2017-03-05 1808 浏览
呢日搵呀妹食lunch心血來潮想飲茶佢之前同同事黎過呢間街坊茶樓飲茶話啲野唔貴 質素又唔差全部點心都係即叫即蒸食得過喎雪影叉燒餐包上枱熱辣辣個皮好薄 個餡都靚好足料 細細個包都已經有幾舊叉燒調味適中 好食!蜜椒雞中翼呢個呀妹大力推介雞翼輕輕炸過蘸上蜜糖 再灑上胡椒食落好香 甜甜地又辣辣地 又估唔到個味咁夾喎黑松露小籠包皮夠薄汁又多食果時真係要小心燙咀咬開睇個內餡 係見到黑松露但食落又無乜黑松露味喎鴛鴦燒賣皇原來兩粒係蝦肉燒賣 兩粒係牛肉球假扮既燒賣蝦肉燒賣勁足料 真係有大大隻蝦牛肉球燒賣就真係當牛肉球咁食北菇棉花雞雞超滑又入味兩個人食五個點心真係好誇張好飽呀😂
呢日搵呀妹食lunch
雪影叉燒餐包
上枱熱辣辣
個皮好薄 個餡都靚
好足料 細細個包都已經有幾舊叉燒
調味適中 好食!
蜜椒雞中翼
兩個人食五個點心真係好誇張
好飽呀😂
午餐
2016-12-11 2072 浏览
去的畤候是一個星期日的中午, 要找一張三個人的枱。剛剛三人枱都滿了,強要我們撘枱,我們說唔搭枱可以等,那個樓面服務員就大大聲自言自語說人人都搭枱唔搭唔得……態度極悪劣,粗聲粗氣,以為獨市大曬。後來安排坐門口張枱。坐低發現個個服務人員一樣態度傲慢愛理不理。 而且成個埸嘈到似坐在街市裡面咁。要食得舒服D千祈唔好去啦。傳菜的反而態度殷勤。叫人如何撐本地食店丶失望得很!
要食得舒服D千祈唔好去啦。

傳菜的反而態度殷勤。

叫人如何撐本地食店丶失望得很!
2015-10-26 4558 浏览
之前聽d同事講,鴻圖樓對於佢地黎講就好似地獄咁心諗點會有d咁嘅地方?所以點到要親身去下,放工時間去,可能時間尚早開係工業區,好老實講,住係呢區咁耐,我真係未聽過同去過…上到去都係得2,3枱客,ok 的睇下餐牌,小菜個d又唔算係好貴最驚喜係居然有烤魚食仲要用炭代替gas爐…超正雖然只係叫左半條,但係都食唔晒因為真係好大份,呢個真係物超所值鮑魚雞煲“亞姐極力推薦"見佢餐牌寫住每位$88,都即刻問亞姐亞姐話印錯左,應該係$88煲-_-#,技然佢咁講就信下啦點知一上枱,當然冇期待過鮑魚會係好大隻你又會話,$88想要幾大份?吉x家火煱爐上,鮑魚4隻,雞5塊都冇!冇言,想點芝士虎蝦E面虎蝦一隻$38數,都唔係好貴加E面俾多$20數到左埋單個陣,見多左$20蚊問左個收銀佢話:電腦係咁寫,1隻蝦跟一份E面其實餐牌上都係寫跟面類加$20蚊冇寫明跟隻每份加$20,樓面又冇講清楚錢事小,但感覺就係比人老點左咁感覺做生意唔太老實,睇返張單,明明3個人食晚飯花生可以收你3個人錢,但係茶介又會收4人份,苦笑多數黎食客都係雀友,食完飯就過對面打麻雀大陸旅客多…
之前聽d同事講,鴻圖樓對於佢地黎講就好似地獄咁
心諗點會有d咁嘅地方?
所以點到要親身去下,放工時間去,可能時間尚早
開係工業區,好老實講,住係呢區咁耐,我真係未聽過同去過…

上到去都係得2,3枱客,ok 的
睇下餐牌,小菜個d又唔算係好貴
最驚喜係居然有烤魚食
仲要用炭代替gas爐…超正
雖然只係叫左半條,但係都食唔晒
因為真係好大份,呢個真係物超所值
鮑魚雞煲“亞姐極力推薦"
見佢餐牌寫住每位$88,都即刻問亞姐
亞姐話印錯左,應該係$88煲-_-#,
技然佢咁講就信下啦
點知一上枱,當然冇期待過鮑魚會係好大隻
你又會話,$88想要幾大份?
吉x家火煱爐上,鮑魚4隻,雞5塊都冇!冇言,想點
問左個收銀
佢話:電腦係咁寫,1隻蝦跟一份E面
其實餐牌上都係寫跟面類加$20蚊
冇寫明跟隻每份加$20,樓面又冇講清楚
錢事小,但感覺就係比人老點左咁

感覺做生意唔太老實,睇返張單,明明3個人食晚飯
花生可以收你3個人錢,但係茶介又會收4人份,苦笑
多數黎食客都係雀友,食完飯就過對面打麻雀
大陸旅客多…

题外话/补充资料: 8點半後開始,又有雀局,又唱歌,又食煙,真係另一遍天地
2015-10-26
  • 烤魚
2015-09-07 2939 浏览
紅日放假,約左朋友去打牌,為了遷就朋友,我們選了觀塘工廠區的酒樓耍樂。很多酒樓都會推出套餐SET,酒樓的選擇較大眾化及品質較有保證。由於朋友晚上有約,我們提早在3時享用雀局餐。可能太早的關係,只有5款菜式供選擇。我們選了最經濟的套餐,4菜1湯,白飯任裝。*還有1個湯,但味道一般,與例湯無異。*清蒸黃立倉,肉質實而鮮甜,火喉控制剛好。蒸魚豉油更是拌飯首選。*燒味拼盤,內有叉燒,白切雞及燒鴨。其味道是可以的,入味而香溢,但一上菜就知道放入微波爐加熱而成,旁邊蜜汁的乾印正是最佳的証據,導致放在面的叉燒偏乾。白切雞及燒鴨肉質尚可,但為多骨少肉。一分錢一分貨,唯有欣然接受。*油灼油麥菜。白灼油麥菜加上上湯及炸蒜提味,適合怕肥的女士。*麻辣牛肉炒翠玉瓜。小妹對翠玉瓜十分反感,只試了麻辣牛肉。牛肉為肥牛,麻辣醬十分足料,偏麻小辣,夠鑊氣,伴飯一流。

我們選了最經濟的套餐,4菜1湯,白飯任裝。
*還有1個湯,但味道一般,與例湯無異。
*燒味拼盤,內有叉燒,白切雞及燒鴨。
旁邊蜜汁的乾印正是最佳的証據,導致放在面的叉燒偏乾。
白切雞及燒鴨肉質尚可,但為多骨少肉。
一分錢一分貨,唯有欣然接受。
*麻辣牛肉炒翠玉瓜。小妹對翠玉瓜十分反感,只試了麻辣牛肉。
牛肉為肥牛,麻辣醬十分足料,偏麻小辣,夠鑊氣,伴飯一流。
题外话/补充资料: 價錢為雀局套餐。
2015-09-03
2014-08-19 2462 浏览
星期日family day,要陪爸媽食佢地鍾意既川菜前菜點左尖椒皮蛋皮蛋晶瑩,有溏心,配上有少許辣勁的尖椒,愈食愈開胃呀!川式烤深海驢魚主菜果然勁大盤,遠處已經聞到香味,驢魚炸我香脆好香口底下有d水晶粉,配辣辣魚湯食真係好正雖然好多辣椒,但味道唔會太辣,始終要迎合香港人的口味,不過對於我地一家黎講辣度就已經好足夠辣子雞一條驢魚唔足夠滿足我地個辣子雞又係炸到香口,但食落肉質又唔乾bo!雞肉加上辣椒一齊炒到入哂味,呢個菜絕對有驚喜呀!辣炒豆角平時少食豆角,因為怕豆角有草青味但媽媽鍾意,唯有食少少啦食落味道又ok,完全無草青味,唔知係咪因為太多辣椒蓋過草青味呢?價錢唔貴有呢個質素既川菜,我真係搵唔到幾多間,相信下之都會再同屋企人黎食過
星期日family day,要陪爸媽食佢地鍾意既川菜
尖椒皮蛋
前菜點左尖椒皮蛋
皮蛋晶瑩,有溏心,配上有少許辣勁的尖椒,愈食愈開胃呀!
川式烤深海驢魚
主菜果然勁大盤,遠處已經聞到香味,驢魚炸我香脆好香口
底下有d水晶粉,配辣辣魚湯食真係好正
一條驢魚唔足夠滿足我地

個辣子雞又係炸到香口,但食落肉質又唔乾bo!
雞肉加上辣椒一齊炒到入哂味,呢個菜絕對有驚喜呀!
辣炒豆角
平時少食豆角,因為怕豆角有草青味
但媽媽鍾意,唯有食少少啦

尖椒皮蛋
(非会员)
2012-09-27 1277 浏览
我今天放工空閒去了觀塘尋找美食之際,看見鴻圖樓,見他很有規模,於是與朋友走了入去食。我與朋友一走進去,看到一個川菜餐牌,我與朋友都被它吸引,因為我們很愛川菜,夠辣夠香。因為我們放工都很肚餓點了數個川菜,第一道,川式烤深海驢魚,因為他做推廣價$108全條不久,遠遠聞到香味,原來是我們的烤魚,很大條,炸魚香香脆脆,配上它的川式汁醬 超妹味 必食之作我們還點了陽澄湖大閘蟹,超新鮮 都是$68 真是好抵 原來觀塘真是美食天堂 平靚正

超妹味 必食之作

2012-09-26
  • 陽澄湖大閘蟹;川式烤深海驢魚
2012-08-31 835 浏览
蜜餞雞翼佢既皮炸得好香脆但唔油膩冇滴油架蜜糖應該係燒烤果種,但冇烤過所以食落有D唔夾但雞肉就好入味如果佢可以加檸檬汁變檸蜜雞翼,應該遮左蜜糖既怪味同埋又酸甜開胃煎釀尖椒無話可說太油,碟上面都滴左好多油肉唔夠香,調味唔夠咸,冇哂肉香味……仲有d椒真係太辣,食唔出真味蟹子燒賣成籠食哂佢皮包得幾好蒸完都唔會好易爛又幾好味入面有蝦仁DDD仲要挑左腸既但好多肥膏,入面好多白脂但係挑唔到出黎,因為佢溝左先整既香芋糯米糍外皮好軟韌但有d似棉花糖入面個餡係蓉幾香滑同埋有芋頭味甜度適中煎蝦米腸好易裂同散開,但都係原本整得唔夠好姐但論煎都唔錯,有焦香味但又未燶上面加芝麻好香仲有d蔥香加少少豉油已經好好食我加左甜醬同花生醬後悔有d多此一舉馬拉糕而家酒樓都係呢種多層既用多層既黎講,佢唔夠蛋黃香味層間好易鬆散勝在味道唔會有發粉味,同埋雖淡但合味不過其實我係想食細細個見到大大件一層過既馬拉糕……
蜜餞雞翼
佢既皮炸得好香脆
但唔油膩冇滴油架

蜜糖應該係燒烤果種,但冇烤過所以食落有D唔夾
但雞肉就好入味
煎釀尖椒
無話可說
太油,碟上面都滴左好多油
肉唔夠香,調味唔夠咸,冇哂肉香味
……仲有d椒真係太辣,食唔出真味
蟹子燒賣
成籠食哂
佢皮包得幾好
蒸完都唔會好易爛又幾好味

入面有蝦仁
DDD仲要挑左腸既
但好多肥膏,入面好多白脂但係挑唔到出黎,因為佢溝左先整既
香芋糯米糍
外皮好軟韌
但有d似棉花糖
入面個餡係蓉
幾香滑同埋有芋頭味
甜度適中
煎蝦米腸
好易裂同散開,但都係原本整得唔夠好姐
但論煎都唔錯,有焦香味但又未燶
上面加芝麻好香
仲有d蔥香
加少少豉油已經好好食
我加左甜醬同花生醬後悔有d多此一舉
馬拉糕
而家酒樓都係呢種多層既
用多層既黎講,佢唔夠蛋黃香味
層間好易鬆散
勝在味道唔會有發粉味,同埋雖淡但合味
不過其實我係想食細細個見到大大件一層過既馬拉糕……
2011-03-15 901 浏览
都黎鴻圖樓飲茶左好多次...普普通通啦,午市滿200蚊就可以坐房,即係麻雀房啦,環境真係好一般,有d唔衛生,有時試過夜晚黎打雀局,d牌都唔太衛生...不過見係lunch快快食完走就算啦,叫做有間房有電視冇咁嘈...點心炒野都ok o既...大家都覺得d鳳爪好食,同椒鹽脆皮豆腐好食,lei期仲有埋d四川野食,口水雞都唔夠味,水煮魚就勁大盤,如果水煮魚可以有d水晶粉就好d,雖然好多辣椒,但佢d四川系列都唔太辣...可能驚d人食唔到掛...上星期開始,佢地仲推出一個48蚊任食o既午餐,11:30食到14:00 餐紙上o既野食任叫,我地都去試下啦,大部分點心,都有得食,正常size,冇蝦餃冇叉燒包冇鳳爪囉,其他點心都ok,係個豆沙鍋餅唔知咩事,炸到大大舊...廚師精選呢,有峰蜜雞翼,整得幾好食,叫一碟有4隻...椒鹽魷魚酥都ok ...,炒野有牛河,炒飯都mini size,咁o既size都幾好,正常size可能食唔晒,但川菜風味呢...好細碟,無骨鳳爪少到呢,口水雞數埋一碟都係五件左右,雖然細碟都o岩o既,驚我地食唔晒,咁我地食唔夠咪再落單o者,香芋丸同干煎豆腐都ok....一碟幾舊啦...
正價口水雞
水煮魚
午市48蚊任食
食完一輪, 雞翼就好味
超大舊豆沙鍋餅
已經黎野黎得好慢,仲要漏單,佢咁都係想延遲時間等到我地唔夠時間食,仲要好遲先黎d野,個待應好冇禮貌咁問我地仲食唔食得落,食唔落就唔放上台,叫我地唔好浪費食物喎,鬼唔知咩...我地都唔夠飽...仲要話如果我地食剩野,要計正價,喂~你d野又黎得慢,碟碟得幾件,我地成9個人黎食,有d野明明叫左兩碟三碟你就黎得一碟...仲要係門口同其他亞姐講我地食唔晒,仲話我地"晒"野,食剩就要收正價...有冇攪錯?唔好以為我地聽唔到囉...態度好差...冇禮貌~

埋單都57蚊架喇,單上大大隻寫住"不設免茶",咁o既價錢同我地平時黎食正價冇乜分別,仲可以叫返想食而任食紙上冇o既野...仲要唔使咁比人睇死食唔晒,真係唔會再玩lei個任食..

仲要聽到隔離房...佢地又係食任食,跟住叫左d炒野明明係好細碟,突然黎左碟大(正價size),先令佢地食唔晒.仲要收佢地正價,人地緊係好嬲啦...我地今次都食得好唔滿意呀...