椰青Young Coconut $48超大個既椰青!飲落好清甜 仲有個匙羹俾你刮椰子肉食 啱哂食完重味野飲🤩Coconut water had a little natural sweetness🥥 The edible white flesh was fresh & healthy, and the portion was quite huge😍評分: 9.5/10🌟蒜蓉包Garlic Bread $48因為冇哂烤餅所以叫咗蒜蓉包🤪 點知食落好驚豔😻 個包烘到超級脆身加好香既蒜蓉味🧄 沾落咖哩汁就更加出色😋Garlic Bread was perfectly grilled with a golden yellow colour✨ It was crispy & flavourful to dip 🥖 in yellow curry🤤評分: 9/10🌟黄咖哩雞Yellow Curry Chicken $88呢個份量2個人食啱啱好 雞肉非常嫩滑、薯仔都好入味 而且椰奶既味道可以中和咖喱既辣味 成個比例啱啱好😚The portion size of chicken curry was
椰青Young Coconut $48
評分: 9.5/10🌟

蒜蓉包Garlic Bread $48
評分: 9/10🌟

黄咖哩雞Yellow Curry Chicken $88
The portion size of chicken curry was just right for 2 ppl🙈 Chicken was tender, and potatoes were soft & rich in 🥘 It was flavourful with the coconut milk balancing out the chilli curry🌶 Nice!🥰
評分: 8.5/10🌟

蒜蓉炒通菜Stir-Fried Water Spinach With Garlic $62
絕對係最好食既通菜之一!食落勁新鮮 而且好香口但又唔會有平時蒜蓉好油既感覺😽 呢個價錢有咁高質既味道同份量真係值得一試💚
Definitely the most appetitive one I’ve had before🥬 It’s rich, fresh & flavourful🧄 but not heavy or oily yet💖 The generous serving size with high quality & reasonable price was super duper worthy for a try!💛
評分: 9.5/10🌟

椰汁芒果糯米飯Mango sticky Rice with Coconut Milk $48
每次必食既甜品!糯米飯食落好煙韌同夠暖💫 不過芒果偏酸 好彩椰奶既甜味可以中和到個酸味 提升咗整體既層次🔥🧡
My all time fav🤣 Sticky rice was chewy, and 🥭 was a bit sour but the rich coconut milk balanced it & enlightened the whole dish🥳
評分: 7/10🌟
————————————————————————————

蒜蓉包,  免費小吃
蒜蓉炒通菜
蒜蓉包,  免費小吃
蒜蓉炒通菜
  • 免費小吃
2021-12-24 137 浏览
平時去葵芳都係去葵廣掃街多,今次就喺IVE附近試咗間泰菜餐廳!成間分咗上下兩層,食物質素唔錯而且坐得幾舒服~重點係佢哋有啲期間限定嘅優惠,例如「泰式無骨豬手」只需$58,真係幾抵食🤩!▪️辣椒膏炒蜆 $88▪️呢個炒蜆真係分量超多,我哋兩個人食極都好似仲有咁!雖然用咗辣椒膏但係唔會太辣搞到食唔到,反而係好惹味🤤啲蜆都冇沙,好好食👏🏻▪️泰式烤魚 $88▪️呢個烤魚係即叫即烤,需時20分鐘~成條黃花魚去除晒大骨,中間包住咗啲香料一齊烤,另外仲有個泰式醬汁俾你蘸,食落真係好有泰國風味🇹🇭,而且啲魚烤得啱啱好,肉質幾嫩滑!▪️泰式無骨豬手 $58▪️呢個豬手真係好抵食,係期間限定嘅優惠,就算特價都係勁大碟 😍 最鍾意食豬手啲皮,勁厚勁邪惡,而且成隻豬手都整得好入味!▪️大蝦蛋包金邊粉 $108▪️食泰國菜必須食金邊粉~呢間特別嘅係用咗蛋包住晒啲金邊粉,而且啲蝦勁大隻😱,金邊粉都炒得幾乾身。▪️泰式奶茶 $28 | 椰青 $48 ▪️兩款飲品都唔錯,特別係泰式奶茶🥤都整得幾香幾正宗,有泰式奶茶嘅甜味但唔會過甜。

▪️辣椒膏炒蜆 $88▪️

▪️泰式烤魚 $88▪️

▪️泰式無骨豬手 $58▪️

▪️大蝦蛋包金邊粉 $108▪️

▪️泰式奶茶 $28 | 椰青 $48 ▪️
  • 泰式烤魚
  • 辣椒膏炒蜆
有陣去開葵芳但又驚掃街好多人好逼嘅話,不坊試吓依間開咗無幾耐嘅 #黃店 💛喺葵廣行過去都係5分鐘內就到!🤞🏼而且食物質素都好正🤤推薦炸物(炸得超脆😆)、咖喱雞同埋必食馬拉盞炒通菜🥘!.① 大蝦蛋包金邊粉 ($108)// 依份金邊份份量勁多😂3個人先食得曬!有2隻大蝦都幾有誠意,勁多蝦肉好實在🦐 而金邊粉用咗茄醬炒就還好~小編鐘意香香辣辣多啲🙊//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑② 黃金炸蝦餅 ($68)// 推薦黃喵嘅炸物💛炸物一定要即叫即炸熱辣辣上枱先好食🤌🏻!好香口同埋食落唔會好膩!泰國菜必叫✨//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑③ 泰式烤豬頸肉 ($72)// 豬頸肉有就較為遜色,肉質偏靭身同埋瘦,有啲難咬開🙊 而且醬汁配搭有少少奇怪,唔可以吊起豬頸肉嘅味🐽//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌑🌑④ 馬拉盞炒通菜 ($62+$6)// 泰菜點少得馬拉盞😚🤞🏼醬汁濃味帶啲微甜,份量合理而且整體惹味好食!唔會食到好油🥢//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘⑤ 黃咖喱雞 ($88)// 店內有黃、青咖喱揀~而且仲可以自由選擇要雞/牛腩/魚/雜菜,小編就揀咗雞肉🍗。雞肉嫩滑,薯仔軟腍,最重要係雖然咖喱偏甜咗啲,但都好好食!值得嗌多
① 大蝦蛋包金邊粉 ($108)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌖🌑
大蝦蛋包金邊粉

② 黃金炸蝦餅 ($68)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

③ 泰式烤豬頸肉 ($72)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌑🌑
泰式烤豬頸肉

④ 馬拉盞炒通菜 ($62+$6)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘
馬拉盞炒通菜

⑤ 黃咖喱雞 ($88)
// 店內有黃、青咖喱揀~而且仲可以自由選擇要雞/牛腩/魚/雜菜,小編就揀咗雞肉🍗。雞肉嫩滑,薯仔軟腍,最重要係雖然咖喱偏甜咗啲,但都好好食!值得嗌多碗白飯嚟撈汁食😆//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
黃咖喱雞

⑥ 椰青 ($48)
// 椰青飲落好清甜!!! 清新得嚟又唔會淡寡寡🙊同其他餐廳比有中上質素🤩🤞🏼//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
椰青

⑦ 青檸梳打 ($28)
🐱黃喵餐廳 (葵芳)
葵芳榮芳路97-111號葵祥大廈地下C號舖

🍮 #aiiifoodie
大蝦蛋包金邊粉
馬拉盞炒通菜
黃咖喱雞
  • 黃金炸蝦餅
有兩層,下層有三張4人枱,樓上有容納大概32人,座位軟棉棉,播少少音樂,坐得好舒服,掛咗啲黃貓壁畫,其他裝飾同乾花色系都好柔和。✨味道66分,環境75分,服務73分。.🔸炸春卷坐低冇耐,佢哋咁啱整咗炸春卷俾咗我哋,熱辣辣,炸得好脆,餡料爽口。.🔸生菜肉碎包($88)生菜好新鮮爽脆,肉碎幾香,又唔會太鹹,生菜同肉碎份量都多,比例剛好。.🔸蒜蓉泰國椰菜苗($78)椰菜苗新鮮,望落綠油油,食落都嫩,用蒜蓉簡簡單單炒都不錯。.🔸泰式豬頸肉炒金邊粉($98)好夠色水,不過比較淡味,豬頸肉唔韌。.🔸青咖喱牛腩($88)⭐️味道幾好,咖喱味濃,牛腩份量多,梗係配飯同薄餅食,不過汁可以再多啲,可以撈多啲飯食。.🔸烤薄餅($48)⭐️每次食咖喱都一定要配薄餅點汁食,呢個烤薄餅烤到脹卜卜仲脆卜卜,好香又酥脆。.🔸白飯($18) 🔸油飯($22).🔸椰汁芒果糯米飯($48)椰汁重,芒果ok,唔會好酸,糯米飯就應該落得太多水好稔。.💈葵芳榮芳路97-111號葵祥大廈地下C號舖
有兩層,下層有三張4人枱,樓上有容納大概32人,

座位軟棉棉,播少少音樂,坐得好舒服,

掛咗啲黃貓壁畫,其他裝飾同乾花色系都好柔和。
✨味道66分,環境75分,服務73分。
🔸炸春卷
坐低冇耐,佢哋咁啱整咗炸春卷俾咗我哋,
熱辣辣,炸得好脆,餡料爽口。
炸春卷

🔸生菜肉碎包($88)
生菜好新鮮爽脆,肉碎幾香,又唔會太鹹,
生菜同肉碎份量都多,比例剛好。
生菜肉碎包

🔸蒜蓉泰國椰菜苗($78)
椰菜苗新鮮,望落綠油油,食落都嫩,
用蒜蓉簡簡單單炒都不錯。
蒜蓉泰國椰菜苗

🔸泰式豬頸肉炒金邊粉($98)
好夠色水,不過比較淡味,豬頸肉唔韌。
泰式豬頸肉炒金邊粉

🔸青咖喱牛腩($88)⭐️
味道幾好,咖喱味濃,牛腩份量多,
梗係配飯同薄餅食,不過汁可以再多啲,可以撈多啲飯食。
青咖喱牛腩

🔸烤薄餅($48)⭐️
每次食咖喱都一定要配薄餅點汁食,
呢個烤薄餅烤到脹卜卜仲脆卜卜,好香又酥脆。
烤薄餅

🔸白飯($18) 🔸油飯($22)
🔸椰汁芒果糯米飯($48)
椰汁重,芒果ok,唔會好酸,
糯米飯就應該落得太多水好稔。

💈葵芳榮芳路97-111號葵祥大廈地下C號舖
2021-12-13
炸春卷
生菜肉碎包
蒜蓉泰國椰菜苗
青咖喱牛腩
烤薄餅
2021-12-13 127 浏览
我平時去開每一區都好想發掘當區的小店,同店員傾下計,了解更多他們的故事,加上小店感覺更有人情味。今次去葵芳,見到店員派宣傳單張,先發現葵涌廣場另一邊天橋出去會見到滿佈餐廳。呢間店門面好似一間cafe,入到去先發覺呢間餐廳原來兩層,細心仲會發現到周圍都用貓貓作裝飾。原來每枱都會送餐前小食,今晚送越南春卷,春卷岩岩炸好,好脆口。食物我地叫咗無骨鳳爪沙律($68)、蒜蓉炒芥蘭苗($78)、青咖喱雞($88)和薄餅($48)。飲品就叫咗泰式奶茶(小甜)($28)、原個椰青($48)。無骨鳳爪沙律 份量好多,我平時食開小辣就覺得呢碟好辣,但係味道係好食。蒜蓉炒芥蘭苗 炒得好夠鑊氣,加上蒜蓉一齊炒更加香。 青咖喱雞的雞好明顯有用香茅醃製,加上青咖喱汁,味道更加有層次,但是這裏的青咖喱汁比較稀,食薄餅就冇咁掛汁。我覺得泰式奶茶的茶味好突出,好有驚喜。冬陰功醬芝士焗薯條 ($58) 的薯條唔算太脆口,可能比冬陰功浸淋咗。串燒三兄弟($62) 就有雞肉、牛肉、大蝦各一串,個串燒好明顯即叫即燒,加上沙嗲醬,都幾惹味。我覺得整體感覺都好乾淨和新,野食都算中上質素,呢個價錢都算可以接受。

蒜蓉炒芥蘭苗 炒得好夠鑊氣,加上蒜蓉一齊炒更加香。

我覺得泰式奶茶的茶味好突出,好有驚喜。

2021-12-13 117 浏览
約左朋友起葵廣等,點知比人放飛機,見人太多打算行遠少少搵好西食。行到落天橋,聽到有人派傳單,話新開東南亞菜🤤,緊係即刻行去搵啦,門面睇落唔似傳統東南亞菜,仲以為係西餐,非常有創意!而且入面比門面睇大好多😱再望埋餐牌,叫左冬蔭公焗薯條同埋蔗蝦,薯條cp值真心高,值得推薦。蔗蝦就非常有口感另外店員都好禮貌,仲會提醒我小心熱整體感覺好好!溫馨提示,呢間真係正宗隱世食店😂未黎過最好先google下先好黎😻最重要就係有好多貓貓相😻
另外店員都好禮貌,仲會提醒我小心熱
整體感覺好好!
蔗蝦
冬陰功焗薯條
2021-12-13
蔗蝦
冬陰功焗薯條
2021-11-30 144 浏览
早排同朋友去咗葵芳廣場行吓街,葵芳廣場附近隔幾條街都有唔少餐廳,見到新開左一間泰國菜,所以去試吓😎感覺好有heart嘅一間小店今次我哋就叫咗個蝦餅,春卷,生菜包,黃咖喱牛腩配薄餅,大蝦蛋包金邊粉😀,最後仲叫咗兩杯嘢飲-椰青同芒果沙冰蝦餅分量都好多,都有八大舊,而且好彈口,外邊都好脆口,配上泰式辣醬,so yummy 😋春卷都係好脆口,口感同味道都不錯😌生菜肉碎包,用生菜包住啲肉碎,肉碎有啲香料炒過,同生菜包住嚟食真係好夾👍🏻黃咖喱牛腩配薄餅,咖喱唔係好辣,唔食得辣嘅朋友仔其實都可以試吓,牛腩炆得好淋👍🏻,仲有薯仔同洋蔥🧅,另外我哋叫咗薄餅去送啲咖喱食,好好味👍🏻大蝦蛋包金邊粉,金邊粉造形好有特色,有個蛋網包住啲金邊粉,另外金邊粉炒得好有鑊氣,唔係好辣,好開胃!仲有兩隻大蝦🍤兩個人share成剛剛好😛最後兩杯嘢飲,小編覺得芒果沙冰唔太甜,好開胃同解辣!另外椰青都好大個,飲落去好清涼,同埋椰青肉都好甜好軟身😆

春卷都係好脆口,口感同味道都不錯😌

2021-11-29 94 浏览
🥰窩心舒適泰菜小店·🥘黃咖喱牛腩($88)味道偏甜.牛腩薯仔量多~好抵食🥰牛腩軟腍唔難咬👍🏻整體賣相不俗·🫓烤薄餅($48)必配咖喱!酥脆可口·🍍菠蘿炒飯($108)內裏有3隻大蝦,新鮮彈牙~配以腰果、菠蘿、車厘茄、雜豆、蛋,材料簡單而富色彩🥰口感豐富👍🏻·🥬泰國椰菜苗($78)用上蒜蓉炒香😋如果少鹽一d會更好🥰略咸·🥢辣椒膏炒蜆($88)好惹味!連配菜青椒🫑洋蔥🧅都食哂🤣蜆肉大粒肉厚🥰推薦!·🥭芒果糯米飯($48)睇個樣水汪汪以為會失望,點知讚不絕口😋糯米飯暖暖的,香甜軟糯. 伴微酸芒果綜和👍🏻·🥥椰青($48)好耐無飲😆大大個,清甜解渴·📍M Yellow葵芳榮芳路97-111號葵祥大廈地下C號鋪
🥰窩心舒適泰菜小店

🫓烤薄餅($48)必配咖喱!酥脆可口

🥥椰青($48)好耐無飲😆大大個,清甜解渴
📍M Yellow
葵芳榮芳路97-111號葵祥大廈地下C號鋪
2021-11-09 216 浏览
今日同幾個女仔朋友經過,見到新開張就決定要去試吓環境裝修乾淨走文清路線,講返嘢食中規中矩,但係嘢飲搶番唔少分,特別係沙冰同乳酸,叫左杯荔枝椰子沙冰,杯沙冰十分有驚喜有荔枝肉酸酸地再有黑糖令杯沙冰味道更加豐富,椰香味足。仲有杯巨峰乳酸喺香港飲到東京居酒屋嘅味道,不過都有自己特色有蘆薈粒帶出口感,檸檬酸味飲完唔會太易膩,仲有啲小心思有加荷葉飲起身杯野涼涼地有反啲東南亞風味,應該有諗過食物配合先有咁嘅搭配,兩杯嘢飲幾靚但唔記得影相!下次會再嚟
今日同幾個女仔朋友經過,見到新開張就決定要去試吓

下次會再嚟

2021-10-30
行過葵廣見到有人派傳單 ,就諗住去試下,因為葵芳附近好似無咩泰式野。環境適合打卡 影相 ,好有文青feel 做到左優質既環境,睇到午餐價錢抵食食物味道到位,小食份量有驚喜
行過葵廣見到有人派傳單 ,就
諗住去試下,因為葵芳附近好似無咩泰式野。

食物

味道到位,小食份量有驚喜

2021-11-01
2021-10-28 181 浏览
-用心製作的一間小店♥️以貓作為主題 上下兩層位置方便 環境闊落舒適食品質量佳 份量好足料門口位置仲可以打下卡-食物方面甘蔗蝦大大啖肉咬唔停酸辣鳳爪夠酸好醒神好開胃生菜包醃料方便比出面更好食咖喱雞d雞肉多到食唔晒 點埋薄餅一流冬陰功湯簡直冇得彈 足料都用三隻蝦 味道濃郁香辣串燒三兄弟唔會燒到過火 底下配埋燒菠蘿減低油膩感芒果沙冰味道香甜而唔會甜到死實飲糖水咁 食物質素係一流 食物抵食夾大件 最後我同先生飽到仲要打包返去食😂😂😂-最後仲會附上雪糕 好窩心
用心製作的一間小店♥️
  • 冬陰公湯
  • 酸辣鳳爪
  • 生菜包
2021-10-25 127 浏览
M yellow relax time 一班朋友 耐無出黎一齊食餐飯 試吓間新野 估唔到餐廳既野食 質素都幾好餐廳佈置完全唔似間泰國餐廳 好cafe feel 仲要係貓cafe 既感覺 啲畫好靚泰國餐廳一定試下個冬蔭勁湯好飲 又唔係太辣人多要起碼叫夠兩碗湯! 最正係呢個金邊粉 估唔到泰國野可以咁入味既金邊粉 特別係果個豬頸肉 成碟餸好有獲氣之後食個蟹肉炒飯 好入味 呢碟餸係好多朋友讚不絕口既一個..個蟹肉足料 飯夠獲氣 飯都係粒粒分明。炒得夠入味!有一樣餸 估唔到都可以咁口味就係個蒜蓉包呢個焗得好好食 😋 呢個包外脆內軟 而且仲有好香既蒜蓉味整體黎講啲野食都好好味 環境都好舒服美中不足暫時未有生蝦食可以同朋友再黎食過好幾次,仲有好幾味菜未食!
M yellow relax time
一班朋友 耐無出黎一齊食餐飯 試吓間新野
估唔到餐廳既野食 質素都幾好

餐廳佈置完全唔似間泰國餐廳 好cafe feel
仲要係貓cafe 既感覺 啲畫好靚

泰國餐廳一定試下個冬蔭勁
湯好飲 又唔係太辣
人多要起碼叫夠兩碗湯!

有一樣餸 估唔到都可以咁口味就係個蒜蓉包
呢個焗得好好食 😋
呢個包外脆內軟 而且仲有好香既蒜蓉味

整體黎講啲野食都好好味 環境都好舒服
美中不足暫時未有生蝦食
可以同朋友再黎食過好幾次,仲有好幾味菜未食!
2021-10-10 236 浏览
準備放lunch既時候係商場門口收到傳單,新開張優惠學生可以減$20,就算唔係學生每個餐可以減$10又好似幾吸引,好奇心驅使下決定行前多條街睇睇~選擇唔算多,但勝在每樣種類都有啲幾平均,而且難得既係有我自己最愛既生牛河!拿拿林叫個生牛河試下先!呢個生牛河真係不得了!!一黎到見到個份量已經好足料,牛肉亦唔係普通肥牛之流既水準!最出色既係個湯底!完全飲得出係好重牛味!精心熬製出嚟!配埋洋蔥九層塔真係好有越南風味!真心超推介!然後朋友叫左個香葉肉碎飯上到枱既時候比佢個份量嚇左嚇,雖然佢地既碟比普通餐廳細,但份量一啲都唔少,滿到都唔知邊到落手食好然後再加多兩個小食,可能又係新開張優惠?$22一份,$30兩份,即係要人叫兩份啫!蝦餅鳳爪各有特色,鳳爪超惹味!食得辣既千祈唔好錯過!最後加埋杯白桃乳酸特飲$15乳酸做特飲都比較少見,呢到既飲品都幾新奇,可惜佢地無show飲品menu所以無得影低兩個lunch set加兩個小食三個人share都好夠飽,平均每人都係五十幾蚊,如果正常每人一個lunch set加杯熱飲就$58up呢個價錢係平民區既葵芳黎講可能偏貴左小小,但食物同環境黎講絕對係物超所值!間
準備放lunch既時候係商場門口收到傳單,
新開張優惠學生可以減$20,
就算唔係學生每個餐可以減$10又好似幾吸引,
好奇心驅使下決定行前多條街睇睇~

選擇唔算多,
但勝在每樣種類都有啲幾平均,
而且難得既係有我自己最愛既生牛河!

拿拿林叫個生牛河試下先!
生牛河

呢個生牛河真係不得了!!
一黎到見到個份量已經好足料,
牛肉亦唔係普通肥牛之流既水準!
最出色既係個湯底!完全飲得出係好重牛味!
精心熬製出嚟!
配埋洋蔥九層塔真係好有越南風味!
真心超推介!

然後朋友叫左個香葉肉碎飯
香葉肉碎飯

上到枱既時候比佢個份量嚇左嚇,
雖然佢地既碟比普通餐廳細,但份量一啲都唔少,
滿到都唔知邊到落手食好

然後再加多兩個小食,
可能又係新開張優惠?
$22一份,$30兩份,
即係要人叫兩份啫!

炸蝦餅
泰式鳳爪

蝦餅鳳爪各有特色,
鳳爪超惹味!食得辣既千祈唔好錯過!

最後加埋杯白桃乳酸特飲$15
白桃乳酸

乳酸做特飲都比較少見,
呢到既飲品都幾新奇,
可惜佢地無show飲品menu所以無得影低

如果正常每人一個lunch set加杯熱飲就$58up
呢個價錢係平民區既葵芳黎講可能偏貴左小小,
但食物同環境黎講絕對係物超所值!
間中想食好小小既話非常推介!

生牛河
香葉肉碎飯
炸蝦餅
泰式鳳爪
白桃乳酸
2021-10-09 119 浏览
新開張東南亞餐廳,第一次去食叫左個生牛肉湯河,個牛骨湯超足料好正(如果可以加底更好),晚餐價格合理。————————————————————————第二次同朋友再去食,今次有驚喜,第一次有比過意見老闆估唔到有聽客人意見,味道應該係調整過好食好多,小食拼盤又多又底食,其他野食份量都足夠,味道幾岩我口味。除左咖喱炒軟殼蟹個人認為麻麻地。另外午餐就貴左少少嘅不過食過之後都覺得值得比呢個價,如果可以午市做多少少優惠比街坊會更好!會再去食————————————————————————
————————————————————————
纪念日
用餐优惠
優惠券
串燒三兄弟、蒜蓉包
  • 小食拼盤、生牛肉湯河、生菜包、咖喱