2022-04-04 478 浏览
#emily出街食👅👅 #emilysbelly酒店 #emilysbelly中環前排聖誕節🎄特登book咗個afternoon tea同屋企人去食~咁啱嗰陣kkday promotion $268 for 2ppl😆見到咁抵環境有幾靚就即刻去咗試吓想講麥當勞道2號位於半山要喺中環再轉車去 果然係半山環境好優美直望到成個附近景色 而且有落地大玻璃窗 好適合打卡✨冷盤:雪糕🍦朱古力珍寶珠、芒果🥭拿破崙、草莓朱古力🍫撻、法式杏仁餅、法式雜餅、煙三文魚黑魚子刁草忌廉芝士、黑松露醬帶子他他 及 法式燉蛋✨熱盤:迷你和牛漢堡包🍔、小龍蝦🦞包、格仔餅 及 迷你朱古力蛋糕🍰食物質素就冇咩特別不過不失咁啦不過我諗嚟得 主要都係因為價錢相宜 而且又可以影相 📸️幾適合同朋友屋企人嚟影吓相傾吓計~
冷盤:

熱盤:
迷你和牛漢堡包🍔、小龍蝦🦞包、格仔餅 及 迷你朱古力蛋糕🍰
幾適合同朋友屋企人嚟影吓相傾吓計~
2021-04-11 521 浏览
不枉此行!Is a first time to eat this Afternoon Tea! This High-tea set named as “綠野仙蹤”是打卡必備的焦點!At first, staff will delivery you the mini-burger, soufflé and 心太軟, and then another dessert sets (included chocolates balls, Macaroni, salmon tarts, strawberry tarts etc) with dry icy will be followed at the same time. Wow....very beautiful and amazing when u see the “smoky” come out around😉😉😉prepare well your phone, take or video this screen immediately.Seating is very comfortable and relaxing. Is a sofa

Seating is very comfortable and relaxing. Is a sofa style, very chill. Looked like a homely feel. Background is a HK Zoological and Botanical Garden. What a nice and pretty view👍👍👍

Who said the staff service is poor!!!All staff are very friendly, cheerful and helpful. With this high-tea price and service!!! Is very worth👍👍👍🤗

*Is not difficulty to get here! You can take the 12A bus at the Admiralty Exit B, drop off at 2nd bus stop and walk back around 5 mins. The entrance just next to the St. John’s Head Quarter.
2016-01-05 6520 浏览
今日老闆請食飯, 近近地去麥當勞道2號食半自助餐, 去到唔洗等位, 可能早啦, window seats睇風景(雖然無咩風景睇, 只見到動植物公園的後山斜坡). Main course我叫左咖哩豬扒飯, 老闆叫左煎龍利柳配薯蓉, 未食main course, 先取了沙律、火腿同三文魚, 沙律同三文魚新鮮, 配料選擇亦充足, 火腿雖然得兩款, 但好味就足夠了.之後食左蒜蓉炒雜菜, OK啦, 燒鵝不推薦, 好老又硬. 等左陣, 約20min, Main course咖哩豬扒飯出場, 熱辣辣, 好脆, 非常香口, 咖哩香而不辣, 還有螺肉同八爪魚做小食, 食左半碟, 已經飽飽地.再飲左半碗花生雞腳湯+2件cake, 其中芒果旦糕好重芒果味, 無揸流攤, 芝士旦糕係我至愛.其他仲有中式點心(燒賣,蝦餃......)、豬腳薑、布甸、生果等, 但個胃容量有限, 食唔到喇, 以地點、食物選擇、質素及服務來說, 價格尚可啦.最後, 對女士來說, 飽死都要食埋個Häagen-Dazs雪糕......脆筒加兩球士多啤梨雪糕, 再加邪惡的朱古力漿與碎糖粒, 還是免費的, 我醉了!

之後食左蒜蓉炒雜菜, OK啦, 燒鵝不推薦, 好老又硬.

2016-01-04
2015-04-20 5483 浏览
星期六日偶然會來這裏,它在香港公園旁,並且設有落地玻璃,望出窗外就可以看到一片綠色,十分休悠。這裏的午餐是半自助,有沙律、魚生、餐湯、甜品、糖水、雪糕等等,選擇也不少,再額外點主菜,通常時肉類、意粉、中式飯麵三選一。我每次來都會吃很多三文魚刺身,不算最高檔次,但也可以接受。這次的主菜我點了羊架,羊架本身很鮮嫩,個人覺得配gravy是一個不錯的選擇,兩者味道相近很容易配合。最喜歡的都是環境,可以休悠地渡過一兩小時。
這裏的午餐是半自助,有沙律、魚生、餐湯、甜品糖水、雪糕等等,選擇也不少,再額外點主菜,通常時肉類、意粉、中式飯麵三選一。
我每次來都會吃很多三文魚刺身,不算最高檔次,但也可以接受。
最喜歡的都是環境,可以休悠地渡過一兩小時。
2015-02-23
2015-04-18 3727 浏览
今日要OT, 所以要义足電先返工咁啱諗起這間在半山的餐廳有半自助餐食...即刻打電話去BOOK位 LUCKY...仲要有近窗位坐雖然地方細細, 但食物都有幾多款式, 而且味道都算OK冷盤:沙律BAR 除沙律外, 還有少少春卷, 咖厘角, 炸洋蔥卷 & 三文魚魚生我最鍾意食的甜品芝士餅最好味主菜: 德國咸豬手 - 好淋, 都幾好味主菜: 紅酒燴雞 - 賣相麻麻, 雞肉好淋, 不過D汁配埋都幾好味食完主菜, 仲試左個中湯, 比西湯好飲最後緊係食埋個雪糕啦...HEHE...都有幾款配料, 都OK
今日要OT, 所以要义足電先返工

LUCKY...仲要有近窗位坐

雖然地方細細, 但食物都有幾多款式, 而且味道都算OK

冷盤:
沙律BAR
我最鍾意食的甜品
芝士餅最好味
主菜: 德國咸豬手 - 好淋, 都幾好味
食完主菜, 仲試左個中湯, 比西湯好飲
题外话/补充资料: 總括來說環境舒適, 服務員都好好, 比$$時都有主動問我們有冇邊張信用卡, 可享85折優惠
2015-04-18
用餐优惠
信用卡優惠
  • 中湯
  • 芝士餅
2015-01-11 3345 浏览
咪誤會以為麥記搞起自助餐嚟,此麥跟彼麥不同。今次跟老婆嘅朋友行山,地域更喺少行嘅港島區,而路線仲喺第一次行嘅寶雲道,再接堅尼地道行去中環,飽覽灣仔、金鐘、中環一帶景色,加上清風送爽,心情自不然開朗。如果行過嘅朋友都知,依段路好濕碎,所以行得超輕鬆,而最終目的地其實喺去香港聖約翰救護機構總部嘅「麥當勞道貳號咖啡廳」食晏。餐廳設晌七樓,其實亦喺酒店嘅大堂,因為聖約翰總部除有各項會員服務、救傷課程訓練,亦喺附設酒店住宿,就好似尖沙咀YMCA、佐敦童軍總會咁。雖然貴為酒店內嘅西餐廳,但貫徹番非牟利機構嘅作風,餐廳內無咩豪裝,而且格局都較為舊派,或者講喺舊式嘅西餐廳咁款。不過,環境卻有啲賣點,尤其晌陽光普照嘅下午,一邊落地玻璃窗對住香港植物公園,遠眺中環,感覺悠然洋溢。剛巧餐廳都加上聖誕佈置,我哋就順便當喺提前慶祝!食晏時段,依度主要都喺做半自助午餐,包任食嘅餐湯、麵包、前菜、甜品,少少熱盤及炸物小食,另加一杯餐飲,成人收$155 +10%,小童就收$98 +10%。先介紹吓有咩食物,再分享個味道,因為,食物種類及款式唔多,一眼睇晒,故此,逐樣放相都可以。餐湯、麵包、沙律、冷盤、小食,一張細長枱
咪誤會以為麥記搞起自助餐
。剛巧餐廳都加上聖誕佈置,我哋就順便當喺提前慶祝!
餐湯、麵包、沙律、冷盤、小食,一張細長枱就擺晒。沙律除有凱旋沙律,仲有幾款預製好嘅沙律:吞拿魚紅腰豆沙律、雜果沙律、泰式沙律,以及一盆沙律菜、多款配料、兩款醬汁;冷盤有兩款凍切肉腸及三文魚魚生,而小食喺啲炸洋蔥圈、春卷之類。
頭盤一

雖然喺半自助餐,但都當個套餐嚟食,由自己砌碟頭盤出嚟開開胃先。沙律菜淋啲油醋,加多幾樣製好嘅沙律,糝啲煙肉碎及芝士粉,放片莎樂美及雞肉辣腸。雖然沙律吧個陣容唔喺好鼎盛,但簡單作為一道頭盤,都夠殺架喇
。其實啲沙律唔錯,沙律菜夠新鮮爽脆,個凱旋沙律撈得幾好味,莎樂美腸唔會太鹹,不過啲吞拿魚紅腰豆沙律就麻麻哋
頭盤二

平時食得肉多,所以,再嚟都喺想再食多碟沙律,但今次就配三文魚,嘩!啲三文魚「厚」切到不得了,差唔多成吋厚,油脂唔喺好強,但仍算肥美嫩滑。
餐湯.麵包

餐湯其實有分中湯、西湯,前者放晌另一邊熱盤度,喺霸王花煲豬腱,老婆飲過話唔錯;而小弟就揀後者香草魚茸忌廉湯,配個小麥包,忌廉湯打得比較稀咗少少,還好喺湯味幾香幾鮮,又帶有少少魚茸碎。
餐湯.麵包
小食
晌主菜嚟之前,再搵啲小食攝一攝,樣樣一件,又加啲沙律菜擺靚少少先。因為啲小食一早炸好晒放晌度,又無啲暖燈照住,雖然啲咖喱角、春卷都仲脆口,不過,唔喺熱辣辣就無咁好食,而炸洋蔥圈就直頭腍晒。
小食
喺時候輪到主菜上場,基本上喺向侍應落單佢先會送上主菜。一星期七日,日日都有3款主菜可供選擇,個個星期都會轉款。而今次主菜就有珍寶熱狗配薯條、忌廉汁蜆肉炒意粉及冬菇竹笙炆豆腐。
珍寶熱狗配薯條
因為喺朋友所點,唔知味道如何,見佢個做法都好簡單,生菜、蕃茄、雞肉腸、芥辣,感覺好港式快餐店樣,不過,就夠晒大隻,條腸概略至少8吋長。
珍寶熱狗配薯條
忌廉汁蜆肉意粉

小弟就揀意粉,鍾意佢唔太大碟,可以一陣繼續食其他嘢。意粉好有咬口,而且,掛滿香滑嘅忌廉汁,而蜆肉都幾鮮味,只喺作為主菜,賣相略為普通咗。
忌廉汁蜆肉意粉
冬菇竹笙炆豆腐

老婆點嘅豆腐,實為一道中式小炒,所以,跟一碗白飯,為免頂肚,白飯即時退回免浪費。個小炒唔錯,肯定頗健康,少油少鹽,頗清淡,豆腐又幾滑,茨汁又啱啱好。
冬菇竹笙炆豆腐
熱盤

主菜過後,胃納仍有唔少空間,所以,一堆熱葷都有力樣樣試少少,可是話就少少,都砌咗成碟出嚟。全部熱盤嘢晌晒度,包括:中式點心、秘製豬腳薑、炒時菜、炸雞鎚及菠蘿咕嚕肉,整體嚟講,稱唔上咩特色嘢,感覺依幾樣嘢都喺吸引外國人食,但味道平穩,以豬腳薑及炸雞鎚最好食。
熱盤
最後落到甜品,同樣一張細長枱擺晒,芝麻糊(好家常嘅不銹煲盛載)、芒果布甸、美國芝士餅、濃香朱古力蛋糕、朱古力士多啤梨粒、栗子蛋糕、香橙慕絲蛋糕、Dreyer’s雪糕,嚴格嚟講,都唔過10款,對嚐甜品嘅人而言,自然有點失望,但叫做應付到一般人嘅需要。
甜品

前後兩轉試勻所有甜品,第一轉嘅美國芝士餅幾濃香芝士味,下面消化餅底又做得薄,件迷你香橙慕絲蛋糕確喺幾酸香,不過,最好食喺件濃香朱古力蛋糕,因為以朱古力海綿襯朱古力慕絲,再加朱古力漿,超濃郁朱古力味,最具水準,其他嘅不過不失。
甜品
第二轉喺Dreyer’s雪糕搭芝麻糊(喺分開碗裝嘅),前者4款口味揀咗士多啤梨及忌廉曲奇,灑點果仁粒及淋上朱古力漿,但啲朱古力漿無座熱就比較難搞啲,味道上大家都好易接觸依個品牌,無需多講;至於後者味道少甜,但芝麻味亦薄,唯獨質感唔差。
咖啡
甜品少不了一杯咖啡,半自助午餐包一杯餐飲,都喺例牌啡、茶、檸水之類,如想要杯鮮奶咖啡或意式泡沫咖啡,就抱歉未有供應。
咖啡
生果
雖然大家都食飽晒,都繼續閒話家常,此時,最好趁收嘢前夾定啲生果慢慢食,反正,店員都唔會趕你走住,就算唔再食嘢,欣賞吓窗外景色都好吖。
生果
整體而言,食物款色少喺個事實,而味道只屬平穩,唔突出,但亦唔太差,仲要走到嚟半山,吸引力未必好大。要是晌附近行山,賞風景,對食物又唔喺抱太大要求,星期六、日花百零蚊嚟食個晏,散散心都喺可以。
圣诞节
2014-06-16 2977 浏览
父親節又到,例必會同爸媽出外吃一餐。但這些時節必定到處都人山人海,而且坐得急忙吃得趕,所以今年很想找個可以吃得安安樂樂的地方... 終於,找到了這裡,亦感覺是找對了...Semi Buffet由12:00開始,我們約12:30到達,坐在落地玻璃窗旁,看著的是堅尼地道以上的半山區的一片青山綠樹,感覺精神舒暢,心曠神怡!是日Semi Buffet內容有:香草魚茸忌廉湯 - 咸香可口沙律吧, 凍肉 - 記憶中有五六款沙律,用料新鮮爽脆;兩款凍肉則只是一般貨色三文魚刺身 - 厚切的呢! 新鮮肥美!!炸春卷,咖哩角,洋蔥圈 - 有部分是放久了,不太脆呢...豬腳薑 - 特別推介!!!! 從未吃過如此美味的豬腳薑... 連甜醋都感覺到骨膠原嘅存在... 我情願吃這個當主菜!!中色點心 - 燒賣,牛肉球,小籠包 - 只是一般貨色吧...牛肉粥 - 我不吃牛呢... 所以沒試...炒雜菜 - 不黃不老已經算不錯了...炸雞中翼 - 味道不錯呀咖哩魚蛋豬皮蘿蔔 - 特別推介... 蘿蔔!!!!! 好吃到唔停得口!!!!以上只係Buffet部分... 還有主菜三選一,我選了龍蝦汁大蝦意粉,味道還不錯呀..

是日Semi Buffet內容有:
香草魚茸忌廉湯 - 咸香可口
三文魚刺身 - 厚切的呢! 新鮮肥美!!
炸春卷,咖哩角,洋蔥圈 - 有部分是放久了,不太脆呢...

牛肉粥 - 我不吃牛呢... 所以沒試...
炒雜菜 - 不黃不老已經算不錯了...
炸雞中翼 - 味道不錯呀

以上只係Buffet部分... 還有主菜三選一,我選了龍蝦汁大蝦意粉,味道還不錯呀...

之後... 甜品又再係自助嘅:
Dryers雪糕 - 四款味道任吃
杞子桂花糕 - 推介!! 好吃!! 比很多酒樓都好吃!!!
New York Cheese Cake, Tiramisu, Blueberry Cheese Cake - 一般水準
法式雜款小切餅 - 還不錯
芒果味布甸 - 無錯,係芒果"味"布甸,很有懷舊feel,還不錯吧!!!
桂圓紅棗蛋糖水 - 推介!! 清香又不過甜,很有媽媽的味道

隨餐附餐茶一杯...

以$178+10%一位(如不是父親節應該會是平一點的吧)的價錢,換到了水準還不錯的食品,以及2.5小時超舒適的用餐環境... 我覺得超化算呢!!
2014-06-15
父亲节
2014-03-03 3218 浏览
上網見到呢間餐廳,地理位置真係一流,難得價錢唔貴見得閒就逼不及待去試啦!環境舒適清幽,樂得悠閒其實仲有落地玻璃窗,俯瞰香港動植物公園一帶可惜張相又唔見左/___>\三文魚可以任夾係魚生,唔係煙三文魚睇落去好新鮮,淨講色水橙紅已經好吸引同埋食落唔會有腥味,有魚油甘香順口唔會冰凍,唔會暖左,方便入口沙律除左自己撈,仲有準備好既我就中意蟹籽沙律,蟹籽多之餘,蔬菜清爽脆口而且醬係真係剛好包住食材唔會過多炸物係任夾既,不過始終放耐左凍左都係差咁d味道係ok既,但真係油左d最值得食我認為係洋蔥圈,入面洋蔥都足料,同埋香口得黎不辣卻是清甜熱盤真係好神奇,第一次見半自助餐有熱盤牛腩鬆化,香口不膩,同埋重牛味冇腥同雪味中式點心就真係麻麻啦,味道一般三文魚係用中式方法煮既,不過都好香口,同埋冇咁多脂肪炸魚柳炸得好香脆,同埋新鮮整起完全零油膩感一睇就知份量大,炸麵包槺裹得好薄,啱啱好魚肉稔身,不過冇雪味冇腥味,我覺得可以架啦仲要佢落好多醬,酸甜味配炸物解哂膩,滿足醬怪我千層麵芝士香濃不膩,有焗烤焦香,肉醬酸甜清新,夠哂開胃千層麵稔身不爛,層層間夾左肉碎,香口及有層次感份量都幾大,因為仲有semi-b
上網見到呢間餐廳,地理位置真係一流,難得價錢唔貴
見得閒就逼不及待去試啦!
環境舒適清幽,樂得悠閒
其實仲有落地玻璃窗,俯瞰香港動植物公園一帶
可惜張相又唔見左/___>\
三文魚
可以任夾
係魚生,唔係煙三文魚
睇落去好新鮮,淨講色水橙紅已經好吸引
同埋食落唔會有腥味,有魚油甘香順口
唔會冰凍,唔會暖左,方便入口
沙律
除左自己撈,仲有準備好既
我就中意蟹籽沙律,蟹籽多之餘,蔬菜清爽脆口
而且醬係真係剛好包住食材唔會過多
炸物
係任夾既,不過始終放耐左凍左都係差咁d
味道係ok既,但真係油左d
熱盤
真係好神奇,第一次見半自助餐有熱盤
牛腩鬆化,香口不膩,同埋重牛味冇腥同雪味
中式點心就真係麻麻啦,味道一般
三文魚係用中式方法煮既,不過都好香口,同埋冇咁多脂肪
炸魚柳
炸得好香脆,同埋新鮮整起完全零油膩感
一睇就知份量大,炸麵包槺裹得好薄,啱啱好
魚肉稔身,不過冇雪味冇腥味,我覺得可以架啦
仲要佢落好多醬,酸甜味配炸物解哂膩,滿足醬怪我
千層麵
芝士香濃不膩,有焗烤焦香,肉醬酸甜清新,夠哂開胃
千層麵稔身不爛,層層間夾左肉碎,香口及有層次感
份量都幾大,因為仲有semi-buffet部分咁多選擇,一定夠哂
藍莓金寶
金寶碎平均分佈,大小剛好,味道微甜
內餡酸甜清新,有果肉咬下XDD
New York Cheesecake
sour cream份量剛好,可以用黎解膩
芝士部分味香但有點膩,同埋夠哂實
餅底偏甜,濕潤不爛
切餅
好膩,Cream既膩感同味道似即用Cream
紅豆沙
清甜,不過有點水,可以更濃稠
Tiramisu
夠香,唔會太甜,用粉既份量(微苦)足以解膩
Blueberry Cheesecake
藍莓醬甜中帶酸,整體不過膩,餅底偏甜
芝麻糊
儘管係油左dd,佢既香味同濃稠度都令人想一再encore
雪糕
Dreyer's既
有幾款味揀
唔只係雲尼拿草莓朱古力咁普通
薄荷、杏仁、石板街同草莓四款味,足哂料,真係有果肉有果仁……滿足
仲有雪糕筒裝

2013-07-19 1830 浏览
上星期聽同事講話呢間餐嘅semi-buffet幾抵食, 今日就決定試吓 主菜選擇有三款, 我地叫咗A & C (煎簿牛排 & 咕嚕雞球)沙律及頭盤款式OK,另有中西式湯, 熱盆選擇不多(點心,燒鴨,炒菜,豬皮蘿蔔魚蛋),另有我最喜愛的豬腳薑 生果都新鮮, 蛋糕都幾好味,但最欣賞佢嘅"芒果布丁", 很有"那些年"的味道

煎薄牛排
咕嚕雞球
豬腳薑
Salad & 三文魚 sashimi
芒果布丁,桂花糕,芝士蛋糕
西瓜, 小切餅
题外话/补充资料: 係中環做嘢咁多年, 都係第一次上去半山食飯, 雖然要坐車上去, 但HKD148+10%呢個價錢真係幾吸引, 餐廳環境很好可以係冷氣地方望到好多花花草草, 唔使哂住太陽,涼住冷氣都可以欣賞大自然.....正!
2013-07-19
西瓜, 小切餅
  • 芒果布丁桂花糕芝士蛋糕
  • 西瓜 小切餅
2013-07-10 1279 浏览
7月9日,小寶寶的好朋友生日快樂,所以小寶寶請客,扮作上等人來到半山區的TWO MACDONNELL ROAD, 來一個SEMI BUFFET。成人148*1.1價錢尚可以,畢竟是半山區用膳。十二點左右到達,原來可以BOOK位的,眼見有留位,大多是窗邊,可以與AIA,HSBC,渣打共膳場地不算大,選擇亦不算太多,還可接受,因為事前已把功課做好。我們安排坐的位置雖然不是靠窗的,但亦可以與AIA,HSBC,渣打共膳XD環境清雅,大愛!坐下,侍應會給你看主菜單,3選1的,我們都選了雞胸肉那款。每日葉單都不一日,還有心意呢!一心以為雞胸肉不會太嫩滑,但大廚烹調得恰度好處,入口的時候假如不事前提到此乃雞胸肉的話,大多數人亦不會太認為是雞胸肉,因為入口的確滑。我們拿了三回食物,主菜才上檯。外面的食物種類不算太多,有三文魚刺身,沙津,中式點心,碗仔翅,中式熱盤,甜品,生果,雪糕。刺身質素給予75分,放題質素比這較好。沙津好好味,眾多菜式中最愛是沙津,這兒還可以無限加上脆脆面包,十分愛。還有大大盆的栗米和沙津蛋任食,WOW好好好好好正!但餐包部分就差了點,壽星女開口說上:點解D包甘似隔夜既==OHNO

成人148*1.1
價錢尚可以,畢竟是半山區用膳。

環境清雅,大愛!
坐下,侍應會給你看主菜單,3選1的,我們都選了雞胸肉那款。
每日葉單都不一日,還有心意呢!
一心以為雞胸肉不會太嫩滑,但大廚烹調得恰度好處,
因為入口的確滑。
我們拿了三回食物,主菜才上檯。
外面的食物種類不算太多,
刺身質素給予75分,放題質素比這較好。
還有大大盆的栗米和沙津蛋任食,WOW好好好好好正!
但餐包部分就差了點,壽星女開口說上:點解D包甘似隔夜既==
OHNO,我亦拿了一個來吃,真的有此感覺,硬硬的.....
點心有小籠包,牛肉球,燒賣。
小寶寶有點兒貪心,心想假如有蝦餃會更加好呢!
最驚喜的部分出現了!
雪糕部分有4種可選擇,曲奇,石板街,士多啤梨,杏仁
OHMYGOD竟然有雪糕筒提供,還是全自助的!
平日BUFFET都是有師父幫手,這兒自己動手,感覺很好。
甜品種類不多,只有2個CAKE可選,加上一些小餅小CAKE可選。
還不錯,但到最後太飽吃不下去了。
2013-07-09
生日
2013-05-26 920 浏览
今日朋友帶我去呢度食LUNCH,位於SERVICE APARTMENT中無人帶我來我諗完全唔會知有野食食客大約坐左大半,當然我想一半也是在中環區上班的人,一半是附近住客這裡是提供SEMI BUFFET食物種類不算多,沒有海鮮冷盤的,生野只有3文魚剌身.佢一下子就會拎一大盤出來,感覺是新鮮但不算肥美.沙律比較多款,有蟹子沙律仲要好好食(可能佢落左好多蛋黃醬)肥死了熟食係無咩特別,例如有D中式點心,也有中西湯之類對甜品無興趣所以無試但係由於是SEMIBUFFET,唔覺唔覺已經飽到嘔,先記得仲有個MAIN我簡左個好普通既香茅豬扒米線,豬扒厚CUT肉質不實,香茅味不算太濃,質素幾好服務也很好,最合適鐘意人小小的我,食滿8次仲送1次!

無人帶我來我諗完全唔會知有野食

熟食係無咩特別,例如有D中式點心,也有中西湯之類

甜品無興趣所以無試

服務也很好,最合適鐘意人小小的我,食滿8次仲送1次!
2013-01-22
2012-07-27 863 浏览
搞好了大project,是日大家都輕鬆工作。一旦輕鬆工作,我們就會去找個可以食好一點及生好一點的地方。一開車,經理就老點左我地入堅尼地道,說合和中心食。想下想下,合和又好似冇乜好食既地方,聽說有人想食自助餐,於是,我就開口建議了這間鮮為人知的,麥當勞。此麥當勞非彼麥當勞,我們絕對不是來吃漢堡包及垃圾食物。這麥當勞是一家位於麥當勞道的酒店服務式住宅既大堂。Serve的不是只是漢堡薯條,而是包羅萬有的半自助餐。半自助餐,當然是有主食啦,4選1的主食,各人都要了豬扒,雖然不是一級的黑豚扒,但肉質腍,肉味香,不是一般坊間的豉油扒,亦未達到西餐廳的一級豚肉扒,雖是平凡,但感覺到是合我們胃口我美味。 自助的食品,缺不了生魚片,同一些外國既醃肉火腿。三文魚肥美,沒有雪味,可是鮮味未算十足,油脂也不夠多。而其他的Ham,也不過是一些比較普通的貨色,小小的會所餐廳,算是可以。 豬腳薑,在茶樓見得多這一個生完BB才食的東西,在自助餐餐廳中,此物卻是第一次見。只能說是特見,因為我從來沒有興趣吃這東西。

同事們試了西湯,也試了中湯。當各人都說中湯好時,我就特意的去攞一碗中湯飲。純味的老火霸王花眉豆瘦肉湯,沒有多餘的肥脂肪浮現,沒有過多的鹽,味精及化學的味道,純正的住家湯,是一讚。

主菜是西餐,點心就是中點。燒賣、牛肉、魚翅餃、小籠包。雖然一吃就知曉是來貨的品質,燒賣的肉太過實,牛肉同魚翅餃味道都不差,吃得出是有肉的牛肉球,算是好,而小籠包,帶著一大袋的肉汁,可是肉味,未夠鮮甜。

再吸引人的,當然是甜品啦,Lemon Cheese Cake同Tiramisu是當日最吸引的甜品餅點。Lemon Cheese Cake,甜,可能是其檸檬酸的關係,又甜又cheese,但不膩,其賣相可能不太佳,不過,好食就行。

Tiramisu,有咖啡香,有朱古力香,有輕輕的酒味,有足夠的奶油。苦中帶甜,香而示醉,醉心不醉人。餐廳一旦出現Tiramisu這一個意式甜點,永遠是迷人的。這一個雖然沒有濃厚的酒香,但的確是做到苦中帶甜,重重的奶油香,我大概可以用惹味黎形容吧。

環境雖然不算高尚,但來者大多是半山、山頂居住的上等人,令到氣氛特別的清雅,不華麗的酒店大堂,也就因為食客的質素,地點的清靜而食客 "我" 感覺到,置身於上流社會之中。

哈哈....我終於做了一回上等人了。
2010-12-18 585 浏览
上星期公司同事阿Joan話成日捱飯盒,食到個人悶晒,想出去豪返次。聽佢講又幾有道理,反正我地呢班姊妹兼好同事一向都係共同進退,豪就豪啦。由於我地係金鐘返工,中午食飯好似打仗咁,又要排隊等位,又要等廚房煮,唉,得一個鐘頭邊夠時間呢?阿Joan話不如上半山麥當勞道間酒店食,貪佢有免費泊車,又夠清靜,Sales張都話好,坐佢部車,方便到不得了。由金鐘開車唔駛五分鐘已經到左間酒店,真係快到講你都唔信,原來豪宅區都有間咁酒店,望落間酒店設計屬簡約形式,而且最幾低調添。到在酒店八樓係Coffee Shop,望下隻錶已經係一點兩個字,Joan話呢度比較清靜,人流唔算多,無左金鐘果種人多到飛起的恐佈感!我地坐係近窗口位置,望出去感覺好好,跟據個經理講話原來呢張檯原來有人訂左,由於個客遲大到,就先比張檯我地先,唔該晒!呢間Coffee Shop個場唔算好大,屬中型級數,午餐形式以散叫或食自助餐為主,價錢一佰左右加一另計。由於有自助餐形式,種類都叫做不過不失,樣樣有咁啦。我比較鍾意食沙律、同埋三文魚,Joan則喜歡食甜品,Sales張出名食肉獸,對点心熱盆特別狂熱。食完頭盆跟住係主菜,我今日食牛仔腸,味
食完頭盆跟住係主菜,我今日食牛仔腸,味道都唔錯。由於有其他副食,主菜份量反而唔重要,唔會一下就食飽,可以試埋其他野。
大家食飽飽後,Dreyers雪糕同甜品及生果點可以放過呀,最開心係Sales張,原來佢上次同個客來傾生意,比之前果位經理冷待,搞到佢唔開心,今次位理經已經唔同左,應該係換左人,而且服務態度仲好好,要讚!
跟據新經理講,下次來可以先訂位,仲可以坐超級靚靚窗口位,真係諗唔到中環區可以搵到呢個唔錯的Coffee Shop。而呢間酒店有樣好處,就係有免費車位提供,至於公共交通問題,則有專線小巴及大巴(12A)搭車都算方便,總有佢吔依家做梗 8送1 ge promotion.
我地坐的靚景窗口位
新鮮三文魚
Sale張最愛的牛扒
食物都幾多樣化
豬腳薑同時菜
其他的熱盆食物
Dreyers雪糕好味!
位於八樓餐廳入口
2010-12-10
我地坐的靚景窗口位
新鮮三文魚
Sale張最愛的牛扒
食物都幾多樣化
豬腳薑同時菜
其他的熱盆食物
Dreyers雪糕好味!
位於八樓餐廳入口
  • 新鮮三文魚、牛扒、豬腳薑、沙律、甜品
(非会员)
2009-05-24 587 浏览
The captain is so damn rude. We went there for the first time and I told him we needed a table for 2 + 1. Then... he brings me over to these seats that are for lounging. Granted, they are comfy... but I told him that we need a high chair. And I told him that the highchair would be too tall for the table. Then... he takes me over to the other end of the restaurant and gives us these other seats. I see that there was a window seat that was not reserved and when he came back with a "highchair"... I asked if we could sit by the window and he brings the reserved sign, plunks it on the table and says, sorry, reserved.

WHAT?!! "you just put it there" and guess how he responded? "Yes!"
WTF!

Anyway, the highchair that he brought over was a bar chair. How ridiculous?! I tell him, my son would fall off and he said "that's why I told u to sit over there in the first place"! OMG! This is beyond rude.

If it wasn''t because we had just arrived and needed a place just downstairs to eat... we would not have picked this place.

Needless to say tho... they have the best coffee in town. Granted, we've only had maybe 3 other.. This coffee is more like a long espresso shot with beautiful crema.
2009-05-21
  • coffee
2009-01-19 271 浏览
黎過三次都係食lunch,鍾意呢度既環境清靜,餐廳既落地玻璃望住中環一帶既高樓大廈,好開揚…地方亦都坐得舒服,可以黎食個long lunch,慢慢坐幾耐都可以~係半自助餐既形式,主菜有三款選擇,另外頭盤沙律,凍肉,小食同甜品都係自助既…最得意係有一個counter專做煲仔飯,新鮮熱辣,份量好細最岩淺嘗醫下飯癮~ 主菜份量都偏細,因為自助檯上面有其他選擇~除左自由配搭沙律之後,特式沙律都有三四款,唔係每次都一樣既…caesar salad同泰式柚子沙律都好味,前者既dressing好豐富,後者西柚極甜…另外都見到有薯仔沙律,不過冇試過~ Cold cut都有幾款,煙三文魚都好食唔太鹹,parma ham都還可以,我比較鍾意d肥d既ham,嗒到油甘香…呢度既ham就太瘦喇,同埋切左放得太耐,肉質再風乾就變得『鞋』~小食都要撞手神,未必一定岩食~ 就過炸三文魚腩極出色,皮脆肉嫩,炸得乾身但係咬落去D魚油湧出黎~ 亦都有時會係點心類,例如小籠包,燒賣,魚翅鮫,甚至煎釀三寶…呢類我都冇試,賣相還可以,但係我食野都幾揀擇,唔想食得太飽~ 另外仲有少量熱葷例如炆肉排,雞翼,時蔬,炒麵飯…我鍾意飲湯,
~

~ 主菜份量都偏細,因為自助檯上面有其他選擇~

我鍾意飲湯,每次都有兩款湯,試過冬陰功都唔錯好對味,中式湯水都係加左味精啦…西湯試過洋蔥湯同磨菇湯,洋蔥湯要讚,有牛油香又夠洋蔥味,雖然好肥膩但係都飲左一碗
~ 磨茹湯都唔差架,一開蓋就有陣香味撲出黎,比出面一般既西餐廳做得好~ 幾款麵包可以揀,其中Brioche最受歡迎~

主菜每次都唔一樣,印象中不過不失,係西式既菜比亞洲菜好…記得有一次炆鴨,竟然四隻都係鴨翼>.<
但係煎羊扒就拿掐得好好,肉剛好熟,夠味又夠嫩~

甜品多數有兩款蛋糕,兩款布甸,另外有切成小塊既蛋糕,曲奇同鮮果撻,仲有雪糕~ 芝士蛋糕水準飄忽,一時好rich好正,一時唔夠實唔夠甜…~

食飽就拎幾塊曲奇拌咖啡,慢慢坐~

埋單 每位120
唔算太多選擇,畢竟係半自助餐,但係岩口味就得啦~
最主要係環境舒服,(雖然都試過一次有一大班人好嘈
服務一般,以前態度好D既,可能而家多人黎,有幾個侍應都為左快,冇以前咁好禮喇~