2023-04-19 35 浏览
由於手機📱出現問題, 去了銅鑼灣的旗艦店查詢及🪛維修, 未幾已弄妥可拿回手機去食一餐, 行到去洛克道, 有同學曾帶我去有香辣食品不錯之川菜食店, 我還記得在那位置便一同往👯‍♀️曾經食過賣相很吸引的炸饅頭🥖, 尚記得饅頭表層炸得很香脆, 內裡質感軟腍, 沾著🥛鍊奶食全然不覺油膩, 水準保持!👍🏻例牌定會叫來香辣干鍋, 炒得熏香撲鼻👃🏻, 遠處迎來香濃蝦味, 肥牛肉嫩入味, 蜆肉清脆多汁, 還有鮑魚和雞, 很豐富的一餐!👏🏻這店距離地鐵站🚇很近, 方便日後再又來!✌🏻

這店距離地鐵站🚇很近, 方便日後再又來!✌🏻
2023-04-19 32 浏览
前菜奉送一碟芽菜同埋一碟紫菜辣花生,花生好開胃,keep住食,停吾倒口🤤🤤🍽 自選干鍋 $68 最少5款起❤️4/5 肥腸 +$38 吾會太肥美國肥牛 +$58 吾好太多肥牛雪花位土豆片+$28 好冧,非常入味,吸哂干鍋既辣汁五花腩片 +$38 肉用薯粉 +$28 用左粗身既薯粉,咬落好爽口🍽️ 炸饅頭 $58 ❤️4.5/5熱辣辣既必食炸饅頭,即炸新鮮,做到外脆內軟,加埋揀奶,超好味,上菜個時仲用埋乾冰既配合,仙氣十足!

🍽 自選干鍋 $68 最少5款起❤️4/5
肥腸 +$38 吾會太肥
美國肥牛 +$58 吾好太多肥牛雪花位
土豆片+$28 好冧,非常入味,吸哂干鍋既辣汁
五花腩片 +$38 肉用
薯粉 +$28 用左粗身既薯粉,咬落好爽口

🍽️ 炸饅頭 $58 ❤️4.5/5
久病初癒 諗住食川菜醒一醒個味覺 ,朋友就點指兵兵點左呢間😆間店正常裝修算干淨既 ,餐廳環境光亮,人氣頗旺氣紛熱鬧!🫦酸菜魚個湯底係奶白色魚湯,非常鮮甜酸度適中,唔會太咸,直頭可以當湯飲👍🏻蘆筍、酸菜、菇,粉條很煙韌,份量雖然唔算少,越食越開胃。魚又滑又無骨,食落都好嫩滑冇腥味啖啖肉,仲可以加粉皮,夠哂飽😬👄麻辣小龍蝦唔算大隻 新鮮熱上 啲肉彈牙既 都鮮甜既 沾埋啲麻辣汁都幾好🙃食辣度有後勁,食完了,辣感還在口裡走來走去。麻辣風雲自家煲製的菊花蜜用來解辣一流,喝了喉嚨感覺舒服。加上呢個漂亮的粉紅色樽其實是酒埕,用小小的碗來喝,自己好像扮演武俠小說中的人物。幸好我們沒有在一開始下單的時候點甜品,因為我們吃完主菜都已經很飽了,所以唯有下次才試啦~

2023-04-18 31 浏览
跟得BESTIES🌛去搵食無辣不歡,上次就帶完大家番廣州去食辣野,今次又同大家食啲近啲貼地啲既,喺香港搵辣食!今次介紹的就係麻辣風雲 (京都廣場)~地方方便而且食物質素亦有一定保證~多等了十分鐘🕐毛血旺上菜了,很大的一盤,我都嚇一跳。筷子夾夾🥢材料很多有鴨血,肥牛、蠔、鮑魚,鮮蝦,特別一提,鴨血很滑。紅紅的一大盤,辣得過癮💯平日食果啲可能會少啲油,但呢度表層係鋪左一層厚厚的油,主要係因為要保持菜式的溫度,用油去包住成個菜。味道唔會太咸,成餐都無叫過一碗飯,但都可以照食~辣度足夠,而且惹味~材料全部都好好味👏🏻吸左紅油之後更加令人欲罷不能~🥵微辣的麻辣小龍蝦又幾好味噃!😽味道香辣可口,肉質結實彈牙,鮮味十足!嗜辣的朋友要嚐一嚐,真係會愈食愈上癮。椰汁冰椰汁飄香撲鼻,口感幼滑,🧊凍冰冰🧊飲大大啖解辣一流。鍾意食辣嘅人應該會好鍾意,係銅鑼灣附近返工嘅上班族有福啦!😏

話說ToNick嘅恆仔對川菜情有獨鍾,表演之後最鍾意食川菜𪊴功,輾轉就開埋間川菜餐廳,至今港九新界都各有一間分店了。三間分店我覺得水準差唔多,仲不時有新菜式吸引我回訪,今次係要試鴛鴦魚!𖦹 太極鴛鴦魚 $388經常struggle嗌水煮魚定酸菜魚,why not both?太極鴛鴦魚一鍋有齊酸菜魚同水煮魚,一次過滿足你兩個願望~酸菜魚酸辣味平衡得宜,湯底唔油膩,魚肉皮鮮肉嫩,加上口感十足嘅薯粉、芽菜同菇,吸盡魚同湯嘅精華,相當入味。水煮魚麻辣鮮香,配料同酸菜魚相似,辣味更為突出。咁大盤魚容易變涼,私心認為有個爐可以一直熱住啲魚就更正了。𖦹 麻辣拼盤 $128包括彈牙嘅酸辣老醋辣海蜇、有咬口嘅雞腎、滑溜嘅粉皮、爽口嘅手拍青瓜同埋夫妻肺片,非常豐富,如果啲粉皮無咁碎就好了。𖦹 炸饅頭 $58食足三次嘅炸饅頭坐船駕到,上枱時配備煙霧彌漫嘅效果,fancy至極。饅頭表面呈金黃色,外香內軟,綿密但唔油膩。𖦹 黑糖脆炸糍粑 $58糍粑沾滿黃豆粉及黑糖漿,散發淡淡嘅米香,外脆內煙韌。𖦹 洛神花茶 $48洛神花味濃,入口清甜,有消滯解膩之效。

𖦹 太極鴛鴦魚 $388

𖦹 麻辣拼盤 $128

𖦹 炸饅頭 $58

𖦹 黑糖脆炸糍粑 $58

糍粑沾滿黃豆粉及黑糖漿,散發淡淡嘅米香,外脆內煙韌。

𖦹 洛神花茶 $48

洛神花味濃,入口清甜,有消滯解膩之效。
2023-04-12
  • 炸饅頭
  • 黑糖脆炸糍粑
  • 太極鴛鴦魚
  • 洛神花茶
2023-04-14 34 浏览
食過無數咁多間川菜,始終都係🔥麻辣風雲最得我心😍佢哋嘅菜式種類同埋辣度都係第一名,食過返尋味🤩🔥毛血旺湯底充滿辣椒油,食物完全索滿哂辣汁嘅味道😋鴨血份量好多,滑捋捋唔洗咬,一啖鴨血一啖辣汁好過癮🤭🔥香辣干鍋一上枱已經超香,有陣攻鼻嘅辣味👃🏼辣度揀咗大辣,果然唔可以睇少🥵辣味慢慢湧出嚟,成個口都好刺激,但又停唔到唔食😆🌺洛神花茶最啱用嚟解辣,酸酸甜甜一飲即刻好爽☺️兩樣食物都好夠辣,而且啲料好足夠,配埋個白飯食先唔會嘥啲汁😆所以話,🔥麻辣風雲真係我心中嘅世一,每日食我都願意❤️
🌺洛神花茶最啱用嚟解辣,酸酸甜甜一飲即刻好爽☺️
今晚同屋企人食川菜,揀咗位於📍銅鑼灣京都商場5樓嘅「麻辣風雲」👨‍👩‍👧‍👦 餐廳好full好旺場,不過好彩我哋一早上網book咗枱,唔使等位😌食辣嘢梗係要返杯凍冰冰嘅🥥椰汁冰~椰汁好清甜,飲落味道好自然,應該真係用新鮮椰汁打成冰,不錯😄第一次食🍲毛血旺,令人驚喜~配料有鴨血、鮑魚、鮮蝦、蠔同肥牛,一銅有肉又有海鮮😍紅噹噹嘅辣湯麻辣鮮香,係一種比較容易令人接受嘅麻辣❤️超邪惡🐷干煸肥腸~肥腸先炸後爆炒,形成脆皮但內裡柔軟嘅口感🙊加上有好多好多嘅乾辣椒爆炒過,惹味到癲😍咁好食咁正嘅餐廳果然值得捧場,屋企人仲諗定下次嚟要食咩,好期待🤩
食辣嘢梗係要返杯凍冰冰嘅🥥椰汁冰~
第一次食🍲毛血旺,令人驚喜~
超邪惡🐷干煸肥腸~

想搵間性價比高嘅川菜餐廳,麻辣風雲⬅️一定合你心意〰️每樣食物都抵食又大碟,搵多幾個朋友嚟Share先得啊👯‍♂️👯👯‍♀️➖➖➖➖➖➖➖➖➖🌶️🦞麻辣小龍蝦✨聽講係新推出嘅品項,店員強烈推介我哋食💁🏽‍♂️密密麻麻嘅小龍蝦好足料,重點一定係秘製麻辣汁,辣度恰度好處,好香花椒辣油香料味,層次唔係單一嘅死辣,店員無推介錯💯🥬🐟酸菜魚✨酸菜魚幾時食都係咁正,海量魚片食極都仲有,加埋寬粉、豆卜,3-4人食都可以👭🏻👬🏼今次叫咗多麻多酸,明顯強度有提升,重口味人士一定要叫多麻多酸👅🌼🍯菊花蜜✨個杯同樽超可愛,好似去古代客棧飲酒咁🍶滋潤清甜,食完辣野潤一潤啱啱好🌞
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🌶️🦞麻辣小龍蝦✨
🥬🐟酸菜魚✨
🌼🍯菊花蜜✨
今日個天陰陰地,落毛毛雨,心血來潮想食四川麻辣野。所以去左之前朋友推介既「麻辣風雲」試下。入到去個場就唔算好大,但位置都坐得舒服♨️🦞麻辣小龍蝦🦞小龍蝦蝦殼脆卜卜,表面滿佈麻辣醬汁~令人吃完一隻又想吃多隻~😈其實好適合香港人口味,不過因為有辣椒,之後會越食越辣,過癮👹有時吃🐔花雕醉雞🐔很怕醉過龍,令雞肉變苦;酒味濃郁,這個醉得入味恰到好處,雞肉嫩滑多汁。雞皮爽口,雞肉食落好滑,正!我比足99分,好高分架啦~食完一系列重口味野後,叫返杯🌼菊花蜜🌼飲返先。味道清甜,夠冰涼,食完熱氣嘢清熱解毒一流~成個杯好精緻, 好似日式SAKE🍶啲樓面服務都幾好態度好好 有講有笑好幫手 甘先係今時今日應有既服務態度🙃
🦞麻辣小龍蝦🦞
2023-04-12 24 浏览
本港有唔少酒家食店都有酸菜魚食, 我地食過好多間, 始終都係呢間最好食啱我地口味;@@ 為左食翻尋味, 即下單一盤酸菜魚🥬🐟先, 真係不同凡響, 啲魚軟滑新鮮入味, 大量嘅酸菜酸辣度適中, 仲有好多其他嘅配料, 包括大豆芽同埋薯粉🍝, 好開胃, 用黎餸🍚白飯一流;@@ 再下單係香辣干鍋🥘, 份量可唔少, 有入口即融既肥牛,鬆軟既雞件, 啲蜆同鮑魚清甜又爽口,海鮮另外仲包括有新鮮海蝦, 炒得好有鑊氣; 黎埋一壺味清甜又可解辣既🌻菊花蜜, 好美滿既一個組合;@@ 再黎會叫多啲辣中帶麻, 風味更濃既招牌餸菜, 比試一番。

2023-04-05 41 浏览
呢間餐廳應該起碼去左三次,前幾日放假出完街都返嚟銅鑼灣食佢太極鴛鴦魚 $388一半係酸菜魚,另一半係水煮魚,兩款辣度都有得選擇,我地就揀咗小辣,食落真係啱啱好唔會太辣酸菜魚又夠酸度越食越開胃,配料仲有我最愛嘅萵筍,而水煮魚夠麻香,配料仲有蓮藕,不論係配料定係魚塊(呢度嘅魚真係冇骨又冇魚腥味)都入晒味,份量好足料最正一定係碗底仲有寬粉,白飯都唔使嗌🤣炸饅頭 $58上枱形式可以用霸氣黎形容😂架船仲要有煙出岩哂打卡‼️炸饅頭外面炸到好脆身,但係入面一樣好軟熟好鬆軟,食落唔會覺得好油膩,識食嘅一定係點到每一面饅頭都充滿煉奶甘食黑糖脆炸糍粑 $58講到川菜又點少得糍粑先🤭炸得外皮香脆,咬落煙韌軟糯,加上黑糖同埋黃豆粉甜甜的♥ 洛神花茶 $48消膩之選,而且酸酸甜甜10分開胃♥ 冰涼椰汁冰 $38椰汁味略有點淡,但食辣嘢解渴
呢間餐廳應該起碼去左三次,前幾日放假出完街都返嚟銅鑼灣食佢

太極鴛鴦魚 $388

炸饅頭 $58

黑糖脆炸糍粑 $58

♥ 洛神花茶 $48
消膩之選,而且酸酸甜甜10分開胃

♥ 冰涼椰汁冰 $38
椰汁味略有點淡,但食辣嘢解渴

2023-04-04 24 浏览
Spicy and Tongue Numbing Dinner!Went to this famous and authentic Chinese cuisine place for friend gatherings. We had a party of six. One thing to praise is the hospitality of the staff. We didn't book a table for that day, and the only table left is the VIP table. The staff was nice enough to let us use the VIP room because he didn't want us to wait for long. He waived the HK$2000 minimum charge. Thanks for the service! The overall environment was great and the food was good. We like spicy food

The overall environment was great and the food was good. We like spicy food and this place definitely could satisfy our cravings for spicy food!
You can choose different levels of spice so they could accommodate different people who have different levels of spice tolerance.
We highly recommend the Ying Yang Pot with glass noodles. It was really on point and I would totally come visit again!
2023-03-29
2023-04-04 1199 浏览
係!無錯!又係我啦🤣🤣🤣留意開我嘅人都知我成日去麻辣風雲就黎變左我嘅食堂🙈💕而家仲要轉返港島區返工 仲方便左我放工去食成日不斷係任何人面前推介麻辣風雲嘅我,最近推出新menu又點會唔去食🔥見佢地今次推出左個鴛鴦鍋同小龍蝦身為食麻辣風雲酸菜魚fan嘅我都係決定食太極鴛鴦魚下次先整返個小龍蝦食🦞今次個目標係要推俾屋企人就帶左佢地食最後係成功令佢地入坑‼️❣️太極鴛鴦魚 $388🥺🥺想食水煮魚 但又想食酸菜魚心思思揀唔到就不如叫呢個太極鴛鴦魚一款菜式可以滿足曬你兩個願望🥳同時間可以食到兩隻味呢度嘅酸菜魚永遠都係我嘅酸菜魚🏅湯汁永遠都係送飯一流🍚今次可以話係我第一次喺度食水煮魚配菜都多都應該唔洗點講味道麻辣鮮香 好啱鍾意食辣嘅朋友仔嗰份先香味又係會令你想keep住食唔停🥰❣️炸饅頭 $58又叫左炸饅頭啦我諗應該都唔洗多講🤪大家都知我食麻辣風雲必定點嘅菜式永遠都係咁好食👀外皮永遠都係炸到咁酥脆❣️麻辣拼盤 $128食咁多次麻辣風雲都係第一次叫麻辣拼盤有一份同半份可以選擇😽🙌🏼叫咗咁大盆太極鴛鴦魚都係叫返份細嘅拼盤食呢個拼盤可以同friend開心share食✌🏼✌🏼但其實半份嘅份量都好多真係想像唔到一份個
係!無錯!又係我啦🤣🤣🤣
留意開我嘅人都知我成日去麻辣風雲
就黎變左我嘅食堂🙈💕
而家仲要轉返港島區返工 仲方便左我放工去食
成日不斷係任何人面前推介麻辣風雲嘅我,
最近推出新menu又點會唔去食🔥

炸饅頭
麻辣拼盤
黑糖脆炸糍粑
2023-04-04 36 浏览
原本想一齊去上海舖食上海野同饅頭, 老友臨時改變主意想去啲四川菜館最好有辣野又有饅頭, 最後同老友黎左呢度食.😄❤️❤️最愛見裝住炸饅頭嗰隻經典木船, 船上有個古裝將領既🙎🏻‍♂️⚔️公仔好威風好有氣派, 船身仲會以乾冰🌬️😶‍🌫噴出煙霧製造浪花氣氛, 十分標緻;饅頭亦炸得好香口鬆趣, 點住奶尼食, 好味到連剩餘手指尖既碎片及鍊奶都要舔淨.😋❤️❤️尼得麻辣風雲, 少不免要點麻辣招牌菜之一麻辣小龍蝦, 龍蝦仔炒得好香, 辣中仍不失鮮味, 用🥘金屬鑊作上碟器皿能保持住熱辣辣既滋味, 令小龍蝦既麻辣香味道更誘人.🥰 老友都好滿意呢間川菜.下次我哋都會再黎呢間食店👍大家經開唔好錯過啦🫶

2023-04-04 28 浏览
麻辣風雲位於銅鑼灣,以精緻嘅四川菜式聞名,一講起食辣都會諗起呢間餐廳✌️👍餐廳裝潢簡潔大方,好古色古香,桌同桌之間距離適中,確保用餐嘅空間同舒適😀今次來到先講一下餐廳嘅員工服務態度。佢哋員工會細心詢問我哋嘅口味同辣程度偏好,然後按我哋要求推薦幾款菜式。成餐飯佢地態度友善親切,上菜速度快💯🐟鴛鴦魚,呢道菜式好大碗,酸菜魚同水煮魚,外觀精緻,魚肉細滑,好夠辣,配菜都好多😸🥘雞絲粉皮,呢道菜式口感豐富,粉皮有咬勁,雞肉細滑多汁,味道同風味都非常開胃😝😋乾煸肥腸,獨特煮法,肥腸入口爽脆又有香辣嘅味道,加上煸炒時加入左少少胡椒粉,好好味😎😊😊總括嚟講呢度食物質素整體好高,下次都不妨試下呢間麻辣風雲👏👏