2019-07-02
收到朋友call 約飲茶,頓覺頭痕。正如我之前的食評,講飲茶,公司附近實在冇乜平,靚,正嘅選擇,諗起舊年裝修過的鴻圖樓,就過來踩下場。12點來到,已經半滿。麻甩大叔同OL都有,地方細比較逼,只能夠搭檯。拿拿聲揾點心紙睇,廿零三拾蚊個點心,唔太平,其實都預咗。見午市有個點心拼盆(六款),問侍應知道一款點心有兩件。好,得兩條友,費事諗啦,要個A拼盆(蒸)先! 另加一個煲仔飯。點心拼盤好快上嚟,有D睇頭,頂爆籠咁滯。個流沙包"流"㗎(我意思係"流心"個流,唔係話佢"流料"丫)其他點心味道都唔錯,食完已經半飽。跟住就來鳳爪排骨飯($38)。夠大煲,夠熱。呢度原來星期一至五有免費自助生菓同糖水(今日係紅荳沙)。飲午茶有飯後果都係第一次。總算揾到個似樣少少嘅飲茶地方,希望佢保持水準啦!下次有人call 飲茶吹水就唔洗咁頭痕。
點心拼盤好快上嚟,有D睇頭,頂爆籠咁滯。