2022-08-29 283 浏览
叫左個香葉肉碎煎蛋飯,好食😋,不得不提個蛋好滑好正~仲有個飯係粒粒分明~用料一D都唔普通,肉碎略嫌鹹咗啲🙈,不過連飯一齊食就完全冇呢個問題啦。小食真係大件同抵食,先$30就有兩款小食,一上枱就見到咁多概,唔好以為細細件丫,老闆真係唔話得丫,一啲都唔孤寒。蝦餅一如以往都係咁正,雞串都唔差,不過面頭有啲香茅係度雖然唔係好濃味,但係撇除啲香茅係好食嘅,只係本人唔鍾意香茅姐😜,但係真係叫得太多嘢食啦,完全食唔哂丫,想叫兩款小食嘅就一定要兩個人去食啦🤗泰式奶茶都可以,岩香港人口味,唔會太甜,佢有D煉奶係杯底,所以記得要攪勻佢,大大杯好抵飲丫。因為平日去又過咗午餐時段,所以冇乜人😂

因為平日去又過咗午餐時段,所以冇乜人😂
2022-08-29
2022-08-21 277 浏览
喺葵芳想搵一間坐得舒服,又好食嘅餐廳唔算好容易今日就搵到一間啦呢間餐廳無論裝修定係餐具都會好講究入到去有好多貓貓油畫,好得意今日就你試吓個午餐嚟到呢度,就試吓佢個海南雞飯,再加$22就有一個小食,試咗牛肉串燒海南雞做得好好,個皮脆肉又嫩,配埋黑豉油同埋秘製醬汁,好好食,黃薑飯亦都唔會過油,有少少黃薑味,味道適中牛肉串燒燒得啱啱好,牛肉係比較鬆軟的,唔會乾晒,有用香茅等香料調味,好食飲品方面,呢度叫泰式奶茶、青檸茶都唔使另外再加錢,真係幾抵食
喺葵芳想搵一間坐得舒服,又好食嘅餐廳唔算好容易
今日就搵到一間啦
呢間餐廳無論裝修定係餐具都會好講究
入到去有好多貓貓油畫,好得意

今日就你試吓個午餐

開業末夠一年,值得比多啲人認識🥹 聽講店主們係三個貓奴為咗供養家中主子而膽粗粗開舖🐱午餐/下午茶價錢超抵食😨作為街坊一定要支持下良心小店💛 店舖分左兩層,樓上座位寬敞而且甚有泰國特色😍 黃咖哩雞飯 $46呢個價錢但絕對唔hea你‼️ 黃咖哩雞飯擺盤真係有用心機✌🏻份量對得住價錢有餘✨賣相同味道都好好,雞肉軟腍🐔 咖哩香辣帶微甜,辣度適中好惹味🤤最正係仲有薯仔外脆水軟🥔 除左飯之外亦可以揀薄餅😍春卷扎肉湯河粉 $42想食清淡少少可以試下春卷扎肉湯河粉,春卷炸到脆卜卜好正💛 湯底清甜🥰雞肉串燒撈檬粉 $38雞肉串燒撈檬粉一樣高質😌 雞肉串飽滿juicy☺️配埋濃郁沙嗲醬更滋味🤩🍢仲有泰式飲品✨Menu

黃咖哩雞飯 $46

• 黃咖哩雞飯
  • 春卷扎肉湯河粉
  • 雞肉串燒撈檬粉
2022-07-30 1142 浏览
以貓貓為主題的餐廳,成功吸引了貓控筆者的興趣。今晚happy friday就相約朋友來吃飯。餐廳內掛滿很多貓貓大頭畫,非常可愛。首先想講擺碟好有西餐感覺,還附有沙律菜伴碟,和之前食過的泰菜餐廳大不同。海南雞做了去骨處理,入口啖啖肉。雞肉肉質都頗嫩滑,尤以雞髀位最出色。冬蔭功好大一鍋,筆者和朋友2人分享,每人喝了2-3碗。味道不會太辣,帶點微酸,飲落有幾分開胃。而且十分足料,除了大量熬湯用的香料、雜菌之外,還有3隻大蝦,蝦肉新鮮彈牙。平時食開青咖哩都是頗辣的,不過今次餐廳可能因應大家而調整口味,入口非但不辣,且帶重椰汁香味(但如果保留一點辣味會更惹味一點)。魚塊先經炸香,但因浸在咖哩中,所以外皮已淋掉,味道偏鹹。因為想蘸點咖哩而點的烤薄餅,質感十分酥脆。點了咖哩好香口,朋友吃不停口。有青檸的酸酸甜甜,又有茶的苦澀,多重味道,但幾好飲。

餐廳內掛滿很多貓貓大頭畫,非常可愛。
海南雞(半隻)

。海南雞做了去骨處理,入口啖啖肉。雞肉肉質都頗嫩滑
,尤以雞髀位最出色。
冬蔭功

,蝦肉新鮮彈牙。

烤薄餅

因為想蘸點咖哩而點的烤薄餅,質感十分酥脆
。點了咖哩好香口,朋友吃不停口。
泰式青檸茶

有青檸的酸酸甜甜,又有茶的苦澀,多重味道,但幾好飲。
2022-07-29
冬蔭功
泰式青檸茶
2022-06-25 465 浏览
從來未遇過一間不負責任的餐廳,早兩日要打電話去訂枱,之後去到餐廳門口攞位的時候,居然說沒有訂枱資料,三番四次解釋俾佢知道訂枱內容,佢居然都企硬話冇資料唔俾位我,我們一行五人一下子都搵唔到其他食飯地方,同佢理論好耐,所謂的自稱老闆娘態度企硬堅持話冇訂枱唔比枱我,如果我真係冇訂枱,,我都唔會大庭廣眾同佢理論咁耐,仲要咁多人望住,佢還是咁堅持,我覺得冇預過一間咁嘅態度嘅餐廳,簡直係差差差差差勁
2022-05-29 418 浏览
個位置話偏唔偏,咁啱經過就入去試下成間舖裝修都好乾淨簡潔有貓貓元素😺帶女仔嚟一定加分!佢哋有個set嘅,ABCD每個揀一樣。同朋友叫咗海南雞、青咖喱、蒜蓉炒通菜、蒜蓉炒高麗菜、咖喱角、春卷、油飯、白飯額外加兩杯泰式凍奶茶🥤海南雞幾嫩滑,都多肉有兩款醬,個人喜好偏酸嗰款青咖喱少辣啦,我就唔係好食到,交俾朋友食晒佢不過食得出佢好香(其實本身叫黃咖喱,不過應該落錯單🥲兩個炒菜份量都多同香兩個小食都係啱啱炸起熱辣辣自己就鍾意咖喱角多啲佢哋仲有個小食叫雞棗,聽店員講係類似燒賣但入面係包其他嘢嘅,都係炸嘅(下次有機會再試下佢嘅油飯偏乾身,同出面餐廳嘅唔同香料味充足,不過咖喱撈飯就白飯好撈啲~泰色奶茶怕太甜就叫咗少甜,味道嚟講都ok唔係假死甜食物嚟講呢個質素呢個價錢好抵食埋單一人$100店員態度好好呢個好加分坐落幾舒服乾淨周圍好多貓貓畫環境坐入啲會收唔到信號舖頭入面仲有wifi提供好貼心希望長做長有keep住質素加油呀下次再嚟食
個位置話偏唔偏,咁啱經過就入去試下

成間舖裝修都好乾淨簡潔有貓貓元素😺
帶女仔嚟一定加分!

佢哋有個set嘅,ABCD每個揀一樣。
額外加兩杯泰式凍奶茶🥤

海南雞幾嫩滑,都多肉

有兩款醬,個人喜好偏酸嗰款

青咖喱少辣啦,我就唔係好食到,交俾朋友食晒佢
不過食得出佢好香(其實本身叫黃咖喱,不過應該落錯單🥲

兩個炒菜份量都多同香

兩個小食都係啱啱炸起熱辣辣
自己就鍾意咖喱角多啲

佢嘅油飯偏乾身,同出面餐廳嘅唔同
香料味充足,不過咖喱撈飯就白飯好撈啲~

泰色奶茶怕太甜
就叫咗少甜,味道嚟講都ok唔係假死甜

食物嚟講呢個質素呢個價錢好抵食

keep住質素
加油呀下次再嚟食

2022-05-28
2022-03-13 443 浏览
星期六中午第一次打電話查詢外賣,店員用明朗及開朗的聲音去講解,是日午餐可以配小食套餐。我們一家三口👨‍👩‍👦,叫了三個午餐。包括:個海南雞飯,泰式豬手飯及黃咖哩牛腩飯。店員知道我們想叫炸蝦餅,她還溫馨提示,只需加小食套餐便可以,另外每一個午餐也可以加飲品,我們之後加了四個小食套餐(店員話可以,雖然只是三個午餐),另加三杯凍青檸茶。大概等15分鐘,我到時,剛剛好,並已包裝好。價錢是$246,因外賣自取有九折,抵!回家便立即開盒,海南雞飯跟甜豉油,泰式豬手飯跟辣汁,而黃咖哩牛腩飯是餸同飯分開兩盒上,好有誠意。另外小食套餐是二份炸蝦餅+二串牛肉串。雞南雞飯的肉質幼嫩,泰式豬手飯水準之上,而炸蝦餅及黃咖哩牛腩飯絕對驚喜之作。炸蝦餅是彈牙,令人感動。而黃咖哩牛腩飯,咖哩食落好好味。就連凍青檸茶也是清新好味。一定會再幫襯。

一定會再幫襯。

2022-03-12
外卖自取
2022-02-13 360 浏览
搬左黎葵芳都一後時間, 偶然見到呢一間小店, 第一時間係俾店員姐姐吸引左XD 親切有禮, 雖然大家都戴著口罩, 但感覺到佢講野係對住你笑既, 有份莫名既可愛. 閒談間就諗起店員哥哥常在天橋那邊派傳單.  打從心底就覺得呢班年青人好有心去經營, 要去支持一下.  店舖有好多貓貓既畫做裝飾, 裝修簡潔有小清新既感覺. 講番野食啦~ 其實佢款式都算多, 唯獨是, 我只喜歡點那個下午茶餐雞肉串燒撈濛及青檸檸檬茶$40.   份量夠又抵食. 臨走時仲外賣了午餐海南雞配油飯同青檸梳打$54. 午市外賣九折, 晚市外賣八折. 店舖位置吾起眼, 比較蝕底. 希望多D人認識呢間小店去幫襯下啦, 而家呢個環境, 應該俾多D機會年青人.
2022-02-13
位置係球場附近既街坊小社區,食物質素十分有驚喜,一啲都唔街坊。今日係第二次幫襯,都覺得食物高質,用心製作,而且侍應妹妹服務好貼心,忍唔住要開post推介一下。其中海南雞飯 係超好食,皮脆肉嫩,有雞味。仲有食咗串燒、黃咖喱同埋其他野都係有水準優質小店係葵芳食東南亞菜首選👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
位置係球場附近既街坊小社區,
食物質素十分有驚喜,一啲都唔街坊。

其中海南雞飯 係超好食,皮脆肉嫩,有雞味。
仲有食咗串燒、黃咖喱
同埋其他野都係有水準

優質小店
係葵芳食東南亞菜首選
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 海南雞
2022-02-06 241 浏览
下午茶餐每份大約40蚊,份量都唔少,算幾抵食。春卷札肉湯河:湯底清,河粉滑,春卷炸得很脆口單骨雞翼煎蛋飯: 雞翼炸得很香口,外脆內嫩香葉肉碎生菜包: 生菜新鮮,肉碎炒得香,但有較多肥肉
春卷札肉湯河
單骨雞翼煎蛋飯
2022-02-03 414 浏览
初三唔多餐廳開門,見黃喵有開就入去食午餐啦!今次試烤雞青木瓜沙律配飯及黃咖哩牛腩飯, 小食就點炸蝦餅和泰國雞棗,食物除了賣相漂亮,味道都相當唔錯,睇得出廚師系好比心機。👍👍😋😋
烤雞青木瓜沙律配飯
黄咖哩牛腩飯
炸蝦餅和泰國雞棗
2022-01-25 112 浏览
葵芳新左2-3個月左右架新店可能開店都係年青人 鋪內裝修走清新路線 打破傳統對食泰式野 暗暗黃黃色同多泰國神佛色彩架裝修 幾新鮮!!!佢之前冇做下午茶 所以都冇食過佢 可能第五波肺炎啦 佢地推出左下午茶 價錢都ok 38 雞肉串燒撈檬!雞肉 都大舊 又夠香 底味都足但又唔過咸!!仲會另上沙爹醬 幾貼心! 撈檬果樽汁 好少會見到有青檬!樽汁 酸甜清新 帶微微辣(個樽好干淨 真在小見 好多泰式鋪都唔係太干淨!!)檬粉冇過淋 爽口!!撈檬入面d菜都新鮮爽甜!以38蚊黎講算抵食!泰式凍奶茶 茶味香 奶滑e款杯飲凍飲都唔會搞到隻手又凍又濕都係細心位!加分!!!可能我叫左小冰小甜 所以唔夠突出到個風味!但都係好味 有機會再下正常版本!值得特別表揚 服務員姐姐 問佢地有冇醋 佢地冇 但主動提意問要唔要青檬(今時今日好多都係冇就算唔理你) e個服務態度係好好 同時係另到我會再次去食架原因之一!下次去應該會試一下佢個午餐!
葵芳新左2-3個月左右架新店

可能開店都係年青人 鋪內裝修走清新路線

打破傳統對食泰式野

暗暗黃黃色同多泰國神佛色彩架裝修
幾新鮮!!!

價錢都ok 38 雞肉串燒撈檬!

雞肉 都大舊 又夠香 底味都足但又唔過咸!!

仲會另上沙爹醬 幾貼心!

撈檬果樽汁 好少會見到有青檬!
樽汁 酸甜清新 帶微微辣
(個樽好干淨 真在小見 好多泰式鋪都唔係太干淨!!)

檬粉冇過淋 爽口!!
撈檬入面d菜都新鮮爽甜!
以38蚊黎講算抵食!

泰式凍奶茶 茶味香 奶滑
e款杯飲凍飲都唔會搞到隻手又凍又濕
都係細心位!加分!!!

可能我叫左小冰小甜 所以唔夠突出到個風味!
但都係好味 有機會再下正常版本!

同時係另到我會再次去食架原因之一!

下次去應該會試一下佢個午餐!
2022-01-25
  • 雞肉串燒撈檬
2022-01-23 254 浏览
之前來食過晚餐,環境及食物味道都唔錯,所以今次試下佢個午餐,叫咗個海南雞飯及香辣肉碎煎蛋飯,仲有兩個小食係炸蝦餅和串燒肉牛, 海南雞肉質嫩滑配埋油飯,非常美味,而香辣肉碎飯份量十分足,肉碎炒得好香辣辣地,十分開胃,蝦餅炸得脆,蝦肉亦很彈牙,食得好滿足,整體都相當滿意。
海南雞飯
香葉肉碎煎蛋飯
炸蝦餅
  • 炸蝦餅和海南雞飯
有天跟友人在葵芳逛街 順道吃晚餐就選了泰菜的黃喵餐廳 ᴍ. ʏᴇʟʟᴏᴡ位置很方便 葵廣有天橋到地面再走大概 3 分鐘就到了: ) 店有兩層 地下是廚房跟幾張桌子一樓全層都是用餐區整間店用白色牆跟貓貓畫做主題如果有真的貓店長就好了 (想太多)菜牌款式很多 也不只泰菜連越式火車頭湯河也有喔 XD 𓋪 辣椒膏炒蜆𓋪 泰國椰菜苗 (蒜蓉)𓋪 大蝦蛋包金邊粉𓋪 椰汁芒果糯米飯𓎾 泰式奶茶𓎾 椰青炒蜆控很愛的一道菜很有鑊氣 醬汁帶微辣 很醒胃!椰菜苗比較少吃 一般是泰國餐廳才有的之前有吃過甜醬油版的 想不到蒜蓉炒也很好吃呢大蝦蛋包金邊粉也是做得蠻用心有 2 隻大蝦作 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢs 大概被炒蜆的辣味俘虜 略嫌有點淡如果濃味一點會更惹味呢 : ) 泰國餐廳必點的當然是芒果糯米飯椰汁給得大方 每口都吃到底下的椰汁糯米飯軟糯 雖然芒果不當造 不算很甜 不過也有芒果的清新味 也沒有渣 ~~ 飲品則算是蠻有驚喜的耶泰式奶茶怕甜所以點熱的蠻符合口味的 聞上去有淡淡泰茶香味不會像外間喝到的那般死甜友人的椰青清甜多水 重點是椰肉很多又很易刮 於是我整晚就看著對面的友人刮不停晚市會附送小食春卷一碟 誠意滿滿 另
有天跟友人在葵芳逛街 順道吃晚餐
就選了泰菜的黃喵餐廳 ᴍ. ʏᴇʟʟᴏᴡ
位置很方便 葵廣有天橋到地面
再走大概 3 分鐘就到了: )

店有兩層 地下是廚房跟幾張桌子
一樓全層都是用餐區
整間店用白色牆跟貓貓畫做主題
如果有真的貓店長就好了 (想太多)

菜牌款式很多 也不只泰菜
連越式火車頭湯河也有喔 XD

𓋪 辣椒膏炒蜆
𓋪 泰國椰菜苗 (蒜蓉)
𓋪 大蝦蛋包金邊粉
𓋪 椰汁芒果糯米飯
𓎾 泰式奶茶
𓎾 椰青
炒蜆控很愛的一道菜
很有鑊氣 醬汁帶微辣 很醒胃!
椰菜苗比較少吃 一般是泰國餐廳才有的
之前有吃過甜醬油版的 想不到蒜蓉炒也很好吃呢
大蝦蛋包金邊粉也是做得蠻用心
有 2 隻大蝦作 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢs
大概被炒蜆的辣味俘虜 略嫌有點淡
如果濃味一點會更惹味呢 : )
泰國餐廳必點的當然是芒果糯米飯
椰汁給得大方 每口都吃到底下的椰汁
糯米飯軟糯 雖然芒果不當造 不算很甜
不過也有芒果的清新味 也沒有渣 ~~

飲品則算是蠻有驚喜的耶

店家有 ᴡɪғɪ 資訊貼在牆上 也是貼心

整體是性價比很不錯的泰菜餐廳
2022-01-05
2022-01-03 691 浏览
街坊系列 – M.Yellow 💛笑話一則: 香港仲有言論自由 🤭唔岩聽就是但用條法就拉人封鋪💀呢啲係某大台先用既惡霸橋段📺依家一一係現實發生🤬問你地死未------------------------------環境: 小店分為兩層🤗樓上坐得比較舒服樓下會比較窄少少🤏🏼不過店員會先安排樓上枱都幾大張🥰夠哂闊落可以放好多野食牆上仲有好多幅🐱貓星人既畫同埋相愛貓既朋友可以打卡同開心SHARE------------------------------食物: 串燒三兄弟 ($62) 🍗火喉唔錯🔥牛同雞肉燒完都唔會乾而且都係口切😋食落啖啖肉好滿足蝦就正正常常🦐肉質都爽口彈牙泰式烤豬頸肉 ($72) 🐷份量勁多🤩係小編食過最抵食既豬頸肉味道合格🤤燒到岩岩好外焦內Juicy附帶特色既泰式辣醬😆好惹味黃咖哩雞 ($88) 🐥份量正常🌶️咖哩味道香濃帶少少微辣小編唔食得辣都食到(店員話食辣可以叫青咖哩🥵)仲點左個薄餅配埋食🌮味道好夾好正雞肉選用左雞腿肉🍗大件又多汁生菜肉碎包 ($88) 🐷味道香辣濃郁🌶️再帶少少既微酸火喉好強🔥炒到乾哂身😍好有鑊氣生菜仲可以免費追加夠哂貼心❤️晚市餐前小食 – 春卷 (附
街坊系列 – M.Yellow 💛

味道合格🤤燒到岩岩好外焦內Juicy
附帶特色既泰式辣醬😆好惹味

黃咖哩雞 ($88) 🐥

份量正常🌶️咖哩味道香濃帶少少微辣
小編唔食得辣都食到(店員話食辣可以叫青咖哩🥵)
仲點左個薄餅配埋食🌮味道好夾好正
雞肉選用左雞腿肉🍗大件又多汁

生菜肉碎包 ($88) 🐷

味道香辣濃郁🌶️再帶少少既微酸
火喉好強🔥炒到乾哂身😍好有鑊氣
生菜仲可以免費追加夠哂貼心❤️

晚市餐前小食 – 春卷 (附送)

味道不過不失💛但心意滿分

服務: 小店既店員由兩位年輕人主理👏🏻
小編見佢地外賣都幾多😳一路忙到無停手
同埋分兩層都成日跑上跑落幾辛苦下😵
態度有禮,服務正正常常🤗有水有紙巾

環境: 7 /10
食物: 7 /10