2018-03-15 56 浏览
呢篇係之前過年時食的了, 最近先係相機搵番D相, 就紀錄一下。果日係未去下一個長沙灣親戚家拜年前, 想搵個地方休息一下, 就去左長沙灣廣場的麥記,麥記的好處是她永遠都會開門做生意, 無論是大商場還是工業區,無論是長假還是平日。長沙灣廣場在長假人影都無多隻, 但麥記還是為你開, 不過可能麥記少人番工的關係, 餐廳地上比較chi lup lup, 這方面注意一下會較好。說回重點, 老麥過左年會轉24蚊的餐牌, 燒雞包會重新上場, 而脆辣雞腿包就落架了, 所以就襯還有得吃的時候就好去吃。另外由於只需加8元就可以將汽水轉即調coffee, 整個餐只係32元, 比單買一杯來特化算, 所以就叫了杯cappuccino, 薯條方面, 雖然今天人流量不多, 也未至於是隔了很久的貨, 脆辣雞腿包也還ok!嗚嗚, 過了今天後不知何時才可以再食了。
長沙灣廣場在長假人影都無多隻, 但麥記還是為你開,

薯條方面, 雖然今天人流量不多, 也未至於是隔了很久的貨,
脆辣雞腿包也還ok!
嗚嗚, 過了今天後不知何時才可以再食了。
脆辣雞腿包
2018-02-17
脆辣雞腿包
近期麥記新產品之中, 玉子牛堡話說是日本大人氣產品, 推廣價$24/套餐, 同期的另一款是本身就是自己大愛的板燒雞腿飽套餐, 既然咁抵食實行一日一套餐, 板燒雞腿飽價錢雖然減低咗但味道,質量如一, 而今日想講的反而係自己唔睇好的"玉子牛堡"! 從來唔識欣賞麥記的豬柳蛋慌飽因為無汁又咸, 好多時為咗充飢才會不情願地揀佢, 個蛋係夠大夠厚但永遠覺得佢嘅呢隻蛋煎過咗火, 質地係老咗因為要求食物安全?! 同時隻蛋唔知係咪經過基因工程的關係無任何蛋應該有的蛋香,呢日嘅玉子牛堡當然都係同一類煎蛋啦, 唔同嘅只係搽多一下茄醬在包那面, 不過這神來之筆又真的將味如嚼爉的蛋起死回生喎, 配合那簿到半cm.厚嘅漢堡扒,帶出絕無僅有嘅簿牛肉味, 芝士經已溶咗半剛好食的時間, 以這個價位今次呢個套餐令人刮目相看,
2018-02-23
  • 玉子牛堡
2018-02-24 77 浏览
好耐冇食過麥當勞,不過見電視賣緊shake shake 薯條廣告,又心思思想食😍最鍾意食紫菜味, 加$7.5 加大有包粉同有杯海鹽梳打。板燒雞腿包餐依家都係$24 ,想當年仲係30幾蚊嘅時候我都唔敢食,不過感覺上依家啲板燒雞腿包細隻咗😂加左紫菜真係好好食,都唔明點解唔成日出,海鹽梳打都幾好,比我想像中冇咁甜,有幾舊新鮮檸檬。
2018-02-20 27 浏览
Americano Tall  $21.5 muffin $10 bcz coffee in tall這個下午茶時段來到麥記出奇地付今日沒有人烘住個啡位, 後來醒起因為係歲晚收爐! 那些每天到附近工廈的內地鴨仔忙住過年不來貢獻了, 所以我可以一行埋去第一個落柯打亦可以大把位任我揀位坐, 成個場清靜好多, 這裡嘅黑啡係美式咖啡AMERICANO 買Tall就可以同時買其蛋糕類有折! 我要可可muffin 所以是加$10已經OK, 這裡的美式係自己比較喜歡的黑啡之一, 同MUFFIN一起食則可以一啖蛋糕幾口咖啡相當融和的口味! 蛋糕面那幾粒朱古力粒粒, 就係見到嘅咁多, 蛋糕內是沒有朱古力粒粒的, 而蛋糕口感則是預拌粉做出來的口感

2018-02-13
$31.5 (下午茶)
2017-11-14 100 浏览
我用了自助點餐叫了一個signiture套餐($41)加厚了牛排 所以價兩元薯條轉為薯格 加了三元咖啡改為即磨 加一元覺得最不可思議的事用水杯裝起薯格 真是白眼了!!!包子聽軟的 但我真的覺得蘑菇有腥味 除了這個問題 其他都挺好 我還是比較喜歡牛油果味加了一塊的咖啡我以為是用鮮奶沖的 但並不是 所以沒必要加錢薯格和難吃 很碎 不會再點!
我用了自助點餐叫了一個signiture套餐($41)

加厚了牛排 所以價兩元
薯條轉為薯格 加了三元
咖啡改為即磨 加一元

覺得最不可思議的事用水杯裝起薯格 真是白眼了!!!

加了一塊的咖啡我以為是用鮮奶沖的 但並不是 所以沒必要加錢

薯格和難吃 很碎 不會再點!
2017-11-12
2017-11-14 408 浏览
不知道從哪時開始, 身邊的朋友都開始抗拒麥當奴食物, 每次跟他們說"吃老麥吧!"他們都會說,平時還吃不夠嗎?可否呢餐唔食麥當奴? 其實麥當奴真的有那麼差勁的嗎? 好些店的漢堡餐已經接近一百之際麥記還是在$35-$40中間掙扎, 隨着成年人對麥記的批評, 見有部份開始進入初中的學生都開始看不起它, 當然大多數初中生都還是會幫襯麥記因為佢夠平又餵飽人, 而作為如此大的企業, 經歷了這兩至三代顧客, 仍然站穩陣腳已經是不容易的事, 今天大中華區雖然己經再不屬於總壇的子公司, 將來我們香港區是否也要易名無人得知, 但隨着時代轉變, 漢堡文化又會轉化成怎樣的一種食物?拭目以待!講返食物, 前一陣子出咗個新點子炸洋蔥圈漢堡作期間限定, 食咗兩次, 包是有別於平時的芝麻漢堡飽, 口感上感覺無咁黐牙, 味道再偏向咸飽多一點, 炸洋蔥圈有時係兩個圈有時係一圈, 睇番個洋蔥圈大細丙而定, 在洋蔥圈同漢堡牛肉中間還有一片煙肉片, 所以即使件漢堡牛肉無咩肉味/咸味都好, 這片煙肉都會補上, 實在不能小看它, 夾飽的汁偏少可能係唔想客人話邊咬邊漏汁啩, 一口過咬下去有香脆咬口滲點點嘅咸香然後是厚厚的牛肉餅, 絕

講返食物, 前一陣子出咗個新點子炸洋蔥圈漢堡作期間限定, 食咗兩次, 包是有別於平時的芝麻漢堡飽, 口感上感覺無咁黐牙, 味道再偏向咸飽多一點, 炸洋蔥圈有時係兩個圈有時係一圈, 睇番個洋蔥圈大細丙而定, 在洋蔥圈同漢堡牛肉中間還有一片煙肉片, 所以即使件漢堡牛肉無咩肉味/咸味都好, 這片煙肉都會補上, 實在不能小看它, 夾飽的汁偏少可能係唔想客人話邊咬邊漏汁啩, 一口過咬下去有香脆咬口滲點點嘅咸香然後是厚厚的牛肉餅, 絕對能討好喜歡吃炸野/肉類嘅香港客人, 配一個普通薯條, 唔加錢要粗薯角都已經好飽下, 印象中應該是$38.50左右,

而近期又有一次幫襯Mac Cafe的午餐, 叫咗一杯Flat White $24 同時以叫做優惠價的價錢$17試咗件綠茶紅荳千層可麗餅, Flat Wt 以呢個價錢算係大杯, 可麗餅做得算係漂亮嘅,但無論是可麗餅又或者夾層忌廉都係強差人意, 不過用來送咖啡啫唔使太講究嘅!
2017-09-12
2017-10-11 91 浏览
公司成日食team breakfask架,食開附近d茶餐廳,食黎食去都個d早餐abcd, d同事同我都悶喇,今次諗左好耐食乜好,一於食麥當勞早餐啦 本身諗住叫麥麥送,前一晚mark好哂啦,返到公司打去叫,點知麥麥送既早餐係要加配其他野先得,咁麻煩,最後要自己去叫再拎返公司食,去到用佢自助點餐機,都幾方便,去到先發現原來而家有新早餐,早晨全餐有魚柳餐wor!!!!! 雖然預左同魚柳bell塊魚柳一樣,但都係要試架,點知,口感再實d, 我反而覺得魚柳包既魚柳好食d
外卖自取
2017-09-20 115 浏览
TABASCO洋葱圈安格斯套餐 ($38)TABASCO Sauce X Onion Ring Angus Combo MealTABASCO辣汁同burger👌/❌?等草根話你知啦👀先講講🍔中TABASCO🔥🔥🔥辣汁份量唔多,所以總體上大部分人都應該食到😎洋葱圈好細嚿😂,炸得一點都唔油膩👏,勝在脆卜卜可以增加咬口😊仲有塊煙肉添🐷然後,講下個安格斯牛肉🐮都唔算薄,但肉質屬於偏瘦,所以冇咩油脂香🙊有牛肉味,不過食完唔會感受到牛脂嘅餘韻。雖然係咁講,但38蚊一個餐尼講都算不錯!👌P. S. 草根唔記得叫shark shark薯條🍟好後悔😢😢😢😢大家記住叫!!!📣📣牛油果蓉雞堡($11)Guacamole Chicken Muffin牛油果蓉份量好少呢!💔😟好傷心。。。由於牛油果蓉好少,所以味道不太突出😝成個感覺好似食緊麥樂雞包咁😂
TABASCO洋葱圈安格斯套餐
TABASCO洋葱圈安格斯套餐 ($38)

TABASCO辣汁同burger👌/❌?等草根話你知啦👀

牛油果蓉雞堡
牛油果蓉雞堡($11)
Guacamole Chicken Muffin

2017-09-15
$43.5 (午餐)
2017-04-17 261 浏览
基於健康理由,我已很久沒有接觸「麥當勞」的高脂高糖煎炸食物了。昨天看了一部2016年美國發行的電影「The Founder」,讓我再次燃點起對「麥當勞」食物的誘惑。該片的劇情大致有關麥當勞創始人Ray Kroc的發跡史。原來當年麥當勞和它的快餐文化并不是由Ray Kroc所創,而是利用巧取豪奪的手段從一對名為McDonald兄弟所創立的快餐概念和品牌取得版權,再加上自己的商業頭腦,最終把「麥當勞」發展成為現今橫跨全球的最大快餐王國。單是香港這個彈丸之地,最新統計已有237間「麥當勞」分店了! 超值早晨珍寶套餐 HK$31 (包括薯餅及優質咖啡) ~ 嫩滑炒蛋、美味豬柳,配上香軟的熱香餅及熱烘烘的鬆餅。美食當前,偶一為之滿足口腹之慾也不為過吧!

$35 (早餐)
無嚟兩個星期呢日抽堯條筋咪過來食個餐啦, 一嚟到見到比平時多咗一倍人(約40人多d)喺度等攞食物, 一場來到明知要等都照排啦, 定神望真的, 個收銀機那裡由三個位變成兩個位, 而實際打機只得一個人, 平時在正面向外嘅餐牌消失了轉成兩個黑色電視畫面, 收銀機這邊多咗兩部黃色自動販賣機, 有兩個員工負責叫客人用這些新機, 而鋪的另一頭好像也有這機器俾客人落單, 因為用自助神器落單就梗係快多了但店方有否考慮過廚房並未跟得上那速度, 那午餐時段的兩個小時肯定令員工累至死去活來,壓力可真不少呢, 始終由一開始那廚房不是設計來應付這樣高速入柯打用的, 無論面積,人手都應付不來, 買一個套餐要等20分鐘是挑戰客人極限呵, 還有因為沒有了頭頂餐牌幾乎人人埋到收銀機前都要看放於收銀機旁邊的MENU!!呢個設計好失敗而且不人性化, 睇一睇又阻咗後面排隊的人, 而在超繁忙時段安排一個員工打收銀機又是一個錯誤的安排, 除非佢刻意咁安排為的是客人早日適應用自助神器則另作別市論, 說回食物這天剛剛見有三個新飽套餐推出, 一個$37.80另外兩個$39.80, 我要了不起37.80的清新田園烤雞套餐, 今日薯條係剛炸起的, Good! 個飽係Bagel例牌的實淨口感, 但配雞柳又似乎唔係好夾, 因為咬過Bagel後再來一件都係硬硬地有咬口嘅雞扒肉始終效果唔太理想如果轉為一些火雞胸片, 寬糖火腿片之類會更好吧! 用上牛油果蓉同兩片厚切蕃茄片再加上一片芝士片算係好闊綽的一次, 只是Bagel跟雞扒的口感配合未如理想, 其他的都已經係盡咗力表現出誠意了,

希望日後店方在安排員工打收銀機的人数可以盡量靈活應變一下, 始終係有客人未必想下下嘟自己張咭的,
题外话/补充资料: 俾喊樣純粹係安排上的失誤, 食物沒有大問題!
2017-03-10
$37.8 (午餐)
2017-03-19 122 浏览
係工廠區返工嘅我,食早餐確實係有好多選擇嘅,但講到價錢,就不得不揀佢啦,麥當勞逢星期一至星期五有個list,好似係超值早餐,只要你好似我咁,怕肥怕熱氣,早餐唔會揀薯餅食嘅話,又真係抵食嘅,廿蚊都唔洗就有個早餐喇!而我最鐘意食就有Lee兩款包 :一款係"麥芝蛋漢堡",個人認為必須走兩醬,醬多太膩,有好多人唔識走醬就會覺得唔好味,下次大家可以試下,其實佢個包同蛋夠熱,熱度剛好令芝士溶化,溶得啱啱好,真係滋味D㗎!另一款就係"豬柳蛋漢堡",有時唔知咩原因,朝早特別肚餓,相信好多人同我嘅選擇一樣,Lee款一定夠飽。最近荔枝角Lee間多咗幾部新嘅點餐機,又幾方便喎,仲有員工係度教僱客使用,我係其中一個學習者,都幾好,係教我教到我直至成功落單,暫時唔多人用,但我就好開心,唔洗排隊就買到,嘻...

而我最鐘意食就有Lee兩款包 :

2017-03-14
12 分钟 (外卖自取)
$19 (早餐)
2017-03-15 112 浏览
麥當勞今日做優惠,所有批只係$3.1🙌🏻其實我真係好耐都唔食一次今日又咁啱經過,就買咗一個香芋批同埋一個紅豆批我係一個芋頭愛好者,😎呢個香芋批真係好好食,個皮夠晒香口就梗架啦,入面個香芋餡不得了!唔會甜到漏,芋頭一粒粒有啲咬口又唔會好硬,簡單來講可以話有流心嘅效果❤相比香芋批,紅豆批就冇咁吸引,雖然唔會話好甜,但係個味道感覺就唔係食咗一次會想再返食無論如何$6買到兩個快樂係值得嘅😋
麥當勞今日做優惠,所有批只係$3.1🙌🏻
其實我真係好耐都唔食一次
今日又咁啱經過,就買咗一個香芋批同埋一個紅豆批
唔會甜到漏,芋頭一粒粒有啲咬口又唔會好硬,
簡單來講可以話有流心嘅效果❤
無論如何$6買到兩個快樂係值得嘅😋
2017-03-14
下午茶
2017-02-07 129 浏览
期待已久的將軍又載譽歸來了!將軍漢堡是麥當勞眾多時令漢堡中,我最愛的。昨晚看到廣告,今天lunch就要來拜見將軍。鬆軟麵包夾著軟腍多汁的豬柳,淋上濃郁微甜照燒醬汁,配上爽甜生菜絲,久違的味道依然回味!脆薯角香脆內軟,加杯香濃熱朱古力,套餐價$28.8。PS: 12點多lunch時間得一個收銀,排隊排到759門口,到食完離開時一點都只見到兩個收銀而已,是想為將軍歸來造勢還是人手不足?另薯角要問先俾茄汁,熱朱古力無膠捧,坐樓上長枱位,一邊食一邊俾蚊滋騷擾,快快食完走人!

脆薯角香脆內軟,加杯香濃熱朱古力,套餐價$28.8。
2017-02-07
  • 將軍漢堡
23/Nov. 是次係咁耐以嚟第一次在麥咖啡店見到的拉到似模似樣的花, 雖說花瓣邊不是攞盡至杯邊但己經係難能可貴的一次, 因為經常見到的都是用個”M”字不銹鋼圈上灑可可粉而成的CAPPUCCINO,又或者中原一點白的LATTE, 又一次証明有時人活在最低工資下同樣可以活得出色, 咖啡荳嘅味道可能不及人家的複雜多變, 但全脂奶還是可以跟其他店睇齊, 唯一這裡店員的服務態度好多時因為年紀尚輕面對客人一多嘅壓力好多人現出一個緊繃繃的表情! 亦明白當你七手八腳, 忙到一頭煙時無同事可幫你一把, 心裡想盡快將工作脷落地完成但偏又表現麻麻地那種不是味兒但如果明白到即使是這樣只要心情平穩地去做, 自會事倍功半, 煩躁解決不了問題, 積極面對自會輕鬆應付, 作為一個無人幫嘅咖啡調配員不斷調整心態才是重要的取勝之道!13 Jan 試咗Long Black(M)23+Muffin$10 =  $33都算抵食,金鍾老麥裝修過, 變得摩登咗追上潮流咗,擴大咗州咖啡位置, 部咖啡機都專登選鮮黃色特別搶眼, 服務亦加設免費充電, 的確我係見有呢樣野所以走入嚟, 變成幫襯佢嘅籍口, Muffin 選了香蕉果仁, 果
擴大咗州咖啡位置, 部咖啡機都專登選鮮黃色特別搶眼, 服務亦加設免費充電, 的確我係見有呢樣野所以走入嚟, 變成幫襯佢嘅籍口, Muffin 選了香蕉果仁, 果仁都算唔少甜味較重, 但同黑啡可以好夾, 呢杯LongBlack出奇的好味無論加水或者唔加水, 唔知同時值三點有否關係?
而最近(DEC/2016)推出嘅北海道三文魚堡, 夠三文魚味之餘啖啖都係三文魚肉沒有混雜太多其他肉類/包糠之類的東西, 因為好多時只用魚肉會太鬆散正常會加薯仔茸,包糠之類的配料令個肉餅實淨一d, 配合mayo sauce食相當之不錯,反而夾多件牛肉漢堡只是多件牛, 影響咗個三文魚的油香味! 相比好多貴價名牌漢堡店我會比較欣賞呢個平靚正嘅魚堡!

2016-11-23
  • Long Black
2016-12-30 104 浏览
一早起身就好想食充滿童年回憶既麥當當,難得早起身緊係要去歎返個美味既早餐!叫左簡簡單單豬柳漢堡,薯餅配熱咖啡餐,首先緊係啦啦聲食左塊熱辣辣炸得岩岩好香脆既薯餅先,真正既外脆內軟,啖啖滋味,啖啖充滿濃郁既薯仔味,跟住就食埋個香噴噴熱辣辣既豬柳漢堡,大大塊既豬柳煮到岩岩好,仲好juicy配埋好夾既香濃芝士一齊被鬆軟漢堡包夾住,一齊食正到呢!屋企自己試過整好多次,點都不及麥當當整既咁好食,最後一杯香濃咖啡,麥當當咖啡出名抵飲,平價咖啡中算最好飲,打開蓋已經聞到非常濃郁咖啡味,飲落當然一樣香滑好飲,帶少少咖啡的苦澀味,就係呢種味道,吸引我對咖啡既熱愛,唔飲唔安樂! 二十蚊度就歎到咁既早餐,真係邊到搵!
二十蚊度就歎到咁既早餐,真係邊到搵!