2009-08-30 15 浏览
我lunch 去食野啦~一入去有人帶位,睇落好好招待咁~點知我諗住叫人落單啦~個個都話等等.....我一等就等左成個字都冇人理~出飯就快啦~不過...野飲我就等左好耐我嬲到呀~吹左幾次都話來緊來左幾次都未來~一嬲起來埋單走人.....下次我一定唔會再去
我lunch 去食野啦~
一入去有人帶位,睇落好好招待咁~
點知我諗住叫人落單啦~
個個都話等等.....我一等就等左成個字都冇人理~
出飯就快啦~
不過...野飲我就等左好耐
我嬲到呀~吹左幾次都話來緊
來左幾次都未來~
一嬲起來埋單走人.....下次我一定唔會再去
2009-08-29
2009-08-28 7 浏览
叫左一杯黑芝麻慕滋芭菲朋友就叫白玉蜜果同埋磯邊燒年糕黑芝麻慕滋芭菲上既時候唔知做乜鬼野個雪糕狂滴個雪糕其實真係好甜係死甜不過滑冇鞋口紅豆唔算大粒似係土炮貨唔太甜幾沙杏桃係來貨唔使講同出面食既一樣有三粒小丸子好煙韌但不會癡牙幾好問題係暖得黎好曖昧比室溫暖dd芝麻醬好rich如果再多dd去代替淋係雪糕面既糖漿會好食好多芝麻雪糕甜度適中芝麻味算濃~食到小小芝麻碎慕滋感覺幾得意有d似芝麻糕既質感個底既玉米片又係甜到嘔白玉蜜果我都試左個兩舊綠色同粉紅色好似軟糖既野但食起來似糯米滋同有淡淡既清香個磯燒年糕係我地食緊甜野中途先上搞到一食咸野變到超咸!!!!!!但幾煙韌得黎帶點彈牙~食完咸要飲啖水先再食甜如果唔係會惡性循環
叫左一杯黑芝麻慕滋芭菲

白玉蜜果
我都試左個兩舊綠色同粉紅色好似軟糖既野
但食起來似糯米滋同有淡淡既清香

個磯燒年糕係我地食緊甜野中途先上
搞到一食咸野變到超咸!!!!!!
但幾煙韌得黎帶點彈牙~

食完咸要飲啖水先再食甜如果唔係會惡性循環
my friend's
中規中距
2009-08-27
$127 (其他)
2009-08-26 1 浏览
出到黎TST....見到呢間野...9點都仍然好多人等...諗住好耐冇黎食,就入黎食啦~d野食1黎到~個樣就好靚,點知....又唔熱....D食物份量又少,真係俾個賣相...呃左~~食完第1碟,等左好耐先再黎第2碟,諗住咁耐先上,應該會熱辣辣,點知都係微暖....D侍應態度又唔好,做野又慢,都唔係做野既~係到玩....又冇冷氣(仲熱過出面),真係唔得~~2個人食$200幾...我相信其他地方一定好過佢~所以一定唔會再黎食....我同男朋友都好失望~
諗住好耐冇黎食,就入黎食啦~
d野食1黎到~個樣就好靚,
D侍應態度又唔好,做野又慢,都唔係做野既~係到玩....
又冇冷氣(仲熱過出面),
真係唔得~~

2個人食$200幾...
我相信其他地方一定好過佢~
所以一定唔會再黎食....
我同男朋友都好失望~
2009-08-22
2009-08-12 7 浏览
琴日同左女友去左呢間店到食晚飯,街到己經好熱,但入到去坐底都係咁熱,係唔係想d客食多d雪糕?叫左個靜岡牛肉麵,一個牛肉烏冬,老實講,佢d餐具係幾靚ga,但d野食只係一般,尤其係個牛肉烏冬,唔太討好,反而個牛肉麵辣辣地,好似食緊台灣牛肉麵咁,幾得意,算叫做有d驚喜.佢d小二好似夢遊咁,叫極都冇乜反應,我誋食正餐就唔好考慮呢間店啦,食甜品都可以諗諗o既.
琴日同左女友去左呢間店到食晚飯,街到己經好熱,
但入到去坐底都係咁熱,係唔係想d客食多d雪糕?

叫左個靜岡牛肉麵,一個牛肉烏冬,老實講,佢d餐具係
幾靚ga,但d野食只係一般,尤其係個牛肉烏冬,唔太討
好,反而個牛肉麵辣辣地,好似食緊台灣牛肉麵咁,幾得
意,算叫做有d驚喜.
佢d小二好似夢遊咁,叫極都冇乜反應,我誋食正餐就唔
好考慮呢間店啦,食甜品都可以諗諗o既.
2009-07-23 4 浏览
huffy:和同事一起去看眼睛,下午6点左右去了附近的麻布厨房,点了两款饭,其中有个寿司蛋糕饭看起来不错,吃的时候发现是凉的,并且三文鱼腥的要命,难吃ing。还不便宜,一个餐要60几。
2009-07-22
2009-07-16 39 浏览
人在TST,本想去the mira吃yamn的buffet,可是不可能walk in就有位子,最後被拉到來這邊。有lunch set,兩個人一人一set,再加一杯橙汁加$5,要多一scoop雪糕加$10。自己點了什麼雞肉拉麵(名字大概這樣),朋友要豚肉定食,各要一球綠茶雪糕。waiter都算有禮貌有笑容,而且服務亦有效率,點了不算太久就上菜了。一上台看樣子,就知道完全不對辦。湯底的顏色好淡,而且喝一口是完全沒有什麼值得讚賞的味道,連加味精的誠意也沒有;雞肉的份量真的少得好可憐,雞肉不是一塊塊,而是一條條的,而且是完全沒有味道;上面有少量的椰菜及菠菜,天啊! 椰菜超硬,菠菜就腍得好過份,根本就好難進口;再嘗一口拉麵,還未拉得上來麵就開始斷掉,很明顯的拉麵完全不夠chewy,而且淥得有點太過了,太腍,完全是不合格的拉麵,麵的顏色是淡黃,跟正宗的拉麵差很多。tropicana的橙汁,第一口喝超酸,顏色也不像orange juice,好像菠蘿汁 ;綠菜雪糕是最正常的,真的有綠茶的味道,但一吃就知道不會是自家制的雪糕。朋友的炸豚肉定食,豚肉不少,但炸後再用蛋包著,放得久了就不再脆,肉也變得不好吃

一上台看樣子,就知道完全不對辦。

朋友的炸豚肉定食,豚肉不少,但炸後再用蛋包著,放得久了就不再脆,肉也變得不好吃,炸漿也下得小家,下得一點兒所以炸完後皮也不算脆,無論有沒有蛋在外面包著也一樣會很快就腍掉。

埋單,連加一,每人70,吃得超frustrated的一餐。

waiter自己對menu上的餐也不是太認識,送上台的時候只能說出是什麼什麼定食,卻叫不出到底是A、B、C還是D餐,對自己的餐廳menu上的菜不夠認識,說到底都應該反省一下。

一定不會再來,根本就是一間叫人一次又一次失望的店子。
2009-06-22 6 浏览
因為就腳就去了這兒,還有想食蕃薯雪糕今次第3次去,都係咁難食這間野....都唔明點解可以有咁多分店,仲可以生存咁耐除左甜品,其他都很難食....不如淨係賣甜品...
都係甜品最正,上凍下熱!good,雪糕不會太甜,蕃薯很粉呢!
2009-06-02 1 浏览
After having Japanese food in Knotsfurd Terrace, we came for a dessert here. The restaurant was almost still full at 10pm, quite surprised me, perhaps it was in TST. We managed to have a table for three. I ordered a 霜淇淋金時豆寒 because I like the soft ice-cream (霜淇淋金時), red beans and also the jelly 寒天. The soft ice-cream here was particularly soft and creamy, so rather irresistible, yet it was not too sweet. The寒天 was made of 大菜 which I really like. The dessert was perfectly good for me but of course would find myself guilty of eating such a big portion of dessert at such late night.

Friends ordered a hot sweet soup with red bean and dumplings and another friend ordered an ice-cream sundae. Both were contented about their desserts!

Noted that this restaurant also serves many rice or noodle sets, hope that next time can try some of them.
$70 (其他)
2009-05-31 2 浏览
前兩日同朋友去左麻布茶房, 之前一向都有光顧開, 因為比較近同坐得舒服~~今次叫了一個抹茶日式年糕的甜品, 都是第一次試呢~~因為我之前吃過晚飯, 所以只吃甜品~不過份量實在很少, 有一球雪糕, 那是不錯的,至於日式年糕就好似沒有什麼味道......生果得兩舊, 有等於冇服務就是冇咩人理我地.....水都沒有加啊.....
前兩日同朋友去左麻布茶房, 之前一向都有光顧開,
因為比較近同坐得舒服~~

今次叫了一個抹茶日式年糕的甜品, 都是第一次試呢~~

因為我之前吃過晚飯, 所以只吃甜品~
不過份量實在很少, 有一球雪糕, 那是不錯的,
至於日式年糕就好似沒有什麼味道......
生果得兩舊, 有等於冇

服務就是冇咩人理我地.....水都沒有加啊.....
2009-05-29
$50 (宵夜)
2009-05-13 8 浏览
之前食左幾次其他店既麻布 lunch 和tea,都覺得唔好食,估唔到尖沙咀麻布又幾好喎!茶房風蟹肉飯 ($59.8):冬菇、雞蛋和蟹肉撈飯,個汁鮮味,幾好食。牛肉海鮮燒烏龍麵 ($79.8):鋪面既沙律醬,雞蛋和其他配料很野味,加埋烏冬食好正。照燒三文魚 ($37.8):三文魚燒得肉嫰鮮美。蕃薯天婦羅 ($27.8):炸粉厚左些,一般。茶房風抹茶鰻魚卷 ($47.8):內里既抹茶麵味道怪,好難食!另外要左一樽冷清酒,清清甜甜幾好飲。
照燒三文魚 ($37.8):三文魚燒得肉嫰鮮美。
蕃薯天婦羅 ($27.8):炸粉厚左些,一般。
另外要左一樽冷清酒,清清甜甜幾好飲。
照燒三文魚 ($37.8)
蕃薯天婦羅 ($27.8)
茶房風蟹肉飯 ($59.8)
茶房風抹茶鰻魚卷 ($47.8)
牛肉海鮮燒烏龍麵 ($79.8)
照燒三文魚 ($37.8)
茶房風蟹肉飯 ($59.8)
牛肉海鮮燒烏龍麵 ($79.8)
4人行尖沙咀,因為呢間麻布太就腳了~XD所以好易吸引我幫襯完又再來唔係佢D野實在好好食...(不過麻布有度好~就是佢D甜品真的賣相不錯~)份量就認真麻麻,只適合胃口小的女仔,男仔吃一定不夠飽那天是星期五,有SET LUNCH叫,加上朋友仔大喊肚餓,只好屈就一下囉XD叫了2個定食咋雞扒定食(和風汁)<---友人叫的,說味道還可以而且份量小,女仔吃就OK...塊雞扒沒咩油脂而且雞皮弄得脆脆地,如同平常,會附有昆布清湯,而且今次的配菜仲是羊西菜~雞豕堡(類似漢堡的感覺)(味噌汁)<---我的,個汁非常下飯~而且味道很正,不過橫睇佢都似是兒童餐的格局.....好細份而且擺得好似小朋友吃的咁款香蕉巴非(甜點)<---另外2位朋友叫的,內裡有舊舊立方體佢地唔知是咩野XD其實是布丁切粒XD不過我沒怎麼吃到,味道應該不錯,最少吃那2人好滿意餐飲方面我貪得意叫了杯冰抹茶,佢比左好大一罐小糖漿我初期覺得勁誇張,我又不是好甜成咁,使唔使呀?後來先知是正確的,因為杯野是出乎意料的''澀''.....落左成樽都是飲唔落,飲了一半就放棄奉勸各位不要以身嘗試,愛護舌頭呀XDDDD都是飲可樂百

份量就認真麻麻,只適合胃口小的女仔,男仔吃一定不夠飽

叫了2個定食咋

餐飲方面我貪得意叫了杯冰抹茶,佢比左好大一罐小糖漿我
初期覺得勁誇張,我又不是好甜成咁,使唔使呀?
奉勸各位不要以身嘗試,愛護舌頭呀XDDDD
都是飲可樂百事的汽水著數...而且要冰抹茶仲加我5蚊~

不過貪佢食完之後有得吹下水仲可能不繼有茶飲^^姐姐都會幫人好密咁倒D新茶~
飲左咁多杯茶,吃左個幾鐘,都抵啦XD
差,冰抹茶
味道好
OK,塊扒沒咩多餘油脂
  • 雞豕肉漢堡定食跟味噌汁
2009-04-26 3 浏览
實在不知原來呢間分店的評分係 ... 好似大家不太喜歡。 坦白, 開業以來,我亦好似只係係去過不多於5次。 晚餐過後, 帶朋友去吃甜品, 就腳原因, 找來這店!主題日式甜品,但您見我們的order,就知我地不太好.. 雪糕配warabi ,朋友話好味道 (ard $42)  吃冷點冇益,我試了蒸鎦咖啡; 眼見侍應姐姐捧著一個特式玻璃瓶的咖啡,以及杯碟前來, 我以為係俾我自己玩倒咖啡,但我都未來得及取相機拍照,侍應姐姐已急不及待倒哂咖啡入我個杯,...  而且menu的真是”圖片只供參考”,因為塊曲奇細得可憐! 不過咖啡及曲奇味道係幾好的 (ard $30)  朱古力, ok la (ard $30) 個人氣抹茶牛奶好似好好飲,而且放涼了一會,真係表面有一層油脂形成薄膜;好得 (ard $30)環境: 嘈吵得如街市,個人而言不喜歡, 您呢?4人連加一合共 $151〔可能係晚上9時多,大家都到處覓食,我們離開時,有好多人在等位 ..〕
實在不知原來呢間分店的評分係

主題日式甜品,但您見我們的order,就知我地不太好..

雪糕配warabi ,朋友話好味道 (ard $42)

朱古力, ok la (ard $30)
(ard $30)

環境: 嘈吵得如街市,個人而言不喜歡, 您呢?

4人連加一合共 $151

蒸餾house 咖啡
綠茶雪糕加warabi
抹茶牛奶
朱古力
2009-04-25
$35 (宵夜)
蒸餾house 咖啡
綠茶雪糕加warabi
抹茶牛奶
  • warabi
  • 抹茶, 宇治
2009-04-21 7 浏览
又唔係咩大時大節, 平日下午5點都可以度度冇位, 想食甜品嘅我地行到呢度見冇咩人就入嚟坐喇宇治金時刨冰$39.8 都好大盤, 望到都會好開心, 茶味唔多夠, 雪糕好滑, 紅豆最差, 一pat pat, 淋哂, 又細粒, 唔好食嘅燒蕃薯-黃金金時$39.8 一樣嘅雪糕, 不過佢話有黃豆粉都食唔出, 因為太少, 反而食到d糖漿, 甜過頭, 個蕃薯唔熱, 我以為一冷一熱添, 自己屋企都可以做到土佐豆腐$27.8(四粒) 我反而幾鐘意呢個, 炸得個皮脆脆的, 好香口, 點埋個汁嚟食, 一口一個, 豆腐好滑, 食完會想再食多舊牛肉馬鈴薯渶堡(兩個)$33.8 原來即係炸薯餅, 都唔錯, 不過唔覺係有牛肉囉, 淨唸佢係薯餅都幾好食架, 呢個set仲有個飯同湯, 夠一餐茶房特選咖啡 $29.8 冇問家姐好冇味, 不過見個waiter震震下咁響我地面前將個咖啡壼倒落個杯度, 個壼仲剩一部份但係就拎走咗, 我地都好奇怪點解唔問下我地仲要唔要?唔係每次有人叫先整, 而呢個份量就係一個人架咩?算啦, 可能佢拎返入去倒返落去下次用掛~P.S. 加埋一total $188 三個人, 好似淨食甜品就冇乜落

宇治金時刨冰$39.8
燒蕃薯-黃金金時$39.8
土佐豆腐$27.8(四粒)
牛肉馬鈴薯渶堡(兩個)$33.8

P.S. 加埋一total $188 三個人, 好似淨食甜品就冇乜落肚, 個人覺得都幾貴, 而且都冇乜特別
2009-04-19
  • 土佐豆腐
2009-03-06 362 浏览
晚上九點,女友本身帶我去頂樓吃日本野,但太多人,又大雨,去了樓下麻布吃,幸好無需等,地方尚算寧靜,坐得舒服,侍應細心,見無茶,即時幫我倒,點了咖哩吉列豬扒溫泉蛋飯…豬扒好un,隻蛋好咸,個汁易入口但個汁好少唔夠送飯,咖哩芝士雞扒飯… 雞無味,芝士配雞係唔夾,但吃完都幾滯下。 燒蕃薯霜淇淋…要吃快d,唔係會溶得好快,賣相不吸引,同相片有些出入,但雪糕溝番 薯都唔配,但有創意,試一次就夠。
咖哩芝士雞扒飯… 雞無味,芝士配雞係唔夾,但吃完都幾滯下。
但雪糕溝番 薯都唔配,但有創意,試一次就夠。
咖哩豬扒蛋飯
咖哩雞飯
2009-03-05
2009-02-05 2 浏览
是晚係TST搵食, 成日想食麻布茶房, 但係CWB要走到名店坊先有咁遠, 所以平時無咩機會去, 雖然負評多多, 但都要一試。炸魚鮫叫果時以為係燒, 點知叫左一睇先知係寫住個燒字, 自己錯唔怪得人, 頂硬上。D魚炸得好透, 而且無乜油, 底讚, 但係食落無味, d醬完全食唔出有咩味道, 多d會好d。滑蛋豬扒飯其實係豬粒, 可能係角切掛...出黎效果有d似豆乾, 不過味道一般, 而且已經「淋」哂, 重要係「淋」透...一平安果個扒好食好多。和牛柳拼黑豚肉飯D牛柳落左好多鬆肉粉, 勁醃嘴。豚肉叫做OK, 但係並唔係呢個價lor...芋蓉加雪糕算係最好食, 雪糕滑溜, 不過芋蓉硬左d...食完之後有d失望, 作為甜品店, 我會比高分, 但係作為餐廳就希好大改進空間, 所以得出結論係甜品店只好去食甜品...

炸魚鮫

滑蛋豬扒飯

和牛柳拼黑豚肉飯

芋蓉加雪糕
算係最好食, 雪糕滑溜, 不過芋蓉硬左d...