2021-09-14 22 浏览
又係最愛嘅川菜吖,今次朋友約我試吓元朗呢一間新店。本來係約埋一齊去食,可惜佢當日不舒服,結果我自己一個去。店舖以卡座為主,坐位舒適。店員親切有禮安排我入坐二人卡位。晚市餐牌有水煮系列、烤魚及多款香鍋選擇;其他有各式小食等。我先點了最愛碟涼伴雲耳醒醒胃。最後今次決定試吓香鍋,可選6款配菜,由於我今晚只一個人,怕自己一個食唔曬,為免浪費食物,所以沒有叫足份量。最後選擇了牛肉香煱,配料選擇了:荳芽、藕片、肥腸。香鍋仲配有主食:白飯、米線、薯粉三款任揀。呢個香鍋不單香辣美味足料,而且有火爐保熱,讓我可以慢慢食。雖然今次只一個,沒有太多選擇。所以下次一定要同朋友兩一齊來,到時一定要試吓個水煮系列,同埋個烤魚。
又係最愛嘅川菜吖,今次朋友約我試吓元朗呢一間新店。

涼拌雲耳

2021-09-04
涼拌雲耳
2021-09-13 12 浏览
街坊系列 – 麻辣DOI💚以前星期六日放假🤣好多時候都會北上貪佢地方大野食多🤭價錢又平打邊爐,烤魚,燒烤,茶飲等等等等😵可惜依家上不得😠上得又唔再想去------------------------------環境: 小店餐廳面積唔算大😆主流做下街坊生意🤗座位20個左右四四正正,燈光光猛企理👍🏻衛生正常------------------------------食物: 老壇酸菜烤鱸魚 ($288)🐟份量正常😋大約有10幾20塊魚片魚片火喉唔錯🥰食落嫰滑唔會”鞋”湯底似係有遷就香港人口味😇唔會太濃太鹹🌶️辣度可自由選擇小編今次叫左小辣🤗大約譚仔既5小辣咁如果大家食慣以前大陸果個版本😅可能就會略覺淡口😰其實相對小左味精配菜有豆卜同粉絲同菇菌類蔬菜😍而粉絲係非常多🤣食極都好似仲有小編比較為食🙈加左肥牛($22)同午餐肉($18)午餐肉輕輕有炸過🤪更加吸湯------------------------------服務: 服務態度正常💁🏻‍♀️店員都有禮貌🤵🏻‍♀️上菜都幾快手------------------------------環境: 6 /10食物: 6 /10服務: 6 /10地址
街坊系列 – 麻辣DOI💚
以前星期六日放假🤣好多時候都會北上
貪佢地方大野食多🤭價錢又平
打邊爐,烤魚,燒烤,茶飲等等等等😵
可惜依家上不得😠上得又唔再想去

環境: 小店餐廳面積唔算大😆
主流做下街坊生意🤗座位20個左右
四四正正,燈光光猛企理👍🏻衛生正常

食物: 老壇酸菜烤鱸魚 ($288)🐟

份量正常😋大約有10幾20塊魚片
魚片火喉唔錯🥰食落嫰滑唔會”鞋”
湯底似係有遷就香港人口味😇
唔會太濃太鹹🌶️辣度可自由選擇
小編今次叫左小辣🤗大約譚仔既5小辣咁
如果大家食慣以前大陸果個版本😅
可能就會略覺淡口😰其實相對小左味精
配菜有豆卜同粉絲同菇菌類蔬菜😍
而粉絲係非常多🤣食極都好似仲有
小編比較為食🙈加左肥牛($22)同午餐肉($18)
午餐肉輕輕有炸過🤪更加吸湯

服務: 6 /10

地址: 元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖
人均消費: $ 150 - $ 250
2021-09-13 8 浏览
雞地不嬲好多野食 終於有間新式麻辣野裝修方面就比較簡約 感覺都幾舒適 乾淨企理🎈🐽口水雞+薯粉 $48一黎到紅當當都覺得正😚,叫左小麻,但都幾夠麻辣,麻椒比較多,口水雞都好足份量,又有雞髀又有雞亦,雞肉亦都好滑,同都好夠味,另外薯粉就係幼身個隻,份量都好足,夠哂大碗🐽酸菜魚+薯粉 $62啲份量真係嚇親人,佢除左有魚有酸菜,仲有啲豆卜同木耳,每樣都索到啲湯,夠哂入味,但佢個湯就比較清啲,唔會話太酸,所以都食到魚既鮮甜味,因為啲魚片無骨又無陣雪味🤣🐽蒜泥白肉 $34又係份量多多,連啲調味料都好多😋啲白肉包住啲蒜同麻椒食真係好正😆而且佢啲白肉肥瘦都好平均🤤完全唔洗要特登飛走啲肥肉仲想讚多讚除左每次翻枱都見到店員會消毒清潔之外,佢每一枱都有擺左盒紙巾🧻食開麻辣都知會用好多紙巾,雖然係好小既事 但唔係好多餐廳都會比任拎,大部分都要你加$2買包紙巾,所以我個人覺得依間餐廳都好體貼細心😚
雞地不嬲好多野食 終於有間新式麻辣野
裝修方面就比較簡約 感覺都幾舒適 乾淨企理🎈

🐽口水雞+薯粉 $48

🐽酸菜魚+薯粉 $62

🐽蒜泥白肉 $34

2021-08-26
又去搵好嘢食,元朗美食多到不得了,今日想食酸菜魚,今日就喺元朗鳳攸南街搵好嘢食💜係門口已經聞到震震嘅香味,等緊位都非常肚餓,入到餐廳揀下食咩先!餐廳主打幾款酸菜魚鍋,水煮鍋,麻辣香鍋,我同朋友就揀左老壇酸菜烤魚(鱸魚),佢係用火爐乘住爐魚,啖啖熱辣辣‼️😋配左豚肉,油麥菜,仲有薯粉,餐廳好細心,仲會配一個老彈酸菜魚湯,裏邊仲有好多配菜,份量真係好多丫,烤魚外層焦脆,湯頭帶點辣,辣度可以選擇微辣,小辣,中辣,大辣,我哋揀咗小辣,都已經好夠味😋配菜都非常好食!約幾個朋友嚟食,仲可以試多款唔同嘅鍋,真心正‼️
又去搵好嘢食,元朗美食多到不得了,
今日想食酸菜魚,今日就喺元朗鳳攸南街搵好嘢食💜
係門口已經聞到震震嘅香味,等緊位都非常肚餓,
入到餐廳揀下食咩先!餐廳主打幾款酸菜魚鍋,
2021-09-12 12 浏览
呢間餐廳位置前身是茶餐廳,某日打算去食早餐才發現轉了一間川菜。第二日就比佢吸引左入去試下,佢午餐價錢都幾實惠,要左以下幾款食物:酸菜魚($68)酸菜夠酸夠開胃帶少辣 魚份量十足 夠嫩夠彈 配料有雲耳,豆卜,冬菇同芽菜, 吸晒湯汁 非常美味 仲有薯粉,煙煙韌韌,配埋湯底,夠晒滿足口水雞($24)上檯時見到咁多辣椒都有啲驚,但食落發覺唔會辣到食唔到,不過都香辣味十足,而且雞都好滑好多,讚,仲要價錢都抵 ,呢個配埋飯食都會好味冒菜($58)可以自選5種配料再配飯\米線\薯粉,呢個湯底比酸菜魚辣得多,我地唔係太食得辣但都覺得好過癮,有d麻辣味,材料一大碗擺滿晒,一個人食其實好多,豬紅牛柏葉肉片等等再加埋芽菜木耳,好飽又好滿意

酸菜魚($68)

口水雞($24)

冒菜($58)

✅麻辣Doi元郎國真係好多正嘢食尤其係鳳攸南街個邊仲係食街添見到最近新開左一間食川菜既餐廳就同同樣鐘意食辣既朋友去試下😸🔆泡椒豆腐烤鱸魚 $288烤鱸魚總共有三款味道選擇有泡椒豆腐 老壇酸菜 同成都麻辣我哋就揀左比較特別既泡椒豆腐🥰佢呢到每一個菜 包括烤魚或者干鍋都會用個微火熱住確保食住都係咁熱👍🏻烤魚超大條 而且成個爐都充滿配菜鱸魚預先已經有煎過 外皮好脆 比較香口魚肉都好滑 完全唔鞋口 而且唔會鯹泡椒湯都係帶點麻麻辣辣 唔會太重口味唔會好似平時食川菜咁有成層紅油係面見到有唔少泡椒 食到酸酸辣辣咁😋仲有唔少豆腐添 豆腐好滑 好夾個湯除左烤魚仲可以加唔同配菜 就好似打邊爐咁😆價錢$12-$22不等我哋加左蓮藕同肥牛份量十足啊 除左烤魚既邊佈滿之外連鱸魚既底都放滿哂配菜👍🏻份量多到好似食左半個蓮藕咁🤣🤣蓮藕切到好薄 索哂湯汁 好爽甜👍🏻肥牛都唔會太韌👍🏻除咗加既兩個配菜之外 本身都有豆卜 芽菜同雲耳真係好足料😻👍🏻另外仲配左薯粉 因為個爐放唔哂所以分開左上 但湯底都配返我哋要既泡椒湯薯粉係幼薯粉 唔會煮得好腍 有咬口幾好🤣以為兩個人食好快KO 點知食食下都幾飽肚大滿足🥰🥰🥰味道: 4
✅麻辣Doi

味道: 4.1/5
賣相: 3.8/5

地址: 元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖
2021-09-11 13 浏览
好耐冇食過烤魚見呢間舖頭新開張就同女朋友一齊去試吓啦舖面簡單 座位坐得舒服 好鬆動有烤魚、水煮同埋香鍋我哋就揀咗烤魚 再搭多兩個配菜 分別係肥牛同埋肥腸烤魚當中有唔同嘅湯底選擇,包括成都麻辣、老檀酸菜同埋泡椒豆腐,我哋就揀咗成都麻辣。餐廳將原條鱸魚炸熟,再放上烤盤,魚肉好鮮嫩彈牙。另外,鱸魚嘅骨唔多,啖啖肉好滿足。食烤魚,配料當然唔少得。本身跟鍋上嘅配料都有唔少 例如雲耳 蓮藕 冬菇同埋豆卜等等但係我哋都忍唔住加咗肥牛同埋肥腸每一樣都索晒啲辣汁好香口 好好味絕對唔使驚食唔飽因為仲有大大個薯粉超彈牙 越煮越好味😋兩個人食絕對係會食唔晒
好耐冇食過烤魚
見呢間舖頭新開張
就同女朋友一齊去試吓啦

舖面簡單 座位坐得舒服 好鬆動

有烤魚、水煮同埋香鍋
我哋就揀咗烤魚 再搭多兩個配菜
分別係肥牛同埋肥腸

餐廳將原條鱸魚炸熟,再放上烤盤,魚肉好鮮嫩彈牙。

另外,鱸魚嘅骨唔多,啖啖肉好滿足。

但係我哋都忍唔住加咗肥牛同埋肥腸

每一樣都索晒啲辣汁好香口 好好味

絕對唔使驚食唔飽因為仲有大大個薯粉
超彈牙 越煮越好味😋

兩個人食絕對係會食唔晒

麻辣Doi (元朗)元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖 (體育館附近)烤魚 (鱸魚)🐟 $288[口味3選1 : 成都麻辣 / 老壇酸菜 / 泡椒豆腐 , 配白飯 / 薯粉 ]另有20款以上的配料可追加 (3個價位 : +$12 / +$18 / +$22)8月頭新開既小店~嚟會一會佢先💁🏻‍♀️🏃🏻‍♀️小編揀左老壇酸菜烤魚,追加+$18芝心丸及$22肥牛~~落order時都怕會同坊間其他舖頭一樣酸菜魚湯底做得好酸,原來呢間完全無呢個問題!!🤩酸菜魚湯底,入口溫和,唔會過份酸咸,飲到底會有少少微辣~魚皮煎炸到脆卜卜,魚頭同魚尾好似薯片咁脆口,可以咬碎食埋落肚!魚肉亦無因為經煎炸而變得乾身👍🏻非常多配料,有蓮藕片(估唔到咁爽口🤩)、鹹酸菜、酸蘿蔔薄片、萵筍片、香菇、草菇、木耳、大豆芽菜、豆卜,幼身薯粉,睇落似粉絲狀,入口滑溜有彈性,同輕微辣的酸菜湯汁都幾夾,仲幾大碟添!重口味女表示💁🏻‍♀️有機會想試埋同樣係主菜嘅水煮魚片同乾鍋,小食就想試口水雞同蒜泥白肉😆🌟小tips: 怕太酸辣嘅朋友仔可以試下好似我咁,落單時問店家可唔可以少辣~
麻辣Doi (元朗)
元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖 (體育館附近)

烤魚 (鱸魚)🐟 $288

8月頭新開既小店~嚟會一會佢先💁🏻‍♀️🏃🏻‍♀️
小編揀左老壇酸菜烤魚,追加+$18芝心丸及$22肥牛~~
酸菜魚湯底,入口溫和,唔會過份酸咸,飲到底會有少少微辣~
魚肉亦無因為經煎炸而變得乾身👍🏻

佢而家做緊晚市全單7折,所以我加埋食咁多野都唔貴果日捐完血就好想食辣,諗起呢間新野,食左幾日川菜,但又未食到干鍋,就想食。佢呢度除咗乾鍋,仲有烤魚同埋水煮魚。份量都大,所以建議幾個人一齊食。海蝦麻辣香鍋 $238香鍋除咗有海蝦,仲有滑雞同埋牛肉,佢可以選擇六款配料,如果多個六款嘅話就要加錢。辣度方面都係可以選擇嘅,仲會配有兩個飯/米線/薯粉。配菜方面我揀咗萵筍,薯仔,大腸,芝士丸,魚腐,肥牛。好好食,全部都係我鍾意食嘅配料。因為佢嚟到嘅時候會點火,所以爐比較熱,記得食嘅時候要炒一炒底,唔係下面嘅嘢就會窿晒,同埋會好鹹。一路加熱嘅關係個味都幾香,完全配料地入味。蒜泥白肉 $34我忘記咗,好似大概呢個價錢。呢排小食都冇揀過蒜泥白肉,以前喺譚仔成日食,佢嘅蒜頭同紅油都幾多,夠入味嘅。全單七折真係抵食,元朗人或川菜愛好者值得一食。
佢而家做緊晚市全單7折,所以我加埋食咁多野都唔貴

海蝦麻辣香鍋 $238

蒜泥白肉 $34

全單七折真係抵食,元朗人或川菜愛好者值得一食。
  • 海蝦香鍋
2021-09-09 29 浏览
以前我真係好怕食辣,辣味對於我嚟講根本唔會享受!但近呢一年口味有所改變,想挑戰高過BB級嘅辣,今日一於殺殺殺😎嚟到呢間<麻辣Doi>,我挑戰吓微辣😜🐔滑雞香鍋香鍋裏面除咗有雞件之外,仲可以揀多六款配菜,我哋分別揀咗萵筍片、蓮藕片、凍豆腐、魚腐、肥牛同肥腸!蓮藕片同萵筍片都好爽口!凍豆腐口感軟硬適中雞件係炸過,雞皮尚算脆口,不過雞肉有啲乾肥腸夠哂軟腍,無羶味,又無異味,清潔得好乾淨,又唔會有太多肥膏!豬腸愛好者必食推介👍🏻整體呢個鍋都幾惹味,又夠多青椒紅椒洋蔥等配料,唔錯!🐷蒜泥白肉呢碟蒜泥白肉份量都算多,每一片個size都係大大塊,夾起身又唔會碎開,而且肥瘦均勻!食入口味道唔會太重口味,好啱追求偽健康人士過吓口癮😜🥢薯粉睇落平平無奇,但一啜入口,嘩!又幾好食喎!薯粉夠爽滑,而且索哂上湯味道,齋食呢個薯粉都好滿足呀😍

嚟到呢間<麻辣Doi>,我挑戰吓微辣😜

🐔滑雞香鍋
滑雞香鍋

蓮藕片

蓮藕片同萵筍片都好爽口!
凍豆腐

凍豆腐口感軟硬適中

雞件係炸過,雞皮尚算脆口,不過雞肉有啲乾
肥腸

🐷蒜泥白肉

🥢薯粉

滑雞香鍋
蓮藕片
凍豆腐
肥腸
2021-09-08 7 浏览
今次同朋友去元朗區試新餐廳-麻辣doi試下食佢哋嘅晚市烤魚套餐,真心有驚喜!好耐冇食過酸辣野,所以我哋揀咗老壇酸菜湯底 配 油麥菜&午餐肉。烤魚+老壇酸菜湯底呢個湯底好出色!酸酸辣辣好開胃,加上烤魚有煎過再放上盤一齊煲,所以食到最後再飲一啖酸菜湯都飲得出鮮甜魚香味。值得一提係烤魚肉,好爽滑,又有口感,好食!額外加左2個配菜 (油麥菜+午餐肉)油麥菜好新鮮,午餐肉亦都好出色!聽餐廳店員講午餐肉係經過煎炸,先再放入酸菜湯入面,所以真係好好食。主食-薯粉食入口好有口感,再配上酸菜湯,更美味!值得推介!
今次同朋友去元朗區試新餐廳-麻辣doi

試下食佢哋嘅晚市烤魚套餐,真心有驚喜!

烤魚+老壇酸菜湯底

額外加左2個配菜 (油麥菜+午餐肉)
油麥菜好新鮮,午餐肉亦都好出色!

主食-薯粉
食入口好有口感,再配上酸菜湯,更美味!
值得推介!
2021-09-08 9 浏览
晚餐兩個人,想食烤魚好耐,去到元朗,又經過見到,就入左去試下=)點了一份 烤魚(成都麻辣-微辣) $288剛炸好的鱸魚,肉質緊實骨脆在醬汁微辣又帶點麻的配合下,比想像中點好,唔會話魚炸完反而不好=)而配料:我地揀左肥牛跟萵荀片,兩樣給的份量都很多,滿滿的鋪在烤魚上,而且,當中本身還有其他的配料,其中豆卜跟豆芽,配上麻辣真係絕配=)還有點木耳跟菇,也很不錯😁而配送的薯粉,有點似韓式粉絲,在麻辣湯汁中,配埋肥牛一齊食 - 正😆PS:兩個人,食完都覺得好飽 - 滿足😋
晚餐兩個人,
想食烤魚好耐,
去到元朗,又經過見到,
就入左去試下=)

點了一份 烤魚(成都麻辣-微辣) $288

剛炸好的鱸魚,肉質緊實骨脆
在醬汁微辣又帶點麻的配合下,
比想像中點好,唔會話魚炸完反而不好=)

而配料:

我地揀左肥牛跟萵荀片,
兩樣給的份量都很多,
滿滿的鋪在烤魚上,
而且,當中本身還有其他的配料,
其中豆卜跟豆芽,配上麻辣
真係絕配=)
還有點木耳跟菇,也很不錯😁

而配送的薯粉,有點似韓式粉絲,
在麻辣湯汁中,配埋肥牛一齊食 - 正😆

PS:兩個人,食完都覺得好飽 - 滿足😋

2021-09-07 9 浏览
最近和老婆去了元朗雞地,她好喜歡食麻辣野,帶她來到雞地呢間麻辣餐廳,叫左個酸菜魚 ,口水雞等皇牌食品!真心好好味,麻辣好入味!口水雞好滑,多肉,配埋咁多辣醬一流呀!皇牌酸菜魚的魚肉又滑份量好多,食得豐富的!口胃都開, 可配薯粉、白飯的!最後食埋回鍋肉, 肉質鮮美, 切到一片片細片比較容易入口呢!老婆說午餐都平因$60 平均一個餐, 不過唔包野飲。麻辣siu 地址:鳳悠南街好順景大廈10號鋪(雞地小茄子隔離) — 在麻辣Doi
口水雞好滑,多肉,配埋咁多辣醬一流呀!
老婆說午餐都平因$60 平均一個餐, 不過唔包野飲。

麻辣siu
地址:
2021-09-07 6 浏览
位於#元朗 #鳳攸南街 ,有一間#麻辣川菜,餐牌都幾吸引 ~~ 裡面以卡位為主,環境都幾舒服😋❣️#老壇酸菜鱸魚 💰$288鱸魚共有3款湯底,包括有: #成都麻辣 #老壇酸菜 #泡椒豆腐,仲可以另外加錢加配菜添,我哋揀左黑豚肉&午餐肉😋 仲跟左一個酸菜湯米線做主食😝 夠哂2個人既份量~ 超飽!值得一讚,條鱸魚好大條,應該係黃花魚😋 魚皮有烤過,口感幾脆口‼️ 魚質唔會好老~~ 旁邊仲有啲酸菜芽菜等,夾埋一齊食好好味😋‼️另外 因為餐廳未拎到酒牌 如果配埋啤酒🍻一定更爽~~~ 🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🐷味 道 : 🟡🟡🟡🟡⚪️🏠環 境 : 🟢🟢🟢🟢🟢💰抵 食 : 🔴🔴🔴🔴⚪️‼️性價比 : 🟣🟣🟣🟣⚪️❣️整體評分 👉🏻 8.5/10📍麻辣Doi (元朗)元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️#老壇酸菜鱸魚 💰$288

老壇酸菜鱸魚

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

🐷味 道 : 🟡🟡🟡🟡⚪️
🏠環 境 : 🟢🟢🟢🟢🟢
💰抵 食 : 🔴🔴🔴🔴⚪️
‼️性價比 : 🟣🟣🟣🟣⚪️
❣️整體評分 👉🏻 8.5/10

📍麻辣Doi (元朗)
元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
老壇酸菜鱸魚
2021-09-07 10 浏览
🥘滑雞香鍋(微辣):可配6款配料,小妹點了凍豆腐、魚腐、娃娃菜、金菇等索汁配料。滑雞配大量芹菜和香料秘製而成的乾鍋,食完嘴巴麻痺,十分過癮!🥘尖椒皮蛋:皮蛋撒上青椒,食落清爽開胃,連唔食辣既人都會愛上😍味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅