餐厅: 麵尊
资讯:

2018-06-06 899 浏览
i rarely eat cart noodles because it is an unhealthy option in general but since my friends went , I decided to select the healthy options topping. I picked radish, vegetarian tofu and fish balls. It was all so good and worked really well in the beef broth. The fish ball was very bouncey and chewy. Very cheap too.
2018-06-01
午餐
2018-06-04 891 浏览
中環lunch搵食記號今日去咗食面尊,大熱天時,唔算好多人等。今次自己叫咗牛腩,豬頸肉,同蘿蔔米粉配麻辣醬加腩汁多葱。牛腩好淋好入味,蘿蔔好甜,米粉索晒啲湯撈埋啲麻辣醬好夾另外朋友叫左羅白魚蛋牛腩, 冇辣醬既情況下, 腩汁湯既味道更加出, 真係好濃味, 羅白亦都好淋好甜不過其實食完係幾口渴, 始終車仔面都係味精多, 冇得揀, 唯有唔好成日食啦~~
中環lunch搵食記號

今日去咗食面尊,大熱天時,唔算好多人等。

2018-05-23 799 浏览
Lunch 想食啲濃味汁汁哋嘅嘢,間咗去食面尊車仔麵,難得今次等咗一陣就有位啦,值得一讚係佢冷氣夠哂大,又唔會要你1個人坐一張枱,所以喺天時暑熱嘅時候,入到嚟有一仲嘆嘅感覺!我點咗咖哩魚蛋,雞翼,蘿白,五香肉丁,加麻辣醬。魚蛋夠辣,但唔算係好彈口,雞翼,五香肉丁,都係幾好嘅,無咩特別要介紹,但個蘿白超好食!入味,又甜,真係車仔麵必點呀,跟著個麻辣醬亦都係畫龍點精的。另外朋友叫了下面嗰碗,佢都話好正呀!

我點咗咖哩魚蛋,雞翼,蘿白,五香肉丁,加麻辣醬。

,跟著個麻辣醬亦都係畫龍點精的。

另外朋友叫了下面嗰碗,佢都話好正呀!

2018-05-17 837 浏览
中環lunch hour 人山人海,好多時都會到上環食,上環選擇仲比較多。今日同朋友去咗麵尊食車仔麵,中午時間設有最低消費38蚊,其實叫三個餸就已經可以達標。我點咗咖哩魚蛋,五香牛腩,紅腸米粉。朋友就點咗五香肉丁,咖哩魚蛋,雞翼,白蘿蔔米粉。話咁快,熱辣辣香噴噴嘅麵就到了,五香牛腩睇落唔似牛腩,食落去就嘩咗一聲。。。好淋好入味呀!咖哩魚蛋有點失色,紅腸厚切,正!再同朋友交換咗少少餸試下,白蘿蔔好夠淋又無根,又有蘿蔔嘅清甜,絕對唔係浸糖水嗰啲!呢個車仔麵店牆上貼上唔同明星都嚟食過,果然有返咁上下水準!平靚正!
2018-02-04 3410 浏览
很喜歡星期六到上環區,沒有平日的人來人往,整區都變得靜靜的,餐廳依照營業,不用像平日午市般排長龍,然而星期日則更靜,連餐廳也大多數關門,想食好西也沒有機會😬難得這次星期六下午要到上環一趟,天氣又冷冷的,想要點熱湯食物,一於去發哥也會到的車仔麵店一試😍行到蘇杭街差不多街頭,見到店舖門口貼了數張店家與發哥的合照,就知道自己找對了!車仔麵有早點餸的,也有設定了的「大尊」、「小尊」。我與友人都選定了自選四餸油麵,再單點一份雞翼尖,及每人一杯豆漿。車仔麵果真十分足料,腩汁湯底亦夠濃味,上桌時熱辣辣,在這寒冷的天氣一邊吃一邊感覺到溫暖,咖哩魚蛋大粒得來又夠彈牙,酸齋也好味,大大件的,滷水豬頸肉味道調得剛好,也推介,油麵麵條粗粗的,每條都又飽肚又實在!唯獨那份雞翼尖上桌時溫度凍凍的,令它的美味度大減。但總括而言,車仔麵大大碗夠飽肚,味道又好,真的值得一試!

2018-02-03
2018-01-30 1891 浏览
今日天氣好凍,外面溫度只有9度,同朋友一致決定吃碗熱辣辣的面來保暖~ 上環 面尊車仔面 一直係我最愛的車仔面,係唯一最愛,沒有其他,因爲本人一直都不太喜歡吃車仔面,但吃過呢閒后就愛上 ~ 特別他們的麻辣醬,更加是非常正!今日我們叫了2碗面,分別係 麻辣 酸齋大腸蘿蔔米粉, 蘿蔔, 墨丸,紫菜米粉! 蘿蔔煮得好淋,好入味, 大腸完全沒臭味,也沒渣,酸齋很入味。。。 酸酸的,好醒神,好好味~! 我平時還一定會叫的有豬頸肉,豬紅, 魚皮,然後多蔥。 除了車仔面同送外,我還喜歡買距的麻辣醬回家煮面或火鍋用。距的麻辣醬,好夠痲同辣,好好味!
酸齋,大腸,蘿蔔麻辣米粉
题外话/补充资料: 麻辣醬必試!
2018-01-30
酸齋,大腸,蘿蔔麻辣米粉
  • 豬頸肉,豬紅, 魚皮
2017-12-21 2076 浏览
以為自己鼻敏感🤧睇中e先知原來我傷風😂😂好亂timmm...唔知點分😂飲苦藥既呢個moment 好想食麵尊車仔麵🤤豬腸紅腸魚皮餃油麵 咖哩辣!!🤤🤤一碗36蚊3個餸係上環黎講真係好抵食 個人覺得咖哩汁好食過腩汁😇

2017-11-21 2820 浏览
平日在其他餐廳吃東西,我一定會選擇困難症發作,由其是吃車仔麵的時候,但每次去這裡我一定能二話不說的做決定—我要一碗大尊!大尊有6個餸,價錢比單叫6個餸便宜,有比較傳統的車仔麵餸。這裡的特別之處,是每一樣餸也吃得出來是經過特別處理,十分入味。特別是豬紅,我在其他車仔麵店一般不會要豬紅,很怕它的味道,但這裡的不但入味,口感還很結實。總而言之,每一樣餸也不會讓你失望。它的湯底也是令人驚嘆,腩汁非常濃味,最怕車仔麵的湯底淡得像水一樣,在這裡一定不會吃到。愛吃辣的朋友更會對這裡的車仔麵愛不釋手,因它有麻辣及咖哩辣可供選擇,兩款辣也非常惹味,連我這個不太吃辣的人也喜歡。想試的朋友可能要碰運氣,因為午飯時間一定大排長龍,試過外賣也要等30分鐘,晚上很早就會關門,所以我下午茶時間去就最好了。
大尊

雞翼酸齋

2017-11-21
大尊
雞翼酸齋
2017-10-22 2249 浏览
🚗👶🏻 🍜轉到上環工作,見到明星食堂麻辣車仔麵,好8掛去試下Lunch time ⏰人多到嚇親😅排隊邊點餸,特別肚餓坐低冇耐,麵親到,一大碗,餸份量好多😚麻辣🌶湯真係名不虛傳,麻辣得來帶少少甜,令人忍吾全飲晒d湯🤣,食完又冇狂口喝,good 🎉🎉小編之選💁豬紅:超入味,正👍牛腩:又腍又入味,💯冬菇:好多舊,有咬口又入味😋同事心水🙎酸齋:似現成,都好開胃既豬頸肉:雜誌推介,個人覺得麻麻咖哩牛柏葉:咖哩好味,柏葉爽👏🏻下次一定要再黎試其他餸
Lunch time ⏰人多到嚇親😅
排隊邊點餸,特別肚餓
坐低冇耐,麵親到,一大碗,餸份量好多😚
小編之選💁
豬紅:超入味,正👍
牛腩:又腍又入味,💯
冬菇:好多舊,有咬口又入味😋
同事心水🙎
酸齋:似現成,都好開胃既
豬頸肉:雜誌推介,個人覺得麻麻
咖哩牛柏葉:咖哩好味,柏葉爽👏🏻
下次一定要再黎試其他餸
2017-09-13 2589 浏览
嚴選呢間做No.1 車仔麵!車仔麵周圍都食到但就唔係間間都會咁足料又咁好味👍入到呢間店 見到唔少明星同老闆合照包括發哥😍😍入鋪頭前先要係門外排隊(因為太多人)順便tick野食落單普通常見車仔麵餸同麵底都係每款$9可以選擇腩汁/咖哩辣/麻辣/蔥叫左冬菇 雞翼 豬頸肉 米線 配腩汁 蔥 $36等左約10分鐘就有嘩 碗麵大到呢😍😍😍有兩隻雞翼 應該用滷水煮的 超級入味😋😋冬菇都有4大舊 又係大大粒好抵食😍豬頸肉都有好多片 非常爽滑有口感👍👍呢間車仔麵係我食過咁多間最好味嘅 所以一定要推介哦💕💕💕注意:2點30前入座最低消費係$36
嚴選呢間做No.1 車仔麵!
車仔麵周圍都食到
但就唔係間間都會咁足料又咁好味👍
入到呢間店 見到唔少明星同老闆合照
包括發哥😍😍
入鋪頭前先要係門外排隊(因為太多人)
順便tick野食落單
呢間車仔麵係我食過咁多間最好味嘅
所以一定要推介哦💕💕💕
注意:2點30前入座最低消費係$36

2017-04-25 4486 浏览
今日難得約到A同事食晏 冒住雨都要行到上環食麵尊(因為我地好鍾意食)一如以往 店外人頭湧湧 例牌要等起碼半個鐘先有得入去坐低 但仍然覺得值得 因為實在太好食!終於到我地坐低 而麵亦都好快送上!今次叫左三餸麵($36)油麵配炸魚皮 美味齊同魚皮餃指定動作先飲啖腩汁湯底 但竟然一d都唔濃郁...明明以前最愛係個腩汁湯底 但今次食居然好淡同唔香 得個色 湯底亦直接影響埋美味齋既味道 以往個齋會吸收左腩汁既香同味道 今次完全食唔返!而且 麵煮得太淋 無左食開既彈性 同埋炸魚皮上到黎時有一半都浸軟左....今次真係大失水準呀
發哥都黎食
2017-03-18 3583 浏览
很喜歡吃車仔麵,因為有港式風味,材料選擇多,所以想不到吃甚麼的時候,第一個都會想起它。今天在serach engine找了推介的車仔麵,見就腳,於是便試了這家位於上環的麵尊。店鋪的位置算很方便,由港鐵站步行不到五分鐘便到。由於時間尚早?(不過上環一帶的食肆大都是越夜越少人)食客不算多,至少很容易就找到位坐。坐下不久,店員哥哥就為我遞上最update的點菜紙,因有些材料已經售罄,包括我想點的牛腩。環顧店內的四周,牆上張貼了很多報章報到和名人的倩影,包括我最愛的發哥,原來他也曾來幫襯,下次希望能成功鋪獲,與偶像來個合照。至於報章推的有豬頸肉,於是我就點了一碗三餸伊麵,材料有豬頸肉、大腸和墨魚丸。落單後不久,店員哥哥就將麵送上,份量一般,女孩子吃剛好,男孩子就可能要多點一、兩款餸,或加底 。至於味道方面,湯底味濃,大腸、豬頸肉都鹵得很入味,只是大腸比較「瘦」,這或許是個優點,至少的會少了一點罪惡感,豬頸肉則是傳說中的半肥瘦。而墨魚丸則完全是街市買的現貨口感,完全沒有驚喜。不過要一提的是,我點的伊麵不是福字牌的,是在傳統麵鋪買的那種,所以口感是煙韌的,但煮得有點過火,所以偏稔,我還是喜歡較彈牙

,豬頸肉則是傳說中的半肥瘦。而墨魚丸則完全是街市買的現貨口感,完全沒有驚喜。不過要一提的是,我點的伊麵不是福字牌的,是在傳統麵鋪買的那種,所以口感是煙韌的,但煮得有點過火,所以偏稔,我還是喜歡較彈牙的,如果碗麵搭兩條菜更好。
三餸車仔伊麵
2017-03-16
2017-02-10 3783 浏览
上環一帶多美食,這次去吃貨同事大力推薦的車仔麵店吃午餐,據說是香港十大必吃車仔麵之一,很多大明星都有在光顧。我們中午12點半到小店外面已經人山人海,排滿了附近的上班族。我建議如果大家要來最好在12點前或者1點半以後,不然就要像我們一樣排隊半小時才能入座,加上等食物最少45分鐘才有一碗麵吃。等了那麼久如果不好吃真的會抓狂,吃完以後真心覺得會再回來味道實在很不錯!這邊點餐是用餐單紙的,有各種食材可以任選。我選的是墨魚丸,咖哩魷魚,鹵水鴨腎和紫菜。麵選的是河粉,湯底選了腩汁。別看小小碗,吃完覺得好飽!!湯底甜甜的,不是很重味那種,吃完完全不會覺得口渴,超贊!河粉很薄身,偏軟,是我喜歡的那種。鴨腎入味爽口,墨魚丸實實的,好吃。反而魷魚我覺得一般,因為我不喜歡吃這種爽脆稍微透明型的,我喜歡那種有點嚼頭的。總體來說我覺得這家車仔麵味道很好,愛吃車仔麵的朋友可以去試試看喔!
2017-02-08
2017-01-28 2607 浏览
想試這間車仔麵店已經很久了,可是每一次路過星期日都關門,今天星期六專誠一早過來試一試。這間小小的麵店非常繁忙永遠都座無虛席。點餐只上選擇非常豐富,我試了他們的咖喱汁,而老公就試了他們的麻辣汁。唔知係唔係我們選擇錯誤,我們要的餸沒有什麼驚喜,我反而喜歡家裏後面街一間寂寂無名的小店,價錢及味道更加吸引。老公雖然是外國人,但他很喜歡炸魚皮皮,見這裏有得點所以我們亦叫了來試一試,可惜炸魚皮不是太新鮮,吃落囗感硬硬的有點失望。

2017-01-04 2285 浏览
又黎到麵尊食晏 呢間一到lunch time就有好多人 但每次都唔介意排 因為實在好好食每次都要點腩汁底 佢既腩汁好濃味 唔咸 無論跟麵底同料都好搭 雖然每次只係叫三餸一麵 但都好夠食 而且每次見到店員拎住一碗裝到差d滿瀉既碗俾我時 心情都有d雀躍