餐厅: 鹿角巷
资讯:

2017-11-27 262 浏览
最近人氣爆燈嘅珍珠奶茶一定非鹿角巷莫屬每次經過都大排長龍 排隊等候長達廿多分鐘但自從等一下次前來潮聖後便愛上了人氣之選必試黑糖鹿丸鮮奶亦是我的最愛說到底即用黑糖煮過既珍珠配日本鮮奶 珍珠口感Q彈有嚼口 但未能自選甜度及冰塊 不嗜甜者會認為偏甜 我個人喜歡較甜的口味 所以非常喜歡 一試難忘一喝再喝
最近人氣爆燈嘅珍珠奶茶一定非鹿角巷莫屬
每次經過都大排長龍 排隊等候長達廿多分鐘
但自從等一下次前來潮聖後便愛上了

人氣之選必試黑糖鹿丸鮮奶亦是我的最愛
2017-11-27
  • 黑糖鹿丸鮮奶
2017-11-26 226 浏览
尖沙咀大排長龍人氣台式飲料店排了約50分鐘 才可以點飲料試了招牌的 黑糖鹿丸鮮奶 $28 外型滿分 配一隻肥肥矮矮的杯子真的好可愛黑糖鹿丸係珍珠珍珠都幾好咬口 配鮮奶不太特別
尖沙咀大排長龍人氣台式飲料店

珍珠都幾好咬口
配鮮奶不太特別

2017-11-26
2017-11-23 813 浏览
小鹿出抹🍵冷熱交融🌦偏貴不值但可以一試👍🏻星期日下午三點,我地三個人黎到已經排嗮長龍。大約等左二十分鐘先比錢落單,再等多十分鐘先有得拿飲品。所有飲品只有一個大細,甜度都固定不變,如果可以多啲選擇就好。✏️我們的食單✅小鹿出抹 $28✅小鹿出抹 $28:拿上手發現下面仲係暖既綠茶,幾特別。重點係靚,有視覺既享受,記得唔洗搖就可以飲。份量比平常見到既少,但我地兩個人都飲唔到咁多,所以呢個大細剛好。好飲但唔算太特別,價錢偏貴。🏠紅磚牆幾特別👳🏻‍♀️服務正常
小鹿出抹🍵冷熱交融🌦偏貴不值但可以一試👍🏻

✏️我們的食單
✅小鹿出抹 $28

🏠紅磚牆幾特別

👳🏻‍♀️服務正常
2017-11-19
25 分钟 (外卖自取)
2017-11-23 204 浏览
最近經常見到朋友既ig story出現鹿角巷既飲品,就知呢間台式飲品店大熱早幾日經過尖沙咀想買,奈何人龍太長,我又趕時間,唯有等下次.今日終於有機會試下啦,不過唔係因為唔洗挑隊,只係因為唔趕時間姐.排左10-20分鐘終於有得落單,就叫最熱門既黑糖鹿丸鮮奶試下啦店員話order比較多,要等等於是乎再等多10-20分鐘,終於有得飲啦...第一個反應係...搖勻佢先...點知見到杯面寫唔好搖佢...OMG...無計,都係咁飲架姐.入口係幾特別,黑糖鮮奶味幾突出,係比一般既珍珠奶茶唔同至於佢招牌既鹿丸,摸杯底你係感覺到佢熱熱地食落口感QQ地,有咬口,味道甜甜地,的確係幾特別.抵佢受歡迎既下次有機會會再試其他,希望唔洗再要排咁耐隊啦黑糖鹿丸鮮奶 $28
無計,都係咁飲架姐.
入口係幾特別,黑糖鮮奶味幾突出,係比一般既珍珠奶茶唔同
至於佢招牌既鹿丸,摸杯底你係感覺到佢熱熱地
下次有機會會再試其他,希望唔洗再要排咁耐隊啦

黑糖鹿丸鮮奶 $28
2017-11-12
2017-11-22 201 浏览
鹿角巷在台灣並沒有很大的名氣,來到香港大家都蜂擁而至,幾乎每天經過都是長長的人龍。八月底到現在還是那麼有名氣。自從有這家店後,我才發現原來香港很多人在平日中午時間都是很閒的,排幾十分鐘都願意。香港用的料是和台灣有些許不一樣。在窗外看進去,鮮奶用明治,看著店員一瓶一瓶不停倒,很快就用完幾瓶,果然真材實料。他家的料不會用超過三小時,咁嘅名氣,估計唔需要三小時都用完很多料了。佢地提醒客人要排喺馬路邊嘅紅線外,都見到啲人好有跌序咁排,係間唔中有一兩個人係要扮曬睇唔到告示,打尖。不過見店員都會問下人有冇排隊。最近換了新杯,佢地話容量不變,問店員睇一睇佢地之前舊杯,好好人咁比我睇&影相。對比兩個杯嘅容量,確實又好似差唔多。新杯肥矮咗,都幾特別。睇一睇台灣嘅menu,發現佢地Top 5有一杯飲品叫「戀上海檸威」,問香港嘅店員,佢很細心地介紹說是酸酸甜甜的,裡面有珍珠、特製的奶和青檸等,覺得奇奇怪怪的,又好像很開胃,於是就試一下。台灣的Top 5果然是非同凡響,這個味道我完全沒有在其他飲料店喝過,好特別,酸酸嘅係青檸,加上特製軟綿軟綿嘅奶,兩者竟然配搭到!上面係碎冰,配上QQ珍珠,整杯飲料唔錯,唔似普

戀上海檸威

台灣的Top 5果然是非同凡響,這個味道我完全沒有在其他飲料店喝過,好特別,酸酸嘅係青檸,加上特製軟綿軟綿嘅奶,兩者竟然配搭到!上面係碎冰,配上QQ珍珠,整杯飲料唔錯,唔似普通台式飲品。
一直都知道佢地嘅奶茶&鹿丸系列唔錯,估唔到鹿角巷連特調都調得咁好。

下次再試下佢地其他奇怪嘅飲品,應該有不一樣的驚喜。
2017-11-22
10 分钟 (外卖自取)
戀上海檸威
2017-11-21 153 浏览
👧🏻對D有關鹿嘅嘢好中意😂所以想試呢間好奈🤤但成日撞唔岩時間😗😗咁岩行街經過就點都要試下😎😎-🔸小確幸奶茶 $28👅:❤️❤️❤️(滿分為5個❤️)見到轉左新杯好QQ啊😍😍呢個入面紅豆,芋泥同珍珠😋甜度冇得較😶係固定甜度😋冰就只可以少冰或正常❄店員都好貼心貼左提示紙教客人飲用👍🏻紙上寫左整杯嘅甜味係靠紅豆同芋泥所帶出黎🍠所以飲前要先搖好🤤雖然固定糖🍬但唔會好甜😆茶味冇乜🍵奶味較出🍼珍珠黑糖味好重👧🏻好中意D珍珠😍紅豆都幾多芋泥就溶入左去奶茶入面唔係點飲得出😗-整體評分:3.5/5環境近馬路🚥加上人流較多🚶🏻‍♀🚶🏻所以等候嘅位置唔多🤔都要企得好近馬路邊😶另外等候時間都長🙈可能因為假日都等左20幾個號碼🤔大約15分鐘左右⏱另外,其實都偏細杯所以都好快飲晒😂但係好飲嘅😋😋下次有機會會想試埋小鹿出抹🍵同黑糖鹿丸鮮奶🍼
👧🏻對D有關鹿嘅嘢好中意😂
所以想試呢間好奈🤤
但成日撞唔岩時間😗😗
咁岩行街經過就點都要試下😎😎

🔸小確幸奶茶 $28
👅:❤️❤️❤️(滿分為5個❤️)
見到轉左新杯好QQ啊😍😍
呢個入面紅豆,芋泥同珍珠😋
甜度冇得較😶
所以都好快飲晒😂
但係好飲嘅😋😋
下次有機會會想試埋小鹿出抹🍵同黑糖鹿丸鮮奶🍼
外卖自取
<番風轉涼的日子像補品多於饞嘴的零食>係朋友Instagram 見到話終於試到鹿丸的珍珠奶茶,  好奇心作祟, 即使一出國際廣場見到長長的人龍差唔多排到去紅綠燈口, 我也要湊一份一齊排。因為得一個人一個胃, 所以就只叫了一杯。加上是晚番風轉涼, 冷飲就不好了, 又不想夜媽媽叫一杯茶以免晚上睡不著, 於是就叫了一杯熱的黑糖鹿丸鮮奶。版主也因為怕喝到用奶精開出來到奶, 固在order 時特地問店員, 很高興這裡用的是muji 鮮奶而不是奶精。排了十分鐘, 等了約七、八分鐘, 是可接受的範圍, 始終人很多, 也證明是即制的。 這裡的珍珠是用黑糖煮成, 我不知怎樣形容, 但味道很純, 不像是用一般精製糖煮成的形珠, 對女性而言感覺很「補身」, 當然, 珍珠也很Q軟。牛奶溫熱得正好, 不是十分十分熱, 但也不會因加熱不夠而做成肚痛, 入口的溫度剛剛好。牛奶的泡泡也打得夠綿密。總體來說, 牛奶溫度剛好, 黑黑糖珍珠也夠Q軟「補身」, 在番風轉涼的日子像補品多於饞嘴的零食。
<番風轉涼的日子像補品多於饞嘴的零食>

2017-11-19
  • 鹿丸珍珠
2017-11-19 195 浏览
鹿角巷的照片 我看得多了自己當然想試啦🤤但可惜小女子偏喝程度超強不喝綠茶又不喝鮮奶最後選了 盆栽奶茶🌱盆栽其實即是有一大堆Oreo正正適合我口味 加上珍珠可以說是一杯完美的飲品👍🏼小小缺點是奶味>茶味對於不太愛奶的我 會覺得太啲淡🤔P.S 小女子不懂抓角度影得不美請見諒😂_________________________裝修環境:✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨(5個✨為滿分)價錢:$26________________________唔信我嘅可以自己去試試😂地址:尖沙咀彌敦道27-33號良士大廈地下F舖
鹿角巷的照片 我看得多了
_________________________
裝修環境:✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
價錢:$26
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
地址:尖沙咀彌敦道27-33號良士大廈地下F舖
盆栽奶茶
$26 (其他)
盆栽奶茶
👫鹿角巷嘅原名係斜角巷,8月尾係尖沙咀開左香港分店~👱🏽‍♂️👱🏻‍♀️夜晚8點去到都有勁多人排隊,排完隊連埋拎嘢飲都要差唔多半個鐘💁🏻‍♀️ 拎完係轉角位有一個好大嘅鹿角,啱曬影相打卡同自拍🤳🏻 但記住要靠埋一邊影相,唔好打擾到其他租戶做生意呀🤫#黑糖鹿丸鮮奶 <$28>招牌黑糖鹿丸系列,係採用台灣直送嘅珍珠,係用黑糖熬煮兩個鐘,煮後只係會放置3個鐘,確保口感同味道唔會變差😎 第一啖飲落去啲珍珠暖笠笠,外軟內韌,好有咬口,但愈咬愈甜咁,甜到有啲膩🌝 至於鮮奶就偏淡,無咩奶味,可能因為珍珠太甜,形成左強烈對比🤷🏻‍♀️ 但搖勻左再飲就啱啱好,不會偏甜!睇落好似好細杯,但其實兩個人飲用都足夠,即叫即製飲品嚟講都唔錯㗎🙆🏻‍♀️🗣:呢個系列無得自選甜度同冰嘅份量🌸 同埋飲個陣見到店面痴左張飲黑糖鹿丸嘅品嚐方法,幾得意咁,就同大家分享下啦:步驟1️⃣:霸氣直接喝第一口不要搖晃,將吸管插到底立刻喝,感受鹿丸和牛奶冷、熱交錯的口感!步驟2️⃣:改變口感,搖9下再喝直到吃到充滿黑糖香的鹿丸,再攪9下搖勻,享受第二層次「濃厚淡雅」的感受~
👫
#黑糖鹿丸鮮奶 <$28>
步驟1️⃣:霸氣直接喝
步驟2️⃣:改變口感,搖9下再喝
2017-11-13 191 浏览
因為之前見到在網絡上介紹過這間新開台式飲品店,於是趁在尖沙咀就想起要飲這間試試。一到這店門口,已看到一條排隊龍,加上周圍企滿的都是買好了而等待叫飛的,路人經過見到都要望一眼是什麼飲品我們特意來到就跟著排隊買。本來我想叫阿薩姆奶茶+珍珠,但職員話即係珍珠奶茶(是真的嗎?),疑惑左陣就叫左「珍珠奶茶」。等左25分鐘,周圍企滿了等拎野飲的人點解仲未有既?上前問時,職員話仲整緊...之後聽到職員叫「黑糖鹿丸鮮奶」可以拎得,沒有叫號碼,個個叫左這款飲品的人就即刻上前俾飛就拎得,不是跟號碼先後去調製飲品嗎?結果,再行去問,原來我杯珍珠奶茶已經在後面擺到冰溶了,職員一直都無叫號碼可憐的珍珠奶茶,等左你好耐。茶味不濃,偏向比較重奶味,我個人比較喜歡重茶味的,所以一般般。

我們特意來到就跟著排隊買。

等左25分鐘,周圍企滿了等拎野飲的人
點解仲未有既?上前問時,職員話仲整緊...

可憐的珍珠奶茶,等左你好耐。
外卖自取
小妺係個抹茶控🤘🏻喺fb無意中睇到介紹The Alley嘅post幾次 不過都未去飲…終於!琴日番學之前去咗買 *小鹿出抹*$28 其實真係偏貴嘅價 但係飲過就會知係worth the price!!😋((係100th order🤣*小鹿出抹* 攞上手嘅時候 底部係熱嘅 因為黑糖鹿丸係新鮮煮起 吾會擺超過三個鐘((有做資料搜集~嘿)) 第一啖飲到好正嘅黑糖鹿丸 係甜 不過平時買嘢飲會叫微糖嘅我 都抵抗唔到黑糖嘅好味🤤 然後抹茶鮮奶係凍嘅 就咁飲嘅話係會有苦澀味 所以飲完第一啖之後就要攪勻個嘢飲 我就覺得可以多啲黑糖🙈 因為抹茶同黑糖係絕配!好想好想試其他嘢飮嘅緣故 今日又去😚 今次媽媽試 *小鹿出抹* 而我就收咗 *盆栽奶茶* (有珍珠)$26 好味呀!呢個吾係用黑糖鹿丸 不過啲珍珠都係用蔗糖煮 再加上面頭有oreo碎 仲有兩片好qq嘅葉 一啲都吾令人失望!糖同冰嘅份量適當 啱平時飲微糖少冰嘅我 吾需要調整不得不分享今日嘅經歷!!!!!!話說今日買完兩杯嘢飲之後去後巷個red bricks牆影相打卡 因為媽媽行開咗 所以我冇手揸住開黎飲 所以去咗後巷入少少果度 諗住放一放低兩杯嘢飲 然
小妺係個抹茶控🤘🏻
終於!琴日番學之前去咗買 *小鹿出抹*

不得不分享今日嘅經歷!!!!!!
話說今日買完兩杯嘢飲之後去後巷個red bricks牆影相打卡 因為媽媽行開咗 所以我冇手揸住開黎飲 所以去咗後巷入少少果度 諗住放一放低兩杯嘢飲 然後每杯飲一啖先
正當我飲咗盆栽 飲緊抹茶嘅時候 我後面賣gip間鋪嘅事頭婆就行咗去前面巷口叫啲人行開啲 吾好阻住入口阻住佢做生意 咁我抬頭望完之後 諗住拎埋盆栽就走去搵媽媽 點知發現杯盆栽吾見咗😵 我真係吾知發生咩事 個事頭婆冇拎走到架佢兩手空空 我走去問果啲其他等緊拎alley嘅人 佢哋都話見到我本身有兩杯嘢飲 但係就因為兩分鐘前個個都聽緊個事頭婆講嘢 所以冇見到係邊個拎走嘅… 果個位就喺alley嘅廚房門隔離 吾知會吾會係瞬間收起左 …或者其實都唔知係咪個事頭婆串埋啲後巷鋪頭印度人 分散我哋注意力然後偷走咗我杯嘢飲😩 真心喊出黎⋯故事教訓我千祈千祈吾好喺後巷分心TT

我走咗去同cashier哥哥講事情嘅經過 諗住睇下可吾可以吾洗再排多九個字 比我買番杯 然後alley嘅哥哥話可以整過杯比我
我內心真係好感動😭 因為吾見咗果刻真係好無助 多謝alley嘅哥哥s!!(and also辛苦入面整嘢飲嘅姐姐) 兩杯嘢飲made my day!!!

一定會咗幫襯!(大家真係要小心後巷出入嘅人!) 衷心多謝alley哥哥!😭💙
2017-11-11
40 分钟 (外卖自取)
2017-11-07 526 浏览
台灣人氣店 鹿角巷,真係好受歡迎,人龍有d誇張,計埋拎到杯野,等左成35分鐘😫估計仲有一排熱潮。小鹿出抹($28)杯野唔算大杯,二個人share可能會唔夠喉😂小鹿出抺其實姐係黑糖珍珠抹茶鮮奶,最特別係佢既珍珠,用黑糖熬製,好濃既黑糖味,我自己覺得無過甜,仲幾好食添呀,珍珠又好煙閒un,份量都幾多🤤。至於抹茶鮮奶都幾好飲,抹茶味可以,不過食到小小抹茶粉咁,但整體黎講可以一試,不過排咁耐同有d貴,值唔值見人見智咯😛

小鹿出抹($28)

2017-10-28
2017-11-07 16658 浏览
開張不久有次經過就順便試過呢間鹿角巷,飲左兩款都算係招牌啦 - 黑糖鹿丸鮮奶、皇家9號奶茶。老實講我就覺得一般般,唔係好啱我地口味。鹿丸鮮奶都還可以,其實都係加左黑糖嘅鮮奶,冇乜特別;9號奶茶有點伏味濃。本來就真係冇興趣回訪,不過最近見到佢地更新左餐單,最重要係仲換上左新杯子,再去打個卡。雖然係週日,不過人龍已經冇最初開嘅時候咁多人,如果唔係前面有人一次過買十杯,相信我十分鐘都唔洗就到手,都係合理時間。呢度供應輕茶、奶茶、鮮奶茶、鮮果等超過30款飲品,可加錢配珍珠/椰果/蒟蒻/蘆薈/紅豆/芋豆,仲有蝶豆花漸層系列,定價 $14-38。為左消除上次嘅遺憾,諗都唔諗揀左小鹿出抹。小鹿出抹 $26黑糖鹿丸系列有鮮奶、可可、抹茶,固定甜度,不能自選,對比上次嘅鮮奶,我覺得抹茶係有比較好飲。黑糖鹿丸即係配黑糖煮過嘅珍珠,飲品拎上手底部仲係好熱,食落黏身煙韌有咬口至於抹茶,雖然未至於回甘,但都比想像中已經濃啲,未算順滑。不過黑糖始終都係甜啲,如果一野飲到底會覺得好甜,蓋過茶味,最好撈勻飲。如果呢個系列可以自選甜度會更加好,畢竟有不少人都唔係好接受到台式飲品嗰種甜度。今次就因為呢個咁可愛嘅包裝而回訪

1901 浏览

為左消除上次嘅遺憾,諗都唔諗揀左小鹿出抹。

小鹿出抹 $26

至於抹茶,雖然未至於回甘,但都比想像中已經濃啲,未算順滑。
今次就因為呢個咁可愛嘅包裝而回訪了~
2017-11-05
2017-11-05 362 浏览
最近幾年,不同當地有名的台式飲品店都在香港相繼開幕,香港人想喝上一杯好的台式奶茶再不用千里迢迢去到台灣,更因此令到台式奶茶成為了港人生活的一部分,每個星期總要喝上一兩杯才覺滿足。而今次,終於輪到鹿角巷,專程從台灣桃園來港的人氣黑糖珍珠奶茶店。這家店最近的爆光率可是十分之高,人氣算是首屈一指,每天從Facebook, instagram 都不難找到她的踪影。鹿角巷位於尖沙咀isquare的對面,地鐵站一岀來看到對面鹿頭下長長的人龍,就知道我沒有找錯地方。店面設計型格,店員們都是穿着工人服,鹿角巷充滿羯一股濃厚的台灣風。聽朋友說如果來晚了就試不了他們限定的黑糖系列,基本上入夜後大部份皇牌飲品都會售罄,一心想試飲她的黑糖系列的我在午飯過後就立馬來乖乖排隊。下午兩時左右到達,已經站了30人在排隊,可幸的是他們大部分都是買完票等拿飲品的。我和友人買完想買的飲品後就到了旁邊的isquare逛了一圈,回來的時間就剛剛好。一看鹿角卷的飲品清單,比較令我吃驚的是鹿角巷竟然提供了5種不同的茶類,其中阿薩姆紅茶本人是十分感興趣的,可惜我的肚子應該只能容得下一杯吧。而在鹿角特調一欄內,都是酸酸的飲料,既然能冠

一看鹿角卷的飲品清單,比較令我吃驚的是鹿角巷竟然提供了5種不同的茶類,其中阿薩姆紅茶本人是十分感興趣的,可惜我的肚子應該只能容得下一杯吧。而在鹿角特調一欄內,都是酸酸的飲料,既然能冠上店名的飲料,下次一定要試一下。接下來就是今日的主角:限定的黑糖鹿丸系列!鹿丸系列有三種配搭可選,包括鮮奶,可可和抹茶。而今次我就選擇嘗試一下鹿丸可可鮮奶。
鹿丸可可鮮奶

黑糖珍珠奶茶其中一個大熱的原因是他的外表,下層和珍珠一樣的深邃黑糖色彩,配上上層淺淺的配茶,輕易形成強烈對比,層次感十足,拍岀來的照片十分吸睛,又有型格。而最重要的是下層黑糖不易融化,可讓你拍一整天也不怕。

當然飲品只是好看是沒有用的,味道固然重要。在喝第一口時,我並沒有將整杯飲品搖混,而是一層一層品嘗。第一層,可可,並不算甜而有一種苦澀味。第二層,鮮奶,很重奶香但份量不多,大約只有五份一杯吧。最後一層,黑糖珍珠,很令人吃驚,口感煙韌,軟糯香甜,配上暖暖的微溶黑糖,應該是我在香港喝過眾多台式奶茶中最好吃的。真要讚一下她的珍珠,比起平日在普通台式奶茶店中的彈膠口感,鹿角巷的多了一份手打的溫暖口感,其中微熱的黑糖應該也是很重要的一環,入口的珍珠先帶上黑糖的焦甜味,隨即便是珍珠軟糯的口感味道。在遂層品嘗後,我便把它搖混,黑糖的甜味中和了可可的苦澀,令整杯飲品有了一個微妙的平衡。

很愛開玩笑的店
竟然把顧客的名稱改作小鹿迷,不過我真式宣布加入,為了她的珍珠。
2017-11-05
20 分钟 (外卖自取)
鹿丸可可鮮奶
2017-11-05 212 浏览
台灣的人氣鹿角巷終於進駐香港,在尖沙咀開店。真是開心的一件事。不過平日放工經過總見一條長長的人龍在排隊。見到就怕怕。因我不喜歡排長隊。今日午膳完,嘗試去看看,睇下自有冇咁好彩不用排隊。果真lunch time時候只有幾個人買。那實在太好了。人氣之選top drinks有四種:黑糖鹿丸鮮奶,小確幸奶茶,皇家9號奶茶,檸檬香籚薈。四種都好吸引。最後我揀了黑糖鹿丸鮮奶。呢度不能揀少冰或少甜,是划一的甜度。黑糖丸是黑糖珍珠來的。拎上手,杯底熱,杯面凍。黑糖丸很煙煙韌靱。我喜歡。雖然不是太甜,但如果少甜就好了。

四種都好吸引。最後我揀了黑糖鹿丸鮮奶。
  • 黑糖鹿丸鮮奶