2023-05-01 983 浏览
灣仔有幾間好有人氣既拉麵店,其中一間一定要數到「麵匠風龍」,店舖位於灣仔軒尼詩道,隔離就係巴士站,所以個個位置無時無刻都好多人,再加埋排隊既人龍,真係迫到水洩不通拉麵店都唔會好大間,呢間亦都唔例外,大概十幾個座位,張bar枱係圍住師傅,仲可以睇到師傅煮麵既過程蝦味噌拉麵套餐小龍蝦蟹籽沙律呢個沙津既味道調得好岩我口味,除左小龍蝦、蟹籽外仲加了櫻花蝦,用紫菜包住黎食真係好正蝦味噌拉麵味噌湯底唔會話好好咸,仲有濃郁既蝦味,我仲好鍾意狂加芝麻碎 & 辣芽菜,成碗拉麵既味道即刻昇華左☺️,而幼身既拉麵軟硬度適中,仲有玉子、2塊叉燒,同櫻花蝦,可惜今日2塊叉燒都煮得過老好榎,有點失望個蝦味噌拉麵湯底我真係好鍾意,但一邊食,一邊好疑惑點解無論menu、價錢、味道都同「別天神」一樣既,兩間拉麵店係有關係嗎?真係百思不得其解🤔

蝦味噌拉麵套餐

2023-04-10 981 浏览
每次經過都見到人龍,引起想試呢間拉麵店好耐啦,有次經過唔使排隊,即入去試,入面坐位唔多,職員服務態度良好(好少遇到)。我地叫餐,叉燒拉麵+餃子,未食過咁厚的叉燒,而且係好味,肉汁正,拉麵又彈牙😍會再食😋
會再食😋
2023-03-25 823 浏览
每次嚟呢一間灣仔拉麵店都是長期排長龍,店裏的拉麵我幾乎已經全部試過了,每碗的共通點就是湯底非常之正,又夠濃味,咁多種面裏面,我最喜歡就是他的蝦子的拉麵,我相信這個都應該好多人喜歡的,面很適中,叉燒分開上,再加上熱熱的湯底,眼直一流,值得推薦的一間灣仔拉麵,價錢便宜,份量足夠!大家不妨一試
2023-03-24
🍜麵匠風龍豚骨湯拉麵套餐豚骨拉麵+日式餃子湯底出色到呢😋唔係好濃厚個款但食落感覺到心機野😌應該無味精小編食到尾正常飲杯水~拉麵唔會太淋煮得剛好👍蔥花好香提升整碗味道~叉燒燒得好好食~肉質肥瘦均勻👍餃子正常發揮😛蝦味噌拉麵套餐蝦味噌拉麵+小龍蝦蟹子沙律勁香蝦味~的的確確飲得出😋整碗沙律好好味~啖啖入口食得出落足料~龍蝦同蟹子既香味好正🤩夾埋紫菜一齊食又另一層次🤪小編非常推介盛惠💰$2xx好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:小編好推介大家去試下😊兩款拉麵選擇唔多~但處理得好好就夠👍👍👍

🍜麵匠風龍

豚骨湯拉麵套餐
豚骨拉麵+日式餃子

蝦味噌拉麵套餐
蝦味噌拉麵+小龍蝦蟹子沙律

盛惠💰$2xx

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
2023-03-20 378 浏览
呢間麵匠風龍我一直都想試, 難得過去灣仔區搵食即刻諗起佢, 好彩我過去時約6點幾算早, 食完出門口已經見到排晒長龍呢! 😆 望望MENU佢主要係有兩款拉麵, 我今次試蝦味噌拉麵 (加玉子), 拉麵一上枱已經聞到好香濃嘅蝦味噌湯底, 面層灑上櫻花蝦, 香蔥, 粟米粒👍🏻 玉子煮得唔錯, 面層Q彈內層流心! 👍🏻 燒肉有兩片, 燒得好香口但略嫌薄左D.. 😋 拉麵麵身偏幼但唔會煮到好淋, 好有咬口, 麵嘅份量都多, 食完都好飽呢! 拉麵整體出色好滿足, 下次有機會要試埋另一款豚骨湯拉麵呢!! 😉

2023-03-15
2023-03-07 513 浏览
蝦湯好濃,麵底剛好,唔會太硬或太軟。叉燒唔係放喺麵度,用另一隻碟上,燒得好好食,入味,可惜只有兩片餃子都好脆,皮薄,即整所有食物都好熱。整體拉麵非常好,不過座位好窄,坐得唔舒服,拿拿臨食完就埋單。
2023-02-27 511 浏览
店名: 麵匠風龍 地址: 灣仔軒尼詩道184號地下環境: 3.5/5價錢:4.5/5味道: 4.5/5呢間拉面店lunch time長期都咁多人排隊,因為入面都唔算好多位,今次就平日12點去食,好彩都唔洗等位不過大家留意翻佢要人齊入座🧐蝦味增拉麵$90佢有豬骨湯同蝦味增溫味見豬骨湯其他拉麵店都有,於是就叫左蝦味增佢個湯頭好好飲,飲埋都一啲唔過份🤪🤩另外佢同一般嘅拉麵店唔同,佢嘅叉燒係另上屬於比較厚切,而且好大塊,好滿足🥰😍半熟玉子$10另外仲加10蚊要左隻溏心蛋,就咁食都好入面😉浸落湯又別有一番風味,大家怕唔夠嘅可以加一隻試試😗😊

店名: 麵匠風龍

地址: 灣仔軒尼詩道184號地下

環境: 3.5/5
價錢:4.5/5
味道: 4.5/5

不過大家留意翻佢要人齊入座🧐

蝦味增拉麵
佢有豬骨湯同蝦味增溫味
見豬骨湯其他拉麵店都有,於是就叫左蝦味增
佢個湯頭好好飲,飲埋都一啲唔過份🤪🤩
另外佢同一般嘅拉麵店唔同,佢嘅叉燒係另上
屬於比較厚切,而且好大塊,好滿足🥰😍

半熟玉子
另外仲加10蚊要左隻溏心蛋,就咁食都好入面😉
浸落湯又別有一番風味,大家怕唔夠嘅可以加一隻試試😗😊
📍灣仔人氣拉麵店‼️• 蝦味噌可以一試🦐 -- 麵匠風龍🍜·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_灣仔#pigfoodiexhk_日本菜#pigfoodiexhk_黃店 =======================聽過唔少人介紹呢間嘅拉麵好味又抵食!不過成日都見到要排長龍🙈前排下午茶時間經過無人就入去trytry😆呢到只係埋兩款麵,分別係豚骨湯同蝦味噌🤪------------------------------⭐️蝦味噌拉麵 $90蝦湯底濃度剛好,味道幾鮮甜唔會好鹹,而且唔油膩!🙈加埋櫻花蝦更添香氣~拉麵軟硬適中帶點煙韌😋叉燒有兩大塊,經師傅輕輕用火槍炙過,帶點焦香,半肥瘦嘅叉燒腍身肉味同油脂香兼備😍------------------------------整體嚟講味道唔錯,但就唔會話好有驚喜~🙈可以一試但就唔會encore luu😬------------------------------賣相:3.5/5味道:4.3/5性價比:3.5/5推介度:3.6/5------------------------------店
📍灣仔人氣拉麵店‼️• 蝦味噌可以一試🦐 -- 麵匠風龍🍜

店舖資料
名稱:麵匠風龍
地址:灣仔軒尼詩道184號
前往方法:灣仔站A5出口
逛完會展後留在灣仔搵食,想起bookmark了的麵匠風龍!店舖鄰近地鐵站口,對出又有巴士站,位置很方便。未夠6:30PM來到,內裡幾乎滿座,我們一行四人就要先等一等位啊!雖然店內全部座位都是吧枱位,但後方設有掛鈎掛袋或外套,即使我們一袋二袋的,也不會坐得不舒適。麵匠風龍只供應兩款拉麵:豚骨湯拉麵及蝦味增拉麵,可單點或配成套餐。我只單點了豚骨湯拉麵,配菜很簡單的只有木耳及紫菜,叉燒另外送上。先試一口湯頭,豚骨湯濃郁香甜,口感順滑不油膩,好好飲!拉麵軟硬適中,掛湯,每吃一口拉麵就嚐到濃厚的湯頭!叉燒肥瘦適中,燒至微微焦香,肉質不會太乾身。店家另提供辣芽菜、蒜蓉及七味粉,可按個人口味,隨意加入~~~小龍蝦蟹籽沙律,沙律綿滑得來,又能嚐到內裡的粒粒小龍蝦肉,面層還灑上櫻花蝦,用紫菜包裹沙律來吃,口感豐富又不會膩。餃子,煎得金黃香脆,肉餡都算飽滿,富有肉汁,味道不錯!濃厚豚骨湯,令人喝過不停口,喝完整碗湯,味蕾上只殘餘那陣香甜,沒半點味精帶來的口渴感,是難以忘懷的美味!

餃子
餃子,煎得金黃香脆,肉餡都算飽滿,富有肉汁,味道不錯!

2022-12-26
2023-01-24 669 浏览
朋友介紹的灣仔人氣拉麵店,門外長期排長龍。今日排了一陣,還好。店內主要為吧枱,可以望住廚師煮麵。拉麵得兩款-豚骨湯味$80或蝦味噌湯味$90。選了蝦味噌拉麵,實物跟餐牌一模一樣,櫻花蝦味道好香好濃,湯底濃郁美味。拉麵軟硬度適中。豚肉燒得香口,肉質嫩滑,入口鬆化,唯獨得兩片有點唔夠食,下次可以加$25追加三片。可以選擇加$30轉為套餐,加餃子或小龍蝦蟹籽沙律,配溏心蛋。牆上面有掛鉤,讓食客掛上外套,安排貼心。

牆上面有掛鉤,讓食客掛上外套,安排貼心。

2022-12-29
午餐
2022-12-26 791 浏览
今次去到灣仔食拉麵😆之前經過鋪頭 每次都要排隊不過今次見唔算多人 所以排下隊啦😆鋪頭唔算大 座位有限但入到去比我既感覺好似去左日本食拉麵咁😍好正😍拉麵種類嘅選擇唔多 只有兩種豚骨湯拉麵同埋蝦味噌拉麵個人黎講就鍾意蝦味噌拉麵多啲因為個湯香啲 同埋濃味啲😆如果選擇要套餐嘅話 仲會多一樣小食強烈推介!一定要加!佢個小龍蝦蟹籽沙律真係好好好味😍😍食完我仲想叫多個 不過太飽食唔落🥲另外 塊叉燒好入味 唔會太薄身同埋唔肥所以都唔錯😝
今次去到灣仔食拉麵😆

豚骨湯拉麵同埋蝦味噌拉麵
個人黎講就鍾意蝦味噌拉麵多啲
因為個湯香啲 同埋濃味啲😆
如果選擇要套餐嘅話 仲會多一樣小食
強烈推介!一定要加!
佢個小龍蝦蟹籽沙律真係好好好味😍😍
食完我仲想叫多個 不過太飽食唔落🥲
另外 塊叉燒好入味 唔會太薄身同埋唔肥
所以都唔錯😝

2022-12-25 509 浏览
良心店不解釋 味道咁多年都係香港其中一間最接近日本拉面既鋪頭 百零蚊食到一個咁既質素好過去味千食啲港式變種拉面小食我最推介芥末蝦 口感做前菜一流不過今次黎咁啱可能賣哂而另一值得一提既係從未係香港其他拉面店出現過既另上煎叉燒, 因為冇浸落啲湯度所以口感仍然保持到叉燒應有嘅堅韌同香口湯底相對上亦較清 唔會太多調味蓋過拉麵特有嘅面感, 面身質地較硬 啱哂我呢啲鐘意硬身口感既人飲品可以加錢換渣啤酒/ 亦有供應冰麥茶同冰水小店經營不易 值得更多關注😀

小食我最推介芥末蝦 口感做前菜一流
不過今次黎咁啱可能賣哂

飲品可以加錢換渣啤酒/ 亦有供應冰麥茶同冰水

小店經營不易 值得更多關注😀
2022-12-25
  • 豚骨湯拉麵套餐
  • 叉燒
2022-12-07 537 浏览
黃唔係大晒 有d真係又貴又垃圾係咁易性價比ok已經值得支持唔需要再太多理由經濟唔好 小店更難生存反正都要食一餐麵同湯底都唔差呀下次會試埋豬味因為都係得兩款 兩次就試晒
黃唔係大晒 有d真係又貴又垃圾

因為都係得兩款
兩次就試晒
  • 小龍蝦蟹籽沙律
2022-11-25 476 浏览
小店一間, 位置唔多, lunch hour 一到就要等好耐。好在我12點前就到左, 所以唔使排隊。✌️今次叫左蝦味噌拉麵套餐($115),有一碗蝦味噌拉麵同小食。蝦味噌湯底幾濃郁,唔覺唔覺就會飲咗大半碗。🤤叉燒個人覺得一般,比較乾身同硬硬地。枱上邊仲有其他配料包括辣芽菜、蒜蓉同七味粉,可以自由添加。仲有超級凍嘅水同茶可以飲🥶小食方面叫咗芥辣蝦沙律, 粒粒都好爽口, 幾好食🤤, 如果Wasabi味再多啲會仲好!之前都有食過另一款小食, 小龍蝦蟹子沙律, 配紫菜食好夾✌️🤪個人建議黎尼度食叫套餐比價抵, 因為散叫個碗麵係冇糖心蛋, 而且小食都唔錯。推薦美食🍴:蝦味增拉麵套餐🦐($115)Info🗒: 地址: 麵匠風龍 (灣仔)灣仔軒尼詩道184號地下

推薦美食🍴:
蝦味增拉麵套餐🦐($115)

Info🗒:
地址:
麵匠風龍 (灣仔)
灣仔軒尼詩道184號地下
2022-11-13 560 浏览
🥢燒出焦香的叉燒🔥🔥🔥🔥!油脂都被逼出來,蠻香的😍🥢豚骨湯底蠻強的,第一口喝下去,他的甜會突然升上來!😳😯———🔎蝦味增拉麵套餐 $120🔎豚骨湯拉麵套餐 $110蒜泥➡️他的蒜泥讓我想起曾經$1/包的港式撈麵!😂🤣他蒜泥是帶有酸味,我覺得很很好吃!湯底➡️🔺蝦味增:我覺得濃度很剛好!因為常吃完拉麵都會很渴或很鹹,但這個我又不會😯🔺豚骨湯:蠻強的,第一口喝下去,他的甜會突然升上來!😳😯配料➡️配料份量很多(很適合我哈哈哈)蔥、蝦米、玉米都很多~🌽蠻甜的,沒想到!而且每顆都破飽滿😙😚叉燒➡️調味蠻夠味的,可能對某些人會覺得偏重!然後油質很夠很香麵➡️是細麵!🔎煎餃(跟套餐)我覺得每個人偏好的都蠻不一樣!我覺得再煎多點,皮再稍微更脆一些會更好。我也蠻喜歡他的內餡。大小作為小食是很剛好的,櫻桃小嘴的一口尺寸!
🥢燒出焦香的叉燒🔥🔥🔥🔥!油脂都被逼出來,蠻香的😍

🥢豚骨湯底蠻強的,第一口喝下去,他的甜會突然升上來!😳😯
———

🔎蝦味增拉麵套餐 $120
🔎豚骨湯拉麵套餐 $110

湯底➡️

🔺豚骨湯:蠻強的,第一口喝下去,他的甜會突然升上來!😳😯

麵➡️是細麵!

🔎煎餃(跟套餐)