆,叫佢嚟拉麵加餸都唔錯喎!😜😜
鬼金棒👻

2024-03-05 70 浏览
今次去左間日本過江龍拉麵店食,外面既裝修好有日本風格🫰🏻未食已經加分——————🐽 增量腩肉叉燒辣麻味噌拉麵佢嘅湯底好濃郁,帶有一種獨特嘅辣麻味噌味,食落去好濃厚香口。拉麵麵軟硬度啱啱好,完全吸收咗湯底嘅味道。加埋增量腩肉叉燒2大舊,腩肉好軟嫩,入口即化,中有啲炭燒嘅味道,非常美味🐽 炒豆芽菜腩肉辣麻味噌拉麵以成坐山甘高既炒豆芽菜同腩肉為主,湯底同樣有獨特嘅辣麻味噌。豆芽菜炒得恰到好處,保留咗豆芽菜本身嘅鮮甜口感,同湯底完美嘅配搭。腩肉同豆芽菜一齊炒出嚟更加豐富嘅層次感。麵條嘅質感同樣出色,咬落去有彈牙嘅口感

——————

🐽 增量腩肉叉燒辣麻味噌拉麵

🐽 炒豆芽菜腩肉辣麻味噌拉麵
2024-02-27 44 浏览
朋友介紹如果喜歡食麻辣,又喜歡拉麵,必定要試鬼金棒的拉麵,一定會令你一試難忘,甚至會上癮記憶中未食過麻辣拉麵,通常都第一時間諗到都係豚骨、醬油、鹽味,好少會諗起食拉麵,會想食麻辣,但今日之後從此改觀,以後諗起食拉麵,湯底多左一個選擇,就係鬼金棒的麻辣拉麵。一入到鬼金棒餐廳內,店如其名,兩排裝飾都有不少鬼面具,都幾有特色。Menu 主打都係麻辣湯底的拉麵/伴麵,而辣度同麻度都可以自由選擇。最後叫左一個增量叉燒辣麻味拉麵,一個辣麻肉碎伴麵,另外追加左個煎餃子增量叉燒辣麻味拉麵一捧上枱,估唔到個叉燒大大份,仲要有兩大舊,第一次黎,驚太麻太辣,所以叫左小麻小辣,第一啖食落去,有驚喜,個拉麵掛晒湯,好入味,湯底飲落好惹味,會好不自覺食多幾啖,可以話係出色辣麻肉碎伴麵呢個伴麵驚喜有小小大於拉麵,加入左特製醬汁,小麻小辣好惹味,撈埋肉碎、黑木耳等配料,再加埋芽菜,食落好爽之外,令到個口感好豐富煎餃子個煎餃相比坊間,皮無咁厚,煎到岩岩好,食落好味。下次有機會必定試多點辣多點麻。

增量叉燒辣麻味拉麵

辣麻肉碎伴麵

煎餃子
個煎餃相比坊間,皮無咁厚,煎到岩岩好,食落好味。

下次有機會必定試多點辣多點麻。
2024-02-26
必食爆多芫荽增量叉燒拉麵莞荽辣麻味噌拉麵🐰叫左中辣同埋小麻,莞荽完滿甘佈滿係表面而且勁新鮮,食落好重莞荽味簡直係勁滿足到🐰係莞荽控,中辣對🐰黎講剛好湯底真係好惹味!增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵朋友要左小辣同埋無麻,叉燒勁厚身又大塊,叉燒炆到勁入味而且又肥美,🐰同朋友都食得勁滿足呀!飲品方面要左可樂Zero和芬達,每張枱都放左紙巾、一大壺凍水十分方便,加上店家好貼心有需要可以問店員攞圍裙,甘食拉麵就不怕整到成身都係,好適合🐰使用!裝修都好日本風,仲可以睇住師傅整食物好賞心悅目。📍鬼金棒👣尖沙咀金馬倫道20號地舖
必食爆多芫荽增量叉燒拉麵

📍鬼金棒
👣尖沙咀金馬倫道20號地舖
增量叉燒x2 辣麻味噌拉麵
呢日想食拉麵🍜,同朋友商量咗幾秒鐘,就決定嚟呢度食拉麵🍜🤣$125「特製麻辣味噌拉麵」同埋 $140「增量叉燒 x 2 麻辣味噌拉麵」,兩碗都加咗 topping $15「豆芽菜」🤩$125 嘅「特製麻辣味噌拉麵」:有2件中型嘅日式🇯🇵叉燒😆,仲有糖沁蛋、 玉米筍🌽等;拉麵較粗身有啲啲咬頭🤩「增量叉燒x2 麻辣味噌拉麵」:有2件好巨型嘅日式🇯🇵叉燒😆,大大件依然煮得好軟熟,叉燒約85%瘦肉15%脂肪😋麻同辣嘅 程度可以分開選擇,兩碗都揀咗「中辣中麻」🤩炒豆芽菜 新鮮爽脆😋
呢日想食拉麵🍜,同朋友商量咗幾秒鐘,就決定嚟呢度食拉麵🍜🤣

麻同辣嘅 程度可以分開選擇,兩碗都揀咗「中辣中麻」🤩

炒豆芽菜 新鮮爽脆😋
2024-02-11 35 浏览
位於尖沙咀金馬倫道的鬼金棒是一家值得一試的拉麵餐廳。餐廳的裝潢設計充滿了日式風格,營造出寧靜舒適的用餐環境。而他們的拉鍊則融合了傳統和創新的料理,可選擇增量豆芽菜,玉米筍或芫茜!今次點了味玉辣麻味噌拉麵,這道拉麵的湯底以豚骨和麻味噌熬製而成,呈現濃郁的風味。辣味的加入使得這道拉麵更加刺激味蕾。拉麵的麵條煮得剛好,帶有彈牙的口感,而配料中的豚肉,蔥花和豆芽則為整體提供了豐富的層次和口感。如果嗜辣或重口味的朋友應該會很喜歡❤️小總結❤️❤️❤️📌濃郁拉麵📌日式地道風味

如果嗜辣或重口味的朋友應該會很喜歡❤️

小總結❤️❤️❤️
📌濃郁拉麵
📌日式地道風味
皆好友去食拉麵,ngjohn 最愛有得揀的鬼金棒,自己可選擇麻辣的程度,午餐時段客人比較多好熱鬧。鬼金棒店舖門面好顯眼,有支巨大的狼牙棒,好似有鬼神守護般,入到店內更有不少日本傳統的鬼怪公仔好有氣氛,有趣。「特製辣麻味噌拉麵」 (小辣、中麻)兩大件叉燒,其實是五花肉,入味、入口溶化、有肉香,要試過才感受得到,還有芽菜、玉子和粗身拉麵,個麵好掛湯又彈牙。「炒豆芽菜麻辣味噌拉麵」 (小辣中麻)好鍾意即炒豆芽菜的爽口感覺又可除草青味,將它和拉麵一起進食,既爽口又可提升麻辣香油的層次,口感豐富。我另外加了兩隻味玉,味玉充滿醬油香,蛋黃半熟流心呈橙黃色,味道濃郁,吃兩隻也不覺膩。兩個人可以分享一碟餃子,皮薄煎得好香脆,裹面是比較清淡的高麗菜和肉碎,浸湯食也可以啊。

「炒豆芽菜麻辣味噌拉麵」

2024-02-01 35 浏览
濃郁豚骨系拉麵,特別加上少少辛辣,拉麵粗身有嚼勁!配料有炒芽菜同入味厚叉燒,係不肥膩的炆煮五花肉!不過玉米筍就硬咗少少⭐️味玉辣麻味噌拉麵$100⭐️玉米筍辣麻味噌拉麵 $100
⭐️味玉辣麻味噌拉麵$100
⭐️玉米筍辣麻味噌拉麵 $100