2018-02-12 1892 浏览
上星期去食飯, 以為是間正野, 點知去到人多到企滿門口, 樓梯, 入面又人多又噪, 態度又差, 一肚氣, 坐低食仲火滾, 招牌菜又難食, 又耐, 成間酒家噪到聽吾到人地講咩, 冇咁多位吾好接咁多單, 以為人多就可以谷起名氣, 不知所謂, 以後吾食.
2018-02-09 1967 浏览
接近新年,又係打開肚皮食食食既機會。公司一班同事放工後食返餐好既,大呀姐話想食中菜,所以最後㨂咗食鳳城酒家,老字號實穩陣啦。 乳豬拼盆-乳豬生腸拼盤(例牌),乳豬不錯,第一個餸一上大家都好似前世無食飯咁,我掛住影相淨係試到乳豬,其他人話生腸好正。上湯炸粉果-佢哋話呢個係必叫架,要先將粉果浸一浸喺湯內再食。我唔多鍾意食粉果,個人認為無咩特別,不過佢哋全部都食到津津有味咁。炸子雞-呢個好推介,雞皮又脆又薄,又熱辣辣,唔夠五分鐘清晒蝦多士-原隻大蝦,真材實料,不過都幾油膩,食一件啱啱好清蒸海中斑-蒸既火喉剛好螺片扒時蔬-勁多豆苗,豆苗煮到脆綠,唔會煮過火。不過真係咸咗啲,有改善既空間瑤柱冬蓉羹-好杰好杰,勁足料,一人一大碗勁滿足乾燒伊麵,炒得夠晒乾身入味焗蓮蓉西米布甸,唔會太甜,好大陣蓮蓉味,懷舊的味道。 臨走影咗張大合照,幫手影相個姐姐好好笑容,笑得仲開心過我哋,好好笑呀。

炸子雞-呢個好推介,雞皮又脆又薄,又熱辣辣,唔夠五分鐘清晒

蝦多士-原隻大蝦,真材實料,不過都幾油膩,食一件啱啱好

清蒸海中斑-蒸既火喉剛好

瑤柱冬蓉羹-好杰好杰,勁足料,一人一大碗勁滿足

乾燒伊麵,炒得夠晒乾身入味

焗蓮蓉西米布甸,唔會太甜,好大陣蓮蓉味,懷舊的味道。

鳳城酒家有點耳熟,不知道在哪裡聽過,招牌更是古色古香,剛進門口,一陣懷舊味撲面而來,牆上的秀麗字跡寫住誰人誰人預訂吃海鮮晚飯,我們這些半途出家的食客,又不是來吃海鮮,當然榜上無名,卻也心裡盤算著這裡是否會有一些懷舊菜式,是我這個青春少艾未曾品嚐過的呢?剛坐下,點了菜又未上枱面,肚仔饑腸轆轆的感覺,驅使我狂吃枱上的前菜:蘿蔔青瓜,不消一會兒,就吃得光光的,正愁於沒有東西填氹的時候,侍應姐姐上前說可以幫我們添多碟,霎時感動的感覺立即湧上我心頭,TVB若在此刻把握雞會訪問我的話,我相信可以以此情此景的場面拍一輯《霎時感動》(One From The Heart),並且背景播著一首歌:"是你多麼溫馨的目光,送我一碟青瓜蘿蔔,請准我說聲..."之後我問她是否無限任添的,可能她早已看穿我想無限添而不用點菜的驚天大陰謀,她也只是笑笑口,滑不溜手地帶過了我的問題,於是乎感動的時刻只有寥寥數秒...當粟米魚肚羮$138、粉絲什菜煲$95、白灼牛仔肉$98一一被擺上枱面的時候,這碟蘿蔔青瓜此刻就像是Chef Lemon的雨傘一樣,"改不了我那壞習慣,如果天雨,就漫談,而陽光一出,竟一去不返"被我拋諸腦後,

當粟米魚肚羮$138、粉絲什菜煲$95、白灼牛仔肉$98一一被擺上枱面的時候,這碟蘿蔔青瓜此刻就像是Chef Lemon的雨傘一樣,"改不了我那壞習慣,如果天雨,就漫談,而陽光一出,竟一去不返"被我拋諸腦後,白灼牛仔肉淡味不奇怪,奇怪的是粟米魚肚羮及粉絲什菜煲的淡味也一樣突出,難道廚師們是看出了我慢慢傾向健康煮法的心理嗎?

淡味也不太要緊,要緊的是份量太少,臣妾不夠飽肚呀,只是不斷翻看餐牌,看看還有甚麼好吃,見到脆皮炸子雞$140,正徘徊想點與不想點之間,女人一個凌厲的眼光拋向了我,直接刺激了我大腦的神經末梢,我不得已之際,將我纖纖玉手震騰騰而且極其緩慢地舉起,說著:"姐姐姐姐,我想叫雞..."

果不其然,加上一碟雞,有菜有肉,皮脆肉滑,立即獲得莫大的食慾飽肚滿足感。事實上,我也不反對叫多幾個菜式,只要埋單的人不是我就可以了,可惜,少年的我實在太年輕了,世事往往是事與願違的,加上茶芥$28,埋單$580。

如果那一天,我也來吃個海鮮,牆上貼著我的大名,我會要求寫全名,而且連乳名、花名、小名、大名、字、自號、諡號也一併寫出來,那將會是一種與有榮焉的感覺嗎?
2018-01-12
  • 脆皮炸子雞
2018-01-17 1487 浏览
Came here for dinner with a friend, and the 2 of us ordered 2 Veg dishes, one charsiew and one ee-noodles. The veg is fresh and all the dishes are tasty. The only drawback is that the portion sizes are too big, we ordered enough food for 4. Thought it would be nice if the waitress gave us a warning when we ordered. We are so full that we couldn't fully enjoy the green bean dessert at the end, which was full of authentic goodness.
  • 叉烧
  • 豆苗
2017-12-13 2656 浏览
已經好多年無嚟鳳城,原因係最後果次既飲食經驗唔太高興,員工態度頗差,不過今次朋友要移民,想嚟再食一次,所以就嚟咗!好在今次店長態度好好呀~而且嘢食既水準比上次仲好好多,每款份量十足,令我完全改觀!
2017-12-08 2324 浏览
母親大人牛一話想去鳳城酒家,咁當然一早預先訂好位訂七點十五分,七點到之後都要等位,最後近八點先入座walk in更加要等到天荒地老有好多套餐選擇,有翅同其他貴價菜,不過我地5個人就散叫,可以試多幾款一開始上左個推介既蓮藕餅,可能個人對蓮藕一般般,所以無咩特別好感再黎蝦多士就上場!多士炸到乾身香脆,不過就比較油身d西蘭花抄鮮魷,不過不失腰果牛柳粒好足料,牛柳都好腍同入味炸子雞皮脆肉滑,而且肉厚,絕對係成晚之霸,我地5人就點左半隻重有魚香茄子,十分入味,不過食到最後個底就好油鳳城炒飯甩左單,等左好耐,其他菜都食完,所以食既時候比較單調,亦唔算出色總結黎講老字號係有保證既,水準都有保持到,不過所有菜色都略咸,味道比較重價錢唔貴,不過要等位同上菜速度唔算快客人亦比較多,所以好多時都要等
母親大人牛一話想去鳳城酒家,咁當然一早預先訂好位
訂七點十五分,七點到之後都要等位,最後近八點先入座
walk in更加要等到天荒地老

再黎蝦多士就上場!多士炸到乾身香脆,不過就比較油身d

西蘭花抄鮮魷,不過不失
腰果牛柳粒好足料,牛柳都好腍同入味

重有魚香茄子,十分入味,不過食到最後個底就好油

價錢唔貴,不過要等位同上菜速度唔算快
客人亦比較多,所以好多時都要等
2017-11-25
2017-11-25 1885 浏览
難得家放聚餐,今次姑婆選了一間老牌的酒樓。原因..只係因為得依間有得星期日訂位呢係樓下已經見到好多介紹,係一間有歷史好好味既酒樓。我地訂左枱係11點半,點知早左到,結果因為訂大枱點都要等,等到過左11點半先有位呢。而且係等位期間見有D冇訂位既人想飲茶,最後都係走左,好似D職員叫佢地唔好等,有訂位果D都有幾枱人等緊了。所以真係唔知好彩定係乜...原本姑婆都冇諗住係太子食的,想係又一城的,但間間都冇得訂位;左問右問先搵到依間。原來依間唔係有得訂位咁簡單,而係唔訂位就一定等唔到位,因為有訂位的都要等位蝦多士,係樓下已經見到,仔仔未坐底已經話要食,另外姑姐見到都話要食,結果叫完一蝶試過真係好味,即再叫多蝶。好味,真係好味,但係我又覺得佢油左少少。亦唔知係咪因為佢太油我唔係好受得,飲完茶後痾到七彩另外我地重叫左普通的點心,蝦餃,燒賣,叉燒包,馬拉糕,雞扎果D ,另外又叫左炸子雞,蛋白炒飯,炒河等;當然都有叫我最鍾意既尤魚鬚啦。大家都覺得,依間酒樓D炸野好似都整得好好味果然多香口野就多人呢。今次後,如果可以再係度聚餐都唔錯,D野全部都好岩食。

係樓下已經見到好多介紹,係一間有歷史好好味既酒樓

蝦多士

果然多香口野就多人
呢。
今次後,如果可以再係度聚餐都唔錯,D野全部都好岩食。
2017-11-19
午餐
蝦多士
2017-10-31 2140 浏览
諗住一試 點知中伏 中午去飲茶 叫左啲點心 仲差過普通酒樓 蝦餃皮極厚 燒賣又膠 豬肉又韌又鞋 個煎腸粉仲差 又乾又硬 跟住見佢個叉燒飯成58個 試下佢有幾出色 點知伏上伏 仲差過街市啲燒味飯 總結 價錢又貴 質素低 唔明車軑人個粒星係for乜
諗住一試 點知中伏
總結 價錢又貴 質素低 唔明車軑人個粒星係for乜
2017-10-05 2658 浏览
從美國回來的第一晚,和家人去了太子鳫城,一進門便看到師公坐鎮,心想,今晚一定有水準!叫了蝦子果皮,難食得入唔到口!蝦多士,行貨!乳豬生腸,乳豬干五片,生腸二兩,兩舊水!街邊肥姐好食一百倍!最後叫了四人餐,又是失望之作。😒😒😒😒😞😞😔😔😔😔😔😔😖😖😖😖😖😣😣😣😣😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔😔
叫了蝦子果皮,難食得入唔到口!蝦多士,行貨!
2017-10-02 3365 浏览
月尾又近節日,想請屋企人請餐好既,父親大人一直好想試呢到既原隻炸蟹拑,一早早2個星期就電話book定位電梯2樓同3樓都係鳳城雖然book左7:00,但book位既人數太多,訂位既都要等大概30分鐘(walk in要9點先有)撞正近中秋,全場滿座有中秋限定既套餐著名化皮乳豬拼爽脆生腸 $220呢個係招牌之一,乳豬肥瘦啱啱好,生腸個味調得好好脆皮炸子雞 半隻$140 炸得好香口,d肉質好嫰堯柱冬蓉羹好正個羹!有冬瓜粒、搖柱、金華火腿、蛋白等等一盎羹裝到有7碗半鍋貼大明蝦$160/8隻未食過蝦多士係原隻大蝦! 完全冇混蝦膠超爽口鳳城生菜包$128鳳城炒飯$108炒飯用鮮蕃茄炒,冇好似出面咁用茄汁,好有驚喜
電梯2樓同3樓都係鳳城

撞正近中秋,全場滿座
有中秋限定既套餐

著名化皮乳豬拼爽脆生腸

著名化皮乳豬拼爽脆生腸 $220
呢個係招牌之一,乳豬肥瘦啱啱好,生腸個味調得好好

脆皮炸子雞
脆皮炸子雞 半隻$140

炸得好香口,d肉質好嫰
堯柱冬蓉羹
好正個羹!有冬瓜粒、搖柱、金華火腿、蛋白等等
一盎羹裝到有7碗半

鳳城生菜包
鳳城生菜包$128

鳳城炒飯

鳳城炒飯$108
炒飯用鮮蕃茄炒,冇好似出面咁用茄汁,好有驚喜
2017-09-30
  • 炸子雞
  • 鍋貼大明蝦
  • 乳豬拼生腸
  • 鳳城炒飯
  • 生菜包
2017-07-13 4007 浏览
試過喺幾間唔同嘅鳳城食晚飯,始終覺得太子店嘅食材比較新鮮,廚師手藝較佳,呢日喺附近睇完嘢,於是就過嚟食飯。上次喺度見到枱枱都叫乳豬,無奈已叫咗餸,所以就無試到,呢晚一心諗住會一會佢,點知已經賣晒,當堂有啲失望,唯有下次再嚟試過啦! 呢餐見咗兩個餸,一個係菠蘿生炒骨,另一個係涼瓜炒鱔球。菠蘿生炒骨味道普普通通,最特別係加咗啲薑粒一齊炒,有解滯作用。涼瓜炒鱔球就真係食到叮一聲 ,涼瓜好爽脆,但又唔苦,我本來係涼瓜控,真係食到唔停口,鱔球啖啖肉,雖然有少少細骨,但都可以接受,加上呢碟餸用豆豉,蒜片,薑同陳皮一齊爆炒,不但香味十足,仲可以辟去魚腥味,呢兩個餸送白飯,簡直係絕配。下次我會再返嚟叫返碟人氣乳豬,一試龍與鳳。

菠蘿生炒骨

涼瓜炒鱔球就真係食到叮一聲
涼瓜炒鱔球

下次我會再返嚟叫返碟人氣乳豬,一試龍與鳳。
2017-07-12
菠蘿生炒骨
涼瓜炒鱔球
2017-07-08 3128 浏览
我家的廣州親戚來港自遊行,親戚住在太子嘅酒店,以前幫襯過其他分店都ok唔錯,咁就相約親戚在鳳城飲早茶,我哋一行總共有16人,親戚們有9個人,比我哋相約的時間早到了咗半小時,但係職員只給他們一張10人坐的枱(有講明有16人的),當我們另外7人到酒樓時發覺得一張10人枱根本係坐唔到,叫職員再安排,那位大嬸阿姐同我哋講話坐得落,我哋話你哋搵人坐比我哋睇,佢就黑口黑面咁死埋一邊唔理!以後話過唔會黎呢間嘢度食😤😤
以後話過唔會黎呢間嘢度食😤😤
2017-06-26 2945 浏览
垃圾職員早幾日訂了位仲預留左冬瓜盅同焗西米布甸6月25晚大約6點20分點菜,紅衫職員A叫了炸子雞、柚皮、咕嚕肉、蝦多士、炒鮮奶、小炒王,同紅衫職員A講我地仲留左個冬瓜盅。之後發現佢將咕嚕肉寫左生炒骨,琳住算緊要無乜所謂當轉下口味,好快冬瓜盅就到左,好味入面又有好多材料以為今晚有開心的晚餐冬瓜盅吃完開始期待之後的食物,坐了約20分鐘隔離枱比我們遲到都開始吃了,有一個職員覺得有奇怪看了我們的點菜單原來紅衫職員A根本沒有把點菜單拿去經收銀枱送入廚房,聽到個職員同紅衫職員A講:"你吾拿過去人地未無野食lo",當時我心想吾係ma。大約7點有個高級職員過尼同我地講:"柚皮賣晒"我們成枱開始嬲,我們6點幾開始點菜,原來一直白坐,7點入單當然無晒,一句對吾住都平息吾我們的憤惱,紅衫職員A站在後面沒有出聲,只有冬瓜盅一直沒有菜到過。之後琳住應該好快有得食,結果7點15分都沒有菜到過,拿著點菜單去收銀枱理論,之後個高級職員過尼同我們講吾好意思已經叫廚房即刻煮,平時不會粗口鬧人的我都爆發了。直到接近7點半終於有菜到一次過到齊但係全部都好油
垃圾職員

早幾日訂了位仲預留左冬瓜盅同焗西米布甸

直到接近7點半終於有菜到一次過到齊但係全部都好油
2017-06-25 2517 浏览
每年老豆生日都要大費周將諗食咩特別野,今年選址太子鳳城酒家古老既牆好有老鋪既味道二樓門口一入去就見到呢個字入面無想像中咁大,我地七個人叫左五菜一湯金錢雞、八寶鴨、釀鯪魚、小炒皇、菜心加個羹,五個白飯瑤柱冬蓉羹ー好足料唔會太咸,味道岩岩好金錢雞ー第一次食好特別,有肝叉燒同肥豬肉,但係感覺乾左少少小炒皇ー有蝦有帶子同出面食唔同,火喉炒得好好八寶鴨ー足料,非常足料,鴨肉(林)唔會(鞋)釀鯪魚ー都係第一次食,好好食又無骨,師傅手功真係一流最尾一碗綠豆沙埋尾碟頭都唔細嫁,我地七個人岩岩好食得晒無浪費,全程都同個侍應有講有笑,好有以前酒樓個種人情味主角都非常滿意呢餐順德菜
每年老豆生日都要大費周將諗食咩特別野,今年選址太子鳳城酒家

古老既牆好有老鋪既味道
二樓門口一入去就見到呢個字

入面無想像中咁大,我地七個人叫左五菜一湯
金錢雞、八寶鴨、釀鯪魚、小炒皇、菜心加個羹,五個白飯
瑤柱冬蓉羹

瑤柱冬蓉羹ー好足料唔會太咸,味道岩岩好
金錢雞

金錢雞ー第一次食好特別,有肝叉燒同肥豬肉,但係感覺乾左少少
小炒皇

小炒皇ー有蝦有帶子同出面食唔同,火喉炒得好好
八寶鴨

八寶鴨ー足料,非常足料,鴨肉(林)唔會(鞋)
釀鯪魚

釀鯪魚ー都係第一次食,好好食又無骨,師傅手功真係一流

最尾一碗綠豆沙埋尾

主角都非常滿意呢餐順德菜
2017-06-23
  • 釀鯪魚
2017-06-23 11096 浏览
上年舅父生日我同老公,表弟揀左間西餐同佢慶祝,結果被佢地邊食邊挑剔😅我地決定以後同長輩們食飯都係揀返中菜,唔駛驚又俾佢地彈。🙈今年我地揀左呢間位於太子嘅鳳城酒家。鳳城酒家係一間順德菜館,亦有好多款出名嘅粵菜。我地早一個星期已訂枱亦訂了三款需預訂嘅菜式: 金錢雞,家鄉釀鯪魚同八寶鴨。另外我地點左小炒皇,瑤柱冬茸羹同一個菜。由於每碟小菜嘅份量都好多同埋已準備蛋糕飯後食,所以我地一行7人叫左6樣就已經好夠食。😁鳳城太子店因為係老店所以裝修都比較舊式,裝修,升降機同樓梯都好有老派酒家嘅風味。😆菜式比較特別,八寶鴨好大隻,涵料好多鴨肉煮得好軟腍,長輩們都可以不費力地享用。金錢雞其實我地都唔清楚果名嘅由來,只食得出完全冇雞肉成分。😂家鄉釀鯪魚好好味,外層香脆,鯪魚肉富有彈性,媽媽同舅父都好鍾意。👍其他小菜味道都唔錯,最後贈送綠豆沙係成鍋上。😋今次同長輩食飯終於冇人投訴,下次我地約佢地開餐都係揀中菜穩陣。😁

2017-06-23
  • 家鄉釀鯪魚