2021-03-23 148 浏览
最近都有朋友問瘦編,邊度有性價比高嘅Omakase推介?我推介位於沙田石門嘅「鮨釧」,我之前就食過夜市$1380一位嘅主打廚師發辦,質素都幾好!🍣-「鮨釧」位置近民居,唔係鬧市區域,可能無咁大租金壓力,所以Omakase嘅價錢都比較合理。餐廳只有10個座位,要黎食嘅朋友記得提早預約。印象最深刻係香蔥櫻花蝦拖羅蓉手卷,綿綿嘅拖羅蓉配上爽口嘅蝦仔,口感好豐富!另外壽司8貫,有我鍾意嘅銀鱈魚同醬油漬赤身。🐟-龍蝦麵豉湯好特別,第一次飲,香濃嘅龍蝦鮮味配上濃郁嘅麵豉湯,好想再飲!最後有日本香印提子同抹茶奶凍做結尾,好滿足,好掛住日本呀!🇯🇵-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ 鮨釧 (沙田)📍 沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖

味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ 鮨釧 (沙田)
📍 沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖
2021-03-14 218 浏览
對上一次食omakase原來已經系上年10月既事!🥲啲時間會唔會過得太快?今次去試吓呢間石門開咗半年嘅omakase - 鮨釧壽司十貫 $298+10% ✨入座前做左一連串防疫措施 再以一句熟悉既⋯⋯💁🏻‍♀️「 いらっしゃいませ( irassyaimase)」就開始 🙆🏻‍♀️ 私の2番目の経験😃安排入坐後 驟眼睇大約8個位⋯明顯比較細啲差不多都坐滿 坐落會比較迫少少壽司整體表現都比較普通少少啦全部都好新鮮!但偏淡⋯味道亦都比較單一枱上店家安排既豉油亦都系比較淡可能想我地食番每款魚🍣本身既味道?聽完師傅介紹每一款壽司 擺左落口已經唔記得哂啲名嚕🙊🤣整體而言⋯雖然平⋯但都想食到特別少少既味道唔系話唔好味 只系驚艷唔到我+同行朋友既味蕾🤧
對上一次食omakase原來已經系上年10月既事!
🥲啲時間會唔會過得太快?
今次去試吓呢間石門開咗半年嘅omakase - 鮨釧
差不多都坐滿 坐落會比較迫少少

壽司整體表現都比較普通少少啦
全部都好新鮮!但偏淡⋯味道亦都比較單一
枱上店家安排既豉油亦都系比較淡
可能想我地食番每款魚🍣本身既味道?
聽完師傅介紹每一款壽司 擺左落口已經唔記得哂啲名嚕🙊🤣
整體而言⋯雖然平⋯但都想食到特別少少既味道
唔系話唔好味 只系驚艷唔到我+同行朋友既味蕾🤧
2021-02-06 645 浏览
就算疫情嚴峻都冇阻我食omakase 既興致😍😍安康豆腐_水果蕃茄_沢蟹豆腐帶著重豆味, 配埋酸酸甜甜既水果蕃茄, 非常開胃🤗金線鯛金線鯛的由來是因為魚皮上真的帶有金線。 魚肉柔軟且膠質軟重青檸汁嚮螺肉質爽脆彈牙,配埋檸檬汁令嚮螺更鮮甜深海池魚肉質鮮嫩肥美 脂厚油香鯖魚鯖魚嘅味道比較清香,但有時會比較腥,但食得出師傅將鯖魚處理得好好一啲腥味都冇黑松露海膽茶碗蒸嫩滑嘅蒸蛋配上香味濃郁嘅黑松露和口感豐富海膽, 令到一碗普通嘅茶碗蒸馬上變得非常特別廣田灣真蠔蠔🦪非常新鮮同鮮甜活帆立_活八爪_蜜柑鯛晴王提子_柿和菓子_和之訪和菓子食完咁多好味嘅魚生點少得甜品😍 晴王提子出名係非常甜😍😍😍 整餐飯十分之滿足
就算疫情嚴峻都冇阻我食omakase 既興致😍😍

安康豆腐_水果蕃茄_沢蟹
豆腐帶著重豆味, 配埋酸酸甜甜既水果蕃茄, 非常開胃🤗

金線鯛
金線鯛的由來是因為魚皮上真的帶有金線。 魚肉柔軟且膠質軟重

青檸汁嚮螺
肉質爽脆彈牙,配埋檸檬汁令嚮螺更鮮甜

肉質鮮嫩肥美 脂厚油香

鯖魚

黑松露海膽茶碗蒸

廣田灣真蠔
蠔🦪非常新鮮同鮮甜

活帆立_活八爪_蜜柑鯛

晴王提子_柿和菓子_和之訪和菓子

2021-02-01 654 浏览
🦠疫情期間大家都冇得去旅行😭見到好多人推介呢間omekashi諗住去試一試當自己返左日本都好🇯🇵衷心希望餐廳會聆聽客人意見1.有餐牌解釋魚嘅品種💛2.上菜次序有待改善💛3.甜品可以更有心思💛———————————首先係用OpenRice訂 但去到嘅時候冇位要我喺門口等吓,點知比我遲到嘅客人先入咗去,有少少不公平。我同朋友坐咗喺角落位 所以相對係比較闊全程師傅都有介紹個壽司,不過都係好簡單一句話呢件係「乜乜壽司」🍣其實我比較想知自己食緊啲咩魚或者係邊個部位,都會建議餐廳可以有個牌俾返客人睇吓🔖食完嘅感想就係 希望可以壽司安排係先凍後熱(火灼)因為我覺得食落去有少少怪第一件壽司係好新鮮凍嘅 然後突然下一舊係火灼 中間有少少梅花間竹 到最後甜品,其實真係估唔到係食千層蛋糕仔😂😂😂係有失望嘅 總括依然都會建議去試,但會不會頭就要看個人喜好了
🦠疫情期間大家都冇得去旅行😭

2.上菜次序有待改善💛
3.甜品可以更有心思💛
———————————

首先係用OpenRice訂 但去到嘅時候冇位
要我喺門口等吓,點知比我遲到嘅客人先入咗去,有少少不公平。
我同朋友坐咗喺角落位 所以相對係比較闊
全程師傅都有介紹個壽司
不過都係好簡單一句話呢件係「乜乜壽司」🍣
食完嘅感想就係 希望可以壽司安排係先凍後熱(火灼)
因為我覺得食落去有少少怪
到最後甜品,其實真係估唔到係食千層蛋糕仔😂😂😂係有失望嘅

總括依然都會建議去試,但會不會頭就要看個人喜好了

2021-02-01 7485 浏览
住港島後也不知道上次去沙田是什麼時候了,這天放假到了石門看朋友的BB,石門跟我印象中的完全不一樣吧,現在多了很多cafe 呀比較潮的餐廳,而且是很多!我先跟朋友到一家吃omakase 的鮨釧吃飯,聽說在石門是很有名的,而且吃過都說好呢。-我們點了$1380餐,雖然食物的外表不是走華麗路線,但味道絕對驚喜呢。我最喜歡的是火炙系列,火炙尾長鯛是第一之吃,真的是入口溶化的感覺,喜歡那個魚油溶到白飯中,吃的時候還是暖暖的。後來那個炙燒拖羅也是很誇張,拖羅的魚油更瘋狂,師傅還委慷慨的給了一大片,包著紫菜吃感覺也蠻特別的。另一記憶比較深的是吞拿魚、深海池魚和平政壽司也是很不錯!-另外日本生蠔是我最喜歡的,爽口新鮮,味道有點海水味但不算很咸,而且算是很厚肉,吃完後真的對日本生蠔另眼相看!另外磯煮鮑魚、響螺、八爪魚刺身和新鮮鯖魚也是很好呢!
尾長鯛

新鮮鯖魚
日本生蠔:令和之怪物
響螺
2021-02-01 266 浏览
疫情期間冇得去日本旅行慳慳埋埋啲錢 梗係用黎食豪啲啦食得廚師發辦 除咗對食材有要求之外我個人亦特別著重成個用餐體驗呢度環境舒適 服務唔錯 餐具器皿好精緻黑松露海膽茶碗蒸茶碗蒸不嬲都係我嘅最愛呢個奢侈版當然亦都深得我心黑松露同海膽份量絕無欺場啖啖真材實料 好唔捨得將佢食哂青檸汁岩鹽嚮螺嚮螺肉質爽脆彈牙加埋清新青檸汁好fresh表頭嘅岩鹽更加帶起鮮甜味金線鯛金線鯛口感柔軟 表面有條金線魚肉切得唔薄但會透透地光金目鯛呢款金目鯛魚肉質細膩油脂適中 個人幾鍾意佢嘅魚味大拖羅大拖羅魚油豐腴 入口即溶紫菜同紫蘇葉包住一齊食 減輕油膩感煙燻血引咁大個女第一次食呢款魚佢係屬於比較珍貴嘅食材黎架煙燻味再配埋魚肉 真係好夾晴王提子 柿和菓子 之訪和菓子提子超級甜 兩款和菓子亦各有特色軟軟外皮 搭配唔同內餡 為呢餐畫上完美句號
疫情期間冇得去日本旅行

晴王提子 柿和菓子 之訪和菓子
提子超級甜 兩款和菓子亦各有特色
軟軟外皮 搭配唔同內餡 為呢餐畫上完美句號
2021-02-01 196 浏览
疫情關係,已經有一年無得搭飛機去日本食好西🥲唯有係香港食吓Omakase慰藉吓!朋友之前提及過一間日本餐廳唔錯,咁就梗係跟朋友去搵食啦😆我哋點咗個$1380嘅omakase:🔸安康豆腐、水果蕃茄及沢蟹賣相幾精緻😍安康豆腐味道幾特別,蕃茄鮮甜又juicy,感覺好fresh,真係好好食😋 印象中未食過沢蟹,原來炸過後係咁香脆好味😋🔸帆立貝、八爪魚及蜜柑鯛帆立貝及八爪魚係鮮活嘅,而蜜柑鯛亦好新鮮,三款刺身都好甘甜👍🏻🔸日本岩手縣廣田灣真蠔真蠔飽滿,食落爽口之餘又有海水味,真係好正😍🔸牡丹蝦及蝦膏牡丹蝦夠大隻,食落爽口彈牙,配同甘甜嘅蝦膏,真係好想再食多件🤤🔸鯖魚鯖魚平時多數都係熟食,但原來刺身都好唔錯,而且經火炙後,魚油被迫出,入口多咗一份甘香😋🔸磯煮鮑魚鮑魚幾入味,口感鮮嫩彈牙,確實不錯👍🏻🔸深海池魚賣相及味道都好新鮮,師父仲加咗少少醬油係面,更能突顯鮮味👍🏻🔸目技白未聽過呢款魚🙈但味道都唔錯嘅😆🔸清湯味道清清地,幾好飲😋

🔸安康豆腐、水果蕃茄及沢蟹

🔸帆立貝、八爪魚及蜜柑鯛

🔸日本岩手縣廣田灣真蠔
真蠔飽滿,食落爽口之餘又有海水味,真係好正😍

🔸牡丹蝦及蝦膏

🔸鯖魚

🔸磯煮鮑魚
鮑魚幾入味,口感鮮嫩彈牙,確實不錯👍🏻

🔸深海池魚

🔸目技白
未聽過呢款魚🙈但味道都唔錯嘅😆

🔸清湯
味道清清地,幾好飲😋

2K
2021-01-31 222 浏览
呢幾年石門發展得好完善 多左好多店舖同餐廳今日放假 就黎試試呢間Omakase喺石門站C出口 京瑞廣場一期 好方便架餐廳得大約十個座位 好快滿 記得訂枱要左個套餐🇯🇵 食物有:👉🏻磯煮鮑魚水果蕃茄沢蟹 - 磯煮鮑魚已經起左肉 鮑魚彈牙 沢蟹調味唔錯 口感清爽 而日本番茄令口味更清爽 係一流嘅頭盤👉🏻炙燒拖羅 - 面層燒到少少焦香 食到拖羅 原始嘅味道 而且肉係粉紅色嘅 魚香甘香👉🏻芝士燒龍蝦 - 加左芝士 溶化後令龍蝦鮮味出啲 而龍蝦容易起肉 肉質扎實👉🏻金箔海膽 - 海膽香氣濃郁 味道鮮👉🏻深海池魚 - 魚肉嫩滑 肉質爽口👉🏻新鮮秋刀魚 - 魚嘅油份唔膩 鮮味突出👉🏻響螺煙燻鰹魚 - 每一啖都充滿煙燻香 響螺灑上鹽 提升鮮味但唔過鹹👉🏻北海道象拔蚌 - 肉質豐厚又爽脆 甜美多汁👉🏻日本生蠔:令和之怪物 - 生蠔肉質飽滿 帶少少礦物嘅味道 餘韻令人好回味🤪👉🏻茶碗蒸 - 入口軟滑 水份同蛋比例唔錯-📍 #鮨釧沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖

呢幾年石門發展得好完善 多左好多店舖同餐廳

入口軟滑 水份同蛋比例唔錯
📍 #鮨釧
沙田石門安群街3號京瑞廣場一期地下G07號舖
2021-01-28 4081 浏览
受疫情影響無法出外旅遊,唯有食餐日本菜當係去左旅行啦!假日嘅中午去咗沙田石門「鮨釧」品嚐日本Omakase,被安排坐吧枱位置,可以欣賞師傅製作過程。我地揀咗價值$1380兩位用嘅Omakase新鮮北寄貝北寄貝口感爽脆,非常新鮮蜜柑鯛魚肉晶瑩剔透,望落好新鮮,入口鮮甜味美金目鯛輕輕火炙過的金目鯛,口感軟滑,魚肉味香濃秋刀魚加上日本蔥花的秋刀魚,能夠品嚐到原汁原味的魚鮮香蘋果目煙燻赤經過蘋果目煙燻嘅赤身,帶有獨特的煙熏香氣,魚肉頗具咬口炙燒拖羅拖羅好肥美,輕輕燒過後入口即溶,不得了呀!白子茶碗蒸茶碗蒸蛋再加入白子,口感滑溜,充滿蛋香及鮮味角玉梅酒最後嘆番杯日本靚梅酒,甜甜的,酒味都幾平衡

新鮮北寄貝

北寄貝口感爽脆,非常新鮮

蜜柑鯛

魚肉晶瑩剔透,望落好新鮮,入口鮮甜味美

金目鯛

輕輕火炙過的金目鯛,口感軟滑,魚肉味香濃

秋刀魚

加上日本蔥花的秋刀魚,能夠品嚐到原汁原味的魚鮮香

蘋果目煙燻赤

經過蘋果目煙燻嘅赤身,帶有獨特的煙熏香氣,魚肉頗具咬口

炙燒拖羅

拖羅好肥美,輕輕燒過後入口即溶,不得了呀!

白子茶碗蒸

茶碗蒸蛋再加入白子,口感滑溜,充滿蛋香及鮮味

角玉梅酒

最後嘆番杯日本靚梅酒,甜甜的,酒味都幾平衡
2021-01-28 218 浏览
今日朋友生日,梗係要去食好d。一於去食omakase 。牡丹蝦加蝦膏壽司牡丹蝦爽滑鮮甜,加上甘香蝦膏,實在冇得嘆。赤鯥之前冇食過呢隻魚,都幾鮮味。芝士燒龍蝦龍蝦嘅鮮甜爽滑加上芝士嘅咸香,非常邪惡,超正。香蔥櫻花蝦拖羅蓉手卷拖羅很綿很滑,油香豐富,加上櫻花蝦的咸香,與爽脆紫菜一口咬下,層次豐富。銀雪魚壽司銀雪魚經火炙後,魚油充分發揮,甘香無比,入口即溶。八爪魚造型特別,片得薄薄一片,中間似粒珍珠。秋刀魚及鯖魚平時比較常煮熟食,刺身非常鮮甜。香印提子伴水玄信餅晶瑩剔透水玄信餅口味清新,香印提子非常甜,皮脆爆汁,超正,這甜品為今餐劃上完美句號。
今日朋友生日,梗係要去食好d。一於去食omakase 。
牡丹蝦加蝦膏壽司
牡丹蝦爽滑鮮甜,加上甘香蝦膏,實在冇得嘆。

赤鯥
之前冇食過呢隻魚,都幾鮮味。

芝士燒龍蝦
龍蝦嘅鮮甜爽滑加上芝士嘅咸香,非常邪惡,超正。

香蔥櫻花蝦拖羅蓉手卷

銀雪魚壽司
銀雪魚經火炙後,魚油充分發揮,甘香無比,入口即溶。

八爪魚
造型特別,片得薄薄一片,中間似粒珍珠。

秋刀魚及鯖魚
平時比較常煮熟食,刺身非常鮮甜。

香印提子伴水玄信餅
2021-01-28 181 浏览
今日係拍拖3週年,突然興起就衝去石門呢間新開嘅Onmakase.見到門面裝潢充滿神秘感,一開門就見到鋪頭偏細,但尚算座得舒服。服務員會不時加茶,相對服務都比較好,雖然價錢不是貴,但食物和服務質素都很不錯,值得一試。

Aya彩set lunch

2021-01-27
午餐
庆祝纪念
纪念日
Aya彩set lunch
2021-01-28 160 浏览
沙田石門一向多嘢食,好開心今日比我發現呢區竟然有廚師發辦。真心好食高質數👍🏻👍🏻👍🏻無得飛日本,都要對自己好d。同至愛嚟食餐好,$1380/2人份量...論食物質數同服務...的確有驚喜🤗餐廳環境好舒適,每道菜式都非常精緻,有水準。最喜愛日本生蠔,🦀沢蟹,放入口嘅都好鮮甜。🐙八爪魚賣相都好可愛,茶碗蒸好好味...仲滑過豆腐花👍🏻店內仲有不同款式SAKE🍶, 下次唔揸車一定要嚟飲...
無得飛日本,都要對自己好d。

🐙八爪魚賣相都好可愛,茶碗蒸好好味...仲滑過豆腐花👍🏻

店內仲有不同款式SAKE🍶, 下次唔揸車一定要嚟飲...
2021-01-24 191 浏览
一直都是 #Omakase控知道沙田石門有一間 #廚師發板日本菜今晚專程和朋友過去食晚餐🥣店舖門面開陽位於第一期地下一出港鐵站左邊已經見到裝修感覺富神秘感而且華麗有氣派一打開門店員殷勤招呼安排我哋坐吧枱位置隨即我們揀選「夕食-桜Sakura 」套餐每位 $1180就可以食到六款不同種類的食物十分期待🤩⊰⊹════════════════⊹⊱食後感 :✨1️⃣ 「 #先付Appetizer 」一坐低就見到一大缸好生猛嘅沢蟹炸香左嘅沢蟹一啖食落口原來好香脆先吃鮮甜的水果蕃茄而白色山葵珊瑚黏黏地口感好特別繼而就來了一碗熱辣辣的松蟹茶碗蒸食落去好有口感而滑溜 2️⃣「 #刺身5点Sashimi 」👉🏻先來一份八爪魚🐙+吸盤+赤貝刺身睇住師傅拍打赤貝刺身郁郁吓難怪食落去咁爽口新鮮👉🏻不要只看表面有北海道帆立貝刺身裏面其實經師傅精心調劑用煙燻器皿將下面的鰹魚煙燻好外皮經煎香及配以炸蒜及炸蒜油食落去有好輕微辣好鬼滋味呀😋👉🏻然後就到我最喜歡的炙燒拖羅配以紫菜 入面更有紫蘇葉魚油香四溢 非常Creamy呢 3️⃣「 #一品料理A la carte 」這一份芝士龍蝦🦞相當有份量呢龍蝦有我手板咁大隻香濃嘅焗芝士鋪滿蝦
一直都是 #Omakase控

每位 $1180就可以食到六款不同種類的食物
十分期待🤩
⊰⊹════════════════⊹⊱
食後感 :✨

1️⃣ 「 #先付Appetizer 」
一坐低就見到一大缸好生猛嘅沢蟹
炸香左嘅沢蟹一啖食落口原來好香脆
先吃鮮甜的水果蕃茄
而白色山葵珊瑚黏黏地口感好特別
繼而就來了一碗熱辣辣的松蟹茶碗蒸
食落去好有口感而滑溜

2️⃣「 #刺身5点Sashimi 」
👉🏻先來一份八爪魚🐙+吸盤+赤貝刺身
好鬼滋味呀😋

👉🏻然後就到我最喜歡的炙燒拖羅
配以紫菜 入面更有紫蘇葉
魚油香四溢 非常Creamy呢

3️⃣「 #一品料理A la carte 」
這一份芝士龍蝦🦞相當有份量呢
龍蝦有我手板咁大隻
香濃嘅焗芝士鋪滿蝦肉
肉質爽口彈牙之餘
口感仲好順滑添

4️⃣「 #壽司6貫Sushi 6pcs 」

🔴炙燒金目雕壽司 - 淡魚味的肥美白身魚好厚身 好有咬口
🟠甘鯛壽司 - 時令的秋天魚 香港叫馬頭魚 有著牡丹蝦黐黐地的口感
🟡活北寄貝壽司 - 師傅仲特登” 達”個貝等佢收縮 食落去更為爽口
🟢炙燒秋刀魚壽司 - 由於落咗海鹽 不用豉油Wasabi已經好夠味好有鮮味
🔵炙燒銀雪魚壽司 - 魚油滲透入飯一齊食更香
🟣海膽壽司 - 食落去鮮甜無比 有入口即溶的口感

5️⃣「 #吸物Soup 」
每人一碗蜆肉海鮮湯
食落去蜆肉爽口新鮮 帶一點口感
煮得恰到好處

6️⃣「 #甜品Dessert 」
先食大大粒嘅香印巨峰提子🍇
食落去一粒核都冇
而面頭經燒過的焦糖奶凍
好香滑好濃郁好滿足
2021-01-17 311 浏览
我個人認為 Omakase 是由看師傅的製造過程,更了解師傅在你的食物上,花了多少心思的一種體驗。某程度上, 是一種在你面前表演的食物藝術。 如果懂得欣賞,我相信這會比單純食物上,帶來另一種的喜悅。(以上只是個人廢恰,不喜勿噴) 今次我吃中午的 葵 $468 頭盤凍磯煮鮑魚 - 鮑魚 口感清爽不太老 蜜汁面鼓青瓜 刺身3味 (以吃的先後排序)八爪魚刺身第一次吃八爪魚吸盤 爽口有趣真鯛魚沙甸魚黃蘿蔔小卷 香口鮮味 壽司12貫1.間八據說在日本的高級壽司食材,跟油金魚的口感相似 2.魷魚岩鹽柚子我覺得,這個應是這店其中的 signature作品之一, 外表可愛 ,(包含刀工的)亮點是 用原塊即磨岩鹽 (我意思並不是岩鹽就是好 如果用岩鹽來煮湯 我覺得 用了也是浪費在這味上 你是吃口感比較多 我喜歡創作者的在這方面的小心思) 另再配一點柚子皮,令魷魚多了一點清新的感覺。而魷魚本身也是軟滑creamy 的。 3.油甘魚4.針魚5.帆立貝大尺寸的6.生松葉蟹腳7.甜蝦也是大尺寸的 8.吞拿魚醬油漬9.火炙銀雪魚銀雪魚本身就是肉身帶油份的,火炙最令人開心 10.火炙蝶魚裙邊(右口魚)同上,肉身更帶

今次我吃中午的 葵 $468

頭盤
凍磯煮鮑魚 - 鮑魚 口感清爽不太老
蜜汁面鼓青瓜

凍磯煮鮑魚 蜜汁面鼓青瓜

刺身3味 (以吃的先後排序)
八爪魚刺身第一次吃八爪魚吸盤 爽口有趣
真鯛魚
沙甸魚黃蘿蔔小卷 香口鮮味

真鯛,沙甸魚小卷,八爪魚刺身

壽司12貫
1.間八
據說在日本的高級壽司食材,跟油金魚的口感相似

間八

2.魷魚岩鹽柚子
亮點是 用原塊即磨岩鹽
(我意思並不是岩鹽就是好
如果用岩鹽來煮湯 我覺得 用了也是浪費
另再配一點柚子皮,令魷魚多了一點清新的感覺。

岩鹽柚子魷魚

而魷魚本身也是軟滑creamy 的。

3.油甘魚

甜蝦

8.吞拿魚醬油漬
吞拿魚醬油漬

9.火炙銀雪魚
銀雪魚本身就是肉身帶油份的,火炙最令人開心
火炙銀雪魚

10.火炙蝶魚裙邊(右口魚)
同上,肉身更帶油份的,是我非常喜愛的壽司之一, 去日本坐吧台就會問師傅有沒有:)

火炙蝶魚裙邊(右口魚)

11.熟成大拖羅竹炭鹽金箔
大拖羅沒有筋油脂豐富,入口溶化。好味。

12.北海道海膽 竹蝦
北海道海膽 (應該是馬糞海膽),新鮮吃到紋路,十分鮮甜。
竹蝦肉身結實爽甜

卷物 中拖羅蓉黃蘿蔔手卷
中拖蓉棉滑香口
跟沙甸魚小卷一樣,加上小黃蘿葡,不膩更有鮮味
個人十分喜歡。
順帶一提,他們的腌蘿蔔,柚子薑也很合我口味。都在小事上花心思,不錯。

麵豉湯

甜品
岩手縣蘋果 朱古力泡芙

2021-01-15
真鯛,沙甸魚小卷,八爪魚刺身
岩鹽柚子魷魚
火炙銀雪魚
火炙蝶魚裙邊(右口魚)
2021-01-10 2011 浏览
為食真的是無話可說,話說麻甩俠在網上找到這小店,在新發展區域石門站有間抵食的 Omakase 。於是相約一起。石門站C出口一出,京瑞廣場一期,其實很容易找到。入店內,第一眼便看到Sake 櫃已很吸睛,最近很流行的兩粒米放在其中,相當吸引。店內面積細細,剛剛坐滿只有九位,難怪要預早訂枱。午餐分了三個時段:12:00-2:00 ,2:00-4:00 及 4:00-6:00疫情下,食店一直調配,配合政府政策。Set Lunch 分為三個級別的 Omakase:麻甩俠和筆者一向為食,當然點了”葵” Aoi。再看Sake 選擇⋯⋯葵 Aoi $468~分別為剌身三款, 壽司12 貫, 卷物,麵豉湯及甜品加茂錦:荷札酒純米大吟釀$440~荷札酒系列-美山錦槽場汲生原酒, 淡麗清雅脫俗,陣陣果香,口感清爽,配當日的壽司相當夾檔。小小食店,除有這個專業的冷酒器外,還有錫製的片口盛酒,大樂。酒過三巡,美食過後,喝上一碗熱騰騰的麵豉湯,倍感滿足。喜歡吃日本菜其中一個因素就係,每道菜都一點點,最後點點生果及甜品,畫上一個完美的句號。整體來說:這裡的Sake 很有質素,相信食店花過不少心思入這些日本清酒,值得

於是相約一起。
石門站C出口一出,京瑞廣場一期,其實很容易找到。

店內面積細細,剛剛坐滿只有九位,難怪要預早訂枱。

午餐分了三個時段:

疫情下,食店一直調配,配合政府政策。

Set Lunch 分為三個級別的 Omakase:
麻甩俠和筆者一向為食,當然點了”葵” Aoi。

2018 浏览

再看Sake 選擇⋯⋯

葵 Aoi $468~
分別為剌身三款, 壽司12 貫, 卷物,麵豉湯及甜品

加茂錦:荷札酒純米大吟釀$440~

酒過三巡,美食過後,喝上一碗熱騰騰的麵豉湯,倍感滿足。

整體來說:
這裡的Sake 很有質素,相信食店花過不少心思入這些日本清酒,值得一讚。

㕑子在多款壽司中,很喜歡運用柚子皮及檸檬汁,感覺上反而遮蓋了魚味本身的獨特之處。

由於店內面積細細,只能容納9位食客,加上疫情之膠板格隔,Bar枱上的月亮型壽司碟,放在這張狹窄的Bar 枱,感覺頗為太大。

但店員親切的服務,令食客氣氛感覺良好。