2024-08-30 149 浏览
🔹️今日朋友帶我到炮台山 ‘’麥記美食‘’ 嘆生煎包、鍋貼🥟 店舖簡潔, 食物高質美味👍更連續九年獲迷芝蓮推介🏆店長友善、高效率👨‍💼價錢親民💰🔸️生煎包🧆肉香、油香、葱香、包底酥脆, 鮮肉滿滿、啖啖滋味👍🔸️鍋貼🥟當然要試吓店舖主打的生煎鍋貼, 外皮十分香脆, 肉質觧甜😋🔸️豬扒担担麵🐖🍜份量滿滿的猪扒肉質鬆軟, 麵質爽口彈牙, 湯底花生以濃郁惹味花生醬和香辣炸醬,So Yummy 🤤🔸️小籠包🍲皮薄幼滑、肉質鮮嫩多汁😋🔸️蒜香牛油雞翼🧄🧈🐔雞翼炸至金黃香脆, 肉質嫩滑, 濃烈蒜蓉牛油味,👍👍🔸️酸辣湯🌶🥣材料豐富有:豬紅、豬皮、冬菇絲、木耳、豆腐、蛋絲等.., 湯底酸辣味道恰度好處, 十分開胃😋🔸️豆漿🥛豆香味濃, 味道不太甜🤤

🔸️生煎包🧆
肉香、油香、葱香、包底酥脆, 鮮肉滿滿、啖啖滋味👍

🔸️鍋貼🥟
當然要試吓店舖主打的生煎鍋貼, 外皮十分香脆, 肉質觧甜😋

🔸️豬扒担担麵🐖🍜

🔸️小籠包🍲
皮薄幼滑、肉質鮮嫩多汁😋

🔸️蒜香牛油雞翼🧄🧈🐔
雞翼炸至金黃香脆, 肉質嫩滑, 濃烈蒜蓉牛油味,👍👍

🔸️酸辣湯🌶🥣

🔸️豆漿🥛
豆香味濃, 味道不太甜🤤

• 生煎包
  • 小籠包
2024-08-26 222 浏览
呢間餐廳位於北角,呢度係第9年拎到米芝蓮鍋貼獎,呢度既鍋貼全部都係師傅即包即整,鍋貼煎到好香脆,我地仲叫左豬扒擔擔麵,塊豬扒好厚,咬落都幾煙韌,而且個擔擔麵底好香濃既花生醬味仲要入面係粗麵底,湯底好濃郁花生醬香味,仲有叫左一份小籠包,小籠包都係師傅即包既皮薄涵靚,夾起唔會漏晒d湯汁,入面仲有好大粒既豬肉涵,呢度仲有小食食,我地叫左份香蒜脆炸雞翼,d蒜蓉係塗響雞翼面,雞翼炸到外面皮脆肉嫩,咬落索索聲。

2024-08-24 94 浏览
想過嚟食呢間麥記美食好耐,佢已經連續九年拎到美芝蓮必比登推界。知道佢係對面街開咗新分店,可以堂食,就特登過嚟試吓。先去舊鋪打個卡,新店就係同一條街過一個路口,行過去3分鐘都唔洗。鋪頭唔大,見到廚房入面師傅包緊餃子。呢度必點窩貼、生煎包,另外我叫多個小籠包黃金雞翼同酸辣湯。窩貼形狀好靚,新鮮煎起餃子皮脆底又夠煙韌。生煎包非常之脆,重會爆汁,整到成手都係食嘅時候要小心。小籠包皮薄多汁,唔會差過其他小籠包名店。呢三款真係比到驚喜我。

2024-08-24 87 浏览
《米芝連餃子小店🎖️》———————————————#麥記美食 🇭🇰-呢間小店細細個就開始食,隱世得嚟絕對唔野少,佢連續獲得9年米芝連推介🏆 之前都係食街邊果間,成日都大排長龍,早排經過先知原來開多咗間鋪頭,多咗位之餘仲有冷氣嘆下~-🥟 雲吞擔擔麵餐擔擔麵嘅花生味道香濃🥜 雲吞夠哂大粒,好抵食☺️跟餐仲可以配豆漿,略帶微甜,幾好飲😎-❤️ 紅油抄手餐紅油抄手好大粒,沾上辣油後充滿光澤,搭配蔥花入口瞬間香氣滿溢,味道甜甜辣辣,都幾易入口🌶️-每個套餐都可以跟3隻鍋貼,果然係招牌米芝連素質,煎成金黃色焦脆嘅外皮夠哂香脆,餡料鮮味多汁😚-🥟 小籠包小籠包即叫即蒸,熱辣辣香噴噴上枱~十分飽滿,皮薄餡靚,啖啖湯汁好正😆-🐣 雞翼外皮炸到金黃酥脆,雞翼幾嫩滑,嗰啲炸蒜認真不得了🤩-⭐價錢參考:雲吞擔擔麵餐:$69紅油抄手餐:$53小籠包:$32雞翼:$28🍌抵deal 指數:7/10
《米芝連餃子小店🎖️》
———————————————
#麥記美食 🇭🇰
🥟 雲吞擔擔麵餐
❤️ 紅油抄手餐
🥟 小籠包
🐣 雞翼
外皮炸到金黃酥脆,雞翼幾嫩滑,嗰啲炸蒜認真不得了🤩
⭐價錢參考:
雲吞擔擔麵餐:$69
紅油抄手餐:$53
小籠包:$32
雞翼:$28
🍌抵deal 指數:7/10
2024-08-20
2024-08-23 97 浏览
麥記美食 (景文樓)地址: 北角堡壘街19號景文樓地下2號舖北角都好多平民美食,今日放工去買麵包作第2日早餐,另外再吃完晚餐返屋企啦生煎包鍋貼是上海美食,每隻都一飽滿包得工整,人流多去得快不停煎每一隻都是新鮮熱辣辣,肉餡夠味。$10 3隻$62 豬扒擔擔麵,個醬好濃郁,大愛。連飲品大量飽點餃子麵食,平民美食,人均消費$70 已吃飽飽同一條街有2間,呢間有堂食坐位=====================#foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介
麥記美食 (景文樓)

地址: 北角堡壘街19號景文樓地下2號舖

$62 豬扒擔擔麵,個醬好濃郁,大愛。連飲品
大量飽點餃子麵食,平民美食,人均消費$70 已吃飽飽
同一條街有2間,呢間有堂食坐位
=====================
前排行過北角果頭,俾我搵到呢間連續九年有米芝蓮推介嘅麥記上海生煎鍋貼---🌟麥記美食🌟咁吸引,係要試下啦🤩餐廳除咗有生煎鍋貼,仲有生煎包、餃子、面食……仲有套餐選擇。._./ 鴛鴦餐 /🥟| 4隻鍋貼 |🥟米芝蓮推介🤩鍋貼煎到外層嘅底好脆口,而且裏面餡料滿滿香濃,點上黑醋食,更加增添味道!·🤍| 4隻生煎包 |🤍生煎包大個,而且肉餡大大粒,咬一啖,裏面仲保留咗啲湯,味道香濃。·🥄| 酸辣湯 |🥄酸酸辣辣,材料足,結身有口感,飲完好滿足。.凍奶茶(可以少甜少冰)./ 雲吞擔擔麵餐 /3隻鍋貼 (跟餐選配)豆漿(豆漿係低糖,一枝樽裝過,好飲。)擔擔麵湯底係香濃結身嘅花生醬,每啖麵都掛滿湯底汁,好惹味。而且成碗麵雲吞數量多,好有誠意!.🧄| 小籠包 |🧄小籠包係新鮮蒸好,熱辣辣上枱,皮薄,裏面餡香,仲有湯汁保留咗,食落口連埋啲湯汁一齊食,好滋味。.🥟| 小雲吞 |🥟連湯浸住一齊上枱,數量多,味道清清地,中和返其他菜式嘅濃味道。._.
._.
/ 鴛鴦餐 /
🥟| 4隻鍋貼 |🥟
🤍| 4隻生煎包 |🤍
🥄| 酸辣湯 |🥄
酸酸辣辣,材料足,結身有口感,飲完好滿足。
凍奶茶(可以少甜少冰)
/ 雲吞擔擔麵餐 /
3隻鍋貼 (跟餐選配)
豆漿(豆漿係低糖,一枝樽裝過,好飲。)
🧄| 小籠包 |🧄
🥟| 小雲吞 |🥟
._.
2024-08-18 100 浏览
今日同老公去北角行街~見到有間米芝蓮上海菜好吸引! 店舖細細間有啲懷舊嘅感覺~ 未到晚餐時間已經爆滿~我地叫咗豬扒擔擔麵, 雲吞擔擔麵, 煎鍋貼同埋黃金之翼~擔擔麵湯底超級濃郁, 好重花生味, 粗面掛上湯汁好惹味好好食! 豬扒煎得幾好, 肉質好嫩,唔會乾柴柴~ 雲吞細細隻皮薄, 入邊好多餡真材實料~最好食係煎鍋貼, 煎到好脆~皮唔會太厚, 入邊超多肉汁! 不愧為米芝蓮推介~呢個真係必點!黃金之翼係鹹蛋黃炸雞翼~雞翼外皮煎到好脆~炸粉好薄, 雞翼上面沾滿鹹蛋黃醬~鹹鹹香香好惹味~好好食!呢間上海菜好正,而且性價比好高~下次再來北角都要再嚟食

我地叫咗豬扒擔擔麵, 雲吞擔擔麵, 煎鍋貼同埋黃金之翼~

呢間上海菜好正,而且性價比好高~下次再來北角都要再嚟食
2024-08-16 91 浏览
呢間麥記唔係果間麥記北角食肆林立,但位於堡壘街(相對無咁旺)的麥記美食竟然有不少外國人幫襯,心想事必有因!🤔🤔麥記美食店舖不算大,但坐落都舒服,重點係出品質量夠高,而且價錢不太昂貴!🤗🤗🥢豬扒擔擔麵🐖湯底濃郁,因為用麻醬和花生醬+秘汁混合配製,故此口感很豐富好rich.豬扒好似食五花腩咁潤滑,脂肪鬆化,肉質不會又嚡又實,做得好👍!🥢雲吞擔擔麵🍜雞蛋黃麵條軟熟柔潤,啜上口颯爽有聲,雲吞餡料飽滿好大粒,一碗麵足足有五粒雲吞咁多!真係抵食。🥣🥢黃金之選→炸雞翼🐔巧妙之處是隻雞翼咬落有鹹蛋🥚甘香味,因而美其名為黃金,個名好有心思!🥢小籠包一籠四隻,晶瑩剔透,饀肉和清湯都好有水準。👍🥢鍋貼🥟🥟🥟一邊煎到脆卜卜,很吸睛😳而且味道上乘!🥢凍豆漿🥛🥛香港製造鮮味豆漿,不會太甜,冇防腐劑!朋友想知道生煎包的製作過程,可以光顧麥記美食,或者可以俾你偷師成功啊!🍴🥄#麥記美食(北角)#北角堡壘街19號景文樓地下2號舖#生煎包#上海麵#鍋貼
黃麵乃自家用雞蛋製作
雲吞大粒足料

雞翼含鹹蛋香味夠迷人

呢間麥記唔係果間麥記

🥢豬扒擔擔麵🐖

🥢雲吞擔擔麵🍜

🥢黃金之選→炸雞翼🐔

🥢小籠包
一籠四隻,晶瑩剔透,饀肉和清湯都好有水準。👍

🥢鍋貼🥟🥟🥟
一邊煎到脆卜卜,很吸睛😳而且味道上乘!

🥢凍豆漿🥛🥛
香港製造鮮味豆漿,不會太甜,冇防腐劑!

#麥記美食(北角)
#北角堡壘街19號景文樓地下2號舖
#生煎包
#上海麵
#鍋貼
黃麵乃自家用雞蛋製作
雲吞大粒足料
雞翼含鹹蛋香味夠迷人
2024-08-13 501 浏览
人均$10起|北角|上海米芝蓮|麥記寶子們,來到北角一點要認住這個地方!是我們香港人都很推薦的銅板美食💓更連續九年榮獲米芝蓮的認証喔他們家真的不貴,現叫現煎的餃子和生煎包🥟都只是15塊三個,實在太划算啦🍜要是你有選擇困難症,不如試一下他們的套餐。推薦鴛鴦和豬排擔擔麵套餐。鴛鴦餐包括了一咬爆汁的餃子和生煎包,巨好吃😋還有人人都說好吃的自家製酸辣湯,裡面的配料真的多!豬排擔擔麵真的超好吃😭湯汁非常濃郁,裏面用上了滿滿的花生🥜豬排是連著骨頭的炸外皮酥脆,裡面肉汁直流。別忘了他們家的小籠包和雞翅膀也是很有名的💓一籠四個的小籠包每口都可以讓人獲得幸福🥰裡面的湯汁超鮮,蘸上黑醋就更好吃了黃金翅膀上面沾上了非常多的鹹蛋,邪惡至極💅——————為食分界線——————📍 麥記美食 (北角)北角堡壘街21-23號美嘉洋樓地舖人均消費: $50#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #
人均$10起|北角|上海米芝蓮|麥記

寶子們,來到北角一點要認住這個地方!
是我們香港人都很推薦的銅板美食💓
更連續九年榮獲米芝蓮的認証喔

鴛鴦餐包括了一咬爆汁的餃子和生煎包,巨好吃😋
還有人人都說好吃的自家製酸辣湯,裡面的配料真的多!

豬排擔擔麵真的超好吃😭
湯汁非常濃郁,裏面用上了滿滿的花生🥜
豬排是連著骨頭的炸外皮酥脆,裡面肉汁直流。

別忘了他們家的小籠包和雞翅膀也是很有名的💓
黃金翅膀上面沾上了非常多的鹹蛋,邪惡至極💅

——————為食分界線——————
📍 麥記美食 (北角)
北角堡壘街21-23號美嘉洋樓地舖

人均消費: $50
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2024-08-12 98 浏览
在北角堡壘街成日大排長龍既小食店,原來已經開左分店,可以嘆住冷氣坐著舒服地吃美食。 這裡最出名就係鍋貼和生煎包,師傅即場制作配料新鮮。套餐價錢都幾低食,幾十元就可以品嘗到米芝蓮美食了。 生煎鍋貼皮薄餡靚煎得底脆又金黃,果然是米芝蓮推介 ,一口氣已吃了幾隻。生煎包上灑滿了蔥花 ,包底脆金黃包身軟綿,肉汁鮮嫩又juicy。又濕又熱的天氣,飲碗酸辣湯就最啱, 酸辣湯足料夠酸夠辣好開胃,伴着紅油抄手一起吃 ,真是辣上加辣,感覺已很療癒。 燒賣是口感軟軟綿綿的那種,簡單就是美。 蒜蓉牛油雞翼有驚喜鬆脆不膩,外脆肉質仍保持幼嫩,令人食唔停口。最後,飲一杯冰涼的奶茶,茶味濃又解渴呢~

套餐價錢都幾低食,幾十元就可以品嘗到米芝蓮美食了。

燒賣是口感軟軟綿綿的那種,簡單就是美。

最後,飲一杯冰涼的奶茶,茶味濃又解渴呢~

2024-08-12 60 浏览
今天要介紹的餐廳係位於北角堡疊街,係一間打上海小食既小食店。餐廳除左北角店仲有兩間分店係香港其他地區。除此之外,小店連續獲得8年米芝平民美食,證明小店既食物質素是有保證。鴛鴦餐 $57套餐包咗鍋貼生煎包各4隻,酸辣湯同飲品一杯鍋貼底部煎得香脆,而餡料包滿有肉汁。生煎包生煎包個包底同香脆同好香,一咬落去就爆湯汁。酸辣湯呢個酸辣湯比較酸,感覺開胃,夏天食就最適合。蒜香雞翼雞翼都算貴,而且唔算太大隻,但勝在蒜香味好重而且雞肉入味。麥記美食 (景文樓)北角堡壘街19號景文樓地下2號舖港鐵炮台山站 B 出口, 步行約6分鐘

鴛鴦餐 $57
套餐包咗鍋貼生煎包各4隻,酸辣湯同飲品一杯
鍋貼底部煎得香脆,而餡料包滿有肉汁。

生煎包
生煎包個包底同香脆同好香,一咬落去就爆湯汁。

酸辣湯
呢個酸辣湯比較酸,感覺開胃,夏天食就最適合。

蒜香雞翼
雞翼都算貴,而且唔算太大隻,但勝在蒜香味好重而且雞肉入味。

麥記美食 (景文樓)
北角堡壘街19號景文樓地下2號舖
港鐵炮台山站 B 出口, 步行約6分鐘
2024-08-12 67 浏览
今日嚟到北角試吓呢間攞咗好多年米芝蓮嘅麥記美食,Menu都有好多選擇,佢哋最出名係生煎鍋貼同埋生煎包,另外仲有多款小食主食可以揀🤪鍋貼🥟面頭煎得好香脆,入面嘅餡好多汁,仲可以加埋黑醋一齊食,另外仲配埋酸辣湯,夠晒開胃豬扒擔擔麵🍜超級濃郁嘅擔擔面,食落好香花生醬味,大大嚿豬扒好足料,每一啖都掛滿擔擔汁,好邪惡😈蒜香牛油雞翼🥟雞翼炸得好香脆,蒜味濃郁,忍唔住一啖一啖小籠包小籠包嘅皮都算薄,入面仲有好多肉汁,一樣係皮薄餡靚

鍋貼🥟

豬扒擔擔麵🍜

蒜香牛油雞翼🥟
雞翼炸得好香脆,蒜味濃郁,忍唔住一啖一啖

小籠包
小籠包嘅皮都算薄,入面仲有好多肉汁,一樣係皮薄餡靚
2024-08-09 117 浏览
這家餐廳主打上海美食在北角開業多年記得以前舊舖要坐戶外原來更開設另一家分店有室內堂食比以前舊店更舒適味道依舊keep到好有水準✨生煎鍋貼餐廳每日製作多只生煎鍋貼外皮底部煎得香脆加點辣醬更美味是必吃的小食之一✨雲吞擔擔麵滑溜溜的雲吞皮包著飽滿餡料湯底充滿花生醬的味道份外香濃✨酸辣湯湯底酸辣度 控制得恰好非常足料仲大大碗 好有份量✨凍奶茶配上冰凍奶茶簡單滿足又美味的一頓午餐下次再嚟一定要食小籠包 同 生煎包😍
這家餐廳主打上海美食

下次再嚟一定要食小籠包 同 生煎包😍
2024-08-09
午餐
2024-08-09 82 浏览
有好幾款套餐,大約六十幾蚊,包飲品,首推散叫豬扒擔擔麵。個豬扒擔擔麵花生醬味好濃郁,豬扒量好足,搭配香辣炸醬的擔擔醬汁,風味獨特。生煎包有少量肉汁,如再多汁更佳,餡料都肉鮮有口感。紅油抄手有炸醬陪碟,出其地有麻味,小辣易入口,豆漿不太甜,恰到好處。裝修簡樸,但不太逼,有人等位都沒有吹交枱。整體而言,餐廳平民貼地,呀姐既服務也十分親切周到,用餐體驗不錯。連續九年米芝蓮推介,食到超飽都係人均$100,值得一試。
有好幾款套餐,大約六十幾蚊,包飲品,首推散叫豬扒擔擔麵。

裝修簡樸,但不太逼,有人等位都沒有吹交枱。

連續九年米芝蓮推介,食到超飽都係人均$100,值得一試。

豬扒擔擔麵

2024-08-05
用餐优惠
試食活動
豬扒擔擔麵
  • 鍋貼
麥記美食喺炮台山堡壘街,小小嘅舖頭主要係做街坊生意,吃的時候一路路有人入來,有很多買外賣的,生意不錯。食品種類非常之多,有生煎包、小籠包、鍋貼、小雲吞、豬扒湯麵、擔擔麵、酸辣湯、魚蛋燒賣、雞翼等等。麥記美食嘅招牌鍋貼連續八年得到米芝蓮嘅推介,餡香底脆是賣點😀個人覺得生煎包鬆軟好食,個底都好脆。我更愛生煎包。小雲吞都好好食,味道清淡,細細粒,豬肉餡都幾多。仲有酸辣湯,好正統,酸酸辣辣(不會大辣)有豬皮,豬紅蛋絲好開胃。小籠包做得都幾出色,皮薄,裏面豬肉有很多汁好Juicy,但係唔覺得太肥膩,即叫即蒸,口感唔錯。豬扒擔擔麵有好濃香嘅花生味,豬扒好嫩滑,特別鍾意佢嘅麵質,好彈牙煙煙韌韌。仲食咗麻辣擔擔麵,我覺得係適合香港人嘅口味,唔會話太辣入唔到口,大家都好鍾意食。佢支豆漿都幾好黃豆味㗎, 飲落去唔會太甜,覺得都好健康。晚飯時間,三個人食咗咁多嘢都係食咗大約210元☺️

小雲吞都好好食,味道清淡,細細粒,豬肉餡都幾多。

佢支豆漿都幾好黃豆味㗎, 飲落去唔會太甜,覺得都好健康。

晚飯時間,三個人食咗咁多嘢都係食咗大約210元☺️
  • 小籠包