2021-12-10 20 浏览
位于观塘开源道54號豐利中心5樓,有家魚川居任食放題火鍋。有5款鍋底:酸菜鱼、水煮鱼、招牌烤鱼、鸡煲、椰青雞,根據自己的口味可供選擇。我們選擇了雞煲,口味濃郁丶熱辣辣、香噴噴的,我們先吃完雞煲里的雞再加湯,附加海鮮拼盤:肉蟹、帶子、鮑魚。如果喜欢吃龙虾的朋友可以+20/位或+40/位,肉蟹转本地龙蝦或澳龍都可以的。肉蟹肥美,帶子鮮甜,鮑魚彈牙。其它牛肉、蝦、大蜆、鵝腸、豬紅、豆腐、蔬菜、小食等等几十種食物自助任取,自助Bar也有多種飲品任飲,最後還有水果、冰淇淋,吃到飽扶墙而出。新鮮工厂大厦里有如此美味佳肴,怪不得座无虚席,以后还会光顾。
天氣一涼少少就想去打邊爐,但係總覺得邊爐要任食先盡興!睇睇下發現了這間隱世酸菜魚邊爐,價錢相當合理至於是任食的!真係可能係觀塘抵食嘅海鮮邊爐~回頭率超高餐廳的邊爐分成幾個level,當日第一次去就點了最lv1最基本的,但原來最基本的也不普通,因為除多款海鮮/肉類/小食任食外,還有海鮮盤送!🦀保證回本的海鮮盤~有大大隻肉蟹、鮑魚、帶子、蠔等,見到都覺得豐富🤤而且款款都非常新鮮,特別喜歡切開了的肉蟹,肉質厚之餘好新鮮,還有幾多膏食。蠔都好肥美鮮甜~第二個回本之選是外面任攞的海鮮款,有大蜆、海蝦、瀨尿蝦等,選擇非常多,而且出乎意料地新鮮,肉質好。特別推介🦐瀨尿蝦,估唔到味道鮮甜之餘,肉質都好實彈口,真係出乎意料地高質素!海蝦都係彈口新鮮的,真係忍唔住不斷encore海鮮,非常有驚喜!另外非常驚喜的是酸菜魚的魚肉,同樣非常高質,賣相晶瑩,食落去嫩滑彈口,口感好好😋😋另外湯底酸酸辣辣,香得來幾惹味。想吃得健康點,可以出去攞各款菜,還有丸等,特別喜歡貢丸,入面真係🈶️大大粒香菇!除邊爐食物外,餐廳還有各款炸物任食,款款都炸得剛剛好,炸得香之餘保留了肉汁。特別欣賞炸得非常香脆的雞軟骨,肥瘦剛好。真係好

土匪雞翼
雞軟骨

真係好食又抵食,下次帶多點朋友來gathering😋😋😋

土匪雞翼
雞軟骨
2021-12-08 65 浏览
"可以外賣既酸菜魚"相信觀塘返工都應該聽過呢句說話今晚收工就去試下佢既酸菜魚原來佢晚市轉左menu做酸菜魚火鍋我地揀左佢出名既酸菜魚火鍋一上台已經聞到好香濃既酸菜味未落料飲左佢個湯底真係夠酸夠辣佢另外會上一碟魚,比你即場燙熟黎食魚肉好夠滑同埋無骨,食得好方便唔使點其他醬汁已經好夠味佢仲有個海鮮拼盤,每人有個蟹,鮑魚同埋帶子出邊仲有自助區自助區有非常多配料常見既丸類同蔬菜呢到都有但佢地仲有好多唔同種類既海鮮青口,瀨尿蝦,墨魚仔,蟹,蝦,九肚魚佢地海鮮加上酸菜魚湯底好夾酸辣既湯底更加顯出海鮮既甜另外佢地仲有川味小食作為前菜既有泡椒雞腳,涼拌豬耳等我試左佢地既泡椒雞冀尖,入晒味食到好重既泡椒酸辣味鍾意食川味小食唔可以錯過如果川味小食唔岩食仲有炸物炸雞軟骨,炸年糕,炸甜不辣仲有特別既響鈴包紫菜拎黎浸湯食真係好正最後要食埋佢地任食既movenpick雪糕有士多啤梨同香草味👍🏻👍🏻
"可以外賣既酸菜魚"
相信觀塘返工都應該聽過呢句說話
今晚收工就去試下佢既酸菜魚
原來佢晚市轉左menu做酸菜魚火鍋

我地揀左佢出名既酸菜魚火鍋
一上台已經聞到好香濃既酸菜味
未落料飲左佢個湯底真係夠酸夠辣
佢另外會上一碟魚,比你即場燙熟黎食
魚肉好夠滑同埋無骨,食得好方便
唔使點其他醬汁已經好夠味
佢仲有個海鮮拼盤,每人有個蟹,鮑魚同埋帶子

出邊仲有自助區
自助區有非常多配料
常見既丸類同蔬菜呢到都有
但佢地仲有好多唔同種類既海鮮
青口,瀨尿蝦,墨魚仔,蟹,蝦,九肚魚
佢地海鮮加上酸菜魚湯底好夾
酸辣既湯底更加顯出海鮮既甜

另外佢地仲有川味小食
作為前菜既有泡椒雞腳,涼拌豬耳等
我試左佢地既泡椒雞冀尖,入晒味
食到好重既泡椒酸辣味
鍾意食川味小食唔可以錯過

如果川味小食唔岩食仲有炸物
炸雞軟骨,炸年糕,炸甜不辣
仲有特別既響鈴包紫菜
拎黎浸湯食真係好正

最後要食埋佢地任食既movenpick雪糕
有士多啤梨同香草味👍🏻👍🏻
2021-12-08
  • 酸菜魚火鍋
2021-12-07 39 浏览
之前已經聽過朋友介紹呢間餐廳,今次說係第一次去食既,未食過已經有小期待😎。仲要唔係好貴,都算可以既價錢😚我地11半去到食LUNCH 係第一枱🤣唔洗等位😝✏️酸菜魚薯粉$60我就叫左酸菜魚薯粉😚 酸菜魚唔係好辣,酸會多過辣😚但係呢樣我覺得幾好😂同埋呢個酸菜魚無骨🐟!真係好重要😹 薯粉本身就會煙煙韌韌,呢個就正常發揮😘所以呢餐我都幾中意,所以會再去😆

✏️酸菜魚薯粉$60
-🔸酸菜魚紅薯粉 $60🔸麻酸辣手撕雞撈烏冬 $58🔸花雕醉豬手粒 +$17🔸凍檸茶 +$6-觀塘咁多好嘢食,就係未食過酸菜魚,今日就同男朋友一齊試吓依間聲稱係觀塘酸菜魚最好味嘅魚川居。我當然係試招牌嘅酸菜魚啦,果然夠酸又有少少辣,魚塊都幾多,仲有西芹、酸菜、芽菜等配菜。涼涼哋嘅天氣食特別好味啊!男朋友就叫咗手撕雞撈烏冬,醬料夠香夠麻,烏冬上嘅雞絲都鋪滿滿啊~仲有花雕豬手粒,好入味,果然係好味啊,可以再encore!😌
🔸酸菜魚紅薯粉 $60
🔸麻酸辣手撕雞撈烏冬 $58
🔸花雕醉豬手粒 +$17
🔸凍檸茶 +$6

2021-12-06 54 浏览
📍魚川居 Deli Fish🌍 觀塘開源道54號豐利中心5樓507室 Room 507, 5/F, Hewlett Centre, 54 Hoi Yuen Road, Kwun Tong📝整體評分:9/10🥢魚川居CLS 90分鐘放題 Lv 1 任食特級肥牛角 特選海鮮🥢 $228/位。仲每位送海鮮盤:有肉蟹、鮑魚、帆立貝、花螺。揀左🥢酸棻魚湯底🥢,第一次打邊爐係可以一滴不沾醬油,湯底實在好濃郁,未放野去涮前要嚐一口湯,好鮮甜,夠酸卻不太辣。魚肉片有相當既口厚,唔會涮完唔見哂肉,鮮嫩入味,最重要係無骨!!!仲好食過一盤盤煮好既酸菜魚。二百頭有咁多海鮮食,有脆鯇(有少少骨)、海蝦、大蜆、賴尿蝦、蟹、魷魚、生蠔(飽滿鮮美,我最愛),勁快食到回本,食完海鮮先再點肉。小食就唔多,不過午餐肉好正,炸到好乾身仲要係厚切;仲有涼拌青瓜都要試,好香麻脆爽!
📍魚川居 Deli Fish
🌍 觀塘開源道54號豐利中心5樓507室

📝整體評分:9/10

仲每位送海鮮盤:有肉蟹、鮑魚、帆立貝、花螺。

食完海鮮先再點肉。

2021-12-05 38 浏览
朋友之前食過晚飯話好正,今次專登帶我去食!今次我哋食Level 1,每人$228,90分鐘火鍋🍲放題!食材真心cls!全部都用優質新鮮嘅食材!食到自家風味嘅打邊爐!當中最出色嘅係佢個酸菜魚!用新鮮鱸魚🐟切片做火鍋嘅酸菜魚真係第一次食!六30秒就可以抽上來,魚肉鮮嫩到不得了,同埋平時煮好耐嗰啲酸菜魚真係冇得比!真心推介酸菜魚!另外牛肩胛Level 1都係任點!🐮肉質鮮紅,因為平時去開街市買牛肉,一睇就知係靚牛!個人鍾意偏瘦牛肉,一來夠健康二來又會比較重肉味☺️每台都會送海鮮拼盤!🦀有肉蟹,鮑魚,帆立貝,花螺!全部都好新鮮!肉蟹都好多膏!除咗海鮮拼盤外,出邊都有好多時令海鮮任夾,其中三點蟹好多膏同埋賴尿蝦夠鮮甜!仲有好少見到有嘅九肚魚同鵝腸打邊爐!平時屋企先會食到!呢度竟然都食到!超讚既係雪糕用上movenpick 🍨,有雲呢拿同埋士多啤梨兩隻味!超正食材!呢個價錢好難有第二間有咁正!下次會食烤魚或者雞煲!🤭誠意爆燈!

當中最出色嘅係佢個酸菜魚!

雞煲啲雞好鞋又細粒,諗住雞煲吾好食都算仲可以打邊爐,但叫佢加湯佢竟然打水比我!加完水個湯底完全無味,問返侍應佢哋係吾係加錯,佢哋答岩嫁啦本身雞煲都有味!真係想叫佢哋試下咁都叫有味咩?到講下啲食材啦,牛就正正常常,但啲海鮮真係吾得,蠔就爛嘅,龍蝦每人2隻我同老公加埋有4隻,但有兩隻係梅嘅,完全食吾落口仲有少少臭!但個甜品牛乳奶凍就幾好食嘅,總括呢間野雖然吾貴但真係無下次🥲
2021-12-03 25 浏览
天氣終於開始冷了,朋友介紹去一間便又靚啲火鍋店食好嘢!餐廳位於開源道豐利工業大廈上面。地方大又敞亮,食嘢嘅心情都好。晚餐是$228/位有5種湯底可以選擇,90分鐘時間食,時間好充足。而且有特級肥牛和海鮮任食。真係正到爆!如果+$99/位就有本地龍蝦食,時間還會多增加半個鐘頭。我同朋友就揀左普通餐,湯底是酸菜魚。魚片和湯底是分開上,就唔會怕魚片煮到軟晒。魚片切得好靚,睇嚟好新鮮。酸菜湯底酸酸辣辣,好啱打邊爐。第二道上緊嚟是海鮮拼盤,有蟹、鮑魚、帆立貝和花螺。海鮮樣樣都新鮮。我哋又嗌左拍青瓜和涼拌藕片做前菜。當然肥牛是必不可少的一部分,食得幾多就可以嗌幾多,加上任拿蝦,火鍋料,飲品!真係食得好飽啊!下次來要試下雞煲湯底。
下次來要試下雞煲湯底。
2021-11-29
餐廳分咗三個價錢既Menu,由$228至$478不等,主要都係海鮮種類又唔同,因為朋友唔係好食海鮮,所以我哋就揀咗最平嗰個餐,雖然話就話係最平,但其實佢可以選擇嘅嘢都好多🤣水煮魚(中辣)水煮魚嘅湯底入邊已經有少少唔同嘅配料,湯底香辣,而且用料十足,魚片係新鮮切出嚟😋職員仲好貼心叫我哋唔好煮咁耐,因為切得好薄所以好快熟,嫩滑既魚肉配上辣湯🤤鮑魚+肉蟹+帆立貝+花螺呢一個係每位都會送一份既海鮮,平時出面食嘅海鮮火鍋講到蟹,一定係一人半隻,但呢度係一隻俾你,又有肉又有膏,非常好食😍帆立貝大大粒,聽講仲係刺身級數。鮑魚亦都唔錯,爽口彈牙其他任食嘅配料可以填紙仔或者喺出邊凍櫃拎,款式都好多㗎,出邊嘅冬季仲有啲海鮮,舖頭絕對唔吝嗇,因為可以喺櫃入邊見到賴尿蝦,三點蟹,蜆,東風螺等等既海鮮….整體來講呢個價錢絕對抵食,經過朋友都可以試吓,可以幫襯下匿埋喺工廠區嘅小店。

水煮魚(中辣)

鮑魚+肉蟹+帆立貝+花螺

2021-11-30
2021-12-02 21 浏览
呢排唔出開觀塘同事們聚會想見下有人就提議呢間90分鐘一至四$228打得邊爐二百幾都係我預料之中鍋小小有多款湯底任選我地走唔甩食辣架啦先送上一盤海鮮😍😍見到蟹我真係兩眼閃閃全部丟曬落去🤣因爲大家都一致先食海鮮事關在座都係海鮮愛好者當然除左呢啲仲有掛住食大家集中夾野食收工個個餓到呢都唔得閒逐樣影相蔬菜🥬自己動手 烏冬有一包包都有放雪櫃既我就一包自己食曬😂喂喂間中邊爐可以考慮來下魚川居烚下架👌
呢排唔出開觀塘

蔬菜🥬自己動手 烏冬有一包包
都有放雪櫃既我就一包自己食曬😂

喂喂間中邊爐可以考慮來下魚川居烚下架👌
2021-12-02 24 浏览
又到咗打邊爐嘅季節,今次嚟到觀塘工廈見到食酸菜魚邊爐嘅餐廳,好似幾得意咁就一於試下佢主打火鍋放題,最平$200左右就已經有肥牛同牛海鮮食,我同朋友就決定試試最平嗰種,火鍋嘅選擇有辣有唔辣,我哋見呢間係食開酸菜魚嘅就試吓佢嘅酸菜魚火鍋湯底嘅酸味適中仲大有少少嘅辣,魚片切到厚薄啱啱好,而且一條骨都冇,就算煮咗一輪食落去仲好滑,果然魚片同酸菜係最夾除咗魚片之外佢仲有海鮮,每樣都好新鮮任食肥牛佢其他任食嘅火鍋配料質素都唔錯,而且添得好快仲有唔同嘅小食可以叫,例如孜然雞翼,香炸雞軟骨同埋唔同嘅涼拌小菜食放題最後一定唔少得食雪糕,佢嘅雪糕係有Movenpick,好吸引

除咗魚片之外佢仲有海鮮,每樣都好新鮮

任食肥牛

佢其他任食嘅火鍋配料質素都唔錯,而且添得好快

2021-12-02 33 浏览
係網上咁岩見到人講,就口痕去試下,由其個刻好想食酸菜魚,可以打埋邊爐,真係一舉兩得,我揀左最平的套餐,不過都有包海鮮。首先湯底和魚另上,真心想讚下廚房師父可以將普通的生魚片砌到啱啱好,而且一條魚骨魚刺都冇,淥一淥就可以食到香滑又鮮甜的魚肉。牛肉方面都有3款選擇,鍾意肥的瘦的滑的隨你喜歡,另外任拎的配菜要有的基本都有 已經選料都十分不錯,仲有埋我最喜歡係牛骨髓,唔係間間有得食,仲有蝦都十分大隻同鮮甜,不過我個人最欣賞係自家炸的魚皮同枝竹,真係自己本先有的風味。還有送的海鮮盤,肉蟹我以為係成日上,原來已經好細心地斬件,加上湯底淥完後都十分鮮甜,最後少不了的雪糕做結尾,質素真的不錯的火鍋店。

2021-11-29 55 浏览
無意中發現工廠大廈裏的火鍋放題二百幾蚊雞煲+海鮮火鍋🍲好似都幾抵食咁 所以就去試下有level 1-4, 由於第一次去, 要個Level 1, 試下先。有5個煲可以選擇,先食煲後加湯打邊爐。我地揀咗雞煲 要咗少辣 味道都可以 份量都ok.附送海鮮盤,我哋㨂咗蟹,可加$20轉本地龍蝦。海鮮盤 - 都幾足料,每人有一隻蟹,鮑魚,帆立貝,花螺,海鮮新鮮。小食無限任點,即叫即正,推介午餐肉👍🏻自助Bar選擇多🥢有海鮮盤以外的 ,虎蝦,賴尿蝦,蜆…好多唔同款嘅丸,豆腐,響鈴,公仔麵…打邊爐要嘅野都有...飲品 - 汽水🥤茶 🧃仲有自家製飲品🧋仲有雪糕,但太飽冇食到。肉類 - 牛肉選擇比較多,豬有一款👍🏻整體來講都唔錯,平日人唔多,坐得舒服,店員友善,無限我地時間,價錢抵食,海鮮超正,值得一試。
無意中發現工廠大廈裏的火鍋放題
二百幾蚊雞煲+海鮮火鍋🍲
好似都幾抵食咁 所以就去試下

有5個煲可以選擇,先食煲後加湯打邊爐。

我地揀咗雞煲 要咗少辣 味道都可以 份量都ok.
附送海鮮盤,我哋㨂咗蟹,可加$20轉本地龍蝦。

小食無限任點,即叫即正,推介午餐肉👍🏻

自助Bar選擇多🥢
有海鮮盤以外的 ,虎蝦,賴尿蝦,蜆…
好多唔同款嘅丸,豆腐,響鈴,公仔麵…
打邊爐要嘅野都有...

飲品 - 汽水🥤茶 🧃仲有自家製飲品🧋
仲有雪糕,但太飽冇食到。

肉類 - 牛肉選擇比較多,豬有一款👍🏻

2021-11-22
  • 雞煲
2021-11-28 38 浏览
作為火鍋怪最鍾意到處找火鍋,剛巧讓我看見比較特別的酸菜魚火鍋,還可以任食,我當然不能放過!首先湯底一定選酸菜魚,當然你也能選擇雞煲、麻辣鍋等,但是始終酸菜魚湯底比較少見。湯底有大量酸菜,又不會太油,而且不是走辣的路線去,大人細路都啱食。另外還會配上一碟滑魚片,那就不怕魚肉會變老。魚肉很新鮮,而且份量也夠,煮10-15秒就已經可以吃了,也不會是太重油脂的魚,重點是沒有骨頭😍除了魚片還會有人頭份量的海鮮盤 - 麵包蟹、鮑魚、東風螺和帶子,應有盡有任食區的選擇有很多:各式各樣的丸類 - 芝心丸、貢丸去、白魚蛋、墨魚丸…每樣吃一顆都很夠了。我也喜歡加入台灣香腸,好像吃臘腸一樣,比普通香腸更香更有咬勁👍🏻另外還有蔬菜和豆品類 - 我最愛油麥菜,而且更不少得百頁豆腐,那一層層的豆皮能夠係到很多湯汁,本身的豆味又香濃😍餐紙還有提供肉類任叫,我選擇了有牛板腱的套餐,雖然顏色好像不太吸引,但是煮熟後味道很好吃,不會太肥膩又有筋腱微微爽口的口感,牛味也濃。特別值得一讚是任食區竟然有大量海鮮 - 瀨尿蝦,大虎蝦,中蝦、魷魚、沙白…也不能少得其他肉類 eg 雞腎、豬潤、豬肚、豬大腸、牛百葉,甚至還有雞子🙈唯一

任食區的選擇有很多:

唯一缺點就是任食區冰箱太厲害,冰格的東西都硬得很難拿…

最後下面可以有健康的淮山面,也可以拿響鈴和炸魚皮來吸湯,一流👍🏻

最完美當然是任食的movenpick雪糕,還有下火的水果盤