2022-08-29 141 浏览
超久沒有吃過拉麵了,上網看這間很不錯,今天來試試~菠菜很新鮮,一點都不會老,鏗魚汁咸咸甜甜的很清爽很好吃,加上柴魚片超級香~煎餃不是很脆,但味道很不錯,肉餡料很飽滿而且多汁,咸度也剛剛好,餃子皮也不會很厚~鳴虎拉麵湯底非常濃厚,但又不會很咸,魚乾和豬骨的味道非常香,木耳絲很爽口,蔥給很多啦哈,但也很新鮮囉~蔥很能中和油膩感,所以整碗面清爽了不少~拉面偏幼身和偏硬,剛好我也喜歡硬面條~糖心蛋熟度剛剛好,是流心的,咸咸甜甜的而且很入味~叉燒很大塊,肥瘦均勻,肉也很軟~黑鳴虎多了一份黑蒜的香氣~喜歡蒜香的可以試一下~
超久沒有吃過拉麵了,上網看這間很不錯,今天來試試~
鰹魚汁浸菠菜
肉餃子
鳴虎
黑鳴虎
黑鳴虎多了一份黑蒜的香氣~喜歡蒜香的可以試一下~
鰹魚汁浸菠菜
鳴虎
2022-08-22 59 浏览
位於土瓜灣嘅日本拉麵小店-鳴虎 上一次食有好大驚喜 所以今次帶埋朋友嚟試🫧黑鳴虎 - 博多黑蒜油黑蒜油味道好突出 但湯底都唔會油膩🫧鳴虎 - 日本魚乾+豬骨湯店舖招牌之一 魚乾同豬骨兩種味道都食得出 兩者好夾 仲好香 呢度嘅拉麵都有兩塊大叉燒 溏心蛋同埋紫菜 拉麵係偏幼身 口感彈牙 會令人想一食再食🫧鳴虎唐揚炸雞外層表皮好脆身 肉質夠嫩 保持juicy🫧肉餃子表面煎到脆脆地 香得嚟唔會太乾身 豬肉饀好豐滿 足料呢度嘅師傅曾經喺日本做過拉麵 所以將日本嘅味道帶嚟香港 所以食落都好有日本風味

🫧黑鳴虎 - 博多黑蒜油
黑蒜油味道好突出 但湯底都唔會油膩
🫧鳴虎 - 日本魚乾+豬骨湯
🫧鳴虎唐揚炸雞
外層表皮好脆身 肉質夠嫩 保持juicy
🫧肉餃子
表面煎到脆脆地 香得嚟唔會太乾身 豬肉饀好豐滿 足料

2022-08-22 59 浏览
心癢癢想食拉麵,出乎意料土瓜灣呢區都有高質拉麵。✨赤虎拉麵拉麵嘅靈魂在於湯底,每次食之前一定會飲啖湯先湯底非常濃郁,辣辣地好惹味,仲有大.中.小辣度選擇。真材實料唔係好浠嗰種。麵質唔算粗,但絕對爽口滑溜,食得慢都唔會浸到腍哂,係我鍾意嘅口感。仲可以追加配料 / 小食✨芝麻雞翼強烈推薦一定要試,外皮超級香脆,脆到每啖都索索聲,滿佈芝麻粒好香口✨龍蝦沙律龍蝦沙律放在香脆紫菜上包裹一齊食,口感同味道好夾✨波子汽水吃過濃郁嘅拉麵,配支波子汽水,解渴又解暑餐廳環境坐得舒適,無迫挾感原來其他地區都有分店,下次食拉麵會首選呢間
心癢癢想食拉麵,出乎意料土瓜灣呢區都有高質拉麵。

✨赤虎拉麵

拉麵嘅靈魂在於湯底,每次食之前一定會飲啖湯先

湯底非常濃郁,辣辣地好惹味,
仲有大.中.小辣度選擇。真材實料唔係好浠嗰種。

仲可以追加配料 / 小食

✨芝麻雞翼

✨龍蝦沙律

龍蝦沙律放在香脆紫菜上包裹一齊食,口感同味道好夾

✨波子汽水

吃過濃郁嘅拉麵,配支波子汽水,解渴又解暑

餐廳環境坐得舒適,無迫挾感
原來其他地區都有分店,下次食拉麵會首選呢間
2022-08-22
午餐
  • 赤虎拉麵
2022-08-20 46 浏览
食厭茶記快餐,其實拉麪店也是快靚正的選擇。恰好途經土瓜灣,便選了鳴虎一試。餐牌除了有四款招牌拉麪外,還有多款的日式丼飯,全部都頗吸引,加上價錢實惠,令人難以抉擇🤭選了很久,最後決定吃鯖魚丼🥰整體份量十足,鯖魚拌上濃濃燒汁,配飯一流。貪心如我即使吃飯也想嘗嘗叉燒,叉燒偏薄身,份量不至於誇張,但經燒香後帶火灸焦香,整體不俗。餃子即叫即煎,餃子底焦香脆口,十分惹味😋作為一頓快餐而言,絕對值回票價😙

餃子即叫即煎,餃子底焦香脆口,十分惹味😋
作為一頓快餐而言,絕對值回票價😙
2022-08-14 47 浏览
今日約左朋友黎呢到食野,估唔到平民區都有好嘢食!一入到去 好有日本feel, 入邊不太大 但好有家庭feel.一坐低叫咗1.黑鳴虎($88)推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️首先飲一啖湯,蒜油味好香濃,拉麵係幼身拉麵。叉燒好大塊,肉質園林加上有少少肥膏好惹味,而蛋係流心蛋,好香蛋味。2.鳴海老($88)推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️友人叫左呢個湯底櫻花蝦好重味,好香蝦湯味,飲完成碗湯都唔口渴,而蛋同叉燒好滑。3.肉餃子($36)推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️餃子爆肉汁,係好薄嘅皮👍🏻4.紫菜(+$8)加咗紫菜喺外面入邊,好大片👏🏻

今日約左朋友黎呢到食野,估唔到平民區都有好嘢食!

一坐低叫咗

1.黑鳴虎($88)

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2.鳴海老($88)

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

3.肉餃子($36)

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

餃子爆肉汁,係好薄嘅皮👍🏻

4.紫菜(+$8)

加咗紫菜喺外面入邊,好大片👏🏻
2022-08-13 43 浏览
平日除了快餐,為求便利,我一定選擇吃拉麪。身在土瓜灣,最快靚正的選擇非鳴虎莫屬。餐牌四款招牌都頗吸引,而且價錢實惠,在香港地動輒百多元一碗拉麪的情況下,實在難得😗是次點了鳴海老,表面鋪滿櫻花蝦粉,可以聞到陣陣蝦香。叉燒燒香,份量不至於誇張,但整體肉油的分布不錯。麪身不算粗也不算幼,但吃起上來十分有彈性,個人頗喜歡。咬開溏心蛋,內裏仍能有流心效果,整碗拉麪可謂誠意之作。芝麻手羽即叫即炸,上桌時仍十分燙嘴,為求健康,點了一客胡麻菠菜😚菠菜爽脆不軟爛,算是不錯。

咬開溏心蛋,內裏仍能有流心效果,整碗拉麪可謂誠意之作。

芝麻手羽即叫即炸,上桌時仍十分燙嘴,

為求健康,點了一客胡麻菠菜😚菠菜爽脆不軟爛,算是不錯。

2022-08-01 2112 浏览
好耐冇食拉麵,咁就喺附近搵間拉麵店食晚飯,入到去坐低咗之後就睇Menu叫嘢食,拉麵就有四個款式,我見到佢哋仲有小食啦,同埋有啲炸物咖喱飯等等。。。。。。✨黑嗚虎 $88⭐️⭐️⭐️⭐️係用咗黑蒜油來做湯底,非常之濃郁,但係唔會食到成口都係蒜味,佢哋嘅黑蒜油係來自日本博多👍🏻香濃惹味,層次非常之豐富😋😋😋✨蒲燒鰻魚丼 $68⭐️⭐️⭐️⭐️大大塊鰻魚鋪喺成碗飯上邊,鰻魚汁非常之香口,鰻魚都燒得剛剛好👍🏻👍🏻👍🏻有啲脆口之餘,但係裏便就非常之Juicy🤩再配埋佢哋嘅鰻魚汁就真係完美。✨芝士魚餅拼魚條 $38⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我真係非常推介,以為佢簡簡單單,但係嚟到係熱辣辣,裏面嘅芝士係流心,魚餅同埋魚條個味道亦都好好味,唔會好似只係食咗一舊普通魚蛋咁, feel到同芝士非常之夾,呢個真係做得好出色,份量亦都唔會話好少,值得推介。有機會下次再嚟嘅話都會試吓佢哋嘅炸物咖喱飯,睇佢哋嘅相好鬼死吸引,有炸豬扒或者炸魚柳,炸雞都有添, 而小食想試吓佢哋嘅芝麻雞翼,相信都會好好味。😁

✨黑嗚虎 $88
⭐️⭐️⭐️⭐️

✨蒲燒鰻魚丼 $68
⭐️⭐️⭐️⭐️

✨芝士魚餅拼魚條 $38
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2022-07-26
2022-07-30 115 浏览
去到土瓜灣,人生路不熟一於搵下大熱店試下菜。咁呢間鳴虎係土瓜灣最多讚好既拉麵店,一於去試下。入到店內,鋪頭細細,得一個女職員做門面,門口貼住招聘廣告,應該唔太夠人。我叫左碗綠虎,朋友叫黑虎,然後加左個炸雞。先上一碟炸雞,只能講馬馬虎虎,$4x一碟得4件普通size炸雞,粉漿多過雞肉,肉又冇肉汁,得個脆口我不如去食薯片。對比荃灣老闆娘米線既炸雞,鳴虎炸雞真係劣劣地😞然後就上兩碗麵。兩碗都係豬骨湯底,綠虎主打濃香蔥湯,黑虎就黑蒜。綠虎完全做唔到所謂蔥湯,佢只係普通麵但多d蔥,蔥既油香以致蔥辛完全融入唔到碗麵到,極度失望。黑蒜相對好少少,起碼冇有蒜香,但其實兩碗湯都係死咸,件差燒勁柴。食完之後,一定唔會再去,埋單$240但公仔麵既感覺🙁🙁🙁🙁🙁🙁🙁🙁🙁🙁
去到土瓜灣,人生路不熟一於搵下大熱店試下菜。

咁呢間鳴虎係土瓜灣最多讚好既拉麵店,一於去試下。

我叫左碗綠虎,朋友叫黑虎,然後加左個炸雞

有蒜香,但其實兩碗湯都係死咸,件差燒勁柴。

2022-07-24 69 浏览
鳴虎又開分店啦!Yeah Yeah Yeah!不過今日未有時間去新店朝聖住,所以還選擇了來北帝街這間店。鳴海老材料用上北海道鮮蝦和櫻花蝦粉煮,再加上香濃豬骨湯底,喝下湯底口感層次分明,拉麵煮得不會過熟,豚肉油脂分布平均。銀座咖喱炸蝦丼炸蝦炸得非常鬆脆,蝦肉彈牙咖喱香甜而濃郁,還有丼飯加上飯素令到白飯味道提升。芝士魚餅拼魚條芝士魚餅夠爽又彈牙,魚條很煙韌咬下滿滿芝士餡爆出來好惹味。肉餃子肉餃子皮薄餡料豐富,煎得很香脆熱辣辣一口一啖很滋味。
鳴虎又開分店啦!Yeah Yeah Yeah!
不過今日未有時間去新店朝聖住,所以還選擇了來北帝街這間店。

鳴海老

銀座咖喱炸蝦丼

芝士魚餅拼魚條
芝士魚餅夠爽又彈牙,魚條很煙韌咬下滿滿芝士餡爆出來好惹味。

肉餃子
肉餃子皮薄餡料豐富,煎得很香脆熱辣辣一口一啖很滋味。

• 鳴海老
  • 肉餃子
  • 銀座咖喱炸蝦丼
  • 芝士魚餅拼魚條
2022-07-22 42 浏览
呢間日式餐廳真係好有日本feel 🇯🇵掛滿晒燈籠🏮鳴海老好食 湯底勁濃郁嘅蝦味 再加埋面頭大量嘅櫻花蝦 蝦味十足🦐仲有原隻溏心蛋 好入味🥚叉燒肥瘦適中 軟淋甘香 配埋木耳絲 好豐富✨
2022-07-13 60 浏览
香港食拉麵的店鋪相當多,位於舊區又有名氣的卻少之又少,今次去的鳴虎便是朋友親身試過後的推介。雖然是日本拉麵店,價格卻十分親民,大約八十多元便有交易。我點的是蝦味噌豬骨湯拉麵,賣相以淡淡的暗紅色吸引食客的目光,表面鋪滿了蝦乾,亦有豚肉及完整的玉子,蝦乾除可用於加強湯底的蝦味外,亦可增加口感及味蕾的刺激,豚肉肉質濃香,再用於拉麵中可令豚骨香更突出,玉子更是加分位,入口即化,咬一口便有流心的蛋黃流出,可在濃味的食物中轉一轉口味。芝麻雞翼有三隻,炸得香酥,亦有芝麻加重香味,即使外皮脆口,中間的肉汁卻可保留,食落淡淡都有肉汁,而且肉質幼滑,很出色的芝麻雞翼。

雖然是日本拉麵店,價格卻十分親民,大約八十多元便有交易。

2022-07-12 60 浏览
鳴虎(土瓜灣)經過見到個職員好熱情咁叫我哋入去試,被佢打動到就試下呢間啦🤣。 原本以為淨係食燒肉估唔到原來仲有拉麵食。 職員服務態度好好,仲會推介唔同既食物俾我地揀👍🏻。我就叫咗個商務午餐牛肉飯,朋友就叫咗個鳴虎拉麵, 仲叫咗個小食芝麻雞翼。設加一服務費💲。🍴灸燒M5牛肉飯 ($98)配3大塊牛, 職員話牛肉係三至五成熟,個口感會係最好, 的確係幾好食,啲肉都好冧,配生蛋黃牛肉汁好香👍🏻套餐有沙律菜配柚子汁, 有麵豉湯材料有海帶,櫻花蝦😋😋😋😋😋🍴鳴虎拉麵($86)豬骨湯底都好濃,份量適中, 朋友額外加咗麵($8)同埋荀($8)😋😋😋😋🍴芝麻雞翼($38)唔知點解食食下覺得有少少辣,同埋食得多就有啲咸😋😋😋
鳴虎(土瓜灣)

🍴灸燒M5牛肉飯 ($98)
😋😋😋😋😋

🍴鳴虎拉麵($86)
😋😋😋😋

🍴芝麻雞翼($38)
唔知點解食食下覺得有少少辣,同埋食得多就有啲咸
😋😋😋
這間鳴虎見他有不少分店! 今日來到土瓜灣見他就有一間在附近所以就入去裏面。餐牌裏可選擇的不是太多。主打拉麵有四款。 嗚虎黑鳴虎綠虎 ⭕️試了鳴海老⭕️試了它有日式丼也有不少小食及不同類型的茶等了大約15分鐘兩碗拉麵可以上枱首先賣相非常吸引和日本食的拉麵差不多!湯底那個海老湯底真的美味十足下好有蝦的鮮甜味道。麵質就是爽身滑溜的拉麵。拉麵的湯面上佈滿了蔥這個湯底其實跟其他拉麵湯底差不多只是味道不同那味道這個是蔥為主,所以蔥味較濃真心這個價錢真是抵食!

餐牌裏可選擇的不是太多。主打拉麵有四款。

嗚虎
綠虎 ⭕️試了
鳴海老⭕️試了

它有日式丼

也有不少小食及不同類型的茶

等了大約15分鐘兩碗拉麵可以上枱首先賣相非常吸引
和日本食的拉麵差不多!
湯底那個海老湯底真的美味十足下好有蝦的鮮甜味道。

麵質就是爽身滑溜的拉麵。
拉麵的湯面上佈滿了蔥

真心這個價錢真是抵食!

2022-07-11 27 浏览
自從有土瓜灣站後,第一次坐地鐵去那裏覓食。中午時分,選擇了簡簡單單食拉麵。店舖不是很大,墙上貼著不同的食物推介,想食什麼,一目了然。電子落單,十分方便。要了個普通的豬骨湯底拉麵,另外要了個有蝦味噌的豬骨湯底拉麵,個人比較喜歡蝦味道的拉麵,感覺香濃點。可以選擇不同的麵質,我要了硬麵,覺得軟硬適中。上面的白色香蔥令整個味道生色不少,而流心的玉子,十分吸引。芝士魚餅有兩款形狀,熱辣辣,少許流心的芝士,與魚餅味道很夾。原來這個區,有很多美食可以發掘。

原來這個區,有很多美食可以發掘。
2022-07-10 22 浏览
放正去左土瓜灣搵朋友食飯再去佢屋企玩,因朋友唔想煮搞咁多野,咁就去左附近搵野食,經過見到這間搵麵店唔錯,就去食啦!芝士魚餅拼魚條芝士魚餅好味,整得很香口,作為小食一流呀,芝士夠多又拉絲,好邪惡👍🏻👍🏻👍🏻鳴海老拉麵🍜用左海老加豬骨湯底,湯底很鮮甜美味,拉麵嘅質感岩岩好👍🏻有掛湯的效果鳴虎拉麵🍜豬骨湯味湯底你是最保正,加上半肥瘦嘅叉燒肉質鮮嫩可口,湯底夠濃郁美味,拉麵質感剛好😋😋😋

芝士魚餅拼魚條

鳴海老拉麵🍜