2024-03-02 36 浏览
位於沙田新城市入邊嘅一間日本拉麵呢間日本嗰間裝修同位置都幾舒服,但係位置唔算多入到嚟先知道原來有限時如果係唔齊人入嚟嘅話就會要等下先主打係東京撈麵,東京撈麵有四種食法第一種就係乜都唔加食咗原味先之後再分別加醋同埋胡椒粉最後仲有個免費嘅迷你迷你白飯送俾你叫咗個主打嘅東京撈麵同埋白湯雞東京撈麵味道較濃郁撈麵嘅話會有少少偏辣加軟飯食落去好似肉燥飯咁樣 幾特別雞白湯麵濃郁食落去淡淡到係濃濃嘅雞湯 味道同埋拉麵口感都唔錯
位於沙田新城市入邊嘅一間日本拉麵

呢間日本嗰間裝修同位置都幾舒服,但係位置唔算多入

到嚟先知道原來有限時如果係唔齊人入嚟嘅話就會要等下先

主打係東京撈麵,東京撈麵有四種食法

叫咗個主打嘅東京撈麵同埋白湯雞

東京撈麵味道較濃郁
撈麵嘅話會有少少偏辣加軟飯食落去好似肉燥飯咁樣 幾特別

雞白湯麵濃郁食落去淡淡到係濃濃嘅雞湯
味道同埋拉麵口感都唔錯

日本人氣撈麵過江龍麺屋こころ主打麵條每日新鮮製作,設有製麵室可觀看麵條製作過程,十分有趣!!👨‍🍳- 明太子忌廉撈麵 HK$99 🍜意想不到惹味日式撈麵!!麵條粗細介於沾麵和拉麵之間,口感超級彈牙!!大量明太子充滿咸香,將所有配料生蛋黃、蔥花、紫菜碎、水菜、唐辛子絲、生蒜和魚粉一起攪拌,微辣惹味非常,味道十分有層次感!!豬腩亦都係主角之一,五花腩表面燒得香口,醃得入味,肉質軟嫩,脂肪部分既不油膩又爽口,入口即化,非常出色!!撈麵完成三分一後,可以加入黑胡椒改變口味。完成三分二後,可加入特製香醋,減輕膩感,香醋微酸帶有海帶鮮味讓整碗麵立即變得不同!!如果吃完麵還不夠飽,仲可以免費加入白飯撈汁,就算係男仕都一定有飽足感!!- 抹茶梳打 HK$30 🍵濃郁與清新交匯!!抹茶味道非常濃郁,撞入清新梳打,抹茶香氣及梳打清新十分融合可消除撈麵的飽膩感,絕配!!

明太子忌廉撈麵

- 明太子忌廉撈麵 HK$99 🍜
撈麵完成三分一後,可以加入黑胡椒改變口味。
抹茶梳打

- 抹茶梳打 HK$30 🍵
明太子忌廉撈麵
平日食日式拉麵沾麵🍜居多, 知道沙田開咗間日式撈麵店就嚟試吓😆🤩🇯🇵來自東京的過江龍撈麵店, 🌟主打日式撈麵, 更有拉麵, 迷你丼飯等🪑餐廳設有卡位座, 吧枱座, 中間位置的座位被植物圍繞🎋😌感覺舒適, 配搭木系枱櫈, 帶出小清新風🌱🧑🏻‍🍳廚房半開放式設計, 可從玻璃櫥窗睇到師傅每日新鮮製造麵條🤲🏻🥢食法-4️⃣步曲1. 將所有配料與麵條攪拌均勻2. 食到三分一, 再加入黑胡椒🫙3. 食到三分二, 再加入餐廳的秘製香醋4. 食完唔夠飽, 仲可以問店員加碗免費白飯, 另一種食法🍚🔸正宗全料東京撈麵🥢 $109 6.5/10🌾小麥麵條粗身掛汁, 爽口彈牙😙🐷豬腩份量較少, 只有2小片✅醬汁混合生蒜+魚粉+生蛋黃+黑胡椒, 味道層次豐富🆙食到一半, 可加入香醋中和油膩感👌🏻🔸柚子鹽味撈麵(冷) $89 6/10揀左唯一一款冷食又清新之選🍋❄️🐔雞胸有4片, 厚薄平均, 肉質較嚡柚子味好出, 再加秘製香醋, 感覺有點酸🤣🔸雞軟骨餃子🥟 $39 6/10
🇯🇵來自東京的過江龍撈麵店,
🌟主打日式撈麵, 更有拉麵, 迷你丼飯等

🪑餐廳設有卡位座, 吧枱座,
中間位置的座位被植物圍繞🎋
😌感覺舒適, 配搭木系枱櫈, 帶出小清新風🌱

🥢食法-4️⃣步曲
1. 將所有配料與麵條攪拌均勻
2. 食到三分一, 再加入黑胡椒🫙
3. 食到三分二, 再加入餐廳的秘製香醋

🔸正宗全料東京撈麵🥢 $109 6.5/10
🌾小麥麵條粗身掛汁, 爽口彈牙😙
🐷豬腩份量較少, 只有2小片
✅醬汁混合生蒜+魚粉+生蛋黃+黑胡椒,
味道層次豐富🆙
食到一半, 可加入香醋中和油膩感👌🏻

🔸柚子鹽味撈麵(冷) $89 6/10
揀左唯一一款冷食又清新之選🍋❄️
🐔雞胸有4片, 厚薄平均, 肉質較嚡
柚子味好出, 再加秘製香醋, 感覺有點酸🤣

🔸雞軟骨餃子🥟 $39 6/10
2024-02-02 74 浏览
星期五晚上與友人吃飯,拿籌等了約15分鐘入坐。環境狹窄,與鄰座距離甚近,非閒談好去處。沒有低消,點了一碗$99雞白湯拉麵🍜和$28崗山烏龍🍵,連加一,盛惠$140。 不過不失,正常新城市廣場晚餐價位。主食:🍜拉麵沒有驚喜,也沒有失望。🥚溏心蛋保有微流心微凝固質感,很溏心。🥩肉質鮮嫩,但只有一片。🥣湯底稍嫌太鹹,掩蓋食物本身的味道。飲料:崗山烏龍,嗯沒有特別,這個價錢,應該要有壺吧,建議略過。

主食:
🍜拉麵沒有驚喜,也沒有失望。
🥚溏心蛋保有微流心微凝固質感,很溏心。
🥩肉質鮮嫩,但只有一片。
🥣湯底稍嫌太鹹,掩蓋食物本身的味道。

飲料:
崗山烏龍,嗯沒有特別,這個價錢,應該要有壺吧,建議略過。

雞白湯拉麵  和  崗山烏龍
雞白湯拉麵  和  崗山烏龍
2024-01-31 319 浏览
呢間日本撈麵店嚟到香港已經一段日子 礙於太懶唔想排隊 一路都冇試過 原來已經開咗分店嚟沙田 難得唔係好多人 決定下獎勵下辛苦工作嘅自己🥲未試之前以為係食撈拉麵 點知原來係主打日本風格嘅台式拌麵(Taiwanese mazesoba) 麵質比較似日本祭典見到嗰啲炒麵正宗全料東京撈麵 $109貪心嘅我抱住一期一會嘅心態嗌咗個全料版 同另一款原味東京撈麵($89)嘅分別在於呢碗有有豬腩(叉燒)同溏心蛋🤭食落口第一下感覺係鰹魚粉味好強 再嚟係蒜味 最後係蔥同韭菜嘅辣味 整體嚟講味道都唔錯 值得一試🥹 不過叉燒同溏心蛋份量都唔多 而且味道冇乜特別 如果只係想嚐鮮嘅 我覺得試原味東京撈麵就夠餐廳仲有教食客幾個步驟 可以中間加唔同配料轉下口味 第一步嘅黑椒我就覺得有啲雞肋🤨 反而香醋真係幾好食 酸酸哋令啲麵更易入口 另外個辣粉都唔錯👍🏻最後食曬啲麵 就可以問店員攞個迷你白飯撈埋落去喇 真正嘅「汁都撈埋」千祈唔好懷疑 嚿飯真係好迷你 只有一隻湯匙咁多 啱啱好可以撈曬啲料😛 份量嚟講 一個女仔自己嗌一碗 食埋迷你白飯都飽呀焙茶拿鐵 $40味道一般 同無印焙茶拿鐵粉自己沖差唔多🤣服務嚟講 喺香港當然我都冇

正宗全料東京撈麵 $109
正宗全料東京撈麵

焙茶拿鐵 $40
味道一般 同無印焙茶拿鐵粉自己沖差唔多🤣

服務嚟講 喺香港當然我都冇期望有日式款待啦 不過門口有位店員就比較粗聲粗氣 唔係好想有客嚟咁 拉低曬成間鋪嘅服務水平 有啲可惜🙃

評分 (🌕🌕🌗:正常)
性價比:🌕🌕🌕🌑🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌑🌑🌑🌑
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
結論: 久唔久可以食下 試埋其他款

⛺麺屋こころ (新城市廣場一期)
📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓704號舖
2024-01-17
  • 正宗全料東京撈麵
位於新城市廣場頂層 成層都有好多食肆 見到係新嘢 本身都鍾意呢啲中太麵 所以就去試賣相係幾吸引嘅 但係佢間鋪主打另一個抹茶我就覺得兩樣嘢唔係好夾 如果係就係分開買 想飲抹茶嘅時候就飲抹茶拎走 食嘢嘅時候真係食嘢 唔好諗住貪心坐喺度食拉麵再加飲抹茶 兩樣嘢唔夾 所以可能佢都有咁諗唔會有套餐價 都係單點價錢😗喺商場開嘅拉麵舖好處就係唔會有落場時間 想食就去 但係相反就驚質素好快變差(基本上都係啲大公司出資請日本店嚟開局教完你之後走人 之後質素就開始下降🫠)希望唔會啦「山椒麻辣撈麵」講返食物 我主食叫咗「山椒麻辣撈麵」佢好地道咁叫撈麵好似有啲奇怪 或者可能叫混麵 會唔會獨特啲同埋第一印象唔會咁地道反而變差嘅感覺😂日文叫 まぜそば / 油そば成個麵唔錯嘅但係撈起上嚟有啲辛苦可能因為佢個碗唔叫大 加上底窄上闊 好多料你撈嘅時候會沉咗底 食到辣味但係唔係好覺麻同埋唔好認為佢會好辣 而個麵身煙靭有口感同埋唔同湯麵沾麵 佢一定掛到汁 所以都唔錯嘅 加上佢嘅醬料係預咗多俾你 因為食到最後可以免費加個細白飯撈落去 如果有胃口嘅人真係建議加一份 會豐富咗好多 好適合配白飯 而個豬腩如果火炙吓佢就更加加分 睇

「山椒麻辣撈麵」
日文叫 まぜそば / 油そば
而個豬腩如果火炙吓佢就更加加分 睇Menu上佢好似有嘅 但現場食嘅時候好似唔係好感覺到火炙嗰種油香

「香辣炸雞
呢個食得辣嘅人先好點 佢辣過隻麵
同埋佢冇沙律醬嗰啲 真係齋哽
不過對於我食得辣嘅唔錯 件數多但係唔大隻 炸得比較乾身 係冇咩肉汁 係食嗰調味

「餃子」
呢個真係唔記得係叫咗邊隻餃子 普普通通 佢個餃子汁有啲少 不過又諗 碟個位應該係放沙律醬 所以嗰個兜位都擺唔多汁 但當然啦佢都冇比滿

「杯茶」
因為可能嗰日多人 入場點餐等咗好耐 就嗌杯茶試吓 王道嘅抹茶紅豆 OK啦 只要接受到個價錢 モーマンタイ

2023-11-30
1K
2023-12-03 75 浏览
麵屋價錢💲: $109/ $129好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-湯拉麵就食得多,撈的真係比較小見。 但呢間拉麵店越開越多分店,又幾多人食,諗唔到食咩的時候都去試左試!-✅正宗全料東京撈麵。雖然係熱食,但入口都係暖暖地。呢個味道好豐富,濃烈的鰹魚粉味道加紫菜,撈埋肉碎、🧄、蔥、大蔥,係比較重口味😋麵條過左冷河又粗,好好咬!加左蛋黃會滑溜小小。叉燒正常有燒過,有d火炙味,肥瘦都適中,夠腍😬-✅山椒胡麻冷撈麵。呢個冷面麻辣味幾出,係更濃口味的選擇!辣粉幾有後勁,都帶d麻的感覺🤤 麵條更煙韌。加埋炸蒜片同花生,香口好多。同埋佢的叉燒同普通的個隻唔同,係慢煮叉燒,但個人覺得可以更嫩🥲 呢個麵更加建議加粗同檸檬汁食,會開胃D。-其實味道唔錯,撈麵會煙韌d,但始終都係中意湯的感覺🤭 撈的話呢到個紫菜味比較重!-
麵屋
價錢💲: $109/ $129
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

2023-11-30 723 浏览
拉麵同烏冬成日都食,呢間撈麵就與眾不同啦😽 仲要而家推出咗期間限定嘅抹茶同蜜瓜系列甜品🍈 身為蟻星人嘅我即刻心心眼,食完覺得係幸福嘅感覺😻1️⃣柚子鹽味撈麵🥣今次試咗柚子味,食落感覺好清新😌呢度嘅撈麵用咗較粗身嘅太麵,食落有啲硬身同有咬口多啲😎 竹筍就好爽口,加埋淋淋嘅雞胸肉,太麵亦掛住蛋汁,加埋有蔥同紫菜等等嘅配料,真係食唔停口😋食到最後仲可以問店員拎白飯,再將白飯加入剩低醬汁嘅碗入面ᴍɪx ᴍɪx ᴍɪx~ 好食之餘一啲都唔浪費😏2️⃣甜品🍮期間限定嘅甜品sᴇᴛ一定要試吓😍 呢個sᴇᴛ入邊有抹茶芝士蛋糕🍰 牛乳雪糕🍨 紅豆🫘 蜜糖🍯 糰子🍡 同蜜瓜波波🍈…抹茶芝士蛋糕嘅底層用咗海綿蛋糕而唔係餅底,食落整體好sᴏғᴛ😚牛乳雪糕味道好濃好滑🤣紅豆亦甜甜綿綿,我覺得同雪糕一齊食又唔錯喎😋另外原味同抹茶味嘅糰子軟軟糯糯,蜜瓜波波一粒粒好趣緻🫶🏻3️⃣ 麥茶🌾其中一款揀咗好健康嘅麥茶🫗 可以消水腫又可以降膽固醇,仲有安神嘅作用😌4️⃣ 蜜瓜沙冰🍈一杯超級冰凍嘅飲品,而且又唔會太甜,仲有件好大嘅蜜瓜咬下添🥰
拉麵同烏冬成日都食,呢間撈麵就與眾不同啦😽

1️⃣柚子鹽味撈麵🥣
柚子鹽味撈麵

今次試咗柚子味,食落感覺好清新😌

2️⃣甜品🍮
Melon  Dessert  Set

牛乳雪糕味道好濃好滑🤣
紅豆亦甜甜綿綿,我覺得同雪糕一齊食又唔錯喎😋

另外原味同抹茶味嘅糰子軟軟糯糯,蜜瓜波波一粒粒好趣緻🫶🏻

3️⃣ 麥茶🌾

4️⃣ 蜜瓜沙冰🍈

下午茶
Melon  Dessert  Set
  • 蜜瓜沙冰
2023-11-28 158 浏览
沙田食tea… 見到Kokoro Tokyo Mazesoba門面的園林設計,休閑放鬆😚 於是入去chill吓~ 🎈鹽味撈麵 $89SHIO MAZESOBA豬腩、蔥花、紫菜碎、水菜、竹筍、唐辛子称、生蒜、魚粉及小麥麵我選擇這鹽味東京撈麵主要因為豬腩肉🤩 豬腩表面焦香,鮮嫩甘香,食2塊已經份外滿足🤣 東京撈麵有4食法,可以先撈勻食,撈麵麵身有咬口,而且滿是紫菜麻油香😍 食咗1/3後,加入黑胡椒撈勻再食,胡椒香而微辣,令胃口大開😋 唔好掛住食呀!食咗2/3後,要再加入KOKORO秘製香醋🙌 口感即時變得清爽美味😆 瞬間食晒個麵✌🏻 最後,要加多啖飯,撈埋剩低的醬汁 yumyum✨🎈Matcha dessert set $128甜品~ 我食抹茶系列😁 有抹茶雪糕、抹茶cheese cake、抹茶大福、麻糬小丸子… 雪糕的抹茶味突出,香濃回甘,而cheese cake好濃滑,大福丸子可配糖漿、紅豆醬,大福的紅豆餡甜入心🥰仲有2杯飲品,我揀咗matcha latte,朋友就飲焙茶… 茶味洽到好處有機靜岡焙茶SHIZUOKA HOJICHA抹茶拿鉄MATCHA LATTE

🎈鹽味撈麵 $89
SHIO MAZESOBA

🎈Matcha dessert set $128

有機靜岡焙茶
SHIZUOKA HOJICHA
抹茶拿鉄
MATCHA LATTE
原來麺屋こころ開到嚟沙田喇(⁰▿⁰) 上個禮拜去沙田先知呢度都有分店😂 各位新界朋友唔洗走去灣仔都有得食喇🙆‍♀️每次嚟KOKORO都係必食佢嘅人氣日本撈麵,當然佢哋亦有拉麵、丼飯同小食可以揀💁‍♀️ 今次見到推出咗期間限定Dessert Set,好吸引,一於試試佢💪當日星期日5點嚟到,見到好多遊客幫襯,幾乎滿座,最後等咗唔洗5分鐘就安排到入座✦ 原味東京撈麵 $89呢款係熱食🌞 碗內配料豐富,有生蛋黃、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉,食第一啖時辣勁已經湧上嚟,食多啖就食到來自魚粉嘅鮮味🐟多種配料混合形成濃稠醬汁,味道好濃重!麵條採用小麥麵,有嚼勁嘅粗麵條,係我鐘意嘅麵條質感🍜店員提醒,呢款撈麵可以四食,一食係撈勻食,二食係落黑胡椒、三食就落秘製香醋、四食加白飯🍚我個人最喜歡第三種食法,落咗秘製香醋,減輕辣度,而且撈麵味道更清爽,唔覺膩!✦ Matcha Dessert Set $128KOKORO推出咗兩款新期間限定Dessert Set,分別係蜜瓜set🍈同抹茶set🍵 身爲抹茶愛好者就當然要食抹茶set啦(✿゚▽゚)ノ呢個set有兩杯Matcha Latte、抹茶芝士蛋糕、抹
原來麺屋こころ開到嚟沙田喇(⁰▿⁰)
上個禮拜去沙田先知呢度都有分店😂
各位新界朋友唔洗走去灣仔都有得食喇🙆‍♀️
✦ 原味東京撈麵 $89
✦ Matcha Dessert Set $128
呢個set有兩杯Matcha Latte、抹茶芝士蛋糕、抹茶雪糕同3款丸子,本身一杯Matcha Latte都$38,所以計落叫set真係超值😎
☞ Matcha Latte
濃郁抹茶多了一份牛奶香甜,牛奶順滑有充足乳脂,與抹茶嘅比例恰到好處,抹茶嘅清香無被蓋過咗,飲到最後都仍然飲到抹茶嘅回甘😙
☞ 抹茶芝士蛋糕
上層係芝士蛋糕幼滑質感,底層係軟綿嘅海綿蛋糕,蛋糕整體唔算苦澀,啖啖抹茶幽香而不澀!加上甜蜜紅豆蓉,簡直絕配🫘
☞ 抹茶雪糕
食過好多抹茶雪糕都係奶味較重,呢款抹茶雪糕茶味突出🍃 抹茶濃厚甘醇,茶香悠長!雪糕軟滑,不過雪糕融得快,唔好影太耐要盡快食!
☞ 丸子
有白玉丸子、抹茶丸子同艾草丸子,可以配紅豆蓉或者點蜜糖食🍯 艾草丸子軟糯,內餡有紅豆蓉,唔會過甜,與艾草味道匹配!白玉丸子及抹茶丸子體積較細,口感則較煙韌~

💬 總結
Dessert Set有質素,抹茶控可以一試!過嚟食個tea (❛◡❛✿) 撈麵一如以往水準穩定!
下午茶
⌇ 𝗣𝗿𝗲𝗺𝗶𝘂𝗺 𝗧𝗼𝗸𝘆𝗼 𝗠𝗮𝘇𝗲𝘀𝗼𝗯𝗮 正宗全料東京撈麵 ﹢ 𝗠𝗲𝗻𝘁𝗮𝗶𝗸𝗼 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗠𝗮𝘇𝗲𝘀𝗼𝗯𝗮 明太子忌廉撈麵⌇✧˚˖  ˖ ˚✧♡⋄⁎✧。⁺ ༘ ☾῁the Premium Tokyo Mazesoba contains spicy minced meat, loads of scallions and chives, bamboo shoots, seaweed crumbs, chasiu, runny egg yolk and raw garlic. i lovvveeee chives and garlic so i was thankful to see the generous portion given. (*´꒳`*) pierce the egg yolk and mix all the ingredients evenly with the wheat noods. v soft, tender and juicy chasiu, the noods were thick and chewy. (⁎⁍̴̆Ɛ⁍̴̆⁎)there’s quite a
✧˚˖  ˖ ˚✧♡⋄⁎✧。⁺ ༘ ☾῁
the Premium Tokyo Mazesoba contains spicy minced meat, loads of scallions and chives, bamboo shoots, seaweed crumbs, chasiu, runny egg yolk and raw garlic. i lovvveeee chives and garlic so i was thankful to see the generous portion given. (*´꒳`*) pierce the egg yolk and mix all the ingredients evenly with the wheat noods. v soft, tender and juicy chasiu, the noods were thick and chewy. (⁎⁍̴̆Ɛ⁍̴̆⁎)there’s quite a few strong savoury flavours mixed in your mouth as you slurp the noods dipped in the sauce, can’t even find words to describe how delicious it was.(◍•ᴗ•◍) the minced meat was spicy but the spiciness comes after you swallow it, and doesn’t burn your mouth. those who love strong flavours can add black pepper and kelp vinegar to enhance the taste, but i thot the orig one alrdy had a strong taste lol so i didn’t.

the Mentaiko Cream Mazesoba had v similar ingredients to the Tokyo one, but instead of chives and bamboo shoots, it contains rocket and cod roe. sauce was a mixture of soy sauce and cream and tastes like pasta. ( ´▽` )pear vinegar was also served with mentaiko, so you can mix it into the creamy sauce. cod roe was not greasy and mixes well with the cream. However, my frd who ordered tis said that tis was too similar to western pasta and lost the jap cuisine vibe that she was craving for( ˘•ω•˘ ), she tried my Tokyo mazesoba and thot it’s more Japanese than the mentaiko one. So better pick Tokyo instead of mentaiko if u’re craving for jap styled noods, while mentaiko would be a nice fusion dish.

they had a 4 step guide teaching you how to mix the noods, add black pepper after finishing 1/3, then vinegar after 2/3, and finally their free rice after u finish the noods. love how they give rice for free and different portions of mazesoba to choose from tho, def enuf for males who wnna come!( ^ω^ ) i don’t eat ramen much but i’m loving their mazesoba somuchhhhh hahaha def coming back whenever i’m near wanchai(❁´▽`❁).ᐟ.ᐟ
  • 正宗全料東京撈麵
  • 明太子忌廉撈麵
麺屋こころ @kokorohkg📍沙田沙田正街18號新城市廣場一期7樓704號舖放假去左沙田行下街🛍️見到 @kokorohkg新出左期間限定甜品二人餐🍡都幾多人排隊~睇來好受歡迎🌟一於試下🫢等位都等咗大概15分鐘🤣美食就係值得等待🍵 抹茶二人前甜品set $128 抹茶控不能錯過🍵跟2杯MATCHA LATTEE 、抹茶芝士蛋糕🍰抹茶雪糕🍨紅豆蓉🫘三款不同口味丸子🍡包括:原味、抹茶味同紅豆蓉夾心艾草味呢個價錢嚟講Ok😁~我喜歡佢地綠茶味夠濃香 🍜Mazesoba 鹽味撈麵 $89 KOKORO撈麵用上由自家研發的肉燥、配以獨門醬汁及自家手製太麵所製成😋我呢碗鹽味撈麵~配上豬腩、蔥花、紫菜碎、水菜、竹筍、唐辛子絲、生蒜、魚粉及小麥麵而且一個好特別嘅四部曲食法~個麵質夠爽彈、材料豐富😁好味道👅👍🏻最正係吃完撈麵後🤪可免費加入白飯再攪拌食用有興趣來食~記得早D來攞位同埋呢個二人前甜品Tea set 期間限定😝
麺屋こころ @kokorohkg

🍵 抹茶二人前甜品set $128

抹茶控不能錯過🍵跟2杯MATCHA LATTEE 、
抹茶芝士蛋糕🍰抹茶雪糕🍨紅豆蓉🫘

三款不同口味丸子🍡
包括:原味、抹茶味同紅豆蓉夾心艾草味

呢個價錢嚟講Ok😁~我喜歡佢地綠茶味夠濃香

🍜Mazesoba 鹽味撈麵 $89

KOKORO撈麵用上由自家研發的肉燥、
配以獨門醬汁及自家手製太麵所製成😋

我呢碗鹽味撈麵~配上豬腩、蔥花、紫菜碎、
水菜、竹筍、唐辛子絲、生蒜、魚粉及小麥麵
而且一個好特別嘅四部曲食法~
個麵質夠爽彈、材料豐富😁好味道👅👍🏻
最正係吃完撈麵後🤪可免費加入白飯再攪拌食用

有興趣來食~記得早D來攞位
同埋呢個二人前甜品Tea set 期間限定😝
有別於傳統日式拉麵店,主打嘅唔係拉麵或沾麵🙊而是撈麵🤣🔸柚子鹽味撈麵 $89原味撈麵之前試過幾次,今次試下柚子鹽味撈麵,呢款係冷麵🍜麵條以粗身太麵為基底,每日新鮮手工製🧑🏼‍🍳入口份外煙韌,爽口又彈牙,仲好掛汁配上慢煮雞胸肉🐓生蛋黃🍳蔥花、韮菜、紫菜碎、竹筍,及清新柚子香醬料,比原味撈麵更清新,相對冇咁重口味1️⃣把醬料攪拌均勻2️⃣享用三份一後,添加黑胡椒3️⃣享用三分二後,添加秘製香醋4️⃣吃完撈麵後,可免費加入白飯,並攪拌成肉燥飯🔸Matcha Dessert Set $128期間限定嘅抹茶甜品😍抹茶控必試🍵抹茶雪糕抹茶雪糕口感順滑🍨帶有濃郁抹茶味,啖啖回甘,同抹茶蛋糕簡直Perfect Match🍵 Matcha Cheesecake上層抹茶綿密細膩,底層海綿蛋糕鬆軟🍰抹茶味香濃,亦不會太甜。🍵 小丸子丸子煙煙韌韌🍡可按個人喜好加入紅豆蓉🫘及蜜糖,🍯部分入面更有紅豆餡🍵 Iced Matcha Latte x2套餐包了兩杯抹茶特飲,抹茶色澤翠綠,味道醇厚濃郁,飲落清爽解膩。
有別於傳統日式拉麵店,主打嘅唔係拉麵或沾麵🙊而是撈麵🤣

🔸柚子鹽味撈麵 $89

🍵 Matcha Cheesecake

🍵 小丸子

🍵 Iced Matcha Latte x2
2023-11-16 65 浏览
呢間正宗既日本餐廳見網上好多人推薦✨假期就約朋友真係喲黎試下先,佢地出左哥期間限定既蜜瓜甜品套餐🍈d蜜瓜係日本運送到港,食落去係好香甜,好多汁。仲有我一直都未試過冷既撈麵🍜今次可以2一次性滿足曬真係好正,價錢又好合理。入面既裝飾都係以休閒風格為主,真係好多黎呢度打卡📸🌟柚子鹽味撈麵 $89個麵係用左冷既小麥麵去整,上面有慢煮既雞肉🐥生雞蛋🥚紫菜,竹筍等。食落去係有好濃既柚子味🍐好清爽,完全唔會油膩,d麵一咬落去係好有嚼勁,好彈牙。雞肉因慢煮既關係食落去係好嫩,又無加任何既調味料,個雞肉味好濃。成個麵食落去都係好少油少鹽少調味料,又用左較健康又低卡嘅小麦去整,真係一流🍜🌟蜜瓜甜品套餐 $148呢個甜品餐入面有芝士蛋糕🧀粒粒紅豆,牛乳雪糕,蜜瓜沙冰,岡山烏龍茶超豐富。個芝士蛋糕食落去係好鬆軟,芝士味好濃,又唔會好甜。牛乳雪糕食落去個牛乳偉好濃,好正宗,同平時買開既日本牛乳係完全無分別🍨真係超好食黎到飲品,蜜瓜沙冰係完全用日本蜜瓜整成🍈飲落去就知無落其他糖水,全部黎子蜜瓜既甜度,上面仲有一舊蜜瓜,食落去都好清甜😋真係好推薦。岡山烏龍茶係飲落去好清香既茶味,同平時飲開既烏龍茶係完全唔同,淡淡既

🌟柚子鹽味撈麵 $89

🌟蜜瓜甜品套餐 $148

黎到飲品,蜜瓜沙冰係完全用日本蜜瓜整成🍈飲落去就知無落其他糖水,全部黎子蜜瓜既甜度,上面仲有一舊蜜瓜,食落去都好清甜😋真係好推薦。岡山烏龍茶係飲落去好清香既茶味,同平時飲開既烏龍茶係完全唔同,淡淡既烏龍茶味,飲落去真係好清香又解膩🍵
2023-11-15 192 浏览
今日黎到位於沙田新城市既KOKORO, 呢間日本拌麵店係當地非常出名, 好開心唔洗飛日本都可以係香港食到丫餐廳裝修行簡約風, 感觀開揚, 悠閒舒適食物方面主打食撈麵, 有多種唔同既口味選擇 另外仲有小食, 丼食, 甜品等等....原味東京撈麵 L $109配料好豐盛丫, 有生蛋黃, 辣肉碎, 葱花, 韭菜, 紫菜碎, 生蒜, 魚粉, 小麥麵~~麵條屬粗太麵, 口感煙韌彈牙有嚼勁將所有配料同麵條撈勻一齊食, 味道非常濃郁, 有豐富既口感同層次感蜜瓜甜品套餐 $148整個甜品賣相當精緻迷人套餐包2杯飲品, cheese cake, 雪糕, 丸子甜品等~~蜜瓜沙冰口感滑順, 綿密細軟~~ 冰沙底下仲有粒粒蜜瓜塊.....蜜瓜既甜味同冰涼既口感相互融合, 每一啖都帶黎一種涼爽感覺日本產麥茶顏色深沉, 散發出濃郁茶香~ 入口會感受到麥茶既澀味同淡淡焦香, 清爽而不失深度Cheese cake味道濃郁, 口感柔軟又滑嫩, 入口即溶丸子軟糯Q彈, 沾點紅豆醬食味道更豐富牛奶雪糕好滑又creamy, 牛奶味濃~~

餐廳裝修行簡約風, 感觀開揚, 悠閒舒適
食物方面主打食撈麵, 有多種唔同既口味選擇
另外仲有小食, 丼食, 甜品等等....
原味東京撈麵 L $109
麵條屬粗太麵, 口感煙韌彈牙有嚼勁

蜜瓜甜品套餐 $148
整個甜品賣相當精緻迷人
蜜瓜既甜味同冰涼既口感相互融合, 每一啖都帶黎一種涼爽感覺

丸子軟糯Q彈, 沾點紅豆醬食味道更豐富

牛奶雪糕好滑又creamy, 牛奶味濃~~

• 原味東京拉麵
  • 蜜瓜沙冰