2019-02-28 187 浏览
我以往曾經到九龍灣的麻布茶房用餐數次,結果是一次比一次差。這次差的程度甚至難以用筆墨形容。這天我在附近打球後,打算到麻布茶房食個午餐,貪圖它的定食款式夠多。我點了牛乳牛肉蛋包飯,這是個非常差的決定,因為食物質素令人非常失望。蛋花湯和醃漬小菜是正常水平的。惟蛋包飯的水準令人意外。首先,蛋是滑的,而且有蛋香,但完全沒有蛋包飯的效果,它只是一樣「睇唔到啲飯就叫蛋包飯」的物體。此外,最令我不滿的是蛋、牛肉、甚至是咖哩汁也是涼的。同時,擺盤亦相當不知所謂,感覺像是在大學校園吃所謂的「頹飯」。
我以往曾經到九龍灣的麻布茶房用餐數次,

結果是一次比一次差。

這次差的程度甚至難以用筆墨形容。這天我

在附近打球後,打算到麻布茶房食個午餐,

貪圖它的定食款式夠多。

我點了牛乳牛肉蛋包飯,這是個非常差的決

定,因為食物質素令人非常失望。

蛋花湯和醃漬小菜是正常水平的。惟蛋包飯

的水準令人意外。首先,蛋是滑的,而且有

蛋香,但完全沒有蛋包飯的效果,它只是一

樣「睇唔到啲飯就叫蛋包飯」的物體。此

外,最令我不滿的是蛋、牛肉、甚至是咖哩

汁也是涼的。同時,擺盤亦相當不知所謂,

感覺像是在大學校園吃所謂的「頹飯」。

2019-02-20 117 浏览
好難食叫咗一個西冷扒餐,一個牛肉火鍋個扒好un好難咬,又冇乜味個火鍋更嚴重,啲牛肉係臭,一睇就知唔新鮮得3塊肥牛,3粒丸,但有8塊菜...完全唔飽肚最過分既係杯雪糕,見其他嘢咁伏已經唔敢試佢自家甜品,特登揀Haagen Dazs雪糕但竟然都有伏。佢杯雪糕係融哂再雪過,入面變咗冰,最後食都冇食dum咗成間餐廳得3個侍應,其中一個唔落單既搞到舉極手都唔應,有時應咗話轉頭先,但過多陣就冇咗件事 3個人埋單接近$400,呢啲垃圾佢俾返錢我就差唔多
好難食
叫咗一個西冷扒餐,一個牛肉火鍋
個扒好un好難咬,又冇乜味
火鍋更嚴重,啲牛肉係臭,一睇就知唔新鮮
得3塊肥牛,3粒丸,但有8塊菜...完全唔飽肚

成間餐廳得3個侍應,其中一個唔落單既
搞到舉極手都唔應,有時應咗話轉頭先,但過多陣就冇咗件事

3個人埋單接近$400,呢啲垃圾佢俾返錢我就差唔多
Haagen  Dazs
2019-02-14 99 浏览
情人節2月14 8點諗住食餐好,見幾好食入泥食點知哇 薯條同薯角凍左架!仲要系全部!都算16安士牛排熟到硬哂,要我用汁泥送牛排泥食真系人生第一次,好垃圾,知你地忙薯條凍都唔緊要,但牛排熟到甘難食有無搞錯!!!
情人節2月14 8點諗住食餐好,見幾好食入泥食點知

2019-02-07 70 浏览
近年好似每區都有麻布茶房嘅蹤影,呢間做甜品起家嘅日本過江龍似乎愈來愈掂!今次嚟咗淘大呢間麻布茶房食晏晝。佢嘅定食種類算幾多,而且餐廳佈置同座位分佈都幾唔錯!我叫咗個豪華定食餐牌嘅蒜香黑椒牛柳粒定食。開胃小菜冇乜特別,味道醃得都幾好,而且夠爽口的。蛋花湯反而幾有驚喜,材料只有蛋絲,而且清清淡淡,但實而不華,充滿淡淡的鹹香。牛柳粒夠唒蒜香,但黑椒味幾乎冇咁滯。另外肉質較好老,「鞋颯颯」,麻麻地!不過總括嚟講都OK嘅!
近年好似每區都有麻布茶房嘅蹤影,呢間做

甜品起家嘅日本過江龍似乎愈來愈掂!

今次嚟咗淘大呢間麻布茶房食晏晝。佢嘅定

食種類算幾多,而且餐廳佈置同座位分佈都

幾唔錯!

我叫咗個豪華定食餐牌嘅蒜香黑椒牛柳粒定

食。

開胃小菜冇乜特別,味道醃得都幾好,

而且夠爽口的。

蛋花湯反而幾有驚喜,材料只有蛋絲,而且

清清淡淡,但實而不華,充滿淡淡的鹹香。

牛柳粒夠唒蒜香,但黑椒味幾乎冇咁滯。另

外肉質較好老,「鞋颯颯」,麻麻地!不過

總括嚟講都OK嘅!

2019-02-04 65 浏览
喜歡火鍋的我,當然少不了秋冬就打邊爐,去了麻布茶房,覺得它除了有火鍋之外,也能配搭雪糕,可以一次過滿足我愛食甜品的意欲。而火鍋也可以選擇牛,豬,雞肉,另外,湯底也有得選擇泡菜,豚骨或壽喜.今次選了牛肉的火鍋,片片牛肉之外,也有一些時令蔬菜,可以配白飯或加錢屏屏麵.餐後也有多款的雪糕選擇,我自己就偏愛抺茶軟雪糕,口感好滑,雪糕底還有一個蕃薯,感覺都幾特別。食完這個火鍋,好滿足的一餐,也為秋冬添加一份暖意。
喜歡火鍋的我,當然少不了秋冬就打邊爐,

今次選了牛肉的火鍋,片片牛肉之外,也有一些時令蔬菜,
可以配白飯或加錢屏屏麵.

餐後也有多款的雪糕選擇,我自己就偏愛抺茶軟雪糕,
口感好滑,雪糕底還有一個蕃薯,感覺都幾特別。

食完這個火鍋,好滿足的一餐,也為秋冬添加一份暖意。
2019-01-15 98 浏览
同個好耐冇見嘅朋友飯聚,喺九龍灣搵一間可以兩個人傾好耐唔趕人走而且有甜品食的餐廳,我哋諗到淘大麻布茶房。人流唔算多,坐得都幾舒服。 本來諗住食shabu shabu, 因為記得有個set係shabu shabu配甜品由七十蚊到一百蚊不等覺得好抵 。但我哋比隔離枱的半價安格斯牛扒吸引住, 牛扒十分之受歡迎 ,半價後一百蚊都唔使,如果要加配料例如沙律餐湯就另計而且叫牛扒甜品半價,我哋叫咗8安士份量牛扒加甜品,都係百幾蚊一個人, 可以坐好耐。
安格斯牛扒8安士份量

蕃薯雪糕

2019-01-09
安格斯牛扒8安士份量
2019-01-12 145 浏览
今日去咗麻布茶房食佢嘅16安士安格斯牛扒, 份牛扒黎嘅時候嚇咗一跳, 睇佢個樣根本冇16安士, 而且佢佔咗三分一以上都係肥膏,嗰嚿肥都大到嚇死人,走去同個經理講,個經理竟然話安格斯牛扒係咁嘅樣,真係激氣,下次唔會再去食。
2019-01-05 53 浏览
Off today and find my friend near by, as today is really cold, that why we wanna try some hotpot. At around 7:00 , there have so many people lining up outside already. We take around 30mind to wait for the table.We order two set hotpot, one for chicken another one for beef. Although the food is normal not so surprise , but the set will have one dessert for ice cream. I love their dessert!! It is so big should be share with tee people. Haha but we order two. If no need to wait to long I will come

We order two set hotpot, one for chicken another one for beef. Although the food is normal not so surprise , but the set will have one dessert for ice cream. I love their dessert!! It is so big should be share with tee people. Haha but we order two. If no need to wait to long I will come here again next time.
2018-12-30 95 浏览
差得可怕!這類餐廳從來不會對食物存在任何期望,但服務簡直差得可怕。連經理也如是,還能說什麼。考慮街外的茶餐廳吧,不論食物質素及所得服務一定可得到不少於雙倍,但價錢一定平雙倍以上⋯⋯
2018-12-28 103 浏览
聖誕諗住据下扒,就黎入黎試下。揀左一份16安士安格斯牛扒 同埋美式什扒,再加3款小食。三款小食平平常常,而29蚊3樣黎講算可以了。到講主菜。呢個美式什扒,一拎黎就見到舊洋蔥黑過炭,雞扒怪怪地,肉入面d雪味好勁,舊肉冇乜味,似白煮。牛扒煎到成塊牛肉乾咁,劣作! 到豬扒又係冇味冇肉汁。成碟野80蚊 真係食快餐店据扒仲抵過佢。到塊安格斯, 職員話得7成 同全熟揀,冇5成揀,我地揀左7成,一黎到一切入面d肉黑色的,即刻叫店員來,要求店員換上拎一塊,佢地都願意的。圖上就係另一塊,都係唔太新鮮,冇乜肉既鮮味,似雪左耐,同唔係靚既肉,不過16安士而128蚊,都預左質素唔會高的。撞板一次算了,以後唔會再來。
聖誕諗住据下扒,就黎入黎試下。

揀左一份16安士安格斯牛扒 同埋美式什扒,再加3款小食。

三款小食平平常常,而29蚊3樣黎講算可以了。
到講主菜。

撞板一次算了,以後唔會再來。
冬天來到,當然是要吃火鍋,暖暖身🥘環境衛生,整潔,裝潢沒有甚麼特別,故獲得3分。服務只是普通,扣分位包括我們仍未吃完火鍋,只是把所有配料弄熟了,便有員工前來把爐收走了,說爐不夠用,其二餐廳有限時一小時,大約45分左右便有員工要求先結賬。我們這次選了雞肉及牛肉火鍋,而湯底選了豚骨及泡菜。雞肉及牛肉的質素是合格,而其他配料也不少,故十分抵吃。湯底方面,豚骨湯底味較淡,故喜歡淡味的可以選擇這個湯底。而泡菜湯底會較惹味,因味較濃又帶微辣。最後,我們分別點了黑蜜黃豆粉及草莓聖代作為甜品。黑蜜黃豆粉,頗好吃,黃豆粉配上雪糕,令人停不了口。而草莓聖代也十分不錯,草莓及雪糕的配搭是不可能不好吃的。
冬天來到,當然是要吃火鍋,暖暖身🥘

[環境點評]
環境衛生,整潔,裝潢沒有甚麼特別,故獲得3分。

[服務點評]

[食物點評]
我們這次選了雞肉及牛肉火鍋,而湯底選了豚骨及泡菜。

雞肉及牛肉的質素是合格,而其他配料也不少,故十分抵吃。

2018-12-07
2018-12-13 64 浏览
其實麻布茶房既晚市已經做左呢個SET好耐就係會有一邊爐加一個甜品既SET我今次就叫左番茄湯底既邊爐同埋燒番薯霜淇淋既SET(A+C)番茄湯底個味道都出既邊爐既份量係唔多肉片大約3-4片而菜既份量都還可以仲會有少少菇類既邊爐料另外同以跟白飯/烏冬白飯唔洗加錢 烏冬就要雖然個SET係冇飲品跟既但係會有茶飲員工有時見到我地個杯冇晒茶都會好勤快咁樣黎幫我地加茶水而甜品方面 我就叫左芝麻味既番薯係熱既而雪糕係凍因為雪糕係放係番薯上面所以都溶得幾快下但個味道係好配合番薯係唔會太甜 真係全部番薯蓉而芝麻醬係好濃郁芝麻醬 雪糕 同埋番薯都配合得好好呢個甜品係麻布茶房必叫!!
其實麻布茶房既晚市已經做左呢個SET好耐
但個味道係好配合
番薯係唔會太甜 真係全部番薯蓉
而芝麻醬係好濃郁
芝麻醬 雪糕 同埋番薯都配合得好好
呢個甜品係麻布茶房必叫!!
  • 燒番薯霜淇淋
2018-12-03 67 浏览
<<麻布茶房>>一個熟悉的名字, 呢排天氣轉凍見佢有火鍋優惠, 係半價呀,當然要試下。 就黎左九龍灣淘大間分店。 裝修都係以日式為主,我地算早黎到,餐廳未有好多人。 今次加了12蚊來升級豪華海鮮鍋,再加埋原本的牛肉鍋, 以半價黎講都幾抵。講返呢個升級豪華海鮮鍋主要係加左蟹柳、海蝦及青口, 都好抵食,牛肉都幾簿易入口。 套餐跟一碗白飯。 而揀餐A至E,都可以揀一款聖代, 我就揀左芒果聖代,貪佢有雪糕同生果嘛。 打完邊爐再食雪糕就係最爽,口腔油膩感盡清。 我男朋就簡單一點,吃了一個<<豚肉火鍋餐>>, 同樣滋味! 冬天食火鍋岩晒!
就黎左九龍灣淘大間分店。

套餐跟一碗白飯。

2018-12-02 83 浏览
本身係返工日子嘅食晏時間黎 諗住hea食 所以冇特別幫啲嘢食影相但有件好離譜嘅事我地三個人 有兩個叫咗辛苦雞翼拉麵 但幾隻雞翼都滲血水問d侍應 佢地話雪藏雞翼係咁 蝦我未煮過飯咩好彩之後冇肚痛咋仲要好難食 menu話係辛味雞翼 張圖睇落係炸過既但實物嚟到食落完全冇味 係醃都冇醃過咁然後問啲侍應 佢哋話廚房落留咗調味 俾咗啲辣粉同七味粉我哋 叫我地自己落發生完呢啲事之後 啲嘢飲仲要去到食完都未出。吹左兩次先有 搞到遲晒返公司真係以後唔會再黎 恐怖體驗
但有件好離譜嘅事
真係以後唔會再黎 恐怖體驗
辛味雞翼拉麵
2018-11-29
2018-11-30 54 浏览
麻布茶房一向以甜品著名,今天便和朋友來試試它的晚餐。店內坐位數量充足,就坐後店員為我們端上兩杯綠茶。餐牌所供應的食物總類很多,不但有定食類,而且還有單人火鍋選擇。套餐價錢比較吸引,而且還有雪糕作甜品。我先選了牛扒套餐,扒餐配菜有炒洋蔥、烤薯和烤茄子。牛扒厚度適中,不會過薄,而且頗大塊,如能預先調味味道則會更佳。旁邊有附上汁醬供蘸肉 。友人則點了豪華海鮮火鍋,以壽喜燒作湯底,另外再追加了一碟牛肉片。火鍋配料十足,湯底甜甜的,很受女士喜歡。最後還有兩款套餐甜品,友人比較喜歡暖暖的蕃薯雪糕,而我則比較偏好有多種配料的聖代雪糕。