2018-10-07
食完燒牛,唔知點解好想食甜品,仲要係日式甜品,弟婦話佢屋企附近有間麻布茶房,曾經何時,銅鑼灣麻布是我每個月都會去幫襯幾次的地方,因為單是揭開menu睇到甜品嘅相片已經開心到不得了,今晚讓我再次重温一下呢種快樂在門口已看到這個大大的promotion menu, 原來適逢麻布40週年所以火煱系列作半價優惠,簡直不能置信$54-$69元就可以食到一人一鍋的牛肉/豚肉/雞肉火鍋,再配搭B,C,D,E系列的甜品,真係抵到呢!可惜,我和弟婦剛剛食完燒牛,再沒有空餘的位置放得落個火煱,唯有寄望下一次la!今次我無揀到麻布的Signature燒番薯湘淇淋,而是揀左巧克力草莓芭菲,賣相令人好開心,食落更是透心涼,雪糕順滑,加上朱古力漿,更是相得益彰,還有新鮮的士多啤梨和一塊脆脆,下層仲有晶瑩通透 的啫喱,好豐富啊!抹茶蕨軟兹芭菲~on top鋪滿煙韌的白玉和蕨軟糍,仲有一球濃味的綠茶雪糕,下面就係啫喱粒和滑滑的忌廉,幾重口感,好味哈哈!見到隔離枱叫左個大蝦天婦羅,又忍唔住想食,蝦肉鮮甜爽口,炸漿好薄,一點油腻也沒有,真是不錯
餘的位置放得落個火煱,唯有寄望下一次la!