星期日唱完K Lunch後,專程黎葵芳一試.地點好方便,係葵涌廣場三洋餐廳隔離出口過對面就係.食物整體賣相OK,就算係清湯,但湯底較咸.最好食係隻蛋,半生熟又好有醬油香.值得一試.價錢
2016-07-31
2016-08-01 274 浏览
在日本各地已吃過無數的拉麵,香港的日本拉麵店質素也很不穩定。所以對香港開的拉麵店也不會有太高期望。但知道葵芳開了一間日式拉麵店,所以特意在午飯時間去試吓。從餐牌看,拉麵只有四款,另兩款為加大份量,也可再追加配料。我點了普通份量的濃豚骨湯粒麵,當呈上後,看到湯是熱的,很濃郁也很香,不像有些拉麵店湯麵來到時湯是溫的。麵質方面也很爽及彈牙。追加紫菜及蔥花後,我竟然把整碗吃掉,湯也差不多喝完! 這碗麵的質素,以價錢看是我喜出望外的。
2016-07-04
上星期某個晚上,如常的坐上4xx號小巴回家,當車輛停在葵芳街市上落客,眼睛剛好對上窗外一幅醒目的掛布,上面寫着麵屋丸京的店名,當下已經很好奇,不知道新店水準是否可以,於是今日便過來試試。小店的開店時間是12:00~,不過幫襯當日似乎遲了幾分鐘,開門的時候,日本人店主把小黑板放出來,上面寫的一句「本日も暑い中お待たせして、申し訳ございません」還真是貼心,這種人情味大概也只有在個人小店才可體會。小小的店子,內裡提供的位置不多,店內清一色只售拉麵,沒有其他煎餃子等小吃配搭,而且拉麵只有六款,三款是清湯底,另外三款是濃湯底。店內使用的點餐紙均已過了膠,可以重複使用,客人只需在上面用紅筆圈畫便可,濃湯系可以選擇走豚背脂或少豚背脂,蔥荀可以選擇不要,雖然麵的軟硬度無法選擇,但拉麵價錢介乎$58~$73不等,絕對比其他地區便宜得多。我們先點了一枝老牌三箭汽水解渴,男友選了京風豚骨清湯拉麵,每碗$58,雖然只有叉燒、蔥花和竹片,但賣相卻比IFC五行拉麵的更漂亮討好。清湯豚骨湯底雖然清澈,但入口感覺不到是以豚骨為基礎,倒是比較像雞湯,又或是以醬油和味琳撞出來的湯。四月點了濃厚豚骨半熟蛋拉麵,每碗售$68
日本老牌三箭汽水
京風豚骨清湯拉麵
四月點了濃厚豚骨半熟蛋拉麵,每碗售$68,配料多了兩邊蛋之如,最大亮點了背脂濃湯,這種湯底在東京和京都兩地都非常流行。師傅在豚骨湯中加入了豚背脂,呷一口湯,不難嚐到粒粒豬油的顆粒感。湯底的味道和質感都相當濃稠,只要稍為擱一下,湯的表面已經起了一層膠。四月這個已經是少豚背脂版,如果是正常版本,我還真的有點擔心會拉肚子。
濃厚豚骨半熟蛋拉麵
這兒採用的麵,是幼細的直條麵,質感偏硬,放在熱湯中久久不會糊開是特色之一。另外,丸京的叉燒也挺特別,它比坊間一般拉麵店所用的叉燒更薄,油脂分佈不多,看上去比較瘦,但肉質很嫩,口感很不錯。
濃厚豚骨半熟蛋拉麵
如果閣下自問是食肉獸,建議可以點「W叉燒拉麵」,整個碗邊都掛滿了叉燒,視覺上令人相當震撼。今餐比較痛苦的是,雖然店內冷氣開放,但在33度高溫下好像完全沒有幫助,四月第一次食耕麵食到滿頭大汗,皮子有夠狼狽。這兒不到12:30便全店滿座,不過大家純粹吃麵,流轉率高,所以就算等位也不用等很久。另外,幫襯當日看見有客人走進來想買外賣,所以在此溫馨提示一下,這兒是不設外賣服務的哦,還是乖乖的坐在店中好好享用吧~
题外话/补充资料: ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.* Instagram | ig_four_month Facebook | 四月出走 Fourmonth away ~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*~.*
2016-07-30
2016-07-30 338 浏览
網上睇倒呢間拉麵店既介紹 係日本京都人開既 就叫男友黎食 因為佢係個拉麵迷😋星期五 七點倒黎到 要排隊 排左半個鐘倒座位有一排對牆既 另外就係方形枱 被安排左要同人對坐 個位比較迫 同埋冇位放袋 都冇平時拉麵店會有既掛勾比人吊住個袋 所以坐得麻麻舒服😅水杯好缺 要等員工洗完杯先有水飲😂 同埋等拉麵都等得有d耐 對面食完先黎覺得冇乜服務態度 日本人開既都咁☹️叫左呢d😁 兩碗都係濃厚 一碗有蛋價錢算偏平 (落order果張膠牌可以拎墨水筆自己寫既)黎左啦~個樣幾吸引 麵係偏硬同粗粗地 係男友最鐘意果隻 糖心蛋都夠半熟 連蛋白都淋 甜度都有少少既 但唔算好甜近d睇個湯~ 有一點點紅點 但飲落唔辣 好清甜 真係有日本拉麵果種味 我都飲左好多湯 但飲飲下覺得有d咸叉燒幾薄 都有少少un 但整體黎講幾好都唔錯 值得一試 雖然我都見唔倒有日本人師傅咁 但拉麵食落幾道地 但短期內都唔會翻撻 因為拉麵香港實在有太多選擇了評分 ❤️ 7 / 10

星期五 七點倒黎到 要排隊 排左半個鐘倒

覺得冇乜服務態度 日本人開既都咁☹️
叫左呢d😁 兩碗都係濃厚 一碗有蛋
價錢算偏平 (落order果張膠牌可以拎墨水筆自己寫既)
叉燒幾薄 都有少少un 但整體黎講幾好

評分 ❤️ 7 / 10
2016-07-29
2016-07-30 253 浏览
試食報告20160730,麵屋丸京-濃厚半熟蛋拉麵食物: 都幾有日本拉麵既水準喎,湯夠濃厚, 糖心蛋咸左少少,但都好好味, 略嫌湯底油脂比較多,麵身彈牙爽口環境/舒適度: 目測有一半座位都係面壁既高椅,半企半坐,唔太舒服,普通座位應該會好啲清潔度/服務: 等候期間侍應有不時安撫客人,入座點單查詢時沒有耐性回應,筷子盒無筷子,侍應無補充,只係比2對我,仲有一支係崩咗,台面有啲笠痴痴,冷氣啲塵好厚,有待改善價性比: 食物係唔錯,今時今日68蚊食個有水準既拉麵,都算係咁!
試食報告20160730,麵屋丸京-濃厚半熟蛋拉麵

濃厚半熟蛋拉麵
2016-07-30
濃厚半熟蛋拉麵
2016-07-23 711 浏览
近期葵芳興起不同特式的商場小吃,例如大大件壽司卷、豆腐花、手㧓餅等,住葵芳既我都自覺大飽口福😆但經常食都會厭倦,所以今次出商場圍外覓食,從商場橋上望下去眼見一間格格不入既日式店,但就係因為禁特別,所以區使左我入去食😁門口已見一手日本既字眼,應該係講師傅來自日本京都😆唔識日文既我只是亂估!入到去用膠既點餐牌圈餐點,非常環保,值得一讚👍🏻今次試左個豬骨半熟蛋拉麵,跟2件叉燒,$68非常便宜(等同在日本食拉麵既價格)湯底濃郁,半熟溫泉蛋都非常流心,叉燒肥瘦均勻,麵身都唔會過軟,夠彈牙美味!呢個店鋪位置已經轉了幾次手,呢間拉麵都高質素,希望可以長做😖
入到去用膠既點餐牌圈餐點,非常環保,值得一讚👍🏻
2016-07-16
2016-07-16 4293 浏览
近排係網上討論區見到呢間野嘅介紹,即刻黎實地試食下。間鋪幾當眼,好易揾到。因為一支公食,一去到就有位。如果係幾個朋友一齊食嘅話,就要等齊人先入得,不過佢門口都擺左幾張櫈,俾顧客坐住等。鋪面唔算大,座位大概有十零廿個。一坐低,店員就遞上張過左膠嘅點餐紙,食客用水筆劃完單,可以循環再用,呢點幾環保。麵款有六個,主要分清湯同豬骨湯。今次試左豬骨半熟蛋拉麵,落完單等一陣就上麵,幾好。一上枱就見到滿滿嘅背脂湯底。豬骨湯要咁樣先似樣架嘛,先試左啖湯,唔係死咸,脂肪味啱啱好再食埋個麵,麵身係偏硬款,配埋一齊食,真係唔錯。不得不讚下隻蛋,半熟之餘,又滷得入味,好食而啲叉燒除左薄左啲之外係唔錯的。正如網友話齋,咁嘅價錢,食到嘅質素,的確抵食。不過仍有地方要改善,就係清潔度了,呢個水壼由坐低就「流汗」,流到食完都未停。流到成枱都係,雖然天氣熱會出現倒汗水係無可厚非,但揾野塾下好啲的了。之後係隻杯了,仲有成粒檸檬肉痴住係上面,呢樣真係大打折扣。啲麵幾好食都要扣分如果佢地改善到呢啲問題,絕對值得再黎幫襯
鋪面唔算大,座位大概有十零廿個。

豬骨半熟蛋拉麵
一上枱就見到滿滿嘅背脂湯底
呢樣真係大打折扣。啲麵幾好食都要扣分

如果佢地改善到呢啲問題,絕對值得再黎幫襯
豬骨半熟蛋拉麵
2016-07-14 1049 浏览
午飯時間,見到一間門口好唔顯眼的拉麵店,就入去試試佢嘅拉麵先,款式不多,只有6款。主要分清湯同濃湯,叫咗玩濃湯溫泉蛋叉燒拉麵,佢個濃湯好濃郁 ,豬骨湯好似㷛左好耐嘅老火湯咁好香,加上隻溫泉蛋同叉燒分量,雖然不多但係啱啱好。
2016-07-13
2016-06-27 1562 浏览
今晚我和乖仔己經第二次來幫襯呢間新開既拉麫店,我依舊點了濃湯叉燒半熟蛋拉麫加紫菜。上次吃完令我很難忘今晚專程再來幫襯,師傅製作拉麫很認真,叉燒很淋,麫質軟硬度適中,估吾到葵芳區都開了一間咁好味既拉麫店。
。上次吃完令我很難忘
2016-06-22 1353 浏览
呢間絕對係葵芳最抵食既拉麵假如要捱新都會既雪國不如行2步過嚟一坐底已經見到相當少見既超多冰冰水(正式拉麵店必定有)叫咗個53蚊既濃湯拉麵朋友就叫咗隻有蛋既湯底濃而不膩麵底偏冧,但相當掛湯叉燒薄但肥瘦均勻荀都ok蛋就幾入味但偏生咗少少整體嚟講就係用50蚊去食銅鑼灣堆80蚊既拉麵抵到爛
呢間絕對係葵芳最抵食既拉麵

假如要捱新都會既雪國不如行2步過嚟

一坐底

已經見到相當少見既超多冰冰水(正式拉麵店必定有)

叫咗個53蚊既濃湯拉麵

朋友就叫咗隻有蛋既

湯底濃而不膩

麵底偏冧,但相當掛湯

叉燒薄但肥瘦均勻

荀都ok

蛋就幾入味但偏生咗少少

整體嚟講就係用50蚊去食銅鑼灣堆80蚊既拉麵
抵到爛
2016-06-19
2016-06-18 1086 浏览
剛去完日本回港,太回味日本拉麵。剛好葵芳新開左一間正宗日本師傅打理。由於日本師傅有少許執著,怕影響質數,所以如果未人齊,係唔可以入坐,即係唔可以邊食邊等。由於日本師傅唔識中文,所以每人需要獨立點餐,有點唔環保。點餐後好快就有。叉燒味道好濃! 仲可選擇少肥。麵個人比較硬,本人較喜歡淋身。湯底十分濃郁,好重豬骨。枱上仲有4款醬料任加必定再來!
剛去完日本回港,太回味日本拉麵。
剛好葵芳新開左一間正宗日本師傅打理。
濃厚豚肉醬油拉麵
由於日本師傅唔識中文,所以每人需要獨立點餐,有點唔環保。
點餐後好快就有。
叉燒味道好濃! 仲可選擇少肥。
麵個人比較硬,本人較喜歡淋身。
湯底十分濃郁,好重豬骨。
枱上仲有4款醬料任加
必定再來!

2016-06-01 1185 浏览
聽朋友講葵芳街市開咗間京風拉麵店, 趁住放假特登嚟試下!!!我食朋友推介的清湯半熟蛋拉麵, 由於係走京都風味路線, 有別於平時食開嘅拉麵, 冇咁油膩, 感覺好fresh!!! 麵質係我最喜愛的偏硬而有口感, 半熟蛋不過不失, 不過叉燒就一般食物OK, 服務同環境都唔錯, 但音響真係好差, 個喇叭好拆, 仲要開到大大聲咁播歌... 其實我想靜靜地enjoy 碗拉麵...

清湯半熟蛋拉麵
2016-05-07
清湯半熟蛋拉麵
2016-05-25 953 浏览
在葵芳新開了一間叫京既拉面店,作為一個吃貨在自己地頭有新舖點都試試佢,而雖則佢既湯偏咸(叫了豚骨湯)和面底一般(無得選硬度)外,值得一試食佢既係叉燒同半熟蛋,叉燒味夠濃脂肪分佈剛剛好,做到爽口而不油膩,而半熟蛋可以做到用筷子夾起卻入口即溶,拍得住日本!but~服務態度有點差~_~
  • 半熟蛋
2016-05-22 1017 浏览
之前見拉麵店新開,門面裝修唔錯已經想同老公去試下,當時仲係試業中到某個星期五,我地兩個人走左去食晚飯時段都坐滿曬人,雖然鋪頭唔大不過都算整齊同幾精緻既因為我地無留意有兩款湯底我地叫左兩個都係濃湯個拉麵一到~即刻飲下個湯先.嘩~真係好濃呀,好香呀熱辣辣~好味呀!拉麵質地好彈牙,唔會覺得林得滯叉燒都好味,不過我鐘意食瘦肉,下次會叫走背脂先如果食重口味既人,旁邊有蒜泥同辣椒容比你加我兩樣都加左小小,好味呀 !不過食到一半就開始覺得咸同滯可能濃湯始終味道會勁d下次再黎我會試下佢個清湯.應該會更好食
之前見拉麵店新開,門面裝修唔錯
已經想同老公去試下,當時仲係試業中
到某個星期五,我地兩個人走左去食
晚飯時段都坐滿曬人,雖然鋪頭唔大
不過都算整齊同幾精緻既
因為我地無留意有兩款湯底
我地叫左兩個都係濃湯
個拉麵一到~即刻飲下個湯先.
嘩~真係好濃呀,好香呀
熱辣辣~好味呀!
拉麵質地好彈牙,唔會覺得林得滯
叉燒都好味,不過我鐘意食瘦肉,下次會叫走背脂先
如果食重口味既人,旁邊有蒜泥同辣椒容比你加
我兩樣都加左小小,好味呀 !
不過食到一半就開始覺得咸同滯
可能濃湯始終味道會勁d
下次再黎我會試下佢個清湯.
應該會更好食