觀塘多野食係人都知,但返工人太多,所以一到lunch 度度都人頭湧湧。唔知好彩定唔好彩,今日黎觀塘做野遲左放lunch ,所以食晏少少,人流減退,輕鬆搵到位!行過見到呢度裝潢都特別,有兒時感覺,好似入左時光隧道甘😆就決定食呢間啦!唔好講少,甘熱既天氣,一杯凍飲好重要!呢個冰涼既玄米茶非常解渴,正!拉麵有好多唔同既湯底同主菜,仲可以以$22追加飲品同小食,抵食!我叫左個濃白雞濃叉燒拉麵雞湯好濃,又唔會太咸,只色甘奶白,一定係落左唔少材料,煲左好耐!飲落好鮮甜,無落味精!麵可以選軟硬度,好爽口彈牙。叉燒大件又入味,浸係個湯底食好好味!另加左明太子,微辣,夾住麵同叉燒食又多一重味道!朋友叫左黑蒜油豬骨湯叉燒拉麵隔離都文到好香既黑蒜油味!試左一啖湯,都係好濃,正完豬骨湯味!好好飲炸魷魚鬚,新鮮炸起,好熱好脆,魷魚夠大條,食落好有口感,好好味!蟹肉忌廉薯餅一樣係好鬆脆,外脆內軟,入面食到有一條條既蟹肉整體上唔錯!最重要個湯底夠濃又無味精,會再去!

我叫左個濃白雞濃叉燒拉麵

麵可以選軟硬度,好爽口彈牙。
叉燒大件又入味,浸係個湯底食好好味!

另加左明太子,微辣,夾住麵同叉燒食又多一重味道!

朋友叫左黑蒜油豬骨湯叉燒拉麵

蟹肉忌廉薯餅
一樣係好鬆脆,外脆內軟,入面食到有一條條既蟹肉

整體上唔錯!最重要個湯底夠濃又無味精,會再去!
東廣場好多野食 今次就俾呢間拉麵店吸引左入去! 環境係日式風格 仲有部懷舊遊戲機俾客人玩 充滿兒時回憶!成個感覺就好似真係去左日本甘🤩今次叫最多人食既🌟極上濃蝦湯叉燒拉麵🦐食麵先飲湯!湯底有好香濃既蝦味 食完個晚真係無口乾 所以個湯底真係無落味精👍🏻👍🏻有3塊大叉燒 有海草有蔥 麵質仲可以揀硬度,另外我仲加左隻溏心蛋🤤另外仲叫左🌟吉列牡蠣黑蒜油湯拉麵🦪牡蠣有4隻 炸粉好簿 唔會入口全部都係粉👍🏻至於黑蒜油湯拉麵 好香黑蒜味🤤想食小食既話 仲可以+$22蚊要個套餐,有5款小食選擇 另外配送飲品。揀唔落既話可以揀個滋味分享盤 岩哂有選擇困難症既人阿😝我就加左🌟雞軟骨: 炸到好香炸🌟蟹肉忌廉薯餅: 好creamy 有蟹肉味🌟芝麻手羽: 兩大隻 好飽滿

今次叫最多人食既

🌟雞軟骨: 炸到好香炸
🌟蟹肉忌廉薯餅: 好creamy 有蟹肉味
🌟芝麻手羽: 兩大隻 好飽滿

2024-04-08 25 浏览
平常甚少在觀塘區食飯,但素來聽聞於觀塘區上班的朋友食飯多選擇,今日剛好過來觀塘區工作,經過東商場,發現入面很多不同的食肆,其中經過一間裝潢充滿日式復古味道的拉麵店,決定午餐好好獎勵自己。我們選擇了單邊的座位,甫坐下侍應即遞來餐牌及點單的膠牌,十分欣賞這個下單的安排,相比起用紙張下單,這種下單方式既清晰亦環保。餐廳共有七款拉麵選擇,我選了極上濃蝦湯叉燒拉麵,朋友則選了明太子豚骨清湯叉燒拉麵,另外我們亦加配了飲品及小食。蝦湯拉麵時常都是我的首選,這一間的拉麵標榜無味精,果然蝦湯很濃郁,入口帶有蝦的清甜,而且湯夠味得來不會很濁,過往有食過一種很濃郁但很涸喉的蝦湯拉麵,這一碗絕對沒有這一問題。很慶幸我加配了粟米,蝦湯加上粟米是我的最愛,再配上軟硬及粗幼適中的拉麵,很快便把整碗拉麵消滅了。而我朋友的拉麵配有明太子十分特別,我喝了一口豚骨清湯加一些明太子,明太子味道帶有輕微的辣口感,十分惹味。同樣地,我們一致認為這裡的拉麵真的沒有味精。雖然我們加配了汽水及凍玄米茶,但到麵吃完我們還剩下大半飲品,證明湯底既濃但不會每人感到口渴。至於小食方面,我們點了餃子及炸蠔,十分香口惹味,拉麵配炸物簡直完美。

同樣地,我們一致認為這裡的拉麵真的沒有味精。

2024-04-07 11 浏览
今日同小朋友行過觀塘東廣場,小朋友見到有一間好有趣嘅日本拉麵店,我哋就入去試吓。裝修係以前日本街頭拉麵店,門口有波子機同遊戲機,可以免費玩,不過我哋就冇玩到。大食小朋友,見到咩都想食,我地叫左極上濃蝦湯叉燒拉麵,人氣雞白湯叉燒拉麵,吉列牡蠣,日式炸餃子,另外加$22要餐,揀咗炸章魚球。一定要推介極上濃蝦湯叉燒拉麵,蝦味極濃厚,每一啖都好似飲緊蝦湯一樣,感覺冇味精,真材實料。淨係為咗個蝦湯,我會再嚟。白雞湯都好食,不過本人就覺得蝦湯真係一流。另外我都推介吉列牡蠣,炸完嘅蠔,入邊都可以好Juicy,出邊脆卜卜,有咬口得黎,有蠔嘅鮮味,咁平嘅價錢,有咁嘅享受,值得一試!另外章魚球加埋醬汁同面嘅章魚鬚,都好好味。炸餃子就覺得皮厚咗少少。😋Yummy Yummy: 8/10😋

😋Yummy Yummy: 8/10😋
2024-04-03 23 浏览
同朋友收工約開喺觀塘食飯,經過東廣場,見到間日式拉麵小店,睇咗啲Menu覺得都唔錯,淨係裝修嗰頭比較日式復古,用嘅係木枱木凳,見到裝修都好用心,仲特登有街機提供比顧客玩,個人覺得係一個加分位!拉麵就唔算特別貴,同埋標榜係自家製湯底,冇落味精,我同朋友決定每人叫一碗嚟試吓呢到既拉麵碗視覺上比較幼同彈牙(餐廳也多謝你揀面嘅質地同埋軟硬度)呢一個位覺得幾貼心同埋份量都絕對夠飽!每碗有大量配菜蒽木耳海草,加上三四塊圓形薄切叉燒 ,肥瘦適中,唔會話好肥膩!湯底濃郁!N1 極上濃蝦湯叉燒拉麵 $88我自己叫咗蝦湯叉燒拉麵,蝦味好濃郁,湯頭都好鮮甜!N7 人氣雞白湯叉燒拉麵 $88而朋友係叫咗雞白湯叉燒拉麵,會見到湯底呈現奶白色,飲落去都算鮮甜,攞嚟配面更加係一絕!另外有得加配糖心蛋+$6,糖心蛋蛋味濃郁,個人覺得幾抵食!另外仲加配咗啲小食,蟹肉忌廉薯餅,超足料!好creamy同好香脆香口!
比顧客玩,個人覺得係一個加分位!

同埋份量都絕對夠飽!

N1 極上濃蝦湯叉燒拉麵 $88
我自己叫咗蝦湯叉燒拉麵,蝦味好濃郁,湯頭都好鮮甜!

N7 人氣雞白湯叉燒拉麵 $88

另外有得加配糖心蛋+$6,糖心蛋蛋味濃郁,個人覺得幾抵食!

2024-03-20
2024-04-02 20 浏览
一入到這間麵店,就好有一種懷舊溫馨的感觉 。店內的環境,特別是牆上的 擺設,使人有如置身於日本的小店。食物方面,食材健康新鮮,因都是不含味精的。特別推介的是極尚龍蝦湯叉燒拉麵,廚師用了龍蝦作湯底,龍蝦味濃但 全沒有味精 ,飲完亦全沒口喝的感覺。龍蝦的原汁湯味,配以爽滑的麵質,味道很好。配料方面 有足夠份量的叉燒 (有5塊),肉汁豐富,加上新鮮清淡的椰菜及木耳,使到整碗麵很有層次感 。 小食方面,必須一提煎餃子, 餃子的餡肉非常清香, 感覺到廚師製作的認真。 另外雞軟骨也很惹味,炸的火喉適中,美味而感覺不太熱氣。飲品方面 ,特別推介玄米茶 ,這間店的賣點是著重自家製,玄米茶的味道非常原始,很有玄米的香味 ,绝不人工化 。吃完香濃的龍蝦拉麵後 ,配玄米茶是一個很好的選擇。整體來說這間店懷舊,溫馨天然及性價比高, 是一個好的用餐選擇。
平時好少過嚟呢邊,今日經過見到呢部機就被吸引😂食拉麵免費打機!(但我入到去冇玩🫣怕醜)舖入面座位唔算多,裝修好日式,完全係去左日本d拉麵店咁,冇得去旅行就決定入去食下,當自己去左日本😂😂😂店員態度唔錯,入到去有介紹餐牌同埋點樣落單,牆身都貼左入座最低消費一人一碗拉麵同埋用餐時間入座45分鐘。枱有2張餐牌,細餐牌就係自己寫完拎去收銀到落單。我地叫左極上濃蝦湯叉燒拉麵吉列蝦叉燒濃蝦湯拉麵滋味雞軟骨炸魷魚鬚拉麵硬度岩岩好,湯底飲得岀好用心,主打冇味精,我真係成碗湯都飲哂😂叉燒都好大塊👍🏻炸野勁岀色!完全係外脆內軟,我特別推薦吉列蝦☺️老公就推薦炸魷魚鬚😎埋單$300有找,都算性價比高嘅一餐👍🏻👍🏻👍🏻

枱有2張餐牌,細餐牌就係自己寫完拎去收銀到落單。
我地叫左極上濃蝦湯叉燒拉麵

• 極上濃蝦湯拉麵
  • 炸魷魚鬚
  • 吉列蝦叉燒濃蝦湯拉麵
  • 滋味雞軟骨
今晚約咗個素食嘅朋友食飯就喺東廣場搵到個有啱佢食又啱我食嘅餐廳就入去見到這間拉麵店有一個野菜味噌拉麵, 可以走炸蒜蔥啱曬 就入去食有塊板可以剔,有好多個人選擇幾好畫好就先去畀錢,之後就坐低會送餐過嚟朋友的野菜味噌拉麵, 蔬菜份量多, 味噌濃鬱食素的人最怕有洋蔥,蔥蒜味料,真的沒有這些東西,感覺好貼心我自己就選了極尚濃蝦湯叉燒拉麵 蝦湯濃鬱, 叉燒油香味濃我用了朋友的quota加了 一份小丸子同一份雞軟骨, 朋友吃素就不能吃,我一人獨享小丸子外脆內軟大大粒脹卜卜雞軟骨有咬口食到咁上下仲出去玩咗陣波子機,感覺有食又玩好開心最後要了兩個自家製玄米茶自家製裏面有茶包, 無糖 ,非常健康整體覺得這間店舖食完沒有口渴,沒有味精餐廳佈置有很多懷舊玩具是一間用心製作的餐廳
今晚約咗個素食嘅朋友食飯
就喺東廣場搵到個有啱佢食又啱我食嘅餐廳就入去
見到這間拉麵店有一個野菜味噌拉麵, 可以走炸蒜蔥啱曬
就入去食
有塊板可以剔,有好多個人選擇
幾好
畫好就先去畀錢,之後就坐低會送餐過嚟

朋友的野菜味噌拉麵, 蔬菜份量多, 味噌濃鬱
食素的人最怕有洋蔥,蔥蒜味料,真的沒有這些東西,感覺好貼心

我自己就選了極尚濃蝦湯叉燒拉麵
蝦湯濃鬱, 叉燒油香味濃

小丸子外脆內軟
大大粒脹卜卜

雞軟骨有咬口

食到咁上下仲出去玩咗陣波子機,感覺有食又玩好開心

最後要了兩個自家製玄米茶
自家製裏面有茶包, 無糖 ,非常健康

整體覺得這間店舖食完沒有口渴,沒有味精
餐廳佈置有很多懷舊玩具
是一間用心製作的餐廳

2024-03-21
  • 章魚小丸子
  • 野菜味噌湯拉麵
2024-03-19 35 浏览
去東廣場唔知食咩見佢裝修唔錯就入去試下個麵重鹼水味之餘又冇口感個湯又咸又重味精,食完勁頸渴講真阿信屋買鹿兒島拉麵都好食啲...見到咁多人讚我特登打個差評出黎真係唔好中伏🙏🏻呢碗絕對唔可以叫拉麵
去東廣場唔知食咩
見佢裝修唔錯就入去試下
個麵重鹼水味之餘又冇口感
個湯又咸又重味精,食完勁頸渴
講真阿信屋買鹿兒島拉麵都好食啲...
見到咁多人讚我特登打個差評出黎
真係唔好中伏🙏🏻呢碗絕對唔可以叫拉麵
今日想同朋友去觀塘行街, 順道去這間日本拉麵店吃午餐.餐牌選擇都幾多.N1- 極上濃蝦湯叉燒拉麵 ($88):蝦湯非常香濃, 鮮味, 非常好飲.而且飲落唔似出面其他拉麵店咁咸, 飲落無味精味, 值得一讚.另外叉燒都幾好食, 份量夠多.拉麵則索哂個蝦湯, 非常入味, 好正.另外加了糖心蛋(+$8): 食拉麵我比較喜歡吃糖心蛋, 這隻糖心蛋都好好食, 蛋入面係流心, 好正.再加了$6 粟米: 甜甜地幾好食, 不錯.N6-赤身麻辣豚骨湯叉燒拉麵 ($76):辣辣地好香口, 豚骨湯又好飲, 幾正. 豚骨湯一樣無味精味, 係真係飲得出係本身豚骨的味.個湯的確好好飲, 不錯.滋味分享盤 ($78): 好多小食, 非常香脆. 裡面有很多小食, 包括: 雞軟骨, 炸魷魚鬚, 芝麻手羽, 吉列蝦,吉列杜蠣雞軟骨好軟, 幾好食, 好香口.炸魷魚鬚一向是我的最愛, 非常香口惹味.芝麻手羽都好正, 入面的雞肉好鮮嫩, 外脆內軟.吉列大蝦大大隻, 真的好好食.吉列杜蠣都好鮮味, 不錯.總結來說食物質素高, 性價比高, 值得一吃.
今日想同朋友去觀塘行街, 順道去這間日本拉麵店吃午餐.
餐牌選擇都幾多.
N1- 極上濃蝦湯叉燒拉麵 ($88):
另外叉燒都幾好食, 份量夠多.
拉麵則索哂個蝦湯, 非常入味, 好正.
再加了$6 粟米: 甜甜地幾好食, 不錯.
N6-赤身麻辣豚骨湯叉燒拉麵 ($76):
個湯的確好好飲, 不錯.
滋味分享盤 ($78): 好多小食, 非常香脆.
雞軟骨好軟, 幾好食, 好香口.
炸魷魚鬚一向是我的最愛, 非常香口惹味.
芝麻手羽都好正, 入面的雞肉好鮮嫩, 外脆內軟.
吉列大蝦大大隻, 真的好好食.
吉列杜蠣都好鮮味, 不錯.

總結來說食物質素高, 性價比高, 值得一吃.
2024-03-02
2024-03-13 783 浏览
👘👘👘日本拉麵係一種非常受歡迎的日本傳統麵食,主要特點是麵條本身的彈性和口感及湯底的風味!🍜🍜🍜自己好耐無食過日本拉麵,今日同老公來到觀塘東廣場地下,見到一間《麵屋常勝》便入去試一試😋😋😋環境:店舖以日本傳統風格和式設計為主,自然擺設及深木色的枱櫈更強調簡潔,乾淨環境保持整體空間的開放感!最喜歡牆上日本系的掛畫以及店舖处的懷舊街頭遊戲機,可供客人免費任玩!🕹🎮🕹餐牌:清楚易明!使用水筆畫上自己食物的喜好,既環保又簡單!🦞🍜🦞1)極上龍蝦湯拉麵$88+🥚溏心蛋$8龍蝦湯是整碗拉麵嘅靈魂,好有蝦的鮮味和香氣!使湯底濃郁美味!吸上濃蝦湯嘅拉麵軟硬度適中,口感豐富,加上一隻半生熟的溏心蛋,實在很滿足!🐽🍜🐽2)明太子豚骨湯叉燒拉麵$78+套餐B炸章魚球x2 🧆🧆凍玄米茶$22🫗🫗豚骨拉麵的湯底是有豬骨熬製而成,呈乳白色,具有濃厚的豬骨風味,配搭買叉燒肉及明太子帶點微辣,好味道!🦑🔥🦑3)炸魷魚脆$48它的口感酥脆,外層炸得金黃色,可以當作開胃菜或者配菜,加埋凍飲享用更一流!🦀🥯🦀4)蟹肉忌廉薯餅 2件$28結合了蟹肉和香脆的薯餅,它有獨特風味!🥟🥟🥟5)日本炸餃子 4隻$28新鮮出來脹卜卜的餃

餐牌:清楚易明!使用水筆畫上自己食物的喜好,既環保又簡單!

🦞🍜🦞1)極上龍蝦湯拉麵$88+🥚溏心蛋$8

🦑🔥🦑3)炸魷魚脆$48

🦀🥯🦀4)蟹肉忌廉薯餅 2件$28
結合了蟹肉和香脆的薯餅,它有獨特風味!

🥟🥟🥟5)日本炸餃子 4隻$28
新鮮出來脹卜卜的餃子,當小食也是不錯的選擇!

🎉🎉🎉今晚的晚餐豐富得來帶點滿足!自己也非常滿意!因為食到好飽飽!🎏🎏🎏
2024-03-10
  • 炸魷魚穌
  • 極上龍蝦湯拉面
2024-03-11 45 浏览
星期六上午apm睇完戲去東廣場食中午,記得在開飯見過這間拉麵店多好評又吾算好貴就決定試下。點左2款人氣拉麵,蝦湯叉燒和雞白湯叉燒,再+$22升套餐炸雞軟骨和炸蠔2隻。等左5分鐘多d兩碗麵上枱時嚇左一跳,隻碗好淺覺得量好少,夾起d麵睇係工場黃麵,試左湯先,個蝦湯我覺得不自然感幾重,就係偏味精味,又吾夠熱,叉燒其實係靚既但太薄。雞白湯就好一d吾算好特式。炸雞軟骨和炸蠔是現炸覺得好食。總括係覺得吾太滿意。
總括係覺得吾太滿意。
呢間拉麵小店位置唔算好大但環境整潔唔會坐得好逼日系設計幾特別,而且堂食免加一添有部遊戲機玩增加左懷舊風味🤣最受歡迎就係極上濃蝦湯叉燒拉麵人氣雞白湯叉燒拉麵款款拉麵都著重唔落味精!👍🏻套餐+$22有埋汽水/茶+小食✨額外加配料揀左溏心蛋😙覺得唔夠叉燒都可以加添🤣🤣麵都可以+$6轉烏冬!小食選擇各款炸物,咩都試啲嘅可以揀滋味分享盤添揀好左就可以直接畫喺餐牌到出去埋單先嘢食上嘅速度都幾快👍🏻-吉列蝦叉燒濃蝦湯拉麵 $108試左湯底超濃郁鮮蝦🦐味🤤麵嘅份量啱啱好,而且軟硬適中配埋湯一啖食好正🤤而且吉列蝦都有3隻冇雪藏味而且炸得都幾脆加小食章魚燒🐙食到章魚肉之餘粉嘅比例都適中雞白湯叉燒拉麵 $88好鮮味,真材實料✨✨溏心蛋流心同麵一齊食好香叉燒軟淋入味配料木耳/海草/蔥加埋更加香又豐富口感唔鍾意某啲配料的話都可以選擇走左佢配合到唔同客人嘅口味炸餃子🥟都好好味,唔會好鹹有埋醋可以點-飲品見到其他台放左幾罐波子汽水展示出黎幾有特色唔係平時飲開啲汽水不過想飲茶揀左玄米茶都唔錯👍🏻可以解下膩重點係:食完嗰晚都真係唔會特別口渴試過食某啲日式拉麵店濃味得黎會真係特別想飲水…呢間拉麵小店推薦大家可以試下👍🏻👍
呢間拉麵小店位置唔算好大但環境整潔唔會坐得好逼
日系設計幾特別,而且堂食免加一添
有部遊戲機玩增加左懷舊風味🤣

最受歡迎就係極上濃蝦湯叉燒拉麵
人氣雞白湯叉燒拉麵
款款拉麵都著重唔落味精!👍🏻

套餐+$22有埋汽水/茶+小食✨
額外加配料揀左溏心蛋😙
覺得唔夠叉燒都可以加添🤣🤣
麵都可以+$6轉烏冬!
小食選擇各款炸物,咩都試啲嘅可以揀滋味分享盤添
揀好左就可以直接畫喺餐牌到出去埋單先
嘢食上嘅速度都幾快👍🏻

吉列蝦叉燒濃蝦湯拉麵 $108

試左湯底超濃郁鮮蝦🦐味🤤
麵嘅份量啱啱好,而且軟硬適中
配埋湯一啖食好正🤤而且吉列蝦都有3隻
冇雪藏味而且炸得都幾脆

加小食章魚燒🐙食到章魚肉之餘粉嘅比例都適中

雞白湯叉燒拉麵 $88

好鮮味,真材實料✨✨
溏心蛋流心同麵一齊食好香

叉燒軟淋入味

配料木耳/海草/蔥加埋更加香又豐富口感
唔鍾意某啲配料的話都可以選擇走左佢
配合到唔同客人嘅口味
炸餃子🥟都好好味,唔會好鹹

有埋醋可以點
飲品見到其他台放左幾罐波子汽水展示出黎幾有特色

唔係平時飲開啲汽水
不過想飲茶揀左玄米茶都唔錯👍🏻
可以解下膩
重點係:食完嗰晚都真係唔會特別口渴
試過食某啲日式拉麵店濃味得黎會真係特別想飲水…
呢間拉麵小店推薦大家可以試下👍🏻👍🏻👍🏻💯
2024-03-09 33 浏览
餐廳位置近觀塘地鐵站B2出口行幾分鐘路程就到東廣場地下層有好多餐廳揀左呢間幾多人既拉麵木枱木凳雖然地方比較窄 但神奇係放得晒以下食物我地叫左3款餐牌有👍🏼👍🏼👍🏼既大人氣推介2碗拉麵套餐連2款小食+2杯飲品仲有小食拼盤總共7款小食N1 極上濃蝦湯叉燒拉麵 $88N7 人氣雞白湯叉燒拉麵 $88呢到既拉麵碗視覺上比較細同矮身但絕對夠飽每碗有大量配菜 蔥 木耳 海草3-4塊圓形薄切叉燒 肥瘦適中拉麵偏林身 湯底濃郁落單時候 可以要求拉麵硬度同走配菜餐牌標明無味精 食飽飲埋湯 真係唔口渴👍🏼套餐小食飲品 +$22@1炸章魚球 熱lala令到上面既鰹魚絲跳舞日式炸餃子 配醋樽裝玄米茶 清新米香滋味分享盤 $78大大盤有5款小食炸雞軟骨 芝麻手羽 吉烈炸蝦 炸蠔 炸魷魚鬚每款都香脆 但唔油膩
餐廳位置近觀塘地鐵站B2出口

大大盤有5款小食
炸雞軟骨 芝麻手羽 吉烈炸蝦 炸蠔 炸魷魚鬚
每款都香脆 但唔油膩
2024-02-25 46 浏览
2024.2.20因為我係附近返工,聽主管講係東廣場內開左哩間店,諗左幾日,今次決定就黎試哩間店。我點左N 1極上濃蝦湯拉麵,🍲🍲湯底既濃蝦湯帶濃鮮甜味,唔漿口,第一啖係幾香蝦湯味,但後勁既鮮甜味好快就冇左,然後好奇怪咁,變左好濃既蕃茄味,哩個真係有少少失望😮🍜🍜麵係細方形麵,食落似乾麵,雖然冇鹼水味,但落單太急,店員又冇問要硬定軟麵,我又唔記得講,煮到過左火好影響口感,變左食落好似即食公仔麵😐🍥🍥拉麵既配菜有:4塊叉燒+京蔥+木茸絲+海帶芽+紫菜碎叉燒係腩肉,不過肥肉唔多約7比3左右,食落有彈性,冇豬腥味,肥瘦適中,鹹香適中,我覺得哩個叉燒做得幾好食👍木茸絲同海帶芽食落爽口,但個京蔥唔知係切得太粗定係冇切走外面個層蔥皮,京蔥啲纖維食落好硬😐,而且切得有啲粗好影響賣相😐仲有,雖說可能係每間店既特色(?)我唔明白點解唔係比原片紫菜,而係比紫菜碎(??😐)店內有坐位提供,但地方係商場內,係兩間店,一邊係廚房收銀,另一邊係約有15-18左右既位置提供,桌櫈係木制材具,都有少少海報同飾品佈置,睇落都幾昭和風😮桌面有排好既餐具同餐牌,有提供紙巾,但冇飲用水提供,就算話唔收加一都係有啲失色😐🈲🈲❓
2024.2.20

因為我係附近返工,
聽主管講係東廣場內開左哩間店,諗左幾日,
今次決定就黎試哩間店。

我點左N 1極上濃蝦湯拉麵,
🍲🍲湯底既濃蝦湯帶濃鮮甜味,唔漿口,
第一啖係幾香蝦湯味,
但後勁既鮮甜味好快就冇左,然後好奇怪咁,
變左好濃既蕃茄味,哩個真係有少少失望😮

🍥🍥拉麵既配菜有:
4塊叉燒+京蔥+木茸絲+海帶芽+紫菜碎

叉燒係腩肉,不過肥肉唔多約7比3左右,
食落有彈性,冇豬腥味,肥瘦適中,鹹香適中,
我覺得哩個叉燒做得幾好食👍

木茸絲同海帶芽食落爽口,
而且切得有啲粗好影響賣相😐
仲有,雖說可能係每間店既特色(?)
我唔明白點解唔係比原片紫菜,
而係比紫菜碎(??😐)

店內有坐位提供,但地方係商場內,
係兩間店,一邊係廚房收銀,
另一邊係約有15-18左右既位置提供,
桌櫈係木制材具,都有少少海報同飾品佈置,
睇落都幾昭和風😮
桌面有排好既餐具同餐牌,有提供紙巾,
但冇飲用水提供,
就算話唔收加一都係有啲失色😐

🈲🈲❓❓❗❗❗❓❓❗❗❗❗
用餐途中,有強仔係牆面經過😱😱😱
仲要經過兩次!!😱😱
明明桌面同地面都好乾淨冇水漬,點解?!!
😱😱😱真係要好好做好個滅蟲啦😰
❓❓❗❗❗❗🈲🈲

💸💸價錢方面,冇紫菜冇味玉跟埋,
就咁叫哩個拉麵都要$88,雖說另加配菜唔貴,
我自己覺得最貴就係貴係個叉燒度,
其次就係湯底吧?
如果叫哩個係蕃茄蝦湯既話我覺得都唔錯,
但如果叫蝦湯既話,我就覺得強差人意囉🙄
而且你話係一碗拉麵咩,
佢個只叫做碗,不如叫係碟啦,
淺到不得了,賣相真心差😰
至於你話抵唔抵食真係見人見智喇🙄
不過可以既話店員落單個陣記得主動問埋客人要硬麵定軟麵會好啲啦😗

不過我就比兩只強仔嚇親,
我食過咁多間拉麵店都未試過有強仔陪坐架😐
大家點睇呢?
不過我就。唔。會。再。黎。食。架。啦🙄🙄
極上濃蝦湯拉麵+味玉
極上濃蝦湯拉麵 湯底