2019-03-30 81 浏览
之前預告睇到泥緊m記會出出前一丁黑蒜油粉同麻油味粉就好想試,所以一出第一日可以換碗就去左試新野,順便試埋南蠻雞堡,份重都唔錯幾飽,個包既味道剛好,但係黑蒜油粉偏咸試一次就夠,下次試埋麻油味粉先
試一次就夠,下次試埋麻油味粉先
2019-03-25 61 浏览
其實我都係麥當勞粉絲,每星期都會想食一次🤤出前一丁麻油味今次呢款新味都係偏濃味左少少,但係有好香既麻油味!不過唔想食太濃味既朋友記得落一半好啦~不過咁多款shake shake粉之中我都係最鐘意燒烤蜜糖味🤤
其實我都係麥當勞粉絲,每星期都會想食一次🤤

出前一丁麻油味

2019-03-10 61 浏览
麥當勞新出了兩款包和shake shake 粉,抱住嘗鮮心態的我當然有試啦。我又食左另外一個期間限定包。名古屋風味味噌吉列豬扒漢堡 套餐 Nagoya Styled Miso Pork Cutlet Birger Set ($35)一如所料實物賣相不討好,當然味道是重點,除了中間的炸豬扒外,也有似是燒烤汁(味噌?) 鋪在炸豬扒之上。整體味道很不錯,咸味為主,吉列外層不算脆,不過豬肉有咬口,肉質普通,欠缺肉汁,幸好醬汁夠濃,口感也較老;生菜提供了額外的口感,整體感覺似在食將軍漢堡。

我又食左另外一個期間限定包。

名古屋風味味噌吉列豬扒漢堡
2019-01-27 81 浏览
太耐無食老麥雪糕!🤤一食就食最新最heavy果杯🤪🍓朱古力脆皮草莓大窩夫筒🍦HKD13·雪糕好夠凍,所以脆漿都整得幾好,無咁易溶🤣(要求好似太低⋯)草莓味唔濃,但可能係咁,都無乜草莓藥水味🤪上面仲有兩粒仔白朱古力夾心曲奇餅🍪蘸埋雪糕食幾正,個人認為成杯野最好食係呢兩粒仔🤣·窩夫筒脆口硬身👍🏻粉紅粉紅好吸睛💗你唔期望佢有草莓味既話,佢係好出色架🤪·整體而言,其實我幾滿意架啦🥰
太耐無食老麥雪糕!
🤤一食就食最新最heavy果杯🤪

🍓朱古力脆皮草莓大窩夫筒
🍦HKD13
草莓味唔濃,但可能係咁,都無乜草莓藥水味🤪
窩夫筒脆口硬身👍🏻
粉紅粉紅好吸睛💗你唔期望佢有草莓味既話,佢係好出色架🤪
整體而言,其實我幾滿意架啦🥰
2019-01-02 73 浏览
Big Mac ($28)真係失覺晒,都係第一次食Big Mac 🍔其實拎上手唔算大個,女仔輕易ko睇落個漢堡扒偏乾,好彩食落都OK不過唔知點解覺得塊扒比平日嘅包薄就好似平日嘅扒切左一半咁🔪所以其實都係中間多咗層麵包🍞🤣味道正常m記水準🍟唔係好特別,不過相信大家都係食回憶為主😌個餐$28包埋脆薯皇同汽水🥤草根係脆薯皇粉絲呢❤️ℬalabababa......
Big Mac ($28)

真係失覺晒,都係第一次食Big Mac 🍔
其實拎上手唔算大個,女仔輕易ko
睇落個漢堡扒偏乾,好彩食落都OK
不過唔知點解覺得塊扒比平日嘅包薄
就好似平日嘅扒切左一半咁🔪
所以其實都係中間多咗層麵包🍞🤣
味道正常m記水準🍟
唔係好特別,不過相信大家都係食回憶為主😌
個餐$28包埋脆薯皇同汽水🥤
草根係脆薯皇粉絲呢❤️
ℬalabababa......

2018-12-19 42 浏览
【小鹿榛子朱古力】$27(大),每年都出,但未飲過,點知中伏。榛子味好臭好假,好似有d雪藏味定陳年野既味,朱古力味又淡如水,仲要唔熱,只係暖暖地,不過賣相幾好,有可愛小鹿用黎影相打卡。 最好味就係粒朱古力。唉,我寧願飲老麥普通熱朱古力仲好飲啦。【芝士藍莓批】$8,係咪改左名?!同之前藍莓吉士批差唔多。一食就知,冇芝士味,只有奶味,好似吉士醬,都係滑滑杰身,而且被藍莓味蓋哂,幸好藍莓味幾真實,甜得黎有果味。【焦糖新地】$9,終於返黎啦,同樣香甜美味,焦糖醬仲熱,配軟雪糕,一冷一熱口感正,都幾甜架,但食焦糖雪糕,預左兼接受啦。

【芝士藍莓批】$8,係咪改左名?!同之前藍莓吉士批差唔多。

2018-12-17
Yo! Chef le Mon X McDonald’s 第二波黎到首日出現就為大家試試比較下肉醬伏啲定今次呢個伏啲先🤘🏻鋒味 · 洋蔥炸豬排飽餐 $38一食落去😨😨😨😰就係兩個字「普通」三個字「極普通」真係唔明Chef le Mon諗乜洋蔥豬排就硬係加魚柳飽個醬落去🤦🏻‍♀️諗住會係洋蔥汁,豬排就中規中矩唔鞋已經接受🐷鋒味 · 菠蘿冰 諗住係香港茶餐廳個啲咁你就錯啦睇落去明明應該就係人工菠蘿汁加雪碧再加塊菠蘿🍍🍹但溝出黎個味似有氣既藥水😐可能有人岩,不過第二次就不了避風塘炒蟹味shakeshake 上次比個港式燒味伏完都對呢個無咩期望架啦🤦🏻‍♀️希望佢正常就好好彩真係正常,食落就係無蜜糖味既BBQ味食多幾啖,都有好微既辣既🤭真係好微好味指數:
首日出現就為大家試試
比較下肉醬伏啲定今次呢個伏啲先🤘🏻

鋒味 · 洋蔥炸豬排飽餐 $38
一食落去😨😨😨😰
就係兩個字「普通」三個字「極普通」
真係唔明Chef le Mon諗乜
洋蔥豬排就硬係加魚柳飽個醬落去🤦🏻‍♀️
諗住會係洋蔥汁,豬排就中規中矩
唔鞋已經接受🐷

鋒味 · 菠蘿冰
諗住係香港茶餐廳個啲咁你就錯啦
睇落去明明應該就係人工菠蘿汁
加雪碧再加塊菠蘿🍍🍹
但溝出黎個味似有氣既藥水😐
可能有人岩,不過第二次就不了

避風塘炒蟹味shakeshake
上次比個港式燒味伏完
都對呢個無咩期望架啦🤦🏻‍♀️希望佢正常就好
好彩真係正常,食落就係無蜜糖味既BBQ味
食多幾啖,都有好微既辣既🤭真係好微

好味指數:
2018-10-09 120 浏览
最近同事話麥當勞脆皮雪糕好好味, 路過見到甜品站唔使排隊, 就買咗一杯扭纹味脆皮試下, (佢有分朱古力味, 雲呢拿味同埋扭紋味)唔知係咪因為多人買,甜品站都多咗兩個員工, 所以排咗一陣好快走就有得食。佢只係平時嘅雪糕浸咗落啲朱古力度, 睇落好簡單,但又唔知點解可以做到脆皮效果食落去我都覺得喜出望外, 佢個朱古力脆皮好薄, 真係外脆內軟, 加上平時我唔鍾意食雲呢拿雪糕, 而家有得揀朱古力味, 所以好開心。( 揀咗扭纹係因為 佢話買曬朱古力味)開心就係咁簡單。

開心就係咁簡單。

2018-10-09
2018-10-05 72 浏览
它的黑椒漢堡, 其實不是很新的產品, 之前久不久也會推出, 但今次食, 就令我有衝動為它寫篇食評。說實話, 很久沒食過麥記, 因為很多時候買回來都不特別好食。 今次會買, 純粹想滿足在keep fit期間破戒的慾望! 要破戒當然要徹底, 挑了個厚一倍的脆脆黑椒漢堡。 回公司一打開, 包還是熱辣辣的, 難得! 包夾有香脆的脆米片,4塊漢堡和芝士; 醬汁當然就是黑椒醬啦!一口同時食到米片的脆, 牛肉漢堡的肉厚(4塊), 半溶芝士和黑椒醬的香濃味道, 非常。 今次醬汁很多, 味道偏辣, 但我喜歡這種刺激!今次總算沒讓我失望!為了它, 我會在未來幾天都光顧麥當勞, 哈哈!

脆脆黑椒漢堡

。 今次醬汁很多, 味道偏辣, 但我喜歡這種刺激!
今次總算沒讓我失望!

為了它, 我會在未來幾天都光顧麥當勞, 哈哈!

午餐
來Mac cafe次數不多, 可能一年大概會有5/6次左右, 通常會叫Flat White, 因為多一short Espresso 才不會好像飲奶一樣, 而老麥的Esp 個人覺得係偏強烈味道的那一種, 所以來這裡的另一選擇便會是"美式", 加開水也不會太淡口, 這天來到同樣叫咗F.W. 估唔到今日個哥仔居然會拉到隻雀出來咁勁, 因為通常會無咩期望有什麼花, 即使"心形花"也是屬於奢望, ,不過凡事都有例外嘅,  相隔一週後再來一次但呢次係另一個女生守陣, 但呢次只係一個白色圓點而已, 另外加$13買的兩粒泡芙實在同預期的一樣(難食)! 泡芙被雪藏過令表面層皮淋淋的, 裡面的忌廉充滿人工味, 令我聯想起同在飛機上吃的飛機餐應該可以一拼高下吧, 不過最近只搭乘廉航再沒飛機餐了,

2018-07-13
$35.5 (午餐)
2018-07-27 89 浏览
本身愛吃🐥🐥的貝兒,見到當時有優惠,可以$12有塊脆辣雞扒,都買返塊豐富一下我個午餐🐥🐥🐥點知⋯⋯呀雞雞佢,完全又唔脆,而且完全唔辣😩what’s happened 🤷🏼‍♀️雞雞佢既外層,好似香酥雞既外層咁,而并非我期望中脆辣雞腿果啲香脆既外層⋯sad而且十成十係無灑到辣粉(?)因為真係好似食緊原味咁😩我最後忍不住問佢拎左包泰國辣醬,自己加辣左佢🙈🙈🙈 But!失望中都有啲驚喜野👇🏻👇🏻試左新出既麥樂雞醬,四川宮保風味醬👍🏻👍🏻👍🏻醬汁既質地濃厚而且稠身,味道上有啲似去食雲南米線既果種辣味,感覺不俗,可以encore🐥🐥🐥 至於shake shake粉,我淨係對BBQ蜜糖粉情有獨鍾,所以拒絕試新野🤣🤣

點知⋯⋯

But!失望中都有啲驚喜野👇🏻👇🏻
2018-07-15
2018-06-12 89 浏览
麥當勞印象中好久沒光顧, 今次會食是因為新推出的德國辣雞堡看似吸引。今天經過見不太多人, 於是買一個回公司當午餐。 包內夾有芝士, 炸雞, 雞肉漢堡和酸菜絲。 試食完感覺只有一個: 味道簡直是麥香雞包跟魚柳包的混合體。麥香雞味道的炸雞跟雞柳漢堡, 配上味道如魚柳包沙律醬的所謂辣醬, 感覺有趣, 包完全不辣, 愛辣的大概會失望。 味道整體上不是說不好食, 只是跟期望有點落差, 味道沒很大驚喜, 倒不如買一個麥香雞或魚柳包食算了, 反正味道差不多, 但價格比新品便宜多了。

德國辣雞堡

午餐
2018-04-20 104 浏览
一直都好中意老麥既紫薯雪糕。今年又岀,真係要係度讚揚下佢🤗今日同同事講起紫薯雪糕,大家都想食。食完lunch即刻買反杯嘆下。今次叫紫薯新地。配埋面果d oreo碎又幾好食wo,紫薯味保持住好濃郁,唔會太甜,配上oreo碎亦唔覺好甜,反而仲覺得多左口感,真心好食。搞到依家成日心思思想食雪糕😝
一直都好中意老麥既紫薯雪糕。今年又岀,真係要係度讚揚下佢🤗

搞到依家成日心思思想食雪糕😝
2018-04-16 31 浏览
最近食咗近期老麥推廣中的蝦堡兩次, 一次係最普通的蝦堡,另一次則是因為沒有一般蝦堡而要了新口味的漬物蝦堡, 估佢唔到呢個漬物又醃到好到家, 輕輕的醋味配合少甜完全無中式那種一入口即感覺到醋酸的強烈酸味, 柔和的甜酸味同下面的海鮮味蝦堡配合得算係幾好嘅配搭, 而且漬物的份量也不少, 蝦堡內的除咗只有蝦膠之還有食到整隻嘅蝦仁算係驚喜之一,以呢個價錢食到有完整蝦的蝦堡, 已經相當難得了,
2018-04-06
  • 漬菜蝦堡
2018-04-01 84 浏览
The two ladies working at the Mc Cafe section were too busy washing and cleaning up that I stood there waited for 5 mins for someone to take my order but was ignored. Even after I tried to call for someone, I was told to wait (I’ve waited already!). Fast food? Really?
2018-04-01
10 分钟 (外卖自取)
早餐